Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Mitchell, KS.

25 Apr 2024 15:10:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Conway, AR; Perry, AR; Pope, AR.

25 Apr 2024 15:10:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cloud, KS.

25 Apr 2024 14:46:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Conway, AR; Perry, AR; Pope, AR; Yell, AR.

25 Apr 2024 14:46:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Smith, KS; Webster, NE.

25 Apr 2024 14:46:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Phillips, KS; Smith, KS; Franklin, NE; Webster, NE.

25 Apr 2024 14:25:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Phillips, KS; Smith, KS; Franklin, NE; Harlan, NE; Webster, NE.

25 Apr 2024 14:12:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Mitchell, KS.

25 Apr 2024 14:08:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Mitchell, KS; Osborne, KS; Smith, KS.

25 Apr 2024 13:44:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Osborne, KS; Smith, KS.

25 Apr 2024 13:10:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Osborne, KS; Phillips, KS; Rooks, KS; Smith, KS.

25 Apr 2024 12:33:33

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

25 Apr 2024 08:00:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 09:25:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Coleman, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 04:06:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Jones, TX; Shackelford, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Woonplaats: Hoogvliet
Berichten: 356
Lid sinds: 18 jan. 2010
9 december 2010, 20:14 uur | Bericht #178192
Citaat van Verwijderde_gebruiker_01, donderdag 9 december 2010, 20:11 uur Komt dalijk nog iets veel lekkerders aan
Haha,het enthousiasme van iedereen gaat net zo heen en weer als de pluimen!
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
9 december 2010, 20:14 uur | Bericht #178195
Citaat van Verwijderde_gebruiker_01, donderdag 9 december 2010, 13:03 uur Witte Kerst of niet?
De komende tijd gaan we een korte periode van dooi krijgen en vanaf de dertiende december glijden we langzaam naar temperaturen die onder nul gaan uitkomen, met uitzondering van de kustgebieden, want daar ligt de temperatuur ongeveer rond de 2 graden. Voor diegene die nog een nieuwe F5-toets nodig hebben: nu is je kans om naar de winkel te rennen! In de media verschijnen momenteel berichten dat we volgende week op de schaats kunnen, persoonlijk zie ik dat helemaal niet zitten. Waarom ze een persbericht uitsturen snap ik al helemaal niet. Er zijn twee redenen waarom we volgende week niet op de schaats kunnen staan. Reden één is: de dooi zet de komende dagen knap door waardoor het bestaande ijs wegsmelt. Reden twee is: we krijgen te maken met winterse neerslag: sneeuw! Als er een ding niet bevorderlijk is voor het ijs, dan is dat sneeuw wel. Het Amerikaans model laat dat duidelijk zien. Een weerinstantie moet dat toch ook wel zien lijkt mij. Maar goed, we zullen het maar op een publicatiestunt houden... Hieronder de verwachting wat betreft de sneeuw op basis van de 06u run van het Amerikaans model:


Witte Kerst
Na het zien van een aantal runs van de afgelopen dagen, kunnen we al het één en ander op gaan maken voor wat betreft de Kerst. Normaal volgt traditie getrouw een Kerstdooi, maar zoals het Amerikaans model nu weergeeft kunnen we te maken gaan krijgen met ijzige kou. De temperaturen die nu berekend worden om acht uur in de ochtend, komen uit op zo'n -6 a -9 graden in de kustgebieden en in het oosten van het land ligt het kwik ongeveer rond de -12 a -15 graden. Hieronder de GFS kaart van 25 december om 06u UTC:

Mocht de 06u run stand houden, dan kunnen we ons gaan opmaken voor een nieuw record. De koudste Kerst ooit in ons land werd gemeten in 1961. De gemiddelde Kersttemperatuur in De Bilt bedroeg toen -7/-8. Dit was een sneeuwloze Kerst. Voorafgaand voor de Kerstdagen krijgen we (zoals nu de kaarten ervoor staan) te maken met neerslag, deze neerslag zal in de vorm van sneeuw gaan vallen en in combinatie met de lage temperaturen zou dat betekenen dat we wederom een witte Kerst gaan krijgen. Dit is allemaal ver weg, maar het begin is er. Als ik moet gaan schatten hoe groot de kans is op een witte Kerst, dan schat ik die vrij groot in, zo rond de 80%.

Witte Kersten zijn vorige eeuw en deze eeuw slechts acht keer voorgekomen. Dat was in 1903, 1906, 1938 (de mooiste van de eeuw), 1940, 1950, 1964, 1981 en 2009. Het landelijk criterium voor een witte kerst is op beide dagen in De Bilt een sneeuwdek van tenminste 1 centimeterm, dat voor meer dan 50 procent het aardoppervlak bedekt.

Nog even terug komend op de polar tsunami; vele deden er lacherig over en hadden de grootste mond met dooi en 10 graden. Gezien de trend die zich aan het vormen is (haast gelijk aan vorig jaar), merk ik op dat het ineens stil is omtrent die discussie. Dat ik de naam polar tsunami gepakt heb (wat de Duitsers ook hadden), heeft mede te maken omdat het heerlijk klinkt. Gek genoeg lijkt alles uit te komen.

Dit is op basis van de 06u run van het Amerikaans weermodel GFS geschreven. Sommige mensen hechten er waarde aan en andere weer niet. Laten we dit topic dan ook gebruiken om de situatie omtrent Kerst in de gaten te houden (zal niet gaan want er zullen nog vele topics volgen tot aan Kerst )



Voor wat betreft Jan's bovenstaande uiteenzetting (thx Jan) mbt. de langere termijn mijn visie daar nog eens even naast leggen.

Zoals ik wel eens vaker heb laten doorschemeren hecht ik veel waarde aan hetgeen zich hoog boven onze hoofden afspeelt. Hier bevindt zich de grote drijvende kracht van hetgeen zich, zij het met enige vertraging, later in de onderste atmosfeer gaat afspelen. Deze drijvende kracht is de zgn. stratosferische polar-vortex. (PV).

De PV vinden we zowel boven de noordpool als ook boven de zuidpool terug, het zijn grootschalige lagedrukgebieden in de hogere atmosfeer op 15 tot 30 a 50 km hoogte (stratosfeer) en ontstaan in de winter door een toenemende negatieve stralingsbilans op de (noord)pool.

De PV kunnen we voorstellen als een reusachtige draaikolk van koude lucht hoog boven de polen. Algemeen kan men stellen dat een goed ontwikkelde PV veelal een sterke westelijke (zonale) hoogtestroming in stand houdt. Verzwakt de PV (bv. door instroom van warme lucht) dan kan door de minder sterke centrifugale krachten aan de randen van de draaikolk koude lucht naar het zuiden toe gaan uitstromen (afbrokkelen) en uiteindelijk gaan afsnoeren (meridionaal , cut-off). In eerste instantie zien we dat de de randen van de PV gaat slingeren (meanderen) en niet meer mooi strak verlopen. In een later stadium komt het dan tot afsnoering van de koude lucht.

Op zo'n op 10 tot 15 km hoogte zien we een soortgelijk patroon. Deze wordt gevormd door de jet-stream rond het n(straalstroom). Meestal verloopt de jet licht golvend (zgn. Rossby golven). Hij kan echter ook gaan slingeren, wordt de amplitude van de golf groot genoeg dan zien vervolgens een afsnoering van de koude lucht met zelfs een retrograde stroming ontstaan. Dus een stroming van van oost naar west ipv west naar oost.


Sterke PV links, zwakke PV rechts




Rossbygolven, west, meridionaal, afsnoering




Een aantal weken geleden hadden we te maken met een een verstoorde (gesplitste) PV, ook in de onderste atmosfeer zagen we dit terug in een geblokkeerd stromingspatroon met sterke trog boven Europa. Een week geleden zag het ernaar uit dat de PV zich weer begon te herstellen met later mogelijk meer westelijke stromingspatronen (WC)

De laatste dagen zien we echter dat de stroming in de stratosfeer (100 hPA) weer gaat slingeren. Ook lager in de atmosfeer lijkt het blokkade patroon weer te gaan toenemen. Op de langere termijn, tot 18 december zien we op 100 hPA opnieuw een sterk meridionaal stromingspatroon met als gevolg een enorme koude trog boven Europa. Ook in de lagere atmosfeer zien we dit patroon versterkt terug met op 500 hPA ( 5 km) een machtige blokkade boven de Atlantische Oceaan. Met een noordelijke stroming wordt onverminderd arctische lucht naar Europa getransporteerd. Diverse koude putjes (lagedrukgebieden in de hogere luchtlagen) zullen periodiek de sneeuwvalkansen doen toenemen.


PV 100 hPA vandaag




13 december



18 december !




Al met al verwacht ik in de aanloop naar de kerst geen grote veranderingen mbt. het bovengenoemde scenario. Het blijft winters en de kans op een witte kerst (ofschoon nog erg ver weg) lijkt dit jaar erg groot.

Tot slot;
Het moge duidelijk zijn dat dit slechts een zeer vereenvoudigde weergave is van het geen zich (hoog) boven onze hoofden afspeelt. De div. mechanismen in de Atmosfeer (troposfeer /stratosfeer) en de terugkoppelingen (wisselwerking) die hiermee te maken hebben zijn zeer complex en ook vandaag deels nog niet goed begrepen. Desondanks kan het vervolgen van deze ontwikkelingen een bijdrage leveren aan de verwachtingen op de langere termijn. Het zijn en blijven echter indicatoren, garanties hebben we echter dan ook niet.
Mochten er nog vragen zijn of kritiek op bovenstaande dan graag "hier damit"..

Ciao Johann | Gewijzigd: 9 december 2010, 20:46 uur, door Alpenweerman
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Waarom deze advertentie?
Jdolky
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 245
Lid sinds: 11 nov. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 december 2010, 20:14 uur | Bericht #178196
Citaat van Verwijderde_gebruiker_01, donderdag 9 december 2010, 20:11 uur Komt dalijk nog iets veel lekkerders aan

+25 graden ?
Mijn Flickr
Woonplaats:
Berichten: 2713
Lid sinds: 11 mrt. 2010
9 december 2010, 20:15 uur | Bericht #178197
Citaat van Verwijderde_gebruiker_01, donderdag 9 december 2010, 20:11 uur Komt dalijk nog iets veel lekkerders aan


wow, spannend hoor
Picobyte
Lid
Woonplaats: Stadskanaal/Kopstukken
Berichten: 694
Lid sinds: 31 jan. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 december 2010, 20:17 uur | Bericht #178198
Citaat van Musselkanaalder, donderdag 9 december 2010, 18:28 uur Zit volgens mij net niet in het koudste plekkie van NL volgens dat plaatje
Kijken wat de neerslag doet straks wat er aan komt.

Ik net wel en het snegent hier lichtjes.
Bliksem is gewoon gratis random stroom.Die donder krijg je er extragratis nog bij.
Woonplaats: Smilde, Drenthe
Berichten: 1662
Lid sinds: 21 apr. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 december 2010, 20:19 uur | Bericht #178194
Citaat van Chase-Stormer, donderdag 9 december 2010, 20:06 uur Ik krijg van mijn Fam. uit Drenthe te horen dat het erg wit is daar, hier eigenlijk alleen maar regen wind en weer regen gehad sinds gister, maar zorgt er wel voor dat alle straten weer zo goed als ijsvrij zijn
Kan wel kloppen ja. Hier in Smilde is het o.a. wit. Al is het wel een papje geworden door de regen na vanmiddag. Maar het blijft ook nu gestaag door (nat)sneeuwen.
xcoke
Lid
Woonplaats: Emmen
Berichten: 83
Lid sinds: 29 aug. 2010
9 december 2010, 20:19 uur | Bericht #178199
Sneeuwt nog steeds goed door in emmen en als ik buienradar mag geloven gaat het nog wel even door! | Gewijzigd: 9 december 2010, 20:19 uur, door xcoke
yoz
Lid
Woonplaats: Zwolle
Berichten: 170
Lid sinds: 16 aug. 2006
9 december 2010, 20:24 uur | Bericht #178201
http://www.debrasserie.nl/?page=webcam Sneeuw in Emmn... tis keupavond
Woonplaats: Harderwijk
Berichten: 88
Lid sinds: 10 jan. 2010
9 december 2010, 20:26 uur | Bericht #178202
Regenachtig Harderwijk.. dus eh waterkoud..
"All of us could take a lesson from the weather, its pays no attention to criticism"
meerweer
Lid
Woonplaats: Tongeren (B)
Berichten: 241
Lid sinds: 4 dec. 2009
9 december 2010, 20:27 uur | Bericht #178203
EC oper komt met een Scandihoog, smullen geblazen

Benieuwd of het ens dat ook kan volgen, want de trend was toch eerder groenlandhoog...


Wat een luxe, welk hoog daar ten noorden zal het nu worden ?
Tesse
Lid
Woonplaats: Zevenbergen (NBr)
Berichten: 382
Lid sinds: 16 dec. 2009
9 december 2010, 20:29 uur | Bericht #178204
Jan en Johann 2 J's dank beide wat een mooie start van deel 12
Er zit wat aan te komen hoor dat kan niet anders
de MUG
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 490
Lid sinds: 25 jan. 2010
9 december 2010, 20:30 uur | Bericht #178205
Citaat van Verwijderde_gebruiker_01, donderdag 9 december 2010, 20:11 uur Komt dalijk nog iets veel lekkerders aan

Haarlem -4C op 18 december? schiet eens op Jan, mijn F5 knop is er al af, druk nu op klein knopje.
Linde
Lid
Woonplaats: Gilze-Rijen
Berichten: 81
Lid sinds: 7 dec. 2010
9 december 2010, 20:31 uur | Bericht #178206
Citaat van Verwijderde_gebruiker_01, donderdag 9 december 2010, 20:11 uur Komt dalijk nog iets veel lekkerders aan

Gaat het ijsjes regenen Jan?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
9 december 2010, 20:34 uur | Bericht #178207
Citaat van de MUG, donderdag 9 december 2010, 20:30 uur Haarlem -4C op 18 december? schiet eens op Jan, mijn F5 knop is er al af, druk nu op klein knopje.

LOL, nou hier heb je het. Ook de update staat in het begin van het topic


de MUG
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 490
Lid sinds: 25 jan. 2010
9 december 2010, 20:37 uur | Bericht #178209
Citaat van Verwijderde_gebruiker_01, donderdag 9 december 2010, 20:34 uur LOL, nou hier heb je het. Ook de update staat in het begin van het topic

en bedankt Jan, koffie druipt nu ook over toetsenbord. 3 dagen sneeuw!
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
9 december 2010, 20:37 uur | Bericht #178210
Citaat van Tesse, donderdag 9 december 2010, 20:29 uur Jan en Johann 2 J's dank beide wat een mooie start van deel 12
Er zit wat aan te komen hoor dat kan niet anders


Zelden zulke prachtige ontwikkelingen gezien, geheel in lijn met 100 hPA voor de 18 december

:P
Vind persoonlijk "artic-outbreak" een betere benaming....

Ciao Johann


Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
9 december 2010, 20:39 uur | Bericht #178211
Citaat van Johann, donderdag 9 december 2010, 20:37 uur Zelden zulke prachtige ontwikkelingen gezien, geheel in lijn met 100 hPA voor de 18 december



Dat woord "polar tsunami" blijf ik overigens vreselijk vinden (maar dat wist je al Jan)
Vind persoonlijk "artic-outbreak" een betere benaming....

Ciao Johann


Ook namens mij dank voor bijdrage, ik vind het wel wat hebben die naam daarvoor
Woonplaats: Oss
Berichten: 1545
Lid sinds: 24 mei. 2009
9 december 2010, 20:39 uur | Bericht #178212
normaal worden zachte periodes in de winter afgewisseld met (korte) koude periodes.
Deze winter lijkt het andersom! | Gewijzigd: 9 december 2010, 20:40 uur, door Maarten Dings
Woonplaats:
Berichten: 2713
Lid sinds: 11 mrt. 2010
9 december 2010, 20:45 uur | Bericht #178213
Citaat van M.Dings, donderdag 9 december 2010, 20:39 uur normaal worden zachte periodes in de winter afgewisseld met (korte) koude periodes.
Deze winter lijkt het andersom!



nou, ik zou zeggen: beter!!!!!!!
alles lijkt zo'n beetje goed te kunnen komen,
-serieuze kouaanval met misschien (heel) veel sneeuw
-80 % kans op een witte kerst
!!!

ps: leuk zou zijn als er ook een paar weken zonder sneeuw komt maar een goede ijsperiode
komen de vele schaatsliefhebbers ook eens aan bod

als dat nog eens uit zo komen..........
maargoed, het blijven verwachtingen hè
Boxer
Lid
Woonplaats: Breukelen (ut)
Berichten: 950
Lid sinds: 14 aug. 2006
9 december 2010, 20:46 uur | Bericht #178214
Begin nu al zenuwachtig te worden voor volgen de week.
Als dat toch uitkomt
Als je niet meer durft te zeggen wat je meent, zal je al snel niet meer menen wat je zegt!
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 233 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 233, lezen 2 mensen het topic "Winter discussietopic 2013/2014 Deel 2".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden