Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Jan 2022 00:59:34

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Jan 2022 23:59:34

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Jan 2022 23:59:34

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Jan 2022 23:59:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gregg, TX; Harrison, TX; Panola, TX; Rusk, TX.

20 Jan 2022 22:27:05

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Jan 2022 21:59:55

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Jan 2022 21:59:55

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

20 Jan 2022 21:59:55

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Jan 2022 21:59:53

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Jan 2022 21:59:53

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Jan 2022 21:59:53

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Jan 2022 21:59:53

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Jan 2022 21:59:53

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Jan 2022 21:59:52

De kaart Twente - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Jan 2022 21:59:52
Actueel
1 / 4

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

Klets en waarneemtopic

Deel hier jouw mening, waarneming of foto's!

Winter discussietopic

Zeer zachte week, maar hoop gloort

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 januari 2011, 19:41 uur | Bericht #207055
Waar en waarom zon...?

Hoe meer richting de Noordpool, des te vaker het voorkomt. Ook ongeveer 40 procent van de Nederlanders schijnt er in min of meerdere mate last van te hebben. De winterdip, ook wel genoemd winterdepressie of herfstblues. Engelstalige wetenschappers spreken over Seasonal Affective Disorder Syndrome (SADS). Het betekent dat je tijdens de donkere maanden meer slaap nodig hebt, een grotere eetlust krijgt (vooral trek in koolhydraten), er concentratieverlies kan optreden en ook sombere gevoelens en lusteloosheid de kop kunnen opsteken. Voelt u zich aangesproken? Lees dan verder over zon, vitamine D en plekken om een dosis zonlicht op te doen.


Tijdens de wintermaanden is de zon vaak de grote afwezige. Mensen die daar gevoelig voor zijn, worden na verloop van maanden erg moe of somber en lusteloos. We hebben de zon nodig voor lijf en geest. Foto: Jelmer Jeuring.

De zon bevindt zich gemiddeld op zo’n 149.500.000 km afstand van de aarde. Precies ver genoeg om te voorkomen dat we verbranden en precies dichtbij genoeg om te voorkomen dat we bevriezen. Van de zonnestralen die de aarde bereiken, bestaat ongeveer 52 procent uit zichtbaar licht, 44% uit infrarode straling en 4% uit ultraviolette straling (UV-licht). Het infrarode licht wordt via de aarde (huizen, wegen, bomen, eigenlijk alles wat er aanwezig is) omgezet in warmtestraling en zorgt er zodoende voor dat de lucht overdag geleidelijk wordt opgewarmd. Het ultraviolette licht is nodig voor allerlei natuurlijke (chemische) processen op aarde. Bovendien lijkt UV-licht een cruciale rol te hebben gespeeld bij het ontstaan van leven.

Wat doet de zon met ons

En de zon is nog steeds een hoofdmotor van ons aardse bestaan. Ook puur voor ons eigen lichaam is zonlicht onontbeerlijk. UV-stralen zorgen er namelijk voor dat in de huid vitamine D wordt aangemaakt, een noodzakelijke voedingstof voor het opbouwen en onderhouden van je botten en gebit. Er zijn ook aanwijzingen dat vitamine D een rol speelt in de algehele weerstand. Bovendien lijkt het erop dat zonlicht voor de aanmaak van stemmingsverbeterende stoffen zorgt. Fervente zonaanbidders reppen daarbij ook van een ontstressende werking, betere sportprestaties en een gezondere huid.

De mitsen en maren omtrent zonlicht zijn natuurlijk ook bekend. We horen de laatste decennia met name veel over huidkanker door UV-straling. Echter, in ons winterseizoen is het best lastig om nog genoeg zonlicht op je huid te krijgen. Terwijl we dat wel graag willen. De opluchting afgelopen zondag, met temperaturen van 12 graden en voluit zonneschijn, was dan ook voelbaar. Veel mensen waren lekker buiten, ontdekten ineens de sneeuwklokjes in de tuin en maakten lekkere wandelingen. Op zo’n dag kom je als het ware even bij. De zon is dus zeer belangrijk. Zo belangrijk dat in 1903 de Deense bioloog Niels Ryberg Finsen de Nobelprijs voor de Geneeskunde kreeg voor zijn onderzoek dat aantoonde dat zonlicht gezond is. En waar kunnen we de komende dagen de zon te zien krijgen?


De hoeveelheid UV-straling vandaag. Onder het donkerblauwe tot zwarte gebied ligt Nederland. De zonkracht is bij ons voorlopig nog nul. Aan de zuidkusten van Europa is de zonkracht ongeveer 3.

Nederland en zon
In eigen land hebben we vandaag flink wat zonnige perioden mogen beleven. Morgen lijkt de lucht deels met bewolking dicht te schuiven en zijn het voornamelijk de noordelijke provincies waar de zon langdurig tevoorschijn komt. De dagen daarna zien er in ons land overwegend grijs en motregenachtig uit. En dat terwijl we onder invloed staan van een hogedrukgebied. Dit hogedrukgebied bevindt zich echter ten westen van ons en stuurt heel wat Noordzeevocht onze kant op. En dat kan zich onder een hogedrukuitloper makkelijk handhaven in de vorm van lage bewolking.

Alpen en zon

In het grootste deel van de Alpen scheen de zon de afgelopen dagen uitbundig. De wintersporters zaten er op zich niet op te wachten, want de temperaturen lagen zelfs boven 2 km hoogte afgelopen maandag rond de +5 graden…. Maar, wel een prima weertje om vitamine D aan te maken. Vandaag is dat niet het geval. In Zwitserland en Oostenrijk valt datgene waar ze zo lang op zaten te wachten: sneeuw. De komende dagen blijft er een noordoostelijke wind tegen de noordzijde van de Alpenkam aanwaaien die daar vrij veel bewolking tegenaan stuwt en bij tijden sneeuw. Wie vitamine D wil halen doet dat dus het beste in de Italiaanse en Franse Alpen.


In de Alpen was het de afgelopen dagen wel heel erg sappelen. Kijk maar op deze foto, genomen in de Zillertaler Alpen. Pas boven 1800/1900 meter hoogte ligt er sneeuw, die bovendien door de regen van het voorbije weekeinde sterk is aangetast en moeilijk door te skien is. Foto: Klaas Dros.

Zuid-Europa en zon
Middagtemperaturen van 20 graden of hoger zijn schaars in Europa. Buiten het continent was het op de Canarische eilanden gisteren en eergisteren wel warm, tussen 20 en 24 graden. Tot en met zondag zullen die waarden een stuk moeilijker bereikt worden, aangezien er een wat killere noordenwind opsteekt. Vanaf vrijdag valt er ook lokaal een bui. Als we weer terug het vasteland opgaan, is het de komende tijd vooral in Portugal, Spanje en in Zuidoost-Frankrijk prachtig zonnig weer. Daarbij stroomt er wel koudere lucht binnen en daalt de temperatuur een aantal graden. Morgen is het in Madrid nog zo’n 11 graden, zaterdag en zondag 6 of 7 graden. Ook aan de zuid- en oostkust loopt de mildheid deuken op. Met 9 tot 14 graden is het daar dit weekeinde wel weer gebeurd.

Bron: Meteo Consult
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Tyshane
Lid
Woonplaats: Noordoost veluwe
Berichten: 8824
Lid sinds: 25 mei. 2009
19 januari 2011, 20:04 uur | Bericht #207065
Kijk dit zijn interessante artikelen!
Waarom deze advertentie?
marsel
Lid
Woonplaats: Woensdrecht
Berichten: 642
Lid sinds: 28 jul. 2006
19 januari 2011, 20:11 uur | Bericht #207067
Zon! Wat heb ik daar behoefte aan....die eerste lentedagen kunnen mij niet vroeg genoeg komen. Verder leuk stukje, niets op aan te merken.
roytjee24
Lid
Woonplaats: Nijverdal
Berichten: 339
Lid sinds: 12 nov. 2010
21 januari 2011, 10:10 uur | Bericht #207444
ik wil gewoon dat het het hele jaar zomer
word met een maandje winter voor de sfeer van kerst enzo...
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.482 topics, welke bij elkaar 446.621 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.393 leden.
Het nieuwste lid is marl127.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 4406 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 4406, lezen 18 mensen het topic "Herfst + Winterverwachting 2012 --- 2013 + Discussie".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Klets en waarneemtopic

Deel hier jouw mening, waarneming of foto's!

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

Winter discussietopic

Zeer zachte week, maar hoop gloort

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden