Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Jan 2022 00:59:34

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Jan 2022 23:59:34

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Jan 2022 23:59:34

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Jan 2022 23:59:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gregg, TX; Harrison, TX; Panola, TX; Rusk, TX.

20 Jan 2022 22:27:05

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Jan 2022 21:59:55

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Jan 2022 21:59:55

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

20 Jan 2022 21:59:55

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Jan 2022 21:59:53

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Jan 2022 21:59:53

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Jan 2022 21:59:53

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Jan 2022 21:59:53

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Jan 2022 21:59:53

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Jan 2022 21:59:52

De kaart Twente - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

20 Jan 2022 21:59:52
Actueel
1 / 4

Winter discussietopic

Zeer zachte week, maar hoop gloort

Klets en waarneemtopic

Deel hier jouw mening, waarneming of foto's!

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 februari 2011, 20:13 uur | Bericht #210850
Een sterrenstelsel met een volmaakte schijf

Het heldere sterrenstelsel NGC 3621, hier vastgelegd met de Wide Field Imager van de 2,2-meter MPG/ESO-telescoop van de ESO-sterrenwacht op La Silla in Chili, lijkt een mooi voorbeeld van een klassiek spiraalstelsel. Maar eigenlijk is het een bijzonder geval: het stelsel heeft geen centrale uitstulping en wordt daarom ook wel een ‘volmaakt schijfstelsel’ genoemd. NGC 3621 is een spiraalstelsel in het sterrenbeeld Waterslang, op een afstand van ongeveer 22 miljoen lichtjaar. Het is betrekkelijk helder en al met een middelgrote telescoop goed te zien. Deze foto is gemaakt met de Wide Field Imager van de 2,2-meter MPG/ESO-telescoop van de ESO-sterrenwacht op La Silla in Chili. De gegevens werden in het kader van de fotowedstrijd Hidden Treasures uit het ESO-archief geselecteerd door Joe DePasquale. Joe’s foto eindigde op de vijfde plaats.Het stelsel is zo plat als een pannenkoek, wat erop wijst dat het nog nooit in aanraking is gekomen met een ander sterrenstelsel. Zo’n galactische botsing zou de dunne schijf van sterren hebben verstoord, waardoor zich in het midden een kleine uitstulping of bulge zou hebben gevormd. De meeste sterrenkundigen denken dat sterrenstelsels groeien door met andere stelsels samen te smelten. Hierdoor ontwikkelen spiraalstelsels na verloop van tijd een forse centrale uitstulping. Recent onderzoek wijst er echter op dat spiraalstelsels met een maagdelijke schijf, zoals NGC 3621, vrij veel voorkomen.

Ook is NGC 3621 interessant voor astronomen, omdat het zich betrekkelijk dichtbij bevindt. Dat maakt het mogelijk om allerlei afzonderlijke objecten in het stelsel te onderzoeken, zoals stervormingsgebieden, stofwolken en pulserende sterren van het cepheïdentype, die als kosmische afstandsindicatoren worden gebruikt [uitleg over de Cepheïden kan je onderaan dit artikel lezen]. Eind jaren negentig was NGC 3621 een van de achttien stelsels die geselecteerd werden voor een belangrijk project van de Hubble-ruimtetelescoop. Bij dat project werden cepheïden waargenomen om de uitdijingssnelheid van het heelal nauwkeurig te kunnen meten. Alleen al in dit sterrenstelsel werden toen 69 van die pulserende sterren waargenomen.

De foto is samengesteld uit monochrome opnamen die door vier verschillende kleurenfilters werden gemaakt. Opnamen die door een blauwfilter werden gemaakt, zijn op de uiteindelijke foto ook blauw afgebeeld, opnamen door een geel-groenfilter leverden het groen en opnamen door een roodfilter het donkeroranje. Opnamen gemaakt door een filter dat de gloed van waterstofgas doorlaat, zijn gebruikt voor de rode component. De totale belichtingstijd per filter bedroeg respectievelijk 30, 40, 40 en 50 minuten.

Meer informatie
ESO, de Europese Zuidelijke Sterrenwacht, is de belangrijkste intergouvernementele sterrenkundeorganisatie in Europa, en het meest productieve astronomische observatorium ter wereld. ESO wordt ondersteund door 15 landen: België, Brazilië, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Nederland, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. ESO voert een ambitieus programma uit, gericht op het ontwerp, de bouw en het beheer van krachtige grondobservatoria die astronomen in staat stellen om belangrijke wetenschappelijke ontdekkingen te doen. ESO speelt ook een leidende rol bij het bevorderen en organiseren van samenwerking op sterrenkundig gebied. ESO beheert drie waarnemingslocaties van wereldklasse in Chili: La Silla, Paranal en Chajnantor. Op Paranal staat ESO’s Very Large Telescope (VLT), de meest geavanceerde optische sterrenwacht ter wereld. Ook is ESO de Europese partner van de revolutionaire telescoop ALMA, het grootste sterrenkundige project van dit moment. Daarnaast bereidt ESO momenteel de bouw voor van de 42-meter Europese Extremely Large optische/nabij-infrarood Telescoop (E-ELT), die ‘het grootste oog op de hemel’ ter wereld zal worden.

Cepheïden
Cepheïden zijn zeer heldere sterren – tot wel 30.000 keer zo helder als de zon – die met regelmatige perioden van enkele dagen, weken of maanden in helderheid variëren. Er bestaat een direct verband tussen de lengte van die periode en de werkelijke helderheid van de ster, die de absolute helderheid wordt genoemd. Als je de absolute helderheid van een ster kent, en meet hoe helder hij aan de hemel lijkt, kun je eenvoudig zijn afstand tot de aarde berekenen. Om die reden spelen cepheïden een belangrijke rol bij de bepaling van afstanden in het heelal.

Bron: ESO.org
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Tyshane
Lid
Woonplaats: Noordoost veluwe
Berichten: 8824
Lid sinds: 25 mei. 2009
3 februari 2011, 20:39 uur | Bericht #210870
Prachtig om te zien en wat een interessant verhaal. Mooi om te zien dat zo'n schijfvorm van die 'spiraal-achtige flarden' heeft en naar buiten toe 'uitwaaiert'. Het lijkt net op een depressie-vorm, cycloon-vorm. Duidelijk het gevolg van bepaalde (centrifugale) krachten?!
Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.482 topics, welke bij elkaar 446.621 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.393 leden.
Het nieuwste lid is marl127.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 4594 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 4594, lezen 18 mensen het topic "Lente discussietopic 2013".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Klets en waarneemtopic

Deel hier jouw mening, waarneming of foto's!

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

Winter discussietopic

Zeer zachte week, maar hoop gloort

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden