Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Decatur, KS; Rawlins, KS; Sheridan, KS; Thomas, KS.

26 Apr 2024 04:31:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cheyenne, KS; Dundy, NE.

26 Apr 2024 04:31:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Graham, KS; Norton, KS.

26 Apr 2024 04:31:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gaines, TX.

26 Apr 2024 04:31:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gove, KS; Graham, KS; Sheridan, KS.

26 Apr 2024 03:20:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Decatur, KS; Graham, KS; Norton, KS; Sheridan, KS.

26 Apr 2024 03:20:33

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Decatur, KS; Norton, KS; Red Willow, NE.

26 Apr 2024 03:20:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Yuma, CO; Cheyenne, KS; Dundy, NE.

26 Apr 2024 03:20:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, NE.

26 Apr 2024 03:01:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cheyenne, KS; Rawlins, KS; Sherman, KS; Thomas, KS.

26 Apr 2024 02:35:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gove, KS; Logan, KS; Sheridan, KS; Thomas, KS.

26 Apr 2024 02:34:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cheyenne, KS; Sherman, KS.

26 Apr 2024 02:34:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gove, KS.

26 Apr 2024 02:34:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hitchcock, NE; Red Willow, NE.

26 Apr 2024 01:47:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cheyenne, KS; Logan, KS; Rawlins, KS; Sherman, KS; Thomas, KS; Wallace, KS.

26 Apr 2024 01:47:28
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
27 februari 2011, 08:55 uur | Bericht #216649
Interessante 48 uur

Een lagedrukgebied bevindt zich dit weekend vlakbij en lange tijd zelfs boven ons land. Dat levert een meteorologisch bezien interessante 48 uur op.

Het ontstaan van het lagedrukgebied
De kleine depressie was vrijdag nog nauwelijks op de weerkaarten terug te vinden. Maar boven Wales en Engeland ontstond in een regenfront op het grensvlak tussen oprukkende koude lucht en mildere omstandigheden, geleidelijk een knik. Die hoek werd groter en groter. Op het moment van schrijven was uit dit alles een volwassen lagedrukgebied aan het ontstaan op de Noordzee, voor de oostkust van Engeland, ter hoogte van Middlesbrough.

4f2b1c025e.gif
De door het ECMWF-model berekende luchtdrukverdeling en de neerslag (groen is regen, rood is sneeuw) met daarbij ingetekend de fronten van het lagedrukgebied, voor zaterdagmiddag.

9.gif
De door het ECMWF-model berekende luchtdruk en de daadwerkelijk gemeten wind. De wind waait rond een lagedrukgebied tegen de wijzers van de klok in.

Zwak warmtefront
Doordat de stroming, als altijd rond een lagedrukgebied, tegen de wijzers van de klok in waaide, drong aan de voorzijde van de jonge depressie de milde lucht met een zuidelijke tot zuidwestelijke wind naar het noorden op. Het voorste deel van het regenfront, dat ons de voorbije nacht en ochtend passeerde, kwam dan ook als zogeheten warmtefront over. Dit was een zwak frontje met vooral wat lichte regen, onder meer omdat de tegenstellingen tussen de al aanwezige luchtsoort en de nog mildere lucht relatief klein was. Het tweede deel van storing, het gedeelte achter de knik zou je kunnen zeggen, markeerde (en markeert) echter een veel scherpere overgang. Een heel stuk koelere lucht drong (en dringt) daarachter binnen.

Actief koufront
Dit koufront, zoals we dat in de meteorologie noemen, begon later zaterdagochtend alweer de westelijke kustprovincies binnen te trekken. Het was een stuk actiever dan het eerder gepasseerde zwakke warmtefrontje. Om 14.00 uur regende het in een groot deel van de zuidwestelijke helft van het land dan ook pijpenstelen en noteerden diverse waarnemers in een strook van Alkmaar naar Zeeland alweer 7 millimeters regen sinds middernacht. In het Westland (het kassengebied) in Zuid-Holland ten zuiden van Den-Haag liepen de tussentijdse totalen al op richting de 10 millimeter (omgerekend 10 liter wat per vierkante meter).

Occlusie
Zoals het er aan het begin van de zaterdagmiddag naar uitzag, zou de regen van het koufront in de loop van de rest van de middag en avond tot boven het noordoosten van het land trekken, om vervolgens stil te komen liggen en langzaam te verpieteren. De activiteit van het koufront zou dan moeten worden overgenomen door de zogenaamde ‘occlusie’. Een occlusiefront ontstaat doordat het koufront van een depressie altijd sneller beweegt dan het warmtefront. Hierdoor smelten beide systemen als het ware in elkaar. Dat begint al in feite op het moment dat de eerste knik (zie de tweede alinea van dit verhaal) in het oorspronkelijke regenfront ontstaat. In dit geval gebeurde dat dus al boven Wales en Engeland. De eerste knik wordt ook wel het ‘occlusiepunt’ genoemd. Dat is een belangrijk punt, omdat de neerslag op die plek doorgaans extra intensief wordt. Tevens ontstaat hier de kern van het zich vers ontwikkelende lagedrukgebied.

4.gif
De door het ECMWF-model berekende luchtdrukverdeling en de neerslag voor begin zondagnacht. De depressiekern dringt het noorden van het land binnen. Daar neemt de wind af. Dat terwijl ten zuiden en westen van de kern, de wind per saldo juist toeneemt. Zie ook de windberekening van het ECMWF-model voor het eind van de nacht hieronder.

8.gif

Vanaf het occlusiepunt breidt de occlusie zich vervolgens in de loop van de tijd verder uit, doordat een steeds groter deel van het sneller trekkende koufront het relatief langzaam bewegende warmtefront inhaalt. Tegelijkertijd begint de occlusie om de kern van het lagedrukgebied heen te draaien. Na verloop van tijd zwaait dit occlusiefront in de voetsporen van het koufront om de depressie heen, als een kat die haar eigen staart najaagt. De depressie is dan tot volle wasdom gekomen. Het hierboven beschreven proces gaat naar verwachting zich precies zo boven Nederland afspelen. Achter het naar het oosten en noordoosten wegtrekkende koufront wordt het vanavond in veel andere regio’s tijdelijk droger. Dat alvorens het occlusiefront via de westkust weer het land op dringt. Daarbij neemt ze geleidelijk de meeste regenactiviteit van het koufront over.

Wind
Bij dit alles komt aan de west- en zuidflanken van de depressie stevig wat wind te staan. De kern van het lagedrukgebied trekt naar verwachting vannacht van boven zee het noorden van het land binnen. Omdat dicht bij de kern de luchtdrukverschillen klein zijn, valt daar de wind juist op veel plaatsen weg. Dat terwijl vooral het zuiden, westen en wellicht ook midden in de tussentijd op steeds meer plaatsen de wind juist zien toenemen. In Zeeland begon dat eind middag als eerste.

Bron: Meteo Consult
Richardus
Lid
Woonplaats: Groningen
Berichten: 1294
Lid sinds: 27 jun. 2009
27 februari 2011, 09:03 uur | Bericht #216650
Interessant en leerzaam verhaal, bedankt! En ik kan bevestigen dat de wind hier in 't noordoosten nihil is: 1 Bft. en nóg afnemend. Logischerwijs met zo'n vochtige lucht en bodem d'r bij is het ook behoorlijk mistig. Grauwe zondag...
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 2279
Lid sinds: 28 mei. 2009
27 februari 2011, 10:19 uur | Bericht #216654
Bij ons is er dan weer een matige wind.
dg1979
Lid
Woonplaats: Sluis (Zeeuws-Vlaanderen)
Berichten: 269
Lid sinds: 29 jun. 2008
27 februari 2011, 11:53 uur | Bericht #216660
Hier waait het ook wel aardig door nu, maar schijnt wel de zon
Inderdaad een aparte situatie nu, je ziet die regenkrul die vrijwel stationair is nu en zo te zien een zeer scherpe begrenzing kent...
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
27 februari 2011, 12:51 uur | Bericht #216674
Goed artikel. Begrijpelijk uitgelegd. Zonder daar wat van af te doen is het jammer dat het vanmorgen pas geplaatst is, want verwijzingen lijken op vandaag betrekking te hebben terwijl dat op gisteren sloeg. Zoals ' Het voorste deel van het regenfront, dat ons de voorbije nacht en ochtend passeerde, kwam dan ook als zogeheten warmtefront over'....en 'De kern van het lagedrukgebied trekt naar verwachting vannacht van boven zee het noorden van het land binnen.'
'de voorbije nacht en ochtend' slaat op gisteren nacht, en 'naar verwachting vannacht...' staat in de komende tijd geschreven terwijl het niet komende nacht maar afgelopen nacht was. Dat is best verwarrend voor de lezer. Maar nogmaals; goed uitgelegd! | Gewijzigd: 27 februari 2011, 12:53 uur, door Ben47
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Tyshane
Lid
Woonplaats: Noordoost veluwe
Berichten: 8824
Lid sinds: 25 mei. 2009
27 februari 2011, 12:58 uur | Bericht #216677
Interessant artikel wederom, van het type handig & leerzaam! Of het nou over gisteren of vandaag gaat...
marsel
Lid
Woonplaats: Woensdrecht
Berichten: 642
Lid sinds: 28 jul. 2006
27 februari 2011, 13:03 uur | Bericht #216680
Alleen beetje jammer van de windvaantjes op het laatste kaartje. Klopt niets van, zal wel foutje zijn met de overlay. Verder zoals gewoonlijk, leuk stukje. | Gewijzigd: 27 februari 2011, 13:04 uur, door marsel
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 236 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 236, lezen 5 mensen het topic "Nader verklaard: De supercel".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden