Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 09:25:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Coleman, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 04:06:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Jones, TX; Shackelford, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Nolan, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scurry, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Fisher, TX.

24 Apr 2024 00:56:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 00:45:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

23 Apr 2024 23:56:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:19:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:03:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alger, MI; Marquette, MI.

23 Apr 2024 19:07:37

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

23 Apr 2024 17:00:01

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:04

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:03
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
17 juni 2011, 23:21 uur | Bericht #246857
Monstergolven kunnen ontstaan door een botsing van golfpatronen


Monstergolf met een hoogte van 18+ m trof een tanker ten zuiden van Valdez, Alaska, in februari 1993. Het schip voer in zee met 7 m hoge golven toen de monstergolf het schip aan stuurboord raakte.

Torenhoge muren van water mogelijk schuldig aan het zinken van enorme schepen en zelfs helikopters. Ze blijven echter een mysterie. Wat kan de oorzaak zijn, dat één enkele golf tussen ontelbare andere golven een hoogte kan krijgen van 30 meter? Nieuwe computer simulaties suggereren, dat een monster - of rogue - golf het resultaat kan zijn van de ontmoeting tussen twee golfstromingen, die zich loodrecht op elkaar verplaatsen. "Niemand heeft een adequate verklaring waarom er in het midden van de oceaan zulke monstergolven uit het niets lijken te ontstaan" zegt onderzoeker Thomas Adcock van de universiteit van Oxford. "Het is doel van het onderzoek is om te kunnen zeggen: Deze specifieke omstandigheden in de zee kunnen monstergolven teweeg brengen. Een soort waarschuwingssysteem dus ". Een monstergolf - rogue wave - wordt gedefinieerd als iedere golf in de open oceaan, die abnormaal groter is dan de golven in de nabijheid. Zulke monstergolven zouden hypothetisch de oorzaak kunnen zijn van de verdwijningen in de Bermuda driehoek.

Ongebruikelijke golfbeweging
monstergolf_2.jpg
Metingen van een monstergolf door Draupner booreiland in de Noordzee

Het fenomeen wordt al eeuwen opgemerkt en benoemd, maar er zijn geen wetenschappelijke metingen van het voorkomen voor 1995. In dat jaar werd voor het eerst een monstergolf zichtbaar op meetapparatuur. De instrumenten van het Draupner olieplatform sloegen uit naar een meting van een golf van 26 m hoog. De laser, vastgemaakt aan een hoek van het platform, detecteerde de gigantische golf in een ruwe zee met gemiddeld 11 m hoge golven. "Dit bracht grote opwinding teweeg in de wereld van de oceanologie; het is zeer sterk bewijs, dat de monstergolven bestaan" zegt Adcock. "Er was gelukkig weinig schade, maar we zijn er sterk van overtuigd, dat het een hele grote golf moet zijn geweest". In plaats van een daling van het zeeniveau zoals voorafgaande aan een tsunami, lijkt het niveau juist aan te zwellen.

waves.43.gif

Wave of inspiration
Geen enkele theorie tot dusver kan deze kolossen verklaren. Een studie, gepubliceerd in 2008, suggereert, dat in de open oceaan de monstergolven zo uit het niets kunnen ontstaan, als grote hoeveelheden water zich concentreert tot één grote golf, als de energie en het water van omliggende golven wordt "opgeslokt". Echter laat zo'n soort golf niet dezelfde opbouw zien als de Draupner golf. Na het zien van een aflevering van de Discovery Channel serie "The Deadliest Catch", realiseerde Adcock zich, dat de monstergolven wel eens zouden kunnen ontstaan door het loodrecht op elkaar lopen van golfsystemen. In de aflevering is te zien, dat een 30 meter hoge golf bijna de vissersboot - de Aleutian Ballad - liet kapseizen. De golf beukte in op de zijkant van de boot, terwijl de andere golven de boot aan de voorkant teisterden.



Adcock simuleerde in een laboratorium het effect van interactie tussen de haaks op elkaar staande golfsystemen. De gegevens van het onderzoek sloten aan bij de gegevens verkregen van de Draupner golf. Er was een opzwelling (in plaats van een verwachte daling) van water te zien toen het water naderde en er ontstond een abnormaal hoge golf. Het onderzoeksteam heeft hiernaast ook de condities van de zee ten tijden van monstergolf onderzocht. Ze zijn terug gegaan in het verleden."We konden zien, dat sommige energie van golven haaks staan op de rest van de golven," zei Adcock. De oorzaak waarom er twee golfstromingen haaks op elkaar lopen is niet bekend. De studie van Adcock is op 14 juni 2011 gepubliceerd in het "Journal Proceedings of the Royal Society A: Mathematical, Physical & Engineering Sciences".

Een lijst van monstergolven is hier te vinden.

©onweer-online
Bron: L.S. | Gewijzigd: 25 april 2017, 12:23 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
17 juni 2011, 23:37 uur | Bericht #246863
Enkele foto's

monstergolf_3.jpg
NOAA schip Discoverer krijgt er van langs van golven in Bering zee. Foto uit 1979.



rogue_wave.jpg

waves.40.jpg

waves.42.jpg

Bron: diverse media | Gewijzigd: 25 april 2017, 12:23 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
17 juni 2011, 23:41 uur | Bericht #246862
Enkele filmpjes









Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
11 augustus 2011, 12:27 uur | Bericht #268115
De atmosfeer helpt mogelijk bij het aanjagen van de enorme monstergolven

In 1995 trof een 26m hoge golf een olieplatform in de Noordzee. Deze gigantische golf was geen tsunami, die veroorzaakt was door een aardbeving. Het was de eerste gedocumenteerde "rogue wave" of monstergolf. "Rogue waves" zijn enorme golven, die ver op zee geïsoleerd voorkomen en ontstaat zonder enige aanwijsbare reden. Ze hebben al menig zeeman de stuipen op het lijf gejaagd. Maar met de komst van meetapparatuur werden de monster golven vanuit het land der fabelen toch realiteit. De bestudering van deze freak golven heeft net zoveel vragen als antwoorden opgeroepen. Al eerder werd gemeld, dat een botsing van golfpatronen ten grondslag kan liggen aan het ontstaan van de enorme golven. Recente studie wijst uit, dat de atmosferische druk ook een rol kan spelen. "Misschien si het niet alleen een golf probleem, zoals we de laatste decade tegen de monstergolf aankeken," zegt Tim Janssen, professor in de oceanografie aan de universiteit van San Francisco, die niet betrokken was bij de studie naar golfpatronen. "Laten we deze keer buiten het gebruikelijke denkpatroon stappen en kijken wat er in de atmosfeer aan de hand kan zijn."

Druk van bovenaf
Oceanografen uit Japan en Noorwegen hebben de wind- en golfdata geanalyseerd van het Kvitebjorn platform in de Noordzee van 2003 tot 2005. De onderzoekers hebben de dagen met monstergolven in twee groepen gesplitst: "freakish" en niet-"freakish". De "freakische" dagen hadden meer dan twee meldingen van een monstergolf op die dag, die gedefinieerd worden als golven hoger dan twee keer de gemiddelde golfhoogte. Als eerste werd er aangetoond, dat er geen correlatie bestaat tussen de Benjamin-Feir instabiliteitsindex (BFI) en de"freakische" dagen. De BFI voorspelt, op welke plaatsen grote golven kunnen gaan voorkomen op basis van de condities van de oceaan. Vervolgens werd er gekeken naar de luchtdruk op zeeniveau, oppervlakte luchttemperatuur en zeewatertemperatuur. De temperaturen corresponderen op geen enerlei wijze met het ontstaan van de monstergolven. Echter het IJsland-Azoren luchtdruk systeem ook wel de Noord Atlantische Oscillatie genaamd, is wel degelijk significant gerelateerd met de "freakische" dagen. Volgens de onderzoekers zouden de piekwindsnelheden op een dag, in tegen stelling tot de gemiddelde windsnelheden, een betere indicator zijn voor de bepaling van de monstergolf condities. Het onderzoek wijst voornamelijk uit, dat de atmosferische omstandigheden een rol zouden kunnen spelen bij het ontstaan van deze gigantische golven.

nao_fig_41.jpg

Het blijft een mysterie
Janssen merkt op, dat het niet verrassend is, dat de atmosferische druk een rol zou kunnen spelen, omdat een verandering in luchtdruk vaak ook een verandering in de windsnelheid teweeg brengt. Echter er is nog steeds veel werk te doen en veel te onderzoeken. Hoewel de studie een soort van relatie aantoont tussen de atmosferische omstandigheden en de gigantische golven, is nog niet bekend, wat deze relatie nu precies inhoudt. Als verdere studie deze relatie definieert, zou dit een grote bijdrage zijn in het voorspellen van monstergolven, niet alleen in de Noordzee, maar overal waar deze golven voorkomen. "We weten echt niet waarom en hoe de golven ontstaan," zegt Janssen. "Er kan één proces aan ten grondslag liggen, maar het kunnen er ook velen zijn. We weten het niet."

©onweer-online
Bron: OAP | Gewijzigd: 8 oktober 2013, 17:22 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Tycoon2
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1035
Lid sinds: 9 dec. 2009
11 augustus 2011, 14:20 uur | Bericht #268127
Hier nog wat filmpjes. Ik zou toch niet graag op zo'n boot willen zitten.



Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
8 oktober 2013, 17:51 uur | Bericht #409081
Freak Wave

Een freak wave, of monstergolf, is een golf die veel groter is dan de ’gemiddelde’ grote voorkomende golf op dat moment en op die plaats. Lange tijd werd dit als een sterk zeemansverhaal gezien, ook door de ontbrekende harde bewijzen voor het bestaan van de freak waves. Toch werd al vermoed dat monstergolven mogelijk waren, onder andere na ooggetuigenverslagen en schade aan schepen. Pas nadat er een monstergolf het Draupner Platform in de Noordzee op 1 januari 1995 trof, was er ook daadwerkelijk een monstergolf gemeten. Bovendien hebben satellietbeelden het bestaan sindsdien bevestigd.


Op 1 januari 1995, werd er een golf gemeten, die het bestaan van freak waves bevestigde.

Scheepvaart
Deze freakwaves zijn een absoluut gevaar voor de scheepvaart. Niet alleen doordat ze bijzonder hoog zijn, maar ook vanwege het feit ze bijzonder steil zijn. Bijna alle verslagen van ontmoetingen met freak waves, meldden dat er een diep en breed golfdal aan voorafging. Het schip valt als het ware in het ontstane gat, waarna de volgende golf als een muur van water over het schip slaat, voordat de boeg zich weer had kunnen oprichten. De schade door het toedoen van freakwaves varieert nogal, van het inslaan van luiken tot het doormidden breken van schepen. Er verdwijnen nog steeds schepen, misschien in sommige gevallen wel door freak waves.


Een olieplatform in zwaar weer.


Schade aangericht door een monstergolf. Een van de doelen van het onderzoek aan monstergolven is een scheepsontwerp vinden dat beter tegen de vernietigende kracht van water kan.

Wind
Tijdens de wintermaanden van het zuidelijk halfrond (juni- november) trekken depressies over het gebied rond Zuid Afrika, waardoor een krachtige zuidwestelijke wind evenwijdig aan de zuidkust komt te staan. Deze zuidwestelijke wind ontstaat na de passage van koufronten, meestal binnen een periode van 24 tot 48 uur. Voor de passage van deze fronten waait er een krachtige noordoostelijke wind die de Agulhas stroming juist versterkt. Het effect van de Alguhas stroming op freak waves wordt verderop uitgelegd.


De Agulhas stroom is een zeestroming in het zuidwesten van de Indische Oceaan. Te zien is dat de stroming bij Zuid-Afrika het sterkst is.

Golven
De golven die een rol spelen bij de freak waves zijn golven die door de wind ontstaan en golven die afkomstig zijn van de zuidelijke oceaan. Een combinatie van deze golfsystemen kan leiden tot het ontstaan van extra hoge en steile golven. Volgens de Noorse onderzoekers Kartsen Trulsen en Kristian Dysthe is de theorie voor deze extra hoge en steile golven als volgt: bij een reeks kleinere golven, waarbij de snelheid niet hetzelfde is, worden sommige golven als het ware opgeslokt door andere golven. Daardoor kunnen deze erg hoog en steil worden.



Cape Agulhas
Een in de scheepvaart berucht gebied voor freak waves, is Cape Agulhas. Dit is het zuidelijke puntje van Zuid Afrika, in dit gebied staat een sterke stroming, die soms tegengesteld is aan de richting van de golven. Daarnaast speelt het continentaal plat, wat zich vrij dicht onder de kust bevindt een grote rol in de westelijke begrenzing van de sterke Agulhas stroom. Deze ligt vrij dicht onder de kust, zo’n 9 tot 37 kilometer.De Agulhas stroom wordt veroorzaakt door de zuidoostpassaat op de zuidelijke Indische oceaan, na Madagaskar loopt de stroming langs de kust van Zuid-Afrika.Lokaal ontstane golven in dit gebied, in combinatie met de zuidwestelijke deiningen afkomstig vanuit het zuiden, kunnen leiden tot uitzonderlijk hoge en steile golven. De Agulhas stroming versterkt dit effect des te meer. De stroming is het sterkst net buiten de 100 vademlijn (bijna 200 meter). Daar binnen de neemt de stroomsnelheid snel af.


Het zeegebied bij Zuid-Afrika is berucht vanwege de monstergolven die er optreden. Het gebeurt vaak als een sterke zuidwestenwind met bijbehorende hoge golven tegen de Agulhas stroming ingaat.

Routeguard
Bij MeteoConsult houden we ons, binnen de RouteGuard afdeling ook met dit fenomeen bezig, waarbij we dagelijkse diverse schepen rond Cape Agulhas begeleiden. De afgelopen maanden hebben we soms routes van schepen moeten omleggen omdat de weersomstandigheden ’gunstig’ voor freak waves waren rond de kaap. Schepen die vanuit Zuid Amerika richting Azië gaan, passeren de kaap. Als de route aangepast dient te worden, wordt er vaak voor gekozen om de schepen binnen de 100 vadem-lijn te leggen. Ten eerste om de freakwaves zoveel mogelijk te vermijden, maar ook omdat de stroming daar een stuk minder sterk is en de snelheid van het schip minder negatief beïnvloedt wordt.


De route van dit schip is binnen de 100 vandem-lijn gelegd om zover mogelijk buiten de gevarenzone voor freak waves te leggen. te zien is dat het voorschepen die met de stroom meevaren ook zaak is om dichter onder de kust te varen.

Bron:  MeteoConsult | Gewijzigd: 25 april 2017, 12:23 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Woonplaats: Nuenen
Berichten: 52
Lid sinds: 19 jun. 2013
8 oktober 2013, 22:00 uur | Bericht #409083
Hmm,,...

Ik heb die filmpjes bekeken,...
Dat is dus echt serieus werk.
Elke schipper weet dat hij de boeg op de golven moet houden, maar als er zulk een monstergolf uit een onverwachte richting komt,..
Ik weet het uit ervaring, de zee is onvoorspelbaar.
De diepte van het water speelt ook een grote rol, naarmate het ondieper wordt gaan de golven oplopen.
De bodem stuwt het water verder omhoog.
Dan krijg je een korte golfslag, echter bij zulke golven, daar zijn meerdere krachten aanwezig.
Twee golfstromen die loodrecht op elkaar staan zouden inderdaad tijdens een ongelukkig moment net de grootste golf kunnen veroorzaken.
Het weer speelt daarin een uitermate grote rol.
Twee stormen die toevallig dezelfde richting hebben als de stroming van het water en die stormen gaan elkaar tegemoet,.. dat geeft problemen.
Daarbij kan ook de stand van de maan invloed hebben.
Ik moet er niet aan denken dat zoiets zich voordoet op de Noordzee bij springtij.
Nou zal die mogenlijkheid zich daar niet voordoen, er is daar te weinig ruimte voor twee stromingen.
Maar net even daarbuiten,...
Het is een uiterst zwaar scenario, stel een flinke storm vanuit de kust van frankrijk, en een flinke uit de richting van Ijsland.
Die stuwen een berg water op richting Nederland en Engeland.
Die treffen elkaar ergens midden in het Kanaal
Afhankelijk van het tij,.... wat zou er gebeuren ?.

Ik rie un Zundapp
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.362 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 114 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 114, lezen 2 mensen het topic "Berichtgeving storm 22/23 februari 2017".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden