Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor San Miguel, NM; Torrance, NM.

19 Jul 2024 01:20:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Goshen, WY; Laramie, WY; Platte, WY.

19 Jul 2024 01:07:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Edgefield, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Jul 2024 01:01:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chatham, NC; Harnett, NC; Lee, NC; Moore, NC.

19 Jul 2024 01:01:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chatham, NC; Lee, NC; Moore, NC; Randolph, NC.

19 Jul 2024 00:43:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor El Paso, CO.

19 Jul 2024 00:32:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor San Miguel, NM.

19 Jul 2024 00:32:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Camden, NC; Currituck, NC; Pasquotank, NC.

19 Jul 2024 00:32:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chatham, NC; Lee, NC; Randolph, NC.

19 Jul 2024 00:32:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor St. Johns, FL.

18 Jul 2024 23:59:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Simpson, MS; Smith, MS.

18 Jul 2024 23:41:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Fairfield, SC; Lancaster, SC; Newberry, SC.

18 Jul 2024 23:41:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cobb, GA; Paulding, GA.

18 Jul 2024 23:29:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Abbeville, SC; Greenwood, SC.

18 Jul 2024 23:27:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Camden, NC; Currituck, NC; City of Chesapeake, VA; City of Virginia Beach, VA.

18 Jul 2024 23:27:49
Actueel
1 / 4

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
21 augustus 2011, 21:48 uur | Bericht #273427
Onweerskansen van 23 augustus

Na het debacle van afgelopen zondag, staat er morgen wederom onweer op de kaarten. Om nog even terug te komen op gisteren waarom dat het mis gegaan is: "Gisteren ging alles de mist in door hardnekkige inversie laag, ondanks geringe CIN toch nog te weinig dynamiek (convergentie, schering) om de CAP te doorbreken. Modellen kunnen dat onmogelijk precies oppakken, want het is te fijnmazig. Alles hangt dan aan een zijde draadje en nu ging het dus fout", zegt Johann.

Morgen wordt het wederom een situatie van net wel, net niet. Om ons nu al rijk te rekenen dat we (zwaar) onweer gaan krijgen zou ik niet doen. De timing van alles is verkeerd, dit wil natuurlijk niet zeggen dat er niets komt.

Vannacht trekt er vanuit het zuiden een warmtefront over ons land, gekoppeld aan een laag wat ten westen/zuidwesten van Frankrijk ligt (Klik). Hierdoor komen we morgen wederom terecht in de warme vochtige lucht. Het laagje is momenteel al goed zichtbaar op de satellietafbeelding (Klik). Op de afbeelding is de vermoedelijke trekrichting te zien. De verwachting is dat het laagje morgen rond 12.00 ter hoogte van zuidwest Nederland ligt.

Kijken we naar de onstabiliteit, dan zien we de lifted vannacht al aardig de negatieve waardes induiken. In België bereikt de lifted -4 en in Nederland -2, bij het naderen van het laagje zakt de lifted ook naar -4. Onweer is in de nacht zeker niet uitgesloten. Morgen overdag neemt de onstabiliteit flink toe, de maximale waardes bedragen ongeveer 600 J/KG in het westelijk deel van het land, in het midden van het land maximaal 2000 J/KG en in het oosten/noordoosten van het land 2500 J/KG. Dit alles bij een lifted die variëerd van -2 tot -7.Kijken we ook even naar de windschering op 0-1 kilometer en de 0-6 kilometer. Daarbij valt op dat er in de ochtenduren een hoge STP berekend wordt, namelijk een STP van 2 in het midden van het land (Klik). De maximale schering op 0-1 kilometer ligt rond de 10 m/s om 06UTC (08.00 uur Nederlandse tijd). De 0-6 windschering om 06 UTC ligt ongeveer rond de 25 m/s. Je zou zeggen dat het ideaal is voor supercellen, alleen de SCP/SRH blijft achter (Klik). In de uren daarna zien we de hoge STP waardes verdwijnen, maar op de kaart van 15UTC (17.00 uur Nederlandse tijd) komt de STP weer terug. De waardes liggen rond de 1 en in Friesland mogelijk even een 2. Gezien de "lage" waardes wat betreft de schering op 0-1 en 0-6 kilometer hoogte, respectievelijk 9 m/s op 0-1 kilometer hoogte en maximaal 19 m/s op 0-6 kilometer hoogte acht ik de kans op mogelijke supercellen klein, maar niet uitgesloten. Hieronder het kaartje van de 0-1 en de 0-6 kilometer windschering van 15UTC.Kijken we ook even naar de PW (Precipitable Water), dit houdt in hoe hoger de index is, hoe meer kans op buien met veel neerslag. Deze waardes liggen ongeveer rond de 36 tot 38. Dit is erg hoog en daarbij bestaat de mogelijkheid dat er veel neerslag kan gaan vallen in zeer korte tijd (Klik). Wat ook enorm opvalt zijn de wolkentoppen. In de ochtenduren kunnen die, volgens de laatste berekeningen van het Amerikaans weermodel oplopen tot 13 kilometer hoogte. Nog opvallender zijn de berekeningen in de middag, die tonen aan dat ze 16 kilometer hoog kunnen worden. Dit geloof ik echter niet, want 13 á 14 kilometer hoogte is meer realistischer. Zie afbeelding hieronder.Korte samenvatting: Morgen in de ochtenduren kunnen er al enkele onweersbuien voor gaan komen die lokaal stevig uit kunnen gaan pakken en gepaard kunnen gaan met windstoten, lokaal veel neerslag en hagel. Daarna klaart het geleidelijk op, maar in de middag/avond wederom toenemende kans op (zware) onweersbuien die gepaard kunnen gaan met hagel, windstoten, lokaal veel neerslag en een hoge bliksemactiviteit. Daarnaast is het vormen van een eventuele supercel niet uitgesloten.

Nog even het volgende, de laatste tijd verschijnt er steeds meer de meldingen van "we krijgen niet" enz enz. Deze nutteloze postingen worden in het vervolg de prullenbak ingegooid, mits ze goed onderbouwd zijn. Ook het gezeur van "westen krijgt weer niet" enz enz zullen de prullenbak in worden gegooid, mits goed onderbouwd! | Gewijzigd: 24 augustus 2011, 12:50 uur, door Verwijderde_gebruiker_01
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
22 augustus 2011, 11:06 uur | Bericht #273636
KNMI Guidance:

SYNOPTISCHE SITUATIE:
Een rug ligt momenteel over onze omgeving en verplaatst zich vandaag langzaam noordwaarts en een hogedrukkern komt ten noordoosten van ons land te liggen. Een barokliene zone ligt ten zuiden van ons land en komt vandaag alweer langzaam als warmtefront naar het noorden opzetten. Vanavond en vannacht trekt het warmtefront echt van zuid naar noord over ons land. Deze ontwikkeling hangt samen met een lagedrukgebied boven de Golf van Biskaje en Zuidwest-Frankrijk dat langzaam noordwaarts beweegt en dinsdag overdag via Het Kanaal naar de zuidelijke Noordzee trekt. Morgen komen we dus opnieuw in warme, vochtige en potentieel onstabiele lucht (theta-w 18 C) waarbij er in de avond een koufront van het zuidwesten uit ons land in trekt. In de bovenlucht zien we dinsdagmiddag een kortgolvige trog langs de westkust noordwaarts trekken.

MODELBEOORDELING:
Tot en met vanavond zijn de modellen consistent met elkaar, vanaf komende nacht ontstaan er duidelijke verschillen in met name de neerslagverwachting. Aangezien de situatie potentieel weer behoorlijk onstabiel wordt is dit wederom een situatie om goed in de gaten te houden. Timing en exacte positie van de fronten zullen bepalend zijn voor de timing, hoeveelheid en intensiteit van de neerslag. Hirlam komt in tegenstelling tot de vorige run komende nacht nu met veel meer neerslag dan de voorgaande run en is nu meer in lijn met ECMWF.

WIND:
Hirlam komt goed overeen met de actualiteit en kan gevolgd worden. Dinsdag overdag aan de noordkant van het warmtefront boven de Noordzee enige tijd een 6 Bft. Dinsdag moeten we tijdens eventuele buien weer rekening houd met windstoten. Ivens komt met waarden 40-50 kn, in de avond in het westen zelfs met 50-60 kn. Voorwaarde is wel dus wel dat er flinke buien ontstaan.

BEWOLKING:
Op een aantal plaatsen is stratus ontstaan en deze zal enige tijd nodig hebben om op te lossen, zie progtemps. In de middag is de opbouw tot 5000-6000 vt onstabiel waardoor er CU-bewolking ontstaat. Met een aanlandige wind zal het kustgebied de meeste zon hebben. In het zuiden neemt de frontale bewolking op op nadering van het warmtefront vanaf nu alweer toe. In de nacht naar dinsdag en dinsdagochtend ogen de progtemps in het warmtefront op middelbaar niveau potentieel onstabiel dus een embedded CB is dan dus al mogelijk. Dinsdag overdag is er veel middelbare bewolking (Ac-floccus of Castellanus?). Of het tot de vorming van Cb's komt is afhankelijk zowel de thermische forcering als van de dynamische forcering. Voor thermische forcering lijkt het niet warm genoeg te worden maar dynamisch zouden zowel de convergentie aan de grond als de kortgolvige trog een trigger kunnen zijn. Als er CB's ontstaan dan kunnen deze doorschieten naar FL350-400.

NEERSLAG:
Op het warmtefront wordt er boven Noordwest-Frankrijk af en toe wat lichte neerslag berekend en deze band is op de radarbeelden goed te zien. Deze neerslag lijkt met name het zuidoosten van het land de hele dag parten te spelen. Later vanavond en vannacht lijkt de neerslag in het warmtefront te activeren, gezien de potentiële onstabiliteit is een verscholen bui met een klap onweer niet uit te sluiten, INDECS laat voor komende nacht al behoorlijke onweerskansen zien (30-60%). Alhoewel er voor morgen hoge CAPE-waarden (2000-3000 J/kg) worden berekend verloopt het overdag volgens Hirlam voor een groot gedeelte droog met pas later in de middag en avond enkele stevige regen- en onweersbuien op nadering van het koufront (INDECS 50-80% onweerskans). Hirlam loopt nu in de pas met ECMWF. Hagel is later morgenmiddag en avond gezien de grote CAPE-waarden niet uit te sluiten.
Waarom deze advertentie?
franny
Lid
Woonplaats: apeldoorn
Berichten: 297
Lid sinds: 7 jun. 2007
22 augustus 2011, 11:10 uur | Bericht #273642
mooi en helder stukje jan, we w8ten morgen af, het wordt denk ik gewoon nowcasten
landerVT
Lid
Woonplaats: Mersplas
Berichten: 940
Lid sinds: 2 dec. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
22 augustus 2011, 11:17 uur | Bericht #273644
weer een leuke kans! kan ook niet altijd meezitten!
Ricksen
Lid
Woonplaats: Lelystad
Berichten: 47
Lid sinds: 2 aug. 2010
22 augustus 2011, 11:17 uur | Bericht #273646
Weer duidelijke taal Jan! Bedankt
Woonplaats:
Berichten: 4905
Lid sinds: 16 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
22 augustus 2011, 11:23 uur | Bericht #273651
Mooie vorming ; mogelijk een mcs (lets hope)

http://wolken.buienradar.nl/default.aspx?region=&i=1
martYn
Lid
Woonplaats: Woerden
Berichten: 294
Lid sinds: 26 jul. 2006
22 augustus 2011, 11:24 uur | Bericht #273652
Mooi stukje! Ben benieuwd hoe het morgen uit gaat pakken. Maar ik neem aan dat het voor heel Nederland geldt? Aangezien er nu geen oosten/westen/zuiden o.i.d. wordt genoemd?
Tatanka
Lid
Woonplaats: bovensmilde,drenthe
Berichten: 380
Lid sinds: 27 jun. 2011
22 augustus 2011, 11:24 uur | Bericht #273653
onweer_22aug.gifmonster in de maak..
VATOS LOCOS FR1908 VAK X
koen17
Lid
Woonplaats: IJmuiden
Berichten: 1038
Lid sinds: 16 dec. 2009
22 augustus 2011, 11:25 uur | Bericht #273654
Zeer concreet omschreven. We mogen het meemaken morgen
johan23m
Lid
Woonplaats: middelburg
Berichten: 75
Lid sinds: 20 aug. 2009
22 augustus 2011, 11:28 uur | Bericht #273656
in frankrijk ploft het lekker, hopelijk bij ons ook zo
Woonplaats:
Berichten: 4905
Lid sinds: 16 jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
22 augustus 2011, 11:31 uur | Bericht #273658
Latest sat;

Komende nacht is er veel bewolking en van tijd tot tijd valt er buiige regen waarbij ook onweer kan voorkomen. Het kwik zakt naar ongeveer 15 graden. De wind is zwak tot matig uit noordoostelijke richting.

Morgenochtend trekt de regen naar het noorden weg. Vanuit het zuiden gaat de bewolking wat breken en zal de zon af en toe te zien zijn. Later in de middag en avond neemt de kans op een stevige regen- of onweersbui toe. Verder wordt het drukkend warm met temperaturen van 23 graden in het noordwesten tot 28 graden in het zuidoosten.
| Gewijzigd: 22 augustus 2011, 11:33 uur, door Verwijderde_gebruiker_04
landerVT
Lid
Woonplaats: Mersplas
Berichten: 940
Lid sinds: 2 dec. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
22 augustus 2011, 11:35 uur | Bericht #273627
gebied in Frankrijk groeit erg snel!
melvin344
Lid
Woonplaats: Ruinen
Berichten: 315
Lid sinds: 16 jun. 2009
22 augustus 2011, 11:35 uur | Bericht #273628
Die MCS gaat ons denk ik niet meer op volle power raken, ik kijk liever naar dinsdag middag
Reutel
Lid
Woonplaats: Tilburg centrum
Berichten: 1167
Lid sinds: 30 nov. 2010
22 augustus 2011, 11:39 uur | Bericht #273661
Erg duidelijk stuk waaruit blijkt dat het morgen weer een spannende dag gaat worden. Ik ga de laatste runs van de weermodellen eens goed in de gaten houden. Misschien loopt de timing nog net iets beter.

De buienlijn ten zuiden van ons lijkt steeds noorderlijker te komen. Misschien krijgen de zuiderlijke provincies nog wat regen mee vandaag.
Hete Bliksem: Schil de zoete appels en snijdt ze in stukjes. Doe de appels samen met het spek in een pan met een laagje water en wat zout. Laat dit zo’n vijftien minuten koken. Voeg dan de geschilde en in stukken gesneden aardappelen en zure appels toe en laat alles in een half uurtje gaar koken. Haal het spek uit de pan en snijdt het in stukjes. Stamp de aardappelen en de appels door elkaar met de kruidnagel,peper en boter. Roer daarna de stukjes spek door de stamppot. Bak tenslotte in een klein halfuurtje de gehaktballen gaar en snijdt ze in plakjes. Leg de plakjes vlees boven op de stamppot en smullen maar!
Diem
Lid
Woonplaats: Hoeksche Waard
Berichten: 755
Lid sinds: 8 mei. 2010
22 augustus 2011, 11:39 uur | Bericht #273662
Mooi stukje weer

Dit vond ik wel opvallend om te lezen, vannacht geven ze al kans op stevige onweersbuien boven het westen en noorden van Belgie. (Bron: Een, Belgie)
Dus misschien gaat het vannacht al los?!
onno333
Lid
Woonplaats: Sint Odiliënberg (bij Roermond)
Berichten: 1180
Lid sinds: 3 apr. 2011
22 augustus 2011, 11:40 uur | Bericht #273663
Ik blijf denk ik ff op vannacht
Onweersdagen 2011: 29 April, 10 mei, 4 juni, 5 juni, 6 juni, 7 juni, 10 juni, 11 juni, 16 juni, 18 juni, 28 juni, 27 juli, 28 juli, 6 augustus, 18 augustus, 21 augustus, 23 augustus, 25 augustus, 27 augustus, 19 oktober, 29 december (22 dagen totaal) Drie leukste tot nu toe: 3. 28 juni 2. 18 augustus 1. 23 augustusOnweersdagen 2012: 5 januariDagen in het geheugen: 7 oktober 2009, 10/11 juli 2010, 12 juli 2010, 14 juli 2010, 7 juni 2011, 28/29 juni 2011, 18 augustus 2011, 23 augustus 2011Winter 11/12: <-5: 17, 31 januari, 1 februariSneeuwdagen: 20 december, 30 januariIjsdagen: 30, 31 januari 1 februari
Dickje
Lid
Woonplaats: 's-Hertogenbosch
Berichten: 275
Lid sinds: 29 mei. 2011
22 augustus 2011, 11:41 uur | Bericht #273664
Ik zit morgen weer klaar op de bank met mn laptop op schoot, chips en bakkie bier binnen handbereik.....

Zonder gekheid, wordt morgen weer spannend!
Reutel
Lid
Woonplaats: Tilburg centrum
Berichten: 1167
Lid sinds: 30 nov. 2010
22 augustus 2011, 11:43 uur | Bericht #273668
Citaat van darkcloud, maandag 22 augustus 2011, 11:40 uur Ik blijf denk ik ff op vannacht

En dan morgen heerlijk in dromenland als het onweer over trekt

Hete Bliksem: Schil de zoete appels en snijdt ze in stukjes. Doe de appels samen met het spek in een pan met een laagje water en wat zout. Laat dit zo’n vijftien minuten koken. Voeg dan de geschilde en in stukken gesneden aardappelen en zure appels toe en laat alles in een half uurtje gaar koken. Haal het spek uit de pan en snijdt het in stukjes. Stamp de aardappelen en de appels door elkaar met de kruidnagel,peper en boter. Roer daarna de stukjes spek door de stamppot. Bak tenslotte in een klein halfuurtje de gehaktballen gaar en snijdt ze in plakjes. Leg de plakjes vlees boven op de stamppot en smullen maar!
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
22 augustus 2011, 11:44 uur | Bericht #273669
zelfs het noord westen heeft een kans. als ik dat goed zie.
we gaan afwachten
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
onno333
Lid
Woonplaats: Sint Odiliënberg (bij Roermond)
Berichten: 1180
Lid sinds: 3 apr. 2011
22 augustus 2011, 11:44 uur | Bericht #273671
Citaat van Reutel, maandag 22 augustus 2011, 11:43 uur En dan morgen heerlijk in dromenland als het onweer over trekt
Daar heb je wel kans op ja
Onweersdagen 2011: 29 April, 10 mei, 4 juni, 5 juni, 6 juni, 7 juni, 10 juni, 11 juni, 16 juni, 18 juni, 28 juni, 27 juli, 28 juli, 6 augustus, 18 augustus, 21 augustus, 23 augustus, 25 augustus, 27 augustus, 19 oktober, 29 december (22 dagen totaal) Drie leukste tot nu toe: 3. 28 juni 2. 18 augustus 1. 23 augustusOnweersdagen 2012: 5 januariDagen in het geheugen: 7 oktober 2009, 10/11 juli 2010, 12 juli 2010, 14 juli 2010, 7 juni 2011, 28/29 juni 2011, 18 augustus 2011, 23 augustus 2011Winter 11/12: <-5: 17, 31 januari, 1 februariSneeuwdagen: 20 december, 30 januariIjsdagen: 30, 31 januari 1 februari
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
2 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 2 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.869 topics, welke bij elkaar 448.436 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.599 leden.
Het nieuwste lid is miel.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
2 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 49 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 49, lezen 2 mensen het topic "Atlantisch Orkaanseizoen 2022".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Zomerdiscussietopic

Lees en schrijf mee!

De OnweerOnline stormtracker

Bekijk de radar en volg het onweer

Het klets- en waarneemtopic

Deel jouw weerwaarneming!

Wateroverlast

Bijzonder nat afgelopen jaar achter de rug

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden