Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gregg, TX; Harrison, TX; Panola, TX; Rusk, TX.

19 Jan 2022 23:29:29

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jan 2022 20:59:55

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jan 2022 20:59:55

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

19 Jan 2022 20:59:54

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

19 Jan 2022 20:59:53

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jan 2022 20:59:53

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jan 2022 20:59:53

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jan 2022 20:59:52

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jan 2022 20:59:52

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jan 2022 20:59:52

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jan 2022 20:59:52

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jan 2022 20:59:51

De kaart Twente - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jan 2022 20:59:51

De kaart Twente - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jan 2022 20:59:51

De kaart Twente - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

19 Jan 2022 20:59:51
Actueel
1 / 4

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

Klets en waarneemtopic

Deel hier jouw mening, waarneming of foto's!

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

Winter discussietopic

Zeer zachte week, maar hoop gloort

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
25 september 2011, 10:16 uur | Bericht #290040
Philippe: een rustige jongen

Meteorologen voorspellen, dat tropische storm Philippe waarschijnlijk geen bedreiging voor land zal worden. Om 17.00 EST bevond het systeem zich op 958 km ten zuidwesten van de Kaapverdische eilanden. De windsnelheden bedroegen 64 km/h (windkracht . Philippe beweegt zich west-noordwestwaarts met een snelheid van 21 km/h.

Deze foto is niet meer beschikbaarphilippe_zo_1.gif

Deze foto is niet meer beschikbaarphilippe_zo_2.jpg

© Onweer-Online
Bron: AP, WU
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
25 september 2011, 18:08 uur | Bericht #290101
Philippe mogelijk een orkaan

Om 15.00 UTC lag Philippe op 725 km ten west-zuidwesten van de meest zuidelijke Kaapverdische eilanden. De storm trekt naar het west-noorwesten met een snelheid van bijna 19 km/h. Aan het begin van maandag zal een kleine draaiing naar het noordwesten zijn en neemt de bewegingssnelheid iets af. De windsnelheden zijn 75 km/h met zwaardere windstoten, welke tot 75 km vanuit het centrum merkbaar zijn. Omdat het systeem zich boven warme wateren begeeft en de atmosferische omstandigheden gunstig zijn kan Philippe op maandagavond of dinsdagmorgen kunnen uitgroeien tot een orkaan. De huidige druk bedraagt 1004 mb. Gelukkig zal Philippe ver weg blijven van bewoond land, zodat de schade nihil blijft.

Philippe_zo_3.gif

© Onweer-Online
Bron: Accuweather, NOAA
| Gewijzigd: 25 september 2011, 18:09 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
26 september 2011, 15:09 uur | Bericht #290211
Philippe, Nesat en nog 3 anderen

Het orkaanseizoen van 2010 eindigde in de geschiedenisboeken als één van de meest actieve ooit en ook dit jaar zal naar verwachting ergens hoog in de lijst gaan eindigen. Rond begin juni gaat ieder jaar het seizoen van start – dan heeft het zeewater in de buurt van de evenaar op veel plaatsen de minimale waarde van 26 graden bereikt en naarmate de zeewatertemperatuur verder oploopt, ontstaan steeds vaker tropische stormen en orkanen. Het seizoen duurt voort tot eind november, want vanaf dat moment wordt het water in de zeeën weer minder warm. Afgelopen tijd raasden al een relatief groot aantal tropische stormen en orkanen in zowel het Atlantische als het Pacifische bassin, niet alleen aan de kant van Mexico, maar ook in Zuidoost-Azië was het goed raak. Ook nu zijn in deze gebieden diverse tropische systemen actief.

2.gif
Op dit kaartje van het ECMWF is te zien dat er momenteel wereldwijd een vijftal grote weersystemen actief zijn.

In Zuidoost-Azië raasden dit seizoen al de tyfonen Nock-Ten en Muifa en ook nu zijn in dat gebied weer twee systemen tegelijk actief. Haitang is ‘slechts’ een tropische depressie met op haar hoogtepunt windsnelheden tot ruim 60 kilometer per uur, ofwel een windkracht 7 tot 8. De windstoten zijn echter steviger. Haitang is voor de kust van Vietnam ontstaan en is daarna oostwaarts getrokken om vervolgens weer om te draaien en terug te trekken richting de Vietnamese kustlijn. Verwacht wordt dat de tropische depressie geleidelijk afzwakt en boven land vooral veel regen zal laten vallen.

3.gif
Tropische depressie Haitang ontstond voor de kust van Vietnam en trekt de komende dagen al verder afzwakkend weer terug die kant op.

Dezelfde trekroute
Niet heel veel verder naar het oosten ligt voor de kust van het meest noordelijke eiland Luzon van de Filippijnen tyfoon Nesat klaar om over het vasteland te trekken en daarna zijn pad te vervolgen over de Zuid-Chinese Zee richting het Chinese eiland Hainan Dao. Opvallend is dat deze tyfoon dus vrijwel dezelfde trekroute als eerder actieve tyfoon Nock-Ten heeft. Nesat wordt met windsnelheden tot 90 knopen ingeschaald in categorie 2 op de schaal van Saffir-Simpson, een classificatie die in de meteorologie wordt gehanteerd om orkanen/tyfonen naar hun kracht in te delen.

4.gif
Iets oostelijker trekt de komende dagen tyfoon Nesat over het noordelijkste eiland van de Filippijnen Luzon.

Categorie 3
Aan de andere kant van de Grote Oceaan is momenteel ook een orkaan actief. Deze heeft de naam Hilary gekregen en ligt nog ruimschoots uit de buurt van het vasteland van Mexico. Met windsnelheden van zo’n 200 kilometer per uur, ofwel een categorie 3 orkaan, is dat maar goed ook, want dit type orkaan kan al ernstige schade aanrichten aan bijvoorbeeld woningen en gebouwen zonder solide fundering en geconstrueerd uit bijvoorbeeld hout. Verwacht wordt dat deze orkaan boven het zeewater blijft hangen en het vasteland niet zal bereiken. Slechts enkele berekeningen kiezen wel voor een route over noordelijk Mexico tot in delen van de Verenigde Staten.

687f91e642.png
Aan de andere zijde van de Grote oceaan ligt orkaan Hilary. Waarschijnlijk bereikt deze orkaan het vasteland van Mexico niet. Op deze afbeelding ziet u de trekroutes door verschillende weermodellen berekent. Slechts enkelen laten Hilary boven land eindigen.

Het Atlantische Bassin
Aan de andere kant van het Amerikaanse continent liggen nog de restanten van orkaan Ophelia, maar de ogen zijn nog steeds wel op dit buiencluster gericht. Er is namelijk nog steeds zo’n 20 procent kant dat het geheel wederom uitgroeit tot een tropische storm of mogelijk orkaan. Iets meer oostwaarts – midden op de Atlantische Oceaan – ligt echter nog een actief buiencluster. Deze is inmiddels uitgegroeid tot een tropische storm en heeft de naam Philippe gekregen. Met windsnelheden tot 100 kilometer per uur en wolkentoppen zo koud als -90 graden Celsius (!) beweegt deze tropische storm de komende dagen west- tot noordwestwaarts en de verwachting is dat Philippe niet boven land zal eindigen.

1.gif
Bij ons zorgt hogedrukgebied Renee voor een aantal nazomerse dagen met flink wat zon en middagtemperaturen tussen 20 en 25 graden.

Invloed bij ons
Op ons weer hebben al deze systemen de komende dagen geen effect. Onder invloed van hogedrukgebied Renee, zoals zij in de Duitse meteorologie wordt genoemd, en een vanaf vandaag ook onder invloed van een tweede ‘filiaal’ daarvan, schijnt deze week bij ons de zon dagelijks en wordt het vanaf donderdag landinwaarts ook weer eventjes ‘zomers’ warm met 25 graden!

Bronnen: Meteo Consult, NOAA, ECMWF, Naval Oceanography Portal, FU-Berlin
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
28 september 2011, 09:47 uur | Bericht #290432
Update

Om 03.00 UTC lag het systeem 1390 km ten westen van de Kaap Verdische eilanden. De windsnelheden bedroegen 65 km/h. Philippe beweegt zich met 17 km/h richting het west-noordwesten. De druk bedraagt 1006 mb. Vermoedelijk zal Philippe vandaag afzwakken tot een tropische depressie.

Philippe_wo_1.gif

Philippe_wo_2.jpg

© Onweer-Online
Bron: NOAA, WU
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
30 september 2011, 10:25 uur | Bericht #290701
Phil_vrij_1.gif

Phil_vrij_2.jpg
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
3 oktober 2011, 12:40 uur | Bericht #291033
Philippe_ma_1.gif

Philippe_ma_2.jpg
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
4 oktober 2011, 07:58 uur | Bericht #291166
Philippe behoudt ver op zee zijn kracht

Tropische storm Philippe behoudt ver op de oceaan zijn kracht, maar vormt geen bedreiging voor land. Het centrum van het systeem ligt op 1.215 km ten zuidoosten van Bermuda en trekt richting het west-zuidwesten met een snelheid van 19 km/h. De windsnelheden bedroegen 105 km/h. Later vandaag kan Philippe de status van orkaan bereiken. De storm trekt verder naar het westen om vervolgens geleidelijk naar het noordoosten te draaien.

philippe_di_1.gif

philippe_di_2.jpg

© Onweer-Online
Bron: WU
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
5 oktober 2011, 12:15 uur | Bericht #291319
Philippe wordt sterker, maar blijft ongevaarlijk

Tropische storm Philippe wordt als maar sterker en kan uitgroeien tot een orkaan. Echter hij vormt geen bedreiging voor land. Het centrum van de storm ligt op 930 km ten zuid-zuidoosten van Bermuda en beweegt zich richting het west-noordwesten met een snelheid van 9 km/h. De windsnelheden bedragen 100 km/h. Deze zijn tot op 150 km vanuit het centrum voelbaar.

Deze foto is niet meer beschikbaarphilippe_wo_a.gif

Deze foto is niet meer beschikbaarphilippe_wo_b.gif

Deze foto is niet meer beschikbaarphilippe_wo_c.jpg

© Onweer-Online
Bron: AP, WU
Every cloud has a silver lining
cvandijk
Lid
Woonplaats: Borger (Dr)
Berichten: 274
Lid sinds: 29 jan. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 oktober 2011, 16:58 uur | Bericht #291512
Philippe heeft de status Hurricane gekregen. Op dit moment een categorie 1 hurricane.

Philippe.jpg

(bron: National Hurricane Center)
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
6 oktober 2011, 16:59 uur | Bericht #291514
Cees was mij net voor met plaatsen

Orkaan Phillipe

De tropische storm Philippe is inmiddels uitgegroeid tot een orkaan van de eerste categorie.
Het systeem bevindt zich op 680 km ten zuidoosten van Bermuda. De windsnelheden bedragen 130 km. Philippe trekt verder naar het noord-noordwesten met een snelheid van 15 km/h. De druk bedraagt 985 mb.

at201117.gif

© Onweer-Online
Bron: NOAA, WU
| Gewijzigd: 6 oktober 2011, 17:02 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
cvandijk
Lid
Woonplaats: Borger (Dr)
Berichten: 274
Lid sinds: 29 jan. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 oktober 2011, 19:07 uur | Bericht #291540
Philippe krijgt nu ook de contouren van een hurricane. Het oog begint zich te vormen.

Philippe.jpg

(bron: National Hurricane Center)
Woonplaats: Uden, Noord-Brabant 34.4 km ten noorden van Eindhoven
Berichten: 949
Lid sinds: 29 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 oktober 2011, 23:31 uur | Bericht #291639
Eindpunt
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
8 oktober 2011, 09:45 uur | Bericht #291833
Philippe is er nog steeds

Philippe is de laatste paar uur iets in structuur veranderd. Een sterke zuidwestelijk gerichte windschering heeft ervoor gezorgd, dat het centrum op laag niveau in het zuidwesten is blootgesteld aan een hardnekkig gebied van diepe convectie. De aanhoudende vijandige winden in de hogere luchtlagen, drogere lucht welke in de cycloon trekt en koudere zeetemperaturen zorgen ervoor, dat de storm verder af gaat zwakken. Philippe zal in de komende 24-36 uur een subtropische cycloon worden als hij samensmelt met een koufront. Modellen laten zien, dat in de komende vier tot vijf dagen Philippe volledig op zal gaan in een groot laag druk gebied boven het noordoostelijke deel van de Atlantische Oceaan.

Philippe_za_1.gif

Philippe_za_2.gif

Philippe_za_3.jpg

© Onweer-Online
Bron: WU
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
9 oktober 2011, 10:56 uur | Bericht #291988
Philippe is een post-tropische cycloon geworden

Philippe lag om 0300 UTC op 1475 km ten westen van de Azoren. De windsnelheden bedragen 85 kmh/h. Het systeem beweegt zich richting het noord-noordoosten met een snelheid van 56 km/h. De druk bedraagt 987 mb.

philippe_zo_1.png

philippe_zo_1a.gif

© Onweer-Online
Bron: NOAA, TSR, WU
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.481 topics, welke bij elkaar 446.611 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.391 leden.
Het nieuwste lid is meteoJasper.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 2052 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 2052, lezen 11 mensen het topic "Winter discussietopic 2021-2022".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

Winter discussietopic

Zeer zachte week, maar hoop gloort

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

Klets en waarneemtopic

Deel hier jouw mening, waarneming of foto's!

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden