Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cottle, TX.

27 Apr 2024 19:00:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Custer, OK; Dewey, OK; Ellis, OK; Major, OK; Roger Mills, OK; Woodward, OK.

27 Apr 2024 19:00:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alfalfa, OK; Major, OK; Woods, OK.

27 Apr 2024 18:55:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cowley, KS; Sumner, KS.

27 Apr 2024 18:48:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alfalfa, OK; Dewey, OK; Major, OK; Woods, OK.

27 Apr 2024 18:43:10

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grant, OK; Kay, OK.

27 Apr 2024 18:43:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Blaine, OK; Dewey, OK; Major, OK; Woods, OK.

27 Apr 2024 18:35:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Custer, OK; Dewey, OK; Ellis, OK; Roger Mills, OK.

27 Apr 2024 18:30:04

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Grant, OK.

27 Apr 2024 18:30:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garfield, OK.

27 Apr 2024 18:19:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beckham, OK; Custer, OK; Dewey, OK; Ellis, OK; Roger Mills, OK.

27 Apr 2024 18:19:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garfield, OK; Grant, OK.

27 Apr 2024 18:12:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Blaine, OK; Dewey, OK; Major, OK; Woods, OK; Woodward, OK.

27 Apr 2024 18:05:20

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Garfield, OK.

27 Apr 2024 18:03:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Major, OK.

27 Apr 2024 17:57:03
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 november 2011, 15:56 uur | Bericht #302270
Amerikanen ontkennen de klimaatverandering nog steeds

De Verenigde Staten zijn in Durban opnieuw één van de hoofdrolspelers in de klimaatonderhandelingen. Toch blijven veel Amerikanen op het politieke toneel de klimaatverandering ontkennen. En er bestaat weinig kans dat Durban daar iets aan zal veranderen.



De Amerikanen zijn natuurlijk niet de enigen die een bindend klimaatplan al een paar jaar in de weg staan. China gaat de VS nog steeds voor in het rijtje van de grootste vervuilers. En in tegenstelling tot China zien we zo nu en dan toch signalen van beterschap in de VS. Zo keurde de staat Californië vorige maand een plan goed dat de uitstoot tegen 2020 zou moeten terugdringen tot het niveau van 1990.

Ook in oktober gaf een prominente ontkenner van de klimaatverandering toe dat de voorspellingen tot hiertoe kloppen. "We bevestigen dat de temperatuur de voorbije 50 jaar met 0,9 graden Celsius gestegen is. Dat is precies wat het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) voorzien had", zegt wetenschapper Richard Muller. Hij hoopt dat andere ontkenners zich zullen verzoenen met zijn werk.

Republikeinen versus wetenschap
In de Republikeinse hoek zal er alvast niet veel veranderen. Zij hebben hun pijlen op president Barack Obama gericht, aangezien er volgend jaar verkiezingen zijn. Hoewel de meerderheid van de wetenschappers de klimaatverandering bevestigt, blijven Republikeinse politici de spot drijven met de theorie. De voorbije termijn hebben de Republikeinen liefst 21 keer acties geblokkeerd die de klimaatverandering behandelden. Zelfs een idee dat onder George W. Bush nog vorm kreeg en geen extra fondsen vroeg, is recent afgeschoten.

Onder invloed van het politieke debat is de twijfel ook bij de bevolking toegenomen. Volgens een poll zou 53 procent van de Amerikanen een bedreiging zien in global warming. Dat is tien procent minder dan twee jaar geleden. Specialisten zijn het er dan ook over eens dat de Verenigde Staten in Durban niet met de oplossing zullen komen. Een nieuw klimaatplan, de opvolger van het Kyoto Protocol, is echter niet mogelijk zonder de VS en China.

Bron: HLN | Gewijzigd: 24 april 2017, 11:39 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
28 november 2011, 17:09 uur | Bericht #302297
Afrikaanse vrouwen lijden als eerste honger in ander klimaat



De klimaatconferentie van de VN in Durban heeft dit jaar een continent bereikt waar veel slachtoffers kunnen vallen. Afrikaanse boeren merken al jaren dat het klimaat aan het veranderen is. En vrouwen zullen als eerste honger lijden.

Janet Vambe kijkt naar haar kleine, kale stukje grond in de hoofdstad van Zimbabwe. De 72-jarige vrouw merkt dat veel veranderd is sinds ze jong was, hoewel ze nog nooit over de klimaatverandering of global warming gehoord heeft. "Lang geleden kon ik mijn kalender plannen naar de dagen dat het zou beginnen regenen. Nu moeten we gokken. Als je vroeg zaait, kan je verliezen. Als je laat zaait, kan je winnen. We weten niet meer wat we moeten doen", zegt ze.


Lang geleden kon ik mijn kalender plannen naar de dagen dat het zou beginnen regenen. Nu moeten we gokken. Als je vroeg zaait, kan je verliezen. Als je laat zaait, kan je winnen. We weten niet meer wat we moeten doen

Over heel Afrika hebben miljoenen landbouwers dezelfde problemen. Vaak zijn het vrouwen die de grond bewerken. Het regenseizoen is korter en minder voorspelbaar geworden. De problemen van vrouwen als Janet behoren tot de agendapunten op de klimaatconferentie in Durban. Zo moeten Afrikaanse en andere ontwikkelingslanden voorzien worden van technologie om de bevolking van voedsel te verzekeren als de oogst mislukt.

100 miljard dollar
Een Groen Klimaatfonds zou tegen 2020 jaarlijks 100 miljard dollar voorzien waarmee ontwikkelingslanden de klimaatverandering en de impact kunnen bestrijden. In Durban hopen onderhandelaars over deze kwestie vooruitgang te boeken. In dit speciale fonds moet ook de stem van vrouwen gehoord worden, aangezien zij het geld nodig zullen hebben. In vele gemeenschappen zijn het vrouwen die zorgen voor de maaltijden van het gezin. Volgens Rashmi Mistry van Oxfam zijn het dan ook vrouwen die als eerste honger zullen lijden. "De vrouw zal meestal eerst haar echtgenoot en haar kinderen van eten voorzien, terwijl ze zelf honger heeft."



Tegen 2050 zal de landbouw in Afrika drie keer meer moeten produceren dan nu. Tegelijk gaat de oogst door de klimaatverandering met zo'n 28 procent achteruit. In sommige landen duikt nog een ander probleem op. Naarmate water en voedsel luxegoederen worden, dreigt hulp een politieke kwestie te worden. In Zimbabwe hebben aanhangers van de partij van president Robert Mugabe bijvoorbeeld al voorrang gekregen op de rest van de bevolking.

Goden zijn boos
In Zimbabwe is de situatie sinds de invoering van de Amerikaanse dollar verbeterd, maar dat geldt niet voor iedereen. Liefst één miljoen Zimbabwanen hebben voedselhulp nodig en de arme gezinnen kunnen het beschikbare, geïmporteerde voedsel niet betalen. De landbouwsector zal het tekort allicht niet kunnen opvangen. Het voorbije decennium is de hoeveel neerslag verminderd en dit jaar bereikte de temperatuur in oktober meer dan 40 graden.



Droogtes zijn normaal in het zuiden van Afrika, maar doorgaans kwamen ze om de tien jaar voor. Tegenwoordig zijn droge periodes veel talrijker en intenser. Vroeger begon het groeiseizoen in maart en kon er in april geoogst worden. "Vandaag is niets meer zeker", zegt Vambe. "Als we onze goden niet respecteren en als ze boos worden, dan zal er geen regen zijn." Hopelijk voor Vambe en andere Afrikanen zullen die goden in Durban iets dichter bij een oplossing voor het probleem komen.

Bron: HLN | Gewijzigd: 24 april 2017, 11:40 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Waarom deze advertentie?
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
28 november 2011, 22:09 uur | Bericht #302430
Ik ben benieuwd of het werkelijke probleem (vooral in landen die voortdurend piepen) aan de orde komt. De steeds versnellende bevolkingsaanwas. Die enorme overbevolking leidt tot steeds meer verplaatsingen naar gebieden waar nooit iemand heen ging vanwege het klimaat. Nu wordt het omgedraaid, het klimaat is er de oorzaak van dat dat men dood gaat. Ja hoor, vul die ruif maar met miljarden miljarden, dan kunnen zij, die werkelijk niets doen aan overbevolking en al eeuwen geen enkele dijk bouwen tegen normale hoge waterstanden, hun eigen duingebieden ondergraven en en jaarlijks terugkerende zware regenval of droogte hebben, zich met hulp van buiten in leven houden en nog meer bijdragen aan de overbevolking en nog meer steun vragen en zelf niets doen. enz , enz.
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
29 november 2011, 10:30 uur | Bericht #302592
13 van de laatste 15 jaar waren warmste ooit



De 13 warmste jaren aller tijden hebben zich voorgedaan in de laatste 15 jaar, zo heeft de Wereld Meteorologische Organisatie van de Verenigde Naties dinsdag gemeld in haar jaarverslag over klimaattrends. Het jaar 2011 komt op de tiende plaats in de recordlijst van de warmste jaren ooit. De temperatuur van het zee en de lucht in januari-oktober 2011 is naar schatting circa 0,4 graden Celsius hoger dan het gemiddelde van de jaren 1961-1990. Het rapport is gepresenteerd bij de klimaattop in het Zuid-Afrikaanse Durban.

Bron: RTL | Gewijzigd: 24 april 2017, 11:40 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
29 november 2011, 10:55 uur | Bericht #302604
Citaat van Sanwa, dinsdag 29 november 2011, 10:30 uur 13 van de laatste 15 jaar waren warmste ooit

De 13 warmste jaren aller tijden hebben zich voorgedaan in de laatste 15 jaar, zo heeft de Wereld Meteorologische Organisatie van de Verenigde Naties dinsdag gemeld in haar jaarverslag over klimaattrends. Het jaar 2011 komt op de tiende plaats in de recordlijst van de warmste jaren ooit. De temperatuur van het zee en de lucht in januari-oktober 2011 is naar schatting circa 0,4 graden Celsius hoger dan het gemiddelde van de jaren 1961-1990. Het rapport is gepresenteerd bij de klimaattop in het Zuid-Afrikaanse Durban.

Bron: RTL

Ja hoor, 'warmste ooit' en 'warmste aller tijden'. De leugens vliegen ons weer om de oren. Iedereen die zich een beetje verdiept in de aarde weet dat het niet alleen veel kouder, maar ook veel warmer is geweest. Hoe haalt zo'n instantie het in z'n hoofd om deze leugens te verspreiden. Dit is echt misdadig! Daar zouden zware straffen op moeten bestaan. Kan ik ze aanklagen bij het internationaal strafhof?

Kort geleden moesten ze toegeven dat het zeewater niet opwarmde en daar hadden ze uiteraard een verklaring voor. Niet de oppervlakte warmde op maar de diepzee... Jaja. ze zijn van alle markten thuis. Maar nu weten ze ineens te vertellen dat het hoger is dan het gemiddelde van 1961-1990. Jaja, 'naar schatting'....Kortom, natte vingerwerk!!!

Echt allemaal prutswerk daar in Durban. Men jaagt alleen maar mensen angst aan. | Gewijzigd: 29 november 2011, 14:09 uur, door Ben47
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 november 2011, 14:20 uur | Bericht #302706
2011 is tiende warmste jaar ooit

De dertien warmste jaren die onze planeet ooit heeft gekend, hebben zich allemaal voorgedaan in de laatste vijftien jaar. Dat meldt de meteorologische organisatie van de VN. De gemiddelde temperatuur van het laatste decennium, tussen 2002 en 2011, was de hoogste ooit, met 0,46 graden hoger dan de gemiddelde temperatuur op lange termijn. Ook het decennium 2001-2010 geldt als het warmste ooit.

Dat heeft de WMO, de Wereld Meteorologische Organisatie van de VN, laten weten op de internationale klimaattop in het Zuid-Afrikaanse Durban.

De dertien warmste jaren ooit voor onze planeet worden in de laatste vijftien jaar sinds 1997 gesitueerd. Dit jaar telt al als het tiende warmste jaar ooit volgens de WMO, na het recordjaar 2010. Het oppervlak van het Arctische zee-ijs was dit jaar het op een na kleinste ooit, maar het volume ervan was het laagst sinds het begin van de metingen.

Bron: De Standaard
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Woonplaats:
Berichten: 0
Lid sinds: 10 jun. 2007
29 november 2011, 17:40 uur | Bericht #302833
Russische wetenschap verwacht 100 jaar kou; VN blijft Global Warming leugen verspreiden

Gerenommeerde Russische wetenschappers zijn na uitvoerige studie van de historie van de zonnecycli tot de conclusie gekomen dat de Aarde een periode van 100 jaar afkoeling tegemoet gaat. Ondertussen blijven de Westerse media met het oog op de klimaat(fantasie)conferentie in Durban stug meewerken met de leugenachtige propaganda van de VN dat onze planeet opwarmt en dat daar met uiterst kostbare -maar volstrekt zinloze- Co2 maatregelen iets aan gedaan moet worden. Tevens werd er onlangs vrijwel geen enkele aandacht besteed aan Climategate 2.0, toen uit een nieuwe serie van duizenden gehackte emails opnieuw bleek dat de door de VN gebruikte klimaatgegevens doelbewust worden verdraaid en vervalst, en dat ook de VN wetenschappers weten dat Global Warming niet bestaat. 13 van de laatste 15 jaar waren warmste ooit, kunt u vandaag lezen op één van de belangrijkste propagandakanalen van de globalistische elite in Nederland. Complete onzin, zeggen talloze onafhankelijke wetenschappers, die wél weigeren hun ziel te verkopen in ruil voor een constante subsidiestroom, al vele jaren. Bij dit verontwaardigde koor hebben zich gezaghebbende Russische wetenschappers aangesloten, waaronder astrofysicus dr. Habibullo Abdussamatov, hoofd van de Russische afdeling van het Internationale Ruimte Station en tevens hoofd van de zonne-afdeling van het Pulkovo Observatorium van de Russische Academie der Wetenschappen.



7500 jaar opwarming/afkoeling
De Russen baseerden hun onderzoek op een uit 1976 stammend rapport van J.A. Eddy, die toen al een verband vaststelde tussen de zonnevlekken activiteit en veelal verwoestende klimaatveranderingen. Verwoestend, omdat deze veranderingen in het verleden veelal grote economische en maatschappelijke crises veroorzaakten die van enorme invloed waren op het bestaan van hele volken. Onderzoeker Eugene Borisenkov ontdekte vervolgens dat er de afgelopen 7500 jaar een cyclus van circa 200 jaar bestaat die samenvalt met de (in)activiteit van de zon. Het behoeft geen uitleg dat er gedurende die duizenden jaren geen enkele industriële uitstoot was die het klimaat kon doen 'opwarmen', zoals nu steevast wordt beweerd. Onze planeet blijkt zich door de invloed van de kracht van de zon dus zélf in een cyclus van 200 jaar af te koelen en op te warmen. Alle voorgaande opwarmingen -en daar zijn er vele van geweest, zonder dat er ook maar enige sprake was van menselijke Co2 uitstoot- werden altijd gevolgd door forse afkoelingen.

Zon bijna geheel verantwoordelijk
Volgens Abdussamatov is deze 200 jarige cyclus de belangrijkste oorzaak van klimaatveranderingen. Het bestaan van de 200 jarige en de al bekende 11 jarige zonnecyclus met daarin overeenkomstige en synchrone veranderingen in de lichtkracht, zonnevlekkenactiviteit en doorsnede van de zon is één van de best bewezen wetenschappelijke feiten op dit gebied, aldus de Russische expert. De resultaten van het onderzoek dragen tevens bij aan het beantwoorden van bestaande vragen op het gebied van geofysica, meteorologie, biologie en medicijnen. Alle door de mensen gebruikte energiebronnen zijn afkomstig van de zon,' legde Abdussamatov uit. 'De warmte en het licht van de zon hebben de ontwikkeling van het leven op Aarde mogelijk gemaakt en de kolen-, olie- en gasvoorraden opgebouwd. Al het leven op Aarde en hun toekomst hangt direct en bijna volledig van de gezamenlijke zonnestraling af.

Climategate 2.0
De politici en media negeren echter deze ontdekkingen, omdat ze niet stroken met het globalistische plan om de Westerse maatschappij duurzaam te verarmen door het opleggen van wurgende Co2 belastingen en reducties. Daarom werd er ook vrijwel geen enkele aandacht besteed aan de publicatie van ruim 5300 -en naar het zich laat aanzien zelfs ruim 220.000- gehackte emails van en naar de Britse Climate Research Unit, die de hoofdleverancier is van alle wetenschappelijke gegevens waar de VN zich op baseert.

Dit Climategate 2.0 is een vervolg op de eerste serie gehackte emails, die twee jaar geleden op het internet verschenen en die bewezen dat het CRU met medeweten van alle betrokken wetenschappers en de VN doelbewust de klimaatgegevens verdraait en vervalst, zodat de Global Warming leugen -waarvan de Club van Rome begin jaren '90 in het rapport 'De Eerste Wereldwijde Revolutie' zélf toegaf dit te hebben verzonnen om van de wereld een éénheid te maken kan worden volgehouden en daarmee ook de daaraan verbonden onbeperkte vloedgolf aan torenhoge subsidies voor (zogenaamd) wetenschappelijke instituten en het ontwikkelen van extreem verliesgevende alternatieve energieën zoals windenergie.

Bron Xandernieuws
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
29 november 2011, 19:28 uur | Bericht #302876
Welke landen hebben meest last van klimaatverandering?

Meteorologen van de Verenigde Naties zien in de jongste data alarmerende bewijzen voor een snelle opwarming van de aarde. Pakistan is het land dat het meest onder de klimaatverandering lijdt. Aan een duidelijke opwarming van de planeet bestaat er volgens de VN-organisatie voor Meteorologie (WMO) geen twijfel. Het voorbije decennium was het warmste van de afgelopen 160 jaar, verklaarde de WMO op de klimaattop in het Zuid-Afrikaanse Durban.



Pakistan, Guatemala en Colombia hebben volgens een onderzoek van de organisatie Germanwatch in 2010 het meest geleden onder de gevolgen van de klimaatverandering. De Chinezen benadrukten dat ze zich zeker niet de ergste klimaatzondaar van de wereld voelen. 2011 zal volgens de WMO slechts als het tiende warmste jaar in de moderne klimaatgeschiedenis ingaan. De wetenschappers wijzen er op dat 2011 wel het warmste jaar was met het zogenaamde La Niña-effect, dat steeds een relatief koelende werking heeft. De 13 warmste jaren sinds het begin van de moderne klimaatregistratie in 1850 vielen volgens de organisatie allemaal de voorbije 15 jaar.

Poolijs
De omvang van het poolijs in 2011 was de op een na kleinste in de jongere geschiedenis. Qua volume heeft het ijs in elk geval een minimumrecord bereikt. Wetenschappelijk beschouwd bestaat er geen twijfel over dat de Aarde door mensen veroorzaakte ontwikkelingen opwarmt, beklemtoonde WMO-secretaris-generaal Michel Jarraud. "De concentraties aan broeikasgassen in de atmosfeer hebben nieuwe plafondwaarden bereikt". Pakistan, Guatemala, Colombia en Rusland werden in 2010 het ergst getroffen door de gevolgen van de klimaatverandering, aldus Germanwatch. Hun klimaatrisico-index baseert zich vooral op data van herverzekeraar Munich Re en slaat onder andere op het aantal doden per 100.000 inwoners en de economische schade.

Rusland
De hittegolf in Rusland in 2010, waarbij 55.000 mensen stierven, was volgens een onderzoek van het Potsdam-Instituut voor Klimatologische Wetenschappen met een waarschijnlijkheid van 80 procent een gevolg van de opwarming van de aarde.

China wil niet aan schandpaal
China, wereldwijd de grootste uitstoter van kooldioxide, ligt door overstromingen en andere extreme weergebeurtenissen op de negende plaats. De Chinezen verzetten zich in Durban echter om aan de klimaatpolitieke schandpaal genageld te worden. Het is ongepast om China als grootste producent van CO2-emissies te beschuldigen, zei de vice-voorzitter van de Chinese delegatie, Su Wei, in een interview van het Chinees informatiecentrum. Als het bijvoorbeeld om de hoeveelheid emissie per kop gaat, is China lang niet de "wereldkampioen" van de CO2-emissie. China moet zijn economie ontwikkelen om de armoede te bestrijden en de levensstandaard van de bevolking te verbeteren.

710.000 doden
Door overstromingen werden vooral Pakistan, Colombia en het woestijnachtig sultanaat Oman (6e plaats) getroffen. In Pakistan moesten 84 van de 121 districten strijd leveren tegen overtollig water, meer dan 1.700 mensen kwamen om. Guatemala en Honduras (5e plaats) bezetten door orkanen veroorzaakte schade de voorste rangen. In totaal stierven volgens het rapport de afgelopen 20 jaar meer dan 710.000 mensen aan de rechtstreekse gevolgen van 14.000 extreme weersomstandigheden. De duurindex (1991 tot 2010) van de meest getroffen landen wordt nog steeds aangevoerd door Bangladesh, gevolgd door Myanmar en Honduras. Op deze lijst staat slechts één industrieland onder de eerste twintig. En dat is Rusland op de 18e plaats door de hittegolf van 2010.

De 18e klimaattop van de Verenigde Naties vindt komend jaar tussen 26 november en 7 december in Qatar plaats.

Bron: HLN | Gewijzigd: 24 april 2017, 11:40 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 november 2011, 10:38 uur | Bericht #303101
China: Canada geeft slechte voorbeeld tijdens klimaattop Durban

China heeft Canada bekritiseerd omdat het land de geruchten dat het van plan is het Kyoto-protocol naar de prullenbak te verwijzen, niet kan ontkrachten. Canada geeft hiermee het slechte voorbeeld, vindt China. Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua vandaag. Peter Kent, de Canadese milieuminister, zei maandag dat het Kyoto-protocol 'het verleden' is. Maar hij wilde niets bevestigen of ontkennen over de geruchten in de media dat zijn land van plan is zich formeel terug te trekken uit het verdrag. Canada is voor nieuwe afspraken over de reductie van broeikasgassen, maar dan moet iedereen meedoen, vindt het land. Dus ook China en India, die zich nu nog niet aan afspraken in het Kyoto-protocol hoeven te houden.


Tentoonstelling over duurzame energie in Durban, waar maandag de klimaattop is begonnen.

Het commentaar, gepubliceerd door Xinhua, beschuldigde Canada ervan de wereldwijde pogingen tegen klimaatverandering te ondermijnen en zijn eigen reputatie te schaden. 'Terwijl delegaties in Durban onderhandelen over een opvolger van het Kyoto-protocol, is een dergelijk 'gerucht' zeer schadelijk', aldus Xinhua. 'Sommigen zijn boos, sommigen verdrietig, maar alle delegaties zijn kritisch over Canada.'

China wil geen verplichtingen
Op de klimaattop in het Zuid-Afrikaanse Durban proberen afgevaardigden uit 192 landen sinds maandag afspraken te maken over een opvolger van het Kyoto-protocol, dat eind volgend jaar afloopt. In dat klimaatverdrag hebben 37 landen beloofd de broeikasgassen met gemiddeld 5 procent terug te dringen tussen 2008 en 2012 ten opzichte van 1990.

China wordt in Kyoto-protocol nog behandeld als ontwikkelingsland en wil dat in een opvolger ervan ook blijven. Een ontwikkelingsland heeft in het verdrag geen verplichtingen op het gebied van CO2-reductie. China is bereid tot een vrijwillige doelstelling van 40 tot 45 procent reductie tussen 2005 en 2050, maar het land doet geen toezeggingen in internationaal verband.

Canada is wel gebonden aan de afspraken van het Kyoto-protocol, maar heeft de doelen niet gehaald. In 2009 was de CO2-uitstoot van het land nog 17 procent te hoog.

Bron: AD.nl | Gewijzigd: 24 april 2017, 11:40 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
2 december 2011, 16:19 uur | Bericht #303923
Global warming van Egypte tot Zuid-Afrika: hele continent verandert door opwarming

Het Afrikaanse continent strekt zich van noord tot zuid uit over een enorme afstand. Geen betere plaats dus om de impact van de klimaatverandering te bekijken. Zeker nu in het Zuid-Afrikaanse Durban de klimaatconferentie van de Verenigde Naties bezig is. Een journalist van The Guardian trok doorheen Afrika op weg naar Durban en stelde vast dat verschillende gebieden al fel te lijden hebben. De Afrikaanse bevolking weet vaak niet wat global warming betekent, maar ze merken wel dat er iets aan de hand is.



1. De Nijl-delta (Egypte)
Ongeveer 40 procent van de Egyptische bevolking woont in de Nijl-delta. In de komende eeuw wordt echter verwacht dat het zeeniveau met een meter zal stijgen. De bewoners merken momenteel al dat er iets gaande is, zegt Guy Jobbins, een waterexpert in Caïro.

"Ga naar om het even welke boerderij, praat met om het even welke visser, en je zal merken dat de klimaatverandering overeenkomt met wat ze ervaren. De voorbije jaren hebben we recordtemperaturen gezien. We weten natuurlijk niet zeker of dat door de klimaatverandering komt, maar we stellen wel vast dat de zomers steeds heter worden."

"We zien gewassen sterven, we hebben temperaturen van 63 graden Celsius gemeten en in de winter is het zelden koud genoeg om olijven te telen. Het enige voordeel is dat groenten vroeger groeien, maar daar profiteren de boeren nauwelijks van."

"We weten dat ook het zeeniveau aan het stijgen is, al gebeurt dat langzaam. Maar we ondervinden wel al de gevolgen door intensere stormen. De temperatuur kan ook enorme sprongen maken. Soms zijn de nachten ondraaglijk heet om dan plots ijskoud te worden." Maar het grootste probleem is het grondwater dat door het stijgende zeeniveau zouter wordt. "Het tast honderden vierkante kilometers aan, soms tot 10 kilometer ver het land in. De klimaatverandering is een enorm probleem voor ontwikkelingslanden omdat mensen er minder bestand zijn tegen schokken", besluit Jobbins.

2. Khartoem (Soedan)
Duizend kilometer ten zuiden van Egypte ligt Khartoem. Sumaya Zakieldeen is een onderzoekster aan de universiteit van de stad. Ze stelt vast dat het harde klimaat van Soedan de komende jaren alleen maar extremer zal worden. Ze verzamelde gegevens die teruggaan tot 1940 en ontdekte dat droogte en extreme overstromingen steeds vaker voorkomen. Het wordt ook warmer tijdens de winter en de regenval is onregelmatiger.

3. Ethiopië en Somalië
De volgende tussenstop ligt ten oosten van Soedan. In Somalië en delen van Ethiopië en Kenia hebben ze momenteel te maken met de ergste droogte in 60 jaar. Nu zijn droogtes daar wel normaal, maar deze keer is het toch anders. "In het verleden hadden we een cyclus die tien jaar duurde en altijd resulteerde in een grote droogte", zegt Leina Mpoke, een dierenarts die aan de grens tussen Kenia en Ethiopië woont.

"In de jaren 70 begonnen de droogtes om de zeven jaar terug te keren, in de jaren 80 om de vijf jaar en in de jaren 90 was er om de twee tot drie jaar wel een droogte. Sinds 2000 hebben we al drie extreem droge periodes gekend en ze zijn tegenwoordig over het hele land een jaarlijks fenomeen geworden."

"Hittegolven komen vaker voor, het water verdampt sneller en de bronnen drogen op. Een steeds groter gebied wordt door droogte getroffen en als er dan overstromingen zijn, zijn ze heel ernstig. Het is niet toevallig dat de meest getroffen gebieden ook de armste zijn. De crisis is evenzeer veroorzaakt door de mensen en het beleid als door het weer. Maar één ding is duidelijk: als er niets gebeurd, zal de klimaatverandering de situatie doen verslechteren."

4. Kenia en Tanzania
Iets meer naar het zuiden wonen de Masaï, een volk dat nooit voedsel produceerde. Tegenwoordig zijn ze verplicht om vee te houden en doelbewust bonen, groenten en fruit te telen. "Het water verdampt sneller en het gras droogt heel snel uit. In maart heeft het geregend, maar heel weinig. Dus probeer ik nu zelf aan landbouw te doen. We hebben ons leven aangepast, maar het gaat niet echt beter", getuigt Simatoi Tirike.

Het grootste deel van zijn 1.300 leden tellende gemeenschap heeft nog maar een paar koeien over. "Het wordt heter nu. We hadden veel koeien, maar ze worden sneller ziek. Ik kon vroeger urenlang op het veld werken, maar nu nog amper een paar uurtjes."

Een woordvoerder van het Keniaanse ministerie van Milieu bevestigt dat de klimaatverandering het land ernstig bedreigt. "De minimumtemperatuur is met 0,7 tot 2 graden gestegen en de maximumtemperatuur ligt 0.2 tot 1.2 graden hoger. Er is over het algemeen minder regen, maar de neerslag wordt ook intenser. Daardoor krijgen we regelmatig met zware overstromingen te maken."

"We hebben massa's dode dieren, hongersnood en steeds meer vluchtelingen uit Somalië. Er treden gewapende conflicten over water op. We moeten ons nu aanpassen. Als de wereld de uitstoot nu niet aanpakt, zal onze toekomst er niet goed uitzien."

5. Rwenzori (Oeganda)
In het Oegandese Rwenzori, op de evenaar, zullen koffieboeren dit jaar slechts 5.000 tot 6.000 ton bonen verbouwen. Tien jaar geleden waren ze nog goed voor 15.000 ton koffiebonen. Ze hebben een specifieke temperatuur nodig en die is de voorbije jaren drastisch gestegen."Ik kan niet meer hetzelfde produceren als vroeger. De temperatuur stijgt constant", legt Fidel Nzeomasi uit.

Dit jaar is er veel regen gevallen, maar dat is ongewoon. Voor Kenia is het wisselende patroon dramatisch, aangezien water voor 75 procent van de elektriciteit in het land zorgt. "Een droge periode kan in Rwanda, Kenia, Oeganda en Tanzania een stroompanne veroorzaken", meldt Oxfam.



6. Zimbabwe
Nog meer naar het zuiden, in Zimbabwe, wordt al rekening gehouden met de klimaatverandering. "Ons land was ooit vruchtbaar en we hadden een goede oogst, maar toen veranderde het klimaat. Er zijn geen signalen die ons waarschuwen of er regen komt of niet. We dromen alleen van regen", zegt Iphaishe Masvingise. "Er zijn zoveel droogtes dat we niet genoeg kunnen telen om een heel jaar rond te komen."

7. Durban (Zuid-Afrika)
We eindigen in Zuid-Afrika. Het land stoot jaarlijks vier keer meer uit dan om het even welk ander Afrikaans land en de uitstoot is zelfs groter dan die van Frankrijk en Groot-Brittannië. Maar de meeste energie wordt gebruikt voor industrie die bedoeld is als export. Meer dan 2,5 miljoen gezinnen beschikken nog niet over elektriciteit. In 70 procent van de huishoudens wordt hout gebruikt als brandstof.

Aangezien ook Zuid-Afrika z'n uitstoot zal moeten verlagen, zal het monopolie van de koolindustrie doorbroken moeten worden. In het westen zijn er plannen om met windenergie te beginnen. Ze hopen dat ook de gemeenschap hier de vruchten van zal kunnen plukken. De investeerders zouden alvast in de rij staan voor zo'n projecten.

De Zuid-Afrikaanse regering voorspelt dat de komende 50 jaar de verspreiding van malaria zal verdubbelen en regenval met 10 procent zal afnemen. Tegen 2050 zullen 50 tot 100 miljoen meer mensen in de zuidelijke Afrikaanse landen te weinig water hebben. Ook het ecosysteem op het continent is in gevaar.

"De klimaatverandering kan een dramatisch verlies voor Afrika betekenen", zegt Guy Midgley, hoofd van het Zuid-Afrikaanse instituut voor nationale biodiversiteit. "Er zitten grote leemten in onze kennis, maar we weten wel zeker dat er miljoenen mensenlevens op het spel staan. Er is heel snel iets aan het veranderen en dat staat buiten onze historische evolutie. Dit is de evolutie die een sloophamer bovenhaalt." Een boodschap die kan tellen voor de onderhandelaars in Durban.

Bron: HLN | Gewijzigd: 24 april 2017, 11:41 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
2 december 2011, 17:14 uur | Bericht #303935
Veel twijfel over Kyoto en klimaatfonds in Durban

De klimaattop in Durban is nog maar enkele dagen bezig of er heerst al diepe verdeeldheid over cruciale thema's. Er wordt ernstig getwijfeld aan het klimaatfonds, en ook een tweede termijn voor het Kyotoprotocol. De Europese Unie blijft pal achter het idee van een klimaatfonds (Green Climate Fund of GCF) staan en roept landen op om geen stokken in de wielen te steken. Maar een aantal Zuid-Amerikaanse landen, de Verenigde Staten, Saoedi-Arabië, Egypte en Nigeria hebben aangegeven dat ze niet erg enthousiast zijn over het idee.



Politiek compromis
"Het zou mogelijk moeten zijn om het eens te worden over het huidige ontwerp", zegt EU-onderhandelaar Tomasz Chruszczow. "Het is een goed compromis. In deze vorm zou het aanzienlijke middelen kunnen aantrekken. Op dit moment nog technische discussies op gang brengen, is contraproductief."

Niet-gouvernementele organisaties en klimaatactivisten zijn het erover eens dat het heropenen van de onderhandelingen de kans erg verkleint om het GCF nog op deze top te kunnen opstarten. "Dat zou betekenen dat er geen instrument is waarlangs geld kan stromen", zegt Tasneem Essop, deskundige van het Wereldnatuurfonds. "We begrijpen dat sommige partijen nog reserves hebben, maar de huidige tekst is een uitgepuurd politiek compromis dat maanden in beslag heeft genomen." Op de klimaattop in Durban zouden meer dan 190 landen zich aansluiten bij het fonds, dat ontwikkelingslanden moet helpen met 100 miljard dollar per jaar om zich aan te passen aan de gevolgen van de klimaatverandering.

Tijd dringt
Er komen nu "transparante en informele gesprekken" met verschillende landen, maar daarvoor is geen duidelijke tijdslijn. Sommige deskundigen pleiten voor een addendum aan het huidige compromis dat enkel de meest betwiste thema's aansnijdt, terwijl kleinere zaken later door de beheerraad van het GCF zelf opgelost kunnen worden.

Als het klimaatfonds er komt, is het bovendien nog maar de vraag wie het geld zal ophoesten. In deze tijden van crisis hebben de rijke landen weinig marge, en zelfs als ze hun beloftes volledig nakomen, is er te weinig. Uit recente schattingen van de EU en de Wereldbank blijkt dat ontwikkelingslanden dubbel zoveel middelen nodig hebben om zich aan te passen.

Toch dringt de tijd, want deskundigen zijn het erover eens dat het zeven keer zoveel kost om de negatieve impact van de klimaatverandering met terugwerkende kracht ongedaan te maken. "We lijken over enorme sommen te praten, maar de kost van niets doen is veel hoger dan die van de actie", zegt Kelly Dent van Oxfam International. "Er is geld nodig om het fonds te spijzen, en dat fonds moet snel in werking treden."

Toekomst voor Kyoto
Niet alleen het klimaatfonds staat onder druk, ook een tweede termijn voor het Kyotoprotocol lijkt steeds minder waarschijnlijk. Eind 2012 loopt het protocol af, en buiten de EU staat geen enkel geïndustrialiseerd land achter een verlenging ervan. De VS, Rusland en Japan hebben al duidelijk te kennen gegeven dat ze daar niet over nadenken. En deze week nog zorgde Canada voor veel ophef door aan te kondigen dat het uit het huidige protocol wil stappen, waarschijnlijk om boetes te vermijden nu het de uitstootdoelstellingen niet haalt.

"We mogen niet toelaten dat het afleidingsmanoeuvre van Canada de focus wegneemt van de tastbare vooruitgang die de EU en andere landen kunnen boeken", zegt Dent. Maar zelfs de Europese Unie begint lichtjes terug te krabbelen. De Unie wil nu dat de grootste uitstoters tegen 2015 een bindend verdrag sluiten dat ten laatste in 2020 van kracht wordt. In ruil daarvoor wil de Unie haar uitstootdoelstellingen onder het Kyotoprotocol verlengen. De EU wil zo de patstelling in de gesprekken doorbreken en een compromis vinden met China en andere opkomende economieën.

2020 te laat
Maar klimaatdeskundigen zijn het erover eens dat 2020 veel te laat is voor strenge uitstootbeperkingen. "We hebben nood aan ambitieuze doelstellingen vanaf 2012. 2020 is veel te laat", zegt Dent. Ontwikkelingslanden, met name in Afrika, waar klimaatverandering het hardst zal toeslaan, vestigen hun hoop op pogingen van de EU om andere geïndustrialiseerde landen te overtuigen om Kyoto in 2013 verder te zetten. "Voor ons staat er veel op het spel", zegt Raymond Lumbuenamo van het Wereldnatuurfonds in Afrika. "We hebben nu al te maken met de reële impact. We zijn het slachtoffer van een klimaatverandering die wij niet hebben veroorzaakt. Afrika wil niet het kerkhof van dit verdrag zijn."

Bron: HLN | Gewijzigd: 24 april 2017, 11:41 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
3 december 2011, 18:44 uur | Bericht #304252
Betogers eisen resultaten op klimaattop in Durban



Duizenden betogers hebben vandaag diplomaten die deelnemen aan de VN-klimaattop in het Zuid-Afrikaanse Durban, aangemaand meer te doen in de strijd tegen de klimaatverandering. Sommigen willen kernenergie zien verdwijnen. Verschillende milieubewegingen namen deel aan de actiedag. Het protest verliep over het algemeen vreedzaam, zo melden lokale media. De politie was massaal aanwezig. De klimaatonderhandelingen zitten in het slop sinds de top van Kopenhagen eind 2009. In Durban moet een vervolg gebreid worden aan het protocol van Kyoto dat regels oplegt rond de uitstoot van broeikasgassen. De VN-conferentie loopt nog tot en met 9 december.

Bron: HLN | Gewijzigd: 24 april 2017, 11:41 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
5 december 2011, 15:31 uur | Bericht #304848
Monniken en nonnen houden eigen klimaattop

De bijeenkomst begint met Tashi Tsikgye, een gezongen Tibetaanse zegening, maar dan schakelt een van de monniken vooraan over op een presentatie met beelden van uitgemergelde kinderen en koeien. "Ik laat jullie deze beelden zien om jullie te doen begrijpen waarom we aandacht moeten besteden aan het milieu", zegt de monnik. De toehoorders, een zeventigtal monniken en nonnen uit verschillende kloosters in Nepal, happen even naar adem. Ze nemen deel aan de 'Bijeenkomst van Monniken over Klimaatverandering'. In het beschouwelijke kader van het Thrangu Tashi Yangste-klooster in Namo Buddha, ongeveer 40 kilometer van Kathmandu, discussiëren de geestelijken over hoe ze hun uitstoot van broeikasgassen kunnen verminderen en waarom ze dat moeten doen.

Rolmodellen
Het initiatief gaat uit van The Small Earth Nepal (SEN), een plaatselijke milieuorganisatie. "We begonnen te werken met monniken en nonnen omdat de Nepalezen erg religieus zijn", zegt Niranjan Bista, de coördinator van het project. "De religieuze gemeenschappen leveren inspiratie en rolmodellen." Er is een bijzondere reden waarom SEN voor boeddhistische geestelijken koos, al maken boeddhisten maar 10 procent van de bevolking uit. Bij voorbereidend onderzoek kwam expert Sundar Layalu tot de verrassende vaststelling dat boeddhistische kloosters relatief veel broeikasgassen produceren. Ze liggen vaak veraf en hoog, waardoor er veel brandstof nodig is om bezoekers en eten aan te voeren. Op veel plaatsen gebruiken de monniken generators om drinkwater op te pompen. Er wordt ook constant wierook verbrand. SEN leerde de monniken van het Thrangu Tashi Yangste-klooster brandstof te maken uit afvalmateriaal. Voortaan leveren zonnecollectoren er warm water. De monniken planten ook meer bomen en gebruiken niet langer plastic zakken.



Net als de Boeddha
Voor een boeddhist liggen die dingen eigenlijk voor de hand. "De Boeddha leerde ons het milieu te beschermen, zegt Karma Sandup, de onderdirecteur van een school voor boeddhistische novicen die deelneemt aan de bijeenkomst. "Hij zei dat we ons eigen bestaan te danken hebben aan de vier elementen - water, aarde, lucht en vuur - en dat we die moeten beschermen." Geestelijken leiden vaak een geïsoleerd bestaan. Karma Drolma, een 55-jarige non uit Manang, een afgelegen en bergachtig district, kan alleen Tibetaans lezen en schrijven en verlaat haar klooster bijna nooit, maar het is haar niet ontgaan dat het klimaat verandert. "De bergen smelten en het water in de rivieren trekt zich terug", zegt ze. "Als dat zo door gaat, zal op een dag al het water weg zijn. Dan zullen mens en dier sterven."

Het Thrangu Tashi Yangste-klooster krijgt veel Nepalese en buitenlandse bezoekers over de vloer. De medewerkers van SEN hopen dat die allemaal zien hoe de boeddhistische leer zich laat verbinden met de hedendaagse zorg voor het klimaat. "De Boeddha leerde dat het welzijn van alle levende wezens op aarde, niet alleen van mensen, belangrijk is en evenwaardig", staat er op een bord bij de ingang. "We hebben de plicht bedachtzamer te leven, op een manier die leidt tot een natuurlijk evenwicht en een harmonieuze toekomst."

Bron: HLN | Gewijzigd: 24 april 2017, 11:41 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
5 december 2011, 15:37 uur | Bericht #304853
India ontpopt zich tot grootste tegenstander van klimaatplan

India is de grootste tegenstander van een nieuw klimaatplan geworden. Dat is de conclusie na de eerste week van de klimaatconferentie in het Zuid-Afrikaanse Durban. Nadat China toch positieve signalen probeerde te sturen, ligt nu het tweede meest bevolkte land ter wereld dwars. Een opvolger van het Kyoto Protocol zou inhouden dat ieder land ter wereld zijn CO2-uitstoot moet verlagen. India wil echter geen maatregelen treffen die de economie van het land kunnen ondermijnen. De economie zou er het afgelopen jaar met 10,4 procent gegroeid zijn. De CO2-uitstoot is echter ook met 9 procent gestegen, de grootste toename van alle grote landen. India is dan ook de grootste vervuiler na China en de VS geworden. Het land hoopt dat de economie de ongeveer 1,2 miljard inwoners uit de armoede zal helpen. India hoopt daarom het Kyoto Protocol te vernieuwen, net als enkele andere groeiende landen. In dat klimaatplan uit 1997 beloofden een aantal landen hun CO2-uitstoot te verminderen, terwijl landen als China en India geen beloften moesten doen.



Wat met Kyoto?
Kyoto dreigt echter het struikelblok van de klimaattop te zullen worden. Japan, Rusland en Canada zweren immers geen vernieuwing van Kyoto te ondertekenen. De Europese Unie stelt voor het plan te vernieuwen, maar niet zonder een akkoord te bereiken over een programma waarmee in 2015 een nieuw bindend klimaatplan klaar moet zijn. Zelfs de Verenigde Staten, die Kyoto niet ondertekenden, zijn bereid mee te werken aan een nieuw bindend klimaatplan, maar dan mogen groeiende naties als China en India de dans niet ontspringen.

Bron: HLN | Gewijzigd: 24 april 2017, 11:41 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
8 december 2011, 07:57 uur | Bericht #305968
België stijgt naar 13de stek in ranglijst klimaatinspanningen

België bezet de dertiende plaats in de Climate Change Performance Index (CCPI), de ranglijst die meet welke landen de meeste inspanningen leveren in de strijd tegen de klimaatverandering. Ons land doet het daarmee vier plaatsen beter dan vorig jaar, zo blijkt uit de studie die werd vrijgegeven naar aanleiding van de klimaattop in het Zuid-Afrikaanse Durban. De CCPI lijst de klimaatprestaties op van de 58 meest vervuilende landen. De lijst bevat evenwel 61 plaatsen, omdat de top drie symbolisch blanco blijft. Op die manier geven de milieuorganisaties Germanwatch en Climate Action Network (CAN), de samenstellers van de index, aan dat geen enkel land voldoende inspanningen levert om de wereldwijde opwarming tot twee graden te beperken.

De vierde, en dus hoogste, plaats op de lijst is weggelegd voor Zweden (68,1 punten), dat het Verenigd Koninkrijk (67,4) en Duitsland (67,2) voorafgaat. Brazilië, de primus van de voorgaande edities, valt terug naar plaats zeven. Kazachstan (38,1), Iran (36,0) en Saoedi-Arabië (24,5) bengelen helemaal onderaan. Dat België (63,8) stijgt op de ranglijst, komt volgens de Bond Beter Leefmilieu (BBL) vooral doordat onze uitstoot van broeikasgassen in tijden van economische crisis sneller terugvalt dan in andere landen. Ook de opbouwende rol die België speelde tijdens de vorige klimaattop in Cancun, leverde ons land goede punten op. Vorig jaar was Vlaams minister Joke Schauvliege in Cancun de voorzitter van de EU Leefmilieu en in die functie bruggenbouwer tussen de EU en de andere spelers in het klimaatdebat. De BBL waarschuwt echter dat dit geen reden mag vormen om op de lauweren te gaan rusten. "Om te voorkomen dat onze uitstoot een snelle stijging kent bij het opveren van de economie, is er nood aan structurele maatregelen om het energieverbruik in alle sectoren terug te dringen", luidt het.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
8 december 2011, 20:24 uur | Bericht #306389
Positieve signalen, maar uitkomst klimaattop nog onduidelijk

De klimaatonderhandelingen in het Zuid-Afrikaanse Durban gaan morgen hun laatste dag in, maar het blijft nog onduidelijk op welke manier de strijd tegen de klimaatverandering zal worden voortgezet wanneer het Kyoto Protocol eind 2012 afloopt. Wel waren er iets meer dan 24 uur voor het aflopen van de conferentie positieve geluiden te horen over het verloop van de onderhandelingen.



Op de VN-Klimaatconferentie onderhandelen bijna tweehonderd landen over een mogelijke verlenging van de levensduur van het Kyoto Protocol, dat nog loopt tot december volgend jaar. Daarnaast moet ook werk worden gemaakt van het opstarten van een nieuw wereldwijd akkoord met bindende uitstootbeperkingen. Zo'n akkoord zal ten vroegste tegen 2018 in werking treden.

Welke uitkomst de top in Durban zal bieden, is nog altijd onduidelijk, maar tijdens de voorlaatste dag van de onderhandelingen waren er wel voor het eerst weer positieve geluiden te horen. "We merken dat de belangrijkste onderhandelaars positievere taal beginnen spreken", zegt Mathias Bienstman (BBL), die de onderhandelingen in Durban volgt. "De posities van de verschillende partijen lijken naar elkaar toe te groeien."

Zo hebben de EU, de armste ontwikkelingslanden en de kleine eilandstaten - de grootste voorstanders van een bindend klimaatakkoord - de rangen gesloten. Door de "alliantie" van deze 120 landen wordt de druk opgevoerd op de landen die niet voor een verregaande verbintenis te vinden zijn, zoals de groeilanden en de VS.

"Bij BRICS-landen als Brazilië en Zuid-Afrika merken we nu ook meer positieve signalen", aldus Bienstman nog. De sleutelrol voor het welslagen van de klimaattop, ligt volgens veel waarnemers evenwel bij China. "Als er beweging komt in de Chinese positie, dan wordt een nieuw bindend akkoord tegen ten vroegste 2018 mogelijk", zegt Bienstman.

Bron: HLN | Gewijzigd: 24 april 2017, 11:41 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
9 december 2011, 15:34 uur | Bericht #306843
"Nog ver van aanvaardbaar klimaatakkoord"

"We zijn nog ver verwijderd van een aanvaardbaar akkoord", zo heeft de Brusselse minister Evelyne Huytebroeck (Ecolo) verklaard over het verloop van de klimaatonderhandelingen in het Zuid-Afrikaanse Durban. Huytebroeck leidt de Belgische delegatie op de VN-klimaatconferentie.



"Wij, België en Europa, hebben twee objectieven: de verlenging van het Kyoto Protocol om een juridisch vacuüm te vermijden en de opstelling van een tijdschema voor de onderhandeling over een bindend akkoord voor de meest vervuilende landen tegen 2015", verklaarde de minister.

Huytebroeck benadrukt dat de situatie ernstig is, zoals ook blijkt uit de rapporten van het IPCC, het internationale panel van experts dat onderzoek voert naar de klimaatverandering en de gevolgen ervan. "Sommige onverantwoordelijken verleggen de horizon naar 2020, en op vrijwillige basis in plaats van bindende afspraken. Dat is onaanvaardbaar", zegt ze.

De minister blijft wel geloven dat het mogelijk is om te komen tot een stappenplan dat alle landen verplicht om hun uitstoot van broeikasgassen terug te schroeven. "Een positief resultaat is nog altijd mogelijk. In de laatste uren kan er nog veel bewegen."

Bron: HLN | Gewijzigd: 24 april 2017, 11:42 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
9 december 2011, 15:35 uur | Bericht #306844
Hoop en wanhoop domineren laatste uurtjes van klimaattop

Connie Hedegaard, het Europees Commissielid dat verantwoordelijk is voor klimaat, heeft gewaarschuwd dat de klimaatonderhandelingen in Durban zullen mislukken als alle partijen blijven weigeren om substantiële toegevingen te doen. "Er zijn bemoedigende signalen, maar we zijn er nog niet", verklaarde Hedgaard aan de pers. "Als er niet meer beweging komt, dan zal er geen akkoord komen in Durban."



"Veel tijd hebben we niet meer", zo benadrukte de Europees Commissaris nog. De zeventiende VN-klimaatconferentie loopt normaal gezien vrijdagavond af. De onderhandelaars proberen in Durban de levensduur te verlengen van het Kyoto Protocol, dat eind 2012 afloopt. Daarnaast moet ook werk worden gemaakt van een stappenplan voor een nieuw protocol dat de wereldwijde opwarming tot twee graden Celsius beperkt.

De EU pleit samen met een honderdtal andere landen - de armste ontwikkelingslanden en de kleine eilandstaten - voor een nieuw akkoord dat bindende normen oplegt aan alle vervuilende landen. De EU wil een nieuw protocol tegen 2015, om in 2018 in werking te treden. Ook Zuid-Afrika en Brazilië hebben zich volgens Hedegaard aangesloten bij de Europese positie.

Europa hoopt nu dat ook andere groeilanden als China en India zullen bijdraaien. Vooral de positie van China zal volgens vele waarnemers cruciaal worden voor het welslagen van de top. Maar dat land blaast al sinds het begin van de onderhandelingen warm en koud tegelijk. De VS, het enige grote industrieland dat het Kyoto Protocol nooit geratificeerd heeft, zijn geen voorstander van bindende afspraken en willen de inwerkingtreding van een nieuw akkoord uitstellen tot na 2020.

De onderhandelingen worden bovendien bemoeilijkt door het feit dat Europa weigert om het Kyoto Protocol na 2012 in leven te houden, indien niet alle landen meestappen in een bindend akkoord tegen 2015.

Bron: HLN | Gewijzigd: 24 april 2017, 11:42 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
9 december 2011, 17:44 uur | Bericht #306901
Compromis van Zuid-Afrika nog te zwak volgens EU

Zuid-Afrika, voorzitter van de klimaatconferentie in Durban, heeft een eerste compromistekst op tafel gelegd die een uitweg moet bieden uit de klimaatonderhandelingen. Maar alvast de Europese Unie vindt dat de tekst niet ver genoeg gaat. Dat werd vernomen van de aanwezige milieuministers Joke Schauvliege (Vlaanderen) en Evelyne Huytebroeck (Brussel).



"Het compromisvoorstel is veel te zwak. Het ligt te dicht bij de standpunten van China en India, die pas na 2020 een opvolger willen van het Kyoto Protocol", verklaarde minister Huytebroeck. Bij minister Schauvliege viel eenzelfde geluid te horen. "In het Zuid-Afrikaanse voorstel is bovendien geen sprake van bindende verplichtingen."

De Europese delegatie zal de compromistekst evenwel niet afschieten. Er wordt nu geprobeerd om voldoende wijzigingen in de tekst aan te laten brengen, om zo tot een aanvaardbaar akkoord te komen. "Ik ben ervan overtuigd dat we op basis van die tekst een betere oplossing kunnen vinden", aldus Schauvliege.

De onderhandelaars proberen in Durban de levensduur te verlengen van het Kyoto Protocol, dat eind 2012 afloopt. Daarnaast moet ook werk worden gemaakt van een stappenplan voor een nieuw klimaatakkoord dat de wereldwijde opwarming tot twee graden Celsius beperkt. De EU wil dat dat nieuwe akkoord er tegen 2015 komt en dat het voor alle landen bindende quota bevat voor de uitstoot van broeikasgassen. Landen als China, India en de VS zien een opvolger van het Kyoto Protocol pas na 2020 zitten.

De klimaatconferentie in Durban duurt officieel nog tot vanavond, maar het lijkt er steeds meer op dat de onderhandelingen tot morgenochtend zullen worden voortgezet.

Bron: HLN | Gewijzigd: 24 april 2017, 11:42 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
9 december 2011, 21:33 uur | Bericht #306972
Hoofd Greenpeace verbannen van klimaattop


Kumi Naidoo in Durban temidden van klimaatactivisten.

Het hoofd van milieubeweging Greenpeace is vandaag verbannen van de VN-klimaattop in het Zuid-Afrikaanse Durban.
De directeur Kumi Naidoo had met andere betogers de gang bezet die leidde naar de grote conferentiezaal. Hij werd daarna door bewakers naar buiten gezet via een zijdeur. Naidoo zei dat de klimaattop uitdraait op een 'compleet onacceptabel resultaat'. Hij noemde de afspraken babystapjes in plaats van de vereiste fundamentele verandering.

Bron: AD | Gewijzigd: 24 april 2017, 11:42 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Terug naar boven
1 2 3 4
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.364 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 127 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 127, lezen 4 mensen het topic "Schade en gewonden door aardbeving M=4.8 in Bogor, Java, Indonesië".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden