Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Boulder, CO; Jackson, CO; Grand, CO; Larimer, CO.

13 Jul 2020 23:21:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lewis, NY; Jefferson, NY.

13 Jul 2020 23:21:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Weld, CO; Logan, CO.

13 Jul 2020 23:21:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Antelope, NE; Knox, NE.

13 Jul 2020 23:01:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Holt, NE.

13 Jul 2020 23:01:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Osage, OK.

13 Jul 2020 23:01:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Harnett, NC; Cumberland, NC; Sampson, NC.

13 Jul 2020 22:57:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Craven, NC; Jones, NC.

13 Jul 2020 22:56:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Rockingham, NH; York, ME.

13 Jul 2020 22:56:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Windham, CT; Tolland, CT.

13 Jul 2020 22:56:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cumberland, ME.

13 Jul 2020 22:44:52

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cumberland, ME; York, ME.

13 Jul 2020 22:44:52

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Penobscot, ME; Piscataquis, ME.

13 Jul 2020 22:41:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chesterfield, SC.

13 Jul 2020 22:41:35

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Anson, NC.

13 Jul 2020 22:35:00
Actueel
1 / 4

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
21 maart 2007, 16:17 uur | Bericht #1737
Winterse lentestart

De lente in Nederland is nu dan ook op de kalender begonnen. De afgelopen nacht, om 01.07 uur precies, stond de zon boven de evenaar. Het is overigens voor het laatst tot het jaar 2103 dat de lente precies op 21 maart begint. Vanaf nu tot 2103 zal 20 maart of soms zelfs 19 maart de datum zijn waarop de kalenderlente van start gaat.

[img width=426 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/d46629655b.jpg[/img]
De lente is begonnen. Voor Margiet Vooren was dit vandaag toch het belangrijkste nieuws.

Voor wat het weer betreft, zou het in grote delen van Europa nog best winter kunnen zijn. Gek genoeg nu pas verzinken grote delen van het Alpengebied bij voorbeeld in de sneeuw, die de afgelopen dagen gevallen is. In Oostenrijk kwam in sommige dorpen in een dag tijd meer dan een halve meter sneeuw omlaag waarmee de voor de maartmaand geldende sneeuwvalrecords daar werden scherper gesteld. Voor de toeristensector in de Alpen komt de sneeuw, hoewel natuurlijk laat, nog steeds als geroepen. Door de weinige sneeuw van de afgelopen winter is de lust om te skiën veel mensen nog niet vergaan. Nu de omstandigheden dan eindelijk perfect lijken te gaan worden, zien veel mensen in de sneeuwval van de laatste tijden voldoende reden om alsnog voor een paar dagen te boeken.

[img width=426 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/5563d85def.jpg[/img]
Het weer was nog niet in lentestemming. In een lijn van noord naar zuid vielen pittige, winterse buien, soms met onweer. Mieke van den Brandhof zag deze in Hemmen langszij komen.

Ook de Pyreneeën en andere hooggelegen delen van het noorden van Spanje hebben de afgelopen dagen vrachten sneeuw over zich heen gekregen. In de Noord-Spaanse stad Burgos was de laag gisteren al aangegroeid tot ongeveer 30 centimeter en het sneeuwde er nog steeds. De kou-inval kwam in Spanje helemaal als een verrassing omdat het er nog nauwelijks een week geleden juist heel warm was geweest. De meeste mensen hadden de winter al helemaal afgeschreven. Inmiddels behoren sneeuwschuivers en zoutstrooiers ook daar weer tot het alledaagse beeld. De verwachting is wel dat de situatie in het zuiden van Europa zich vanaf morgen weer geleidelijk zal gaan normaliseren.


Het gecombineerde radar-satellietbeeld van de buienlijn, rond het middaguur.

Verantwoordelijk voor de snelle zuidelijke afstroom van de koude lucht over het westen van Europa, die we de afgelopen dagen hebben gezien, is een groot lagedrukgebied boven het midden van Europa. Het bestond vandaag uit twee kernen, waarvan er een boven Midden-Italië en de andere boven Polen lag. Aan de achterzijde ervan is de wind boven West-Europa koud en noordelijk, aan de voorzijde waait een warme zuidelijke wind. Nu is het zo dat die warmere lucht eerst over Oost-Europa naar het noorden en later – aan de noordzijde van het lagedrukgebied – over Scandinavië naar het westen wordt gestuwd. Tijdens het weekeinde dringt die zachte lucht met een noordoostenwind ook Nederland binnen. Dan lijken de temperaturen ook bij ons duidelijk omhoog te gaan.

Voordat het zover is, moeten we echter eerst door de overgangszone heen met de koude lucht in onze omgeving. Die voorste begrenzing wordt gemarkeerd door een wolkenzone, die vandaag boven Duitsland al (rond het lagedrukgebied) rondjes lag te draaien. Behalve regen in het laagland werd daar ook natte sneeuw en in de hogere delen sneeuw gemeld. In Nederland zagen we er in het oosten vandaag alleen hoge wolkensluiers van. Veel opvallender bij ons was de noord-zuid gerichte buienzone die urenlang boven de provincies Friesland, Flevoland, Gelderland (later ook Utrecht) en Brabant lag. In het zuidoosten zwierven de buien ook uit over grote delen van Limburg. Op veel plaatsen kwam het tot hagel en korrelhagel, hier en daar ook onweer en tijdens zwaardere buien werd het lokaal enige tijd volslagen wit, zoals op de foto naast dit verhaal is te zien.

Het ziet ernaar uit dat de laatste buien vanavond en vannacht geleidelijk verdwijnen, het laatst in het zuidwesten van het land. Vannacht en morgen raakt het vanuit het oosten bewolkt, op nadering van de storing die aan de zachtere lucht voorafgaat. De bijbehorende neerslag komt niet heel snel dichterbij en schurkt morgen overdag lange tijd aan de oostelijke provincies. Daar kan uit de rijkelijk aanwezige bewolking dan ook af en toe wat regen vallen, in het Limburgse heuvelland mogelijk een vlok natte sneeuw. Verder naar het westen is het meest droog met in de westelijke provincies misschien ook nog wel een beetje zon. Bij een opnieuw straffe noordelijke wind wordt het niet warmer dan 6 tot 8 graden.

[img width=480 height=319]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/834bcc773e.jpg[/img]
Kesteren werd tijdens een hagelbui even helemaal wit. Foto: Dorien Uijl.

Ook vrijdag lijkt nog een bewolkt, kille, maar wel vrijwel droge dag te worden. De dagen daarna dringt de zachtere lucht binnen. Vooral vanaf zondag breekt de zon behoorlijk door en blijft het een aantal dagen droog. De noordoostelijke wind waait stevig door, maar voert dus zachte lucht aan, vooral in het noorden van het land. Zondag overdag krijgen we de bijzondere situatie dat het bij een noordoostelijke wind en behoorlijk wat zon in Groningen met 14 of 15 graden waarschijnlijk warmer wordt dan op het Vrijthof in Maastricht, waar onder dit soort omstandigheden normaal de hoogste temperaturen worden gehaald. Aangenaam wordt het echter hoe dan ook. Mooi lenteweer. Nog even dus…

[img width=426 height=320]http://www.weer.nl/typo3temp/pics/89203d5473.jpg[/img]
In Nijkerk ook buien, soms met een mooie regenboog. Met de toren in de zon, door een beregende ruit, ziet dat er zo uit. Foto: Hetty van Bloemendaal.

Bron: Meteo Consult, Waarnemers.
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.041 topics, welke bij elkaar 442.900 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.124 leden.
Het nieuwste lid is rlemmink.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3747 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3747, lezen 14 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 16A".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden