Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lincoln, OK; Logan, OK; Payne, OK.

17 Aug 2022 05:40:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chautauqua, KS; Montgomery, KS.

17 Aug 2022 05:40:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beckham, OK; Roger Mills, OK.

17 Aug 2022 05:40:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scott, AR; Yell, AR.

17 Aug 2022 04:41:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ontario, NY.

17 Aug 2022 04:41:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cleveland, AR; Drew, AR; Lincoln, AR.

17 Aug 2022 04:41:10

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Leake, MS; Neshoba, MS; Newton, MS; Scott, MS.

17 Aug 2022 04:41:10

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Baldwin, AL; Mobile, AL.

17 Aug 2022 04:41:10

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Mobile, AL.

17 Aug 2022 04:41:10

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grant, AR; Hot Spring, AR; Saline, AR.

17 Aug 2022 04:41:10

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grant, AR.

17 Aug 2022 04:41:10

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Walton, FL.

17 Aug 2022 04:41:10

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lauderdale, MS.

17 Aug 2022 04:41:10

Het zicht bij Ell is onder de 200 meter gedaald. Er is in deze regio sprake van dichte mist. Kijk uit in het verkeer!

17 Aug 2022 04:36:04

Het zicht bij Berkhout is onder de 200 meter gedaald. Er is in deze regio sprake van dichte mist. Kijk uit in het verkeer!

17 Aug 2022 04:36:04
Actueel
1 / 4

Nieuw hitterecord voor de UK

Zomer discussietopic

Eerste landelijke hittegolf sinds 2020 een feit in De Bilt.

Berichtgeving bosbranden Europa

Branden houden aan

Fototopic Zomer 2022

Doe mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 december 2011, 14:53 uur | Bericht #307427
Twee stormen in de verwachting

December laat zich tot nu toe van zijn herfstkant zien met gedurende de afgelopen week onstuimige perioden en soms flink wat regen. Zo viel in het Groningse Roodeschool tijdens de afgelopen tien dagen van de maand totaal zelfs 101 millimeter neerslag. En na een rustig weekend wakkert de wind in de werkweek weer aan. De onstuimigste dagen worden naar verwachting dinsdag en vrijdag met aan de kust waarschijnlijk weer stormwinden rond 9 Beaufort.

Tijdelijke nachtvorst
Dit weekend kwam de atmosfeer dus tot rust en werd er lucht afkomstig van de Noordpool aangevoerd, zodat er in de nachtelijke uren in combinatie met opklaringen in een aantal regio's lichte vorst op de normale waarnemingshoogte van 1,5 meter optrad. Zo noteerde het Gelderse Deelen gisterochtend (vroeg) minimaal -0,9 graad, Eelde -0,2 en Eindhoven -0,1 graad. Vlak boven de grond, op 10 centimeter, was het op meer plekken 'vorstig'. Zo noteerde De Bilt gisterochtend -2,4 graden.

Vanochtend vroeg was het het koudst in het Limburgse Ell, bij Weert, waar de temperatuur op 1,5 meter tot -1,9 graden was gezakt. Woensdrecht noteerde minimaal -1,2 graden. Op 10 centimeter vroor het weer op grotere schaal: zo noteerden Volkel en Ell minimaal -3,5 graden en Woensdrecht -2,8 graden. Dit zijn de minimumtemperaturen van de officiële weerstations. Van de weerstations die zijn aangesloten bij het weeractueel.nl, waar Meteo Consult mee samenwerkt, waren Schinnen (L) en Milsbeek vanochtend vroeg de koudste meetpunten van ons land met achtereenvolgens minimaal -3,2 graden en -2,1 graden op de normale waarnemingshoogte. Op veel andere lokaties in het zuiden en oosten noteerden de waarnemers 'tiendenwerk' qua vorst. Overigens ook in het Utrechtse Odijk, met -0,6 graden als minimum.

storm26.png
De stroming op rond 5 kilometer hoogte geldig voor maandagmiddag 12 december 13 uur, aldus de hoofdberekening van het Europese model van afgelopen nacht 01 uur. De straalstroom, aangegeven met de pijl, staat weer op ons deel van Europa gericht. Verder staan in deze weerkaart de neerslagberekeningen voor het aardoppervlak in millimeters vermeld. De rode kleuren zijn neerslaghoeveelheden van 10 tot 20 millimeter.

Opnieuw straalstroomweer
Met het opdringen van een regenstoring, een oceaanfront, en daarbij een toename van de wind zal het vanavond, vannacht en morgenochtend niet vriezen. In de werkweek is het vervolgens betrekkelijk zacht met middagtemperaturen tussen 6 en 10 graden. Op de weerkaarten zien we op rond 5 kilometer hoogte weer een vrij 'strakke' westcirculatie terug. De kolkende rivier van lucht, de straalstroom, kent namelijk weinig bochten en kronkels. En dat betekent dat oceaandepressies in hoog tempo zonder moeite van west naar oost over ons deel van Europa koersen en dan bij tijden zullen uitdiepen tot stormen. Zo arriveert dinsdag een uitdiepende stormdepressie bij Schotland. Dit lagedrukgebied bestaat tegen die tijd naar verwachting uit drie kernen met daarin luchtdrukwaarden die tot rond 950 hectoPascal (voorheen millibar) teruglopen.

storm27.png
Dit is de weerkaart voor het aardoppervlak, geldig voor dinsdagmiddag 13 uur. Opnieuw volgens de hoofdberekening van afgelopen nacht 1 uur. Op de oceaan even ten noorden van Schotland ligt een uitgebreide, diepe depressie. Zie verder de tekst.

Stormsituatie 1
Aan het lagedrukgebied zit een frontensysteem vast en tussen het warmtefront en koufront, in de zogeheten warme sector, wordt de meeste wind verwacht. De warme sector lijkt in de nacht en ochtend te passeren met aan de kust dan een zuidzuidwestenwind van 7 tot 8 Beaufort, een harde tot stormachtige wind, en misschien even storm 9 Beaufort. Daarbij worden in de kustprovincies zware windvlagen tot rond 90 km/u verwacht en dieper landinwaarts veelal 60 tot 80 km/u. Verder gaat het naar verwachting flink regenen en is bij passage van het koufront hagel en onweer niet uitgesloten. Volgens het Europese model passeert het koufront in de ochtend en aan het begin van de middag. Daarna wordt het iets minder onstuimig, maar vrijdag komt de tweede stormsituatie in zicht.

Stormsituatie 2
Ook vrijdag is een uitdiepende stormdepressie te verwachten. Volgens de laatste inzichten van het Europese computermodel trekt het lagedrukgebied de centrale Noordzee op met daarbij vrijdagmiddag een mogelijke kerndruk van rond 951 hectoPascal. Ditmaal wordt een groter en actiever stormveld berekend met langs de gehele kust zuid/zuidwest 9 tot 10 Beaufort, oftewel storm tot zware storm.

En waarschijnlijk wordt het een storm die van enige duur is, dus niet na bijvoorbeeld een uurtje weer gaat liggen. Maar, we hebben hier nu nog wel over een weersverwachting voor vijf dagen vooruit. En dat is per definitie een onzekerdere verwachting dan voor bijvoorbeeld morgen. Kortom, het is zaak om de ontwikkelingen de komende paar dagen goed te volgen met behulp van de nieuwste computerberekeningen en wij houden u natuurlijk op de hoogte.

Bron: Meteo Consult
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
12 december 2011, 15:07 uur | Bericht #280733
Zet je morgen schrap voor een zware storm

Als de voortekenen ons niet bedriegen staat Nederland morgen een zware storm te wachten. Weggebruikers moeten tijdens de ochtendspits rekening houden met overvloedige regenval en zware windstoten tot 100 kilometer per uur. Dat meldde Weeronline vandaag. 'Aan de kust staat een stormachtige wind, kracht 8'.

storm.jpg
Nederland kan zich opmaken voor een zeer zware storm vrijdag. Archieffoto ANP

'Ook vrijdag lijkt de winter ons te trakteren op stormachtig weer', luidt de verwachting van Weeronline. Ook Weerbureau Meteoconsult laat op de website weer.nl weten dat vrijdag een serieuze storm kan opsteken met windkracht 9 tot 10. 'En waarschijnlijk wordt het een storm die van enige duur is, dus niet na bijvoorbeeld een uurtje weer gaat liggen', aldus Meteoconsult. Het KNMI doet het voorzichtiger. Het instituut rept op zijn website over veel wind, kracht 5 op vrijdag.

Ook in Duitsland voorspelt men voor komende vrijdag een forse storm. De winter lijkt door al dit stormachtige herfstweer nog ver te zoeken. Afgelopen week was het behoorlijk nat weer met af en toe harde wind met windstoten tot boven de 100 kilometer per uur op sommige plekken in ons land. Volgens het Weeronline zou december een van de natste decembermaanden ooit kunnen worden. Er is al 60 millimeter gevallen, tegen normaal 70 millimeter over de hele maand.

Winter komt
Het stormachtige weer is volgens weerplaza een teken dat de winter dichterbij komt. Koude lucht botst op de oceaan tegen warme lucht afkomstig uit het zuiden. Door deze grote verschillen in temperatuur onstaan de stormen die zich de komende weken over Europa zullen verspreiden.

Bron: AD | Gewijzigd: 13 december 2011, 20:42 uur, door Marga
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Waarom deze advertentie?
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
12 december 2011, 15:28 uur | Bericht #263675
Stormachtig weer in de ochtendspits

Het wordt morgenochtend stormachtig weer in Nederland. Aan de kust wordt windkracht 8 gehaald, maar ook boven land gaat het flink tekeer, zegt RTL-weervrouw Margot Ribberink. De harde wind gaat gepaard met veel regen.

* Dinsdagochtend windkracht 8 aan kust en 6 landinwaarts
* Vrijdag mogelijk storm in Nederland met windkracht 9
* December nat, nu al meer regen dan normaal hele maand

Gevaarlijk voor automobilisten
Boven zee verwacht Ribberink morgenvroeg zelfs een storm met windkracht 9. Landinwaarts zwakt de wind enigszins af tot windkracht 8 aan de kust en 6 landinwaarts. Automobilisten moeten tussen 4:00 uur 's nachts en 9:00 uur 's ochtends rekening houden met harde windstoten tot wel 75 km/u.

margot.jpeg
RTL-weervrouw Margot Ribberink: "Storm pas 24 uur van tevoren te voorspellen."

Mogelijk vrijdag opnieuw storm
Ook aan het einde van de week zou het wel eens flink kunnen gaan stormen. Vrijdag kan windkracht 9 worden gehaald. Maar, zo zegt Ribberink, de koers van een storm is 24 uur van tevoren pas echt vast te stellen.

December tot nu toe erg nat
Wat Ribberink wel kan zeggen, is dat december tot nu toe bijzonder zacht en nat is. De regenhoeveelheid is nu al bijna meer dan normaal in de hele maand december (76 mm). In Groningen zitten ze nu al op 100 mm en de komende week verwacht Ribberink nog eens 55 mm regen.

Bron: RTL | Gewijzigd: 26 januari 2017, 14:27 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 december 2011, 16:59 uur | Bericht #220208
Storm houdt Europa hele week in zijn greep

Het wordt een echte herfstweek met zware rukwinden en regen. Het stormweer van vorige week zal zich de komende dagen verder ontwikkelen in West-Europa. Vooral Groot-Brittannië zal het opnieuw zwaar te verduren krijgen. De stormen zijn volgens meteorologen een teken dat de winter in aantocht is. Koude lucht botst op de oceaan met warme lucht uit het zuiden. Door die temperatuursverschillen ontstaan stormen die zich over Europa zullen verspreiden. In Groot-Brittannië begint het vanavond alweer stevig te waaien. Er is een 30 uren durende waarschuwing van kracht. Daarnaast wordt veel neerslag verwacht, waardoor er overstromingen zouden kunnen ontstaan. Vorige week kreeg Schotland nog de volle lading met rukwinden die te vergelijken waren met orkaankracht. Nu mag Engeland zich ook opmaken voor windstoten van 110 kilometer per uur.

Ook in Nederland verwachten ze morgen zwaar stormweer. De ochtendspits zou er in de war kunnen lopen door rukwinden met een kracht van 100 kilometer per uur. Over de windkracht zijn niet alle weerdiensten het eens, maar ook later in de week zou Nederland hevig stormweer over zich heen krijgen. Op vrijdag is Duitsland aan de beurt.

Bij ons wordt het eveneens een winderige week. Vannacht gaat het al harder waaien en morgen voorspelt het KMI aan de kust windstoten van 90 kilometer per uur en 80 kilometer per uur landinwaarts. In het weekend wordt het rustiger en droger.

Bron: HLN | Gewijzigd: 26 januari 2017, 14:30 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 december 2011, 19:54 uur | Bericht #307441
Brusselse parken dicht door stormweer

In Brussel gaan maandagavond de parken dicht door het aangekondigde stormweer. Dat meldt Leefmilieu Brussel (BIM). Het KMI kondigt voor dinsdag rukwinden tot 90 km/uur aan. Leefmilieu Brussel vraagt de omgeving van de gewestelijke groene ruimten (parken en bossen) te vermijden en op een veilige afstand te blijven van bomen.

De parken die afgesloten kunnen worden zullen vanaf maandagavond dicht gaan tot minstens dinsdagmiddag en zijn verboden voor het publiek. Ze gaan opnieuw open na inspectie en opruiming van eventuele schade en beveiliging.

In de parken die niet kunnen worden afgesloten, gaat Leefmilieu Brussel aan de ingang een bericht uithangen en zullen de parkwachters het publiek inlichten.

Bron: Het Nieuwsblad
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
12 december 2011, 21:59 uur | Bericht #307482
Storm houdt Europa hele week in zijn greep

Het wordt deze week een echte herfstweek met storm, zware rukwinden en regen. Het stormweer van vorige week zal zich de komende dagen verder ontwikkelen in West-Europa. Vooral Groot-Brittannië zal het opnieuw zwaar te verduren krijgen. De stormen zijn volgens meteorologen een teken dat de winter in aantocht is.

Koude lucht botst op de oceaan met warme lucht uit het zuiden. Door die temperatuursverschillen ontstaan de stormen die zich over Europa zullen verspreiden. In Groot-Brittannië begint het vanavond alweer stevig te waaien. Er is een 30 uren durende waarschuwing van kracht. Daarnaast wordt veel neerslag verwacht, waardoor er overstromingen zouden kunnen ontstaan. Vorige week kreeg Schotland nog de volle laag met rukwinden die te vergelijken waren met orkaankracht. Nu mag Engeland zich ook opmaken voor windstoten van 110 kilometer per uur.

Bij ons wordt het eveneens een onrustige week. Weggebruikers moeten tijdens de ochtendspits rekening houden met overvloedige regenval en zware windstoten tot 100 kilometer per uur. Dat meldde Weeronline vandaag. 'Aan de kust staat een stormachtige wind, kracht 8'.

'Ook vrijdag lijkt de winter ons te trakteren op stormachtig weer', luidt de verwachting van Weeronline. Ook Weerbureau Meteoconsult laat op de website weer.nl weten dat vrijdag een serieuze storm kan opsteken met windkracht 9 tot 10. 'En waarschijnlijk wordt het een storm die van enige duur is, dus niet na bijvoorbeeld een uurtje weer gaat liggen', aldus Meteoconsult. Het KNMI doet het voorzichtiger. Het instituut rept op zijn website over veel wind, kracht 5 op vrijdag.

Bron: AD | Gewijzigd: 26 januari 2017, 14:30 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
13 december 2011, 08:14 uur | Bericht #307617
Spits wordt zwaar

De ochtendspits pakt dinsdagochtend zwaar uit, maar niet zwaarder dan maandag al werd verwacht. Een woordvoerder van de ANWB rekent op 350 tot 400 kilometer file. Op de A9 staat wel een flinke file doordat de spitsstrook tussen Heerhugowaard en Akersloot door een technische storing dicht bleef. Rond 07.15 uur was dat probleem opgelost, maar er stond even voor 07.45 uur nog wel dertien kilometer file met een halfuur vertraging.

In de ochtend moeten automobilisten volgens Weeronline in heel Nederland rekening houden met windstoten tot honderd kilometer per uur. "We hebben in de vroege ochtend in het hele land aan een stuk door regen gehad. Die trekt nu weg, maar nu trekken flinke losse buien het land binnen", zegt een woordvoerder.

Die buien zijn heftiger en kunnen automobilisten verrassen. "Door de combinatie van regen en wind kan het zicht ook ineens flink teruglopen." In de middag wordt het in het hele land een stuk rustiger. Alleen in Noord-Holland en Friesland blijft het flink waaien. Vrijdag kan Nederland ook worden getroffen door een storm. "Maar daar is nu nog weinig van te zeggen. De storm kan evengoed op een flinke afstand voorbij trekken waardoor het hier dan alleen maar waait."

Bron: Nieuws.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
13 december 2011, 08:15 uur | Bericht #307619
Op verschillende plaatsen in het land schade door stormweer

Het stormweer van vannacht heeft op verschillende plaatsen in het land schade aangericht. Het gaat vooral om schade door omgewaaide bomen. Er waren vannacht rukwinden van meer dan 90 kilometer per uur. De brandweer in Gent kreeg vannacht een tiental oproepen binnen van omgewaaide bomen en hekken. In Oudenaarde is in de Koningstraat een boom, een muur en een paal naar beneden gevallen.

In de omgeving van Leuven waaiden verschillende bomen om, takken vlogen weg en trampolines kwamen in de struiken terecht. In Rotselaar vlogen de dakpannen van het dak van een woning. De provincie Limburg is voorlopig het minst getroffen door het stormweer. De schade bleef er beperkt tot enkele beschadigde daken van huizen. Er waren ook meldingen van omgewaaide bomen, panelen, hekken en borden, maar die hebben nauwelijks schade aangericht.

Op de E42 in Doornik kwamen eveneens afgewaaide bomen op de rijweg terecht. In Tubeke vloog een verande de lucht in. In Luik is er een obstakel gemeld op het spoor tussen het station Brussel-Luxemburg en het station Genval, wat zorgt voor zwaar verstoord verkeer. Sommige treinen tussen Brussel-Zuid en Ottignies zijn afgeschaft. Sommige treinen tussen Brussel-Noord en Ottignies worden omgeleid. Hierdoor duurt de reistijd 15 minuten langer. Daarnaast is er ook een storing aan een overweg tussen het station Lier en het station Heist-op-den-Berg. Daardoor duurt de reistijd maximaal 25 minuten langer.

Bron: Nieuwsblad
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
13 december 2011, 08:20 uur | Bericht #307621
Twee stormen in één week

Haal uw dikke winterjas, muts, sjaal en een goed stel wanten maar boven. De volgende dagen staan er storm, een gevoelstemperatuur van min vijf graden en zelfs (voor de Hoge Venen) sneeuw op het programma. 'Het stormachtige van de herfst en het koude van de winter in één klap', omschrijft weervrouw Jill Peeters wat er ons te wachten staat. En het begon afgelopen nacht al. Dan trok er een storm over ons land met windstoten van 100kilometer per uur. Deze morgen is die al iets in kracht afgenomen, maar toch zijn er nog steeds pieken tot 80 kilometer per uur. 'Reken maar op een moeilijke ochtendspits', zegt Peeters. 'Vooral voor fietsers wordt het moeilijk om recht te blijven. Wandelaars letten in de bossen best op voor vallende takken.'

In de loop van de dag wordt het iets rustiger. Maar de wind blijft de volgende dagen wel stevig van de partij. 'Donderdagnacht steekt die zelfs nog wat extra tandjes bij en is het weer prijs. De tweede storm in één week tijd. Nog maar eens windstoten van 100 kilometer per uur. Mogelijk wordt dat zelfs 110, de exacte kracht is moeilijk te voorspellen.'

Min vijf graden
De snijdende wind die de hele week van de partij is, zorgt er ook voor dat de gevoelstemperaturen de volgende dagen kelderen. 'Wie dinsdag, woensdag of donderdag buitenkomt, zal door de hevige wind denken dat het min vijf graden is. Een bitter koud gevoel dus dat letterlijk in de kleren kruipt. Terwijl het op de thermometer eigenlijk best wel zal meevallen. In Vlaanderen halen we zeven graden, maar daar zul je dus niet veel van merken.'

Sneeuwvlagen
Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, komt er in het weekend nog wat sneeuw aangewaaid. 'Op vrijdag wordt het even wat warmer, maar daarna gaan de temperaturen terug naar beneden. In Vlaanderen halen we dan nog een graad of zes, op de Hoge Venen twee. En daar mogen ze zich aan een sneeuwtapijtje verwachten. Want voor die regio worden sneeuwvlagen voorspeld.'

En voor Vlaanderen? 'Hier gaat het voorlopig nog om regen met heel nu en dan eens een natte vlok tussen. Op de echte intrede van koning winter met vriesweer of sneeuw over het hele land is het nog even wachten. Hoelang? Op de weerkaarten zijn er alvast nog niet meteen aanwijzingen voor.'

Bron: Nieuwsblad
  | Gewijzigd: 26 januari 2017, 14:31 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
13 december 2011, 08:23 uur | Bericht #307572
Drukke ochtendspits door wind en regen

De ochtendspits zal dinsdag bijzonder zwaar verlopen, dit meldt de VID. Zware windstoten en regenval zullen voor langere files zorgen. De totale filelengte zal landelijk rond de 350 kilometer komen te liggen. Niet alleen het weer, ook de techniek heeft het verkeer dinsdagochtend parten gespeeld. Door technische problemen was de spitsstrook op de A9 voor Akersloot afgesloten. Deze is rond 07.15 uur vrijgegeven, maar toch veroorzaakt dit nog de nodige hinder. Rond 07.00 uur stond er al ruim 100 kilometer file op de snelwegen. Om 07.30 uur was dit al opgelopen tot boven de 200 kilometer. Door deze toename zal de spits hoogstwaarschijnlijk de 350 kilometer passeren.

Bron: RTV N-H | Gewijzigd: 26 januari 2017, 14:31 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
13 december 2011, 09:09 uur | Bericht #307640
Lange files door onstuimig weer

De ochtendspits is vandaag een stuk drukker dan normaal verlopen. De meeste dagelijkse files waren een stuk langer doordat automobilisten voorzichtiger rijden vanwege de regen en wind. Dat heeft de ANWB gemeld. Om half negen stond het verkeer in 70 files over ruim 400 kilometer vast. Rond Amsterdam was het erg druk op de A6 en A7 door ongevallen. Ook een ongeval bij Soesterberg op de A28, Zwolle richting Utrecht, zorgde voor veel oponthoud. Het regengebied heeft Nederland inmiddels verlaten. Wel komen volgens Weeronline plaatselijk nog buien voor die gepaard gaan met zware windstoten. Ook die nemen in de middag af, alleen in Noord-Holland en Friesland blijft het dan nog onstuimig.

Bron: AD | Gewijzigd: 26 januari 2017, 14:31 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
13 december 2011, 09:12 uur | Bericht #307644
Stormnacht: Rukwinden tot 90 km/u vellen heel wat bomen

Het heeft vannacht flink gestormd. Over heel het land waaiden bomen om of kwamen takken op de weg terecht. Hier en daar werden rukwinden waargenomen met een snelheid van om en bij de 90 kilometer per uur. Vrijdag belooft nog erger te worden.

In Leopoldsburg kwam een dennenboom tegen een huis terecht. In Vreren (Tongeren) werd een dak beschadigd door de wind. De brandweerkazernes van Genk, Hasselt, Sint-Truiden, Bilzen en Beringen hebben weet van omgewaaide bomen, panelen, hekken en borden. De schade in de provincie bleef wel beperkt.

In de Koningstraat in Oudenaarde (Oost-Vlaanderen) gingen zowel een boom, een muur als een paal tegen de vlakte. Ook in Gent zijn er tientallen meldingen binnengelopen over omgewaaide bomen en hekken. In Aalst begaf een elektriciteitskabel het.

In Rotselaar (Vlaams-Brabant) vlogen dakpannen van een woning weg. Nog in de buurt van Leuven zijn heel wat bomen omgewaaid. VRT meldt zelfs weggewaaide trampolines.

In het Brusselse houden de parken de deuren gesloten. Men raadt er sowieso aan om groene ruimtes te vermijden. Aan de andere zijde van de taalgrens is er ook lichte schade. Zo kwam op de E42 in Doornik een boom terecht. In Tubeke (Waals-Brabant) ging zowaar een veranda vliegen. In de stad Namen gingen er enkele zonnepanelen aan. Voorts waren in de gelijknamige provincie ook heel wat omvergewaaide bomen en palen of ondergelopen straten.

In Luik ondervindt het treinverkeer hinder. De storm blies er een obstakel op de sporen.

Bron: HBVL | Gewijzigd: 26 januari 2017, 14:31 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
13 december 2011, 10:09 uur | Bericht #307676
Spits pakt zwaar uit

De ochtendspits is dinsdagochtend zwaar uitgepakt, maar niet zwaarder dan maandag al werd verwacht. Op het hoogtepunt stond iets meer dan vierhonderd kilometer file, zegt een woordvoerder van de ANWB. Vooraf was gerekend op 350 tot 400 kilometer file.

Rond 09.00 uur stond nog 325 kilometer file, terwijl dan normaal 250 kilometer staat. Veel dagelijkse files waren tot twee keer zo lang als normaal. In de ochtend moeten automobilisten volgens Weeronline in heel Nederland rekening houden met windstoten tot honderd kilometer per uur. In de vroege ochtend regende het aan een stuk door, daarna trokken flinke losse buien het land binnen. Die buien zijn heftiger en kunnen automobilisten verrassen. "Door de combinatie van regen en wind kan het zicht ook ineens flink teruglopen." In de middag wordt het in het hele land een stuk rustiger. Alleen in Noord-Holland en Friesland blijft het flink waaien.

Vrijdag kan Nederland ook worden getroffen door een storm. "Maar daar is nu nog weinig van te zeggen. De storm kan evengoed op een flinke afstand voorbijtrekken waardoor het hier dan alleen maar waait."

Bron: De Pers | Gewijzigd: 26 januari 2017, 14:31 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
13 december 2011, 10:12 uur | Bericht #307678
Storm houdt lelijk huis met omgewaaide bomen en palen

De storm die vannacht en vanmorgen ons land teisterde, heeft op heel wat plaatsen voor overlast en schade gezorgd. Door rukwinden tot 105 km/u zijn er veel bomen omgewaaid. Vooral in de provincie Henegouwen hield de storm lelijk huis, maar ook in Vlaanderen is er veel schade. Ook in de ochtendspits was er door het rotweer extra hinder. De hoogste windpiek werd gemeten op het staketsel van Zeebrugge, namelijk 105 km/uur. Elders varieerden de pieken tussen 80 en 90 km/uur. En het ergste moet mogelijk nog komen, want op de Atlantische Oceaan loert een nieuwe storm. De schade is verspreid over het hele land. In Gent kreeg de brandweer een tiental oproepen binnen van omgewaaide bomen en hekken. In Oudenaarde sloeg de storm heel plaatselijk toe. In de Koningstraat hebbeneen boom, een muur en een paal het begeven onder een zware windstoot. In Aalst is een elektriciteitskabel omvergewaaid. Dat meldt deredactie.be.

Boom op tramsporen
Ook Vlaams-Brabant kreeg het plaatselijk zwaar te verduren. De parken in Brussel blijven uit veiligheidsoverwegingen gesloten. In Wezembeek-Oppem bij Brussel kwam een boom op de tramsporen terecht. In de omgeving van Leuven waaiden verschillende bomen om, takken vlogen weg en trampolines kwamen in de struiken terecht. Aan het station ligt de grote kerstboom op de grond. In Rotselaar vlogen de dakpannen van het dak van een woning. In Scherpenheuvel ging zelfs een verlichtingspaal aan een voetbalveld onderuit.

Dak van huis
Iin Tongeren moest door de wind het dak van een huis eraan geloven. In Leopoldsburg viel een dennenboom tegen een huis en in Heers viel een dikke boom over een steenweg. De brandweerkorpsen van Genk, Hasselt, Sint-Truiden, Bilzen en Beringen kregen meldingen binnen van omgewaaide bomen, panelen, hekken en borden, maar die hebben nauwelijks schade aangericht.

Bomen op E42
In Henegouwen kregen ze het eerst de volle lading. Ook hier gingen heel wat bomen tegen de vlakte, onder meer op de E42 in Doornik, waardoor het verkeer zwaar gehinderd werd. In het Waals-Brabantse Tubeke vloog een veranda de lucht in. In Fosses-la-Ville. In Namen rukte de wind enkele zonnepanelen los. In Andenne vloog een stelling van een renovatiewoning de lucht in. De brandweer moest ook uitrukken voor ondergelopen straten en omgewaaide bomen en palen. In Luik is het treinverkeer verstoord omdat er door het stormweer een obstakel op de sporen is terechtgekomen.

Het blijft onstuimig
En het stormweer is nog lang niet voorbij. Vanmiddag is het wisselend bewolkt met buien, mogelijk met onweer en windstoten. Er waait een matige tot vrij krachtige, aan zee een krachtige wind uit het westen tot zuidwesten. De maxima bedragen 7 tot 11 graden. Vanavond en -nacht komen enkele buien voor waarbij er vooral over het westen van het land ook kans is op onweer. De minima bedragen 4 tot 8 graden en er staat nog vrij veel wind. Morgen is het wisselend tot zwaarbewolkt met buien, eventueel met onweer en windstoten. Er staat een vrij krachtige, aan zee een krachtige tot harde zuidwestenwind. De maxima bedragen 4 tot 8 graden.

Sneeuw in Ardennen
Van donderdag tot en met maandag krijgen we sterk wisselvallig weer en vooral de eerste dagen valt er veel regen. In de Ardennen valt de neerslag soms onder de vorm van sneeuw. Tussen donderdagavond en vrijdagavond is het onstuimig en boven zee is storm mogelijk. De middagtemperatuur schommelt eerst rond 7 graden, vanaf het weekend enkele graden lager.

Bron: HLN | Gewijzigd: 13 december 2011, 10:12 uur, door Sanwa
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
13 december 2011, 20:55 uur | Bericht #307930
Omgewaaide boom valt op man in Diest

Het stormweer heeft ook vandaag lelijk huisgehouden in Vlaanderen. Het slechte weer zal nog enkele dagen aanhouden, maar voor het weekend wordt beterschap verwacht. In Diest is een man zwaargewond geraakt door een omgewaaide boom aan het Webbekomsbroek, meldt de lokale brandweer. Het slachtoffer zou niet in levensgevaar verkeren.

Kessel-Lo
In Kessel-Lo, bij Leuven, raakte dan weer het dak van de sporthal in de Stadionlaan beschadigd door de felle wind. Over een afstand van 20 à 25 meter zijn de profielen die het dak water- en winddicht moeten maken, weggewaaid. De Leuvense brandweer heeft een zeil gespannen en dat vastgemaakt met zandzakjes. Nog in de omgeving van Leuven waaiden enkele bomen om en raakten elektriciteitsdraden beschadigd. Daarbij vielen evenwel geen gewonden.

Jezus-Eik
In Jezus-Eik, een deelgemeente van Overijse, is voor de middag een puntgevel van de vrije basisschool gedeeltelijk ingestort door het felle stormweer. De gevel viel op de openbare weg, maar de vallende stenen maakten geen gewonden. De kinderen in de basisschool konden geëvacueerd worden en werden opgevangen in het gemeenschapscentrum in de buurt. Schooldirectie en leerkrachten verwittigden de ouders zodat die hun kroost konden afhalen.

Voorspelling
Het stormweer is nog lang niet voorbij. Vanmiddag is het wisselend bewolkt met buien, mogelijk met onweer en windstoten. Er waait een matige tot vrij krachtige, aan zee een krachtige wind uit het westen tot zuidwesten. De maxima bedragen 7 tot 11 graden. Vanavond en -nacht komen enkele buien voor waarbij er vooral over het westen van het land ook kans is op onweer. De minima bedragen 4 tot 8 graden en er staat nog vrij veel wind. Morgen is het wisselend tot zwaarbewolkt met buien, eventueel met onweer en windstoten. Er staat een vrij krachtige, aan zee een krachtige tot harde zuidwestenwind. De maxima bedragen 4 tot 8 graden.

Sneeuw in Ardennen
Van donderdag tot en met maandag krijgen we sterk wisselvallig weer en vooral de eerste dagen valt er veel regen. In de Ardennen valt de neerslag soms onder de vorm van sneeuw. Tussen donderdagavond en vrijdagavond is het onstuimig en boven zee is storm mogelijk. De middagtemperatuur schommelt eerst rond 7 graden, vanaf het weekend enkele graden lager.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
14 december 2011, 08:31 uur | Bericht #308012
Zware ochtendspits door regenweer

Er staat deze ochtend rond 7.30 uur bijna 150 kilometer file op de Vlaamse snelwegen, zo meldt het Vlaams Verkeerscentrum op zijn website. Dat is vrij veel op dat moment van de ochtendspits. Oorzaak is het regenweer, zegt het Verkeerscentrum. Er zijn vandaag niet opvallend veel incidenten gemeld, klinkt het bij het Verkeerscentrum. De langere files hebben dus enkel te maken met de slechte weersomstandigheden.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
14 december 2011, 17:09 uur | Bericht #308235
Kerstmarkten onzeker door slecht weer

Door de slechte weersverwachtingen is de kerstmarkt op vrijdag 16 december in Marknesse afgelast. Voor de kerstmarkt in Biddinghuizen aanstaande vrijdag zijn maatregelen getroffen. De markt wordt verplaatst naar het overdekte kerkcentrum De Voorhof om 16.00 uur. De organisatie laat weten: "We nemen het zekere voor het onzekere."

Bron: De Stentor
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
14 december 2011, 17:11 uur | Bericht #308236
Storm en dan sneeuw op til

Het ziet er dan toch naar uit dat we een eerste winterprik zullen incasseren de komende dagen en het wordt een onstuimige. Na de passage van een heus stormfront in de nacht van donderdag op vrijdag, wordt het kouder. Vrijdag wordt het regelrecht rotweer, wat de ochtendspits danig dreigt te verstoren. We krijgen dan een hoop winterse neerslag te verwerken. In Vlaanderen valt die wellicht in de vorm van smeltende sneeuw, maar in de Ardennen mogen ze zich op een pak sneeuw voorbereiden. Ook in het zuiden van Duitsland en de Alpenlanden zal dan een vers pak sneeuw vallen. Begin volgende week zou de winterprik alweer voorbij zijn.

Vanmiddag viel er in Vlaanderen al her en her smeltende sneeuw en die soms hevige buien teisteren momenteel ook de avondspits. In de Ardennen viel de neerslag vandaag al in de vorm van sneeuw, maar voorlopig blijft die nog niet liggen door de te hoge temperaturen. De minima schommelen vannacht van 1 tot 5 graden. De wind waait verder matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig tot zelfs zeer krachtig, uit zuidzuidwest. Windstoten tot 75 km/u aan zee en rond 55 km/u in het binnenland.

Onzekere koers
Dat is de voorbode van de echte storm. Morgen wordt het volgens het KMI in de loop van de dag droger met enkele opklaringen. De wind waait matig tot vrij krachtig, soms ook krachtig. Aan zee gaat het zeer krachtig waaien. In de nacht van donderdag op vrijdag moeten we ons dan pas echt schrap zetten. De voorspellingen over de juiste koers van de stormdepressie zijn nog wat onzeker. Volgens sommige weercomputers krijgen we de volle laag, andere laten de depressie een iets noordelijkere koers varen. In dat geval heeft vooral het noorden van Frankrijk prijs en zal het bij ons niet zo'n vaart lopen, maar zal het wel sneller fel afkoelen.

100 km/u
Het staat wel vast dat in de loop van de nacht van donderdag op vrijdag de stormdepressie vanaf de Britse Eilanden het continent bereikt. De juiste koers van deze depressie is dus nog onzeker maar deze wordt zeker vergezeld van hevige regen en hevige wind. Momenteel wordt in de loop van de nacht al 15 of 20 mm neerslag verwacht en de wind kan toenemen tot krachtig of zeer krachtig, aan zee tot stormachtig met windstoten van 80 tot 100 km/u of meer.

Sneeuw
Vrijdagochtend verplaatst het stormweer met hevige regen en hevige wind zich naar het oosten en komen we geleidelijk in frissere en wisselvallige lucht terecht met nog altijd veel wind. De buien nemen geleidelijk een winters karakter aan in de lage streken en in de Ardennen zal er smeltende sneeuw en boven 400 of 500 meter ook sneeuw vallen. Maxima van 2 tot 6 graden. De wind waait uit west tot noordwest met eerst nog hevige rukwinden. Het weekend wordt dan wellicht koud maar droger.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
14 december 2011, 17:14 uur | Bericht #308237
Vrijdag: saai weer of storm?

Storm, zware storm of juist kalme windomstandigheden. De weermodellen hebben het maar lastig met de weerssituatie voor komende vrijdag. Eerder deze week schreven we op deze plek al over de twee potentiële stormsituaties van dinsdag respectievelijk vrijdag. Waar de ontwikkelingen voor de dinsdag toen al een voor meteorologische begrippen duidelijke zaak waren, was dat voor vrijdag – de in potentie meest explosieve weerdag van de twee – nog veel minder het geval.

Onzekerheid
Die onzekerheid hebben we zowel zondag als maandag ook nadrukkelijk benoemd. De grote onzekerheid heeft ermee te maken dat pas 24 tot hooguit 48 uur van te voren is aan te geven of een dergelijke potentiële stormsituatie inderdaad zo heftig gaat uitpakken.

Eerste omslag in de berekeningen: minder wind in Nederland?
De grote onzekerheid werd in de loop van de afgelopen twee dagen nog maar eens bevestigd. Waar eerder deze week de weermodellen nog in grote meerderheid een diepe depressie met stormwinden op vrijdag vlak langs of over Nederland lieten trekken, sloeg het beeld plotseling om. Vrijwel geen enkele berekening kwam voor vrijdag meer tot stormkracht in Nederland. Sterker nog, een matige tot vrij krachtige wind vormde de boventoon. Niet veel bijzonders.
Voor een deel was deze omslag verbonden met het zuidelijker trekken van het lagedrukgebied, over Frankrijk. Een ander flink deel van de berekeningen liet de depressie sowieso een stuk minder uitdiepen, of zelfs helemaal niet ontstaan.

Risico op storm nog aanwezig
Uit ervaring wisten we echter ook dat met een heftige straalstroom als waar we op dit moment mee te maken hebben, het risico op een (zware) storm niet zomaar ineens helemaal verdwenen zou zijn.

Tweede omslag in de berekeningen?
Deze woensdag bleek dat ook maar weer bij het binnenkomen van de nieuwste modelberekeningen. De trend is nu juist weer de andere kant op. In veel berekeningen is het windveld van boven Frankrijk weer dichterbij of in sommige gevallen tot boven ons land geschoven. En in veel meer berekeningen is het lagedrukgebied ook weer zichtbaar geworden, dan wel is het systeem een stuk verder uitgediept.

Opvallend is daarbij dat van de belangrijkste weermodellen (ECMWF, NCEP en UKMO) de hoofdberekeningen – de berekeningen met de hoogste rekendichtheid – allen voor een actieve depressie boven ons land gaan. Tegelijkertijd zien we juist veel van de extra berekeningen van zowel het ECMWF als het NCEP ondanks de verschuivingen nog steeds een stuk rustiger omstandigheden in gedachten hebben (zie ook de ‘pluimgrafiek’ hiernaast). Kortom: er is nog heel veel mogelijk voor aanstaande vrijdag. Van een ‘saaie’ dag met regenperioden en niet maar dan een matige of vrij krachtige wind tot een (zware) storm aan zee met windkracht 9 of 10, zeer zware windstoten en veel neerslag in de vorm van grote hoeveelheden regen en natte sneeuw.

De belangrijkste reden van de onzekerheid
Dat roept natuurlijk vragen op. Hoe kan het dat zo vlak van te voren de onzekerheid nog zo groot is? Allereerst rekenen ook fijnmaziger computermodellen op basis van grote vierkante blokken die de werkelijkheid per definitie nooit 100 procent kunnen nabootsen. Dat is natuurlijk ook bij ‘gewoon’ weer het geval. Wat het bij het berekenen van potentiële stormdepressies nog wat lastiger maakt, is de explosieve toestand van de atmosfeer op die momenten (zoals ook nu). Daarbij kunnen zich in korte tijd heftige stormdepressies ontwikkelen, maar daarbij ‘moet’ wel alles precies passen, wil een dergelijk lagedrukgebied precies in onze omgeving zo heftig uitpakken.

Rechter ingang, linker uitgang
De explosieve situatie wordt veroorzaakt door grote tegenstellingen in temperatuur op dit moment boven de Atlantische Oceaan. Dat resulteert in een sterke straalstroom (een snel stromende rivier van lucht op grote hoogte, waarin zich in razend tempo actieve storingen met regen- en wind ontwikkelen). De potentieel meest heftige stormdepressies ontwikkelen zich daarbij vaak in een lijn die schuin door de straalstroom heen loopt, dus van de rechteringang van de straalstroom naar de linkeruitgang.

Een buitengewoon sterke tak van de straalstroom koerst op dit moment van boven de oceaan op West-Europa af. Vrijdag komt de Benelux daarbij aan de ‘linkeruitgang’ (de noordoostzijde) van deze tak van de straalstroom terecht. Een nu nog kleine storing bij de rechteringang van de straalstroom (de zuidwestzijde) laat deze woensdag los van een wat groter lagedrukgebied. De storing wordt vervolgens in razend tempo meegenomen in de straalstroom. Daarbij koerst ze richting de linkeruitgang ervan. De linkeruitgang schuift daarbij op zichzelf tegelijkertijd op richting de Benelux.
Ondertussen ontwikkelt de storing zich langzaam tot een lagedrukgebied. Dat eerst nog zonder dat de ontwikkeling van deze nieuwe depressie spectaculair is. In het geval ze vervolgens precies aan de linkeruitgang van de straalstroom weer opduikt, ‘ontploft’ het weersysteem en ontstaat binnen ‘no time’ een actieve stormdepressie. En dat gebeurt dan allemaal net op het moment dat de linkeruitgang van de straalstroom bij de Benelux arriveert.

Storm of ‘gewoon’ alleen maar veel neerslag?
Voor de ‘ontploffing’ van het lagedrukgebied moet wel alles precies bij elkaar komen. Volgt de depressie boven de oceaan een net iets andere koers – al gaat het maar om enkele tientallen kilometers – dan kan dit betekenen dat het weersysteem zich niet meer verder ontwikkelt. En dan valt er wel flink wat neerslag vrijdag, maar gebeurt er qua wind in Nederland een stuk minder. Vanwege die kleine verschillen met grote gevolgen is het verwachten van een stormdepressie die zich in zo’n korte tijd moet gaan ontwikkelen in feite pas vrij kort van tevoren goed mogelijk. Kortom: het blijft spannend; donderdag meer duidelijkheid.

weer_1.gif
Een kaart met de windsnelheden op grote hoogte in de atmosfeer en daarnaast de luchtdruk aan de grond. De kleuren staan voor de windsnelheden in knopen - zie de legenda (1 knoop = 1,8 km/uur). Klik op de afbeelding voor een vergroting. Een zeer actieve tak van de straalstroom (met hoge windsnelheden op grote hoogte) bevindt zich boven de oceaan. Een kleine storing (ter hoogte van de pijl), maakt zich los van een klein lagedrukgebied aan de 'rechteringang' van de straalstroom. Vervolgens wordt de storing in razende vaart meegevoerd door de straalstroom en ontwikkelt ze zich tot een nieuw lagedrukgebied (zie de afbeeldingen hieronder). De actieve tak van de straalstroom zelf, schuift daarbij langzaam oostwaarts op. De 'linkeruitgang' van de straalstroom komt daarbij vrijdag bij de Benelux terecht.

weer_2.gif

weer_3.gif

weer_4.gif

weer_5.gif
In deze berekening van het ECMWF 'explodeert' het lagedrukgebied vrijdag op het moment dat ze de linkeruitgang van de straalstroom bereikt. Dat gebeurt dan precies vlak voor het lagedrukgebied bij de Benelux arriveert. Een kleine koersafwijking van het lagedrukgebied in de periode daaraan voorafgaand zou - ook al gaat het slechts enkele tientallen kilometers - echter zomaar kunnen betekenen dat de depressie zich helemaal niet verder ontwikkelt. Veel extra berekeningen van zowel het Europese weermodel ECMWF als het Amerikaanse weermodel NCEP berekenen bijvoorbeeld stukken minder wind op vrijdag. De pluimgrafiek onderaan deze kolom geeft daarvan een goed voorbeeld.

weer_6.gif

weer_7.gif
De hoofdberekeningen van deze woensdagochtend (0 UTC) van zowel het ECMWF, NCEP als het Britse UKMO tonen voor vrijdag een actieve depressie boven Nederland. Het is echter verre van zeker dat deze ontwikkeling ook zo gaat uitkomen, zie hieronder.

weer_8.gif
De windpluimgrafiek voor het binnenland van het ECMWF samen met de hoofdberekeningen van het NCEP (donkerblauw), ECMWF (rood) en UKMO (geel). Waar de hoofdberekeningen veel wind tonen, blijkt de grootste groep van de extra berekeningen (de pluim) dat juist niet te doen.

Bron: Meteo Consult
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
14 december 2011, 18:29 uur | Bericht #308306
Oostende vreest storm van donderdagnacht

Donderdagnacht wordt een lelijke storm verwacht. De stad Oostende neemt alvast voorzorgsmaatregelen. De brandweer en de technische dienst hebben woensdag de handen in elkaar geslagen om een stormkeringsmuur in elkaar te sleutelen op de Albert I-promenade, het stukje dijk tussen het Casino en het Zeeheldenplein. De stormmuur is 1,2 meter hoog en 900 meter lang. Het zou de binnenstad moeten beschermen tegen het water van overslaande golven. Het is voor het eerst sinds de heraanleg van de zeedijk dat het muurtje wordt opgetrokken.

Bron: HBVL | Gewijzigd: 26 januari 2017, 14:36 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Terug naar boven
1 2
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.591 topics, welke bij elkaar 447.149 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.468 leden.
Het nieuwste lid is GW1971.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 2409 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 2409, lezen 11 mensen het topic "Onweerskansen 7/8 Augustus".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fototopic Zomer 2022

Doe mee!

Nieuw hitterecord voor de UK

Berichtgeving bosbranden Europa

Branden houden aan

Zomer discussietopic

Eerste landelijke hittegolf sinds 2020 een feit in De Bilt.

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden