Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

28 Mar 2024 16:59:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
29 maart 2012, 09:01 uur | Bericht #343169
Ruimteschip succesvol gekoppeld aan ISS



Het onbemande ruimteschip Edoardo Arnaldo is vannacht succesvol gekoppeld aan het internationale ruimtestation ISS. De Nederlandse astronaut André Kuipers had toezicht op de aankoppeling, maar hoefde niet in te grijpen. De automatische piloot van het ruimteschip deed zijn werk. Het ruimteschip vertrok vrijdagochtend vanaf een basis in Frans-Guyana. Aan boord is 6,6 ton aan brandstof, zuurstof, water, wetenschappelijke apparatuur en reserveonderdelen.

Bron: HLN | Gewijzigd: 3 mei 2017, 11:16 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
10 april 2012, 11:40 uur | Bericht #343912
André Kuipers fotografeert lichtvervuilde Randstad



Astronaut André Kuipers heeft vanuit het internationale ruimtestation foto’s gemaakt van de Randstad. Hoewel de foto ‘s nachts is gemaakt, zijn de grote steden Amsterdam en Leiden duidelijk herkenbaar.

André Kuipers maakt regelmatig mooie foto’s van Nederland. Eerder fotografeerde hij de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden, de kust van Noord-Holland, de Waddeneilanden, de Maasvlakte, nachtelijk Zuid-Holland & Brabant en Oost-Nederland.

Op de foto valt Schiphol op. Deze verlichte plek bevindt zich tussen Amsterdam en Hoofddorp. Vooral de donkere landingsbanen steken duidelijk af tegen de lichte achtergrond. Ook de haven van IJmuiden is goed te zien op de foto van André Kuipers.



Tussen Alphen Aan Den Rijn en Amsterdam is een aantal heldere vlekken zichtbaar. Dit zijn de kassen langs de Westeinderplassen bij Aalsmeer. Kassen worden algemeen gezien als de grootste lichtvervuilers. Lichtvervuiling is niet alleen storend voor astronomen, die graag de nachthemel willen observeren, maar hindert ook de verkeersveiligheid en kan een negatieve invloed hebben op het slaapritme van mensen.

Vindt u het leuk om meer foto’s te zien van André Kuipers? Dagelijks plaatst Kuipers nieuwe foto’s op zijn Flickr-pagina. Of volg André Kuipers op Twitter om niets van zijn avonturen te missen. André Kuipers blijft nog zeker tot juli aan boord van het internationale ruimtestation.

Bron: Scientias | Gewijzigd: 3 mei 2017, 11:16 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Waarom deze advertentie?
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
23 april 2012, 08:21 uur | Bericht #345254
Bemanning ISS pakt cadeautjes uit

De zes opvarenden van het Internationaal Ruimtestation ISS zijn begonnen met het uitladen van een onbemand vrachtruimteschip, meldt de vluchtleiding nabij Moskou.



De Progress M-15M klonk zich met een automatische piloot aan de Russische Pirs-module van het ISS. De tweede Russische cargo van dit jaar heeft volgens de NASA 2,8 ton bij voor de zes opvarenden van de spacemeccano. De lading bestaat uit onder meer brandstof, voedsel, water, uitrusting zoals reserveonderdelen en hardware voor experimenten, kleren, dvd's en persoonlijke spullen zoals geschenken van de familie.

Eenmaal alles veilig bevonden, waren de pakjes het eerste waar de bemanningsleden naar zochten, alsmede de zogenaamde dringende lading zoals biomaterialen voor een reeks experimenten. Voor het slapengaan moesten de opvarenden ook stalen nemen van de lucht in de cargo, en het ruimteschip in de mottenballen leggen.

Het geleidelijk uitladen zal nog maanden vergen. "Zelfs bij afwezigheid van zwaartekracht is het een zwaar en langdurend werk", zegt een bron bij de vluchtleiding.

De huidige bemanning bestaat uit de Russen Anton Sjkaplerov, Anatoli Ivanishin, Oleg Kononenko, de Amerikanen Daniel Burbank en Donald Pettit, en de Nederlander André Kuipers van het Europese Ruimtevaartbureau ESA. Burbank, Sjklaperov en Ivanishin vliegen vrijdag met de Sojoez TMA-22 huiswaarts.

Bron: HLN | Gewijzigd: 3 mei 2017, 11:16 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
24 april 2012, 08:23 uur | Bericht #345350
Commerciële vlucht naar ISS opnieuw uitgesteld

De lancering van het eerste commerciële ruimteschip dat aan het International Space Station (ISS) zal worden gekoppeld, is met vermoedelijk een week vertraagd.


De Nederlandse astronaut André Kuipers, die op dit moment aan boord is van het International Space Station (ISS).

De al enkele malen uitgestelde lancering stond deze keer gepland voor 30 april. CEO Elon Musk van de verantwoordelijke privéonderneming Space X twittert dat er nog systemen moeten worden getest die het ruimteschip Dragon koppelen aan het ISS.

Het ruimteschip zal een drie dagen durende vlucht uitvoeren naar het ISS om een reeks ingewikkelde koppelingsmanoeuvres uit te voeren. Tests moeten uitwijzen dat de Dragon veilig kan worden verbonden met het ISS, waarvan de Nederlandse astronaut André Kuipers sinds december een van de bewoners is.

Een nieuwe lanceringsdatum wordt bekendgemaakt in samenspraak met de NASA.

Bron: AD | Gewijzigd: 3 mei 2017, 11:18 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 april 2012, 10:11 uur | Bericht #345356
Beekse zendamateur praat met André Kuipers

Zendamateur Koen Roes uit Beek heeft zondagavond ''illegaal'' contact gehad met André Kuipers. Het contact kwam om kwart over negen tot stand toen Kuipers met het ruimtestation boven Italië vloog. Het gesprek was kort, maar voor Roes een droom die uitkwam.

De Beekse zendamateur had speciaal een station opgebouwd om contact te kunnen leggen. Het is niet gebruikelijk dat ruimtevaarders contact leggen met zendamateurs. In februari is eerder verbinding geweest met een andere Europese zendamateur.

Koen Roes voelt zich als een uitverkorene. Hij kreeg na het onderonsje zelfs een felicitatie van een collega-zendamateur uit Israel die het gesprek had gehoord. Nu hoopt Roes dat hij via ESA nog een officieel document krijgt dat hij met het ISS heeft gesproken.

Bron: Blik Op Nieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 april 2012, 10:42 uur | Bericht #345462
André Kuipers waant zich in sprookjeswereld



Er is waarschijnlijk niemand die een mooier uitzicht heeft dan André Kuipers en zijn collega's als zij uit een raampje van het internationale ruimtestation ISS naar de Aarde kijken. Dit werd vanochtend weer eens duidelijk door een foto die de Nederlandse astronaut op Twitter plaatste.

'Vliegen over een magisch kleurenspel. De Aurora Australis, het zuidpoollicht, is sprookjesachtig deze dagen', schrijft Kuipers bij de jaloersmakende foto. Het zuiderlicht wordt veroorzaakt door uitbarstingen op de zon. Als de deeltjes die als gevolg daarvan onze planeet bereiken en worden overgedragen op zuurstof- en stikstofatomen, ontstaat er kleurrijk poollicht. Zoals te zien op de foto van Kuipers is dit licht vanuit de ruimte spectaculair.

Bron: AD  | Gewijzigd: 3 mei 2017, 11:18 uur, door Joyce.s
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 april 2012, 16:02 uur | Bericht #345768
Drie ruimtevaarders ISS veilig op aarde geland

Na bijna zes maanden in het internationale ruimtestation ISS zijn de drie ruimtevaarders weer veilig op aarde geland. Op NASA TV was te zien hoe de Sojoez-capsule veilig tegen de grond smakte in de steppen van Kazachtstan.



"Geslaagde landing" stond te lezen op het reuzescherm in het Russische vluchtleidingscentrum Tsoup nabij Moskou. De Sojoez TMA-22 (of Sojoez 28S) is zoals verwacht om 13.45 uur Belgische tijd tegen de grond gesmakt op zowat 90 km ten noordoosten van de stad Arkalyk.

De veilig teruggekeerde ruimtereizigers zijn de Russen Anton Tsjklaperov en Anatoli Ivanisjin, evenals de Amerikaan Dan Burbank. Zij zijn op 13 november gelanceerd en lijken er na bijna zes maanden in de ruimte goed aan toe te zijn.

Hun capsule maakte zich zoals voorzien om 10.18 uur Belgische tijd los van de spacemeccano. Eerder hadden zij afscheid genomen van de achterblijvers: de Rus Oleg Kononenko, de Amerikaan Don Pettit en de Nederlander André Kuipers als astronaut van het Europese Ruimtevaartbureau ESA.

Op 15 mei vertrekt op de basis Bajkonoer in Kazachstan een nieuwe bemanning: Gennadi Padalka, Joe Acaba en Sergej Revin. Zij vliegen heen en terug met de TMA-04M.

Bron: HLN | Gewijzigd: 3 mei 2017, 11:19 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 april 2012, 12:05 uur | Bericht #345978
André Kuipers viert Koninginnedag in ruimte

André Kuipers viert Koninginnedag maandag met een oranje shirt aan in het internationale ruimtestation ISS. De Nederlandse astronaut vindt Koninginnedag een dag om te koesteren. Dat zei hij in een videoboodschap aan de koningin op de NOS. Kuipers vloog maandagochtend over Europa, vertelde hij. "En ik dacht: wat kleurt ons land toch mooi oranje." Volgens de astronaut is 30 april een mooie dag vanwege de gezelligheid en het optimisme, maar vooral ook vanwege het gevoel van verbondenheid.

De Nederlander viert Koninginnedag normaal in Amsterdam. "Maar ik heb het ook op andere plekken gevierd, zoals in Marken." In 2004 landde de astronaut, die als eens eerder de ruimte inging, op Konginnedag in Kazachstan. "Toen heb ik het daar gevierd." Dit keert viert Kuipers echter Koninginnedag in het ruimtestation ISS. "Zonder Oranjebitter, maar met een oranje shirt aan en met kaas en andere Hollandse producten. Majesteit, vanuit de ISS, dat ook deels van Nederland is, wens ik u en het Nederlandse volk een prettige dag." Kuipers ging in december de ruimte voor zijn vijfeneenhalve maand durende missie.

Bron: Nieuws.nl
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 mei 2012, 10:34 uur | Bericht #348621
Astronaut Kuipers krijgt commerciële vracht



Astronaut André Kuipers ontvangt deze maand een baanbrekende vlucht. Voor het eerst in de geschiedenis gaat een commercieel ruimteschip naar het internationale ruimtestation ISS. De Nederlander heeft de taak om die veilig binnen te loodsen.
Het ruimteschip is de Dragon, een onbemand vrachtschip van het bedrijf SpaceX. Dat wordt op zaterdag 19 mei gelanceerd vanaf ruimtebasis Cape Canaveral in Florida, maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekend.

Reeks tests
Op maandag 21 mei komt de capsule aan in de omgeving van het ISS. Na een reeks tests koppelt de Dragon twee dagen later aan bij Kuipers en zijn twee collega's.

Op 1 juli terug
Het vrachtschip brengt onder meer voedsel, water en kleren naar het ISS. Kuipers en de twee andere bemanningsleden keren op 1 juli terug op aarde, hun opvolgers vertrekken komende week voor een verblijf van ongeveer een half jaar.


Bron: RTL | Gewijzigd: 3 mei 2017, 11:19 uur, door Joyce.s
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
15 mei 2012, 10:09 uur | Bericht #348893
Lancering aflossing André Kuipers geslaagd

De lancering van de Sojoezraket met drie astronauten op weg naar het internationale ruimtestation ISS is dinsdag geslaagd. De twee Russen en een Amerikaan in de Sojoez zijn de aflossing van André Kuipers.



De lancering werd zes weken uitgesteld, en daardoor ook de terugkeer van Kuipers. Zodra het drietal is ingewerkt, keert Kuipers terug. Dat staat gepland voor 1 juli. Het drietal werd gelanceerd vanaf de ruimtebasis Bajkonoer in Kazachstan. Donderdag komen ze aan bij het ISS, waar ze tot september blijven.

Rusland
Rusland is momenteel de enige natie die in staat is mensen te transporteren naar het ruimtestation ISS, nadat de Amerikanen hun shuttle hadden teruggetrokken. De lancering van deze bemande vlucht vanaf Bajkonoer is de eerste sinds 21 december.

De drie astronauten zouden oorspronkelijk met een ander voertuig gaan, maar uit testen kwam naar voren dat dat niet helemaal hermetisch dicht en veilig was. Daardoor liep de lancering anderhalve maand vertraging op.

Tegenslag
Het Russische ruimtevaartprogramma heeft te maken gehad met tegenslag door technische problemen. Dat leidde het afgelopen jaar tot het verlies van 6 satellieten en voertuigen, waaronder het onbemande ruimtevrachtschip Progress dat was bestemd voor ISS.

De Sojoezraketten, de werkpaarden van het Russische ruimtevaartprogramma en directe 'nakomelingen' van de raket die in 1961 Joeri Gagarin in de ruimte bracht, werden na de crash met de Progress in Siberië in augustus vorig jaar aan de grond gezet. Na de hervatting van het programma verliepen alle bemande vluchten waarbij Sojoezraketten zijn gebruikt volgens het boekje.





Bron: Nu.nl | Gewijzigd: 3 mei 2017, 11:19 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
17 mei 2012, 10:34 uur | Bericht #349202
Aflossing aangekomen bij ISS

Twee dagen na de lancering heeft een bemande Russische Sojoez-capsule zich vanochtend probleemloos vastgeklonken aan het Internationaal Ruimtestation ISS. De dinsdag vanop Bajkonoer met een Sojoez-FG draagraket gelanceerde Sojoez TMA-04M meerde op automatische piloot aan om 06.36 uur Belgische tijd aan de Russische Pirs-module. De koppeling gebeurde volgens de vluchtleiding op een recordhoogte van 399 km. Het vorige record voor een aanhechting aan het ISS bedroeg - in 2001 - 393 km hoogte. De start had zeven weken vertraging opgelopen nadat een scheur in het omhulsel van de capsule was gevonden.



De opvarenden van de Sojoez zijn de Russen Gennadi Padalka en Sergej Revin, en de Amerikaan Joseph Acaba. Zij zullen vier maanden in de ruimte vertoeven. Hun ontvangstcomité bestond uit de Rus Oleg Kononenko, de Amerikaan Don Pettit en de Nederlander André Kuipers. Zij vertoefden sinds april alleen in het complex en keren op 1 juli terug. De zes opvarenden van het ISS zullen binnen enkele dagen een primeur meemaken. Want dan moet als eerste privaat ruimtetuig de zaterdag te lanceren onbemande Amerikaanse cargo Dragon aanmeren. Het zestal ontvangt daarnaast twee Russische cargo's en een Japans vrachtruimteschip terwijl ook een ruimtewandeling is gepland.

Bron: HLN | Gewijzigd: 3 mei 2017, 11:20 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
21 mei 2012, 16:00 uur | Bericht #350531
Sojoez-capsule kost leven aan 120 zeldzame antilopen

Omdat zij gras hadden gegraasd op een met chemicaliën vervuilde landingsplaats van een Russische Sojoez-capsule, zijn in de steppen van Kazachstan zowat 120 saiga-antilopen omgekomen. Dat zegt Roeslan Koesletov van de plaatselijke milieu-autoriteiten. De antilope geldt als een erg bedreigde diersoort.



De Sojoez-capsule was op 27 april tegen de grond gesmakt in de regio Kostanai in de vroegere Centraal-Aziatische Sovjet-republiek. De Sojoez had drie bewoners van het Internationaal Ruimtestation ISS weer naar huis gebracht.

Bron: HLN | Gewijzigd: 3 mei 2017, 11:20 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
2 juni 2012, 17:28 uur | Bericht #353792
Nederlandse astronaut kiekt spectaculair Holland en België



Naast zijn wetenschappelijke en operationele taken in het Internationaal Ruimtestation ISS, neemt de Nederlandse astronaut André Kuipers de nodige tijd voor het maken van foto's vanuit de ruimte. Uiteraard probeert de tweede Nederlander in de ruimte ook zijn eigen vaderland te kieken. Dit heeft hij nu opnieuw gedaan. De foto is hier te zien op de fotowebsite flickr.

Niet alleen Nederland staat op het plaatje, waarbij onder andere duidelijk het Delta-gebied en de Westerschelde zijn te zien. België werd "en passant" of aan bijna 28.000 km per uur, vanop zo'n 350 km hoogte, meegenomen. Opvallend is vooral de bebossing in de Ardennen.

Bron: hln | Gewijzigd: 3 mei 2017, 11:20 uur, door Joyce.s
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 juni 2012, 16:16 uur | Bericht #355963
Landing Kuipers live op televisie

Astronaut André Kuipers keert volgende week zondag weer terug op aarde. De NOS zendt de landing live uit, een primeur voor de Nederlandse televisie. Kuipers en zijn twee medereizigers landen op 1 juli na bijna tweehonderd ruimtedagen in de steppe van Kazachstan met een Sojoezraket. De NOS wijdt drie uitzendingen, een 'touchdowntrilogie', aan de terugkeer van Kuipers. Naast een voorbeschouwing en de landing is in de vooravond een uitgebreide terugblik te zien op Kuipers' ruimteavontuur. De presentatie van de uitzending, die om 09.30 uur begint, is in handen van Rob Trip. Direct na de landing volgt, als alles goed gaat, een eerste korte reactie van Kuipers, die daarna voor drie weken naar de Verenigde Staten vertrekt om te herstellen.

Experimenten
Kuipers vertrok eind vorig jaar naar de ruimte en verbleef een halfjaar aan boord van het International Space Station, waar hij tientallen wetenschappelijke experimenten uitvoerde. Het is zijn tweede ruimtereis.In 2004 keek de Amsterdammer ook al eens anderhalve week uit op de aarde.

Bron: Nu.nl | Gewijzigd: 1 juli 2012, 08:59 uur, door Marga
there can be only one
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
28 juni 2012, 14:01 uur | Bericht #357943
'André Kuipers gaat weg en komt daar nooit terug'

De ruimtereis van André Kuipers is bijna voorbij. De Nederlandse astronaut landt zondagochtend op de steppe van Kazachstan. Bijna 200 dagen woonde hij in het internationale ruimtestation ISS. In die tijd draaide hij ongeveer 3000 rondjes rond de aarde. Een baanbrekende tijd, die er ook voor zijn familie bijna op zit. Voor zijn vrouw Helen zijn de afgelopen zes maanden voorbijgevlogen. 'Maar de laatste week duurt me juist veel te lang. Sinds we de dagen met onze vingers kunnen aftellen, word ik ongeduldig', zegt ze tegen het ANP.



Kuipers vertrok in december naar het ISS. Ook al zweefde hij ongeveer 400 kilometer boven de aarde, afgesneden van zijn geliefden was hij niet. Hij kon iedere dag bellen. De eerste keer dat Helen een telefoontje kreeg, was op 24 december, in de nacht nadat André in het ISS was aangekomen. Helen: 'Het was een uur of 3 's nachts. Ik lag in een hotelkamer in Moskou. De eerste keer liet ik de telefoon rinkelen. Ik was slaapdronken en dacht dat het een telefoontje uit Nederland was. Korte tijd later ging de telefoon opnieuw. Iemand wilde me blijkbaar graag aan de lijn hebben. Dat was André.'

Elke zondag had Kuipers een videoverbinding met zijn woonkamer in Noord-Holland. Zijn familie vroeg hem vaak om met de camera naar het uitkijkraam te gaan. Zo zagen ze afgelopen weekend zandstormen van de Sahara boven de Atlantische Oceaan. Helen: 'Een keer vloog hij boven de oceaan en zag je tegelijk Spanje, Portugal en Frankrijk, en daarachter de Middellandse Zee. Dat zie je niet vanuit een vliegtuigstoel.'

In de ruimte groeide Kuipers uit tot een bekende Nederlander. Bijna 250.000 mensen volgen zijn berichten op Twitter. Hij sprak vanuit het ISS met wereldleiders en televisiezenders. 'Als familie zijn we er nuchter over. Het is een aparte baan, niet iedereen komt in de ruimte, maar André doet gewoon zijn werk net als ieder ander', aldus Helen.

Aan dat werk komt zondag een einde. Voor André een dubbel moment, zegt Helen. 'Hij zit nu op de plek waarvan hij altijd droomde. Straks gaat hij daar weg en hij beseft dat hij er nooit terugkomt.'

Kuipers en zijn twee reisgenoten, de Rus Oleg Kononenko en de Amerikaan Don Pettit, stappen zondag van het ISS in een Sojoezcapsule. Ze sluiten het luik en laten het ruimtestation achter zich. Iets meer dan 3 uur later landen ze in de steppe van Kazachstan. Een speciaal vliegtuig brengt Kuipers dan naar Houston, waar zijn vrouw en vier kinderen op hem wachten.

Bron: AD | Gewijzigd: 3 mei 2017, 11:20 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 juni 2012, 13:12 uur | Bericht #358595
In beeld: Terugblik op ruimtereis André Kuipers

Zondagochtend keert André Kuipers weer op aarde terug. De astronaut is dan 193 dagen in het internationaal ruimtestation ISS geweest. Een overzicht in foto's van zijn succesvolle ruimtemissie.


30 november: André Kuipers met zijn collega's tijdens de laatste ruimtetest in het City Cosmonaut Trainingscentrum in Moskou.


19 december: De Sojoez-capsule wordt naar het lanceringsplatform gereden in Kazachstan.


21 december: André Kuipers zwaait nog even voordat hij definitief de aarde verlaat.


21 december: Familie, vrienden en kennissen van de astronaut kijken in het ruimtevaartcentrum ESTEC gespannen naar de lancering.


25 december: Kuipers viert met zijn collega's kerst in de ruimte.


5 januari: De astronaut praat live vanuit het ISS met Rik van de Westelaken in de NOS studio.


10 januari: Kuipers stuurt via internet een kaart naar zijn jarige dochter Emma.


5 maart: De Duitse bondskanselier Angela Merkel spreekt met Kuipers tijdens de opening van CeBIT in Hannover.


5 april: Nederland gezien vanuit ruimtestation ISS.


24 mei: Bij Nieuw-Vennep is een kunstwerk voor Kuipers onthuld, dat vanaf de ruimte te zien is.


26 juni: Kuipers kijkt naar een gewichtsloze druppel in de ruimte.


26 juni: Kuipers is druk met het afronden van zijn reis. Experimenten worden beëindigd en tassen worden ingepakt.

Bron: RTL
  | Gewijzigd: 3 mei 2017, 11:21 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2744
Lid sinds: 15 jun. 2007
30 juni 2012, 11:00 uur | Bericht #358672
Laatste uren van André Kuipers in de ruimte

Astronaut André Kuipers beleeft zijn laatste uren in de ruimte. Vannacht verlaat hij het internationale ruimtestation ISS en keert hij terug naar de aarde, 400 kilometer lager. De afgelopen 193 dagen heeft Kuipers in de ruimte gewoond en gewerkt. Kuipers keert terug met de Rus Oleg Kononenko en de Amerikaan Don Pettit. Met hen was hij in december ook vertrokken. In de nacht van zaterdag op zondag gaan ze van het ISS naar de aangekoppelde Sojoezcapsule. Ze sluiten het luik achter zich en bereiden zich voor op vertrek. Om 06:48 uur Nederlandse tijd moet de Sojoez loskomen van het ISS. Dan zit de tijd van Kuipers in het ruimtestation er echt op. De capsule zakt uit zijn baan rond de aarde en begint aan de terugreis.

Terugweg sneller door zwaartekracht
De heenweg van Kuipers in december duurde 2 dagen, maar dankzij de zwaartekracht gaat de terugweg veel sneller. Drie uur na de loskoppeling keert de Sojoez terug in de dampkring, ongeveer 120 kilometer boven de aarde. Minutenlang is de capsule met Kuipers een gloeiende vuurbal. Een kwartier voor de landing komen vier parachutes naar buiten. Die remmen de capsule. Met een vaartje van ongeveer 5 kilometer per uur landt Kuipers zondag om 10:14 uur (Nederlandse tijd) in de steppe in Kazachstan. Voor het eerst in 6 maanden heeft hij dan vaste grond onder de voeten. Ter plekke zetten de Russen een veldhospitaal op, waar de ruimtevaarders worden onderzocht. Als alles in orde is gaan ze per helikopter naar de dichtstbijzijnde grote stad, Qostanay.

Naar Houston
Dan scheiden de wegen van de ruimtevaarders zich. Kononenko gaat per vliegtuig naar het kosmonautencentrum bij Moskou. Kuipers gaat met Pettit naar de Amerikaanse stad Houston, thuisbasis van de ruimtevaartorganisatie NASA. Daar kan de Nederlander zijn vrouw en kinderen weer in de armen sluiten. De laatste keer dat hij ze zag, was op 21 december, enkele uren voor de lancering. Toen verliet Kuipers de quarantaine en ging hij op weg naar de raket. In de menigte wist hij zijn dochters nog snel een stiekeme knuffel te geven.

Bron: AD

| Gewijzigd: 1 juli 2012, 09:00 uur, door Marga
BartS
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
1 juli 2012, 09:06 uur | Bericht #358765
André Kuipers op weg naar aarde; loskoppeling geslaagd

André Kuipers is op weg naar aarde. Hij keert om 10:14 uur terug. De Nederlandse astronaut heeft 193 dagen in het internationale ruimtestation ISS gewoond en gewerkt. Geen Europeaan is ooit zo lang in een baan rond de aarde geweest. De 53-jarige Kuipers was in december aangekomen in het ISS. Het was zijn tweede ruimtereis. In 2004 verbleef hij anderhalve week in het ISS. Met Kuipers vertrekken ook zijn reisgenoten, de Rus Oleg Kononenko en de Amerikaan Don Pettit.

Landing om 10:14 uur
De drie ruimtevaarders hebben het ISS inmiddels verlaten via de Sojoezcapsule. Het vaartuig zakt nu snel uit zijn baan rond de aarde en keert terug in de dampkring. Rond kwart over 10 landen Kuipers en collega's in de uitgestrekte steppe van Kazachstan. De Nederlander vliegt daarna naar de Amerikaanse stad Houston, waar hij wordt herenigd met zijn vrouw en kinderen.

Veel experimenten uitgevoerd
Kuipers heeft in het ISS tientallen wetenschappelijke experimenten uitgevoerd. Zo keek hij naar het energieverbruik van het lichaam tijdens langdurige gewichtloosheid. Wetenschappers willen zich zo voorbereiden op een mogelijke missie naar Mars. Ook zette Kuipers zich in om kinderen enthousiast te maken voor ruimtevaart en wetenschap. Een kwart miljoen mensen volgden zijn belevenissen via Twitter.

Record: 200 dagen
  • André Kuipers woonde 200 dagen in het internationale ruimtestation ISS. Feitjes over zijn verblijf op een rij:
  • 200 dagen: Geen Nederlander is ooit zo lang aan één stuk in de ruimte geweest.
  • Het ISS zweeft zo'n 400 kilometer boven aarde
  • Kuipers is zo'n 3000 keer rond de aarde gedraaid
  • Kuipers reisde twee keer naar het internationale ruimtestation ISS: van 19 tot en met 30 april 2004 en van 21 december 2011 tot en met 1 juli 2012.
  • Tijdens zijn verblijf in de ruimte heeft André Kuipers 57 experimenten uitgevoerd voor de wetenschap.
  • Iedere dag kon Kuipers bellen. Elke zondag had hij een videoverbinding met zijn woonkamer in Vijfhuizen
  • Bijna 250.000 mensen volgen zijn berichten op Twitter
  • Kuipers heeft bij zijn terugreis twee reisgenoten, de Rus Oleg Kononenko en de Amerikaan Don Pettit.
Door naar Houston
Kuipers wordt na de landing in een speciaal vliegtuig naar Houston gebracht, waar zijn vrouw en vier kinderen op hem wachten. Op 30 augustus krijgt André Kuipers een groots onthaal op de boulevard van Noordwijk.

Bron: RTL
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
1 juli 2012, 09:07 uur | Bericht #358766
Nationale ontvangst André Kuipers in Noordwijk

‘Noordwijk, the space to be’. Zo luidt het motto voor de nationale ontvangst van de ESA astronaut André Kuipers. De datum voor deze ontvangst is voorlopig gepland op donderdag 30 augustus 2012. Want als één plek in aanmerking komt om de astronaut voor het oog van de natie te huldigen, dan is het Noordwijk. De plaats aan de kust waar het European Space Research and Technology Centre (ESTEC) van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA is gevestigd. De ontvangst zal plaatsvinden op de Oranjepromenade aan de Koningin Wilhelmina Boulevard, tegen de achtergrond van de zee en op een steenworp van het technology centrum waar André Kuipers voorafgaand aan zijn missie vele jaren aan voorbereidingen heeft getroffen.

Bijzondere prestatie
Als alles volgens plan verloopt keert André Kuipers op 1 juli op aarde terug na een verblijf van ruim zes maanden in het ruimtelaboratorium ISS. Tijdens de nationale ontvangst in Noordwijk zal de astronaut zijn ervaringen met het publiek delen. Een breed geschakeerd publiek naar verwachting, want met zijn foto’s, tweets en het educatieve programma Ruimteschip Aarde weet hij nu al jong en oud te interesseren voor ruimtevaart, wetenschap en techniek. Alle reden om de bijzondere prestatie van deze landgenoot en zijn aansprekende bijdrage aan het wetenschappelijk klimaat in  Nederland met een passend huldeblijk te markeren.

Trots
Voorzitter van het organisatiecomité is de Noordwijkse wethouder Leendert de Lange van Economie en Toerisme. Hij is trots op de nationale ontvangst in zijn gemeente. De Lange: “André Kuipers geeft met zijn bijzondere missie een gezicht aan het belang van ruimtevaart voor kennisland Nederland. Het is dan ook een eer dat hij graag in Noordwijk op een unieke wijze zijn Nederlandse volgers wil begroeten. Daarbij is iedereen welkom. Noordwijk, the space to be.”

De ontvangst en het daaraan gekoppelde programma is het hoogtepunt van een reeks activiteiten. Vanaf 20 juli staat op de Koningin Wilhelmina Boulevard een tentoonstelling over ruimtevaart opgesteld. Deze komt tot stand in samenwerking met Space Expo. Het weekend na de ontvangst van André Kuipers staat eveneens nadrukkelijk in het teken van de ruimtevaart.

De ontvangst van André Kuipers wordt voorbereid door gemeente Noordwijk in samenwerking met ESA/ESTEC, Space Expo, Netherlands Space Office (NSO), de Dutch Aviation Group en Noordwijk Marketing

Bron: Gemeente Noordwijk
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
1 juli 2012, 09:21 uur | Bericht #358772
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 2 3 4
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.842 topics, welke bij elkaar 448.334 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 186 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 186, lezen 2 mensen het topic "Berichtgeving Noord- en Zuidpool".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden