Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benton, MS; Marshall, MS; Tippah, MS.

10 Dec 2023 22:39:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickson, TN; Houston, TN; Humphreys, TN; Montgomery, TN.

10 Dec 2023 22:39:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benton, TN; Carroll, TN.

10 Dec 2023 22:39:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickson, TN; Houston, TN; Humphreys, TN.

10 Dec 2023 22:39:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benton, MS; Marshall, MS.

10 Dec 2023 22:39:01

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Barren, KY; Edmonson, KY; Warren, KY.

10 Dec 2023 22:39:01

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Cheatham, TN; Dickson, TN; Montgomery, TN.

10 Dec 2023 22:39:01

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Cheatham, TN; Dickson, TN; Montgomery, TN; Robertson, TN.

10 Dec 2023 22:39:00

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Dickson, TN; Humphreys, TN.

10 Dec 2023 22:39:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lafayette, MS; Marshall, MS; Panola, MS; Tate, MS.

10 Dec 2023 22:39:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, NC; Halifax, NC; Warren, NC.

10 Dec 2023 22:22:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chatham, GA; Beaufort, SC; Jasper, SC.

10 Dec 2023 22:15:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, NC; Halifax, NC; Vance, NC; Warren, NC.

10 Dec 2023 22:15:06

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Northampton, NC; Brunswick, VA; Greensville, VA.

10 Dec 2023 22:09:41

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Franklin, NC; Warren, NC.

10 Dec 2023 22:05:53
Actueel
1 / 4

Orkaanseizoen 2023

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Herfst discussietopic

Nazomer eindelijk voorbij: herfstweer op komst!

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
27 januari 2012, 16:16 uur | Bericht #323255
Wetterskip Fryslân treft voorbereidingen op komende vorstperiode

Wetterskip Fryslân stopt in de loop van dit weekend met het afvoeren van water uit de Friese boezem. Het Hooglandgemaal in Stavoren wordt uitgezet en de spuisluizen bij Harlingen en Zoutkamp gaan dicht. De poldergemalen blijven nog minimaal één etmaal draaien, om overtollig water uit de polders af te voeren. Zo zorgt het waterschap dat het water in de Friese kanalen, vaarten en vaarwegen tot rust komt, waardoor de kans op ijsaangroei toeneemt.

Boezembeheer
Vanwege de verwachte vorstperiode in de komende week, treft het waterschap al enkele dagen voorbereidingen om het gemiddelde waterstand op de Friese boezem met 5 centimeter te verlagen naar -57 NAP. Deze peilverlaging is nodig om de aanvoer van water uit de polders en eventuele neerslag te kunnen opvangen, als het gemaal bij Stavoren uit is en de spuisluizen dicht zijn.

Poldergemalen
Als in de nacht van zaterdag op zondag de vorst intreedt, draaien de gemalen in de polders nog door. De waterstand in de afzonderlijke polders kan onderling sterk verschillen. De ene polder is natter dan de andere. De komende dagen wordt bekeken in welke polders het verantwoord is om de gemalen uit te zetten. Op plekken waar veel kwelwater omhoog komt blijven de poldergemalen langer aan. Zo probeert het waterschap onnodige wateroverlast te voorkomen. De ervaring leert dat bij de eerste vorstdag de toevoer van water uit de polders op de Friese boezem nog aanzienlijk is. Op de eerste vorstdag is slechts sprake van lichte vorst. Er kan dan nauwelijks sprake zijn van ijsaangroei, omdat het water nog stroomt en de omgeving nog moeten afkoelen.Dagelijks ijsbericht
Wetterskip Fryslân bericht vorstperiodes via de website dagelijks over de weersverwachting en de maatregelen die genomen worden om de ijspret in de provincie te bevorderen. De ijsveiligheid en de organisatie van schaatstochten is een verantwoordelijkheid van de plaatselijke ijsverenigingen en de Friesche IJsbond. Er is dagelijks contact tussen de IJsbond, meteorologen, de provincie en het waterschap. Deze berichten zullen ook in dit draadje geplaatst worden.

Bron: wetterskipfryslan | Gewijzigd: 24 februari 2017, 11:38 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
30 januari 2012, 10:43 uur | Bericht #325099
Noordlaren bereidt zich voor op marathon natuurijs

Schaatsers berijden zich voor op tóch nog natuurijs. In Noordlaren werkt ijsclub de Hondsrug hard om over een paar dagen de eerste marathon op natuurijs te kunnen houden. De vereniging in Noordlaren wil graag de eerste zijn. Sinds gisteravond zijn sproeiers in het Groningse Noordlaren druk bezig met het bevochtigen van een betonnen ijsbaan. De verrichtingen van ijsclubs in Haaksbergen, Gramsbergen en Veenoord worden scherp in de gaten gehouden. Ondanks alle inspanningen wordt de eerste marathon op natuurijs niet voor woensdag verwacht.

Bron: RTL
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Waarom deze advertentie?
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 januari 2012, 12:22 uur | Bericht #325168
Noordlaren maakt zich op voor marathon op natuurijs

Leden van ijsvereniging De Hondsrug in Noordlaren zijn sinds zondag druk bezig met de voorbereidingen om de eerste marathon op natuurijs te kunnen houden.

Dat is ze vorige winter ook gelukt. Concurrenten zijn de ijsbanen in Haaksbergen, Gramsbergen en Veenoord. Voorzitter Jan Geert Veldman hoopt dat het ijs in Noordlaren woensdagavond voldoende dik is dat de wedstrijd verreden kan worden. Het streven is om de baan maandagmiddag al te openen voor inwoners van Noordlaren.

Bron: RTVNoord
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 januari 2012, 12:59 uur | Bericht #325207
IJsbericht: Poldergemalen aan, sluizen dicht

Maandag besluit Wetterskip Fryslân of het verantwoord is om de gemalen uit te zetten, die zorgen voor waterafvoer uit de polders. De vorst in de nacht van zondag op maandag is te zwak geweest om de bodem te bevriezen. Daarom komt er nog veel water uit de bodem omhoog. Door dit water vandaag nog weg te malen, voorkomt het waterschap dat de gemalen midden in de vorstperiode alsnog aan moeten.Draaiboek IJs van Wetterskip Fryslân is zondagochtend 29 januari officieel van start gegaan. Eén van de maatregelen uit dit draaiboek is dat de poldergemalen geleidelijk worden stopgezet. Omdat de waterstand in de afzonderlijke polders onderling sterk kan verschillen, bekijkt het waterschap per polder wat verstandig is.

Zondagochtend is het gemaal bij Stavoren uitgezet en zijn de sluizen bij Harlingen, Dokkumer Nieuwe Zijlen en Zoutkamp gesloten. Zo zorgt het waterschap dat het water in de kanalen, vaarten en meren tot rust komt. De komende 7 tot 10 dagen lijkt een stabiele vorstperiode te worden. Daarom neemt het Friese waterschap maatregelen om bij te dragen aan de ijsaangroei. De omstandigheden daarvoor zijn gunstig, want er is weinig neerslag en wind voorspelt en 's nachts gaat het behoorlijk vriezen.

Bron: Stjoeder.nl
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 januari 2012, 13:42 uur | Bericht #325240
Schaatsbaan Noordlaren geopend

Op de schaatsbaan in het Groningse Noordlaren kan maandagmiddag worden geschaatst. Er ligt anderhalve centimeter ijs op de baan van ijsvereniging de Hondsrug. Vanaf 13.00 uur kunnen leerlingen van de plaatselijke basisschool het ijs op, laat voorzitter Jan Geert Veldman weten.

De ijsvloer is nog te dun voor het organiseren van een marathon. Daarvoor is minimaal drie centimeter nodig. Maandagavond en -nacht wordt er extra water op de baan gespoten. Veldman hoopt dinsdag of woensdag een marathon te kunnen organiseren.

Of Noordlaren dan de primeur heeft is nog maar de vraag. Traditioneel zijn ook de ijsverenigingen in Haaksbergen en Gramsbergen er als de kippen bij om een wedstrijd te organiseren als het kwik onder nul daalt.

Bron: Nieuws.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 januari 2012, 13:46 uur | Bericht #325249
Schaatsenfabriek voorbereid op stormloop

Schaatsenfabriek Viking in Almere verwacht dat de vraag naar schaatsen deze week explosief zal toenemen. „Het is nu nog geen gekkenhuis, maar dat gaat naar verwachting woensdag of donderdag veranderen”, zei directeur Jaap Havekotte van Viking maandag.

Het heeft even geduurd voordat het is gaan winteren, maar deze week gaat het dan toch vriezen, tot wel min 10. „Het publiek wacht nog even af totdat er ijs ligt, en dan wordt het pas echt een gekkenhuis”, voorziet Havekotte. Voorlopig kunnen de winkels worden gevuld. „We zijn erop voorbereid”. Extra personeel hoeft Havekotte daarom niet in te huren.

Ook bij de Friese schaatsenfabriek Zandstra in Joure staat de telefoon niet stil. „De vraag is extreem toegenomen”, reageert woordvoerder Marco Vlap. Hij vindt dat niet verwonderlijk. „Iedere keer als er min-10 wordt gezegd in het weerbericht, neemt de belangstelling toe”, aldus Vlap.

De Telegraaf
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 januari 2012, 14:56 uur | Bericht #325315
Waterschappen bereiden zich voor op ijs

Het waterschap Friesland heeft het gemaal bij Stavoren uitgezet en de sluizen bij Harlingen, Dokkumer Nieuwe Zijlen en Zoutkamp gesloten. Daardoor komt het water in de Friese kanalen, vaarten en meren tot rust en kan het ijs aangroeien, zo meldde het waterschap maandag.

De poldergemalen blijven nog aan. De vorst in de nacht van zondag op maandag was te zwak om de bodem te bevriezen. Daarom komt er nog veel water omhoog. Door dit water nu weg te malen, voorkomt het waterschap dat de gemalen midden in de vorstperiode alsnog aan moeten.

Schaatsplezier
Ook het waterschap Amstel, Gooi en Vecht wil meewerken aan schaatsplezier en heeft daarom een groot aantal gemalen in het gebied stilgelegd. Voordat dat maandag gebeurde, is het water eerst overal op peil gebracht, aldus het schap.

Vanaf dinsdag geldt een vaarverbod voor de Loosdrechtse Plassen. Ook op de Loenersloot, Waver, Ginkel, Gein en Grote Heicop geldt een vaarverbod. De zogenoemde ijsnota is van kracht tot de dooi invalt.

Waterschap Friesland heeft het Draaiboek IJs van stal gehaald.

Bron: NU.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 januari 2012, 15:58 uur | Bericht #325353
Waterschappen helpen schaatspret

Diverse waterschappen hebben gemalen dichtgezet om de vorming van natuurijs op kanalen, vaarten, sloten en meren te bevorderen. Het waterschap Friesland heeft het gemaal bij Stavoren uitgezet en de sluizen bij Harlingen, Dokkumer Nieuwe Zijlen en Zoutkamp gesloten. Daardoor komt het water in de Friese kanalen, vaarten en meren tot rust en kan het ijs beter aangroeien.Amstel, Gooi en vecht
Ook het waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft vanwege het komende schaatsplezier een groot aantal gemalen in het gebied stilgelegd. Het water is wel eerst overal op peil gebracht.
Vaarverbod Loosdrechtse Plassen

Vanaf dinsdag geldt een vaarverbod voor de Loosdrechtse Plassen. Ook op de Loenersloot, Waver, Ginkel, Gein en Grote Heicop geldt een vaarverbod. De zogenoemde ijsnota is van kracht tot de dooi invalt.
Strijd om eerste marathon

In Noordlaren (Groningen) werkt ijsclub de Hondsrug hard om de eerste marathon op natuurijs te kunnen houden. >De vereniging wil graag de eerste van Nederland zijn.

Bron: RTL | Gewijzigd: 24 februari 2017, 11:38 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
30 januari 2012, 17:50 uur | Bericht #325437
Fotogalerij: IJspret in Noordlaren

Noordlaren heeft de ijzers onder de voeten gebonden. Er ligt anderhalve centimeter ijs op de baan van ijsvereniging de Hondsrug en dus ging maandagmiddag de ijsbaan open.Bron: De Pers | Gewijzigd: 24 februari 2017, 11:41 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
30 januari 2012, 19:29 uur | Bericht #325559
Vaarverbod verwacht

Vanwege de vorst verwacht de provincie Fryslân op korte termijn een vaarverbod in te stellen. Hiermee wil de provincie de aangroei van ijs de ruimte geven. Het vaarverbod zal in eerste instantie nog niet gelden voor de grotere vaarwegen, omdat die vaarwegen belangrijke verbindingen zijn voor de beroepsvaart.

De provincie vraagt de scheepvaart om rekening te houden met een vaarverbod. Ook verzoekt ze aannemers om hun werkschepen naar een ligplaats te brengen zodat deze schepen geen belemmering vormen voor het uitzetten van schaatstochten.

De provincie verwacht dat het vaarverbod nog voor het weekend van kracht wordt. Ze houdt de temperatuur van het water en de ijsaangroei nauwlettend in de gaten. De precieze datum volgt later met een persbericht.

Bron: Profinsje Fryslân
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
31 januari 2012, 02:33 uur | Bericht #325890
IJskoorts ook in Heemskerk

Bij ijsclub Kees Jongert in Heemskerk is de ijskoorts ook toegeslagen. De pompen die het grasveld onder water zetten zijn maandag aan het begin van de avond op handmatige bediening gezet.

Als de pompen op automatische bediening staan, blijven ze water op het veld pompen als het waterpeil op het grasveld daalt. Dat grondwater heeft een te hoge temperatuur waardoor er wakken ontstaan op de plekken waar de pompen het water op het veld lozen.

Vogels die de ijsvorming kunnen verstoren worden verjaagd met 'kleppers'. IJsmeester Ben Limmen: "Als we dat aan het begin van de avond doen, komen ze met donker niet terug op het veld. Ze hebben in omliggende sloten voldoende plek om goed te overnachten. Ze zijn weer welkom als de ijsvloer dicht is, dan kunnen ze geen schade meer aanrichten".

De ijsclub verwacht aan het eind van de week weer vele honderden bezoekers uit omliggende woonwijken op de baan te kunnen ontvangen.

Bron: RTV N-H
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
31 januari 2012, 09:01 uur | Bericht #325930
Water ijsbaan 's Gravenzande weggepompt

Een aantal inwoners van 's-Gravenzande is boos op woningbouwvereniging Arcade. Een bouwterrein bij de Van Goghstraat stond al lange tijd onder water en de bewoners keken er naar uit om er na een nachtje vorst op te kunnen schaatsen. Maar de woningbouwvereniging heeft maandag al het water weggepompt en dus is de kans op schaatsen daar meteen verkeken.

De woningbouwvereniging spreekt van een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Al twee weken geleden zou zijn besloten het water weg te pompen, omdat komende zaterdag wordt gestart met de verkoop van nieuwe woningen die op deze locatie zullen verrijzen.

Bron: Westonline
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
31 januari 2012, 11:43 uur | Bericht #326052
Vaarwegen Fryslân; vaarverbod vaarwegen.

Gedeputeerde Staten van Fryslân stellen, op grond van artikel 16 van de Vaarwe-genverodening Fryslân in verband met de aanwezigheid/verwachting van ijs/ijsaangroei, met ingang van dinsdag 31 januari 2012, 18:00 uur een vaarverbod in op de provinciale en niet provinciale vaarwegen in Fryslân, met uitzondering van:
Prinses Margrietkanaal; Van Harinxmakanaal; de oostelijke en westelijke invaart van Leeuwarden; Verbindingskanaal tot Industriebrug te Harlingen; de Houkesleat tot en met industriehavens; Vaarweg naar Drachten; Vaarweg naar Heerenveen.

Bij aanhoudende vorst kan het vaarverbod naar bovenstaande vaarwegen worden uitgebreid.

Bron: Gemeente Harlingen
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
31 januari 2012, 11:54 uur | Bericht #326068
IJsbericht 2: Draaiboek IJs van start
zondag, 29 januari 2012
Draaiboek IJs van Wetterskip Fryslân is zondagochtend officieel gestart. Het Hooglandgemaal in Stavoren is uitgezet en de sluizen bij Harlingen, Zoutkamp en Dokkumer Nieuwe Zijlen zijn gesloten. De vorst lijkt de komende tien dagen door te zetten, waarmee het schaatsen op natuurijs mogelijk lijkt te worden. Daarom neemt het Friese waterschap maatregelen om een bijdrage te leveren aan de ijsaangroei. De omstandigheden daarvoor zijn gunstig, want er is weinig neerslag en wind voorspelt en 's nachts gaat het behoorlijk vriezen. Voor een snelle aangroei van ijs is het noodzakelijk dat het water tot stilstand komt, met name in de Friese boezem. Daarom is Wetterskip Fryslân de afgelopen week al begonnen met het verlagen van de waterstanden. Deze lagere waterstand is nodig om de aanvoer van water uit de polders en eventuele neerslag te kunnen opvangen, als het gemaal bij Stavoren uit is en de spuisluizen dicht zijn. Zo zorgt het waterschap dat het water in de kanalen, vaarten en meren tot rust komt, waardoor de kans op ijsaangroei toeneemt.

Poldergemalen
Maandagochtend 30 januari komen de gebiedsbeheerders van het waterschap bij elkaar. Dan wordt besloten in welke polders het verantwoord is om de gemalen uit te zetten. De waterstand in de afzonderlijke polders kan onderling sterk verschillen. De ene polder is natter dan de andere. Op plekken waar veel kwelwater voorkomt blijven de poldergemalen langer aan, met name als er sprake is van bebouwing op de laagste delen. Zo probeert het waterschap onnodige wateroverlast te voorkomen. De ervaring leert dat bij de eerste vorstdag de toevoer van water uit de polders op de Friese boezem nog aanzienlijk is. Op de eerste vorstdag wordt namelijk lichte vorst verwacht. Er zal dan nog nauwelijks sprake zijn van ijsaangroei, omdat het water nog in beweging zal zijn en de omgeving nog moeten afkoelen.

IJsbericht 3: Poldergemalen vandaag nog aan
maandag, 30 januari 2012
Maandag besluit Wetterskip Fryslân of het verantwoord is om de gemalen uit te zetten, die zorgen voor waterafvoer uit de polders. De vorst in de nacht van zondag op maandag is te zwak geweest om de bodem te bevriezen. Daarom komt er nog veel water uit de bodem omhoog. Door dit water vandaag nog weg te malen, voorkomt het waterschap dat de gemalen midden in de vorstperiode alsnog aan moeten. Draaiboek IJs van Wetterskip Fryslân is zondagochtend 29 januari officieel van start gegaan. Eén van de maatregelen uit dit draaiboek is dat de poldergemalen geleidelijk worden stopgezet. Omdat de waterstand in de afzonderlijke polders onderling sterk kan verschillen, bekijkt het waterschap per polder wat verstandig is.

Stabiele vorstperiode
Zondagochtend is het gemaal bij Stavoren uitgezet en zijn de sluizen bij Harlingen, Dokkumer Nieuwe Zijlen en Zoutkamp gesloten. Zo zorgt het waterschap dat het water in de kanalen, vaarten en meren tot rust komt. De komende 7 tot 10 dagen lijkt een stabiele vorstperiode te worden. Daarom neemt het Friese waterschap maatregelen om bij te dragen aan de ijsaangroei. De omstandigheden daarvoor zijn gunstig, want er is weinig neerslag en wind voorspeld en 's nachts gaat het behoorlijk vriezen.

IJsbericht 4: Na nachtje vorst gemalen waar mogelijk uit
maandag, 30 januari 2012
Nog één nacht vorst en dan zet Wetterskip Fryslân waar mogelijk de poldergemalen uit. Maandagmiddag concluderen de gebiedsbeheerders van het waterschap dat er nog te veel water uit de bodem omhoog komt om nu al te stoppen met malen. Door dit water vandaag nog weg te malen, voorkomt het waterschap dat de poldergemalen midden in de vorstperiode alsnog aan moeten. De vorst in de nacht van zondag op maandag is te zwak geweest om de bodem te bevriezen. Daarom komt er nog veel water uit de bodem omhoog. Omdat de waterstand in de afzonderlijke polders onderling sterk kan verschillen, wordt per polder bekeken wat verstandig is. Het stoppen van malen in de polders is één van de maatregelen die het waterschap neemt om bij te dragen aan de ijsaangroei. De omstandigheden hiervoor zijn gunstig, want er is weinig neerslag en wind voorspeld en 's nachts gaat het beh

IJsbericht 5: 95% van poldergemalen vandaag uit
dinsdag, 31 januari 2012
De poldergemalen in Fryslân gaan vandaag uit. Om 15.00 uur staat 95% van de gemalen stil. In de nacht van maandag op dinsdag heeft het tussen 5 en 8 graden gevroren, waardoor het waterschap dinsdagochtend het besluit kon nemen om de poldergemalen uit te zetten. In de luwte is de eerste ijsvorming al gezien. Een deel van de gemalen kan nog niet uit omdat grondwater in de dieper gelegen polders omhoog komt. Dit zijn gemalen in bebouwd gebied en bij voeropslag voor vee. Deze locaties worden aan de ijsverenigingen doorgegeven, zodat zij schaatsers tijdig kunnen informeren over de veiligheid van het ijs.

Winterweer
De weersomstandigheden zijn ideaal. De kou is over de hele provincie gelijkmatig ingevallen en er is weinig neerslag. De watertemperatuur is op dit moment 0,7 graden celcius. De komende tien dagen wordt een stabiele vorstperiode verwacht. Dankzij deze weersomstandigheden heeft Wetterskip Fryslân tijdig kunnen stoppen met malen, zodat het water in sloten, meren en kanalen tot rust komt. Sinds vorige week treft het waterschap maatregelen om de ijsaangroei op de Friese wateren te stimuleren.

Bron: wetterskipfryslan | Gewijzigd: 31 januari 2012, 11:55 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
31 januari 2012, 13:58 uur | Bericht #326154
Verbod op varen in 'Kop'

De Kop van Overijssel bereidt zich voor op het schaatsseizoen. Als het weer een beetje meewerkt zal eind van deze week geschaatst kunnen worden. Waterschap en overheden doen hun best om de ijsaangroei zo veel mogelijk te bevorderen. Waterschap Reest en Wieden heeft het gemaal Stroink bij Vollenhove stil gezet, waardoor de boezembemaling in Noordwest-Overijssel is gestopt. Tevens is een aantal poldergemalen stilgezet. Het bemalingswerk wordt door ander gemalen in het gebied overgenomen. Mogelijk wordt later deze week besloten nog meer bemalingen - voor een korte periode - stil te zetten. Ook hebben het waterschap, de gemeente Steenwijkerland en de provincie Overijssel met ingang van vandaag een vaarverbod ingesteld voor alle recreatieve vaarwegen in de 'Kop'. Hiermee willen ze de ijsvloer de kans geven aan te groeien en schade aan oevers, bruggen en sluizen voorkomen. De vaarroutes voor de beroepsvaart (Kanaal Beukers naar Steenwijk, Ganzendiep en Goot) blijven open voor de scheepvaart.

Bron: De Stentor
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
31 januari 2012, 14:18 uur | Bericht #326162
Sneeuw en wind spelen ijsgroei parten

De harde wind van de komende dagen zorgt ervoor dat het natuurijs minder snel aangroeit. Bovendien is mede door het laagje sneeuw van maandag de kwaliteit een stuk slechter. Vroege schaatsers moeten daardoor extra voorzichtig zijn, waarschuwt Weeronline dinsdag.

Op veel plaatsen ligt momenteel de eerste ijslaag. Door de lichte sneeuw is de bovenste laag op sommige plaatsen ruw, de harde wind zorgt de komende dagen daarnaast voor veel 'gerimpeld ijs'.

Met name het noorden van het land krijgt te maken met een matige tot vrij krachtige wind. Dat kan onder meer windwakken opleveren. Vrijdag neemt de kans op sneeuw toe waardoor de ijsgroei opnieuw kan worden verstoord.

Toch kunnen schaatsliefhebbers hun schaatsen langzaam uit het vet gaan halen. Meteorologen van Weeronline verwachten voor komend weekeinde op veel plaatsen tien centimeter ijs. De komende nachten blijft het matig tot streng vriezen. De gevoelstemperatuur kan daarbij dalen tot lager dan -20 graden.

Ook na het weekeinde lijkt het koud te blijven. Mogelijk kunnen dan de eerste toertochten worden gereden. In het Groningse Noordlaren wordt dinsdagavond al de eerste marathon op natuurijs gereden.

Bron: Nieuws.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
31 januari 2012, 14:20 uur | Bericht #326165
Overijsselse Merentocht mogelijk volgende week

De organisatie van de Overijsselse Merentocht houdt er rekening mee dat de tocht volgende week vrijdag of zaterdag voor het eerst in de historie kan worden verreden. Dat zegt voorzitter Roelof Groen van de Overijsselse Merentocht. Hij stelt als voorwaarde dat het dan wel flink moet blijven vriezen, zeker 10 graden 's nachts. Als dat lukt en de harde wind niet te veel wakken veroorzaakt, moet het kunnen, stelt de voorzitter. De organisatie van de tocht stelt alles in het werk om de tocht mogelijk te maken. Om ideale ijsgroei te garanderen, zijn in overleg met het waterschap de gemalen al stilgezet. Ook is er een vaarverbod ingesteld. De tocht over 200 kilometer door de Kop van Overijssel staat al jaren gepland, maar is nog nooit verreden.

Bron: RTV oost
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
31 januari 2012, 23:30 uur | Bericht #326618
Schaatsprimeur voor TexelTexel heeft de primeur in Noord-Holland. Om precies te zijn het centrum van Den Burg. Daar konden dinsdagmiddag voor het eerst de ijzers worden omgebonden om te schaatsen op natuurijs

Het gaat om een heel klein baantje voor de jeugd, maar toch. De kwaliteit van het ijs is niet geweldig maar dat mag de pret niet drukken. IJsmeester Pieternel Geurts is al sinds september in de weer om de fietsenstalling (in de zomer) om te toveren tot ijsbaantje. ''En eindelijk dan toch vorst, geweldig!''

Ze is trots dat Den Burg de primeur heeft als het gaat om schaatsen op natuurijs. "Den Burg heeft de naam altijd erg laat te zijn. Nu zijn wij er een keer vroeg bij.'' Dinsdagavond heeft de brandweer een nieuwe laag water op de baan gespoten om op woensdag een nog mooiere ijsvloer te hebben. De ijsbaan in Den Burg gaat om 13.00 uur open. De Koek en Zopie wordt verzorgd door de plaatselijke gymvereniging.

Bron: RTV N-H | Gewijzigd: 24 februari 2017, 11:52 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 februari 2012, 12:48 uur | Bericht #326897
Eerste natuurijsbaan open

Er kan weer geschaatst worden! Als eerste natuurijsbaan is in De Lier de Piet Keijzer Baan open gegaan van schaatsclub Hard Gaat-ie.

Volgens voorzitter Wim van der Berg ligt het ijs bij Hard Gaat-ie er mooi bij. Sinds 9.30 uur rijden bezoekers hun eerste rondjes. Woensdagmiddag, als de scholen vrij zijn, verwacht de ijsbaan grote drukte.

Zo ver bekend is de Piet Keijzer Baan de eerste natuurijsbaan in ons gebied die open is. Kijk in het overzicht van alle ijsbanen om te zien wanneer andere banen open gaan of om uw eigen baan toe te voegen.

Bron: WestOnline
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 februari 2012, 12:55 uur | Bericht #326912
Geopende ijsbanen in Groningen en Drenthe

In Groningen en Drenthe worden deze week tal van ijsbanen opengesteld. Hieronder een overzicht per provincie in alfabetische volgorde. De lijst wordt voortdurend bijgewerkt.


Drenthe

Klijndijk: woensdagmiddag open voor de schooljeugd, vanaf donderdag ook voor volwassenen. Van 10 tot 21 uur. Koek en zopie.

Groningen
't Zandt: ijsbaan bij voetbalveld woensdagmiddag vanaf 14 uur open. Kantine is open.

Bron: DVHN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.782 topics, welke bij elkaar 448.063 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.561 leden.
Het nieuwste lid is Stefanvm.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 36 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 36, lezen 3 mensen het topic "Winter discussietopic 2023-2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Herfst discussietopic

Nazomer eindelijk voorbij: herfstweer op komst!

Orkaanseizoen 2023

© 2003 - 2023 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden