Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

21 Feb 2024 07:59:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Butte, CA; Plumas, CA.

21 Feb 2024 02:29:17

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

20 Feb 2024 06:59:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Napa, CA.

20 Feb 2024 06:36:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor El Dorado, CA; Nevada, CA; Placer, CA.

20 Feb 2024 03:16:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Butte, CA; Plumas, CA; Tehama, CA.

20 Feb 2024 01:42:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Butte, CA; Glenn, CA; Plumas, CA; Tehama, CA.

20 Feb 2024 01:04:55

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Butte, CA; Plumas, CA.

20 Feb 2024 01:04:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor San Mateo, CA.

20 Feb 2024 01:04:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Butte, CA; Plumas, CA; Tehama, CA.

20 Feb 2024 00:35:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Plumas, CA; Shasta, CA; Tehama, CA.

20 Feb 2024 00:04:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Tulare, CA.

19 Feb 2024 21:02:00
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
13 april 2012, 15:49 uur | Bericht #344313
Lente ver te zoeken

Het voorjaar is in onze streken altijd een seizoen geweest van uitersten. Winterse kou eind maart of begin april is niet uitzonderlijk, maar zomerse warmte later in het voorjaar is ook heel gebruikelijk in ons klimaat. Toch verliepen de voorjaarsmaanden de laatste jaren vooral aangenaam. Vorig jaar nog was de lente uitzonderlijk droog, zonnig en ook nog eens bijna recordwarm. Vooral in april en begin mei schoot het kwik in de thermometerbuis soms flink de hoogte in. In 2009, 2008 en 2007 was het ook regelmatig prachtig voorjaarsweer, maar na een prachtige maartmaand is de lente op dit moment ver te zoeken.


Rijp op de grasvelden in het Groningse Roodeschool na een koude aprilnacht. Foto: Jannes Wiersema.

In maart was er vrijwel dagelijks een hogedrukgebied te vinden in de buurt van Nederland. Soms lag te kern ten zuid(west)en van ons en stond er een koude wind vanaf zee waarmee ook nog eens heel veel bewolking het land binnentrok. In dat geval was het somber en kil. Zodra de kern van het hogedrukgebied ook maar net even ten noorden van ons land kwam te liggen, stak er een oostelijke wind op en kreeg de zon direct vrij spel. De temperatuur reageerde daar uiteraard direct op en het gevolg was dat we zeker in de tweede helft van maart een paar zonnige en milde lentedagen beleefde. De hogedrukgebieden zijn nu vervangen door meerdere lagedrukgebieden en dat levert nu het koele en wisselvallige lenteweer op.

Vorst en voorjaarsbuien
Die mooie lentedagen liggen dus inmiddels ver achter ons. De afgelopen week stond in het teken van bewolking, regen, hagel en in het afgelopen paasweekeinde viel in onder andere Groningen zelfs nog wat natte sneeuw. Tijdens de nacht en vroege ochtend kwam het zelfs op diverse dagen tot een graadje (nacht)vorst.

Ook de komende dagen hoeven we geen grote wijzigingen te verwachten. De aankomende nachten verlopen koud met landinwaarts temperaturen die rond het vriespunt uitkomen en direct aan het aardoppervlak vaak iets onder nul dalen. Vorstgevoelige plantjes zijn dan ook nog altijd niet veilig. Overdag is er wel geregeld ruimte voor de zon waarbij we met een noordelijke wind ook een typische voorjaarsverdeling kunnen verwachten. Aan zee krijgt de zon duidelijk meer ruimte dan in het binnenland en daar kunnen de stapelwolken in de middag ook tot het buienstadium uitgroeien. Ook na het weekend lijkt de atmosfeer nog niet echt op te warmen en ook dan blijft het wisselvallig. In de pluimgrafiek hiernaast is dat heel goed zichtbaar.


Pluimverwachting voor de komende 15 dagen. Voorlopig is het aan de frisse kant. Pas aan het eind van de maand zien we enkele EPS leden flink de hoogte in gaan, maar de spreiding is op die termijn zo groot dat het nog maar zeer de vraag is of we ook echt nog een mooi slot van de aprilmaand krijgen.

Koud in Europa
Niet alleen in Nederland is het voorjaar ver te zoeken, ook in de landen om ons heen is dat het geval. In Noord-Europa is het zelfs nog winters met zeker in de nachten temperaturen die soms diep onder nul duiken. Regelmatig valt er sneeuw en in geheel Lapland ligt dan ook nog een gesloten sneeuwlaag van enkele decimeters. Ook de hogere delen van het Alpengebied moeten nog wachten op de echte lentedoorbraak. De afgelopen dagen is op veel plaatsen sneeuw gevallen en tot midden volgende week is dat zeker aan de noord- en westkant van het Alpenmassief ook nog heel goed mogelijk.

Sneeuw wordt er morgen overigens ook verwacht voor de hogere delen van Spanje. Voor de regio’s Jaen en Granada heeft de Spaanse weerdienst zelfs een code oranje uitgegeven terwijl voor andere berggebieden een code geel uit staat.

De winterse buien in Spanje worden veroorzaakt door een bel koude lucht op hoogte die met een zeer zuidelijk gelegen straalstroom tot zuid-Europa kan doordringen. Het gevolg is dat ook andere landen rondom de Middellandse zee met onstuimig weer te maken hebben. Zo staat Italie, en de Balkanlanden een nat weekend te wachten en op zee kan het daarbij ook nog eens stevig waaien.


In het noord Zweedse Kiruna is het nog volop winter. Eerder deze week vroor het nog (zeer) streng en kwam het kwik overdag niet of nauwelijks boven nul. Inmiddels is het iets minder koud, maar voor de komende dagen wordt er voor de komende dagen toch weer strenge vorst verwacht.

Een beetje warmte
Hoge temperaturen zijn schaars in Europa. Alleen in het zuidoostelijke deel van het continent stijgt het kwik in de middag tot een aangename 20 a 22 graden. Dat is morgen onder andere het geval in Bulgarije en grote delen van Griekenland. Met de komst van enkele buien wordt het zondag echter een stuk moeilijker om dit soort temperaturen te noteren. Een Europees land dat gevrijwaard blijft van alle buien, wind en koelte is Cyprus. Daar is het de komende dagen zonnig en met 22 graden aangenaam warm. Na het weekend zien we in het zuidoosten van Spanje overigens ook een licht herstel. Het blijft wisselvallig met soms enkele buien, maar de kustregio’s krijgen daar weinig van mee. Hier zal dan ook de aprilzon regelmatig schijnen en ervoor zorgen dat het ’s middags tussen 20 en 25 graden wordt.


In Spanje wordt er morgen in de berggebieden op veel plaatsen sneeuw verwacht. De Spaanse weerdienst heeft voor twee regio's in het zuidoosten zelfs een code oranje uitstaan.

Bron: Meteo Consult
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Wolkje7
Lid
Woonplaats: Velp (Gelderland)
Berichten: 1534
Lid sinds: 24 mrt. 2008
13 april 2012, 17:17 uur | Bericht #344315
Dit geloof je toch eigenlijk niet? Spanje, in deze tijd notabene zo koud? Ben blij dat alles hier wel groen wordt, en het langer licht is. Het geeft toch een beetje gevoel van lente.
Weerdagen Velp 2019:

Volledige dagen met sneeuwdek: 7
Dagen met deels sneeuwdek: 2
Vaste sneeuw: 4 * Laatste 01-02-2019
Smeltende sneeuw: 1 * Laatste 02-02-2019
Hagel: 4


Velp 2018:

Smeltende sneeuw: 6
Vaste Sneeuw: 6
Hagel: 8
Weerlicht: 6
Onweer: 24 (1 onweersdag in Velp gemist toen ik in Duitsland was)


Velp 2017:

Dagen met sneeuwdek: 34 (waarvan 21 in januari, 6 in februari en 7 in december)
Vaste sneeuw: 12
Smeltende sneeuw: 6
Hagel: 13
Weerlicht: 6
Onweer: 21
Waarom deze advertentie?
doppie
Lid
Woonplaats: Someren
Berichten: 487
Lid sinds: 27 jul. 2006
13 april 2012, 17:35 uur | Bericht #344318
och, zo slecht vind ik het nou ook we er niet. Het is nu best lekker buiten in het zonnetje. Want dat is wel het voordeel van de lente: de zon is al best sterk en zodra hij voor langere tijd tussen de wolken door kan piepen wordt het al gauw wat aangenamer buiten! Mij hoor je niet klagen en die zomerwarmte komt wel!
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.834 topics, welke bij elkaar 448.293 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.568 leden.
Het nieuwste lid is Nivo_van_Brabant.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 69 mensen aan het browsen op het forum. 4 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 69, lezen 10 mensen het topic "Stormkans donderdag 22 februari 2024".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden