Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

26 Feb 2021 17:00:23

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Feb 2021 17:00:23

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Feb 2021 17:00:22

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Feb 2021 17:00:22

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Feb 2021 17:00:22

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Feb 2021 17:00:21

De kaart Twente - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Feb 2021 17:00:21

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Feb 2021 17:00:20

De kaart Schiphol - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Feb 2021 17:00:20

De kaart Schiphol - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Feb 2021 17:00:20

De kaart Maastricht - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Feb 2021 17:00:19

De kaart Maastricht - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Feb 2021 17:00:19

De kaart Maastricht - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Feb 2021 17:00:19

De kaart Maastricht - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Feb 2021 17:00:18

De kaart Leeuwarden - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

26 Feb 2021 17:00:17
Actueel
1 / 4

Berichtgeving Mars

Nieuwe marsrover geland!

Voorspel de winter!

Hoeveel vorst? Hoeveel sneeuw?

Fotowedstrijd Winter

Stuur jouw foto in en win!

Winter discussietopic

Op naar vroeg lenteweer!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
6 mei 2012, 20:57 uur | Bericht #347337
Studie: Onweersbuien kunnen ozonfabrieken zijn

Onweersbuien teisteren niet alleen het aardoppervlak met hevige regenval en blikseminslagen, maar ook op het wolkenniveau schudden ze flink de boel door elkaar. Deze lente gaat onderzoekers van het National Centre for Atmospheric Research en andere organisaties onderzoeken wat er precies gebeurt, als een storm de lucht van de oppervlakte van de aarde kilometers hoog in stuwt. Ze maken hiervoor gebruik van een onderzoeksvliegtuig, mobiele radars en bliksemdetectie. 

Eén van de belangrijkste doelen van het onderzoek is de rol van de onweersbuien bij het maken van ozone in de bovenste lagen van de atmosfeer in kaart te brengen. Ozon is een broeikasgas, wat een betrekkelijk sterk opwarmingseffect heeft hoog in de atmosfeer en is moeilijk om te traceren. (De ozon hoog in de atmosfeer vormt de beroemde ozonlaag, dat die oppervlakte van de aarde beschermt tegen schadelijke UV-straling). "Als onweersbuien vormen, heeft de grond nabij de oppervlakte van de aarde nergens om naar toe te gaan behalve omhoog,:  zegt NCAR wetenschapper Mary Barth, één van de hoofdonderzoekers van dit project. "Je hebt opeens een luchtmassa op grote hoogte vol met chemicaliën, die ozon kunnen produceren." The Deep Convective Clouds and Chemistry (DC3) experiment, welke in het midden van mei start, is het eerste onderzoek wat uitgebreid kijkt naar de chemie en details van onweersbuien, waaronder luchtverplaatsing, fysische omstandigheden van de wolken en elektrische activiteit. Dit experiment onderzoekt de invloed van onweersbuien op de lucht net onder de stratosfeer. Een weinig onderzochte luchtlaag, welke invloed heeft op het klimaat op aarde en op de weerpatronen.

Updrafts van onweersbuien kunnen gepaard gaan met een snelheid van 30 tot 160 km/h. Als de lucht aan de bovenkant van de troposfeer arriveert, zijn de verontreinigende stoffen relatief intact. (De troposfeer ligt op 10-16km hoogte ten opzichte van de oppervlakte van de aarde en dit is de laag waar het meeste weer zich afspeelt). De verontreinigende luchtmassa stopt met stijgen, wegens de barrière tussen de troposfeer en de stratosfeer, de tropopause genaamd. "De tropopauze kun je vergelijken met een muur," zegt Barth. "De lucht stoot er tegenaan en verspreidt zich." De DC3 wetenschappers zullen door updraft pluimen vliegen om gegevens te verzamelen als een storm zich aandient. Vervolgens vliegen ze de volgende dag door dezelfde luchtmassa, waarbij gebruikt wordt gemaakt van de opvallende chemische "handtekening" om te zien hoe de lucht in de tijd is veranderd. De wetenschappers gaan ook onderzoeken, hoe stormen bliksem produceren he op welke manier de ontladingen beter in kaart kunnen worden gebracht om de weervoorspellingen en weerwaarschuwingen te optimaliseren. "De interne structuur van onweersbuien - en de bliksem die ermee gepaard gaat - verschilt aanzienlijk over het gehele land," zegt Brad Smull, directeur voor fysische en dynamische meteorologie aan de National Science Foundation. "Dit beïnvloedt op zijn beurt weer de processen, die plaatsvinden in deze stormen." De DC3 onderzoekers zullen hun bases houden op drie verschillende plaatsen in het noorden van Alabama, het noordoosten van Colorado en het midden van Oklahoma tot in het westen van Texas. Door van verschillende plekken te vliegen, krijgen de onderzoekers de mogelijkheid om verschillende types van atmosferische omgevingen te bestuderen. Het onderzoek wordt gesubsidieerd door het National Science Foundation, National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) en NASA. De onderzoekers komen van NCAR, de staatsuniversiteiten van Pennsylvania en Colorado en van NOAA. Bij het onderzoek zijn meer dan 100 onderzoekers van 26 organisaties betrokken.

© onweer-online
Bron: OAP | Gewijzigd: 18 mei 2012, 07:54 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.253 topics, welke bij elkaar 445.156 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.295 leden.
Het nieuwste lid is USS.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1976 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1976, lezen 8 mensen het topic "Winter discussietopic 2020-2021".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fotowedstrijd Winter

Stuur jouw foto in en win!

Winter discussietopic

Op naar vroeg lenteweer!

Berichtgeving Mars

Nieuwe marsrover geland!

Voorspel de winter!

Hoeveel vorst? Hoeveel sneeuw?

© 2003 - 2021 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden