Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Schiphol - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Jan 2023 03:00:07

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Jan 2023 01:59:37

De kaart Maastricht - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Jan 2023 00:59:57

De kaart Leeuwarden - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Jan 2023 00:59:57

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

29 Jan 2023 00:00:07

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Jan 2023 00:00:06

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Jan 2023 00:00:03

De kaart Schiphol - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Jan 2023 00:00:02

De kaart Schiphol - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Jan 2023 00:00:01

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Jan 2023 00:00:01

De kaart Maastricht - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Jan 2023 00:00:01

De kaart Maastricht - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Jan 2023 00:00:00

De kaart Maastricht - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

29 Jan 2023 00:00:00

De kaart Leeuwarden - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Jan 2023 23:59:59

De kaart Groningen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

28 Jan 2023 23:59:58
Actueel
1 / 4

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Meer felle natuurbranden verwacht in Nederland

Winterkou in Nederland snel aan het verdwijnen

Winterdiscussietopic

Droog en rustig weekend, volgende week bij vlagen guur weer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 Jul. 2006
25 mei 2012, 13:59 uur | Bericht #352993
Helder

Eerder deze week was het warmer dan nu, maar de zon was minder fel. Op sommige plaatsen was de lucht amper blauw te noemen op momenten dat er geen bewolking was. Dat is nu wel anders. Wat is er veranderd?

Ontlading
Tot en met woensdag waaide de wind weliswaar uit een noordoostelijke richting, maar de lucht was zwanger van het vocht. Bovendien was de atmosfeer niet alleen zeer warm, maar ook zeer onstabiel. De ontlading kwam woensdag in de vorm van zware zomerse onweersbuien. Daarover schreven we gisteren ook al. Lokaal viel er in korte tijd 70 mm regen, met alle gevolgen van dien. Een paar dagen eerder, op zondag, waren in dezelfde luchtsoort, ook al zware onweersbuien gevallen. Al met al was het benauwd en klam. Tenminste, in het binnenland. Aan de kust was het toen een stuk frisser.Warm strand
Vandaag stond er een vrij stevige wind uit het oostnoordoosten. Daarmee was er ook aan zee sprake van een aflandige wind. En dus werd het ook op het strand warm. Warmer dan bijvoorbeeld op woensdag, toen het in het binnenland lokaal 30 tot 31 graden werd. Sterker nog, vanmiddag om 10 voor 1 zagen we de hoogste temperatuur aan de westkust. In Hoek van Holland.


Waarnemingen temperatuur en dauwpunt                                                                    Waarnemingen relatieve luchtvochtigheidTrajectoriën
Meest opvallend vandaag was de diepe kleur blauw van de lucht. De aangevoerde lucht is dan ook van totaal andere herkomst dan de onstabiele lucht van de eerste helft van de week. Die lucht kwam met een grote omweg via de Balkan oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Nu komt de lucht, ook uit een oost tot noordoostelijke richting, uit het noorden van Europa. De lucht die morgenmiddag aankomt in respectievelijk De Bilt en Maastricht, vertrok afgelopen nacht in de buurt van Litouwen en het noorden van Polen. Zoals is te zien in het kaartje met de trajectoriën over een tijdspanne van 36 uur.
Droog
Deze lucht is nog altijd redelijk warm, maar heeft eigenlijk een koude oorsprong. Het is de zon die de lucht tijdens een lange route over het continent inmiddels flink heeft getransformeerd. Daarom kunnen we nu toch spreken van aanvoer van warme lucht. In de winter zou dit uiteraard een situatie zijn met advectie van koude vrieslucht. De lucht is momenteel ook behoorlijk droog. Dat merken we aan de grond aan de lage relatieve luchtvochtigheid. Om 1 uur vanmiddag zagen we in de waarnemingen waarden van 30 tot 40 procent. Ideaal wasdroog-weer, zou je kunnen zeggen.

Blauw
De atmosfeer is ook op grotere hoogte erg droog. En bovendien schoon. Dat verklaart de helder blauwe kleur van de lucht. En bovendien het zeer goede zicht. Aan de noordkust van Groningen en Friesland kon men duidelijk de Waddeneilanden zien liggen. Uiteraard is de zon hierdoor ook erg fel. Een groot verschil met afgelopen dinsdag of woensdag. En manier om de sterkte van de zon uit te drukken, is de zonkracht of de UV-index.UV-index
De UV-index komt vandaag in Nederland uit op 7. dat is voor ons land erg hoog. Het betekent dat de onbeschermde huid erg snel kan verbranden. Goed insmeren met zonnebrand is voor de zon-aanbiddende recreanten eigenlijk een must. Overigens kan het altijd nog hoger. In Spanje is de UV-index 9 tot 10. Blijkbaar is de lucht er nog helderder, al wordt het grootste deel van deze nog hogere zonkracht veroorzaakt door het feit dat de zon daar een stuk hoger staat. De zon staat er midden op de dag circa 15% hoger en dat is veel. Dat voel je goed. Overigens zien we dat de UV-index de komende dagen iets daalt, omdat de luchtvochtigheid toch weer iets toeneemt. Sterker nog, zondag zou er in het oosten zelfs een lokale regen- of onweersbui kunnen ontstaan. Voor de rest blijft het dit Pinksterweekeinde schitterend lenteweer.


UV-index vandaag


UV-index morgen

Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 25 mei 2012, 14:19 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.680 topics, welke bij elkaar 447.558 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.498 leden.
Het nieuwste lid is royalwing.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 220 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 220, lezen 6 mensen het topic "Algemeen onweerskansen topic 2021".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Winterkou in Nederland snel aan het verdwijnen

Meer felle natuurbranden verwacht in Nederland

Winterdiscussietopic

Droog en rustig weekend, volgende week bij vlagen guur weer

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

© 2003 - 2023 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden