Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Twente - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 05:59:58

De kaart Schiphol - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 04:59:55

De kaart Maastricht - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 02:59:58

De kaart Leeuwarden - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 02:59:57

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 02:59:40

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

31 Jan 2023 01:00:06

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 01:00:05

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 01:00:01

De kaart Schiphol - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 01:00:01

De kaart Schiphol - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 01:00:00

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 01:00:00

De kaart Maastricht - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 01:00:00

De kaart Maastricht - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 00:59:59

De kaart Maastricht - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 00:59:59

De kaart Leeuwarden - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 00:59:58
Actueel
1 / 4

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Meer felle natuurbranden verwacht in Nederland

Winterkou in Nederland snel aan het verdwijnen

Winterdiscussietopic

Droog en rustig weekend, volgende week bij vlagen guur weer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 Jul. 2006
7 juni 2012, 21:12 uur | Bericht #354199
Droogte kan problemen opleveren voor maïsoogst (USA)De droogte-omstandigheden in sommige delen zijn in vergelijking met vorige week een stuk beter geworden. Echter in sommige gebieden, waaronder de delen waar de meeste maïs verbouwd wordt, zijn er slechter aan toe. De zon en het gebrek aan wijdverspreide regenval in delen van de Central Plains en het Midwesten drogen de grond uit. Delen van de Noordelijke Plains tot in Minnesota en het noorden van Wisconsin hebben wel voldoende regenval gehad. Maar de droogte verder naar het zuiden zal een grote invloed hebben op de maïsoogst deze zomer. Volgens Agricultureel Meteoroloog Dale Mohle is de hitte het grootste probleem als de maïs in de bestruivingsfase is. Maar de combinatie tussen hitte en abnormale droge condities maken alles nog veel erger. Als de bodem droger wordt, zal er meer zonne-energie de bodem kunnen opwarmen, waardoor vervolgens de lucht erboven weer warmer wordt. De neerslaghoeveelheid in sommige delen van de mais -"belt" bedraagt slecht 30 tot 60% van de gemiddelde hoeveelheid. Omdat het seizoen vroeg begonnen is door de warmte, zal de bestuivingsperiode ook een paar weken eerder dan gemiddeld plaatsvinden: eind juni en begin juli. 

Volgens meteoroloog Paul Pastelok van accuweather zal het gebied van Iowa en Missouri westwaarts naar grote delen van Nebraska, Kansas en het zuiden van Minnesota te maken krijgen met extreme hitte aan het einde van juni en begin juli. Gebieden verder naar het oosten over de Ohio vallei staten heet zullen warme zomerperiodes krijgen, maar deze zullen minder intens zijn en minder lang duren. De dip in de jetstream zal perioden van relatief "koeler" weer met zich mee brengen, waardoor regen- en onweersbuien een kans rijgen om te ontstaan in delen van Nebraska, Iowa en Missouri.De aanhoudende regenbuien van de afgelopen dagen hebben in het Zuidoosten iets verlichting gebracht, maar de abnormale droge condities houden aan. Een groot deel van de Florida Panhandle tot in het midden van Georgia blijven te maken houden met extreme tot uitzonderlijk zware droogte. Ook delen van het midden en oosten van Texas zijn droger geworden. De regenval gedurende het einde van de winter en het begin van de lente heeft het opbouwen van de droogte even onderbroken. Maar in de laatste paar dagen heeft het sporisch geregend in deze delen van Texas. De zon verdampt de regen voordat deze de droogte heeft kunnen tegengaan. De druppel op een gloeiende plaat, maar dan letterlijk. 

In het Zuidwesten is totaal geen verbetering gekomen in de droogte. Stormen en buien zijn vanaf de Stille Oceaan het westen binnengetrokken, maar gingen te ver naar het noorden om de tropische vochtigheid met zich mee te brengen. In plaats daarvan zorgden de stormen voor wind, welke het landschap in het zuidwesten nog verder uitdroogde. Door de wind en de droogte is de kans op natuurbranden extreem groot. Maar er is wat hoop, dat de jaarlijkse toevoer van vochtigheid in het zuidwesten, later deze zomer zal leiden tot grote regenbuien. Deze moesson kan verlichting geven in sommige delen van het zuidwesten, maar Californië en de naburige staten vallen ook hierbij buiten de boot en blijven kurkdroog. 

Aan het begin van volgende week trekt een front met regen- en onweersbuien over de Plains en het Midwesten. Maar de lokaal zware buien gaan de naar regen snakkende gebieden ontwijken. Een stroom van tropische vochtige lucht trekt dit weekeind vanaf de Golf van Mexico over Florida, Alabama en Georgia. Maar ook hier blijven de extreem droge gebieden zonder neerslag.

© onweer-online
Bron: Accuweather | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:40 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 Jul. 2006
16 juni 2012, 10:15 uur | Bericht #355288
Droogte in Georgia en Florida verbetert, "corn belt" nog droger.

De stortregens van afgelopen week hebben eindelijk wat verlichting gebracht in de extreem droge delen van het noorden van Florida en het zuiden van Georgia. De droogteomstandigheden zijn in de "corn-belt"  alleen maar erger geworden. Volgens agricultureel meteoroloog Dale Mohler hebben grote delen van de regio waar pinda's verbouwd worden voldoende regen gekregen. De pinda gewwaasen in het noorden van Florida en het zuiden van Georgia worden gewoonlijk in mei geplant en geoogst in oktiber. In dezelfde regio wordt ook katoen verbouwd. Op korte termijn is de regen gunstig voor de groei van de gewassen, maar op lange termijn is er nog steeds veel regen nodig. 

De abnormaal droge condities in een steeds groter worden deel van Illinois, Indiana, Missouri, Nebraska en Ohio worden door de regenval iets minder erg. Maar het gebied zit in een vicieuze cirkel. Door de droge grond wordt de hitte van de zon meer weerkaatst en minder opgenomen. Hierdoor wordt de lucht boven de grond nog warmer en verdampt het vocht in deze luchtlaag sneller. Waardoor de grond weer droger wordt... etc. Dit weekeind bouwt een zone van hogedruk zich boven de regio op, waardoor de temperaturen oplopen en het vocht in de lucht verder verdampt. 

© onweer-online
Bron: Accuweather
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 Jul. 2006
3 juli 2012, 10:25 uur | Bericht #358991
Noodtoestand uitgeroepen in Nebraska wegens droogte

Dave Heineman, gouverneur van Nebraska, heeft de noodtoestand uitgeroepen wegens de huidige droogte in grote delen van de staat. Door het uitroepen van de noodtoestand is de inzet van personeel en middelen tijdens noodsituaties maar ook voor preventie doeleinden vergemakkelijkt. De National Guard van Nebraska kan worden ingezet en het crisis managament team heeft beschikking tot alle middelen, die noodzakelijk zijn. 

© onweer-online
Bron: Flash news


Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 Jul. 2006
10 juli 2012, 19:43 uur | Bericht #360625
"Mijn ranch is een woestijn" 
De droogte heeft nu meer dan de helft van de zuidelijke 48 staten in zijn greep. Echter zo zwaar als de farmers in Arkansas hebben het er maar weinig. De gehele staat heeft de droogte hard toegeslagen. "Het is vreselijk," zegt veehouder Karen Haralson. Zij heeft haar land nog nooit zo "kaal" gezien en vergelijkt deze met een woestijn. Haralson zal 100 tot 250 van haar koeien moeten verkopen wegens de droogte. Vele farmers hebben inmiddels al hetzelfde gedaan. Hierdoor zal de prijs van vlees volgend jaar in de USA flink gaan stijgen, omdat er dan juist minder koeien verkocht kunnen worden. 

Volgens meteorologen is er 10-15cm neerslag nodig om een eind te maken aan de droogte in Arkansas. Maar helaas ligt er geen druppel neerslag in het verschiet. De droogte omstandigheden zijn de afgelopen weken uitgebreid en verergerd volgens de wekelijkse droogtemonitor van de NWS. Ook op de lange termijn is er maar weinig reden tot verbetering. Arkansas is één van de staten waar de droogtecondities (vanaf vorig jaar) hardnekkig aanhouden. Volgens een bron op twitter (Andrea Butera) heeft de gouverneur van Arkansas een rampenverklaring (disaster declaration)  aangevraagd wegens de aanhoudende en erger wordende droogte.


© onweer-online
Bron: msnbc | Gewijzigd: 10 juli 2012, 19:44 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 Jul. 2006
13 juli 2012, 08:21 uur | Bericht #360973
VS kampen met grote droogte

Vanwege de aanhoudende droogte heeft het Amerikaanse ministerie van Landbouw ruim 1000 districten en 26 staten tot rampgebied verklaard. Nooit eerder zijn zoveel districten in deze mate door de droogte getroffen. Dat melden Amerikaanse media vrijdag. In 1016 districten, ongeveer een derde van de VS, kunnen boeren nu aanspraak maken op steun van de regering in de vorm van leningen met lage rente. Vooral het zuidwesten van de VS lijdt onder de hoge temperaturen. Veel boeren moeten door de droogte hun oogst als mislukt beschouwen. Hierdoor stijgen de prijzen van landbouwproducten.

Bron: ANP

Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 Jul. 2006
13 juli 2012, 08:37 uur | Bericht #360974
Bijna 2/3 van de USA heeft te maken met droogte

BIjna 2/3 van de USA (61% ) heeft te maken met droogte Dit is het hoogste percentrage in 12 jaar. In twaalf volledige staten - Nevada, Utah, Colorado, Arizona, New Mexico, Arkansas, Iowa, Illinois, Indiana, Ohio, Kentucky en Missouri - is het droog of abnormaal droog. Het Noordoosten van de USA is de enige regio, die nog niet getroffen is door de droogte, alhoewel sommige delen toch beschouwd worden als abnormaal droog. 

In het westen hebben natuurbranden mede door de droogte en de warmte vrij spel (gehad). De corn-belt (het gebied in de USA waar veel mais verbouwd wordt) in het Midwesten wordt extreem zwaar getroffen. In de 18 staten, waar mais verbouwd wordt is 30% van de gewassen in slechte tot zeer slechte conditie. 

In Indianapolis, welke onder de langste droogteperiode in 104 jaar gebukt gaat, heeft de burgemeester Greg Ballard een waarschuwing voor waterbeperking afgekondigd. De gazonnen mogen niet bewatered worden en al het andere water gebruik ligt aan banden. 

Er is totaal geen verlichting op komst. Gebieden nabij en ten westen van de rivier de Mississippi zullen wederom te maken krijgen met temperaturen boven de 37°C, hogere luchtvochtigheid en warmere nachten. Maar geen regenval.

© onweer-online
Bron: USA today
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 Jul. 2009
13 juli 2012, 14:23 uur | Bericht #361010
Zelfversterkend fenomeen

Een groot deel van Nederland viert momenteel de zomervakantie, alleen het basisonderwijs in het noorden moet nog 1 weekje wachten. Veel Nederlanders reizen af naar een warme bestemming in bijvoorbeeld het zuiden van Europa, maar ook een groot deel viert de vakantie in eigen land. En deze laatste groep heeft daarbij wisselvallig zomerweer. Vrijwel dagelijks valt er een bui of wat regen en het is te fris voor de tijd van het jaar. In Amerika is dat momenteel wel anders. Het eerste half jaar van 2012 was er met gemiddeld 11,6 graden het warmste ooit gemeten en het is er in verschillende regio’s extreem droog.


In Nederland is het wel anders. Het is hier wisselvallig en de temperaturen liggen ver onder normaal voor de tijd van het jaar. Foto: Lotte de Brabander.

De afgelopen maanden schreven we al vaker over de vele gebroken warmterecords in de Verenigde Staten en deels Canada in deze rubriek. In maart gingen diverse Amerikaanse staten in vooral het midden en oosten van de USA bijna letterlijk over van de winter naar de zomer. Een enorme rug (een uitloper van een hogedrukgebied) die boven het oosten van de Verenigde Staten lag, voerde toen vanuit het zuiden erg warme lucht aan en de (lokaal best extreme) winter ging toen bijna naadloos over in de zomer. Een voorbeeld: in het in de afgelopen winter grotendeels dichtgevroren Lake Michigan werd in maart alweer volop gezwommen bij middagtemperaturen tussen 25 en 30 graden.


In tegenstelling tot in Nederland is het in de Verenigde Staten momenteel kurkdroog. In ieder geval 12 staten hebben te maken met extreme droogte. Bron: USDA, NOAA, NWS.


Duizenden records
Vanaf dat moment bleef het warmte-, dag- en maandrecords regenen worden en tot op heden zijn dat er volgens het Amerikaanse weerinstituut NOAA nu al tienduizenden. Om nog specifieker te zijn; vanaf 1 januari tot afgelopen woensdag (11 juli) zijn er in de USA 24.887 warmterecords verbroken, tegenover bijna 14.000 in diezelfde periode vorig jaar (2011). Ook wat de minimumtemperaturen betreft, was het dit jaar extreem; er werden in dit eerste half jaar van 2012 bijna 20.000 minimarecords (warmte) gebroken.


Op deze animatie is de voortgang van de droogte in de VS goed te zien. Bron: USDA, NOAA, NWS.

Droogte
Die warmte heeft zich de afgelopen tijd opgehoopt boven de Verenigde Staten en zonder enige regen van betekenis heeft de droogte dan ook flink toegeslagen. Bijna tweederde van de gehele USA, ongeveer 61%, heeft op dit moment te maken met extreme droogte, het hoogste percentage in ten minste 12 jaar volgens enkele Amerikaanse klimaatexperts.


Dit meertje staat nu al een tijdje droog. De boten liggen op de bodem. Foto: Michael Conroy AP.

12 Staten
In ieder geval 12 hele staten (Nevada, Utah, Colorado, Arizona, New Mexico, Arkansas, Iowa, Illinois, Indiana, Ohio, Kentucky en Missouri) is het volgens de Amerikaanse ‘U.S. Drought Monitor’ abnormaal droog. Alleen het uiterste noordoosten van de Verenigde Staten is buiten schot gebleven, al zijn er ook daar gebieden die als droog bestempeld zijn. De reden is ook nu nog steeds een flinke rug van hoge luchtdruk die standvastig op zijn plaats blijft boven de Amerikaanse oostkust. Daar rondom heen wordt net als eerder dit jaar warme lucht vanuit de Golf van Mexico naar het noorden gestuwd. Regengebieden en koelere lucht vanuit het westen weten de noordelijke delen van Amerika en Canada wel te bereiken, maar verder zuidwaarts komen ze amper tot niet.


Er zijn het afgelopen half jaar heel veel records gebroken in de Verenigde Staten. Bron: NOAA.

Zelfversterkend fenomeen
De droogte houdt zich hierdoor zelf in stand. De lucht is warm en erg droog. Er is dus weinig tot geen vocht voorhanden en er verdampt ook bijna niets meer. De grond wordt hierdoor steeds droger en warmer, waardoor de temperatuur nog verder oploopt. Verdamping zorgt namelijk ook voor wat verkoeling en tempering van de temperaturen, maar met het gebrek hieraan is het heet en wordt het iedere dag weer een beetje heter, en dus ook droger!

Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 13 juli 2012, 14:27 uur, door Sanwa
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 Jul. 2006
13 juli 2012, 20:39 uur | Bericht #361037
Droogte kan scheepvaart op Mississippi stil leggen

De aanhoudende droogte heeft de waterstand in de Mississippi rivier tot een extreem laag niveau gebracht. Hierdoor zal in de herfst vermoedelijk het scheepvaartverkeer stilgelegd moeten worden. Het kan in een jaar raar verkeren. Vorig jaar stond het waterniveau in de rivier op recordhoogte.

De lage waterstand is niet ongewoon in de zomer in het midden en oosten van de USA. Echter de aanhoudende droogte in het midden van het land kan een extreem lage waterstand veroorzaken, tenzij het veel en lang gaat regenen. Op een lang stuk van de Mississippi kan ertoe leiden, dat de kustwacht beperkingen betreffende de belading van aken gaat opleggen. Door het lage water bestaat er de kans, dat de schepen vast komen te zitten. Bij Vicksburg (Mississippi) liggen al zandbanken bloot. Op sommige gedeeltes van de rivier zal maar in één richting verkeer worden toegestaan. 

Volgens de meteorologen zal in de komende weken het flink gaan regenen in delen van Ohio en Tennessee. Hierdoor stroomt er meer water in de toevoerrivieren van de Mississippi. Echter zal de regen uitblijven in Arkansas, Missouri en de bovenste delen van de Mississippi rivier. Bij St Louis ligt de grens op 60cm. Momenteel is het niveau bij St Louis 1,5 m. Volgens het NWS zal rond 18 juli het niveau onder de 90cm komen. De Mississippi voedt meer dan 40% van de USA. Vanuit de rivieren in Arkansas, Missouri en Ohio wordt het meeste water toegevoerd.


© onweer-online
Bron: Accuweather

Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 Jul. 2006
15 juli 2012, 10:39 uur | Bericht #361175
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 Jul. 2009
17 juli 2012, 14:17 uur | Bericht #361460
Droogte in de VS ergste sinds 1956

In de Verenigde Staten lijdt men onder de ergste droogte die het land heeft meegemaakt sinds 1956. Landbouwers en veehouders vrezen voor hun gewassen en vee. Het Ministerie van Landbouw heeft al meer dan 1000 districten uitgeroepen als rampgebied.


@belga

De National Oceanic and Atmospheric Administration, het Amerikaanse meteorologische agentschap, laat weten dat de VS geteisterd wordt met extreme droogte. Eind juni ging het al om 55% van de staten die te kampen hadden met matige tot extreme droogte. Het probleem verergerde door de hittegolf die in juni het grootste deel van de Verenigde Staten trof. Vorige maand werden heel wat hitterecords gebroken en was het de derde droogste maand van de laatste 118 jaar.

Duizenden landbouwers vrezen voor een mislukking van hun oogst. Vooral het midwesten dat grotendeels uit landbouwgebieden bestaat, wordt hard getroffen door de droogte. De landbouwers die vooral maïs en soja telen, lijden grote schade aan hun gewassen. Het Ministerie van Landbouw heeft de toestand van 30% van de gewassen als slecht tot zeer slecht beoordeeld.

Bron: De Redactie
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
MarkNL
Lid
Woonplaats: Spijkenisse
Berichten: 2121
Lid sinds: 8 Jun. 2007
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 juli 2012, 01:25 uur | Bericht #361528
Niet geheel ontopic maar wel een leuk filmpje van CBS over de airconditioning die 110 jaar bestaat inmiddels.


Marching ever onward to tomorrow!
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 Jul. 2006
18 juli 2012, 20:09 uur | Bericht #361628
Hittegolf en droogte desastreus voor de gewassen.

Het wordt steeds ergens in het midwesten van de USA. Gewassen zoals maïs en sojabonen zijn hard aan het achteruitgaan. De ergste droogte in meer dan 50 jaar en de enorme hitte zijn hier debet aan. Ook volgende week zal het heet en droog blijven in het westen van de Midwest. Het wordt wel ietsje koeler en er zal lichte regen gaan vallen. Het is niet veel, maar iedere druppel, die nu op de grond valt is er één. Maar het zal niet genoeg zijn om de toestand van de gewassen te verbeteren. De droogte zal naar het noorden en westen uitbreiden naar gebieden, die tot nu toe enigzins gespaard zijn gebleven. © onweer-online
Bron: wtax
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 Jul. 2006
19 juli 2012, 11:39 uur | Bericht #361735
Hoe erg is de droogte in de USA?

Bijna tweederde van continental USA is in de ban van de droogte, die de gewassen bedreigd. Het ministerie van landbouw (usda) heeft  meer dan 1.000 counties in 26 staten tot rampgebied uitgeroepen. Dit is het grootste gebied in de geschiedenis van de USA. Een combinatie van factoren, inclusief een hittegolf, heeft het grootste deel van het land in juni en juli is de oorzaak van de droogte. De droogte van 2012 overstijgt geografisch de droogtes in de 1950's en de 1930's. Deze laatste staat beter bekend als historische Dust Bowl. Hoewel de USDA de droogte bestempelt als de grootste enkelvoudige ramp in de geschiedenis, zal de droogte zelf geen records gaa breken. 

Groot, maar niet uniek
In termen van het getroffen gebied, beslaat de huidige droogte evenveel land als de polyjarige droogtes in de '50's en '30's. Echter is de droogte niet zo ernstig en niet zo langdurig als toen, zegt Mark Svoboda, climatoloog bij de U.S. National Drought Mitigation Center aan de universiteit van Nebraska-Lincoln. Terwijl Texas, Oklahoma en de zuidoostelijke plains hun tweede jaar van droogte in zijn gegaan, is het grootste gedeelte van het getroffen gebied vorig jaar gevrijwaard gebleven, voegt Svoboda toe. Hij refereert aan de huidige droogte in het Midwesten als een "flash drought", omdat het in een tijdsbestek van een paar weken tot maanden tot stand kwam. Dit is relatief snel voor een droogte. De milde winter van afgelopen jaar heeft de bodem qua vochtigheid niet opnieuw opgeladen. De hittegolf vanaf eind juni duwde een paar plaatsen over het droogte randje heen. De droogte slaat op een kritisch moment toe in de groei van het graan/maïs. Dit heeft desastreuze gevolgen voor de oogst. Tom Vilsack, secretaris van het USDA, meldt dat op de oogst van andere gewassen zoals sojabonen en voor het vee de huidige droogte ook veel invloed heeft. Op 11 juli is een rampenbestrijdingsprogramma van start gegaan om sneller hulp te kunnen bieden in de getroffen gebieden.

Hitte en Klimaat
Terwijl de ongebruikelijk hitte zijn aandeel levert aan de droogte, luidde juni de warmste periode van 12 maanden in, sinds het bijhouden van de gegevens sinds 1895. Maar er is meer aan de hand. La Niña heeft ook een rol gespeeld. Een deel van de natuurlijke klimatologische schommelingen, het La Niña effect, wordt verbonden aan een koudere oceaan in het equatioriale deel van de Stille Oceaan. La Niña heeft wereldwijd effect op weerpatronen. In het zuiden van de USA wordt La Niña verbonden aan droog weer. Zowel aan het begin van dit jaar als vorig jaar hadden we te maken met La Niña. 

De configuratie van de jet stream, een band van westelijke winden op grote hoogte, heeft ook bijgedragen aan de droogte. De huidige positie van de jetstream, ver naar het noorden, is niet ongebruikelijk in de zomer, zegt Mike Brewer wetenschapper bij NOAA. De huidige positie van de jetstream sluit de koelere lucht in het noorden op. Hierdoor kan warmere, zuidelijkere lucht het weer domineren boven grote delen van de USA. Of de global warming een rol meespeelt is moeilijk te zeggen. 

© onweer-online
Bron: LS
Every cloud has a silver lining
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5247
Lid sinds: 4 Jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 juli 2012, 11:58 uur | Bericht #361863
Leger pakt Mississippi aan na extreme droogteIn de Verenigde Staten zal het leger de Mississippi dreggen. Door de aanhoudende droogte daalt het waterpeil dramatisch. De baggerwerken moeten de havens openhouden en verzekeren dat de rivier bevaarbaar blijft.De Mississippi in de Verenigde Staten kreeg dit jaar grote schommelingen in zijn waterpeil te verwerken. In mei stond het water nog extreem hoog, nu staat het bijna 17 meter lager. De rivier is nu nog maar een kilometer breed, in de lente was dat nog meer dan zeven kilometer.Het Amerikaanse leger moet nu de rivier dreggen en modder en zand van de bodem weghalen. Er wordt een budget van bijna zeven miljoen dollar voor vrijgemaakt.De Verenigde Staten beleven hun warmste jaar sinds het begin van de metingen in 1895. De hitte heeft al zeker aan 46 mensen het leven gekost.

Bron: deredactie | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:40 uur, door Joyce.s
there can be only one
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 Jul. 2006
20 juli 2012, 15:17 uur | Bericht #361880
Hitte en droogte niet nadeling voor alle gewassen.

Chef Dan Jabond verwachtte, dat zijn oogst van jalapeño pepers dit jaar redelijk mild zouden zijn. Het is momenteel oogsttijd voor de pepers. Hij kwam er heel snel achter, dat de hitte en de droogte van flinke invloed zijn geweest op de pepers. "Wow deze dingen zijn geen grapje. Ze zijn heet." zegt Jacobs, topchef van restaurant Roots in Milwaukee. "Deze tijd van het jaren horen ze nog niet zo heet te zijn. Maar warm weer en geen regen maakt de pepers heet, heel heet." 

De temperaturen boven de 37°C en de droogtecondities hebben de bovenste helf van het midwesten van de USA wekenlang "gebakken". Dit heeft een ernstige invloed op het maïs en de sojabonen. Maar voor andere gewassen zoals pepers zijn de droogte en de warmte erg gustig geweest. De smaken zijn ongebruikelijk goed geconcentreerd en het is de meest smaakvolle oogst in jaren. Bij de pepers maakt het het verschil tussen een lichte tinteling op de tong en een water-in-de ogen-krijgende pittigheid. "Pepers zijn hetzelfde als heet water," zegt Irwin Goldman, professor in de horticultuur aan de universiteit van Wisconsin-Madison. "Als het buiten droog en heet is, krijg je een hogere concentratie alkaloïden. Hetzelfde fenomeen vindt ook plaats bij uien, knoflook en bepaalde fruitsoorten. Volgens wetenschappers is de "heetheid" van een peper genetisch bepaald, maar de omgeving heeft er dus wel degelijk ook effect op. Hoe hoger het watergehalte in een groente is, hoe groter en sappiger deze wordt, maar ook hoe meer de smaak "verdund" wordt. Agrariërs melden, dat ze al eerder hebben gemerkt, dat sommige gewassen bijzonder smaakvol zijn dit jaar. Cindy Chapman verbouwt maïs, bieten en andere groenten. Volgens haar waren de radijsjes dit jaar bijzonder smaakvol. "Ze zijn een stuk heter en scherper van smaak," zegt de Chapman, die een landbouwbedrijf heeft in East Troy. Dit type weer zorgt ervoor, dat de meloenen ook extra zoet worden, zegt Jim Nienhuis, eveneens professor horticultuur aan de universiteit van UW-Madison. "De hete en droge condities resulteren in hogere mate van fotosynthese, waardoor er in het fruit een hogere concentratie fruitsuikers aanwezig is." 

Bruce Sherman, chet van Nord Pond restaurant in Chicago krijgt groenten en fruit aangevoerd vanuit Indiana, Michigan en Wisconsin. De laatste zendingen van suikermeloenen en komkommers zijn uitzonderlijk zoet. "We zullen de producten niet teveel dressing geven. Het groente en fruit is van zichzelf al smaakvol genoeg." Tot nu toe heeft hij nog geen exceptionele pittige pepers gekregen, maar één leverancier vertelde hem, dat de jalapeños en Serrano pepers twee keer zo heet zijn als normaal. 

© onweer-online
Bron: oregon live | Gewijzigd: 20 juli 2012, 15:18 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 Jul. 2006
20 juli 2012, 19:28 uur | Bericht #361903
Voor de liefhebbers: Eénmalig een recept met hete pepers
Gemaakt door Dan Jacobs, chef van Roots


JALAPENO POPPERS

The seeds and inner membranes of the jalapenos contain much of their heat. They can be left in or scraped out and discarded depending on your heat tolerance.
Start to finish: 1 1/2 hours
Makes 18 halves
3 ounces diced pancetta
9 large jalapeno peppers (about 12 ounces)
4 ounces cream cheese, softened
1/2 cup shredded cheddar cheese
1 1/2 cups milk
1 cup all-purpose flour
1 1/2 cups breadcrumbs
1 quart canola or peanut oil, for frying
Sour cream, to serve
Salsa, to serve
In a small skillet over medium-high heat, brown the pancetta until lightly crisp, about 4 minutes. Use a slotted spoon to transfer the pancetta to paper towels to drain excess fat. Let cool slightly.

Meanwhile, slice each jalapeno in half lengthwise. If desired, use the tip of the knife to scrape out and discard the seeds and membranes.
In a medium bowl, use your hands to mix together the cream cheese, cheddar cheese and pancetta. Use a butter knife to spread a bit of the cream cheese mixture into each jalapeno half. The cheese filling should be level with the sides of the peppers, not mounded.
Place the milk in one wide, shallow bowl, the flour in another and the breadcrumbs in a third. One at a time, dip the stuffed jalapeno halves first in the milk, then in the flour, shaking off any excess, but making certain the peppers are well coated. Arrange the peppers on a plate and allow to dry for
 10 minutes.

Once the peppers have dried a bit, dunk them again in the milk, then roll them in the breadcrumbs to coat well. Set them aside again to dry for another 10 minutes. Repeat the process of dunking the peppers in the milk and breadcrumbs one final time. By this point, the milk will be more of a sludge, but this is fine.

In a medium saucepan over medium-high, heat the oil to 365 F. Working in batches of 3 so as not to crowd the pan, add the jalapenos and fry for 1 to 2 minutes, or until golden brown. Use a slotted spoon to transfer the peppers to paper towels to drain excess oil. Check the temperature of the oil between batches, then repeat with the remaining peppers.
Serve immediately with sour cream and salsa.


Bron: brandonsun

Note:
Waarschijnlijk bekend, maar toch even voor de zekerheid. Een brandende mond niet blussen met water, maar met een hap rijst of met een chocolaatje.
(Beproefde methode ;) ) | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:41 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 Jul. 2006
26 juli 2012, 14:50 uur | Bericht #362485
De nieuwste droogte monitorEvery cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 Jul. 2006
26 juli 2012, 15:59 uur | Bericht #362497
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 Jul. 2009
27 juli 2012, 08:38 uur | Bericht #362608
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 Jul. 2009
27 juli 2012, 09:10 uur | Bericht #362618
VS kampen met droogte

Grote delen van de Verenigde Staten, vooral het midden en westen, zijn in de greep van een droogte die in tientallen jaren niet zo ernstig is geweest. De situatie wordt steeds nijpender omdat er nog altijd geen neerslag wordt verwacht. Volgens de meteorologische diensten blijft het mogelijk de hele zomer droog in de getroffen staten.

In vijf staten - Colorado, Iowa, Kansas, Missouri en Nebraska - worden de omstandigheden nu al als zeer ernstig omschreven en ook Arkansas en Oklahoma kampen met grote problemen. Door de droogte en de hitte mislukken veel oogsten, als gevolg waarvan voedsel en ook veevoer in rap tempo duurder worden.

Bron: Nieuws.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Terug naar boven
1 2
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.684 topics, welke bij elkaar 447.558 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.498 leden.
Het nieuwste lid is royalwing.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 81 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 81, lezen 2 mensen het topic "NASA gaat terug naar de Maan: Artemis I lancering aantstaande".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Meer felle natuurbranden verwacht in Nederland

Winterkou in Nederland snel aan het verdwijnen

Winterdiscussietopic

Droog en rustig weekend, volgende week bij vlagen guur weer

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

© 2003 - 2023 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden