Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Schiphol - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

9 Dec 2022 12:59:56

De kaart Schiphol - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

9 Dec 2022 12:59:56

De kaart Leeuwarden - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

9 Dec 2022 12:59:52

De kaart Groningen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

9 Dec 2022 12:59:51

De kaart De Bilt - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

9 Dec 2022 12:59:48

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

9 Dec 2022 12:59:39

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

9 Dec 2022 11:59:38

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

9 Dec 2022 11:00:03

De kaart Den Helder - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

9 Dec 2022 10:59:53

De kaart Leeuwarden - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

9 Dec 2022 08:59:50

De kaart De Bilt - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

9 Dec 2022 08:59:47

De kaart Groningen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

9 Dec 2022 08:59:39

De kaart Groningen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

9 Dec 2022 07:59:50

De kaart De Bilt - Windrichting
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

9 Dec 2022 07:59:49

De kaart De Bilt - Windsnelheid
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

9 Dec 2022 07:59:48
Actueel
1 / 4

winterdiscussietopic

Stoplicht winterweer op groen!

Aardbevingen en vulkaanuitbarsting op Java

De OnweerOnline LIVE eindejaarsuitzending

Doe mee!

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 Jul. 2006
27 juli 2012, 10:00 uur | Bericht #362630
Boeren in het westen van Tennessee worden hard getroffen door de extreme droogte. 


Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 Jul. 2009
27 juli 2012, 10:56 uur | Bericht #362656
Nieuwe trend in USA

Huiseigenaren en befrijven zijn moe van de bruine grasvelden die uitgedroogd zijn, en reiken naar de verfblikken. Grasveld verven is al lang een gangbare praktijk in droge klimaten, zoals het westen en zuidwesten. Oorspronkelijk wordt dit alleen gebruikt bij golfbanen en sportvelden. Doordat twee derde van het land last heeft van zware droogte, en de gemeenschappen verbieden om te sproeien lijkt de vegetatie meer op onkruid dan op een groen grasveld. Schildersbedrijven zeggen dat het niet giftige gras kleurstof enkele maanden kan blijven zitten. Het directe resultaat komt met een prijs, Terry LoPrimo had haar 77m2 gazon in Staten Island, NY, geschilderd voor $ 125

©Onweer-Online
Bron: Foxnews
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 Jul. 2006
4 augustus 2012, 08:41 uur | Bericht #364953
Amerikaanse droogte is goed voor Golf van MexicoDe "dode zone" in de Golf van Mexico, waar een gebrek aan zuurstof leven onmogelijk maakt, is dit jaar veel kleiner dan anders. Dat is een rechtstreeks gevolg van de droogte die de VS teistert. Uit metingen van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) blijkt dat de dode zone in de Golf momenteel zo'n 7.482 vierkante kilometer groot is. Dat is de vierde kleinste meting ooit, en vooral een groot verschil met vorig jaar, toen de dode zone meer dan dubbel zo groot was.

"We hadden de lage meting verwacht na de droge omstandigheden en het feit dat de aanvoer van nutriënten in de Golf een dieptepunt bereikten", zegt hoofdonderzoekster Nancy Rabalais.

De nutriënten, die vooral afkomstig zijn van de landbouw en andere menselijke activiteiten langs het stroomgebied van de Mississippi, stimuleren de groei van algen, die zuurstof uit het water halen. Daardoor ontstaat een dode zone waar nauwelijks leven mogelijk is. De gevolgen daarvan zijn niet alleen hard voor het milieu, maar ook voor de commerciële visvangst.

Bron: HLN | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:41 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 Jul. 2009
6 augustus 2012, 12:28 uur | Bericht #365471
Hitte doodt tienduizenden vissen in Amerikaanse meren

Miljoenen Amerikanen kreunen al maanden onder een ondraaglijke hitte. Ook de dieren lijden er echter onder, en het water in het Middenwesten is zo hard opgewarmd dat tienduizenden vissen erdoor sterven. Zo werden er in de staat Iowa ongeveer 40.000 steuren dood uit het water gevist, nadat de watertemperaturen 37 graden Celsius bereikten.

Deze foto is niet meer beschikbaar
Kernreactor stilgelegd door verstopt koelkanaal © ap.

Niet alleen in Iowa zijn de vissen dood uit het water te halen, ook in de staat Nebraska is de toestand kritiek, aldus verantwoordelijken van de lokale visdienst. In de Lower Platte-rivier vonden ze duizenden dode karpers, katvissen en steuren, waaronder ook karkassen van een bedreigde steursoort.

In de staat Illinois is de toestand dan weer zo erg dat dode vissen ervoor zorgden dat een kernreactor moest worden stilgelegd. Het aanvoerkanaal voor koelwater was namelijk verstopt geraakt door het grote aantal karkassen.

Aanpassingsvermogen
De Verenigde Staten kreunen momenteel onder een van de droogste en warmste zomers uit de geschiedenis. In ongeveer twee derde van alle staten zijn er hittegolven waargenomen, en is het waterpeil van de rivieren op een kritiek niveau.

Deze foto is niet meer beschikbaar                        Deze foto is niet meer beschikbaar
Deze aanlegstijgers liggen normaal volledig in het water. © epa.        © ap

Mark Flammang, een bioloog bij de Natuurdienst van de staat Iowa zegt dat de dieren wel extreme temperaturen aankunnen, maar nu is toch wel een kritiek niveau bereikt. "Deze vissen leven al vele duizenden jaren in onze meren en rivieren en kunnen zich aanpassen aan zware weersomstandigheden. Maar soms, zoals nu, zijn die omstandigheden zo extreem dat hun enorme aanpassingsvermogen zelfs niet voldoende is."

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 Jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 augustus 2012, 20:02 uur | Bericht #365865
Beren roeren zich door droogte VS

Aangezien hun gebruikelijke zomerse dieet van groenten en besjes door de snikhete zomer is verschrompeld komen hongerige beren in de VS de afgelopen maanden steeds vaker in de buurt van mensen naar eten zoeken. Ze graven door vuilnis, scheuren hordeuren aan stukken en kruipen in auto's op zoek naar een maaltijd.

In het noorden van de staat New York sloot een beer zich per ongeluk op in een personenbusje en molesteerde hij de auto van binnen in een poging te ontsnappen. Een andere beer wist een muur van een snoepwinkel te slopen in zijn zoektocht naar een tussendoortje.

"We zitten hier al zeventien jaar en we hebben nog nooit een probleem gehad met beren", zei Roslyn Starer, de manager van de Candy Cottage in het plaatsje Old Forge. "Maar het is de afgelopen tijd zo droog dat het normale voedsel in het bos niet groeit. Dus komen ze naar de stad toe."

Bron: Nieuws.nl
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 Jul. 2006
13 augustus 2012, 16:35 uur | Bericht #366329
Historische droogte zet watervoorzieningen VS onder druk

Deze foto is niet meer beschikbaar
Een koppel wandelt langs de bedding van een uitgedroogde rivier in de Amerikaanse staat Nebraska. © epa.

De historische droogte waar een groot deel van de Verenigde Staten deze zomer mee te kampen hebben, legt nu ook bloot dat er grote nood is aan meer strategisch waterbeheer. De watervoorzieningen staan onder druk. Afgelopen vrijdag zei het Amerikaanse ministerie van landbouw in een verklaring dat de opbrengst uit mais, goed voor bijna 40 procent van de wereldwijde oogst, 17 procent lager zou zijn dan werd verwacht. Dit zal volgend jaar een algehele stijging van de voedselprijzen tot gevolg hebben met zo'n drie tot vier procent. Van Ayers, een specialist op het vlak van landbouw en plattelandsontwikkeling van de Universiteit van Missouri Extension vertelt dat op 20 jaar tijd in zuidoost Missouri de oppervlakte aan landbouwgrond mét irrigatie meer dan verdrievoudigde. "Deze trend zal niet veranderen".

Warmterecord
Volgens het julirapport van het Nationaal Klimatologisch Datacentrum (NCDC) heerst er in 55 procent van de VS matige tot extreme droogte en in 33 procent zelfs zware tot extreme droogte. De hoogvlakten, het midwesten en het zuiden zijn het zwaarst getroffen. De afgelopen maand vestigde de VS een nieuw record met temperaturen van 3,3 graden boven het gemiddelde van de 20ste eeuw. Begin augustus keurde het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden voor 383 miljoen dollar (311 miljoen euro) aan noodhulp goed voor getroffen veehouders en boeren. Vorige week nog kondigde president Barack Obama nieuwe maatregelen en een aanvullende financiering aan van bijna 30 miljoen dollar (24 miljoen euro) om de door droogte getroffen gebieden te helpen. Ook lokaal wordt er actie ondernomen. Zo heeft gouverneur Jay Nixon uit Missouri een noodprogramma in het leven geroepen om landbouwers en veehouders van water te voorzien.

Extreem weer
Nochtans biedt die noodhulp nauwelijks een oplossing voor de veel grotere problemen die de veranderende klimaatpatronen en de extreme weersomstandigheden met zich meebrengen, zo zeggen milieuactivisten. Gerrit Jöbsis, regionaal directeur van de organisatie American Rivers, spreekt over een "hydro-onlogische cyclus" waarmee hij duidt op de onlogische benadering in het waterbeheer. De cyclus houdt in dat er paniek ontstaat wanneer er droogte heerst, onvoldoende preventieve maatregelen worden genomen om potentiële tekorten te voorkomen, en eens het terug regent, er wordt teruggekeerd naar het wanbeheer met betrekking tot de watervoorraden tot aan het moment van nieuwe droogte. "Deze onlogische aanpak is een spiraal van ineffectiviteit die we dringend moeten stoppen" zegt Jöbsis.

Daarbij benadrukt hij het belang van efficiënt watergebruik. "In het zuidoosten van de Verenigde Staten hebben we de beschikbare hoeveelheid water altijd vanzelfsprekend gevonden" zegt hij nog. Maar de afgelopen 40 jaar hebben steden zich uitgebreid en is de bevolking toegenomen waardoor er extra druk op de watervoorziening is ontstaan. "We verzetten ons meestal tegen de bouw van meer drinkwaterreservoirs tot de gemeenschappen de bestaande voorraden meer efficiënt gaan benutten" zegt Jöbsis' collega Ben Emanuel. American Rivers is van mening dat waterefficiëntiemaatregelen zoals een beter grondwaterbeheer en renovatie van bestaande dammen, de noodzaak om nieuwe dammen te bouwen, kan wegnemen.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 Jul. 2006
14 augustus 2012, 10:06 uur | Bericht #366467
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 Jul. 2006
17 augustus 2012, 00:18 uur | Bericht #367787
"Eet meer vlees" zegt Obama tegen zijn militairen

Terwijl een groot deel van de ranches en farms gebukt gaan onder de intense droogte, heeft Obama het Pentagon de opdracht gegeven om te onderzoeken of defensie meer vlees kan inlopen. Economische en politieke analysten zijn niet optimistisch over het plan om de vee-industrie op deze manier te helpen. Het ministerie van Defensie bekijkt of de aankopen van rundvlees, varkensvlees en lamsvlees nu gedaan kunnen worden en ze in te vriezen voor later. Defensie koopt ieder jaar zo'n 94 miljoen pond rundvlees, 64 miljoen pond varkensvlees en 500.000 pond lamsvlees in. Het vlees wordt gegeten door de troepen over de gehele wereld, zelfs in gevechtsgebieden zoals Afghanistan. 

In het kader van dezelfde opdracht zal het ministerie van Landbouw zo'n $170 miljoen aan vlees en gevolgte inkopen. "Farmers en ranchers krijgen ze de gelegenheid om meer van hun producten te verkopen in deze crisistijd, de belastingbetalers krijgen een betere prijs voor voedsel, welke anders op een later tijdstip ingekocht zou worden," zegt een woordvoerder van het Witte Huis. Volgens defensie budget analist Todd Harrison krijgt het ministerie van Defensie zo de gelegenheid om vlees in te kopen tegen een lagere prijs. Maar economen zeggen, dat deze actie niet meer is dan een druppel op de gloeiende plaat. "Het zal echt niet veel verschil maken," zegt Jim Dunn, landbouwkundig econoom. "Dit is de vleesconsumptie van één dag", zegt hij waarbij hij verwijst naar de $170 miljoen, die het ministerie van Landbouw moet uitgeven. 

Door de intense droogte is de maisoogst mislukt en de voedselprijzen schieten de lucht in. Veevoer bestaat voor het grootste deel uit mais. Ranchers moeten dus flink in de buidel tasten om hun vee tegen te geven. Omdat het te duur is om de dieren zwaarder te laten worden, verkopen de ranchers hun vee eerder dan normaal. Met meer vlees op de markt, daalt de prijs en daarmee ook de winst, die de ranchers zo hard nodig hebben om hun overgebleven veestapel te voederen. De maatregel, die afgekondigd is door Obama heeft als doel om de prijs van vlees op te schroeven door het overschot aan vlees van de markt te halen (marktwerking)

© onweer-online
Bron: wmur
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 Jul. 2006
6 september 2012, 13:04 uur | Bericht #370660
Voedselprijzen niet verder gestegen in augustus

De wereldwijde voedselprijzen zijn in augustus niet verder gestegen, maar stabiel gebleven op een weliswaar hoog niveau. Dat heeft de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN, vandaag verklaard.
Na een dramatische stijging van de voedselprijzen in juli was gevreesd voor een verdere escalatie van de prijzen, vooral wegens de droogte in de VS.

FAO-topman José Graziano da Silva noemt de cijfers van augustus geruststellend. Er is geen reden om te spreken van een voedselcrisis, aldus da Silva. Dat neemt niet weg dat de internationale gemeenschap actie moet nemen om de markten verder te kalmeren.

De prijsindex van de FAO blijft bijgevolg onder de piek van februari 2011. In juli was de index na drie maanden van dalingen fors gestegen.

In juli waren de voedselprijzen juist fors gestegen ten opzichte van de maand ervoor. Dat kwam doordat Amerikaanse maïs duurder werd. Oorzaak daarvan is aanhoudende droogte. Een FAO-econoom waarschuwde toen voor een mogelijke nieuwe voedselcrisis. In 2007 en 2008 ontstonden rellen in landen als Egypte en Haïti, omdat voedsel snel duurder werd.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 Jul. 2006
7 september 2012, 11:08 uur | Bericht #370692
Meeste akkerland nog steeds droog ondanks Isaac

De ergste droogte in tientallen jaren bkijft aanhouden in een groot gebied van de Plains en de Rockies. De restanten van orkaan Isaac hebben deze gortdroge gebieden links laten liggen. Wel regende het in de staten in het Midwesten. Dit gebied was eerst het epicentrum van de droogte. De regen werd dan ook meer dan verwelkomt in Missouri, Illinois en Indiana. De droogte in Missouri is "verbeterd" van extreme droogte naar ernstige droogte. Het meeste van Illionis en Indiana zijn nog "slechts" ernstig tot gemiddeld droog. 

Echter de ernst van de droogte is opgewaardeeld voor grote delen van de centrale en zuidelijke Plains. Dit gebied strekt zich uit van het zuiden van Zuid Dakota tot het noorden van Texas. Inwoners van het gebied kreunen onder aanhoudende hoge temperaturen (>37,7°C) en het gebrek aan regen. Delen van Zuid Dakota worden bestempeld als extreem droog. Dit geldt ook voor grote delen van Oklahoma, Kansas en Nebraska. 

Volgens meteorologen gaat de regio de meteorologisch drogere tijd van het jaar in. Dit betekent, dat de droogte in de komende maanden alleen maar erger gaat worden. Alles bij elkaar geteld heeft 62,89% van continental USA te maken met gemiddelde tot extreme droogte. Dit ligt maar een half procent lager dan voor Isaac. Dit alles heeft ertoe geleid, dat ondanks de zware stortregens van orkaan Isaac, de vijvers en meren te ondiep zijn voor het vee, de velden te stoffig zijn om zaaien en de gewassen verloren zijn gegaan. 

"Isaac kan beschouwd worden als hoofdstuk 1 van het droogte boek," zegt meteoroloog van NOAA David Miskus."We moeten echt veel, heel veel meer regen krijgen om deze droogte te elimineren." 

© onweer-online
Bron: NY Times
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 Jul. 2006
11 september 2012, 08:13 uur | Bericht #370867
Kerstbomen volgende slachtoffer droogte


De kerstboom uit Iowa.  Foto: extension.iastate

De teelt van kerstbomen in Iowa en in de anderen midwesterse staten van de USA wordt het volgende slachtoffer van de droogte van dit jaar. Het Des Moins Register meldt, dat de hete en droge zomer een grote tol heeft geëist op de zaailingen. De nieuw geplante bomen zou in 2019 klaar zijn voor de verkoop. Echter de bomen zullen ziek en zwak zijn. Ook boomkwekers in Minnesota, Wisconsin en Michigan melden verliezen. 

Jesse Randall, boomkweker in Boone County, zegt dat de voorraad bomen in de komende jaren krap wordt. Maar de oogst van dit jaar is even goed en sterk als andere jaren. Deze bomen zijn geplant in 2005. Volgens Randall heeft vooral de spar last van de droogte. Deze boom is populair wegens de zilverachtige groenblijvende tinten en de rijke aroma.

© onweer-online
BronL KWQC
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 Jul. 2006
15 september 2012, 09:30 uur | Bericht #371063
Droogte nadert record niveauDe droogte, die delen van de USA in een wurggreep houdt, heeft een niveau bereikt, dat slechts twee keer eerder in de gedocumenteerde weergeschiedenis is bereikt. Het National Climatic Data Center raporteert deze week, dat 57,2% van het vasteland ("contiguous") van de USA gemiddeld tot extreem droog is. Dit percentage werd alleen behaald tijdens de "Dust Bowl" in de jaren "30 en tijdens een andere droogteperiode in de jaren '50. Echter er is nog een lange weg te gaan voordat het niveau van de Dust Bowl bereikt wordt. Op een bepaald moment in juli 1934 had een fenomenaal percentage van 79,9% van het land te maken met een gemiddelde of extreme droogte. De recente regenval kwam te laat om het verdorde graag te redden. De oogst heeft in vele delen van het land al plaatsgevonden. Maar de regen zorgde er wel voor, dat de ergste droogte in decades niet erger werd in verschillende staten in het Midwesten en op de Plains.

© onweer-online
Bron: USAtoday | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:41 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 Jul. 2006
27 september 2012, 20:06 uur | Bericht #372050
Time-lapse van droogte in Nebraska


Gepubliceerd op 26 sep 2012 door AssociatedPress

De maisvelden van Duane Braesch zijn het bewijs, dat Moeder Natuur hem en vele anderen in het Midwesten hard heeft aangepakt. Om de ontberingen te laten zien, heeft de 79 jaar oude agrariër uit Nebraska de Associates Press toegestaan om zijn maisvelden te filmen tijdens de ergste droogte in de USA in decades. De camera werd van stroom voorzien door zonnecellen en was bevestigd op een paal op een heuvel met uitzicht op het maisveld nabij Omaha. De camera nam iedere 10 minuten een foto. In de 59 dagen, dat de camera opgesteld stond, heeft het slechts 2x geregend. Tijdens de zomermaanden hebben vele andere boeren in de omgeving de oogst opgegeven en de oogst eerder binnengehaald als voedsel voor hun vee. 

© onweer-online
Bron: AP | Gewijzigd: 27 september 2012, 20:07 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 Jul. 2006
4 oktober 2012, 21:01 uur | Bericht #372517
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 Jul. 2006
22 november 2012, 11:22 uur | Bericht #376083
Ergste droogte in decades verergert in USA


Een boomstam op de bodem van een opgedroogd meer in Waterloo (Nebraska).

De ergste droogte in tientallen jaren is wederom verdiept na een maand van voorzichtige berichten, waarin vermeld werd, dat de omstandigheden iets aan het verbeteren waren. Wetenschappers zoeken naar een verklaring, die verder gaat dan alleen maar gebrek aan regen. Meer dan de helft van coninentaal USA heeft sinds de zomer te maken met droogte. De regenbuien sinds het einde van september leken de situatie iets te verbeteren. Echter dit positieve beeld werd gisteren de grond in geboord door het wekelijks U.S. Drought Monitor rapport. Hieruit blijkt, dat een groot gedeelte van het land nog te maken heeft met ernstige droogte. 60,1% van de "lower 48 staten" tonen tekenen van droogte. Dit was vorige week nog 58,8%. De hoeveelheid land in extreme of uitzonderlijke droogte (de zwaarste klassen) is toegenomen van 18,3% naar 19,04%. De kaart van de droogtemonitor vertelt het verhaal. Diep donkere vlekken bedekken het midden van het land en delen van Texas en het Zuidoosten. In deze delen van het land is de droogte het meest extreem. Ze worden omgeven door gebieden met een iets minder ernstige droogte. Alleen het Noordwesten, Florida en een smalle strook van New England tot Mississippi ontspringen de dans. De gouverneur van Missouri heeft een noodmaatregel afgekondigd: Er worden nieuwe waterputten geslagen in de gebieden waar het water zeer schaars is.

Een federaal meteoroloog waarschuwt, dat de getallen van afgelopen woensdag niet extra alarmerend zijn. Normaliter wordt het land in aanloop naar de winter droger. De droogtemonitor laat volgens hem alleen zien, dat het vorige week een droge week is geweest in grote delen van het land.  "De plaatsen, die neerslag krijgen zoals de Pacific Noordwest, hebben niet te maken met droogte. Terwijl gebieden, die neerslag nodig hebben, dit niet krijgen," voegt Richard Heim, meteoroloog bij NOAA, toe. "Ik verwacht, dat het droge gebied volgende week weer groter is geworden, omdat er weinig regen verwacht wordt in het Midwesten." Volgens Heim is er geen wetenschappelijke verklaring voor het feit, dat de droogte aanhoudt en dat er geen indicatie te geven is hoe lang de droogte nog gaat aanhouden. "Wat stuurt het weer? Het is net een auto zonder dat er iemand aan het stuur zit." verklaart Heim "Geen enkele van de atmosferische indicatoren zijn krachtig. Steeds nemen andere omstandigheden de overhand, geen enkele is dominant". 
Het grootste gebied van exceptionele droogete ligt in de Great Plains. Virtueel heeft heel Nebraska te maken met ernstige droogte met meer dan driekwart van de staat in de zwaarste categorie. "Maar Nebraska en de Dakota's krijgen in de nabij toekomst eveneens te maken met ernstige omstandigheden," zegt USDA's Eric Luebehsen. De droogte is ook in Kansas geïntensiveerd. Kansas is de grootste producent in de USA van wintergraan. Ook deze hele staat te maken droogte. 4% van Kansas valt sinds dinsdag ook in de ernstigste categorie. Hiermee heeft 34,5% van de staat te maken met exceptionele droogte. Vooral het zuiden van de staat heeft te maken met 25% minder regenval dan gemiddeld. 


Peggy Ebbesmeyer's ranch ligt in Truxton, Missouri.

Na een zomer waarin de boeren machteloos moesten toekijken hoe het maïs verdorde in de hitte, maken velen zich nu zorgen over het wintergraan. De kwantiteit wijkt niet veel af, maar de kwaliteit is niet goed volgens het USDA. Een kwart van het wintergraan is een slechte tot zeer slechte staat. Slechts 42% van al het wintergraan is in redelijke staat. In normale omstandigheden zouden de landbouwers de akker irrigeren, maar het waterpeil in de rivieren en reservoiren is laag. Veel agrariërs hopen, dat sneeuw enige verlichting kan gaan geven. Maar dan is er heel veel sneeuw nodig. Ongeveer 50cm sneeuw staat gelijk aan 2,5cm regen.
 


© onweer-online
Bron: NBC | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:42 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 2
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.640 topics, welke bij elkaar 447.339 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.495 leden.
Het nieuwste lid is Thunderred50.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 516 mensen aan het browsen op het forum. 7 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 516, lezen 8 mensen het topic "Berichtgeving over de winter 2011 - 2012".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

De OnweerOnline LIVE eindejaarsuitzending

Doe mee!

winterdiscussietopic

Stoplicht winterweer op groen!

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Aardbevingen en vulkaanuitbarsting op Java

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden