Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

9 Dec 2022 04:59:57

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

9 Dec 2022 04:59:57

De kaart Twente - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

9 Dec 2022 04:59:56

De kaart Maastricht - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

9 Dec 2022 04:59:53

De kaart Leeuwarden - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

9 Dec 2022 04:59:52

De kaart De Bilt - Neerslagsom
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

9 Dec 2022 04:59:47

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

9 Dec 2022 02:59:56

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

9 Dec 2022 02:59:55

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

9 Dec 2022 02:59:55

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

9 Dec 2022 02:59:54

De kaart Twente - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

9 Dec 2022 02:59:54

De kaart Twente - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

9 Dec 2022 02:59:53

De kaart Twente - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

9 Dec 2022 02:59:53

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

9 Dec 2022 02:59:37

De kaart Den Helder - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

9 Dec 2022 02:59:36
Actueel
1 / 4

winterdiscussietopic

Stoplicht winterweer op groen!

Aardbevingen en vulkaanuitbarsting op Java

De OnweerOnline LIVE eindejaarsuitzending

Doe mee!

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 Jul. 2006
9 juni 2012, 20:17 uur | Bericht #354447
Moesson in India laat op zich wachten

De moesson in India ontwikkelt zich dit jaar maar langzaam. Vooral in het oosten van India en over de Baai van Bengalen gaat het proces traag. Terwijl de sommige mensen weken van kouder, bewolkter en natter weer als een negatief iets zien, kijken de inwoners van het zuiden van Azië uit naar de regen. Een uitstel betekent voor sommige mensen weinig voedsel en erbarmelijke omstandigheden. Terwijl de zomer nadert lopen de temperaturen in India op tot ver boven de 40°C. Momenteel is het erg droog in de regio. Delhi kreeg bijvoorbeeld slechts 2mm regen in de hele maand februari 2012. Na de vreselijke combinatie van droogte en warmte zullen de mensen de moessonregens van harte verwelkomen. De regen is niet alleen noodzakelijk voor de landbouw, maar ook voor de gemoedstoestand van de inwoners en de hele economie van India.

Momenteel heeft alleen de directe westkust van India natter en koeler weer. Boven het oosten hangt een grote massa van droge lucht in het westen van de Baai van Bengalen. Deze massa is koppig en heeft zich stevig genesteld. De droge lucht breekt maar langzaam af. Normaal zou de moesson al de oostkust hebben opgeslokt. In het oosten van de baai van Bengalen heeft de moesson wel zijn intrede gemaakt. Dus de enige plek waar de droogte nog hoogtij viert is het schiereiland India en daar is nou juist regen nodig. Uiteindelijk zal de droge lucht gaan plaatsmaken voor de moesson, maar daarmee is de ellende nog niet geweken. Volgens meteorologen zal de Zuiderlijke Oscillatie gaan neigen richting El Niño omstandigheden. Deze staat erom bekend de moesson af te zwakken. Een late start van de moesson gevolgd door een zwakke moesson kan de regio een zware klap toebrengen. 

© onweer-online
Bron: Accuweather | Gewijzigd: 17 juli 2012, 13:59 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 Jul. 2006
17 juli 2012, 14:08 uur | Bericht #361457
Slecht moesson heeft grote gevolgen in India, maar ook wereldwijd

Niet alleen de USA heeft te kampen met groote droogte. Ook in het zuiden van India vindt momenteel een ramp plaats. Het moessonseizoen loopt ver beneden gemiddeld dit jaar. Het was aan het begin van het seizoen al duidelijk, dat de moesson op zich liet wachten. Een zwak maar groot gebied van droge lucht boven het westen van de baai van Bengalen hield de regenbuien tegen. Het meeste akkerbouwland bevindt zich van het Deccan Plateau noordwaarts door het westelijk deel van de hooglanden tot in de semi-aride (semi-droge) deel van het noordwesten. In Bangalore is slechts 8% van de gemiddelde hoeveelheid regen in de maand juli gevallen. Hyderabad, iets verder naar het noorden, kreeg maar 21% van de gemiddelde neerslag. 

Onder de gewassen, die worden verbouwd in deze regio, vallen mais, katoen, suikerriet en pinda's. Deze teelt is van belang voor zowel de regionale als de nationale economie. Als de moessoen niet snel en drastisch gaat verbeteren in de komende weken, zullen er voedseltekorten ontstaan en krijgt de economie van het land een flinke dreun. Dit in combinatie met de crisis in de corn-belt in de USA kan ervoor gaan zorgen, dat ook wereldwijd de voedselprijzen zullen gaan stijgen. 

Er is enige verlichting onderweg deze week voor het noordelijk deel van het land. Echter zal het in het zuiden van India gewoon droog blijven. 

© onweer-online
Bron: Accuweather

Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
ron12
Lid
Woonplaats: nijmegen
Berichten: 914
Lid sinds: 25 Aug. 2011
18 juli 2012, 18:57 uur | Bericht #361616
lijkt wel of de klimaatsverandering er een vaartje achter zet de laatste tijd.op alle continenten heb je raar weer de laatste maanden.o ja niet alleen de voedsel prijzen gaan omhoog ook de benzine prijs,ze kunnen door de droogte in vs minder bio olie maken,omdat er te weinig mais is de komende maanden,was op rtlz vanmidag | Gewijzigd: 18 juli 2012, 19:00 uur, door ron12
totale aantal onweersdagen in nijmegen vanaf januari tot nu dit jaar...33
dagen,waarvan...zwaar onweer op 0 dagen,onweer met hagel 4 dagen,onweer met windstoten 1 dagen.NOODWEER 0 DAGEN,alleen het weerlicht gezien verweg 3 dagen, alleen de donder gehoord 5 dagen van het onweer rondom nijmegen,onweer met veel regen 25 mm en meer 2 dagen
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 Jul. 2006
23 juli 2012, 22:48 uur | Bericht #362170
Sri Lanka lijdt zwaar onder uitblijven seizoensgebonden moesson

Voor veel Sri Lankanen kunnen de effecten van de klimaatverandering worden samengevat in een woord: regen. Door hun afhankelijkheid van water zijn ze bijzonder kwetsbaar voor de veranderende weerpatronen. "De grootste impact (van de klimaatverandering) is de regen of gebrek daaraan" vertelt WL Sumathipala, een expert op het vlak van veranderende klimaatpatronen. "De beschikbaarheid van water heeft voor Sri Lanka uiteenlopende gevolgen die gaan van de oogst over de opwekking van energie tot de waarde van de munt" voegt Sumathipala, die vroeger verbonden was aan de afdeling klimaatverandering van het ministerie van Milieu, daar nog aan toe. "Als de regen wegblijft en de hitte het oppervlaktewater verdampt, dan krijgen we dit", waarschuwde Sumathipala. De laatste zes maanden met hun genadeloze combinatie van schaarse regenval en extreme temperaturen, hebben de waarheid achter zijn verklaring bewezen. Het uitblijven van de seizoensgebonden moesson heeft een grote invloed op het leven van de Sri Lankanen, op hun levensonderhoud en op de economie van het land.

Effect op de rijstoogst
In de noordelijk-centrale regio die erg belangrijk is voor de rijstoogst staan de irrigatiereservoirs bijna droog en het waterlevel van de rivieren staat te laag om ze te bevoorraden. "Dit is waarschijnlijk de ergste droogte van de afgelopen jaren" zegt irrigatie-ingenieur RM Karunarathna. De droogte zal vrijwel zeker een effect hebben op de rijstoogst. Boeren die afhankelijk zijn van de waterreservoirs hebben al openlijk geprotesteerd en gewaarschuwd voor het verlies van hun rijstvelden. Verder naar het noorden, in gebieden die pas sinds mei 2009 weer wat winst maakten na drie decennia van oorlog, dreigt dat weer verloren te gaan door het gebrek aan water, zo beweren de Verenigde Naties in hun laatste updates over het land. "De vertraging van de noordwestelijke moessonregens veroorzaakt ernstige droogte in het land. Dit bedreigt de agrarische sector en het grootste deel van de verwachte opbrengsten uit rijst, groenten en andere gewassen" staat te lezen in het rapport.

Waterkracht
Het gebrek aan water heeft ook gevolgen voor de waterkrachtenergie die in een gemiddeld jaar zo'n 42 procent van de energietoevoer voor het land uitmaakt. Dit jaar was er in begin juli nog maar 15 procent van de stroom door waterkracht opgewekt. Om de ellende compleet te maken, zag de Sri Lankaanse munt, de rupee, een gestage daling ten opzichte van de dollar sinds eind vorig jaar. In november 2011 stopte de Centrale Bank zijn steun om de munt te versterken met als gevolg dat in de daaropvolgende acht maanden de rupee verzwakte met ongeveer 17 procent. Het meest recente jaarverslag van de Centrale Bank spreekt over een stijging van de temperatuur van ongeveer 0,45 graden Celsius tijdens de laatste twee decennia. Een stijging van 0,5 graden kan de opbrengst uit rijst doen dalen met bijna 6 procent.

bron; HLN
Every cloud has a silver lining
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 Jan. 2011
26 juli 2012, 19:20 uur | Bericht #362524
Citaat van Marga, zaterdag 9 juni 2012, 20:17 uur Moesson in India laat op zich wachten

De moesson in India ontwikkelt zich dit jaar maar langzaam. Vooral in het oosten van India en over de Baai van Bengalen gaat het proces traag. ....
© onweer-online
Bron: Accuweather

Ik kwam onderstaand artikel elders in het forum tegen.

De meteorologen hadden het dus blijkbaar mis...
'het afzwakken van La Niña was een belangrijke factor bij het opstellen van de zomerverwachting. Welke verklaring hebben ze nu voor het niet uitkomen van hun verwachting?


Citaat van Citaat van Marga, vrijdag 27 april 2012, 7:50 uur

Voorlopige verwachting moesson India

Volgens de meteorologen van de regering van India zal de komende moesson gepaard gaan met een bijna gemiddelde (96-104%) regenval. Het gemiddelde ligt op 89cm. De zomerregens op het Indiase subcontinent zijn afhankelijk van de zuidwest zomermoesson, die de weerpatronen domineert in de regio van juni tot september. Voor de meteorologen was het afzwakken van La Niña een belangrijke factor bij het opstellen van de zomerverwachting. De regenval is van levensbelang voor de mensen in het meeste van India en het verdere subcontinent. De economieën zijn afhankelijk van de hoeveelheid regenval.

© onweer-online
Bron: AccuweatherNoem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 Jul. 2006
28 juli 2012, 15:18 uur | Bericht #363307
Landverschuivingen door de moesson in het Zuid Azië in 2012 tot heden

Het "epicentrum" voor dodelijke landverschuivingen ligt in het zuiden van Azië en in het bijzonder aan de zuidelijke rand van de Himalaya. De belangrijkste factor is de zomer moesson, die aanhoudende regenval brengt naar de regio. De moesson start normaliter aan het einde van de maand mij. De onderstaande grafiek toont het cumulatieve aantal dodelijke landverschuivingen in Zuid Azië over de afgelopen paar jaar. Op de x-as staat de tijd. Eén pentad staat voor 5 dagen. De grafiek loopt van Pentad 30 (i.e. 31 mei, dag 151) tot pentad 65 en beslaat de hele moessonperiode.De zwarte lijn vertegenwoordigt 2012. Hierop is duidelijk te zien, dat in 2012 het laagste aantal dodelijke landverschuivingen in Zuid Azië heeft plaatsgevonden in de afgelopen 6 jaar. Aangezien het extreme weer elders op de wereld is dit vrij verrassend. Het geeft tevens aan, dat in grote delen van Zuid Azië er sprake is van een buitengewoon zwakke moesson. In India bijvoorbeeld is er 295 mm regen gevallen. Dit is 20% lager dan het gemiddelde in deze tijd (382mm). De onderstaande kaart suggereert, dat in het oosten van Nepal meer dan de gemiddelde hoeveelheid neerslag is gevallen. Alleen zijn er geen data om dit te onderbouwen. Bhitan, net ten oosten van Nepal, zou ongebruikelijk veel neerslag hebben gekregen. Echter het moessonseizoen duurt nog lang. De grafiek toont aan, dat 2009 droog begon, maar uiteindelijk op de tweede plaats eindigde qua landverschuivingen.© onweer-online
Bron: AGUEvery cloud has a silver lining
ron12
Lid
Woonplaats: nijmegen
Berichten: 914
Lid sinds: 25 Aug. 2011
31 juli 2012, 12:37 uur | Bericht #363775
ruim 600 miljoen mensen  in india zitten al twee dagen zonder stroom als gevolg van extreme hitte van de laatste dagen daar.bron verschillende nieuwssites | Gewijzigd: 31 juli 2012, 12:38 uur, door ron12
totale aantal onweersdagen in nijmegen vanaf januari tot nu dit jaar...33
dagen,waarvan...zwaar onweer op 0 dagen,onweer met hagel 4 dagen,onweer met windstoten 1 dagen.NOODWEER 0 DAGEN,alleen het weerlicht gezien verweg 3 dagen, alleen de donder gehoord 5 dagen van het onweer rondom nijmegen,onweer met veel regen 25 mm en meer 2 dagen
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 Jan. 2011
31 juli 2012, 17:52 uur | Bericht #363803
Citaat van ron12, dinsdag 31 juli 2012, 12:37 uur ruim 600 miljoen mensen  in india zitten al twee dagen zonder stroom als gevolg van extreme hitte van de laatste dagen daar.bron verschillende nieuwssites Er is wel wat meer aan de hand wat de ellende met de stroomvoorziening veroorzaakt. Je kunt niet volstaan met simpelweg de hitte de schuld geven. De elekttriciteitsbedrijven hebben de enorme economische groei en de daaruit voortvloeiende energiebehoefte niet voorzien en kampen bovendien met een heel verouderd hoogspanningsnet. M.a.w. men kan het met de elektriciteitsvoorziening gewoonweg niet bijbenen. Bron: eveneens verschillende krantberichten van vandaag.

Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 Jul. 2006
1 augustus 2012, 08:06 uur | Bericht #363868
Stroomvoorziening in India volledig hersteld

De zwaarste elektriciteitspanne ooit in India, waardoor meer dan de helft van de 1,2 miljard inwoners zonder stroom kwam te zitten, is volledig hersteld. Dat heeft het nationale elektriciteitsbedrijf meegdeeld. "De stroomvoorziening is volledig hersteld in het noorden, het oosten en het noordoosten", aldus een directeur van Power System Operation Corporation. In een twintigtal Indiase staten waren dinsdag elektriciteitsnetwerken uitgevallen.

Bron: HBvL


Every cloud has a silver lining
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5246
Lid sinds: 4 Jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 augustus 2012, 16:02 uur | Bericht #365006
Droogte nekt mogelijk groei Indiase economieDe groei van de Indiase economie zou dit jaar nog lager kunnen uitvallen dan eerder was voorzien ten gevolge van droogte. Dat heeft een hogeregeringsfunctionaris vandaag in New Delhi gezegd.Volgens een rapport van de Indiase Vereniging van Kamer van Koophandel en Industrie, dat vandaag verscheen, is de verwachting dat de Indiase economie dit jaar hooguit met 6,0 tot 6,3 procent zal groeien in plaats van de 7,6 procent waarvan eerder werd uitgegaan. Dit als gevolg van weinig regenval en de internationaal verslechterde situatie. Tot voor kort werd een groei van bijna 10 procent per jaar gerealiseerd.

Geen irrigatie
De econoom Tushar Poddar van zakenbank Goldman Sachs gaat zelfs uit van hooguit 5,7 procent groei. Waarnemers vrezen dat India dit jaar zijn derde droogteperiode meemaakt in 10 jaar tijd. De afgelopen maanden is er tijdens het regenseizoen veel minder neerslag gevallen dan normaal. Gevreesd wordt dat er dit jaar 15 procent minder regen valt dan gebruikelijk is. De deskundigen spreken van droogte als er minder dan 90 procent van het jaargemiddelde aan neerslag valt. Boeren hebben dan te weinig water om hun akkers te kunnen irrigeren.

Bron: HLN | Gewijzigd: 7 februari 2017, 11:29 uur, door Joyce.s
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5246
Lid sinds: 4 Jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 augustus 2012, 16:15 uur | Bericht #365009
Doden door overstromingen India

Plotselinge overstromingen en aardverschuivingen, veroorzaakt door stortregens, hebben in het noorden van India aan zeker zeven mensen het levengekost.Negentien mensen worden nog vermist. Dat hebben de autoriteiten in de deelstaat Uttarakhand zaterdag gezegd.Het gebied wordt sinds donderdag geteisterd door zware regenval en rivieren zijn buiten hun oevers getreden. De vermisten, allen bouwvakkers, waren aan het werk toen ze door het wassende water werden meegesleept.Wegen en snelwegen zijn ernstig beschadigd door het water, aldus de autoriteiten. Ten minste twee bruggen zijn weggespoeld. Honderden pelgrims die op weg waren naar Hindu-heiligdommen zijn gestrand. Het leger is ingezet om mensen te evacueren.Bron: Nu.nl | Gewijzigd: 4 augustus 2012, 16:17 uur, door Tatanka
there can be only one
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.639 topics, welke bij elkaar 447.338 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.494 leden.
Het nieuwste lid is richardvanengelen@upcmail.nl.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 809 mensen aan het browsen op het forum. 5 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 809, lezen 5 mensen het topic "Onweerskansen week 30".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

winterdiscussietopic

Stoplicht winterweer op groen!

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

De OnweerOnline LIVE eindejaarsuitzending

Doe mee!

Aardbevingen en vulkaanuitbarsting op Java

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden