Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Norman, MN; Polk, MN; Barnes, ND; Cass, ND; Grand Forks, ND; Steele, ND; Traill, ND.

25 Jun 2022 01:09:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Mellette, SD; Tripp, SD.

25 Jun 2022 01:06:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hughes, SD; Sully, SD.

25 Jun 2022 01:03:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dooly, GA; Macon, GA.

25 Jun 2022 01:00:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kit Carson, CO; Sherman, KS; Wallace, KS.

25 Jun 2022 00:52:20

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Sheridan, ND; Wells, ND.

25 Jun 2022 00:47:37

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Grand Forks, ND.

25 Jun 2022 00:42:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benson, ND; Eddy, ND; Griggs, ND; Nelson, ND; Ramsey, ND.

25 Jun 2022 00:42:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grand Forks, ND; Griggs, ND; Nelson, ND; Steele, ND.

25 Jun 2022 00:42:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Foster, ND.

25 Jun 2022 00:42:05

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Marshall, MN; Polk, MN; Grand Forks, ND; Nelson, ND; Walsh, ND.

25 Jun 2022 00:36:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Greeley, KS.

25 Jun 2022 00:31:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benson, ND; Ramsey, ND.

25 Jun 2022 00:31:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hughes, SD; Lyman, SD; Stanley, SD.

25 Jun 2022 00:31:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Eddy, ND; Grand Forks, ND; Griggs, ND; Nelson, ND; Steele, ND; Walsh, ND.

25 Jun 2022 00:26:47
Actueel
1 / 4

Fototopic Zomer 2022

Doe mee!

Zomer discussietopic

Warm maar wisselvallig

Vorstschade in Nederland in een veranderend klimaat

Door forumleden Thijs en James Bob

Onweerskansen 23 & 24 juni

De laatste updates

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
17 augustus 2012, 19:29 uur | Bericht #367985
Winteronweer

Hoewel de zomer bekend staat als hét onweerseizoen vallen ook in andere perioden van het jaar onweersbuien. In de herfst is vooral de kuststrook gevoelig voor onweersbuien, in de lente vallen juist in de kustgebieden minder (onweers)buien en is die kans landinwaarts groter, maar ook in de winter is het soms goed raak. De afgelopen dagen vielen verspreid over het land buien en een flink aantal daarvan ging gepaard met onweer en hagel. Soms waren de buien zo heftig dat de ramen in hun sponningen trilden bij iedere donder en de tuin of het plantsoen helemaal wit zag van de hagelstenen. Stevige exemplaren dus, net zoals de onweersbuien die in bijvoorbeeld de zomer voorkomen, maar de ontstaanswijze is wel degelijk anders. We gaan het nader, maar zeer globaal bekijken. Voor het gros van de mensen is een onweersbui simpelweg een onweersbui en in principe is dat natuurlijk ook het geval, maar er zijn wel degelijk verschillen op te merken tussen een stevige onweersbui in de zomer en eentje in de herfst of winter. Dit heeft onder andere te maken met de voedingsbron, de verschillen in temperatuur van de lucht en het zeewater.


Woensdag vielen verspreid stevige buien, diverse daarvan ook met onweer en hagel. Joost van der Sluijs nam aan de kust zelfs een hoos waar.

Een zomerse onweersbui
In de zomer kennen we de onweersbuien vaak als afsluiters van een hele warme dag of zelfs periode. De hele dag was het bloedheet en zonnig, je steekt net de barbecue aan en ineens begint het te betrekken, te druppelen en voordat je het weet barst er een hevig onweer los. De lucht is in de zomer over het algemeen warm en vochtig en juist deze twee elementen zijn dé belangrijkste bronnen voor een onweersbui. Warme lucht is lichter dan koude lucht en stijgt van nature op. Een bel met warme lucht stijgt in de zomer dan ook gemakkelijk op en doet dit net zolang totdat zijn omgeving "even warm"is. Soms is dat pas op enkele kilometers hoogte in de atmosfeer.

De luchtbel koelt tijdens zijn weg omhoog geleidelijk af en nu is het zo dat warme lucht meer vocht kan bevatten dan koude lucht. Naarmate de luchtbel opstijgt, zal de hoeveelheid vocht in de bel relatief gezien dus gaan toenemen en uiteindelijk zijn maximum bereiken. Vanaf dat moment treedt condensatie op en vormt zich een stapelwolk. In de zomer is de lucht soms zo warm dat de luchtbel daarna blijft stijgen en bovendien gaat dit met een enorme snelheid. Koudere lucht vanuit de bovenlucht wordt ter compensatie omlaag geduwd, waardoor sterke luchtstromingen in de wolk ontstaan. De stapelwolk groeit op zo'n moment dan al snel uit tot een bui en uiteindelijk zou daar onder "gunstige" omstandigheden dan ook onweer en hagel bij voor kunnen komen.


De waarnemingen van gisteren (woensdag) om 14 uur laten zien dat het op heel veel plaatsen tot onweer is gekomen (rode icoontje).

De sterk stijgende warme lucht en de sterk dalende koude lucht stromen met snelheden van zo'n 100 kilometer per uur langs elkaar in de bui. Door deze sterke luchtstromingen die in de wolk ontstaan, kunnen zich concentraties van elektrische ladingen in de wolk vormen en deze worden met die stromingen meegevoerd, waardoor de wolk als het ware wordt opgeladen en ontladingen mogelijk worden. Dit leidt uiteindelijk tot gedonder en bliksem.

Onweer in de winter
Anders is het in de koudere periode van het jaar, ofwel de periode van oktober tot en met maart. Van de warme en vochtige lucht is dan geen sprake en het onweert in de winter dan ook veel minder vaak en over het algemeen is het onweer kleinschaliger. Wel is er in deze tijd van het jaar nog sprake van relatief warm Noordzeewater en nu en dan van aanvoer van koude poollucht vanuit het noorden. Deze combinatie levert soms ook flinke donderbuien op, maar het aantal ontladingen is veel kleiner dan in de zomer.


Hoger in de atmosfeer (op ongeveer 5 kilometer hoogte) was het toen -31 graden boven ons land.

Zodra de koude poollucht vanuit het noorden tot noordwesten (net als afgelopen woensdag) over het Noordzeewater strijkt, is ook hier sprake van een groot temperatuursverschil. Het water van de Noordzee is momenteel nog een graad of 15 en in de situatie van gisteren was de bovenlucht (500 hPa vlak, ofwel op ongeveer 5 kilometer hoogte) op dat moment -31 graden. Een verschil van 46 graden! Een geldende regel binnen de meteorologie is dat bij een temperatuursverschil boven 40 graden onweer en hagel kan voorkomen.

De "warme" lucht boven het zeewater hoeft in deze situatie niet heel sterk te stijgen om in de koudere lucht terecht te komen en de basis van zo'n onweersbui ligt in de winter dus veel lager en ook zal de wolk veel eerder gaan verijzen (de wolk bestaat in deze tijd van het jaar vaak bijna alleen uit een ijskap). De ontladingen vinden in de herfst- en winterperiode daardoor op veel geringe hoogte in de wolk plaats, waardoor de kans op inslaan groter is dan bij een zomerse onweersbui. Een ander verschil tussen zomer- en winteronweer is dat het onweer in de koudere periode op ieder moment van de dag kan voorkomen, terwijl dat in de zomermaanden veelal in de namiddag en avond het geval is. Alleen bij passage van een koufront zal het in de zomer ook op een ander tijdstip tot onweer komen.

Bron: Meteo Consult


Every cloud has a silver lining
RayZor
Lid
Woonplaats: Eext
Berichten: 1135
Lid sinds: 19 jun. 2007
17 augustus 2012, 20:53 uur | Bericht #368001
Voorbeeldje van onweer in de winter.

Waarom deze advertentie?
Terug naar boven
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.536 topics, welke bij elkaar 446.996 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.430 leden.
Het nieuwste lid is RobertB.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 2375 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 2375, lezen 10 mensen het topic "Onweerskansen Pinksterweekend".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fototopic Zomer 2022

Doe mee!

Zomer discussietopic

Warm maar wisselvallig

Vorstschade in Nederland in een veranderend klimaat

Door forumleden Thijs en James Bob

Onweerskansen 23 & 24 juni

De laatste updates

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden