Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Andrews, TX; Winkler, TX; Lea, NM.

11 Aug 2020 02:17:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jennings, IN; Brown, IN; Bartholomew, IN; Jackson, IN; Lawrence, IN; Monroe, IN.

11 Aug 2020 02:12:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Mercer, OH.

11 Aug 2020 02:12:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Marion, IN; Morgan, IN; Johnson, IN.

11 Aug 2020 02:12:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Shelby, IN; Hancock, IN; Rush, IN; Marion, IN; Morgan, IN; Johnson, IN.

11 Aug 2020 02:04:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Duval, FL; Nassau, FL.

11 Aug 2020 02:04:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Polk, MO; Hickory, MO; Dallas, MO; Camden, MO.

11 Aug 2020 02:04:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Clinton, IL; Washington, IL.

11 Aug 2020 02:04:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Moultrie, IL; Coles, IL; Shelby, IL; Douglas, IL; Christian, IL; Effingham, IL.

11 Aug 2020 02:01:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Door, WI.

11 Aug 2020 02:01:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cherokee, KS.

11 Aug 2020 02:01:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hodgeman, KS; Ford, KS.

11 Aug 2020 02:01:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Muscogee, GA; Marion, GA; Chattahoochee, GA.

11 Aug 2020 02:01:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berkshire, MA.

11 Aug 2020 02:01:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Twiggs, GA; Wilkinson, GA.

11 Aug 2020 02:01:30
Actueel
1 / 4

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2743
Lid sinds: 15 jun. 2007
27 augustus 2012, 09:37 uur | Bericht #369824
Herfstverwachting 2012De herfst, alweer het derde seizoen van het jaar. Het seizoen met veel verschillen en vaak typerende kenmerken. De verkleurende en afvallende bladeren, de dauwdruppels op het gras 's morgens, iets koudere nachten, enz. Het weerbeeld die gekoppeld wordt aan de herfst is er meestal één die wisselvallig en winderig is. Vaak verwachten we dan de eerste stormen al zijn die in de minderheid de laatste 20 jaar. De meest recente en serieuse najaarsstorm was op 27 oktober 2002, toen West- en Noord-Nederland windstoten van 130 km/uur hadden. De bekendste najaarsstorm was die van 13 november 1972. Windstoten van 150 km/uur veroorzaakten een chaos. In België trok in 2011 een stormdepressie dwars door Vlaanderen. Hier ontsnapten we aan de felste windstoten maar in Frankrijk werden toen snelheden gemeten van ongeveer 130 km/h en in de Alpen zelfs tot 150 km/h. Ook vorig jaar in Nederland was er in december een storm waarbij de windstoten aan zee opliepen tot 100 km/h.

Genoeg over de stormen want in de herfst is het ook niet altijd kommer en kwel. Vaak krijgen we ook te maken met nog een nazomer. Een nazomer, oudewijvenzomer of sint-michielszomer is de periode van begin september tot half november waarin het nog zomerachtig weer kan zijn. Weliswaar daalt in deze tijd van het jaar de gemiddelde middagtemperatuur in De Bilt van ongeveer 20 graden naar 9 graden, maar er zijn ook regelmatig periodes die volledig aan de zomer doen denken. Meteorologisch is het zomerse najaarsweer goed verklaarbaar. In deze tijd van het jaar vormt zich vaak een hogedrukgebied boven Midden-Europa. Boven West-Europa waait de wind daardoor uit zuidelijke richtingen, waarmee warme lucht uit het gebied van de Middellandse Zee wordt aangevoerd. Bovendien ontstaan boven de Atlantische Oceaan actieve depressies waarin de luchtdruk heel laag kan worden omdat de tegenstellingen in temperatuur tussen het noordpoolgebied en de tropen in het najaar groter worden. Boven de oceaan is de luchtdruk dan lager dan boven Midden-Europa waardoor de zuidelijke wind boven West-Europa toeneemt en de aanvoer van warme lucht nog sterker wordt. 

Onder zulke omstandigheden kan de temperatuur in Nederland in september en oktober nog oplopen tot waarden tussen 20 en 25 graden. In november, als de zon al niet meer zoveel kracht heeft, wordt het dan 15 tot 20 graden. In extreme gevallen zijn in de afgelopen honderd jaar in het zuiden van Nederland in oktober zelfs nog tropische temperaturen gemeten van 30 graden. Het dagrecord voor november werd behaald op 4 november 1994 toen op de weerstations Maastricht en Oost-Maarland 21,1 graden werd gemeten, voor deze maand de hoogste temperatuur van de 20e eeuw. Het maandrecord voor september (sinds het begin van de regelmatige temperatuurmetingen in 1706) werd behaald in 2006, met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 17,9 graden tegen normaal 14,2 graden. 

Een eerste nazomer op komst?
 

Zoals het er nu naar uit ziet zou het begin van september al ineens kunnen starten met een nazomerse periode. Zowel het Europese als het Amerikaanse weermodel laten op lange termijn een hogedrukgebied pal boven onze streken posteren waardoor we mogelijk aanvoer krijgen van warme lucht uit het zuiden. Of het zover komt zien we wel maar het staat momenteel op de kaarten en ook is de stijging in de pluimgrafiek te zien. Hieronder een animatie betreffende de drukverdeling van GFS en ECMWF.Lange termijnverwachtingen zijn niet echt aan mij besteed als zijn er bepaalde weerbureaus die er zich wel durven aan wagen. Hoe geloofwaardig ze zijn hou ik aan jullie over! In ieder geval is het leuk om te kijken of er iets van uitkomt en is het voer voor discussie in dit topic. Natuurlijk doen we dit, zoals we ondertussen van onze leden gewoon zijn, met wederzijds respect voor elkanders mening en op een meestal beleefde manier. Hieronder de herfstverwachting van WSI (Weather Services International).

"Een zachte Europese herfst verwacht" - "Volgens de patronen in de oceaantemperaturen wordt een kalme periode verwacht"

WSI verwacht temperaturen voor de komende periode (september-november) die op de meeste plaatsen in Europa gemiddeld hoger dan normaal gaan uitkomen, met uitzondering van het zuiden. "Met de herfst voor de deur zien we in zowel de klimaatmodellen als in de analogen in het verleden dat er zich een milde periode aandient op vele plaatsen in Europa." Dat zegt Dr. Todd Crawford, hoofd meteoroloog van het WSI. "De combinatie van de opkomende El Nino en de koude noordelijke Stille Oceaan resulteren meestal in een gebrek aan Noord-Atlantische blokkades en boven-normale temperaturen, vooral over het noorden. Onze vroege blik op de winter suggereert dat de beste kansen voor onder-normale temperaturen liggen in het noordoosten van Europa en West-Rusland, terwijl boven-normale temperaturen over het zuidoosten te verwachten zijn. Het lot van de West-Europese winter is nog onduidelijk, aangezien de belangrijkste factoren van de Noord-Atlantische Oscillatie (NAO) nog op de kaarten moeten verschijnen"September:
Scandinavië – Warmer dan normaal
Verenigd Koninkrijk – Iets warmer dan normaal
Noord-Europa – Iets warmer dan normaal
Zuid-Europa – Warmer dan normaal

Oktober:
Scandinavië – Warmer dan normaal
Verenigd Koninkrijk – Warmer dan normaal
Noord-Europa – Warmer dan normaal, uitgezonderd het oosten
Zuid-Europa – Koeler dan normaal, uitgezonderd het westen

November
Scandinavië – Warmer dan normaal
Verenigd Koninkrijk – Warmer dan normaal
Noord-Europa – Warmer dan normaal
Zuid-Europa – Koeler dan normaal

Bron: WSI
©Onweer-Online


| Gewijzigd: 1 september 2012, 07:57 uur, door Bart Standaert
BartS
Poider
Lid
Woonplaats: Sneek (Friesland)
Berichten: 1017
Lid sinds: 27 nov. 2010
1 september 2012, 09:12 uur | Bericht #370347
Mooie 00z run deze ochtend van EC. Lijkt wel of het elke run ietsje warmer wordt. Dat hoog blijft ook honkvast liggen.
Onweersdagen 2013 : 1
Waarom deze advertentie?
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 september 2012, 10:17 uur | Bericht #370353
In het uiterste Oosten al hele lichte vorst aan de grond gehad (10cm). Maar ook op de normale hoogte was het daar koud met 3.2 graden.
Bron: Weerplaza
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2743
Lid sinds: 15 jun. 2007
1 september 2012, 11:38 uur | Bericht #370358
Tot en met volgende week donderdag zijn de diverse weermodellen het redelijk met elkaar eens. Vanaf vrijdag komt enkel GFS met een ander scenario af. Het hoge drukgebied dat boven ons komt te liggen volgens ECMWF, UKMO en GEM en voor het rustige weer gaat zorgen komende week, wordt volgens GFS gesplits door een depressie.

Donderdag


VrijdagBartS
Maxim1110
Lid
Woonplaats: Nijmegen(ma-vr), Eindhoven(weekend)
Berichten: 4041
Lid sinds: 25 okt. 2009
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 september 2012, 14:06 uur | Bericht #370365
Hehe, eindelijk, het mooiste seizoen van het jaar is weer aangebroken, en de zomer ligt gelukkig weer achter ons. Kom maar op met die herfst!
Helemaal vernieuwd: mijn eigen fotografiewebsite: www.maximvanasseldonk.com
Volg me ook op twitter: https://twitter.com/#!/PhotographyMvA
En like me op facebook: http://www.facebook.com/MaximVanAsseldonkPhotography
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2743
Lid sinds: 15 jun. 2007
2 september 2012, 08:57 uur | Bericht #370397
Iemand zin in 10 dagen overwegend droog, zonnig en rustig weer? Enkel morgen en woensdag een te verwaarlozen neerslagsignaal. De temperaturen rond 20 graden en op heeeeeel lange termijn zelfs oplopend tot 24-25 graden.

BartS
RayZor
Lid
Woonplaats: Eext
Berichten: 1135
Lid sinds: 19 jun. 2007
2 september 2012, 09:27 uur | Bericht #370398
Bijna vergeten, en aangezien de zomer topic al gesloten is 8)


Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4217
Lid sinds: 16 jan. 2011
2 september 2012, 11:13 uur | Bericht #370403
Koude herfst voor Nederland? Een ander geluid!
Als ik zo een naar het ECMWF-kaartje kijk dat het Meteorologisch instituut van Noorwegen geplaatst heeft, lopen we echt kans op een koudere herfst.

Het instituut schrijft:
'Voor vrijwel geheel Noorwegen zijn de seizoensgebonden temperatuursvooruitzichten voor de herfstperiode 2012 is zo'n 0,5 ° C boven de het langjarig gemiddelde van 1961-1990.  Dit betekent eigenlijk een koele herfst in vergelijking met de afgelopen jaren. De gehanteerde periode 1961-1990 was een koudere periode dan het huidige klimaat. Informatie over de verschillende maanden wordt niet gegeven. De seizoensverwachting geldt momenteel alleen voor de temperatuur en geeft geen informatie over de verwachte neerslag.'


'De kaart is gebaseerd op 40 verschillende prognoses van de Europese (ECMWF). De kaart toont de verwachtte afwijking t.o.v. de gemiddelde waarden over de periode september t/m november 2012 t.o.v. de meerjarige periode 1961-1990 en kan per maand uiteraard afwijken. Binnen de verwachting kan een maand immers warmer of kouder zijn dan het gemiddelde over de drie herfstmaanden samen.


Wat betekent dit voor Nederland?
Kijken we naar het kaartje, dan zien we Nederland dichter bij de grens liggen waarop voor de hele herfstperiode gemiddeld 0 ° C verschil verwacht wordt t.o.v. het langjarig gemiddelde van 1961-1990.
Aangezien de ook voor Nederland geldt dat het langjarig gemiddelde van herfst de laatste 20 jaren (1991-2010) rond 0,4 ° C hoger was dan de gemiddelde temperatuur in de voor de prognose gebruikte periode 1961-1990 , dan kunnen we op basis hiervan voor Nederland zeggen dat de ECMWF-verwachting voor de herfst gemiddeld gelijk tot koeler zal zijn dan het langjarig gemiddelde over 1991-2010. De nog koudere grens ligt in het verwachtingskaartje dichtbij Nederland.

Dus, wat zal het gaan worden? Warmer of kouder?

Verschillen tussen de gebruikte langjarige periode en de recentere periode voor Nederland.
              1961-1990       1991-2010
sept            14,2                     14,5

okt              10,3                     10,7

nov               6,2                      6,7


| Gewijzigd: 2 september 2012, 11:23 uur, door Ben47
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
jcroon
Lid
Woonplaats: breda
Berichten: 4147
Lid sinds: 26 aug. 2011
2 september 2012, 11:27 uur | Bericht #370405
Citaat van Bart Standaert, zondag 2 september 2012, 8:57 uur Iemand zin in 10 dagen overwegend droog, zonnig en rustig weer? Enkel morgen en woensdag een te verwaarlozen neerslagsignaal. De temperaturen rond 20 graden en op heeeeeel lange termijn zelfs oplopend tot 24-25 graden.
Als dat zo doorgaat lopen we het hele jaar al een maand achter op de seizoene,. winter pas in februari, zomer pas in augustus, najaar (voor zover kou en guur) pas over een tijdje. Maar nu heb ik  toch een trui aan getrokken , vind het nog niks lekker.

Poider
Lid
Woonplaats: Sneek (Friesland)
Berichten: 1017
Lid sinds: 27 nov. 2010
2 september 2012, 12:03 uur | Bericht #370407
De seizoenen verschuiven lijkt het. De nieuwste EC pluim 00z is ook opnieuw warmer op termijn dan zijn voorganger. Oper en Control gaan vior 25 a 26 graden. En dus misschien weer onweerskansen dan | Gewijzigd: 2 september 2012, 13:52 uur, door Poider
Onweersdagen 2013 : 1
Woonplaats:
Berichten: 755
Lid sinds: 13 aug. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
2 september 2012, 12:55 uur | Bericht #370411
ik hoop dat oktober ook goed wordt dees jaar
Callie-P
Moderator
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 2097
Lid sinds: 16 jan. 2010
2 september 2012, 14:27 uur | Bericht #370413
Ook al is het winter... eeh herfstweer nog lekker rustig is en zelfs wat warm aanvoelt, rommelt het bij mij toch al enorm..
Ja dit is geen wintertopic.. maar ik ga dit heerlijke filmpje toch even posten... ( al zullen de mensen in dit filmpje het misschien niet helemaal met mij eens zijn )

| Gewijzigd: 2 september 2012, 14:29 uur, door Callie-P
zwoof
Lid
Woonplaats: Rijssen (Twente)
Berichten: 2000
Lid sinds: 8 jan. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
2 september 2012, 21:34 uur | Bericht #370437
Citaat van Calliep, zondag 2 september 2012, 14:27 uur Ook al is het winter... eeh herfstweer nog lekker rustig is en zelfs wat warm aanvoelt, rommelt het bij mij toch al enorm..
Ja dit is geen wintertopic.. maar ik ga dit heerlijke filmpje toch even posten... ( al zullen de mensen in dit filmpje het misschien niet helemaal met mij eens zijn )
Kan niet wachten tot het weer zover is. Hopen op een lekkere winterse periode zoals bovenstaand. 1979 was voor mij de mooiste winter. Heb het sinds die tijd niet zo extreem meer meegemaakt. Zoals ik hier al vaker heb gezegd, de immense ijs/sneeuwberg midden in de stad bij ons, waar alle geschoven sneeuw met vrachtwagens werd gedumpt, staat nog steeds op mijn netvlies gebrand. Zelfs in juni waren de restanten nog zichtbaar. Wie weet is het winter 2012 2013 weer eens een keer echt bingo en zullen we soortgelijke taferelen beleven, al is die kans klein ;)
Woonplaats: Borne, Overijssel
Berichten: 132
Lid sinds: 3 sep. 2012
3 september 2012, 16:32 uur | Bericht #370479
Het herfstdiscussie topic is weer van start gegaan in een nieuw jasje zie ik :)

ik ben trouwens nieuw hier en ik volg de herfst en wintertopics al ruim 2 jaar omdat ik elk jaar wel weer heel benieuwd ben wat voor winter we krijgen, maar eerst nog maar genieten van een nazomer en dan mag het van mij vanaf oktober echt herfst worden, eind november zie ik heel graag de eerste sneeuw! :| met als gevolg een sneeuw en schaatsrijke december maar dat is : wishfull thinking ;)
Woonplaats: Boom(Antwerpen)
Berichten: 2257
Lid sinds: 8 mei. 2012
3 september 2012, 19:24 uur | Bericht #370497
Vond dit nochtans ook een strenge winter. Wel wat verder in de tijd maar twas geschiedenis.;)

http://www.youtube.com/watch?v=4BuW7s5CWbc
Onweersdagen met hagel: 2 ---- Licht onweer: 7
Onweersdagen met rukwinden: 4 ---- Matig onweer: 1
Onweersdagen in totaal 2015: 9 ---- Zwaar onweer: 1
ron12
Lid
Woonplaats: nijmegen
Berichten: 914
Lid sinds: 25 aug. 2011
3 september 2012, 20:10 uur | Bericht #370503
De komende 15 dagen weinig of geen neerslag te verwachten.Aankomende weekend wordt  rond de 25 graden verwacht.
totale aantal onweersdagen in nijmegen vanaf januari tot nu dit jaar...33
dagen,waarvan...zwaar onweer op 0 dagen,onweer met hagel 4 dagen,onweer met windstoten 1 dagen.NOODWEER 0 DAGEN,alleen het weerlicht gezien verweg 3 dagen, alleen de donder gehoord 5 dagen van het onweer rondom nijmegen,onweer met veel regen 25 mm en meer 2 dagen
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2743
Lid sinds: 15 jun. 2007
4 september 2012, 10:42 uur | Bericht #370539
De nieuwe 10-daagse pluim laat pas volgende week dinsdag neerslagsignalen zien.

BartS
jcroon
Lid
Woonplaats: breda
Berichten: 4147
Lid sinds: 26 aug. 2011
4 september 2012, 10:59 uur | Bericht #370542
Citaat van Bart Standaert, dinsdag 4 september 2012, 10:42 uur De nieuwe 10-daagse pluim laat pas volgende week dinsdag neerslagsignalen zien.

Goede vooruitzichten voor de http://www.openmonumentendag.nl/

Woonplaats: Borne, Overijssel
Berichten: 132
Lid sinds: 3 sep. 2012
4 september 2012, 17:43 uur | Bericht #370564
Citaat van Bart Standaert, dinsdag 4 september 2012, 10:42 uur De nieuwe 10-daagse pluim laat pas volgende week dinsdag neerslagsignalen zien.
ziet er redelijk uit tot volgende week maandag 8)

| Gewijzigd: 5 september 2012, 08:39 uur, door Bart Standaert
Woonplaats: Koekelare, West-Vlaanderen https://twitter.com/BartStandaert
Berichten: 2743
Lid sinds: 15 jun. 2007
5 september 2012, 08:42 uur | Bericht #370583
Komend weekend zomers weer met temperaturen rond 24-25 graden. Weinig wind en veel zon. Wel frisse nachten maar we zijn ondertussen al september ook.

BartS
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Dit topic is gesloten
2 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 2 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.052 topics, welke bij elkaar 442.995 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.131 leden.
Het nieuwste lid is GORKI.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
2 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3501 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3501, lezen 14 mensen het topic "Onweerskansen van 23 en 24 augustus".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden