Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Mitchell, KS; Osborne, KS.

25 Apr 2024 16:54:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pulaski, AR; Saline, AR.

25 Apr 2024 15:44:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cloud, KS; Republic, KS.

25 Apr 2024 15:29:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Perry, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

25 Apr 2024 15:29:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Mitchell, KS.

25 Apr 2024 15:10:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Conway, AR; Perry, AR; Pope, AR.

25 Apr 2024 15:10:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cloud, KS.

25 Apr 2024 14:46:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Conway, AR; Perry, AR; Pope, AR; Yell, AR.

25 Apr 2024 14:46:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Smith, KS; Webster, NE.

25 Apr 2024 14:46:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Phillips, KS; Smith, KS; Franklin, NE; Webster, NE.

25 Apr 2024 14:25:25

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Phillips, KS; Smith, KS; Franklin, NE; Harlan, NE; Webster, NE.

25 Apr 2024 14:12:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Mitchell, KS.

25 Apr 2024 14:08:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jewell, KS; Mitchell, KS; Osborne, KS; Smith, KS.

25 Apr 2024 13:44:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Osborne, KS; Smith, KS.

25 Apr 2024 13:10:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Osborne, KS; Phillips, KS; Rooks, KS; Smith, KS.

25 Apr 2024 12:33:33
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 augustus 2012, 15:46 uur | Bericht #370021
Rustige start meteorologische herfst

Op zaterdag begint voor meteorologen de herfst. Vanwege boekhoudkundige redenen begint een nieuw seizoen op de eerste van de maand. Na een voor velen toch ietwat tegenvallend zomerseizoen is de vraag of de herfst mooi najaarsweer zal brengen.


De hersft komt er aan! De meeste bladeren aan de bomen zijn nog groen, sommigen laten al herfstkleuren zien. Foto: Corina Magielse, Wernhout.

Zomer 2012
Na twee koele zomermaanden, juni en juli, komt de laatste zomermaand augustus mede dankzij een hoogtropisch weekeinde warmer uit dan normaal.  Meteo Consult verwacht voor augustus een gemiddelde temperatuur van 18.5 graden. Dat is precies een hele graad warmer dan de 17.5 graden die in de klimaatboeken als normaal staat. De zomer van 2012 als geheel komt daardoor ondanks de koele eerste twee zomermaanden met 16.9 graden ten opzichte van 17.0 graden als normaal uit.


Spinnen horen bij de herfst. Tijdens rustige en frisse nachten zetten dauwdruppels zich af tegen de draden van een spinnenweb. Foto: Martha Kivits, Waalwijk.

Nog 1 keer zomerse temperaturen
Op het einde van de meteorologische zomer worden we vanmiddag nog 1 keer getrakteerd op zomerse temperaturen. Met een zuid tot zuidwestelijke wordt warme lucht uit Frankrijk aangevoerd. In Limburg, Brabant, Gelderland en Overijssel wordt het 25 graden. Of het hoofdstation in de Bilt nog een keer voor een zomerse dag in aanmerking komt is de vraag. Mocht de Bilt op een zomerse dag uitkomen, wordt het de negende zomerse dag in augustus en de zeventiende van de zomer. 


De weerkaart van zaterdag 1 september, de eerste dag van de meteorologische herfst. Een uitloper van een hogedrukgebied ten westen van Frankrijk strekt zich uit tot over onze omgeving. Regenbrengende storingen trekken ten noorden van ons land over Schotland richting Scandinavie.

Koel afscheid van de zomer
Na passage van een koufront komende nacht worden donderdag, de op een na laatste dag van de zomer, geen zomerse temperaturen meer gehaald, maar is het met 18 tot 22 graden beslist niet koud. Een trog boven de Noordzee, in de hogere luchtlagen ook goed ontwikkelt, is de oorzaak dat boven het de afgelopen maand toch goed opgewarmde Noordzeewater buien ontstaan. In de ochtend al in het noordwesten, ’s middags ook landinwaarts. De buien kunnen gepaard gaan van een enkele onweersklap. Tussen de buien door is nog steeds voldoende ruimte voor de zon.  Op de laatste dag van de zomer, vrijdag, wordt met stevige noorden tot noordwesten koude lucht aangevoerd en wordt het niet warmer dan 15 tot 18 graden. Een volgende trog trekt in de nacht en ochtend van noord naar zuid over het land met wolken en enkele buien. In de middag klaart het aan de achterkant van de trog vanuit het noorden op en eindigt de meteorologische zomer met een fraaie zonsondergang.


Indien de lucht vanaf de Noordzee wordt aangevoerd, kan tijdens heldere nachten mist worden gevormd. Foto: Jan Stapelbroek, Doetinchem.

Rustige start van de herfst
In het eerste weekeinde van september wordt de invloed van hogedrukgebieden groter. Een uitloper van het beroemde Azoren hogedrukgebied steekt zaterdag zijn neus uit naar ons land. Onder de vleugels van dit hoog doet de wind het kalmpjes aan en blijven neerslagbrengende storingen, mee gevoerd door een westelijke stroming, grotendeels ten noorden van ons land.


Met winden uit richtingen tussen noord en west kunnen gemakkelijk wolkenvelden vanaf de warme Noordzee worden aangevoerd en valt het tegen wat betreft de najaarszon. Foto: Gerard Boukes, Zandvoort.

Wolken of zon?
Hoge barometerstanden zijn echter geen garantie voor stralend zonnig najaarsweer. Van belang is de exacte positie van de hogedrukgebieden. Komt de as van de hogedrukgebieden ten zuiden van ons land te liggen, blijven we gevoelig voor vochtige lucht vanaf de Noordzee met soms hardnekkige wolkenvelden waaruit uit de dikste plukken soms wat lichte regen of motregen kan vallen. Vochtige lucht in de onderste lagen van de atmosfeer is de oorzaak van mistvorming in de nacht. Mist, die in de ochtenduren door de septemberzon meestal nog vrij vlot wordt opgelost. Naarmate de kracht van de najaarszon afneemt, duurt het steeds langer voordat mist verdwijnt. Indien de as van de hogedrukgebieden boven of ten noorden van ons land ligt en de aanvoer van vochtige lucht stopt, is de kans groter op zonnige najaarsdagen. Door de kracht van de zon kan het kwik nog redelijk oplopen naar waarden tussen 20 en 25 graden.


De kracht van de septemberzon is zodanig dat mist in deze tijd van het jaar vrij rap verdwijnt. Foto: Karin Broekhuijsen, de Kiel.

Herfst in Europa
In het landen rondom de Middellandse zee gaat de zomer nog wel even door. De extreme temperaturen van meer dan 40 graden, vorige week nog dagen achtereen op de Balkan, behoren gelukkig tot de verleden tijd. Op de meeste plaatsen lopen de temperaturen nog steeds op tot boven de 30 graden en in het zuidoosten van Europa, in Griekenland en Turkije tot boven de 35 graden. In het noordoosten van Spanje vallen vandaag en morgen een paar buien. Helaas niet in de omgeving van Madrid, op dit moment het middelpunt van bosbranden. Ook elders in het Middellandse zeegebied blijft het bosbrandgevaar groot na de warme en kurkdroge zomer. Een eerste herfstdepressie is echter in zicht en veroorzaakt vrijdag in de Alpen en in het noorden van Italië buien met lokaal veel neerslag. In de Alpen valt boven de 2000 meter hoogte de eerste sneeuw. Aan de achterkant van de herfstdepressie die zich boven het warme water van de Middellandse zee (25-29 graden) nestelt tussen de Cote ‘d Azure en Corsica steekt een forse Mistralwind in de Rhonevallei op. Intussen bereikt koude Poollucht van tijd tot tijd het noorden van Scandinavië. In de winterlucht heeft het al meerdere malen licht gevroren en zijn de eerste (natte) sneeuwvlokken al gesignaleerd.

Bron: Meteo Consult
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 september 2012, 10:15 uur | Bericht #370352
Herfst duwt temperatuur meteen onder nul

De meteorologische herfst is koud begonnen. In Twente zakte de temperatuur aan de grond zaterdagochtend zelfs even onder het vriespunt. Er werd om 07.15 uur -0,4 graden genoteerd, meldt Weeronline.Elders in het land was het 's ochtends ook fris, maar daalde het kwik niet onder nul. In De Bilt werd het niet kouder dan 3,2 graden.In het noorden van Groningen en op de Waddeneilanden was de minimumtemperatuur zelfs 11 graden.

De overgang naar de herfst verliep iets kouder dan vorig jaar. Toen werd in het hoofdmeetpunt in De Bilt 3,4 graden gemeten.Van de herfst is zaterdagmiddag weinig meer te merken, voorspelt Weeronline. Het belooft een mooie nazomerdag te worden met nauwelijks regen, veel zon en een temperatuur van 18 of 19 graden. Zondag wordt het iets warmer, maar is er ook minder zon.

Bron: Nieuws.nl
| Gewijzigd: 1 september 2012, 10:16 uur, door Tatanka
there can be only one
Waarom deze advertentie?
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
5 september 2012, 14:14 uur | Bericht #370600
Spinnen typisch herfst?


Gisteren werd het in delen van Zeeland, Brabant en Limburg zomers warm, meer dan 25 graden. Bron:KNMI

Zomerse start meteorologische herfst
De meteorologische herfst is begonnen met droog en fraai nazomerweer. Gisteren werd het in Zeeland, Brabant en Limburg lokaal zomers warm met temperaturen van 25 graden. Ondanks zonneschijn blijft het kwik vandaag door de aanvoer van minder warme lucht met westenwinden op veel plaatsen onder de 20 graden steken. In het weekeinde draait de wind via oost naar zuid en wordt opnieuw warme lucht aangevoerd. Zaterdag kan het in het zuiden van het land op een enkele plek weer zomers warm worden, zondag wordt ook in het noorden van land de 25 graden bereikt.

Tekenen van de herfst
Dat het overdag zomers warm wordt, is fijn. Toch merken we dat we wat later in het seizoen leven.  De dagen worden snel korter. Wie ’s ochtends vroeg opstaat, moet de lamp alweer aandoen.  ’s Avonds lang buiten zitten is er ook niet meer bij.  Ook dan merken we dat het vroeger donker wordt en dat het snel afkoelt. Een eerste graadje vorst dichtbij de grond hebben we in Enschede op de eerste dag van september al kunnen noteren.


Dauwdruppels maken spinnenwebben 's ochtends vroeg in de herfst zichtbaar. Foto: Corina Magielse

Spinnen in de herfst en in de lente
Spinnen zijn het hele jaar door te vinden, toch denken we bij spinnen vooral aan de herfst. Dit komt doordat een aantal bekende soorten dan volwassen worden en dus gemakkelijk te vinden zijn. Eigenlijk zijn er twee “spinnenseizoenen” per jaar, twee pieken waarop spinnen volwassen worden en vaker worden gezien. Doorgaans wordt een spinnensoort ofwel in het voorjaar of in het najaar volwassen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Sommige soorten worden juist volwassen in de winter. De meeste spinnen worden vooral in de lente (mei-juni) volwassen, gevolgd door de herfst (september-oktober).  Na oktober neemt het aantal zichtbare spinnen en spinnenwebben af. Spinnen kunnen niet tegen vorst en zoeken dan een warmer plekje op.


Voorbeeld van een wieleweb. Foto Gieny Westra

Spinnen en het weer
Hoeveel spinnen en hoe groot spinnen worden is afhankelijk van het weer. Spinnen leven van insecten die ze vangen met behulp van hun web. Insecten blijven kleven aan de draden. In perioden met veel insecten kunnen spinnenpopulaties groeien en worden individuele spinnen groot. Dat hebben arachnologen, spinnendeskundigen, gemerkt na het warme en droge voorjaar van 2011. De “voorjaarsspinnen”konden zich te goed doen aan een overvloed aan voedsel en werden in sommige gevallen extreem groot. Wanneer het voedselaanbod groot blijft tot de eiafleg, worden ook meer eitjes geproduceerd. Het voorjaarsspinnenseizoen 2012 verliep wisselend. Maart was weliswaar zeer zacht, droog en zonnig, maar april en juni verliepen koel, nat en somber. Ongunstige omstandigheden voor insecten. Er waren dit jaar veel minder vlinders dan normaal en ook wespen werden minder gezien en dus ook minder spinnen. Ook juli 2012 verliep koel en nat, maar in augustus herstelde de temperatuur. De weersomstandigheden in de laatste zomermaand hebben het insectenbestand en de spinnen mogelijk toch goed gedaan.


Wespenspin gesignaleerd in Doetichem. Foto: Burry van den Brink

Nuttige dieren
Ondanks dat veel mensen niets van spinnen moeten hebben, er zelfs bang voor zijn, zijn het nuttige dieren. Spinnen zijn namelijk verantwoordelijk voor het wegvangen van insecten en spelen een onmisbare rol in het in stand houden van het biologisch evenwicht van onze akkers.

Bekendste spin
De bekendste spin in ons land is de kruisspin (Araneus diadematus). Volwassen mannetjes zijn te vinden in augustus en september; de vrouwtjes blijven tot en met oktober. De vrouwtjes vallen het meest op omdat ze het grootst zijn. Kruispinnen maken een zogenaamd wielweb, het bekendste spinnenweb, vaak in tuinen te zien waarbij insecten door kleefdraden worden gevangen.


De naam 'wespspin' heeft alles te maken met het uiterlijk; de spin kan niet steken en de beet is ongevaarlijk voor mensen. De naam is vooral te danken aan het relatief zeer grote vrouwtje. Ze heeft een zwart achterlijf met heldere gele, witte en diepzwarte grillige banden, vooral vlak voor het afzetten van de eitjes is het achterlijf sterk opgezwollen. Foto: Burry van den Brink

Exotische spin
Doordart het ook in Nederland steeds warmer wordt door klimaatverandering, komen we steeds vaker spinnen tegen die tot voor kort alleen in warme gebieden (landen rond de Middellandse zee) te zien waren. Zo komen we steeds vaker de exotische tijgerspin of wespenspin (Argiope bruennich) De Argiope is net zoals de kruispin een wielwebspin en niet giftig voor ons.


De Australische tunnelwebspin. De spin is omwille van zijn dodelijke beten en snelheid een van de gevaarlijkste spinnen ter wereld. Foto: Wikipedia

Australische spin
Deze week kwam de Australische tunnelwebspin in het nieuws (Atrax robustus). Hoewel de  spin omwille van zijn dodelijke beten en snelheid één van de gevaarlijkste, en volgens sommige kenners de gevaarlijkste spin ter wereld is, worden de Austaliers opgeroepen om de beestjes te vangen en in te leveren. Het antigif tegen spinnenbeten dreigt namelijk op te raken. Een centrum in Sommersby 'melkt' het gif van de spinnen om er antigif van te laten maken. Het centrum heeft echter nog maar 25 mannetjesspinnen over, die het meeste gif produceren. Voor één levensreddende dosis antigif is het gif van 100 spinnen nodig.  De tunnelwebspin of wel de trechterspin verbergt zich vaak in schoenen. Het gif van deze spin is zeer sterk en kan dodelijk zijn, een beet van het ca 2.5 cm grote mannetje kan een mens binnen de 15 minuten fataal worden. Al na enkele minuten treden verschijnselen van de beet op, zoals het verkrampen van de spieren, tot ook het hart verkrampt. Het gif van het grotere vrouwtje is zeven keer minder gevaarlijk, maar kan toch fataal zijn. Door het gevaar dat deze spin met zich meebrengt, staat deze op de verboden dierenlijst. Het gif van de Australische tunnelwebspin bevat atracotoxin een stof die natriumionentransport blokkeert waardoor spieractiviteit niet meer geremd wordt. De stof is buitengewoon gevaarlijk voor primaten zoals de mens en de aap, terwijl andere zoogdieren als honden en katten weinig gevoelig zijn.

Bron: Meteo Consult
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 september 2012, 07:22 uur | Bericht #370939
Nederlanders massaal op herfstvakantie

Schiphol © ANP.

Zo'n 1,3 miljoen Nederlanders gaan komende herfstvakantie op vakantie. Het aantal boekingen voor de schoolvakantie is nauwelijks teruggelopen, zo blijkt uit de ANVR-GfK-travelscan. Zo schrijft het AD. Dat is opvallend omdat het aantal boekingen met 5 procent daalde in de zomerperiode. 'We kijken naar de boekingen bij de reisbureaus en touroperators en we zien een heel lichte daling van 0,6 procent, dus dat is heel goed,' zegt Judith Nijk, reisexpert van GfK. 'Kennelijk willen mensen in die periode zeker weten dat ze met elkaar weg kunnen. Gemiddeld gaan zo'n 1,3 miljoen Nederlanders op vakantie in deze schoolvakantie. Ongeveer de helft reist naar het buitenland. Populaire bestemmingen zijn Turkije, Spanje en Frankrijk. 'Duitsland is ook populair, maar dat is een bestemming waarnaar mensen meestal zelf per auto reizen.'

Bron: AD
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 september 2012, 09:42 uur | Bericht #371362
Het kwik is vannacht onder nul gegaan

Donderdagochtend was er voor het eerst dit najaar in ons land vorst. In Elsenborn daalde het kwik in de thermometerhut tot 1 graad onder nul. Donderdagmiddag is het droog met zon afgewisseld door wolkenvelden. Er waait een zwakke tot matige zuidwestenwind bij maxima van 12 tot 17 graden. Donderdagavond en -nacht is het droog met opklaringen en wolkenvelden. De minima bedragen 3 graden op de Hoge Venen en 6 tot 10 graden elders. Vrijdag komen er vanuit het noorden stilaan meer wolken opzetten, maar het blijft op de meeste plaatsen droog. Er staat een zwakke tot matige zuidwestenwind bij maxima van 15 tot 19 graden. Vrijdagavond en in de nacht naar zaterdag valt er lichte regen over het zuiden van het land. Zaterdag blijft het vrijwel droog met geregeld zon. Vanaf zondag is er meer wind en geleidelijk nemen de neerslagkansen toe. De middagtemperatuur schommelt rond 17 graden.

Bron: Nieuwsblad
there can be only one
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
21 september 2012, 13:35 uur | Bericht #371410
Astronomische herfst begint met zon




Zaterdag begint om exact 16.49 uur de herfst. De zon staat op dat moment loodrecht boven de evenaar en begint aan haar reis naar het zuidelijk halfrond. De eerste herfstdag laat echter geen typisch herfstweer zien, aldus Michiel Severin van Weerplaza.nl. De zon zal flink schijnen, afgewisseld met stapelwolken en slechts een enkele bui. De temperatuur voldoet wel aan de herfst. Het wordt 14 tot 16 graden bij een matige wind uit noord tot noordwest. Vanaf zondag krijgt het weerbeeld wel steeds herfstige trekjes. Na een koude nacht, met lokaal zelfs vorst aan de grond, neemt zondag de bewolking toe. In de loop van de middag en avond gaat het vanuit het zuiden regenen.

Kil
De regen bereikt Noord-Nederland mogelijk pas in de nacht, dus daar verloopt de zondag droog. Er waait verder een straffe oostelijke wind waardoor het kil aanvoelt. De zomerjas kan in de kast, warmere kleding moet weer uit de mottenballen. Echt herfstweer staat voor maandag op het programma. Een depressie zorgt dan voor het eerste onstuimige herfstweer van het jaar. De wind neemt aan zee toe naar 7 tot 8 Bft, hard tot stormachtig, en er zijn perioden met regen.

Onzekerheid
Ook later in de week blijft het waarschijnlijk wisselvallig weer. Hoe het weerbeeld exact zal zijn, is echter niet te zeggen. Tropische storm Nadine heeft daar grote invloed op. Nadine ligt vandaag bij de Azoren en zorgt daar voor veel wind en zware regenval. De komende dagen trekt Nadine langzaam weg bij de eilanden. Waar Nadine daarna naar toe trekt, is onbekend. De mogelijkheden variëren van een route via Madeira (met storm) naar Zuid-Spanje (harde wind en forse regenval) tot vrijwel stil liggen op de plek waar ze zondag komt te liggen. Deze uitzonderlijke onzekerheid zorgt ervoor dat de weersverwachting na maandag flink kan veranderen.

Bron: Ad


  | Gewijzigd: 6 februari 2017, 16:01 uur, door Joyce.s
there can be only one
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
23 september 2012, 14:00 uur | Bericht #371495
Eerste vorst van de herfst een feit

De temperatuur is zondag tegen zonsopkomst in Nederland gedaald tot onder het vriespunt. Bij de voormalige vliegbasis Twente werd het -0,6 graden. De astronomische herfst is zaterdagmiddag officieel begonnen. "Daarmee is sprake van de eerste nachtvorst van de herfst van dit jaar'', zegt meteoroloog Ben Lankamp van Weerplaza.

Van nachtvorst is sprake als de temperatuur in de nacht of vroege ochtend op anderhalve meter hoogte onder nul komt. Het is volgens Lankamp vrij bijzonder dat al zo vroeg na de zomer sprake is van nachtvorst. "Normaal gebeurt dat pas halverwege oktober en de laatste tien jaar vaak nog later."

Van een record is echter geen sprake. In 1971 was het in De Bilt al op 16 september onder nul.

Vlak boven de grond werd het nog kouder. Bij de voormalige vliegbasis was het op tien centimeter -4,7 graden. Ook in de rest van Overijssel, op de Veluwe en in het Rivierengebied vroor het aan de grond.

In de loop van zondag slaat het weer om. Door een natte en onstuimige maandag zou de kans op een zware ochtend- en avondspits reëel zijn. De zon is maandag weinig te zien, de wind trekt aan tot kracht vier tot zeven en het kan lang aan een stuk door regenen. Met het onstuimige weer stijgt ook de temperatuur naar zo'n zestien graden in het noorden tot 21 graden in Noord-Brabant en Limburg.

Bron: Nieuws.nl
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
23 september 2012, 14:08 uur | Bericht #371497
Kijkje in de lucht

De helderblauwe lucht die gisteren te zien was, gaf al aan dat we schone en koude lucht over ons heen hadden. Wie op een uitzichtpunt stond, kon tientallen kilometers ver kijken. In die maritiem polaire lucht is het afgelopen nacht fors afgekoeld, Twente bijt het spits af voor wat betreft vorst in dit herfstseizoen. Daar daalde de temperatuur op normale waarnemingshoogte tot -0,6 graden, de enige officiele lokatie met vorst. Vlak boven de grond, op 10 cm hoogte, kregen meerdere plekken met vrieskou te maken. Ook daarbij was de voormalige vliegbasis van Twente de laagste; -5 graden.


De minimumtemperaturen van afgelopen nacht, Twente ging op 1,5 meter hoogte naar -0,6 graden.

Grondinversie
Kou is in ons land meestal alleen vlakbij de grond aanwezig en vervolgens weer op grotere hoogte. Zelfs in koude winterperioden hebben we meestal alleen in de onderste paar honderd meter temperaturen onder nul, terwijl het op enige hoogte boven het vriespunt blijft en ga je dan weer boven 1 of 2 kilometer hoogte kijken, dan is het daar dan ook weer koud. Helemaal apart zijn de dagen geweest waarop we in afgelopen winters met uitsneeuwende mist te maken kregen. Toen zat de kou in 200 of 300 meter opgesloten en daarboven was het +10 graden (en vervolgens daalde de temperatuur ook weer vanaf dat punt verder). Een dergelijke omkering van koud naar warm, waarbij een relatief warme laag bovenop de kou ligt, noemen we een inversie. Inversies kun je op allerlei hoogten in de atmosfeer terugvinden.


Hier een ballonoplating van afgelopen nacht vanaf De Bilt. De rechter rode lijn is de temperatuur zoals gemeten door de ballon. Als je op een punt op de rode lijn gaat staan, kun je op de rechter verticale as de hoogte aflezen en schuin links naar beneden de temperatuur op de horizontale as. Helemaal in de onderste tientallen meters zie je dat de rode lijn bijna horizontaal richting +4 graden daalt. Die kou leidt tot een inversie. Voor uitleg zie tekst.

Ook afgelopen nacht ontstond er zo'n inversie boven ons land, vlak boven de grond. Onder een -lange tijd- vrij heldere hemel koelde het namelijk vlak aan de grond fors af. Die afgekoelde laag werd slechts 60 of 70 meter dik. Op de temperatuurgrafiek hiernaast is die zogeheten grondinversie te zien die aan het begin van de afgelopen nacht is gemeten door een observatieballon. Aan de grond, bij het oplaten, was het toen in De Bilt iets boven de +4 graden, terwijl de radiosonde op 65 meter 11.4 graden doorgaf. Vanaf iets onder de 200 meter gaat de temperatuur juist weer teruglopen met de hoogte, totdat er nog een inversie zit op ruim 1,5 kilometer boven de grond. In de grafiek zie je namelijk dat ook daar de rechtercurve langs de temperatuurlijn loopt (en dus niet verder in temperatuur daalt met de hoogte) en vanaf ongeveer 2km hoogte daalt de temperatuur dan weer wat met de hoogte.
Afijn, een koude nacht leidt meestal tot een grondinversie. Als de lucht verzadigd is van vocht, kan er tevens mist ontstaan, wat ook vanochtend her en der het geval was. Ondertussen was in de loop van de nacht al wel wat bewolking vanuit het zuiden genaderd, vooral cirrus en altocumulus. Beide soorten leverden, bij een laagstaande zon, prachtige plaatjes op.


Prachtige altocumulus tijdens zonsopkomst, met op de voorgrond mist boven het water. Vastgelegd door Mark Wolvenne.

Altocumulus
De foto's van altocumulus naast dit verhaal tonen mooie, gelijkmatige, ribbelstructuren. De bewolking zal zich veelal tussen 2 en 4 kilometer hoogte hebben bevonden en bestaat uit waterdruppeltjes. Het zijn fraai gerangschikte wolkenplakjes die tamelijk dun zijn. Ook zij hangen met hun 'kop' tegen een inversie aan. Die inversie weerhoudt de wolkenplukken ervan om hoger uit te groeien.

Naarmate het warmtefront vandaag vanuit het zuiden dichterbij schuift, wordt de altocumulusbewolking dichter. Uiteindelijk wordt het meer een groot plakkaat en gaat het verbrokkelde altocumulussysteem over in altostratus. Dit type bewolking geeft nog wel kansen aan een fletse zon of aan lichtbrekingseffecten als halo's en dergelijke. Maar de blauwe stukken verdwijnen dan wel.

Bron: Meteo Consult
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
24 september 2012, 12:13 uur | Bericht #371664
6 gezonde redenen om van de herfst te houden



De herfst is weer daar en hoewel heel wat mensen spontaan heimwee hebben naar de zomer en al met tegenzin vooruitdenken aan nog koudere, winterse dagen, zijn er heel wat redenen om wel te houden van dit overgangsseizoen. Los van de kleurenpracht heeft de herfst namelijk heel wat gezonde kantjes voor ons in petto.

De 6 gezonde redenen om te houden van de herfst:

1. Herfsttaakjes = extra beweging

Typische herfstige taakjes als appels en pompoenen plukken en de gevallen blaadjes bij elkaar rakelen, zijn perfecte activiteiten om op een speelse manier wat extra calorieën te verbranden.

2. Profiteer van het seizoensaanbod
Vers fruit en heerlijke groenten troef in de herfst. Appels, pompoenen, zoete aardappelen, vijgen, ... Eén voor één rijk aan vezels en vitaminen, perfect om je lichaam weerbaar te maken tegen de snotvallingen en griepjes, die helaas ook weer de kop opsteken.

3. Geniet van de frisse temperaturen
Volgens experten zorgen de koudere (maar nog niet ijskoude) temperaturen en de frisse lucht ervoor dat het veel aangenamer is om aan buitenactiviteiten te doen. Later in de herfst, wanneer de graden nog dalen, komen mensen dan weer gezellig samen voor knusse avondjes binnen. Haal dus het beste uit de killere dagen.

4. Recupereer door het winteruur
Op 28 oktober springen we van zomer- naar wintertijd en dat extra uurtje slaap doet volgens wetenschappers wonderen voor oververmoeide mensen, en dat zijn er tegenwoordig heel wat. Bovendien blijkt uit onderzoek dat het ook een positieve impact heeft op het risico op een hartaanval.

5. Opwarmen met najaarsdranken
Hoewel thee en koffie het hele jaar door gesmaakt worden, hebben ze hun grootste impact wanneer het buiten kouder wordt. Er gaat niets boven lekker opwarmen met een grote mok thee op een koude herfstavond. Bovendien bevatten deze dranken heel wat broodnodige voedingsstoffen. Groene thee bijvoorbeeld, is rijk aan antioxidanten die schadelijke vrije radicalen bestrijden.

6. Routine is gezond
Voor mensen die naar school gaan of die schoolgaande kids in huis hebben, markeert de herfst opnieuw de start van routine, wat goed kan zijn voor onze gezondheid als we dat toelaten. Dagelijks rond hetzelfde uur gaan slapen en opstaan is om te beginnen al goed voor een gezonde nachtrust. Daarnaast stellen experten dat het belangrijk is goede keuzes te maken in de activiteiten die we vastpinnen aan die routine. Zo is samen eten met het gezin perfect, terwijl dagelijkse tv- of computermomenten dat niet zijn.

Bron: HLN | Gewijzigd: 6 februari 2017, 16:01 uur, door Joyce.s
there can be only one
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
27 september 2012, 12:03 uur | Bericht #372010
H&M lijdt onder sterke kroon en warm zomerweer

Deze foto is niet meer beschikbaar
©Reuters

De Zweedse kledingketen H&M heeft in het derde kwartaal winstgroei geboekt beneden de verwachtingen. De wisselkoers van de Zweedse kroon speelde de keten parten en op veel plaatsen in Europa hield het warme weer in augustus klanten weg uit de winkels.

H&M zag de nettowinst in het derde kwartaal met maar 0,9 procent toenemen tot 3,62 miljard kronen (427 miljoen euro), terwijl de omzet met 7 procent steeg tot 28,8 miljard kronen (3,4 miljard euro).

De keten legde de focus op uitbreiding in Azië en de Verenigde Staten, als tegengewicht voor de slabakkende Europese consumentenuitgaven. H&M heeft wereldwijd 2.629 winkels, waarvan 70 in België.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
27 september 2012, 17:08 uur | Bericht #372035
September aan de frisse kant

De maand september was dit jaar iets kouder dan normaal. Het zonnige en warme nazomerweer aan het begin van de maand kon niet voorkomen dat de gemiddelde temperatuur met 14,1 graden bijna een halve graad onder het meerjarige gemiddelde bleef steken. Dat meldt weeronline.nl donderdag.



In de eerste dagen van de maand liep de temperatuur op tot ruim boven de 20 graden. Het hoogtepunt van de nazomer werd bereikt op 9 september, toen het kwik in bijna het hele land boven de 25 graden uitkwam. In Limburg werd het lokaal met 29,9 graden zelfs bijna tropisch.

Vervolgens dook de temperatuur weer onder de 20 graden en aan het einde van de maand werd al gauw de 15 graden niet meer gehaald. Op 24 september trok een depressie over het land, die zorgde voor zware windstoten. Op het IJsselmeer werd zelfs windkracht 10 gehaald.

Hoewel tijdens die herfststorm veel neerslag viel, blijft september dit jaar naar verwachting iets droger dan normaal, met 72 millimeter tegenover 78 millimeter. Het nazomerweer en enkele zonnige dagen aan het einde van september zorgen er wel voor dat deze maand iets zonniger wordt dan gemiddeld. Naar verwachting kunnen aan het einde van september 157 zonuren worden geteld, normaal zijn dat er 143.

Bron: Nieuws.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 september 2012, 15:48 uur | Bericht #372219
Topstukken niet de lucht in op vliegerfestival

De twee grootste vliegers die tijdens het Scheveningse vliegerfestival te zien zouden zijn, kunnen zondag niet de lucht in. Het waait hiervoor te hard, waardoor de kans bestaat dat de vliegers kapot waaien.

Ook kunnen de betonblokken waar de vliegers aan vastzitten de grote gevaarten niet houden. De walvis van dertig meter en een octopus van 48 meter moeten hierdoor aan de grond blijven.

Het is de 34e editie van het grootste vliegerfestival van het land. Er wordt het hele weekend aandacht gevraagd voor de vervuiling op zee. Tientallen vliegers gemaakt van strandafval gaan bij de Pier de lucht in. Behalve veel demonstraties zijn er ook workshops voor kinderen. Het vliegerfestival duurt tot zondagmiddag 17.00 uur.

Bron: omroepwest
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 oktober 2012, 23:59 uur | Bericht #372308
September 2012: Zonnig, vrij droog en aan de koele kant

De herfstmaand van 2012 is vrij koel verlopen; de gemiddelde temperatuur kwam in de Bilt uit op 14,2 °C tegen 14,5 °C normaal.
De eerste decade (dag 1 tot een met 10) van deze maand lag de temperatuur iets boven de normale waarden. In het weekend van 8 en 9 september liep het kwik verder op. Zondag 9 september beleefde vrijwel het gehele land een zomerse dag (maximumtemperatuur van 25,0 °C of hoger). In het oosten en zuidoosten van het land liep het kwik op tot bijna tropische waarden (30,0°C of meer). Arcen noteerde die dag 29,9 °C, de hoogste temperatuur van deze maand.

De Bilt noteerde deze maand twee zomerse dagen, dat is precies normaal voor september. Bovendien waren er acht warme dagen (maximumtemperatuur van 20,0°C of hoger), tegen tien normaal. In het midden van de maand lag de gemiddelde temperatuur rond normaal. Later in de maand was het over het algemeen koel voor de tijd van het jaar. Twee weken na de warmste septemberdag vroor het lokaal. Het was de eerste dag na de zomer met vorst. Op de vliegbasis Twenthe stond het kwik op 23 september net voor zonsopkomst op -0,6°C, de laagste temperatuur van deze maand.




September 2012 gaat als ‘zonnig’ de boeken in. Gemiddeld over het land komt het aantal uren zon uit op circa 175 uur. Normaal schijnt de zon in september gemiddeld 143 uur. Vooral aan het begin van de maand scheen de zon vaak en was er sprake van vrij warm en zonnig nazomerweer. Rond het midden van de maand lag niet alleen de temperatuur, maar ook het aantal zonuren rond normaal. Het was vaak wisselend bewolkt en de zon scheen tussen de wolken door. Later in de maand overheerste de bewolking. De meeste zon was deze maand weggelegd voor het zuidwesten van het land, in Vlissingen scheen de zon 200 uren. In De Bilt komt het aantal zonuren uit op circa 163, tegen 138 uur normaal. Het minst zonnig was het in Heino, daar scheen de zon 148 uren.



Gemiddeld over het land was de maand september vrij droog. De maandsom van de neerslag komt uit op circa 60 mm. Normaal valt er in september 78 mm. De eerste tien dagen van september verliepen zeer droog. Op de meeste plaatsen viel er geen enkele druppel. Daarna was het licht wisselvallig, maar precies in de weekenden, de eerste drie van de maand op rij, was het droog. Later volgde een wisselvallige periode waarin vooral in de noordwestelijke helft van het land van tijd tot tijd veel regen viel. Plaatselijk viel op de Waddeneilanden meer dan 120 mm. Van de KNMI-stations was Hoorn op Terschelling het natst met 101 mm. In het zuidoosten van het land was het droger, in Maastricht viel 30 mm. 24 september was gemiddeld over het hele land een natte dag. Een actieve storing veroorzaakte die dag bovendien de eerste herfststorm van dit jaar. Aan de westkust stond windkracht 9 en boven land kwamen ook zware windstoten voor.
Vorig jaar september was in De Bilt de gemiddelde temperatuur 15,6 °C, bedroeg het aantal uren zonneschijn 158 en de neerslagsom 89 mm.




Bron: KNMI


Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
2 oktober 2012, 15:43 uur | Bericht #372340
Vertraging op de weg door herfstweer

Weggebruikers moeten woensdag tijdens de avondspits rekening houden met vertraging vanwege het herfstachtige weer dat wordt verwacht. Daarvoor waarschuwt de Verkeersinformatiedienst (VID) dinsdag. Er kan 's middags en aan het begin van de avond in korte tijd veel regen vallen.

In de middag trekken volgens Meteoconsult stevige buien het land binnen. Dat gebeurt het eerst in de regio Rotterdam. De verwachting is dat daar de eerste vertraging al zal ontstaan voor de avondspits op gang is.

De buien bereiken vervolgens het midden en oosten van het land. De weerdienst verwacht dat er in korte tijd zeer veel regen zal vallen. Twintig millimeter in een uur zal geen uitzondering zijn.

Erg druk
De VID verwacht woensdag door het herfstweer met 225 kilometer een erg drukke avondspits. De afgelopen weken stond er op woensdagavond steeds tussen de honderd en 120 kilometer file. In de ochtend worden minder heftige buien verwacht, waardoor de invloed van het weer op de ochtendspits volgens de VID beperkt is.

Bron: nu.nl
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
3 oktober 2012, 13:38 uur | Bericht #372408
Tijd voor uw jaarlijkse griepvaccin

Viroloog Marc Van Ranst heeft woensdag het startschot gegeven voor de jaarlijkse vaccinatiecampagne tegen griep, een ziekte die elk jaar 2.800 levens eist. Om voorspellingen te doen over de ernst van het komende griepseizoen is het nog te vroeg, maar het afgelopen seizoen op het zuidelijk halfrond, doorgaans een goede voorspeller, wijst op een normale intensiteit.



Elk jaar krijgt één Belg op tien af te rekenen met griep. De meesten genezen vanzelf na enkele dagen uitzieken, maar bij sommige patiënten kan de griep ernstige gevolgen hebben. Voor hen is vaccinatie aan te raden.

‘Het gaat vooral om 65-plussers en mensen met gezondheidsproblemen, zoals diabetes of een longaandoening’, zegt Marc Van Ranst. ‘Zij laten zich best inenten in oktober of november.’

Het Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie wil dit jaar enkele misvattingen uit de wereld helpen. Zo is het een fabeltje dat het vaccin griep veroorzaakt, het bevat immers geen levende virusdeeltjes. Het heeft ook geen zin om zo vroeg mogelijk naar de huisarts te lopen, want de inenting is maar een zestal maanden werkzaam.

Over de ernst van het griepseizoen kunnen nog geen voorspellingen worden gedaan. ‘Momenteel is nog niemand in België besmet’, zegt Van Ranst. ‘Soms starten de besmettingen al in november, vorig jaar was het pas in maart.’

Het zuidelijk halfrond heeft de winter al bijna achter de rug en zij kregen niet af te rekenen met een uitzonderlijke griep. ‘De stammen die in het zuiden werden geregistreerd zitten allemaal in het vaccin, dus we zouden veilig moeten zijn’, concludeert de viroloog.

Bron: Nieuwsblad | Gewijzigd: 6 februari 2017, 16:01 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
5 oktober 2012, 08:16 uur | Bericht #372531
Belg moet beter leren rijden in de regen



De mobiliteitsverenigingen VAB en Touring vinden dat automobilisten beter moeten worden opgeleid om ongevallen bij regenweer te vermijden. Dat zeggen ze vrijdag in De Standaard en Het Nieuwsblad. Touring wil de jonge bestuurders beter opleiden, VAB vindt dan weer dat automobilisten die ongevallen veroorzaken rijles moeten krijgen in plaats van verkeersboetes. We hebben de verkeersmiserie (van donderdagochtend, nvdr.) voor een groot deel aan onszelf te danken", zegt Maarten Matienko, woordvoerder van mobiliteitsorganisatie VAB. De ongevallen gebeuren omdat we ons rijgedrag niet genoeg aanpassen aan het weer. We rijden te ongedisciplineerd, we gaan te hard in de remmen, we houden te weinig afstand, we veranderen te vaak van rijstrook. En onze auto geeft ons ook een vals gevoel van veiligheid."

De oplossing ligt volgens de VAB in meer opleidingen voor de bestuurders. "Het systeem van verkeersboetes moet worden aangepast", vindt Matienko. We kunnen beter verplichte rijopleiding geven als straf voor zware overtreders of automobilisten die keer op keer ongevallen veroorzaken. Zo'n verplichte rijles is een beter signaal dan de zoveelste boete: met zo'n opleiding investeer je in de bekwaamheid van je bestuurders. Mobiliteitsvereniging Touring wil vooral jonge automobilisten beter opleiden. "In het buitenland krijg je tijdens je rijopleiding echte training om in alle omstandigheden te leren rijden: in het donker, bij regen, in de mist. In ons land ontbreekt dat volledig.

Bron: Hbvl | Gewijzigd: 6 februari 2017, 16:02 uur, door Joyce.s
there can be only one
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
5 oktober 2012, 09:04 uur | Bericht #372537
200 regendagen in een jaar... en nog kunnen we niet rijden in de regen

Door de regen stonden we gisterochtend met z’n allen in monsterlijk lange files, en dat hebben we grotendeels aan onszelf te wijten. ‘De Belg kan niet goed genoeg autorijden in de regen. Daardoor ontstaan ongevalletjes die alles doen vastlopen’, zeggen mobiliteitsorganisaties VAB en Touring. VAB pleit zelfs voor verplichte rijlessen in plaats van verkeersboetes.


kfe

De zware regenbuien van gisterochtend hebben het verkeer helemaal in de soep doen draaien. Iets voor negen uur stond er liefst 408 kilometer file. Zowat alle grote wegen naar Brussel zaten muurvast. Wie vanuit pakweg Kortrijk naar Evere moest, zat meer dan drie uur in zijn wagen.

‘Het was een van de zwaarste ochtendspitsen van dit jaar, er stond dubbel zoveel file als normaal’, zegt Hajo Beeckman van het Vlaams Verkeerscentrum. ‘Er zijn een tiental ongevallen gebeurd, vaak kop-staartaanrijdingen op de linkerrijstrook. En die hebben alles doen vastlopen.’

Te weinig afstand
Die kop-staartbotsingen tijdens regenweer gebeuren omdat automobilisten te dicht op elkaar rijden of omdat ze hun snelheid niet aanpassen aan het slechte weer. ‘We hebben de verkeersmiserie dus voor een groot deel aan onszelf te danken’, zegt Maarten Matienko van mobiliteitsorganisatie VAB. ‘Onze snelwegen zitten overvol: het kleinste ongeval tijdens de spits leidt tot gigantische problemen. En die ongevallen gebeuren veel te snel omdat we ons rijgedrag niet voldoende aanpassen aan het weer. We rijden te ongedisciplineerd, we gaan te hard in de remmen, we houden te weinig afstand, we veranderen te vaak van rijstrook, we voegen niet goed in.’

En onze auto geeft ons ook een vals gevoel van veiligheid. ‘De technologie in onze wagen is nog nooit zo geavanceerd geweest. Maar wie weet wat ESP ( een elektronisch rijveiligheidssysteem, nvdr. ) is? Wie weet hoe je goed moet omgaan met ABS ( een systeem dat voorkomt dat wielen blokkeren tijdens het remmen, nvdr. )? Wie weet wat winterbanden precies doen? We denken allemaal dat we een geweldige bestuurder zijn in een superveilige auto, en daardoor nemen we te vaak onnodige risico’s.’

Opleiding in plaats van boete
De oplossing ligt volgens de VAB in meer opleidingen voor bestuurders. ‘Het systeem van verkeersboetes moet worden aangepast’, zegt Matienko. ‘We kunnen beter verplichte rijopleiding geven als straf voor zware overtreders of automobilisten die keer op keer ongevallen veroorzaken. Zo’n verplichte rijles is ook een beter signaal dan de zoveelste boete: met zo’n opleiding investeer je in de bekwaamheid van je autobestuurders. Het helpt ons ook af van het idee dat boetes alleen maar worden uitgeschreven om de staatskas te spijzen.’

Mobiliteitsvereniging Touring wil vooral jonge chauffeurs beter opleiden. ‘In het buitenland krijg je tijdens je rijopleiding echte training om in alle omstandigheden te leren rijden: in het donker, bij regen, in de mist. In ons land ontbreekt dat volledig.’

‘In Duitsland bijvoorbeeld is door die betere opleiding het inzicht in het verkeer en de kennis van de auto veel groter bij de automobilisten’, zegt Matienko. ‘Daar passen automobilisten zich veel beter aan de omstandigheden aan.’

Toch zit zo’n aanpassing van de opleiding bij ons er niet snel aan te komen: door de staatshervorming gaat de bevoegdheid over de rijopleidingen over van het federale niveau naar de gewesten. ‘Daardoor zijn wij op dit moment niet van plan om nog wijzingen aan te brengen’, zegt Isabel Casteleyn, woordvoerster van staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (CDH).

‘Uiteraard zijn ook niet alle problemen te wijten aan de rijstijl van automobilisten alleen’, zegt Matienko. ‘En files bij regenweer zullen er altijd zijn. Maar je kunt de ernst van de verkeershinder al flink doen dalen als iedereen zich wat meer zou aanpassen aan de situatie op de weg.’

Bron: Nieuwsblad | Gewijzigd: 5 oktober 2012, 09:28 uur, door Sanwa
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5265
Lid sinds: 4 jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
5 oktober 2012, 10:07 uur | Bericht #372541
Weekend begint stormachtig



Op zee werd vanochtend enige tijd windkracht 9 geregistreerd, wat overeenkomt met storm. In het binnenland kwamen zware windstoten voor. Vanmiddag zal de naar het westen ruimende wind geleidelijk afnemen tot vrij krachtig aan de kust en tot matig in het binnenland. Verder blijft het zwaarbewolkt en er zijn perioden met regen bij maxima van 14 tot 18 graden. Vanavond en -nacht blijft het zwaarbewolkt met regelmatig regen. In het uiterste zuiden valt weinig neerslag. De minima bedragen 10 tot 12 graden. Morgen is er nog steeds veel bewolking met regen. Pas in de loop van de namiddag wordt het droog aan de kust en over het noordwesten met geleidelijk opklaringen. In het zuidoosten blijft het grijs en nat tot na zonsondergang. Er staat een matige, aan zee een vrij krachtige westenwind. De maxima bedragen 12 tot 15 graden. Zondag en maandag blijft het vrijwel droog met af en toe zon. Vanaf dinsdag wordt het wisselvallig met soms regen of enkele buien. De middagtemperatuur schommelt rond 14 graden.

Bron: HLN | Gewijzigd: 6 februari 2017, 16:02 uur, door Joyce.s
there can be only one
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 oktober 2012, 14:04 uur | Bericht #372618
Voeding voor rivieren

We zijn in een natte fase van het jaar terechtgekomen. En nu is de grote vraag of het momenteel in opbouw zijnde hogedrukgebied ons 1 of meerdere dagen gaat beïnvloeden. Geleidelijk zie je de diverse modelberekeningen naar meerdere dagen hogedrukwerking neigen. Maar, het wordt een nippie-nippie situatie, want fronten met regen komen wel heel erg dichtbij. Vanuit het zuidwesten drukken ze tegen het hogedrukgebied aan en het valt nog te bezien in hoeverre het hogedrukgebied tegendruk kan bieden.


De neerslagsommen in Nederland en Vlaanderen vanaf 1 oktober tot en met deze zaterdagochtend 10.00 uur. Een aantal plaatsen staat niet op deze kaart, maar komt met nog hogere hoeveelheden. Zoals Grave. Bron: Hetweeractueel.nl.

Dat betekent tevens dat er vooral in België en Noord-Frankrijk de komende tijd zeer geregeld regen gaat vallen. En dat er ook in de zuidelijke helft van Duitsland geregeld neerslagzones overschuiven. Daar waar de Maas de afgelopen tijd al meer regenwater heeft moeten afvoeren, zal ook de Rijn een grotere toevoer van water krijgen. De Maas is een sterk gereguleerde en gestuwde rivier die in een groot deel van Nederland eigenlijk niet over zijn oevers kan treden door het gebrek aan uiterwaarden. De Rijn kan heel wat meer afvoer behappen (is veel breder)  en heeft daarbij ook nog eens de beschikking over uitgestrekte overloopgebieden, de uiterwaarden.


Al het water dat bij ons valt, moet zijn weg vinden in bodem, greppels, beekjes, rivieren en plassen. Hier de Slinge bij Miste die momenteel behoorlijk wat water afvoert. Foto: Hendrik Wiggers.

De in oktober gevallen neerslag tot en met vanochtend bedraagt in de meeste provincies zo’n 40 tot 50 millimeter. Maar er zijn ook uitschieters. Noord-Holland heeft op veel plekken al 70 tot 80 mm afgetapt en ook in het Brabantse Grave heeft de vele neerslag al 84 mm opgeleverd. De Belgische regenmeters verschillen voor wat betreft volheid niet veel met de onze. Met een uitschieter als Overijse, waar oktober tot de late ochtend van deze zaterdag al 79 millimeter heeft achtergelaten. De neerslagsommenkaart hiernaast geeft duidelijkheid over Nederland en Vlaanderen, Wallonië is hierin niet meegenomen. St Hubert en Spa staan nu op respectievelijk 51 en 66 millimeter. Charleroi (aan de Sambre, een rivier die later aantakt aan de Maas) staat op 30 mm.


De neerslagverwachting van het ECMWF model voor de periode van zaterdagochtend tot en met aanstaande woensdagmiddag. Het meeste gaat over Frankrijk, de Alpen, Zuidelijk Belgie en Zuid-Duitsland. De Jura krijgt volgens deze informatie meer dan 70 mm regenwater. Een deel daarvan komt in de Maas terecht.

Wat doen de fronten komende dagen?
Morgen zal het droog zijn in de hele Benelux. Regen valt dan voornamelijk in de Alpen en een volgende storing draait zich warm aan de westflanken van Europa. En dan? Dan komt dat front naar ons toe op maandagmiddag, maar lijkt in de nieuwste berekeningen door nog een vleug hogedrukwerking grotendeels buiten onze landsgrenzen te worden gehouden. Ten zuiden van de grote rivieren lijkt er maandagavond en tijdens de nacht naar dinsdag wel regen te vallen. De bulk aan neerslag schuift echter over onze zuiderburen en noordelijk Frankrijk (deels brongebied Maas) en zal in de nacht naar dinsdag en dinsdag overdag boven de Alpen en zuidelijk Duitsland slepen. Oftewel, in het brongebied van de Rijn. Ondertussen trekt een volgende storing alweer over Frankrijk en kan gemakkelijk België en Zuid-Nederland bereiken…


De Maas is een sterk gekanaliseerde rivier, met vele stuwen. Hier de gemeten afvoer van de Maas bij Venlo. Te zien is dat sinds dierendag de hoeveelheid doorgelaten water duidelijk hoger is dan daarvoor. Bron: Rijkswaterstaat.

De crux van de komende dagen is dat de weersomstandigheden voor ons land sterk afhankelijk zijn van hetgeen het hogedrukgebied doet. Het hogedrukgebied draalt wat rond boven de Noordzee, de Britse eilanden en deels ook boven ons. Hoeveel kracht er in het hogedrukgebied zit wordt een bepalende factor. Opvallend is dat de straalstroom, de band met hoge windsnelheden op zo’n 10 kilometer hoogte, momenteel minder stevig (minder doorstroomd) wordt en daardoor nemen de mogelijkheden toe dat het hogedrukgebied haar positie in onze omgeving kan behouden. Maar het is een hachelijke zaak om daar een exacte uitspraak over te doen.


Hier de afvoer van de Maas vlak onder Maastricht. Ook hier een duidelijke stijging in kubieke meters water die worden doorgelaten. Rijkswaterstaat heeft er voor dit punt ook een verwachting bijgeplaatst, de zwarte lijn. Ook die blijft beduidend hoger dan de dagen hiervoor. Bron: Rijkswaterstaat.

Bron: Meteo Consult
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 oktober 2012, 16:13 uur | Bericht #372727
Najaarsschoonheid

In het eerste weekend van oktober is de herfstmotor langzamer gaan draaien. Was het vorige week nog onstuimig en nat, momenteel is het rustig en droog najaarsweer. De herfst heeft vele gezichten.


De schade van de herfststorm van afgelopen vrijdag in het Drentse Weerdinge. Foto: Karin Broekhuijsen

Seizoen vol verassingen
Tijdens de herfst laat het weer zich in al haar facetten zien. Stormachtige periode worden afgewisseld door rustige dagen. Soms is het al vroeg in het najaar koud maar het kan ook nog lage tijd nazomeren. Deze wisselende omstandigheden hebben uiteraard grote invloed op mens en natuur. Met het vallen van de blaadjes vallen ook de nodige ziekteverwekkers ons weer lastig. Snotterigheid, droge hoest en soms zelfs koorts zijn het gevolg van infecties met virussen. Wie pech heeft houdt aan de herfst meer dan een loopneus over. De steeds langer wordende nachten in combinatie met sombere herfstdagen geven het lichaam en geest soms een flinke opdonder. Herfstdepressies verdwijnen echter weer als sneeuw voor de zon bij het zien van de pracht in de natuur.


De nachten worden langer en dagen dus korter. Sombere verregende dagen horen ook bij de herfst. Foto: Gerard Boukes, Zandvoort.

Herfstkleuren
Veel bladwisselende bomen en struiken veranderen in het najaar van kleur. Het gebruikelijke groen transformeert naar een pallet van geel, oranje, rood en bruintinten. Vooral de temperatuur verandering speelt daarbij een grote rol. Wanneer in het najaar de intensiteit van de zon afneemt, wordt er minder chlorofyl (bladgroen) aangemaakt. Voordat het blad uiteindelijk helemaal afsterft, zal de plant die stof terugtrekken uit de bladeren en in de takken opslaan. Naast chlorofyl bevat het blad ook andere pigmenten. Deze stoffen worden zichtbaar nadat het chlorofyl is verdwenen uit het blad. Anthocyaan is rood van kleur, xantofyl is geel en caroteen oranje. Deze verschillende kleurstoffen bepalen samen de kleur van de herfstbladeren.


Tijdens rustige en zonnige najaarsdagen is het een genot om een boswandeling te maken en te genieten van de kleurenpracht. Foto: Burry van den Brink, Doetinchem.

Bladval
Als de boom in de winter zijn blad niet kwijt zou zijn treedt er verdroging op omdat de verdamping in dit seizoen groter is dan de wateropname. In de herfst en winter is wateropname voor de boom moeilijk doordat het water in de bodem bevroren kan zijn. Ook kunnen de wortels bij lage temperaturen minder gemakkelijk water opnemen. Door het blad te laten vallen beschermt een boom zich tegen uitdroging. Momenteel zitten de meeste bomen nog voor zo’n 90 % in blad. Bij de timing van bladval speelt daglengte en temperatuur een grote rol. Soms wordt dit proces versneld door de krachten in het weer als wind en regen.


De bladval komt door temperatuursdaling, wind en regen in de loop van het najaar op gang. Foto: Martha Kivits, Waalwijk.

Koude nachten en mist
Het rustige najaarsweer van de afgelopen dagen heeft ons ook al een paar koude nachten opgeleverd. Overdag wordt de zonnewarmte geabsorbeerd maar tijdens heldere nachten verdwijnt de warmte net zo snel weer de ruimte in. Als de nachten steeds langer worden en het overdag ook al niet meer zo warm wordt levert dit soms vroeg in de herfst al nachtvorst op. Er moesten zelfs al voor het eerst in dit seizoen autoruiten gekrabd worden. Lang niet alle vocht dat is achtergebleven na de vele regen van vorige week krijgt overdag de kans om te verdampen. Door de afkoeling tijdens de donkere uren verzamelt zich dit vocht in de onderste lagen van de atmosfeer, in de stabiele grenslaag. Bij weinig wind levert dit dauw en mist op in de nacht en vroege ochtend.


Mist gezien vanuit het hoogst gelegen dorpje van Nederland, het Limburgse Vijlen. Foto: Marije Bouwer

Verloop van de herfst
Een ding is zeker, de herfst heeft vele gezichten. De foto’s, die we dagelijks met veel plezier ontvangen, laten dit in volle glorie zien. We danken hiervoor onze vrijwillige fotografen en waarnemers in den lande. Meer weerfoto's kunt u vinden op onze Facebook en Pinterest pagina. Wat kunnen we dit najaar nog allemaal verwachten. Krijgen we nog een herfststorm of kunnen we een tijdje genieten van rustig en zonnig najaarsweer? Wat staat ons de komende dagen en weken allemaal te wachten.

Bron: Meteo Consult
Terug naar boven
1 2 3 4 5
Dit topic is gesloten
2 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 2 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
2 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 456 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 456, lezen 3 mensen het topic "Lente discussietopic 2016".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden