Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

28 Mar 2024 16:59:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 november 2012, 20:20 uur | Bericht #376480
Herfst was vrij zonnig

De herfst van 2012 was er een met vrij veel zonuren. Hoewel het de laatste twee maanden vaak grijs was, komt het aantal zonuren op gemiddeld 349 uur uit, meldt weeronline.nl dinsdag. Normaal wordt er gemiddeld 320 uur zon gemeten. De vele zonuren zijn vooral te danken aan het warme nazomerweer aan het begin van de meteorologische herfst. De gemiddelde herfsttemperatuur valt echter iets lager uit dan normaal. In De Bilt werd het gemiddeld 10,5 graden, tegen 10,6 graden normaal. Op 22 oktober werd wel een warmterecord genoteerd met 22 graden.

Behalve zonniger was de herfst, die zaterdag bij het begin van december eindigt, ook iets droger dan normaal. Gemiddeld valt er 243 millimeter neerslag, dit jaar ruim 221 millimeter. Vooral de eerste helft van oktober was erg nat. De herfst kende twee stormen. Eind september was er sprake van een zuidwesterstorm langs de kust met windkracht 10 en zeer zware windstoten. Zondag trok opnieuw een storm over de Noordzee.

De maand november kende volgens het weerbureau vele gezichten. De maand startte vrij nat terwijl daarna een periode met rustig weer volgde. De gemiddelde temperatuur komt uit op zo'n 6,8 graden, iets hoger dan normaal. Met het naderen van december worden geleidelijk meer winterse temperaturen verwacht.

Bron: Nieuws.nl
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 november 2012, 14:14 uur | Bericht #376657
Sneeuw en natte sneeuw

Met een noordelijke stroming stroomt de komende dagen koude lucht uit de Poolstreek via de Noordzee de westelijke helft van Europa binnen. Het wordt kouder, er valt ook neerslag. De kans op neerslag in een winterse vorm neemt toe.

Lawinegevaar in het zuidelijk Alpengebied
De afgelopen dagen heeft het vooral in de Alpen flink gesneeuwd.  Een diepe depressie boven de Middellandse zee veroorzaakte met zuidelijke winden in de lager gelegen delen in Frankrijk, Italië en Zwitserland heel veel regen, hogerop ( boven de 1000 tot 1500 meter) viel de neerslag in de vorm van sneeuw. Op sommige plaatsen in Franse en Zwitserse Alpen is sinds het begin van de week al meer dan 1 tot 1.5 meter sneeuw gevallen. Door de enorme hoeveelheden zware sneeuw is het lawinegevaar in het zuidelijk Alpengebied groot, code rood, niveau 4.


Ook aan de noordkant van de Alpen wordt het witter en witter. Dit is een webcambeeld van vandaag van de Zugspitze op 1780 meter op de grens tussen Duitsland en Oostenrijk. Foto:weeractief.info

Ook sneeuw voor het noordelijk Alpengebied
Intussen is de stroming in Centraal-Europa van zuid naar noordoost tot oost gedraaid. Door de aanvoer van koude en vochtige lucht krijgt ook het noordelijk Alpengebied met sneeuw te maken en wordt het bijvoorbeeld ook in Tirol op steeds meer plaatsen wit tot in de dalen. Er zal overigens niet zoveel sneeuw vallen zoals bijvoorbeeld in de Franse Haute Savoie en in het Zwitserse Wallis en Tessin, lokaal kan er tot een halve meter sneeuw vallen.  Dat is een mooie start van het wintersportseizoen.  In de meeste wintersportgebieden gaan in het eerste of tweede weekeinde van december de liften open.  Tegelijkertijd wordt het in de zuidelijke Alpen droog en komt de zon boven de dikke sneeuwlaag te voorschijn. Boven de verse sneeuw kan het ’s nachts flink afkoelen en is matige tot strenge vorst mogelijk.


De meeste buien hebben vandaag en morgen een vloeibaar karakter. Foto: Gieny van Asten, Delft.

Eerste natte sneeuw in eigen land
Hardnekkige buien, behorend bij een trog in de hogere luchtlagen van de atmosfeer, veroorzaken vooral op de Noordzee en in de kuststrook buien. Deze buien hebben een vloeibaar karakter. In Vlaanderen viel uit sommige buien ook wat korrelhagel.  Door het grote verschil in temperatuur tussen de lucht boven het relatief nog warme Noordzeewater van +9 a +10 graden en de temperatuur van de lucht op 5 km hoogte, -25 graden kunnen behoorlijk pittige buien ontstaan met hagel.  De buitjes stellen landinwaarts weinig voor. Toch viel vanochtend vroeg viel er in het Gelderse Terwolde een beetje kletsnatte sneeuw. De temperatuur in de onderste 350 meter van de atmosfeer was kennelijk net koud genoeg om de neerslag in op grote hoogte altijd in de vorm van sneeuw aanwezig is, niet helemaal te laten smelten.


Door rijpvorming kan het komende nacht plaatselijk glad worden in het oosten en zuidoosten. Foto: Corina Magielse, Wernhout.

Komende dagen op meer plaatsen winterse neerslag
De hoogtetrog die vandaag vooral boven zee verbleef, trekt de komende nacht voorzichtig het land op. De meeste buien blijven in de vorm van regen vallen.  In het noordoosten is de lucht in de onderste 350 meter kouder en kan er uit een bui een vlok kletsnatte sneeuw vallen. Tussen de buien in de kuststrook dalen de temperaturen tijdens opklaringen en een afnemende noordenwind tot rond of iets het vriespunt en kunnen natte wegen lokaal glad worden door bevriezing. Verder landinwaarts is de kans op neerslag kleiner (als er een bui valt, kan dat in het noordoosten een natte sneeuwbui zijn) en koelt het verder af tot 3 a 4 graden onder vriespunt. Lokaal ontstaan mistbanken en kan het lokaal glad worden door rijpvorming. Vrijdag overdag trekt vanaf de Noordzee een volgende trog met verhoogde buienactiviteit vanuit het westen het land op. In de ochtend beperken de buien zich tot de kustprovincies; meest in de vorm van regen, mogelijk in Friesland en Groningen vermengd met wat natte sneeuw. In het zuidoosten en oosten begint de dag nevelig of mistig en breekt in de loop van de ochtend de zon even door, in de loop van de middag en avond komen de buien met een verder naar noordwest kantelende stroming het land op en neemt de kans op winterse neerslag in de vorm van natte sneeuw in de avond en nacht op meer plaatsen in het oosten van het land toe. In de Limburgse heuvels kan de sneeuw op gras in de nacht naar zaterdag even blijven liggen. In het oosten blijft het kwik rond 4 a 5 graden steken, aan zee wordt het een graad of 7 bij een zwakke tot matige naar west tot zuidwest draaiende wind. 


Vooral in het zuidoosten is de kans op een tijdelijk wit uitzicht aanwezig. Foto: Math Gossens, Wijlre op 9-2-2012.

Plaatselijk wit op zondag?
In het weekeinde stroomt met een noordelijke stroming nog iets koudere lucht naar ons land met temperaturen op 1. 5 km hoogte rond -5 graden. In de noordelijke stroming trekken lagedrukgebiedjes met buien naar ons toe. Voor de komst van zo'n lagedrukgebiedje draait de wind in de onderste laag van de atmosfeer naar zuid. Door aanvoer van lucht over land (kouder dan de lucht via zee) neemt de kans op winterse neerslag, natte sneeuw toe.  Zondag is de lucht in de onderste laag van de atmosfeer, mogelijk ook doordat doorvallende neerslag de lucht in de onderste laag van de atmosfeer verder doet afkoelen, zo koud dat er in het oosten van het land niet alleen natte sneeuw maar ook ‘droge’ sneeuw kan vallen waardoor het plaatselijk even wit kan worden. Ook op maandag is er kans op winterse neerslag. Na passage van een rug van hogedruk neemt later vanuit het westen de kans op regen toe, mogelijk voorafgegaan door wat (natte) sneeuw in het oosten van het land.

Bronnen: Meteo Consult.
Waarom deze advertentie?
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
29 november 2012, 22:29 uur | Bericht #376708
Strooizout klaar voor eerste vrieskou



Bron: Nieuwsblad
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
30 november 2012, 09:31 uur | Bericht #376725
Sneeuw op komst in Ardennen

Het is vandaag wisselend bewolkt met vooral in de provincies West- en Oost-Vlaanderen kans op enkele buien. Er waait een zwakke tot matige westenwind. De maxima gaan van 1 graad op de Hoge Venen tot 5 graden in het binnenland en 7 graden aan zee.



Vanavond en -nacht is het wisselend bewolkt en meestal droog. Aan de kust neemt later de kans op een bui toe. Plaatselijk ontstaat mist. De minima bedragen min 4 graden in de Ardennen en liggen rond of net boven het vriespunt elders.

Morgen is het eerst op de meeste plaatsen droog met enkele opklaringen. Later neemt de bewolking toe vanuit het noordwesten en in de loop van de namiddag volgt er regen of natte sneeuw in Laag- en Midden-België. In de Ardennen valt de neerslag gedurende de nacht onder de vorm van sneeuw en hier zal zich dan ook een sneeuwtapijt opbouwen. Er staat een matige zuidwestenwind. De maxima schommelen rond het vriespunt in Hoog Belgie en rond zowat 5 graden elders.

Zondag komen verspreid nog enkele winterse buien voor. Maandag neemt de bewolking toe gevolgd door regen, in de Ardennen (natte) sneeuw. De dagen nadien zou het wisselvallig blijven met af en toe regen en sneeuw in de Ardennen. De middagtemperatuur schommelt in het centrum van het land rond 4 graden, maar begin volgende week is het tijdelijk iets zachter.

Bron: HLN | Gewijzigd: 6 februari 2017, 16:06 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
30 november 2012, 12:52 uur | Bericht #376738
Herfst 2012 was warm en zonnig

De herfst was zonnig, droog en de temperatuur was aan de normale kant. Dat blijkt uit het overzicht van het KNMI over de maanden september, oktober en november.



De gemiddelde temperatuur was met 10,5 graden vrijwel gelijk aan het gemiddelde. De zon scheen ongeveer 350 uur en dat was iets meer dan normaal. Vooral in september scheen de zon geregeld.

Zondag 9 september was zelfs een warme dag: op veel plaatsen was het 25 graden. In het oosten en zuiden liep de thermometer zelfs op tot 30 graden of meer. Half oktober was het ook nog een paar dagen warm. Op 28 oktober werd de laagste temperatuur van deze herfst gemeten: het weerstation in Twente noteerde -6,4 graden.

Herfstweer in cijfers
  •     Hoogste temperatuur 30 graden
  •     Laagste temperatuur -6,4 graden
  •     Gemiddelde temperatuur 10,4 graden
  •     215 mm regen
  •     Drie herfststormen
  •     350 uur zon
De meeste regen viel in het noordwesten; in het zuidoosten was de neerslag minder. Gemiddeld viel er ongeveer 215 mm regen tegen 243 normaal. In Wijk aan Zee viel de meeste regen, in Ell (Limburg) regende het het minst. Onstuimige dagen kwamen in deze herfst bijna niet voor. Alleen op 24 september, 5 oktober en 25 november stormde het aan zee.

Bron: RTL
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 november 2012, 13:45 uur | Bericht #376745
November 2012: Droog, normale temperatuur en hoeveelheid zon

veel af van het langjarige gemiddelde van 6,7 °C. Vrijwel de gehele maand had het weer een licht wisselvallig karakter. Daarbij lag de temperatuur meestentijds rond het langjarige gemiddelde.



In totaal telde de maand in De Bilt vijf vorstdagen (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C), precies het normale aantal. Het aantal vorstdagen varieerde van nul plaatselijk aan zee tot zeven lokaal in het oosten van het land. De landelijk laagste temperatuur werd in de vroege ochtend van de laatste dag van de maand gemeten op de vliegbasis Volkel; -4,7 °C. De landelijk hoogste temperatuur werd laat in de maand gemeten. Op 25 november werd zowel in Ell als in Maastricht een maximum gemeten van 14,2 °C.



November was een droge maand met gemiddeld over het land ca. 50 mm regen tegen een langjarig gemiddelde van 82 mm. De eerste tien dagen van de maand viel er op iedere dag regen, de hoeveelheden bleven echter beperkt. Rond het midden van de maand verliepen een flink aantal dagen droog. Tijdens de tweede decade van de maand (11 tot en met 20 november) viel er gemiddeld over het land slechts 5 mm regen. Op 25 november veroorzaakte een klein lagedrukgebied ontstuimig weer. In het noordwestelijk kustgebied kwam het tot een volle storm (kracht 9) met zeer zware windstoten tot ca. 110 km/uur. In het binnenland kwamen zware windstoten voor tot 90 km/uur. De meeste neerslag viel deze maand in een brede kuststrook met plaatselijk ca. 90 mm neerslag. In de oostelijke helft van het land viel het minst, langs de Duitse grens op sommige plaatsen niet meer dan ca. 30 mm neerslag. In De Bilt komt de maandsom uit op ca. 40 mm tegen een langjarig gemiddelde van 80 mm.



Met gemiddeld over het land ca. 65 uren week het aantal zonuren niet veel af van het langjarige gemiddelde van 63. De regionale verschillen in het aantal uren zon waren deze maand slechts klein. Op de meest sombere plaatsen in het midden van het land, waaronder in De Bilt, scheen de zon ca. 55 uren, op de zonnigste in Limburg ca. 75 uren. Opvallende langere tijdvakken met somber of juist zonnig weer kwamen deze maand niet voor. Vorig jaar november was in De Bilt de gemiddelde temperatuur 7,2 °C, bedroeg het aantal uren zonneschijn 98 en de neerslagsom 11 mm.

Bron: KNMI | Gewijzigd: 30 november 2012, 13:46 uur, door Ries
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
1 december 2012, 07:41 uur | Bericht #376852
Met het starten van de meteorologische winter zal de berichtgeving vanaf nu allemaal geplaatst worden in het wintertopic

| Gewijzigd: 1 december 2012, 07:41 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
2 december 2012, 10:10 uur | Bericht #377006
Lange herfst: bladeren vielen later van de boom

2012 gaat voor Nederland de boeken in als een jaar met een lange herfst. De bladeren verkleurden later dan gemiddeld van kleur en ook bleven de bladeren langer aan de bomen zitten. Dat meldt de website natuurbericht.nl.



Van de belangrijkste boomsoorten waren de beuk en eik dit jaar de laatste die helemaal zonder blad stonden. Dat gebeurde pas op 22 november. De bladverkleuring en bladval van de (zomer)eik waren daarmee dit jaar gemiddeld een week later dan normaal en drie dagen later dan in de voorgaande tien jaar. In het geval van de beuk verkleurden en vielen de bladeren zelfs twee weken later dan normaal.

Recordjaren 2005 en 2006
De temperatuur is een van de factoren die het tijdstip van bladverkleuring en bladval bepaalt. Volgens het KNMI was september aan de koele kant en hadden oktober en november een gemiddelde temperatuur die normaal is voor de tijd van het jaar.

De recordjaren zijn 2005 en 2006. In die jaren waren bladverkleuring en bladval gemiddeld nog zo'n twee weken later dan dit jaar. Toen hadden veel bomen begin december nog veel groen blad aan de bomen.

Bron: RTL
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Terug naar boven
1 2 3 4 5
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.842 topics, welke bij elkaar 448.334 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 172 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 172, lezen 2 mensen het topic "Winter 2010 discussietopic deel 2".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden