Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Lako
Lid
Woonplaats: Stiens
Berichten: 2261
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
5 juni, 18:12 uur | Bericht #480300
Enorme Antarctische ijsplaat dreigt af te breken


Bron foto: KNMI/Richard Bintanja

Er dreigt een ijsplaat ter grootte van de provincie Gelderland van Antarctica af te breken. Het gaat om een alsmaar langer wordende breuk in de Larsen C IJsplaat, gelegen in het deel van Antarctica dat het snelst opwarmt. Als deze ijsplaat daadwerkelijk afbreekt, zal het een van de grootste ijsbergen worden die ooit zijn waargenomen.

Antarctica barst van de spleten en scheuren, vooral op locaties waar het ijs over een berg stroomt en daardoor vervormt. Sommige gletsjerspleten zijn wel 100 meter diep, en gevaarlijk, vooral als ze bedekt worden door een laagje sneeuw en daardoor onherkenbaar zijn. Ik heb tijdens drie Antarctische expedities meermalen de peilloze dieptes aangestaard, en daarbij vastgesteld dat een val in een gletsjerspleet inderdaad een enkele reis is.

De scheuren en spleten in de ijskap, en als gevolg daarvan het afbreken van drijvende ijsplaten, hebben op zichzelf geen gevolgen voor het zeeniveau. Hierdoor zullen echter de hogere delen van de ijskap sneller naar beneden bewegen en uiteindelijk in zee belanden, waardoor de zeespiegel wél zal stijgen. Het versneld afbrokkelen van ijsplaten zoals de Larsen C ijsplaat heeft daarom toch grote gevolgen voor Nederland.

Het KNMI doet onderzoek naar de stijging van het zeeniveau ten behoeve van de klimaatscenario’s voor Nederland, en heeft in recent onderzoek het versneld opbreken van de Antarctische ijskap in zijn toekomstverwachtingen meegenomen. Uit deze berekeningen blijkt dat dit proces mogelijk tot enkele meters zeespiegelstijging in het jaar 2100 zal leiden, een enorme toename ten opzichte van eerdere schattingen.

Bron: KNMI

 
#KeepOnSmiling
Woonplaats: noordoost Brabant
Berichten: 654
Lid sinds: 29 mrt. 2016
21 juni, 16:50 uur | Bericht #480530
Citaat van Lako, maandag 5 juni 2017, 18:12 uur Enorme Antarctische ijsplaat dreigt af te breken
Het moment waarop deze ijsplaat (Larsen C) af zal breken is bijna daar.

Schepen bij Antarctica gewaarschuwd voor enorm scheurend ijsplateau
Wetenschappers hebben woensdag een waarschuwing afgegeven aan schepen die zich de komende dagen bij Antarctica bevinden. Een gigantisch ijsplateau, zo groot als het eiland Bali, staat op het punt van een landtong af te breken.Het ijsplateau op het westelijke deel van het zuidpoolgebied ligt in een gebied dat erg gevoelig is voor de opwarming van de aarde.

De scheur in het ijs ontstond enkele decennia geleden. Maar de kloof is de afgelopen maanden in hoog tempo breder geworden. De laatste maanden scheurde het ijs in een tempo van minimaal vijf voetbalvelden per dag.

De breuk in het ijs is nu meer dan 175 kilometer lang en tot 500 meter breed. Over 13 kilometer is de scheur compleet en zal het plateau van 5.000 vierkante kilometer afbreken. Wetenschappers voorspellen dat dit de komende dagen gebeurt.

Desintegratie
Volgens Project Midas, een team van onderzoekers dat de ontwikkeling van de scheur al enkele jaren volgt, vormt het enorme brok ijs dat dan in zee belandt een van de grootste ijsschotsen ooit.

Het losscheuren van het ijsblok zal niet direct gevolgen hebben voor een eventuele zeespiegelstijging. Maar het is wel een voorbode van een groter probleem, namelijk de desintegratie van de grote ijsvlakten van Antarctica.[In 60 seconden: De opwarming van de aarde]
In 60 seconden: De opwarming van de aardeZeespiegel

De kans is vrij groot dat door het afbreken van dit stuk ijs ook de rest van Larsen C, zoals het hele plateau heet, begint af te brokkelen. Als het hele plateau verdwijnt, heeft dit grote gevolgen voor de vorm en structuur van Antarctica. De hele stabiliteit van het continent komt dan in gevaar.

Zodra het plateau losbreekt van Antarctica stijgt de zeespiegel met 'slechts' enkele centimeters. Indien al het 'vastliggende ijs' losbreekt, wordt een stijging van circa vier meter verwacht. En indien al het ijs op het continent smelt kan de zeespiegel met tientallen meters stijgen.

Cruiseschepen
Er zijn geen grote handelsroutes voor schepen die langs Antarctica leiden. Maar er zijn wel veel cruiseschepen die na een verblijf in Zuid-Amerika langs het zuidpoolgebied varen. In 2009 zonk een groot schip nadat een veel kleiner stuk ijs van een landtong was afgebroken. Toen moesten 150 passagiers worden geëvacueerd.

IJsplateaus zijn grote drijvende ijsvlakten die vastzitten aan het land. Zij worden in de loop der eeuwen gevormd door water van gletsjers. De breuk in Larsen C is niet de enige scheur op Antarctica die wetenschappers zorgen baart.

http://www.nu.nl/klimaat/4783929/schepen-bij-antarctica-gewaarschuwd-enorm-scheurend-ijsplateau.html
Records sinds 2016:
Maximum: 22 juni 2017 34,9ºC
Minimum: 19 jan. 2016 -9,5ºC
Neerslag: 2 juni 2016 125 mm
Sneeuwdek: 11 feb. 2017 3 cm
Hagel: 25 april 2016 0,4 cm
Onweer: 23 juni 2016
Waarom deze advertentie?
Woonplaats: noordoost Brabant
Berichten: 654
Lid sinds: 29 mrt. 2016
12 juli, 17:28 uur | Bericht #480983
IJsplateau 'twee keer zo groot als Luxemburg' afgescheurd bij Antarctica
Een van de grootste ijsplateaus bij Antarctica is losgebroken van een landtong. Het stuk is zesduizend vierkante kilometer groot, ongeveer twee keer zo groot als Luxemburg.Een Amerikaanse satelliet vloog woensdag boven de regio bekend als de Larsen C, daardoor kon worden vastgesteld dat het stuk is losgekomen, meldt de BBC woensdag.

Wetenschappers hadden al eerder gewaarschuwd voor de breuk. Eind juni werd reeds gemeld dat het stuk in de "komende dagen" zou scheuren.

Het meer dan tweehonderd meter dikke plateau zal zich niet snel of ver verplaatsen op korte termijn, maar moet wel goed in de gaten worden gehouden.
Stromingen en hevige wind kan er uiteindelijk voor zorgen dat het brok richting het noorden wordt geblazen waardoor het een gevaar kan worden voor de internationale scheepsvaart. De zeespiegel zal niet stijgen als gevolg van het afgebroken gedeelte.

Kloof
De scheur in het ijs ontstond enkele decennia geleden. In de laatste maanden versnelde dat proces echter enorm. Het ijs scheurde eind juni in een tempo van minimaal vijf voetbalvelden per dag.

Volgens Project Midas, een team van onderzoekers dat de ontwikkeling van de scheur al enkele jaren volgt, vormt het enorme brok ijs nu een van de grootste ijsschotsen ooit.

http://www.nu.nl/wetenschap/4837062/ijsplateau-twee-keer-zo-groot-als-luxemburg-afgescheurd-bij-antarctica.html
Records sinds 2016:
Maximum: 22 juni 2017 34,9ºC
Minimum: 19 jan. 2016 -9,5ºC
Neerslag: 2 juni 2016 125 mm
Sneeuwdek: 11 feb. 2017 3 cm
Hagel: 25 april 2016 0,4 cm
Onweer: 23 juni 2016
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 1962
Lid sinds: 13 jan. 2015
16 augustus, 10:03 uur | Bericht #481760

91 vulkanen gevonden op Antarctica verstopt onder ijs

Enorm veel vulkanen zijn ontdekt op de Zuidpool. Wetenschappers beweren zelfs dat dit het grootste vulkaangebied ter wereld is.

Onderzoekers van de universiteit van Edinburgh menen een van de grootste vulkanische gebieden te hebben ontdekt op Antarctica. Het onzichtbare netwerk van bijna honderd onbekende vulkanen ligt onder een dikke plak antarctisch ijs verborgen.

Kijken en vergelijken

In de afgelopen honderd jaar waren er al meerdere vulkanen opgemerkt op Antarctica, doordat de punten boven het ijs uitstaken. Maar de vraag was: hoeveel vulkanen liggen er nog ónder het ijs?

Om die vraag te kunnen beantwoorden, bestudeerden de wetenschappers metingen die al eerder vanuit onder andere vliegtuigen waren gedaan, met behulp van een radar die dwars door het ijs heen kon ‘kijken’. Deze resultaten werden vergeleken met satelliet- en databasegegevens, en geologische informatie verkregen uit andere onderzoeken.

Goed verstopt

Hieruit kwamen 91 nieuwe vulkanen naar voren die zich uitstrekken over een gebied van 3500 kilometer. De vulkanen zijn allen tussen de 100 en 3850 meter hoog en liggen onder een dik pak ijs, soms wel van 4 kilometer dik.

Omdat de vulkanen zo goed verstopt liggen, zullen ze niet direct een bedreiging vormen voor de omgeving. Maar als er een uitbarst, zal het ijs erboven smelten wat tot een stijgende zeespiegel kan leiden. Daarnaast denken de onderzoekers dat de vulkanische activiteit kan worden gekoppeld aan de hoeveelheid ijs waarmee de berg is bedekt.

Volgens Paul Bingham, een van de auteurs van het artikel dat is gepubliceerd in het tijdschrift van The Geological Society, is de meeste vulkanische activiteit te vinden in gebieden waar een groot deel van de ijsbedekking verloren is gegaan. Dit zou kunnen komen door de druk die vrijkomt als het zware ijs is gesmolten, waardoor de vulkaan actief wordt.

Keeping an eye on it

Volgens geoloog Paul Mason (Universiteit Utrecht, niet betrokken bij de studie) zijn de vulkanen een belangrijke ontdekking in een gebied dat – tot nu toe – altijd lastig was om te onderzoeken. “De resultaten zijn consistent met relatief jonge vulkanen. Dit betekent niet meteen dat ze allemaal actief zijn of dat snel worden, maar in de toekomst is het mogelijk.”

De onderzoekers zeggen zelf ook dat ze de vulkanen daarom goed in de gaten zullen houden.

Bronnen: Geological Society of London, The Guardian, ScienceAlert

Beeld: EPA

Bron: https://www.kijkmagazine.nl/science/vulkanen-antarctica-ijs/
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1238
Lid sinds: 2 feb. 2012
28 augustus, 12:51 uur | Bericht #481906
Al enige tijd is er eindelijk toch wel wat positiefs te vermelden als het gaat om het noordpoolijs. Het smeltproces 
gaat al sinds half juli net even iets langzamer als de drie jaren waarop het niveau het laagst was, we spreken dan over 2007, 2012 en 2016. Op dit moment ligt er zelfs net even wat meer ijs dan het gemiddelde over 2010-2017. Dat de meerjarige trent negatief is dat is duidelijk, maar voor nu dus in ieder geval ook eens nieuws van meer positieve aard. Bijzonder vooral dat de media vooralsnog zwijgen en je er ook op social media maar weinig over leest.Bron: ads.nipr.ac.jp 

Actueel ligt de kou perfect over de noordpool gepositioneerd en lijkt het het ijs zelfs iets te laten aangroeien. Dat zou natuurlijk helemaal goed nieuws zijn voor het verdere verloop van bovenstaande grafiek.
Dan ook maar even kijken naar de zuidpool. Daar is het nieuws nog altijd een stuk slechter:


| Gewijzigd: 28 augustus, 12:58 uur, door Justin
Woonplaats: Heeze
Berichten: 81
Lid sinds: 25 sep. 2015
29 augustus, 12:15 uur | Bericht #481926
Volgens de amerikaanse meteoroloog Judah Cohen is het feit dat de sneeuw in noordoost Siberië dit jaar langer is blijven liggen dan normaal verantwoordelijk voor een sterk positieve AO in de zomermaanden.
Hierdoor houden de lagedrukgebieden het ijs ahw bij elkaar, terwijl hoge druk het ijs juist uiteen drijft, waardoor het makkelijker smelt. Ik kan het zelf helaas niet terug vinden op onderstaande site
http://www.aer.com/

 
I know one when I see one, deniers I see first and if possible I put them on a list: [/url]http://www.desmogblog.com/global-warming-denier-database[/url]
But I love you anyway
Tycoon2
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1015
Lid sinds: 9 dec. 2009
1 oktober, 21:02 uur | Bericht #482551

De hoeveelheid ijs is meer dan voorgaande jaren. Dit jaar geen dieptepunt. 

Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
7 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 7 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 25.050 topics, welke bij elkaar 434.078 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.477 leden.
Het nieuwste lid is jelle1112.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
7 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 306 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 306, lezen 8 mensen het topic "Onweerskansen algemeen 2017".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fotowedstrijd

Oktober 2017

Bosbranden Spanje/Portugal

Dodental loopt op

Rode zon door bosbranden en saharazand

Tropische storm Ophelia

Berichtgeving en terugblik

© 2003 - 2017 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden