Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Groningen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

12 Dec 2019 22:01:55

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

12 Dec 2019 22:01:54

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

12 Dec 2019 22:00:02

De kaart Den Helder - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

12 Dec 2019 22:00:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pima, AZ; Pinal, AZ.

12 Dec 2019 21:45:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pima, AZ; Pinal, AZ.

12 Dec 2019 20:39:45

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pima, AZ; Pinal, AZ.

12 Dec 2019 18:59:36

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

12 Dec 2019 17:59:07

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

12 Dec 2019 12:59:36

De temperatuur bij Mont rigi is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

12 Dec 2019 11:59:03

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

12 Dec 2019 11:00:41

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

12 Dec 2019 11:00:41

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

12 Dec 2019 11:00:41

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

12 Dec 2019 11:00:40

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

12 Dec 2019 11:00:40
Actueel
1 / 4

Het winter discussietopic

2019-2020

Klets- en waarneemtopic winter

2019-2020

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Fotowedstrijd december

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 2934
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
5 juni 2017, 18:12 uur | Bericht #480300
Enorme Antarctische ijsplaat dreigt af te breken


Bron foto: KNMI/Richard Bintanja

Er dreigt een ijsplaat ter grootte van de provincie Gelderland van Antarctica af te breken. Het gaat om een alsmaar langer wordende breuk in de Larsen C IJsplaat, gelegen in het deel van Antarctica dat het snelst opwarmt. Als deze ijsplaat daadwerkelijk afbreekt, zal het een van de grootste ijsbergen worden die ooit zijn waargenomen.

Antarctica barst van de spleten en scheuren, vooral op locaties waar het ijs over een berg stroomt en daardoor vervormt. Sommige gletsjerspleten zijn wel 100 meter diep, en gevaarlijk, vooral als ze bedekt worden door een laagje sneeuw en daardoor onherkenbaar zijn. Ik heb tijdens drie Antarctische expedities meermalen de peilloze dieptes aangestaard, en daarbij vastgesteld dat een val in een gletsjerspleet inderdaad een enkele reis is.

De scheuren en spleten in de ijskap, en als gevolg daarvan het afbreken van drijvende ijsplaten, hebben op zichzelf geen gevolgen voor het zeeniveau. Hierdoor zullen echter de hogere delen van de ijskap sneller naar beneden bewegen en uiteindelijk in zee belanden, waardoor de zeespiegel wél zal stijgen. Het versneld afbrokkelen van ijsplaten zoals de Larsen C ijsplaat heeft daarom toch grote gevolgen voor Nederland.

Het KNMI doet onderzoek naar de stijging van het zeeniveau ten behoeve van de klimaatscenario’s voor Nederland, en heeft in recent onderzoek het versneld opbreken van de Antarctische ijskap in zijn toekomstverwachtingen meegenomen. Uit deze berekeningen blijkt dat dit proces mogelijk tot enkele meters zeespiegelstijging in het jaar 2100 zal leiden, een enorme toename ten opzichte van eerdere schattingen.

Bron: KNMI

 
#KeepOnSmiling
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 1243
Lid sinds: 29 mrt. 2016
21 juni 2017, 16:50 uur | Bericht #480530
Citaat van Lako, maandag 5 juni 2017, 18:12 uur Enorme Antarctische ijsplaat dreigt af te breken
Het moment waarop deze ijsplaat (Larsen C) af zal breken is bijna daar.

Schepen bij Antarctica gewaarschuwd voor enorm scheurend ijsplateau
Wetenschappers hebben woensdag een waarschuwing afgegeven aan schepen die zich de komende dagen bij Antarctica bevinden. Een gigantisch ijsplateau, zo groot als het eiland Bali, staat op het punt van een landtong af te breken.Het ijsplateau op het westelijke deel van het zuidpoolgebied ligt in een gebied dat erg gevoelig is voor de opwarming van de aarde.

De scheur in het ijs ontstond enkele decennia geleden. Maar de kloof is de afgelopen maanden in hoog tempo breder geworden. De laatste maanden scheurde het ijs in een tempo van minimaal vijf voetbalvelden per dag.

De breuk in het ijs is nu meer dan 175 kilometer lang en tot 500 meter breed. Over 13 kilometer is de scheur compleet en zal het plateau van 5.000 vierkante kilometer afbreken. Wetenschappers voorspellen dat dit de komende dagen gebeurt.

Desintegratie
Volgens Project Midas, een team van onderzoekers dat de ontwikkeling van de scheur al enkele jaren volgt, vormt het enorme brok ijs dat dan in zee belandt een van de grootste ijsschotsen ooit.

Het losscheuren van het ijsblok zal niet direct gevolgen hebben voor een eventuele zeespiegelstijging. Maar het is wel een voorbode van een groter probleem, namelijk de desintegratie van de grote ijsvlakten van Antarctica.[In 60 seconden: De opwarming van de aarde]
In 60 seconden: De opwarming van de aardeZeespiegel

De kans is vrij groot dat door het afbreken van dit stuk ijs ook de rest van Larsen C, zoals het hele plateau heet, begint af te brokkelen. Als het hele plateau verdwijnt, heeft dit grote gevolgen voor de vorm en structuur van Antarctica. De hele stabiliteit van het continent komt dan in gevaar.

Zodra het plateau losbreekt van Antarctica stijgt de zeespiegel met 'slechts' enkele centimeters. Indien al het 'vastliggende ijs' losbreekt, wordt een stijging van circa vier meter verwacht. En indien al het ijs op het continent smelt kan de zeespiegel met tientallen meters stijgen.

Cruiseschepen
Er zijn geen grote handelsroutes voor schepen die langs Antarctica leiden. Maar er zijn wel veel cruiseschepen die na een verblijf in Zuid-Amerika langs het zuidpoolgebied varen. In 2009 zonk een groot schip nadat een veel kleiner stuk ijs van een landtong was afgebroken. Toen moesten 150 passagiers worden geëvacueerd.

IJsplateaus zijn grote drijvende ijsvlakten die vastzitten aan het land. Zij worden in de loop der eeuwen gevormd door water van gletsjers. De breuk in Larsen C is niet de enige scheur op Antarctica die wetenschappers zorgen baart.

http://www.nu.nl/klimaat/4783929/schepen-bij-antarctica-gewaarschuwd-enorm-scheurend-ijsplateau.html
Vragen over de weerkunde? Ik beantwoord ze graag!
Waarom deze advertentie?
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 1243
Lid sinds: 29 mrt. 2016
12 juli 2017, 17:28 uur | Bericht #480983
IJsplateau 'twee keer zo groot als Luxemburg' afgescheurd bij Antarctica
Een van de grootste ijsplateaus bij Antarctica is losgebroken van een landtong. Het stuk is zesduizend vierkante kilometer groot, ongeveer twee keer zo groot als Luxemburg.Een Amerikaanse satelliet vloog woensdag boven de regio bekend als de Larsen C, daardoor kon worden vastgesteld dat het stuk is losgekomen, meldt de BBC woensdag.

Wetenschappers hadden al eerder gewaarschuwd voor de breuk. Eind juni werd reeds gemeld dat het stuk in de "komende dagen" zou scheuren.

Het meer dan tweehonderd meter dikke plateau zal zich niet snel of ver verplaatsen op korte termijn, maar moet wel goed in de gaten worden gehouden.
Stromingen en hevige wind kan er uiteindelijk voor zorgen dat het brok richting het noorden wordt geblazen waardoor het een gevaar kan worden voor de internationale scheepsvaart. De zeespiegel zal niet stijgen als gevolg van het afgebroken gedeelte.

Kloof
De scheur in het ijs ontstond enkele decennia geleden. In de laatste maanden versnelde dat proces echter enorm. Het ijs scheurde eind juni in een tempo van minimaal vijf voetbalvelden per dag.

Volgens Project Midas, een team van onderzoekers dat de ontwikkeling van de scheur al enkele jaren volgt, vormt het enorme brok ijs nu een van de grootste ijsschotsen ooit.

http://www.nu.nl/wetenschap/4837062/ijsplateau-twee-keer-zo-groot-als-luxemburg-afgescheurd-bij-antarctica.html
Vragen over de weerkunde? Ik beantwoord ze graag!
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 2933
Lid sinds: 13 jan. 2015
16 augustus 2017, 10:03 uur | Bericht #481760

91 vulkanen gevonden op Antarctica verstopt onder ijs

Enorm veel vulkanen zijn ontdekt op de Zuidpool. Wetenschappers beweren zelfs dat dit het grootste vulkaangebied ter wereld is.

Onderzoekers van de universiteit van Edinburgh menen een van de grootste vulkanische gebieden te hebben ontdekt op Antarctica. Het onzichtbare netwerk van bijna honderd onbekende vulkanen ligt onder een dikke plak antarctisch ijs verborgen.

Kijken en vergelijken

In de afgelopen honderd jaar waren er al meerdere vulkanen opgemerkt op Antarctica, doordat de punten boven het ijs uitstaken. Maar de vraag was: hoeveel vulkanen liggen er nog ónder het ijs?

Om die vraag te kunnen beantwoorden, bestudeerden de wetenschappers metingen die al eerder vanuit onder andere vliegtuigen waren gedaan, met behulp van een radar die dwars door het ijs heen kon ‘kijken’. Deze resultaten werden vergeleken met satelliet- en databasegegevens, en geologische informatie verkregen uit andere onderzoeken.

Goed verstopt

Hieruit kwamen 91 nieuwe vulkanen naar voren die zich uitstrekken over een gebied van 3500 kilometer. De vulkanen zijn allen tussen de 100 en 3850 meter hoog en liggen onder een dik pak ijs, soms wel van 4 kilometer dik.

Omdat de vulkanen zo goed verstopt liggen, zullen ze niet direct een bedreiging vormen voor de omgeving. Maar als er een uitbarst, zal het ijs erboven smelten wat tot een stijgende zeespiegel kan leiden. Daarnaast denken de onderzoekers dat de vulkanische activiteit kan worden gekoppeld aan de hoeveelheid ijs waarmee de berg is bedekt.

Volgens Paul Bingham, een van de auteurs van het artikel dat is gepubliceerd in het tijdschrift van The Geological Society, is de meeste vulkanische activiteit te vinden in gebieden waar een groot deel van de ijsbedekking verloren is gegaan. Dit zou kunnen komen door de druk die vrijkomt als het zware ijs is gesmolten, waardoor de vulkaan actief wordt.

Keeping an eye on it

Volgens geoloog Paul Mason (Universiteit Utrecht, niet betrokken bij de studie) zijn de vulkanen een belangrijke ontdekking in een gebied dat – tot nu toe – altijd lastig was om te onderzoeken. “De resultaten zijn consistent met relatief jonge vulkanen. Dit betekent niet meteen dat ze allemaal actief zijn of dat snel worden, maar in de toekomst is het mogelijk.”

De onderzoekers zeggen zelf ook dat ze de vulkanen daarom goed in de gaten zullen houden.

Bronnen: Geological Society of London, The Guardian, ScienceAlert

Beeld: EPA

Bron: https://www.kijkmagazine.nl/science/vulkanen-antarctica-ijs/
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1280
Lid sinds: 2 feb. 2012
28 augustus 2017, 12:51 uur | Bericht #481906
Al enige tijd is er eindelijk toch wel wat positiefs te vermelden als het gaat om het noordpoolijs. Het smeltproces 
gaat al sinds half juli net even iets langzamer als de drie jaren waarop het niveau het laagst was, we spreken dan over 2007, 2012 en 2016. Op dit moment ligt er zelfs net even wat meer ijs dan het gemiddelde over 2010-2017. Dat de meerjarige trent negatief is dat is duidelijk, maar voor nu dus in ieder geval ook eens nieuws van meer positieve aard. Bijzonder vooral dat de media vooralsnog zwijgen en je er ook op social media maar weinig over leest.Bron: ads.nipr.ac.jp 

Actueel ligt de kou perfect over de noordpool gepositioneerd en lijkt het het ijs zelfs iets te laten aangroeien. Dat zou natuurlijk helemaal goed nieuws zijn voor het verdere verloop van bovenstaande grafiek.
Dan ook maar even kijken naar de zuidpool. Daar is het nieuws nog altijd een stuk slechter:


| Gewijzigd: 28 augustus 2017, 12:58 uur, door Justin
Woonplaats: Heeze
Berichten: 82
Lid sinds: 25 sep. 2015
29 augustus 2017, 12:15 uur | Bericht #481926
Volgens de amerikaanse meteoroloog Judah Cohen is het feit dat de sneeuw in noordoost Siberië dit jaar langer is blijven liggen dan normaal verantwoordelijk voor een sterk positieve AO in de zomermaanden.
Hierdoor houden de lagedrukgebieden het ijs ahw bij elkaar, terwijl hoge druk het ijs juist uiteen drijft, waardoor het makkelijker smelt. Ik kan het zelf helaas niet terug vinden op onderstaande site
http://www.aer.com/

 
I know one when I see one, deniers I see first and if possible I put them on a list: [/url]http://www.desmogblog.com/global-warming-denier-database[/url]
But I love you anyway
Tycoon2
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1032
Lid sinds: 9 dec. 2009
1 oktober 2017, 21:02 uur | Bericht #482551

De hoeveelheid ijs is meer dan voorgaande jaren. Dit jaar geen dieptepunt. 

Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 2933
Lid sinds: 13 jan. 2015
4 december 2017, 13:35 uur | Bericht #483451

Rivieren op Antarctische IJskap

01 december 2017

De Antarctische IJskap wordt ’s zomers deels bedekt met rivieren, meren en zelfs een waterval, ondanks de heersende diepvriestemperaturen. Deze verrassende ontdekking werd recentelijk gepubliceerd in het blad Nature en is gerelateerd aan het smelten van sneeuw door instraling van de zon in bergachtige gebieden.

De auteurs bestudeerden lucht- en satellietfoto’s van de ijskap en wisten 700 individuele stroomgebieden te identificeren, verspreid over het gehele continent (Figuur 1).


Figuur 1: Overzicht van waargenomen rivieren op Antarctica (Bron: Kingslake, Eli, Das & Bell, Nature 544, 2017).

Sommige rivieren hebben een lengte van wel 120 kilometer; een andere eindigt zelfs in een enorme, 130 meter brede waterval, genoeg om al het Antarctische smeltwater af te voeren (Figuur 2).


Figuur 2: Een 130 meter brede waterval voert smeltwater af van de Nansen IJsplaat, Antarctica (Bron: S. Rankin).

Brekend ijs
Deze meren en rivieren dragen volgens een nieuwe theorie in belangrijke mate bij aan het versneld afbrokkelen van de ijskap. Het smeltwater kan namelijk in gletsjerspleten samenvloeien en daar herbevriezen. De druk van het uitzetten leidt tot het opbreken van de ijskap in grote ijsbergen en op termijn tot een dunnere ijskap. Dit proces, hydrofracturing genaamd, kan de zeespiegelstijging versnellen.

Versnelde zeespiegelstijging
Het KNMI doet onderzoek naar de stijging van het zeeniveau ten behoeve van de klimaatscenario’s voor Nederland, en heeft in recent onderzoek dit proces in zijn toekomstverwachtingen verwerkt. Uit deze berekeningen blijkt dat Antarctisch smeltwater bijdraagt aan mogelijk meerdere meters zeespiegelstijging in het jaar 2100, een enorme toename ten opzichte van eerdere schattingen (Figuur 3).


Figuur 3: Oude (rood) en nieuwe (zwart, groen, blauw) schattingen van de zeespiegelstijging voor 2100 volgens KNMI-onderzoeker Dewi Le Bars. Het verschil is voornamelijk het gevolg van het versneld smelten van Antarctica (©KNMI).
Antarctische rivieren zijn dus niet zomaar een curiositeit. Ze hebben mogelijk grote gevolgen voor de toekomst van Nederland.

KNMI-klimaatbericht door Richard Bintanja
Bron: http://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/rivieren-op-antarctische-ijskap 
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 2933
Lid sinds: 13 jan. 2015
11 december 2018, 11:57 uur | Bericht #489290

Gletsjers aan oostkant van Zuidpool krimpen nu ook.

Ook gletsjers aan de oostkant van Antarctica verliezen nu meer ijs dan er aangroeit. Dat hebben onderzoekers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA met onder meer satellietbeelden vastgesteld.

Dat de veel grotere gletsjers aan de westkant van de Zuidpool smelten was al langer bekend. Die aan de oostkant leken grotendeels buiten schot te blijven. Een uitzondering was de Totten-gletsjer, de grootste gletsjer in dat gebied.

Credits: NASA Earth Observatory/Joshua Stevens

Maar voor het eerst is nu vastgesteld dat ook gletsjers in de buurt van de Totten kleiner worden. Dat blijkt uit nieuwe meetgegevens.

De oppervlakte van vier gletsjers bij Vincennes Bay ligt bijna 3 meter lager dan 10 jaar geleden en dat komt door de opwarming van het oceaanwater. Van andere gletsjers aan de oostkant van Antarctica daalt de oppervlakte met een kwart meter per jaar.

Hoe snel de gletsjers verder zullen afsmelten is onder meer afhankelijk van de vorm van de oceaanbodem onder de gletsjers.
Bronnen:
https://nos.nl/ 
https://www.nasa.gov/ 
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 3 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.835 topics, welke bij elkaar 441.852 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.013 leden.
Het nieuwste lid is Shalandaaa.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
3 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3881 mensen aan het browsen op het forum. 5 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3881, lezen 12 mensen het topic "Winter discussietopic 2019-2020".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Klets- en waarneemtopic winter

2019-2020

Fotowedstrijd december

Het winter discussietopic

2019-2020

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

© 2003 - 2019 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden