Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Den Helder - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 14:59:50

De kaart De Bilt - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 14:59:48

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 12:59:57

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 12:59:57

De kaart Twente - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 12:59:56

De kaart Twente - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 12:59:56

De kaart Maastricht - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 12:59:53

De kaart Leeuwarden - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 12:59:52

De kaart Leeuwarden - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 12:59:51

De kaart Leeuwarden - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 12:59:51

De kaart Groningen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 12:59:50

De kaart Groningen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 12:59:50

De kaart De Bilt - Windrichting
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 12:59:49

De kaart De Bilt - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 12:59:49

De kaart De Bilt - Windsnelheid
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

31 Jan 2023 12:59:49
Actueel
1 / 4

Winterkou in Nederland snel aan het verdwijnen

Meer felle natuurbranden verwacht in Nederland

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Winterdiscussietopic

Droog en rustig weekend, volgende week bij vlagen guur weer

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 Jul. 2009
26 september 2012, 15:33 uur | Bericht #371981
Vier jaar cel geëist in Italiaanse aardbevingzaak 

 De openbare aanklagers in het Italiaanse L'Aquila hebben vier jaar geëist tegen zes wetenschappers en een regeringsambtenaar voor doodslag in verband met de aardbeving van 6 april 2009. De beving had een kracht van 6.3 op de schaal van Richter, en er kwamen 309 mensen bij om het leven.


Redddingsdienstmedewerker ruimen puin op na aardbeving in 2009. © ANP.

Voorafgaand aan de aardbeving werd de wetenschappers gevraagd in te schatten wat de mogelijke risico's zijn bij een grote beving. De stad werd dat jaar al maanden geplaagd door kleinere bevingen. Na de bijeenkomst verklaarde de Dienst Burgerbescherming dat de gevolgen van een grote beving wel mee zouden vallen. De bevolking werd opgeroepen om kalm te blijven. Veel bewoners besloten door deze verzekering niet te evacueren, vandaar de eis voor doodslag.

Vooral het toenmalige hoofd van de afdeling, Bernardo De Bernardinis, probeerde mensen te overtuigen dat er niets aan de hand was. 'De wetenschappelijke gemeenschap vertelt mij dat er geen gevaar dreigt omdat de energie met regelmatige tussenpauzes uitgestoten wordt', zei Bernardinis tijdens een persconferentie op 30 maart 2009.

De rechtszaak begon ongeveer een jaar geleden en wordt, voor Italiaanse begrippen, er op een ramp tempo doorheen gejaagd. De slotrede van de aanklagers begon afgelopen maandag en duurde tot dinsdagmiddag. Aanklager Picuti stelt tegen Nature dat de wetenschappers niet verantwoordelijk worden gehouden voor het verkeerd voorspellen van de aardbeving. 'Zelfs een zesjarige weet dat je een aardbeving niet kan voorspellen.' Maar 'de risicoanalyse was foutief, nalatig en niet adequaat', en daar kunnen ze wel verantwoordelijk voor worden gehouden.

Verantwoordelijk
De advocaten van de wetenschappers voeren aan dat alleen Bernardinis aangeklaagd moet worden voor zijn beweringen tegen de pers. Picuti bestrijdt dit met het argument dat de seismologen essentiële informatie achterhielden. Een van de seismologen, Franco Boschi, had bijvoorbeeld in 1995 al voorspeld dat het heel waarschijnlijk is dat er een grote aardbeving zal plaatsvinden in L'Aquila. 'Als ambtenaren van de Dienst Burgerbescherming dit toen hadden geweten, dan hadden zij anders gehandeld.' De aangeklaagde wetenschappers hebben niet gereageerd na het horen van de eis. De verdediging zal zijn slotrede op 9 en 10 oktober houden. De veroordeling zal waarschijnlijk op 23 oktober volgen. 

Bron: AD
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 Jan. 2011
22 oktober 2012, 19:35 uur | Bericht #373742
Zes jaar cel voor fout advies aardbeving Italië

Een rechtbank in de Italiaanse stad l'Aquila heeft zes wetenschappers veroordeeld tot 6 jaar cel, omdat ze hadden gezegd dat er weinig gevaar was voor aardbevingen in de regio l'Aquila. De regio werd enkele dagen later echter getroffen door een zware aardbeving. Daardoor stierven 309 mensen en raakten duizenden mensen dakloos.

Tegen de seismologen was door justitie 4 jaar cel geëist. Ze waren aangeklaagd voor doodslag. Door de geruststellende woorden van de onderzoekers waren veel bewoners niet gevlucht voor een reeks kleinere bevingen. De rechtszaak heeft geleid tot veel kritiek in wetenschappelijke kringen. Sommigen vrezen dat wetenschappers voortaan hun mond houden, uit vrees voor een celstraf.

Geen schuld
De deskundigen vinden dat ze geen schuld hebben. ''Overstromingen en orkanen kunnen worden voorspeld, maar aardbevingen niet'', zei een advocaat. De aanklager meent echter dat de seismologen ''een onvolledige, ongeschikte en misdadig verkeerde analyse'' hadden gegeven. Ze hadden gezegd dat de seismische bevingen geen gevaar vormden en dat inwoners rustig thuis een glas wijn konden drinken.

''De kleine bevingen zijn juist gunstig, omdat de aarde zo haar energie kwijtraakt'', had de onderdirecteur van de Italiaanse dienst Burgerbescherming gezegd. Door hun geruststellende woorden waren veel bewoners niet gevlucht voor een reeks kleinere bevingen. Dat werd veel mensen fataal.

Kritiek
De unieke rechtszaak heeft geleid tot veel kritiek in wetenschappelijke kringen. Circa 5000 professoren en anderen hebben een brief gestuurd aan de president van Italië met het verzoek om de strafzaak stil te leggen. Sommigen vrezen dat wetenschappers voortaan hun mond houden, uit vrees voor een celstraf.

De deskundigen vinden dat ze geen schuld hebben. ''Overstromingen en orkanen kunnen worden voorspeld, maar aardbevingen niet'', zei een advocaat. Ze vinden dat ze als zondebokken worden beschouwd.

De aanklager meent echter dat de seismologen ''een onvolledige, ongeschikte en misdadig verkeerde analyse'' hadden gegeven. Ook groepen nabestaanden van slachtoffers vinden het terecht dat de seismologen zijn veroordeeld: ''Hun voornaamste taak is om veiligheid te creëren. Ze hebben gefaald'', zei Aldo Scimia, wiens moeder omkwam door de beving.

Bron: NU.nl | Gewijzigd: 22 oktober 2012, 19:43 uur, door Bronk
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Waarom deze advertentie?
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 Jan. 2011
22 oktober 2012, 20:56 uur | Bericht #373750
Schuldig?

Omdat ik hier bekend sta als iemand die nogal eens kritiek heeft op (klimaat)wetenschappers, wil ik persoonlijk even kwijt dat ik de straffen tegen deze seismologen idioot en volstrekt absurd vind.

De geruststellende uitlatingen als;  "...dat de seismische bevingen geen gevaar vormden en dat inwoners rustig thuis een glas wijn konden drinken." en ''De kleine bevingen zijn juist gunstig, omdat de aarde zo haar energie kwijtraakt'', zijn op z'n minst buitengewoon onhandige uitlatingen en, eerlijk gezegd, kan ik me ook in de verste verte niet voorstellen dat seismologen dit zelf zo gezegd hebben, omdat ze wel beter weten. Wat hier hoogstwaarschijnlijk gebeurd is, is dat de autoriteiten dusdanig druk op de seismologen hebben uitgeoefend en dat ze wel iets van strekking gezegd hebben als mogelijkheid, maar dat de autoriteiten er als feit i.p.v. mogelijkheid  en vervormd mee aan de zwier zijn gegaan. Mogelijk wilden die autoriteiten hiermee scoren en nu het anders liep hebben ze de seismologen als zondebok om zelf buiten schot te blijven.
De rechterlijke macht blundert hier en niet zo'n klein beetje! De werkelijke schuldigen blijven weer eens buiten schot. Die autoriteiten/politici dus.

Dat groepen nabestaanden van slachtoffers de veroordeling terecht vinden valt te begrijpen. Maar dat is geen rechtsspraak. Hier spreken (overigens zeer begrijpelijke) emoties.

Door het hele mediacircus zijn de seismologen al bij voorbaat zwart gemaakt en veroordeeld. Een rechterlijke macht die in die sfeer verder borduurt dwaalt niet alleen, maar laat zich door de opgeroepen sfeer het bos insturen.

Gelukkig hebben we geen systeem dat nabestaanden/slachtoffers recht spreken. Iemand is snel zwart gemaakt en reeds veroordeeld voordat er recht geschiedt. Daar zit niemand op te wachten.
Gelukkig kan men in hoger beroep/Europees hof en ik geef ze goede kans om vrijgesproken te worden. En m.i. geheel terecht! En dan eens kijken of een rechterlijke macht in een land veroordeeld kan worden wegens bewust verdraaien van de feiten en het betrekken van de sfeer in het land bij het bepalen of deze seismologen strafbaar gehandeld hebben of niet.

Immers, iedereen weet dat aardbevingen niet te voorspellen zijn, ook politici en autoriteiten! Zelfs wanneer de gewraakte uitingen afkomstig geweest zijn van de seismologen (nogmaals, ik weet bijna vrijwel zeker  dat ze dat niet gedaan hebben), hadden de autoriteiten/politici, als ze hen verstand gebruikt hadden, hiermee nooit naar buiten gekomen.. 
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Roan
Lid
Woonplaats: Groningen
Berichten: 894
Lid sinds: 8 Aug. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
22 oktober 2012, 21:25 uur | Bericht #373754
wat een echt absurde uitspraak! Echt waar ongelofelijk! 

Vacature: 
Seismoloog m/v


Wat bieden wij jou?
Salarisschaal 10, met een maximum van 4000 euro bij volledige werkweek.
Opleidingen en trainingen


Deze functie eist van jou:
Afgeronde masteropleiding Seismologie


Verantwoordelijkheden:
Juist voorspellen van aardbevingen, bij een foute voorspelling 6 jaar cel


Ik denk niet dat veel mensen nog seismoloog worden
Tatanka
Lid
Woonplaats: Drenthe
Berichten: 5247
Lid sinds: 4 Jun. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
23 oktober 2012, 07:49 uur | Bericht #373759
Zes jaar cel voor onderschatten van aardbeving L'Aquila

Italiaanse wetenschappers die ervan beschuldigd werden de aardbeving van L'Aquila (2009) zwaar te hebben onderschat, zijn maandag door de rechtbank van L'Aquila tot zes jaar cel veroordeeld wegens dood door nalatigheid. Eind september had het parket vier jaar geëist voor de zeven leden van de Italiaanse Commissie 'Grote Risico's'. Zes aardbevingsdeskundigen en de vicedirecteur van de civiele bescherming, Bernardo De Bernardinis, zijn nu ook effectief veroordeeld. De aardschok, in de nacht van 5 op 6 april 2009, had een moment-magnitude 6,3. De aardbeving kostte 309 mensenlevens.

Bron: HBVL
there can be only one
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.686 topics, welke bij elkaar 447.557 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.498 leden.
Het nieuwste lid is royalwing.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 145 mensen aan het browsen op het forum. 8 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 145, lezen 5 mensen het topic "Algemeen onweerskansen topic 2021".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Meer felle natuurbranden verwacht in Nederland

Winterdiscussietopic

Droog en rustig weekend, volgende week bij vlagen guur weer

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Winterkou in Nederland snel aan het verdwijnen

© 2003 - 2023 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden