Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Decatur, KS; Rawlins, KS.

26 Apr 2024 04:49:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Decatur, KS; Rawlins, KS; Sheridan, KS; Thomas, KS.

26 Apr 2024 04:31:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cheyenne, KS; Dundy, NE.

26 Apr 2024 04:31:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Graham, KS; Norton, KS.

26 Apr 2024 04:31:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gaines, TX.

26 Apr 2024 04:31:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gove, KS; Graham, KS; Sheridan, KS.

26 Apr 2024 03:20:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Decatur, KS; Graham, KS; Norton, KS; Sheridan, KS.

26 Apr 2024 03:20:33

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Decatur, KS; Norton, KS; Red Willow, NE.

26 Apr 2024 03:20:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Yuma, CO; Cheyenne, KS; Dundy, NE.

26 Apr 2024 03:20:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, NE.

26 Apr 2024 03:01:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cheyenne, KS; Rawlins, KS; Sherman, KS; Thomas, KS.

26 Apr 2024 02:35:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gove, KS; Logan, KS; Sheridan, KS; Thomas, KS.

26 Apr 2024 02:34:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cheyenne, KS; Sherman, KS.

26 Apr 2024 02:34:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gove, KS.

26 Apr 2024 02:34:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hitchcock, NE; Red Willow, NE.

26 Apr 2024 01:47:28
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
9 februari 2013, 20:20 uur | Bericht #387474
Belgische skistations staan voor topweek



Wie niet een hele dag in de auto of trein wil zitten, maar toch wil skiën heeft geluk. Want zo goed als alle skistations in de Ardennen zijn open. Er ligt 30 centimeter sneeuw. Bovendien is het krokusvakantie en dus staan de skicentra voor een absolute topweek.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
10 februari 2013, 09:09 uur | Bericht #387558
Winterweer zorgt voor 'code oranje' in groot deel Frankrijk

In 29 Franse departementen, waaronder die van de regio Parijs, is 'code oranje' afgekondigd in verband met de sneeuw en ijzel die vandaag en morgen verwacht worden. Op de Parijse luchthavens Roissy en Orly wordt het aantal vluchten verminderd.

Deze foto is niet meer beschikbaar
© reuters.

De directie voor de burgerluchtvaart (DGAC) heeft de luchtvaartmaatschappijen gevraagd 30 procent van hun vluchten op Roissy en 20 procent op Orly te schrappen. Reizigers wordt gevraagd contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij alvorens zich op de weg te begeven.

Météo France verwacht "een nieuwe winterprik die om buitengewone waakzaamheid vraagt, omdat dit type van fenomeen allerlei economische activiteiten fors kan verstoren". Zo zijn er de afgelopen uren al tientallen ongevallen gebeurd. Reizigers die nog naar de sneeuwgebieden vertrekken, wordt dan ook opgeroepen uiterst voorzichtig te rijden.

Deze foto is niet meer beschikbaar  Deze foto is niet meer beschikbaar
Beide foto's @Reuters

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Waarom deze advertentie?
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 februari 2013, 20:10 uur | Bericht #387705
Schansspringen in Willingen afgelast door slecht weer


© belga.

De individuele wereldbekerwedstrijd schansspringen, die in het Duitse Willingen moest plaatsvinden, is geannuleerd omwille van ongunstige weersomstandigheden. "Het was niet moeilijk om deze beslissing te nemen, want de skispringers konden zich echt onmogelijk op de springschans begeven", verwees Walter Hofer, directeur bevoegd voor het schansspringen bij de Internationale Skifederatie, naar de hevige rukwinden. De volgende wedstrijd vindt woensdag plaats in het Duitse Klingenthal, een week voor de start van het WK noordse ski in Italië.

Bron: HLN
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
10 februari 2013, 20:31 uur | Bericht #387715
Ovifat krijgt sneeuwkanonnen



Op dit moment ligt er genoeg sneeuw in de Ardennen, maar er liggen plannen op tafel om een skipiste met sneeuwkanonnen uit te rusten voor de dagen waarop er geen sneeuw ligt. De uitbater van de piste in Ovifat heeft daarvoor een vergunning gekregen. In Trois Ponts werden zes jaar geleden al eens sneeuwkanonnen geplaatst, maar buurtbewoners en milieuverenigingen protesteerden zo hevig dat de uitbater uiteindelijk geen vergunning kreeg.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 februari 2013, 11:47 uur | Bericht #387822
IJspaalzitten bij -28°C: vreemde lui die Zweden

Wie zijn gat bevriest, moet op de blaren zitten. Zo ver is het gelukkig niet gekomen voor de deelnemers aan de jaarlijkse wedstrijd 'ijspaalzitten' in het Zweedse plaatsje Vilhelmina.


© ap.

Het opzet van de wedstrijd is simpel: zo lang mogelijk blijven zitten op een 2,5 meter hoge zuil van ijs. Minder simpel wordt het echter als je weet dat de temperatuur tijdens het concours daalde tot -28°C.

48 uur
Niet minder dan zes deelnemers - twee vrouwen en vier mannen - hebben de beproeving liefst 48 uur volgehouden. Zij moeten de hoofdprijs van 20.000 kronen - 2.330 euro - onder elkaar verdelen.

Eén van de winnaars vond de verveling zo mogelijk nog erger dan de koude. Het enige vertier dat de paalzitters was gegund, was een plaspauze van tien minuten om de twee uur.

Overgewaaid uit Rusland
Organisator Annica Andersson is best tevreden over de jongste editie van de ijspaalzitwedstrijd. "Het toernooi  wordt nu al twaalf jaar gehouden. Het is overgewaaid via een inwoner van Vilhelmina die aan een gelijkaardige wedstrijd in Rusland had meegedaan", weet de vrouw.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
11 februari 2013, 14:55 uur | Bericht #387847
De buienfabriek van Wolkenstein

‘Wolkenstein’ is dorp in de Italiaanse Dolomieten. In een regio waar een bijzondere mengelmoes van Italiaans en Duits wordt gesproken en de bergen prachtig zijn. Sprookjesachtig fraai zelfs. Ondergetekende heeft er een week skivakantie door mogen brengen en ondervond de zeer wel mogelijk meteorologische oorsprong van de naam Wolkenstein aan den lijve.


Skikaart met daarop Val Gardena. Lagerop ligt St Ulricht (Ortisei), hogerop in de vallei Wolkenstein (Selva). De in het verhaal beschreven noordwestelijke stroming veroorzaakte stau hogerop in de vallei, ter hoogte van Wolkenstein. Afbeelding: www.seceda.it

Heerlijk skiweer was het vorige week in langs de zuidflanken van de Alpen, zeker in de Italiaanse Dolomieten waar twee keer in korte tijd een pak sneeuw viel, maar verder toch vooral de zon heeft geschenen. Tenminste…. Op de meeste plekken. Her en der ontstonden nog een paar sneeuwbuien. Zoals je wel vaker in de bergen ziet, waren de verschillen van plek tot plek daarbij groot. De vallei Val Gardena (in het Duits: Gröden) vormde daarbij een mooi voorbeeld. Het dorpje Wolkenstein vervulde daarin een centrale rol.

Na passage van een koufront met 20 centimeter sneeuw in de nacht naar dinsdag 5 februari toe, brak overdag de zon weer door. Met een aantrekkende noordwestelijke bovenstroming drong vervolgens steeds koudere lucht binnen. Aan de noordzijde van de Alpen veroorzaakte de daardoor veroorzaakte stau nog veel meer sneeuw, maar aan de zuidflanken van de Alpen en dus ook in de Italiaanse Dolomieten speelde de zon vrijwel overal de hoofdrol, al werd het ook daar bitter koud met hogerop enige tijd flink wat wind bij middagtemperaturen tot -15 graden. Behalve de bijtende kou in het gezicht prima skiweer, al was het maar omdat de lage gevoelstemperaturen veel vakantievierders terug naar het dal dreven.


Dagen achter elkaar werd een zonnige ochtend hogerop in de vallei opgevolgd door sneewbuien in de middag. De sneeuwbuien zijn op de foto's steeds links (de kant van de Vallei waar Wolkenstein ligt) in beeld te zien. De zon (richting St Ulrich) rechts.

Tegelijkertijd was er meteorologisch gezien van alles te beleven. Want waar na passage van het koufront elke dag weer gewoon vrolijk zonnig begon, sloeg het weerbeeld in de middag in een deel van het skigebied om en ging het op veel hellingen sneeuwen. En wel steeds op dezelfde locatie. Drie keer raden waar…. Jawel, rond Wolkenstein.

Het proces dat speelde was dat elke dag dan wel zonnig begon, maar vervolgens door het oplopen met de temperatuur onderin de atmosfeer de opbouw onstabiel werd. Er vormden zich aan het eind van de ochtend een paar kleine stapelwolkjes. Dat gebeurde overigens op veel plekken, maar op de meeste plaatsen bleven het vervolgens kleine vriendelijke exemplaren, zeker ook op de hellingen rond het laagst gelegen plaatje Ortisei (in het Duits: St. Ulrich).



Hogerop in de vallei, ter hoogte van onder meer Wolkenstein en vooral ook de aangelegen hellingen was het een ander verhaal. Met de noordwestelijke bovenstroming werd de lucht daar gedwongen scherp op te stijgen. Dat gaf de beginnende stapelwolken het extra zetje om uit te groeien tot heuse buienwolken. Dat gebeurde dag na dag steeds op hetzelfde moment, tussen 13.00 en 14.00 uur. Vervolgens sneeuwde het in dat deel van de vallei tot aan het eind van de middag en was het zicht er op de hogere pistes ronduit slecht. Terwijl rond Ortisei wintersporters heerlijk in het zonnetje konden pauzeren bij een van de vele berghutten, waren de omstandigheden een paar kilometer verderop dus totaal anders. Elke middag opnieuw.



Hoewel een korte zoektocht op het internet over de achtergrond van de naam ‘Wolkenstein’ geen resultaat opleverde, is een verband met bovenstaand door de vorm van de vallei veroorzaakt effect voor de hand liggend. Overigens zal het verschil tussen het hogere deel van Val Gardena rond Wolkenstein en het lagere deel van de Vallei op lang niet alle zonnig startende dagen ontstaan. De specifieke stromingsrichting en de mate van (on)stabiliteit van de opbouw van de atmosfeer zijn namelijk cruciaal. Kleine wijzigingen daarin laten direct een heel andere weersituatie ontstaan, waarin de verschillen een stuk kleiner kunnen zijn.

Bron: Meteo Consult
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
13 februari 2013, 13:51 uur | Bericht #388070
Dronken sneeuwruimer ramt auto in Zwitserland

Een dronken sneeuwruimer heeft een chauffeur geramd in Zwitserland. De bestuurder van de sneeuwmachine moest meteen zijn rijbewijs inleveren.

Het ongeval had plaats in het kanton Graubünden. De zatte Zwitser knalde in Lanquart op een wagen. De sneeuwruimer raakte de volledige zijkant van het voertuig. De chauffeur van de auto werd afgevoerd naar het ziekenhuis in Graubünden.

De politie zette de sneeuwruimer meteen aan de kant en de bestuurder moest in het zakje blazen. Daarmee was het verhaal voor de man nog niet afgelopen. Hij moest ook nog een bloedtest ondergaan. De politie heeft een onderzoek geopend.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
14 februari 2013, 18:14 uur | Bericht #388523
Vermisten na lawine in Schotse Hooglanden

Schotse reddingswerkers zijn donderdag met man en macht op zoek naar twee mensen die nog worden vermist na een lawine in de Schotse Hooglanden. Rond het middaguur kregen reddingsdiensten een melding van de lawine in de Cairngorm-bergen.

Er werd een gewonde man aangetroffen die direct naar het ziekenhuis is overgebracht, aldus de autoriteiten. Het is nog onduidelijk hoe ernstig hij gewond is.

Het is niet ongebruikelijk dat er in deze tijd van het jaar in het gebied lawines plaatsvinden.

Bron: Nieuws.nl
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
15 februari 2013, 13:18 uur | Bericht #388625
Derde dode na lawine in Schotland

Een lawine in de Schotse Hooglanden heeft een derde slachtoffer geëist. De man overleed vrijdagochtend in het ziekenhuis. Dat hebben de autoriteiten gezegd.

Donderdag kregen reddingsdiensten rond het middaguur een melding van een lawine in het Cairngorm-gebergte. Twee mannen en een vrouw werden uit de sneeuw gehaald en naar een ziekenhuis gebracht. Eén man en de vrouw overleden korte tijd later, de tweede man lag in kritieke toestand in het ziekenhuis. Hij overleed vrijdagochtend aan zijn verwondingen.

Het is niet ongebruikelijk dat er in deze tijd van het jaar in het gebied lawines plaatsvinden. Het was al de derde lawine deze winter. De autoriteiten hebben er bij wandelaars op aangedrongen extra voorzichtig te zijn.

Bron: Nieuws.nl
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
15 februari 2013, 20:16 uur | Bericht #388656
75 % meer skiongevallen



De reisbijstandsorganisaties beleven een uitzonderlijk drukke krokusvakantie. Bij Touring bijvoorbeeld kregen ze 31 procent meer oproepen voor pech onderweg naar de skigebieden. De cijfers van skiongevallen zijn nog spektakulairder. Daar stelt Touring een toename vast van 75 procent ten opzichte van vorig jaar, maar over het algemeen waren ze wel minder erg.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 februari 2013, 13:48 uur | Bericht #388689
Europ Assistance merkt nauwelijks stijging medische skidossiers

Europ Assistance heeft de voorbije krokusvakantie nauwelijks meer ski-ongelukken vastgesteld dan vorig jaar. Met een totaal van 263 geopende medische skidossiers gaat het wel om een daling met 34 procent ten opzichte van 2011. De technische interventies in het Alpengebied schoten dan weer met 87 procent de hoogte in tot 303.


belga

Europ Assistance kreeg van vrijdag tot vrijdag welgeteld 8.368 oproepen te verwerken. Dagelijks gaf dat gemiddeld 71 skidossiers, medisch en technisch. In totaal ging het om 43 ziekenhuisopnames en al 188 gerepatrieerden. Zaterdag komen daar nog twee gipsvluchten met 76 ongelukkige skiërs bij.

Anders is het bij de technische ingrepen. Het aantal gevallen van pech in het buitenland waarbij Europ Assistance moest tussenkomen, ging met 71 procent omhoog.

Specifiek in de Alpengebieden ging het zelfs om een stijging van 87 procent. Als verklaring wijst de bijstandsorganisatie onder meer naar het strenge winterweer.

Bron: Het Nieuwsblad
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 februari 2013, 13:36 uur | Bericht #388723
Skistations hadden droomvakantie


De skistations in de Oostkantons hebben gouden zaken gedaan tijdens de afgelopen krokusvakantie. De hele week is de sneeuw blijven liggen, en alleen gisteren begon het lichtjes te dooien. Na drie jaar zonder sneeuw in de krokusvakantie, zijn de skistations nu een hele week opengebleven.

Bron: HLN
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
18 februari 2013, 12:22 uur | Bericht #388768
Jongetje (8) valt uit skilift op groep skiërs

n het Franse skioord Grand-Bornand is een achtjarige jongen zondag gewond geraakt bij een val uit een skilift. De jongen gleed om nog onbekende reden onder de veiligheidsreling en viel zes meter naar beneden. Dat schrijft de Franse krant Le Dauphine.

Het ongeval met de skilift gebeurde zondagavond vlak voor het sluiten van de skiliften. Een achtjarige knaap en zijn skimonitor namen de skilift ter hoogte van de rode skipiste ‘Les Lanches' toen de jongen plots onder de reling gleed. De begeleidende skimonitor probeerde de jongen nog vast te grijpen aan zijn kledij, maar zonder succes.

De achtjarige maakte een val van zes meter naar beneden en kwam terecht op een groep skiërs. De groep raakte daarbij niet gewond, de jongen daarentegen werd met een ernstig inwendig buikletsel overgebracht naar het ziekenhuis van Annecy. De Franse politie onderzoekt de oorzaak van het ongeval.

Bron: De Standaard
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
19 februari 2013, 07:52 uur | Bericht #388819
Skiër ontsnapt met salto aan lawine

Spectaculair én angstaanjagend moment tijdens de Swatch Skiers Cup in het Zwitserse Zermatt. Bij de tweede manche van de 'Big Mountain'-afdaling ontsnapte de Zweedse skiër Sverre Liliequist met een acrobatisch maneuver aan een lawine die hij zelf ontketend had. Dankzij een achterwaartse salto (backflip) kon de Zweed vakkundig de lawine vermijden. Als de lawine Liliequist te pakken had gekregen, had het slecht kunnen aflopen met mogelijk zware blessures of zelfs de dood tot gevolg. Met een salto mortale aan de dood ontsnappen, faut le faire! En nog straffer was dat Liliequist zijn race gewoon vervolgde en nog de snelste tijd klokte ook.



Salto in sneeuw met Mini
Over salto's in de sneeuw gesproken... In het Franse skioord Tignes pakte Guerlain Chicherit, de wereldkampioen Freeride, met een spectaculaire stunt uit. Als eerste in de wereld presteerde hij met een Mini een volledige backflip met een auto zonder hulp van buitenaf. Chicherit nam eerst zijn aanloop op een 'gewone' schans en landde na de formidabele salto op een sneeuwschans een paar meter verderop. De straffe stunt verliep vlekkeloos (zie onderstaande video).



Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
19 februari 2013, 17:32 uur | Bericht #388854
Vertragingen en problemen op de wegen door winterse storm

Een hogedrukgebied trekt naar het zuiden, waardoor een groot deel van Europa tegen het einde van de week in de greep is van kou en storm. Dit is niet de koudste luchtmassa, die Europa ooit heeft gezien. Echter door zijn uitgestrektheid en vasthoudendheid, zal dit systeem zeker herinnerd gaan worden in de toekomst. Sneeuw en vlagerige wind zorgden afgelopen maandag al voor vertragingen op de vliegvelden van Stockholm, Oslo en Helsinki. Op maandagavond trok het sneeuwveld het noorden van Duitsland en Polen binnen. Ook hier liepen vluchten vertragingen op, ditmaal in Berlijn en Warschau.

De sneeuw en koude breidde zich dinsdag verder uit over de rest van Duitsland. Woensdag en donderdag strekt het gebied in het westen uit tot het westen van Frankrijk en Groot Brittannië. De temperaturen komen 3-5°C onder het gemiddelde te liggen. In de alpen kan zeker 7-15cm sneeuw gaan vallen.

Verder naar het zuiden zal het meer nat dan wit worden. Stortregens vanaf donderdag tot ver in het weekeind overstromingen gaan veroorzaken in het zuiden van Europa (Spanje, Italië en Griekenland). Er kan lokaal zeker 10inch neerslag vallen.

© onweer-online
Bron: Accuweather | Gewijzigd: 19 februari 2013, 18:39 uur, door Ben47
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
20 februari 2013, 08:25 uur | Bericht #388884
Nieuw ongeval met skilift: jongetje (5) ernstig gewond na val van 12 meter


 Illustratiefoto.

In de Franse Alpen is opnieuw een ernstig ongeval gebeurd met een skilift. In wintersportcentrum Combloux maakte een amper vijfjarig jongetje een diepe val uit de stoeltjeslift van Beauregard. Het jonge slachtoffertje werd met zware verwondingen met een helikopter overgevlogen naar het ziekenhuis van Annecy, waar onder meer een schedelletsel, een dubbele beenbreuk en een schouderblessure werden vastgesteld. Afgelopen weekend viel een 8-jarig jongetje al uit een skilift in Le Grand-Bornard, in vogelvlucht slecht een twintigtal kilometer verderop. Waar het slachtoffer in Le Grand-Bornand het geluk had dat zijn val gebroken werd door een groep skiërs, stortte dit vijfjarig jongetje 12 meter dieper op de besneeuwde bergflank. Hij volgde een skicursus voor jonge kinderen en zat met drie andere personen in de stoeltjeslift, toen hij naar beneden viel.

Vragen over veiligheid
Onmiddellijk snelden de plaatselijke reddingsdiensten het zwaargewonde slachtoffertje ter hulp. Patrouilles van de politie en de brandweer kwamen ter plaatse en hielpen het jongetje in de helikopter. In het ziekenhuis van Annecy werd de ernstige schade opgemeten. Naast een dubbele beenbreuk (kuitbeen en scheenbeen) en een schouderblessure heeft de jeugdige skiër ook een schedelletsel opgelopen. De twee ongevallen in drie dagen hebben het skitoerisme in de regio stevig geschokt en roepen vragen op over de veiligheid van stoeltjesliften voor jonge kinderen. Ook nu werd er een grondig onderzoek bevolen naar de oorzaak van het ongeval.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
20 februari 2013, 14:46 uur | Bericht #388907
Nederlandse skiër omgekomen in Franse Alpen

Een Nederlandse skiër is om het leven gekomen in de Franse Alpen. De 46-jarige man raakte dinsdag vermist in de buurt van Morzine-Avoriaz. Woensdag werd zijn lichaam gevonden. Dat meldden Franse media op gezag van de lokale politie.

Het slachtoffer is mogelijk tegen een berghut buiten de pistes gebotst. Zijn lichaam lag naast het houten gebouwtje.

De man was dinsdagmiddag alleen geen skiën. Toen hij niet terugkwam, sloeg zijn vrouw alarm.

Bron: AD
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
20 februari 2013, 14:50 uur | Bericht #388908
Te veel sneeuw

Als je op wintersportvakantie gaat, hoop je natuurlijk dat er flink wat verse sneeuw ligt en dat ook de zon zich volop laat zien, ofwel het ultieme wintersportweer. In de Pyreneeën is dat momenteel ook het geval, maar er zijn daar ook enkele gebieden waar zoveel sneeuw is gevallen dat pistes en liften gesloten zijn. De sneeuw ligt er letterlijk metersdik, lokaal meer dan 7 meter!


 

Normaal gesproken worden ondernemers in bekende skioorden blij van veel verse sneeuwval, maar dit jaar krabben sommigen van hen zich toch wel even achter de oren. In de Pyreneeën, en dan met name in de omgeving van Barèges, gelegen aan de Franse kant van het gebergte, kwam namelijk de afgelopen maand zoveel sneeuw omlaag, dat pistes, liften en horecagelegenheden moesten sluiten in verband met het grote lawinegevaar. Wintersporters bleven daardoor weg, wegen zijn afgesloten en bewoners in de omgeving moesten worden geëvacueerd.
Advertentie


Aan de Franse kant is het lawinegevaar groot. In Barèges kwam een lawine in het dorp zelf omlaag. Tienallen auto's kwamen onder een dikke laag sneeuw terecht. Foto: Midi-Pyrenees.france3.fr

Explosieven
In sommige skioorden in de Franse Pyreneeën zijn de pistes vaker bedekt met gras en modder dan met sneeuw, maar vorige week lag er zoveel sneeuw, dat ook daar de boel dicht moest. De bully’s, sneeuwschuivers die de pistes goed begaanbaar maken, zijn non-stop aan het werk geweest en de gevaarlijke plaatsen waar het mogelijk tot lawines kon komen, zijn met al bijna 1000 kilogram aan explosieven veilig gemaakt. De rekening loopt echter flink op en de wintersporters blijven weg. Een sneeuwlaag van ruim 7 meter is gewoonweg te gevaarlijk.


Aan de Spaanse kant van het gebergte is de sneeuwlaag iets minder dik. Foto: Margot Ribberink.

Lawines
Met zulke grote sneeuwhoogtes ontstaat bovendien heel gemakkelijk een lawine. De sneeuwlaag bestaat uit meerdere lagen sneeuw van verschillende kwaliteit en er hoeft maar een snowboarder langs te glijden om een enorme lawine te doen ontstaan. Dit was begin van de maand in Port de Castet het geval, maar niemand raakte daarbij gewond. Ook bedolf in diezelfde periode een lawine een paar dagen een toegangsweg naar Pierre Saint-Martin en in Barèges kwam er eentje in het centrum van het dorp omlaag. Niemand raakte daarbij gewond, maar wel werden tientallen auto’s onder een behoorlijk dikke sneeuwlaag bedolven.


In Boi Taüll in Catalonië waren de skicondities prima en het lawinegevaar was er nihil. Foto: Margot Ribberink.

Sneeuwlaag
Niet alleen in de Pyreneeën is het lawinegevaar momenteel groot. Ook in bijvoorbeeld de Alpen worden bijna dagelijks waarschuwingen uitgegeven voor lawines. Het ontstaan van een lawine heeft alles te maken met de opbouw van de sneeuwlaag. Hierbij spelen o.a. temperatuur, zon en wind een rol, maar ook de structuur van de gevallen sneeuw.

Een laag sneeuw die er al langer ligt, heeft vaak een vastere structuur dan een verse laag. Wind en een lage temperatuur kunnen er in combinatie met een relatief dunne sneeuwlaag voor zorgen dat er een zwakke onderlaag of tussenlaag ontstaat. Dat kan bijvoorbeeld een poederlaag zijn of juist een ijzige laag waarop vers gevallen sneeuw zich slecht hecht en waardoor de nieuwe sneeuwlaag dus makkelijk kan verschuiven. Ook door dooi kan een tussenlaag bedrieglijk zwak worden of de toplaag kan door smelt vrij nat worden, waardoor de boel kan gaan schuiven.


De verschillen in de Pyreneeën zijn van plek tot plek dus erg groot. Foto: Margot Ribberink.

Hellingsgraad
Verder speelt de steilheid van de piste of helling belangrijke rol. Met betrekking tot de hellingsgraad gelden regels dat er op een helling van 20 graden geen grote kans is op lawines. De helling is dan simpelweg te vlak. Op een helling van meer dan 60 graden is de kans op lawines ook vrij klein, want dit is simpelweg te steil. Grote hoeveelheden blijven daar simpelweg niet op hangen. Maar alles wat tussen die 20 en 60 graden zit, is kritisch. Afhankelijk van de soort sneeuw neemt de kans op een lawine vervolgens verder toe of af.

Bronnen: Meteo Consult, midi-pyrenees.france3.fr, sott.net | Gewijzigd: 6 februari 2017, 15:21 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
22 februari 2013, 10:27 uur | Bericht #389016
Meer blessureleed op skivakantie

 Er zijn tot nu toe meer gewonde mensen teruggekomen van hun skivakantie dan vorige winter. Dat meldde de ANWB. Het aantal Nederlanders dat iets brak, kneusde of scheurde tijdens de wintersport ligt 15 procent hoger ten opzichte van hetzelfde moment vorig jaar.


De eerste gipsvlucht van dit jaar, deze keer vanuit het Innsbruck in Oostenrijk, landde op Rotterdam The Hague Airport. © anp.

'Het gaat om zo'n 100 mensen meer en bijna 800 wintersportpatiënten in totaal', aldus een woordvoerder van de ANWB. 'We zien vooral beenfracturen en gescheurde kniebanden als meest voorkomende kwetsuren. De meeste gewonden komen terug uit Oostenrijk en Frankrijk.'

Waardoor meer mensen gewond raken, is niet te zeggen. Aan de sneeuwcondities ligt het in ieder geval niet. 'Wel zien wel dat de wintersport nog altijd erg in zwang is, wellicht heeft het te maken met de grote toeloop', aldus de woordvoerder.

De ANWB adviseert mensen die nog de piste opgaan om vooraf wat aan de conditie te doen. 'Veel Nederlanders hebben een zittend bestaan, dus het is raadzaam om wat aan het fysiek te doen.' Ook is het raadzaam om een reisverzekering af te sluiten, want een enkeltje met de gipsvlucht is erg prijzig.

Bron: AD
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
22 februari 2013, 11:49 uur | Bericht #389032
Duitse wegen glad omdat gemeentewerkers massaal griep hebben

Automobilisten moeten extra oppassen voor gladheid in de Duitse stad Trier. Griep heeft veel gemeentewerkers geveld waardoor niet overal gestrooid kan worden. Met deze ongewone waarschuwing is het gemeentebestuur naar buiten gekomen, meldt de regionale Duitse zender SWR.



Duitsland is in de greep van een griepepidemie. Bij huisartsen heerst er topdrukte, veel bedrijven draaien noodgedwongen langzamer door personeelsgebrek. Op veel plaatsen beginnen tekorten te ontstaan aan bloed omdat donoren het laten afweten door ziekte. Volgens het Duitse Rode Kruis is er in februari tot nu toe 20 procent minder bloed gegeven dan een jaar eerder.

Volgens het Robert Koch Instituut heerst er momenteel in Duitsland een 'sterke griepepidemie'. Een daling van het aantal ziektegevallen is voorlopig nog niet in zicht. Het gaat om een van de zwaarste epidemieën van de afgelopen 10 jaar. Hoeveel mensen zijn bezweken is nog niet duidelijk. De balans kan pas aan het einde van het seizoen worden opgemaakt, stelt een zegsman van het instituut.

Bron: HLN | Gewijzigd: 6 februari 2017, 15:21 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 227 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 227, lezen 2 mensen het topic " Het grote onweer kletstopic 2017".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden