Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Harrison, IA.

26 Apr 2024 23:23:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benton, AR; Washington, AR; Adair, OK.

26 Apr 2024 23:21:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Osage, OK; Pawnee, OK; Tulsa, OK.

26 Apr 2024 23:21:46

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dodge, NE; Douglas, NE; Saunders, NE; Washington, NE.

26 Apr 2024 23:21:46

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Fremont, IA; Mills, IA; Cass, NE; Otoe, NE.

26 Apr 2024 23:21:46

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Kaufman, TX; Van Zandt, TX.

26 Apr 2024 23:21:46

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Harrison, IA; Washington, NE.

26 Apr 2024 23:17:21

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Colfax, NE; Platte, NE.

26 Apr 2024 23:15:33

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Johnson, NE; Nemaha, NE; Otoe, NE; Pawnee, NE.

26 Apr 2024 23:15:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Osage, OK; Rogers, OK; Tulsa, OK; Washington, OK.

26 Apr 2024 23:15:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Nemaha, NE; Pawnee, NE; Richardson, NE.

26 Apr 2024 23:15:32

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Cass, NE; Otoe, NE; Sarpy, NE.

26 Apr 2024 23:04:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Antelope, NE; Boone, NE; Madison, NE; Pierce, NE; Platte, NE.

26 Apr 2024 23:04:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Creek, OK; Osage, OK; Pawnee, OK; Tulsa, OK.

26 Apr 2024 23:04:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Nemaha, KS.

26 Apr 2024 23:04:40
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 oktober 2012, 14:28 uur | Bericht #372802
Tropische hitte in Wageningen

Het is tropisch warm de komende dagen in Wageningen. Zon en stapelwolken wisselen elkaar af, met zo nu en dan een fikse, maar malse bui. We hebben het hier natuurlijk niet over het Nederlandse plaatsje Wageningen, de plaats waar Meteo Consult gevestigd is. Nee, zo ongeveer 7500 km  bij ons vandaan, in Suriname, is er nog een plaatsje dat Wageningen heet.


Ligging Suriname op de kaart. bron: Wikipedia

Ver bij ons vandaan ligt Suriname op het Zuid-Afrikaanse continent aan de Atlantische Oceaan. Buurlanden zijn Frans Guyana in het oosten en Guyana, het voormalig Brits Guyana, in het westen en Brazilië ten zuiden. Suriname heeft een oppervlakte van 163.820 vierkante kilometer en is hiermee ongeveer 4 keer zo groot als Nederland.


De Mangroves zijn een belangrijk onderdeel van de Surinaamse kustlijn. bron: Columbusmagazine

Amazoneregenwoud
Suriname bestaat voor 80% uit oerwoud. Dit oerwoud maakt deel uit van het grootste tropische regenwoud op aarde, het Amazoneregenwoud en heeft een weelderige tropische plantengroei. en een grote diversiteit aan dierensoorten.  Kenmerkend voor Suriname zijn de mangrove. Deze mangroves, een soort bossen in brak water, zie je vaker in tropische gebieden bij rivierdelta’s aan een kustlijn die laag en vlak is, het zeewater warm is de golfslag niet te sterk. Naast het oerwoud en de mangroves is er ook een groot moerasgebied in het noorden van het land. Waar het land in het noorden vlak is zie je een lichte glooiing in het centrale deel. Verder zuidelijk liggen meerdere bergketens met 1280 meter als hoogste top.


Suriname ingezoomd op de kaart met in het noordwesten het plaatsje Wageningen. bron: Casema

Vier seizoenen
Net als Nederland heeft Suriname vier seizoenen, maar niet zoals wij ze in Nederland kennen. Begin december tot eind januari is de kleine regentijd, eind januari tot eind april is de kleine droge tijd, eind april tot half augustus is de grote regentijd en op dit moment staan we aan het begin van de grote droge tijd,  die duurt van half augustus tot begin december. De term droge tijd betekent overigens niet dat het gelijk helemaal droog is er geen drup naar beneden komt, er valt gewoonweg minder. In totaal valt er in Suriname rond de 2200 millimeter aan regen, waarbij er in de natte seizoenen twee keer zoveel valt als in de droge tijden.


Schuilen hoeft natuurlijk niet! Lekker spelen in de regen, dan maar nat tot op het bot bron: Columbus.nl

Een land met veel regen dus en ook met een hoge luchtvochtigheid, waardoor bijna alles klam en vochtig aanvoelt. Vaak valt de regen in de middag en dan in de vorm van fikse buien en als je toevallig overvallen wordt door zo een bui kun het best maar zo snel mogelijk schuilen om niet tot op de bilnaad nat te worden. Aan de andere kant zijn er ook felle opklaringen met dan ook gelijk weer een brandende zon.


Wageningen naar links! bron: Kidenki.nl

Natuurlijk zijn er, zoals in bijna elk land, ook in Suriname kleine landelijk verschillen. Zo is het noorden tijdens de kleine droge tijd iets koeler dan in de rest van het jaar, dankzij een noordoosten wind die dan waait, de noord oost passaat genoemd. In de bergen in het zuiden koelt het door de hoogte juist vaak ’s nachts weer wat meer af. Verder is de temperatuur in Suriname behoorlijk voorspelbaar. De minimumtemperatuur ligt veelal tussen 21 en 24 graden en de maximumtemperauur tussen 31 en 34 graden.


Rijstveld in Wageningen. bron: Wikimedia

Ontstaanswijze Wageningen
Het plaatsje Wageningen vinden we terug in het uiterste noorden, in het district Nickerie. Ze noemen het ook wel “het rijstdorp” en eigenlijk bestaat het nog helemaal niet zo lang.  In 1948 kwam professor Eijsvoogel, een cultuurtechnicus die verbonden was met de Wageningse Landbouwuniversiteit, met het plan om de vruchtbare en onbewoonde kustvlakte van Suriname te cultiveren.  Een stuk oerwoud werd weggekapt, enkele hutten werden neergezet en het nieuwe Wageningen werd op de kaart gezet.  Er werd in samenwerking met de universiteit in Wageningen vooruitstrevend onderzoek verricht naar nieuwe rijstsoorten en er ontstond heuse samenleving in een dorpje met een rijstfabriek, een bloeiende economie en enkele verwijzingen naar het Nederlandse Wageningen. Zo hebben ze ook hier een “Hotel de Wereld”.


De rijstfabriek en nog meerdere gebouwen liggen er nu behoorlijk vervallen en overwoekerd bij. bron: Zwerver.be

Na de onafhankelijkheid trokken diverse Nederland ingenieurs zich terug en ging het steeds stroever met de rijstteelt en uiteindelijk in 2005 ging de fabriek failliet, maar het plaatsje Wageningen ligt er nog altijd en bestaat nog steeds uit zo’n 6000 inwoners. Helaas zijn wel een hoop gebouwen vervallen en overwoekerd. Doordat de rijstfabriek niet meer operationeel is, kampt men met grote werkeloosheid en hieruit voortvloeiende sociale problemen. Wel zijn er prille plannen met betrekking tot duurzame projecten om Wageningen hier weer terug op de kaart te zetten.


De vooruitzichten van het andere Wageningen. Dik 2x zo warm met flink wat zon. bron: Weer.nl

Dus tropisch warm in Wageningen!
En waar we in het Nederlandse Wageningen moeten doen met een graadje of 13, wordt het in het andere Wageningen, 7500 kilometer verderop, voor de zoveelste dag tropisch warm, met de eerstkomende dagen nog een felle bui in de middag is het hier de komende dagen tropische warm met in de middag een felle bui. Vanaf het weekend is het helemaal droog met volop zon en komt de temperatuur nog een of twee graadjes hoger uit.

bron: Meteo Consult, wikipedia, nickerie.net, klimaatinfo.nl
Roan
Lid
Woonplaats: Groningen
Berichten: 894
Lid sinds: 8 aug. 2011
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 oktober 2012, 20:40 uur | Bericht #372825
haha!! lol :D

ook groningen tot en met vrijdag onweersbuien en met temperaturen van 32 a 33 graden is het vrij warm voor de tijd van het jaar

| Gewijzigd: 9 oktober 2012, 20:42 uur, door Roan
Waarom deze advertentie?
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
9 oktober 2012, 22:52 uur | Bericht #372830
Haha, goed gevonden! Willen julle de winterverwachting voor deze 2 plaatsen in het topic Winterverwachting 2012 --- 2013 zetten? :D
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Woonplaats: Arnhem
Berichten: 286
Lid sinds: 27 mei. 2007
24 oktober 2012, 10:43 uur | Bericht #373832
Tussen 27 november en 8 januari overwinter ik in Suriname. Dus ik maak een aardige periode van de kleine regentijd mee. Hoe zijn de verwachtingen met betrekking tot deze periode voor 2012-2013? Is er dan tevens het nodige onweer te verwachten? Bij voorbaat hartelijk dank voor uwe reactie.
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.364 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 268 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 268, lezen 7 mensen het topic "Berichtgeving Tropische storm Banyan (TD23)".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden