Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Den Helder - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Jan 2022 05:59:42

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Jan 2022 01:59:41

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Jan 2022 01:59:40

De kaart Den Helder - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Jan 2022 01:59:40

De kaart De Bilt - Bewolking
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Jan 2022 01:00:15

De kaart De Bilt - 6luik
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Jan 2022 01:00:15

De kaart T850 pluim De Bilt is bijgewerkt.

27 Jan 2022 01:00:15

De kaart Vlissingen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Jan 2022 01:00:14

De kaart Vlissingen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Jan 2022 01:00:13

De kaart Vlissingen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Jan 2022 01:00:13

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Jan 2022 01:00:12

De kaart Vlissingen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Jan 2022 01:00:12

De kaart Twente - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Jan 2022 01:00:12

De kaart Twente - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Jan 2022 01:00:11

De kaart Twente - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

27 Jan 2022 01:00:11
Actueel
1 / 4

Klets en waarneemtopic

Deel hier jouw mening, waarneming of foto's!

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

Winter discussietopic

Zeer zachte week, maar hoop gloort

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
16 oktober 2012, 13:55 uur | Bericht #373338
Verwachting cycloon seizoen 2012 -2013 (Australië)

Samenvatting
  • Gemiddeld of iets onder het gemiddelde tropische cycloon activiteit 
  • Klimaatindicatoren, die invloed hebben op de tropische activiteit laten zien dat, de tropische Stille Oceaan momenteel neutraal is (geen El Niño nog La Niña) en dat in 2012 bijna-El Niño condities aanwezig zijn geweest.
  • Een tropisch Australisch tropisch cycloon seizoen loopt van 1 november tot 30 april en heeft gemiddeld 11 tropische cycloon, waarvan een aantal aan land komen.

Figuur: Kansen op een gemiddeld tropisch cycloon seizoen

Seizoensgebonden verwachting voor tropische cyclonen
Gedurende het seizoen 2012-2013 zal de activiteit van tropische cyclonen in de gehele Australische regio (5°S-40°S, 90°E-160°E) waarschijnlijk beneden het gemiddelde liggen. De kans is 63%, dat er minder tropische cyclonen zullen voorkomen in het komende seizoen. Deze verwachting voor komend seizoen is gebaseerd op de status van de El Niño - Southern Oscillation (ENSO) in de periode van juli tot en met september 2012. In deze periode waren neutrale tot net-geen-El Niño condities aanwezig. Historisch gezien zijn deze condities vaak een gemiddeld of onder gemiddeld tropisch cycloon seizoen tot gevolg in de regio's rond Australië. 

Regionale verwachting
  • De westelijke regio maakt gemiddeld per seizoen ongeveer 7 cyclonen door, die zich gevormd hebben in de Indische Oceaan. De verwachting van dit jaar ligt nabij of iets onder dit gemiddelde, met een 43%, dat het seizoen boven gemiddeld kan verlopen (dus 57% kans op een seizoen onder het gemiddelde). Gemiddeld hebben 30% van de tropische cyclonen in de westelijke regio impact op de kustregio. 
  • De noordwestelijke sub-regio heeft een 58% kans op een onder gemiddeld seizoen. In een doorsnee seizoen passeren vijf cyclonen de regio of worden in de regio zelf gevormd. Van deze cyclonen raakt 40% de kust. 
  • De noordelijke regio gaat een gemiddeld seizoen doormaken. In deze regio komen per seizoen 2 of 3 stormen met een naam voor. Ook ontstaan er per seizoen gemiddeld één of twee tropische lagedruksystemen, die uitgroeien tot een cycloon als deze in de westelijke of oostelijke regio terecht komt. Een relatief hoog aantal (75%) cyclonen hebben in de noordelijke regio invloed op de kust.
  • Voor de oostelijke regio geldt een 57% kans op een onder gemiddeld tropische cycloon seizoen. Ongeveer 25% van de tropische cyclonen in deze regio treft de kust. 
Invloed op de kust.
Voordat een tropische cycloon zich vormt, is het moeilijk om het precieze traject en sterkte te voorspellen. Eveneens is het lastig om aan te geven of een cycloon en zo ja waar een cycloon de kust gaat raken. Lagns de oost- en westkust hebben iets minder dan de helft van de cyclonen enigerlei invloed op de kustgebieden. Het leeuwendeel van de cyclonen blijft echter op zee. Echter vormt de noordelijk regio hierop een uitzondering. Meer dan de helft van de cyclonen laten hun toorn vrij op de kustgebieden. De tropische cyclonen, die op zee blijven, veroorzaken een stormvloed, zware windstoten ("gales") en overstromingen door zware neerslag. 

Methode
De verwachting is opgesteld naar aanleiding van de statistische relatie tussen het aantal tropische cyclonen en twee indicatoren: Southern Oscillation Index (SOI)   en de  Niño3.4 sea surface temperature index (NINO3.4 SST). Deze indicatoren geven de mate van toestand (kracht) van de atmosfeer en de status van de oceaan aan. In juli, augustus en september zijn de volgende SOI en NINO3.4 waarden gebruikt bij het opstellen van deze verwachting. 

2012 Juli Augustus September
SOI -1.7 -5.0 +2.7
NINO3.4 SST 0.53°C 0.73°C 0.51°C

De huidige status van de ENSO is hier te lezen. De temperaturen in de tropische Stille Oceeaan hebben tekenen vertoond van een ontwikkelende El Niño tot in september. Vanaf het midden van oktober neigt de toestand van de oceaan steeds meer naar een neutrale fase en verder weg van de drempel voor een El Niño. Echter blijft de tropische Stille Oceaa warmer dan gemiddeld. De andere ENSO indicatoren, zoals passaatwinden en tropische wolkenpatronen, blijven in een neutrale fase. 

© onweer-online
Bron: BoM


Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
16 oktober 2012, 14:11 uur | Bericht #373340
Seizoen 2012-2013 onder gemiddeld, maar kans op overstromingen en destructieve wind blijft

De verwachting van een gemiddelde of net onder gemiddeld tropische cycloon seizoen in het noordwesten van Australië doet niets af aan het risico, dat een cycloon mogelijk over de kust trekt met alle gevolgen van dien. Het druist tegen het gevoel in, dat een verminderd risico op cyclonen geen vermindering van risico op overstromingen en destructieve wind als gevolg heeft. Echter de geschiedenis wijst uit, dat in een onder-gemiddeld-seizoen de meest grote ellende door een cycloon is veroorzaakt. De redenen hiervoor zijn de onvoorspelbaarheid van het traject en de subtiele verschillen tussen onder, boven en gewoon gemiddeld seizoen, 

Een gemiddeld seizoen voor het noordwesten van Australië - zoals afgelopen seizoen - bevat vijf cyclonen, die zich vormen in de regio of de regio passeren. In een onder-gemiddeld-seizoen komen er drie of vier cyclonen voor terwijl dit tijdens een boven-gemiddeld seizoen er zes of zeven zijn. De meeste cyclonen trekken niet over de kust. Alleen de scheepvaart en de off-shore petroleum industrie ondervinden hinder van deze cyclonen. Zelfs de één of twee cyclonen, die wel de noordwestkust bereiken zullen over het algemeen weinig schade veroorzaken. Het is een groot gebied met een lage bevolkingsdichtheid. 


Tropische cycloon George in maart 2007

Er is maar één tropische cycloon nodig, die op een bewoonde plaats zich opbouwt, om een ramp te veroorzaken. Een voorbeeld hirvan is het seizoen 2006-2007. Tijdens dit beneden-gemiddeld-seizoen ontstond tropische cycloon George. George was één van de krachtigste tropische cyclonen, die het vasteland van het westen van Australië heeft getroffen. "George liet een pad van dood en destructie achter zich. Dit pleit voor het feit, dtat er niet gekeken moet worden naar de aantallen cyclonen, die verwacht worden. Iedereen moet zich voorbereiden op een ernstige cycloon, die veel schade kan veroorzaken., zegt Mr Burth, meteoroloog bij BoM. "De onvoorspelbare natuur van cyclonen maakt het onmogelijk om de mate van de overstromingen in Pilbara en Kimberley te voorspellen. Het beste is om voorbereid te zijn op het ergste en te hopen op het beste."

© onweer-online
Bron: ABC Kimberley

Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
7 november 2012, 07:31 uur | Bericht #375229
Het cycloonseizoen volgens meteoroloog Philip Duncan.

De tijd van het jaar is aangekomen voor de bewoners van Nieuw Zeeland om de aandacht te verschuiven van de Zuidelijke Oceaan naar de tropen. Het 2012-2013 cycloonseizoen staat voor de deur en in de komende 6 maanden zal de activiteit ten noorden van Nieuw Zeeland toenemen. Gewoonlijk ieder jaar krijgt Nieuw Zeeland te maken met een ex-tropische cycloon, die langs het land scheert of aan het noorden van het Noord eiland aan land komt. In de meeste jaren blijft het leeuwendeel van de stormen op zee.

Weatherwatch bespreekt regelmatig deze off-shore stormen, omdat deze dodelijker kunnen zijn, dan degenen, die het land direct treffen. Het risico op een cycloon, die net niet Nieuw Zeeland treft is vrij groot. Afgelopen Pasen kwamen er bijvoorbeeld vijf mensen om het leven door verdrinking. Niemand zal zich waarschijnlijk cycloon Atu herinneren, een grote tropische storm, die ver ten oosten Nieuw Zeeland passeerde op 22 februari 2011, de dag van de aardbeving in Christchurch. Vele mensen herinneren zich die dag als zonnig en warm. Die week had Weatherwatch reeds gewaarschuwd voor de gevaarlijke omstandigheden aan de kust. Die dag moesten verschillende mensen gered worden uit zee doordat de gevaarlijke stroming door Atu ze bij de Wairarapa kust te pakken had gekregen. 

Nieuw Zeeland is zo smal, dat de meeste stormen uit de tropen van de ene kust naar de andere trekken. Momenteel ontstaat er reeds enige cycloonactiviteit ten noorden van Nieuw Zeeland. Traditioneel zijn de cyclonen op hun sterkst als ze boven het warme water trekken. Deze zijn het warmst in februari en maart. Maar dat betekent niet, dat de tropische stormen alleen in die twee maanden voorkomen. De meeste kans om een bezoek van een tropische cycloon hebben Northland, Coromandel Peninsula, oost Waikato en Gisborne. Ook Auckland, Waikato, Bay of Plenty en Hawkes Bay liggen in de risicozone. 

© onweer-online
Bron: Weatherwatch
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.482 topics, welke bij elkaar 446.638 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.393 leden.
Het nieuwste lid is marl127.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1692 mensen aan het browsen op het forum. 4 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1692, lezen 8 mensen het topic "Zomer discussie topic".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Atlantische orkanen

Actief seizoen loopt ten einde

Vulkaanuitbarsting La Palma

Cumbre Vieja op Canarische Eilanden

Winter discussietopic

Zeer zachte week, maar hoop gloort

Klets en waarneemtopic

Deel hier jouw mening, waarneming of foto's!

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden