Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lawrence, AL.

19 Apr 2024 12:59:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lauderdale, AL.

19 Apr 2024 12:35:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grant, AR; Jefferson, AR.

19 Apr 2024 09:45:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, AR; Lonoke, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

19 Apr 2024 08:41:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alexander, IL; Johnson, IL; Pulaski, IL; Union, IL.

19 Apr 2024 08:34:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Maries, MO; Phelps, MO; Pulaski, MO.

19 Apr 2024 08:34:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Attala, MS; Leake, MS; Madison, MS.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lincoln, MO.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Greene, IL.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calhoun, IL; Lincoln, MO.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scott, IL.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lincoln, MO; Warren, MO.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Maries, MO; Miller, MO.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pike, MO.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calhoun, IL; Greene, IL.

19 Apr 2024 08:34:21
Actueel
1 / 4

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
2 augustus 2013, 15:43 uur | Bericht #405402
"IJsverkoop deze zomer gestegen met 40 procent"

De ijsverkoop is deze bijzonder zonnige zomer met 40 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dat zegt Werner Van Springel, CFO van Glacio-IJsboerke, onderdeel van de Belgian Icecream Group.

"In de hemel moeten ze IJsboerke graag zien", zegt Werner Van Springel. "Want begin dit jaar zat het bedrijf nog in lastige financiële papieren. En dan krijg je zo een zomer. We zijn bijzonder blij dat onze inspanningen op deze manier worden beloond"

Dat de ijsverkoop momenteel piekt in vergelijking met vorig jaar ligt voor de hand. De zomers van 2011 en 2012 waren niet van die aard dat ze de mensen naar de ijskar of naar de koelcel in het warenhuis dreven om ijsjes te kopen. "En u zult zich herinneren dat ook het voorjaar niet bepaald de ijsconsumptie tot grote hoogten heeft opgedreven", zegt Van Springel.

Had de ijsroomfabrikant inzake productie rekening gehouden met deze meerverkoop? "Een ijsroomproducent gaat er altijd van uit dat het een topzomer wordt", zegt Van Springel. Dit jaar komt die optimistische verwachting dus nog uit ook. De fabrieken van de Belgian Icecream Group blijven dezer dagen dus in hoog tempo doordraaien.

Bron: HLN
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
5 augustus 2013, 06:47 uur | Bericht #405843
Piek in aantal doden in natuurwater

Dit jaar zijn in Nederland uitzonderlijk veel mensen om het leven gekomen tijdens het zwemmen in natuurwater. Alleen al dit weekend verdronken vijf mensen, allemaal Polen. Volgens de Nederlandse Reddingsbrigade is dat bijna het aantal doden dat gewoonlijk in een heel jaar valt. De teller voor dit jaar staat nu al op vijftien en het zwemseizoen is nog niet voorbij.

De Reddingsbrigade denkt dat in Nederland veel buitenlanders zonder zwemcultuur, zoals Polen, het water in gaan. Gisteren overleed een 23-jarige man toen hij bij Callantsoog in de problemen was geraakt. Zaterdag werden in een waterplas in Horst de lichamen gevonden van twee jonge seizoenarbeiders. Ook verdronk een Pool bij het Haarlemmermeerse Bos en een ander bij Overveen.

Bron: NOS
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
5 augustus 2013, 09:20 uur | Bericht #405846
Egels lijden onder warm weer


© anp.

Door het warme weer is er maar weinig water te vinden voor egels. Ook voedsel en beschutting wordt steeds schaarser, waardoor veel van deze dieren in de problemen komen. Dat melden de Zoogdiervereniging en egelopvangcentra door heel Nederland maandag.

In de Fûgelhelling in het Friese Ureterp komen normaal in de zomer geen egels binnen, maar nu zijn er wel 15. 'Ze zijn zwak, ziek en uitgedroogd', aldus Hetty Sinnema van de opvang. 'Dit heeft met voedsel te maken. Er is een tekort aan insecten. De droogte helpt ook niet, want daardoor verdorren de planten en is er te weinig beschutting.'

Ook in Zoetermeer is het druk. Daar worden nu 7 egels opgevangen, aldus Marja Beltman van de opvang. 'Normaal is er voldoende groen en water. Maar dit jaar is het voor de egels gewoon te warm.' Ook duiken regenwormen, slakken en insecten diep weg in de grond of de bosjes, waardoor de egels er niet meer bij kunnen komen.

De opvang laat weten dat iedereen een handje kan helpen door bakjes met water in de tuin neer te zetten, op een beschaduwde plek. Ook voedsel zoals pindakaas met lauw water op een schaaltje, gedroogde insecten en ongepelde pinda’s zullen in dank worden afgenomen.

Bron: AD / Hart van Nederland | Gewijzigd: 5 augustus 2013, 12:01 uur, door Marga
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
5 augustus 2013, 15:42 uur | Bericht #405902
Warmte wordt verdrongen, woensdag veel regen

De hitte is even terug in Nederland. In het oosten en zuidoosten wordt het vanmiddag op diverse plaatsen meer dan 30 graden. Dat zijn ook de plekken waar we, zodra die tropische waarde is bereikt, van een regionale hittegolf mogen spreken. Globaal is dat voor de weerstations ten oosten van de lijn Nieuw-Beerta/Eindhoven het geval. Vanaf vanavond wordt de situatie interessant. De overgang met minder warme lucht komt het land binnen. En bezorgt ons hoofdbrekens.

De warmte van vandaag speelt zich af tussen een hogedrukgebied dat richting de Oostzee trekt en een langgerekt koufront, dat zich ten westen van het Europese continent ophoudt. In Nederland is de wind daarom zuidelijk tot zuidoostelijk en voert in eerste instantie droge lucht aan, waarin de zon nog volop schijnt. In het oosten wordt het tropisch. Daarbij komt thermiek op gang, maar is de lucht in principe te droog om grote stapelwolken tot ontwikkeling te laten komen.


De zon kwam vanochtend prachtig op, boven de laaghangende mist. Foto: Marinus de Keijzer.

Extra hulp nodig
Om buien te laten ontstaan, is extra hulp nodig. Bij voorbeeld in de vorm van een convergentielijn, een lijn waarlangs de wind draait. Zo’n lijn lijkt laat vanmiddag en vanavond te ontstaan, als vanuit het westen een zeewind invalt. Op dit zeewindfront kan wel wat meer bewolking ontstaan en kan een enkele bui voorkomen, zo berekenen enkele weermodellen vandaag.  Zware buien worden dat waarschijnlijk niet, daar is in de huidige situatie nog duidelijk meer voor nodig.

Die hulp zou er vanavond kunnen komen, in de vorm van een bovenluchttrog die vanuit het zuidwesten op ons land afkomt. Het is een bovenluchtstoring die ervoor zorgt dat tijdens de passage ervan de lucht vanaf de grond een poosje geforceerd gaat stijgen. Het verhaal dat hierachter zit, is erg technisch en laten we nu even achterwege. Het gevolg is wel duidelijk. Terwijl de lijn waarlangs de wind draait verder het land op trekt, worden de omstandigheden voor de vorming van (potentieel heftige) buien snel gunstiger. Zoals het nu lijkt, kan het in het oosten van Brabant, Limburg, de Achterhoek en Twente vanaf een uur of 8 ook daadwerkelijk gaan gebeuren. In de rest van he t land valt het waarschijnlijk mee, al moet je dit soort dingen wel steeds goed blijven volgen.


Daarna brak de zon goed door en werd het zomers warm. Foto: Corina Magielse.

Minder warm
Later vanavond, de komende nacht en morgen komt het koufront dan ten oosten van het land boven Duitsland terecht. Bij ons drijft met een noordwestelijke wind in de ochtend eerst nog behoorlijk wat bewolking over, in de loop van de ochtend en in de middag komt vanuit het zuidwesten toch steeds beter de zon erdoor. Het blijft op de meeste plaatsen droog en met 22 tot 25 graden is het duidelijk minder warm dan vandaag, op de stranden wordt het niet meer dan 20 graden. Vanaf morgenavond wordt de situatie dan opnieuw interessant. In de overgangszone, die helemaal van Duitsland tot over het midden en zuiden van Frankrijk doorloopt, ontstaat boven Frankrijk een lagedrukgebied dat in de heersende zuidelijke wind op hoogte in onze richting trekt, en activeert. Morgenavond neemt in het zuidoosten de kans op een regen- of onweersbui dan ook al toe. In de rest van het land blijft het waarschijnlijk gewoon droog en zijn er een tijdje opklaringen.


In de omgeving van Klausheide in Duitsland ligt het hooi op het veld. Foto: Frans Sijmons.

Oosten veel regen
Het lagedrukgebied zelf trekt woensdag over Duitsland naar het noorden, de bijbehorende neerslag pal over Nederland. Zoals de berekeningen er nu bij liggen, lijkt het zwaartepunt van de neerslag over het oosten van het land te gaan. Potentieel kan in die zone meer dan 30 millimeter vallen, nog grotere uitschieters zijn mogelijk. Maar dan moet alles wel precies gaan zoals ons nu door de weerkaarten wordt voorgespiegeld. In de praktijk blijkt dat vaak nog wel iets verandert. In een groot deel van het land zal het om regen gaan, in het (zuid)oosten is ook onweer mogelijk. Donderdag komen we in het gebied achter het lagedrukgebied terecht. Wolken en de zon wisselen elkaar dan af en in eerste instantie kunnen ook een paar buien ontstaan. Later op de dag trekken die buien naar het zuidoosten weg en wordt het op de meeste plaatsen droog. Zowel woensdag als donderdag zijn de temperaturen gematigd. Beide dagen wordt het rond 20 graden.


Het zonlicht iriseert in een vliegtuigstreep en vormt een bijzon. Op deze foto zien we hem alleen van boven. Foto: Jan-Willem de Wit.

Warmte langere tijd weg
Vervolgens lijkt het voorlopig gedaan met het warme zomerweer in Nederland. Het gematigdere zomerweer dat we er waarschijnlijk voor in de plaats krijgen, kent echter ook z’n aangename momenten. Wolken en de zon wisselen elkaar af en de meeste dagen lijkt het op een enkele bui na droog te blijven. De zuidwestelijke wind is in het Waddengebied steeds het sterkst en de temperaturen kunnen evengoed dagelijks nog op een aangename 21 of 22 graden uitkomen.

Bron: Meteo Consult.
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
6 augustus 2013, 18:12 uur | Bericht #406542
Woensdag: zomerdip(je)

Middagtemperaturen van veelal 18 tot 20 graden, een stevige wind en vooral in het oosten een flinke portie regen maken dat het zomerweer morgen, woensdag, een dip(je) vertoont. Dat zal voor velen vast wennen zijn, na het warme tot zeer warme weer van de afgelopen paar weken waarbij van grootschalige en tevens langdurige regen geen sprake was. De laatste keer met middagtemperaturen onder de 20 graden in het binnenland was 12 juli.

Er zijn echter verschillen tussen de westelijke en oostelijke delen van ons land als het om de regen gaat. Dit heeft te maken met de koers van het lagedrukgebied waar we gisteren ook over schreven. Deze depressie vormt zich in de nacht naar woensdag boven het zuidelijk deel van Frankrijk, in een frontaal systeem dat de grens tussen warme en hete lucht markeert. De hitte, die de eerstkomende dagen in het oosten en zuiden van het continent aanwezig blijft, met in de Balkanregio temperaturen tot 42 graden aan toe. De in het frontaal systeem ontstane lagedrukgebied, dat wij een zogeheten golftop noemen, schuift woensdag overdag via de Ardennen en Limburg noordnoordoostwaarts. De hoofdberekening van het Europese model, het ECMWF, laat de golftop vervolgens in de nacht naar donderdag richting Berlijn wegtrekken.


Ergens in de cirkel ontstaat in de nacht naar woensdag een golftop.

Golftop veroorzaakt veel regen in het oosten
Bij de golftop hoort een uit de kluiten gewassen regengebied en dat lijkt volgens de meeste berekeningen, ook van bijvoorbeeld het Engelse weermodel UKMO, de oostelijke delen van het land aan te doen. Regenhoeveelheden van 15 tot 25 millimeter, lokaal 30 millimeter zijn goed mogelijk in bijvoorbeeld de hoeken van Limburg en Oost-Groningen. Ook kan het er onweren. Het westen en noorden beginnen de dag overigens nog droog met een waterig zonnetje. Uiteindelijk zullen de kustprovincies woensdagmiddag zowel minder regen (qua hoeveelheden) als drogere perioden krijgen. In de tweede helft van de middag wordt het vanuit het zuiden steeds vaker droog en in de avond komt de zon in het zuidwesten nog even tevoorschijn..... Bij dit alles waait er een matige tot vrij krachtige noordoostelijke wind, ook boven land, en wordt het niet warmer meer dan rond 19 graden. Dat is opeens een paar graden onder normaal (rond 23 graden).


Weerkaart geldig voor woensdagmiddag. De golftop is ontstaan en trekt over Limburg noordnoordoostwaarts.

Vooruitzichten: Hollands zomerweer
Na woensdag kunnen we een reeks dagen typisch Hollands zomerweer verwachten. De stroming is westelijk, maar een uitloper van een hogedrukgebied boven de Azoren zorgt ervoor dat storingen niet heel actief zijn. Tot zondag blijft het bij een enkele, verspreide bui en breekt de zon regelmatig door. Hitte is niet meer in zicht; de temperaturen stijgen tot tussen 20 en 24 graden.


Onweer in de nacht naar dinsdag in Zutphen. Foto: Willem Bentink.

Regionaal felle onweersbuien
Gisteren aan het einde van de dag tot en met gedurende de eerste uren van de nacht naar dinsdag begon minder warme lucht op te dringen en dit leidde tot een aantal regen- en onweersbuien. Deze gingen lokaal met veel regen en veel wind gepaard. Zo trok een zware valwind OF een windhoos, dat was op moment van schrijven niet duidelijk, tussen half tien en half elf over het zuidoosten van Friesland. In Lippenhuizen gingen vijftig bomen om, in Mildam werd een trampoline over een woning van de achter- naar de voortuin getild, in Gorredijk waaiden meerdere  tenten en caravans om. De politie sprak van tientallen stormmeldingen. Ambulances en brandweerauto's reden af en aan. Een meisje op een minicamping in Lippenhuizen kwam om het leven, toen daar een boom op een camper viel. Het meisje, dat lag te slapen, raakte bekneld. Het ongeluk gebeurde op de minicamping aan de Tjalling Harkeswei.


Een shelfcloud maandagavond aan de Belgische kust, voorafgaand aan onweer. Foto: Jana en Erwin Bovyn.

Ook aan de Belgische kust kwam het dinsdagavond tot onweer en daaraanvoorgaand zag men daar, omgeving De Panne, een plankwolk (shelfcloud). Meer mooie wolkenfoto's zien? Zie onze facebook pagina!

Bron: MeteoConsult
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
7 augustus 2013, 08:41 uur | Bericht #406650
Al 700 hittedoden

In juni stierven tien procent meer mensen dan verwacht. ‘De dagen waarop het warmer was dan 25 graden, speelden vooral 65-plussers parten.’

Midden juni was het volgens het KMI ‘abnormaal’ warm in ons land. Op drie opeenvolgende dagen klom het kwik toen boven de 25 graden. De sterfte bij de 65-plussers was navenant: in juni overleden zo’n 700 ouderen, of tien procent, meer dan (statistisch) verwacht. Dat blijkt uit de eerste analyse die het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid (WIV) heeft opgemaakt van het aantal hittedoden deze zomer.

‘De warmte is dit jaar uitzonderlijk vroeg begonnen’, zegt Daisy Tysmans, woordvoerster van het WIV. ‘Op twee dagen in juni was de ozonconcentratie ook verhoogd, tot boven 120 microgram per kubieke meter. Wie al verzwakt is door hart- of ademhalingsproblemen, heeft het deze zomer extra lastig.’

De sterftecijfers van juli, waarin ons land geteisterd werd door een hittegolf en waarin het Europese alarmpeil voor ozon (240 microgram per kubieke meter) officieel overschreden werd, heeft het WIV nog niet geanalyseerd. Tysmans: ‘We zijn wel erg benieuwd, aangezien het in juli gedurende 17 dagen warmer was dan 25 graden.’

Dat er dit jaar meer hittedoden zullen vallen dan vorig jaar, lijkt wel erg waarschijnlijk. In 2012 overleden er tussen begin juni en eind september ‘maar’ 985 meer personen door de warmte.

Bron: De Standaard
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
7 augustus 2013, 19:36 uur | Bericht #406750
"Avondspits lijkt op natte woensdag in oktober"

De aanhoudende regen van vandaag heeft ervoor gezorgd dat de avondspits op onze wegen eerder op eentje van een natte woensdag in oktober leek. Rond 17.30 uur stond er in België zo'n 200 kilometer. De filelengte is sindsdien wel aan het afnemen. Dat zegt Hajo Beeckman, woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum.


(Archieffoto) © photo news.

Bij regenweer vermindert de zichtbaarheid en houden bestuurders meer afstand. Zo komen sneller files tot stand, en die groeien al vlug aan als zich ook nog een aantal kleine ongevallen voordoen. "De knelpunten situeerden zich in Vlaanderen vooral rond de drie grote steden, Brussel, Gent en Antwerpen", aldus Beeckman.

Op de Brusselse ring verloor je vandaag op een bepaald moment meer dan een uur. Voor wie vanuit Gent naar Antwerpen en verder naar Turnhout wou, moest rekening houden met een wachttijd van anderhalf uur.

Iets na 18.30 uur stond er nog ongeveer 100 kilometer file op de snelwegen in Vlaanderen, en was de trend dalend.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
7 augustus 2013, 19:37 uur | Bericht #406751
Ook tijdens zomer hebben kleuters nood aan extra vitamine D

Kleine kinderen kunnen best tot de leeftijd van 6 jaar extra vitamine D innemen, dat raadt Kind & Gezin aan. Recent onderzoek van het UZ Brussel heeft immers aangetoond dat kleuters te weinig vitamine D innemen via voeding. "Een tekort aan deze stof is erg moeilijk op te sporen en kan ernstige gevolgen hebben, onder meer voor botaandoeningen", zegt Leen Dubois van Kind & Gezin.

Sinds begin 2013 raadt Kind & Gezin aan om dagelijks 400 IU (internationale eenheden) vitamine D toe te dienen, vanaf de geboorte tot en met de leeftijd van 6 jaar. Voordien gold die aanbeveling tot de leeftijd van 2 jaar. "Dat gebeurt best het ganse jaar door", zegt Dubois.

Vitamine D helpt om calcium in de beenderen en de tanden op te nemen en maakt het skelet stevig. "Vitamine D kan onder invloed van de zon door ons lichaam zelf worden geproduceerd, maar uit twee recente onderzoeken blijkt dat ook tijdens de zomer onvoldoende te zijn", aldus Dubois.

Het eerste, recente onderzoek bij 700 Vlaamse peuters en kleuters tussen 2,5 en 6,5 jaar toonde slechts een gemiddelde, dagelijkse inname van vitamine D van 80 IU. De belangrijkste bronnen van vitamine D op deze leeftijd waren boter en margarine, groeimelk en vis.

Het tweede onderzoek naar voedingsgewoonten bij Belgische kinderen tussen 6 en 36 maanden, op basis van gedetailleerde registratie van alle ingenomen voedingsmiddelen, toonde een te lage inname van vitamine D aan bij 84 procent van de kinderen. Dat was het meest uitgesproken bij kinderen tussen 2 en 3 jaar.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
7 augustus 2013, 19:38 uur | Bericht #406752
Avondspits extra zwaar door de regen



De avondspits verloopt uitzonderlijk druk voor een vakantiedag. Er was 50 kilometer file verwacht maar er heeft bijna 200 kilometer in het land gestaan. De belangrijkste oorzaak was de aanhoudende regen die als sinds vanmiddag zorgt voor lange files rond de grote steden.

Er is nergens echt sprake van wateroverlast, maar de slechte zichtbaarheid en de watergladheid maken het erg onaangenaam en gevaarlijk rijden. Er gebeurden dan ook al heel wat ongevallen rond de grote steden, en daardoor is het bijvoorbeeld op de buitenring rond Brussel al meer dan een uur aanschuiven en ook in Antwerpen is er een wachttijd van meer dan een uur.

Bron: De Redactie | Gewijzigd: 6 februari 2017, 10:38 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
8 augustus 2013, 16:58 uur | Bericht #406796
Terugblik op regendag

We waren de afgelopen tijd natuurlijk een beetje verwend geraakt met zonnig, droog en warm zomerweer. Maar gisteren (woensdag) maakte het weer een draai van 180 graden. Bewolking en regenval bepaalden het weerbeeld. In de regen was het daarnaast ook erg kil. De hoogste tijd om eens stil te staan bij wat er precies is gevallen en waarom de neerslagsommen op een aantal plaatsen zo groot waren. En hoe zit het nu met het neerslagtekort? De regenstoring trok gisteren in de loop van de dag vanuit het zuidwesten het land binnen. Halverwege de middag begon het ook op de Waddeneilanden te regenen en bleef de storing pal boven Nederland enige tijd stilliggen. In de loop van de avond en nacht trok de regen oostwaarts weg.


Op dit cumulatieve radarbeeld is goed te zien dat er gisteren veel regen is gevallen.


Hier ziet u de weerkaart van gisteren. De regen werd veroorzaakt door de fronten die aan het uitdiepende lagedrukgebied gekoppeld zijn. Deze storingen kwamen vanuit het zuidoosten het land binnen, kwamen pal boven Nederland tot stilstand en trokken tijdens de avond en nacht weer oostwaarts weg

Temperaturen 
Opmerkelijk is om het temperatuurverloop van gisteren te zien. Voor de regen uit liep het kwik nog op naar 16,9 graden in Eindhoven tot 19,3 graden op Terschelling. Deze temperaturen werden al vroeg bereikt, op de meeste plaatsen rond het middaguur. In de regen was het namelijk niet warmer dan zo’n 14 tot 16 graden. Het dalen van de temperaturen wordt veroorzaakt door regen die op zijn weg door de atmosfeer naar het aardoppervlak verdampt. Deze verdamping kost energie en die wordt in de vorm van warmte aan de lucht onttrokken. In de meteorologie noemen we dit een endotherm proces. Een andere reden voor het dalen van de temperatuur was de afwezigheid van zonlicht als gevolg van de vele bewolking.

De neerslagsommen
Als we neerslagsommen bekijken zoals die op de officiële KNMI-Stations tussen 8 uur gisterochtend en 8 uur vandaag zijn gevallen, dan lopen deze nogal uiteen. De westkust en de Wadden zijn er het droogst vanaf gekomen. Hier kwam over het algemeen niet meer dan 2 tot 4 millimeter aan hemelwater naar beneden. Ook in Limburg lijkt met 2 tot 5 millimeter relatief weinig te zijn gevallen. In werkelijkheid zijn de neerslagsommen hier iets groter, het begon hier namelijk al iets eerder dan 8 uur in de ochtend te regenen. In het midden van het land is veelal zo’n 10 tot 15 millimeter gevallen en de neerslagsommen zijn met plaatselijk 25 millimeter het grootst in het noordoosten van het land.


Bij Meteo Consult maken we dankbaar gebruik van de neerslagmetingen van weeramateurs. Hier ziet u wat er gisteren in 24 uur tijd is gevallen. Op veel plaatsen landinwaarts kwam daar na middernacht nog 1 of 2 millimeter bij. Al met al is de meeste regen in het noordoosten gevallen, de minste in het westen en noordwesten. Bron: HetWeerActueel.

Oorzaak van de vele regen
Bij Meteo Consult krijgen we ook waarnemingen van weeramateurs door heel Nederland binnen. Zeker op een dag als woensdag zijn die heel waardevol omdat ze ons een nog beter beeld van de neerslagsommen geven. Deze waarnemingen laten zien dat er gisteren gedurende 24 uur ook in Midden-Nederland plaatselijk meer dan 20 millimeter is gevallen en in het noordoosten lokaal zelfs meer dan 30. Na middernacht is daar op de meeste plaatsen nog 1 of 2 millimeter bijgekomen. De regen werd veroorzaakt door een uitdiepend lagedrukgebied en de daaraan gekoppelde storingen. Vooral het steeds lager worden van de luchtdruk in de kern van dit slechtweergebied (ofwel het uitdiepen van een lagedrukgebied), is belangrijk geweest voor de grote neerslagsommen. Hierbij speelt ook de straalstroom een belangrijke rol. We bevonden ons namelijk onder de linkeruitgang van de jetstreak, een regio met een windmaximum. Deze uitgang is net als de rechteringang een actief deel, waar veel stijgende luchtbewegingen zijn.


De straalstroom is een sterke wind op enige hoogte in de atmosfeer. Hier ziet u de straalstroom liggen. Hoe donkerder de kleur, hoe harder het waait. Nederland bevindt zich aan de linkeruitgang van de jetstreak. Dit is een windmaximum in de straalstroom.

jetstreak? 
Om dit uit te leggen moeten we dieper de meteorologie en natuurkunde in. In het windmaximum van de straalstroom staan de gradiëntkracht en de corioliskracht recht tegen over elkaar. Het gevolg is dat er een wind gaat waaien richting de uitgang van de straalstroom. Bij de uitgang van de straalstroom neemt de gradiëntkracht af. De corioliskracht heeft echter meer tijd nodig om af te nemen, waardoor de wind naar rechts afbuigt. Hierdoor ontstaat er boven de rechteruitgang van de straalstroom een ophoping van lucht. Die zoekt een uitweg naar beneden en dalende luchtbewegingen zijn het gevolg. Bij de linkeruitgang ontstaat juist een luchttekort. Dit tekort wordt vanaf het aardoppervlak aangevuld met stijgende luchtbewegingen. Hierdoor zal de luchtdruk aan de grond dalen en neerslagproductie verder aangewakkerd worden.


De linkeruitgang van de straalstroom is net als de rechteringang een vrij actief stuk. Het hoe en waarom hiervan staat in de tekst uitgelegd. Bron: Meteo Consult.

Onder deze linkeruitgang en rechteringang diepen lagedrukgebieden dan ook steeds verder uit als gevolg van stijgende luchtbewegingen. Bron: Weerwoord.

Neerslagtekort
Door het droge en warme weer van de laatste weken was het behoorlijk droog geworden. De grootste droogte was er in het westen van het land. Door de regen is de droogte op veel plekken wel ietsjes minder geworden, maar juist niet op de plekken waar dit het meest nodig was.


Hier ziet u een kaartje met het actuele neerslagtekort. Daar waar het tekort het grootst is, is minste regen gevallen. Bron: KNMI.

Bron: Meteo Consult
Every cloud has a silver lining
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 augustus 2013, 21:31 uur | Bericht #406801
Liters water op E40 uitgedeeld


In de lange file op de E40 hebben het Rode Kruis en de Civiele Bescherming duizenden waterzakjes uitgedeeld. Dat was nodig want veel chauffeurs zaten urenlang vast in de hitte. Daarom werd ook het medisch rampenplan afgekondigd. Ook buurtbewoners kwamen de gestrande chauffeurs te hulp en een firma deelde zelfs gratis ijsjes uit.

Bron: Nieuwsblad
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
12 augustus 2013, 14:24 uur | Bericht #406934
Wetterskip inspecteert kurkdroge veendijken

Twaalf controleurs van Wetterskip Fryslân lopen maandag in het zuidwesten van Friesland 200 kilometer aan veendijken na op scheuren.

In het gebied is een neerslagtekort van meer dan 150 millimeter. Dit is de kritische grens waarbij oude veendijken het kunnen begeven.

Bron: Leeuwarder Courant
Every cloud has a silver lining
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 augustus 2013, 19:43 uur | Bericht #406958
Meer vliegen door warm weer

Door het warme weer van de voorbije weken zijn er meer vliegen dan vorig jaar. Dat zegt Patrick Grootaert, hoofd van het Departement Entomologie van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. De toename is volgens de wetenschapper echter niet problematisch.


Ook meer spinnen op komst
© thinkstock.


"De warmte versnelt de levenscyclus en de vliegen planten zich dus sneller voort", zegt Grootaert. "Maar de grotere aanwezigheid van vliegen is dit jaar niet problematisch. Drie of vier jaar geleden was het fenomeen spectaculairder, vooral in steden waar inwoners op vakantie hun volle vuilbakken lieten staan".

De vliegenpopulatie zal overigens snel opnieuw krimpen. De temperaturen liggen alweer wat lager. "Beetje bij beetje zal de overbevoking aan vliegen de komende maand weggewerkt geraken". De vele vliegen zijn wel goed nieuws voor de spinnen, die daardoor wellicht met veel zullen zijn in het najaar.

Bron: HLN
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
13 augustus 2013, 12:52 uur | Bericht #407001
Zomer kwakkelt door: winterjassen alweer in trek

Na de eerste landelijke hittegolf sinds 2006 en het wisselvallige verloop van augustus hebben consumenten blijkbaar geen vertrouwen meer in een mooie nazomer. Dat concludeert beslist.nl op basis van eigen onderzoek. Zij zien een sterke stijging in de zoekopdrachten naar winterjassen.


Midden in de hittegolf hangen bij de V&D in Utrecht de winterjassen al weer in het rek. De uitverkoop maakt plaats voor de nieuwe herfstcollectie. © ANP.

'Toch hoeven we de hoop op warm weer niet te laten varen', aldus metereoloog Ben Lankamp van Weerplaza. 'Eind augustus en begin september is het vaker voorgekomen dat de temperaturen nog tot zomerse waarden stijgen'.

De temperatuur zal de komende dagen iets opkrabbelen en draait de wind naar zuidwestelijke richting. 'Vanaf morgenmiddag is het enkele dagen nagenoeg droog en stijgt de temperatuur weer, naar 20 tot lokaal 25 graden op donderdag'. In het weekend en de dagen erna neemt de wisselvalligheid weer toe en liggen de temperaturen rond de normale waarden voor het jaar met zo'n 20 tot 22 graden.

Verder vooruit kijken durft de weerman nog niet. Maar een terugkeer van het warme weer is volgens hem dus nog niet uitgesloten. 'Een aangename 26 graden aan het einde van de zomer is zeker niet ongewoon'. Een hittegolf in De Bilt is daarentegen iets zeldzamer eind augustus. Dat gebeurde in 1930, 1942, 1947 en 2001 voor het laatst. In de maand september is er vanaf 1901 nog nooit een hittegolf gemeten.

Winterjassen
Ondanks het feit dat de zomer nog niet ten einde is, zijn consumenten alweer druk op zoek naar een winterjas. Afgelopen week werden er bijna 9.000 winterjassen bekeken op beslist.nl. Dit is meer dan een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (112 procent groei). Kennelijk heeft het goede weer in juli en begin augustus ertoe geleid dat men minder verwacht van de nazomer en in grote getale op zoek is naar een winterjas. Dat Nederlanders best modebewust zijn getuigt de populairste zoekterm op de website: 'winterjassen 2014'.

Bron: AD
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 augustus 2013, 14:43 uur | Bericht #407008
Zomergroenten zijn spotgoedkoop


Zomergroenten, zoals sla en tomaten, zijn momenteel tot een derde goedkoper dan anders. Door het warme weer vorige maand hebben de groenten goed kunnen rijpen en komen ze nu massaal op de markt. Daardoor dalen de prijzen. Voor de consument is dat een goede zaak, maar voor de telers betekent het een groot verlies.

Bron: HLN
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 augustus 2013, 08:48 uur | Bericht #407091
‘Laatste twee weken vakantie worden zomers’

Verschillende weermodellen voorspellen dat de temperaturen vanaf eind volgende week weer tot 30 graden kunnen stijgen. ‘Maar of het zo’n vaart loopt, is nog niet zeker’, zegt weerman Frank Deboosere.

Maar toch: door de vorming van een hogedrukgebied in onze omgeving liggen alle kaarten klaar voor een hele poos mooi weer. ‘Het zal afhangen van waar dat gebied komt te liggen: is dat ten westen van ons, dan krijgen we normaal zomerweer. Is dat pal boven ons, dan wordt het zeer mooi met temperaturen rond 25 graden. Komt het gebied ten oosten van ons, dan krijgen we het nog warmer.’

Bron: Het Nieuwsblad
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 augustus 2013, 15:55 uur | Bericht #407113
Zomerse periode in zicht

Wat de temperatuur betreft, begon de maand augustus na een warme julimaand veelbelovend met op de eerste paar dagen nog tropische temperaturen. Ook op het Nederlandse hoofdstation in De Bilt werd het op 2 augustus bijvoorbeeld nog 34 graden. De dagen daarna deden we ineens een flinke stap terug, waarna op de 5e nog een korte opleving volgde met nog bijna 30 graden. Daarna ging het kwik als een glijbaan omlaag met regelmatig middagtemperaturen onder de huidige norm van bijna 23 graden. Het weer daarbij was licht wisselvallig met dagelijks wat zon, maar ook iedere dag regionaal wel een paar buien of wat (lichte) regen. Vanaf dinsdag zien we echter weer een stijgende lijn in de temperatuur en tegelijkertijd wordt het ook weer zonniger en vrijwel droog!


Augustus begon wat de temperatuur veelbelovend met tot in de Bilt tropische temperaturen, daarna ging het bergafwaarts. Bron: KNMI

De laatste week bevonden we ons steeds tussen verschillende luchtdruksystemen in. Ten noorden en noordwesten van Nederland trokken vrijwel dagelijks lagedrukgebieden langs met de bijbehorende fronten. Deze lieten bijna iedere dag wel wat bewolking of neerslag bij ons achter, althans regionaal. Iets ten zuidwesten/zuiden van het land lag steeds een uitloper van een hogedrukgebied, afkomstig van een zogeheten Azorenhoog, een vaak voorkomend hogedrukgebied dat zich boven de eilandengroep de Azoren op de Atlantische Oceaan vestigt. Dit Azorenhoog maakte dat er over het algemeen niet heel veel van de bovengenoemde fronten of storingen overbleef.


Komende dinsdag komt er weer een hogedrukgebied boven het land te liggen. We gaan dan ook weer een zomerse periode tegemoet.

Doe weer
Tussen deze beide systemen in stak bij ons meestal een westen- tot zuidwestenwind op. Met deze windrichtingen komt de lucht vanaf het relatief koele zeewater van de Noordzee en de Atlantische Oceaan. De middagtemperaturen worden daardoor ietwat getemperd, waardoor we tropische waarden niet meer haalden. Een graad of 20 tot 25 werd er op deze dagen toen maximaal uitgeperst, maar voor veel mensen was dat even een verademing. Hitte is leuk, maar men komt over het algemeen toch meer tot dingen bij iets lagere temperaturen.


De zon gaat weer vaker schijnen en het is vrijwel overal droog. Foto: Willy Bonnink.

Hogedrukgebied
Het hogedrukgebied boven de Azoren blijft ook de komende dagen standvastig op zijn plaats, maar krijgt vanaf het weekend een uitloper naar het oosten. Aanvankelijk komt hij iets ten zuidwesten van Nederland uit, maar dinsdag ligt het geheel al pal boven ons land en vormt zich zelfs een opzichzelfstaand hogedrukgebied boven Nederland. Lagedrukgebieden en bijbehorende storingen worden daardoor met een flinke bocht ruim ten noorden van ons langs gedrukt, waardoor er steeds meer ruimte voor de zon komt en het overal droog blijft.


Ook gaan de temperaturen weer een stukje omhoog met vooral in het binnenland weer zomerse waarden rond 25 graden. Foto: Ankie Grijsen.

Zomerse temperaturen
Niet alleen het weer verbeterd, ook de temperaturen gaan weer een stukje omhoog. De wind draait rondom het hogedrukgebied meer naar het oosten en komt dan dus vanaf het relatief warme Europese vasteland. En de zon doet natuurlijk ook nog een flinke duit in het zakje. Zomerse waarden worden dan volgende week op diverse plaatsen in het binnenland gehaald, waarbij het kwik in de omgeving van Limburg soms stijgt tot 26 graden. Direct aan zee is het over het algemeen een paar graden minder warm, omdat daar de wind soms nog even vanaf zee waait, een zogeheten zeewind.

Wilt u meer informatie over het zomerse weer van volgende week, luister dan ook eens naar onze weerlijn via het nummer 0900-9725. Onder optie 5 vind u de tiendaagse Nederlandse verwachting en daarin wordt aan de hand van de verschillende weermodellen besproken wat er ons ‘weertechnisch’ allemaal staat te wachten.

Bron: Meteo Consult
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
18 augustus 2013, 10:29 uur | Bericht #407163
Dit jaar minder eikenprocessierupsen



In grote delen van het land zijn er dit jaar minder eikenprocessierupsen. Waarschijnlijk zijn door de hitte veel nesten ondergronds gegaan. Daardoor werden ze niet opgemerkt en opgeruimd. Ze gingen ondergronds omdat het in de bomen te warm werd. Ook werden ze opgegeten door vogels. Vanaf komende weken zullen de processievlinders massaal uitvliegen om zich voort te planten, meldde zondag het Kenniscentrum Eikenprocessierups op natuurbericht.nl.

De eerste helft van 2013 was koud en de planten en vlinders kwamen laat op gang. Ook de eikenprocessierups kroop pas laat uit het ei. De pimpelmeesjes, koolmeesjes en de winterkoninkjes hebben in het voorjaar veel eikenprocessierupsen opgegeten. Van de rupsen komen die als een van de eerste rupsen uit het ei. Ze waren in het trage begin van het voorjaar een welkome aanvulling van voedsel voor de vogels. Aanraking met de eikenprocessierups kan bij mensen huiduitslag, zwellingen en jeuk veroorzaken.

Overlast
De rupsen kunnen voor veel overlast zorgen. Vorig jaar werd in Drenthe een bos van ongeveer 5 hectare bij Havelte afgesloten wegens een plotselinge uitbraak van de eikenprocessierups. Er zaten op het perceel ongeveer een half miljoen rupsen in honderden nesten. De eikenprocessierups is de rups van een nachtvlinder, die zoals zijn naam doet vermoeden vooral voorkomt op eiken. Als ze eenmaal uit zijn gekomen, verplaatsen ze zich 's nachts, op zoek naar voedsel, waarbij zij gezamenlijk als in een processie voortkruipen.

Bron: AD | Gewijzigd: 6 februari 2017, 10:38 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 augustus 2013, 19:40 uur | Bericht #407176
Kust beleeft beste zomer in acht jaar


De horeca aan de kust beleeft het beste seizoen in acht jaar. Sinds begin juli is het constant druk aan zee. Tijdens dit verlengde weekend waren zo goed als alle hotelkamers volzet. De drukke zomer is een opsteker na het slechte voorjaar.

Bron: HLN
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 augustus 2013, 10:01 uur | Bericht #407197
Beste vlinderzomer van de eeuw

Vlindervrienden kunnen dit jaar hun hart ophalen: deze zomer is voor vlinders in Nederland met gemak de beste zomer van de eeuw.

Uit gegevens van het Landelijke Meetnet Vlinders blijkt dat 2013 andere goede zomers voor vlinders als 2003 en 2006 ruim verslaat, meldt De Vlinderstichting op natuurbericht.nl


© anp.

Harde cijfers zijn moeilijk te geven, zegt de stichting, maar vrijwilligers hebben deze zomer op vaste routes gemiddeld zo'n 40 procent meer vlinders gezien dan in het jaar ervoor. Redenen hiervoor waren de koude winter en het koele en late voorjaar. Hierdoor begon de vegetatie langzaam te groeien en was er altijd voldoende voedsel voor de rupsen. Vanaf juni zorgde de warme zomer voor optimale omstandigheden om volop te vliegen.

Dit betekent echter niet dat het goed gaat met de vlinders in Nederland. De zomer van 2013 zou in de jaren negentig namelijk een heel gewone vlinderzomer zijn geweest. De vlinderstand loopt sinds 1990 langzaam maar voortdurend achteruit. Er zijn betere en slechtere jaren, maar de trend is negatief.

'We hopen dat deze zomer een keerpunt is', zegt Kars Veling van De Vlinderstichting, 'maar dat kunnen we niet voorspellen.' Als het de komende tijd niet al te droog wordt, is de kans groot dat ook volgend jaar weer een goed vlinderjaar wordt, aldus Veling.

Bron: AD
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.849 topics, welke bij elkaar 448.359 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.576 leden.
Het nieuwste lid is Jeffrey bunk .

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 195 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 195, lezen 2 mensen het topic "schuim op de weg".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden