Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

28 Mar 2024 16:59:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
22 augustus 2013, 16:53 uur | Bericht #407337
Mooi zomerweer, maar ook een enkele bui

Eerder deze week schreven we al over de tot nu toe heel behoorlijke zomer en het ziet er naar uit dat de herfst nog wel even op zich laat wachten. Toch is het de komende dagen niet compleet zonnig, sterker nog er kan zelfs een enkele regen- of onweersbui vallen. De temperaturen zijn echter zeer aangenaam en op de momenten dat de zon uitbundig schijnt, is het ook echt volop zomer.


Vandaag begon de dag rustig met een aantal mistbanken. Ook in het Zuid-Hollandse Aarlanderveen was dit het geval. De mist was overigens snel verdwenen, maar ook de zon ging snel schuil achter een dik wolkenpakket. Foto: B.G. Veldhuijzen.

Lagedrukgebied op enige hoogte
Vandaag begon de dag met enkele mistbanken, maar verder was de zon goed van de partij. In de zuidwestelijke helft van het land was dat niet het geval, daar begon de dag met bewolking en buiige regen. Deze wolken en buien werden veroorzaakt door een lagedrukgebiedje dat verder helemaal ligt ingeklemd door hogedrukgebieden. De belangrijkste hogedrukkern ligt boven Scandinavië waardoor de kleine depressie zich niet heel snel naar het oosten kan verplaatsen. In plaats daarvan doet het systeem er ruim een etmaal over om van Zeeland richting het westen van Duitsland te trekken. Heel langzaam neemt de activiteit af, maar tot morgenochtend is de bewolking in vooral de zuidelijke en oostelijke helft van het land hardnekkig. Soms kan er ook nog wat regen of een buitje vallen terwijl later vanavond en vannacht het op andere plaatsen alweer begint op te klaren.


De weerkaart voor vrijdag. Boven Scandinavië is de luchtdruk hoog terwijl zuid van IJsland een depressie is te vinden. Aan dit lagedrukgebied is een frontale storing gekoppeld en deze ligt over Ierland. Aan de voorzijde komt warme lucht uit Zuid-Europa richting Frankrijk, de Benelux en Engeland. In ons land kunnen we mooi zomerweer verwachten.

Mooie vrijdag
Morgen komt de meest hardnekkige bewolking waaruit nog een enkele bui kan vallen, boven Duitsland te liggen. Langs de oostgrens zal de dag nog met bewolking beginnen, maar in het westen is de zon al goed aanwezig en gaandeweg de ochtend breekt ook langs de oostgrens de zon steeds beter door. In de middag ontstaan landinwaarts wel een paar kleine stapelwolken, maar die schermen de zon slechts heel af en toe af. Er waait niet meer dan een zwakke tot matige oostenwind (kracht 2 tot 4) en met 21 graden aan zee en 26 graden in de zuidelijke helft van het land is het een uitstekende zomerdag.


Zondag ziet de weerkaart er heel anders uit. Noord van ons land is de luchtdruk nog altijd hoog, maar een depressie boven België zorgt in het zuidelijke deel van de Benelux voor bewolking en enkele (onweers)buien. De noordelijke helft van Nederland heeft echter droog weer met regelmatig zon en temperaturen die nog lokaal kunnen oplopen tot 24 of 25 graden als de zon echt even goed tevoorschijn komt.

Volgende buienzone
Zaterdag en zondag blijft de luchtdruk boven Scandinavië hoog. Toch weet een buienstoring boven de Britse Eilanden zijn invloed langzaam uit te breiden richting onze streken. Zaterdag schuift er al aardig wat sluierbewolking over het land en in de loop van de dag wordt zeker in de zuidelijke provincies de bewolking alsmaar dikker. Een bel met koude lucht op enige hoogte (in de meteorologie noemen we dit een koudeput) snoert zich af boven Frankrijk en daardoor kan de Britse onweersstoring zich zuid van ons land het continent op bewegen. Het Scandinavische hogedrukgebied zorgt er echter voor dat het noordelijke deel van de storing op de Noordzee blijft treuzelen.

De gevolgen voor ons land zijn wat onduidelijk, maar het lijkt erop dat later op de dag grofweg zuid van de grote rivieren een enkele regen- of onweersbui gaat vallen. In het noorden blijft het waarschijnlijk droog en zal een waterig zonnetje te zien zijn.

Zondag is de luchtdruk boven België laag (1007 hPa) terwijl de luchtdruk boven het zuiden van Scandinavië een stuk hoger (1025 hpa) is. Hierdoor steekt er bij ons een oostenwind op. In het zuiden blijft het risico op een onweersbui bestaan, in het noorden zal de zon regelmatig tevoorschijn komen.


Voor volgende week donderdag zijn de computerberekeningen het niet eens (gezien de termijn ook helemaal niet vreemd). De linker afbeelding geeft de berekening weer van het Europese ECMWF model. Een depressie gevuld met koude lucht trekt over ons land en zorgt voor een herfstachtig weertype. Rechts komt het Amerikaanse NCEP (00 uur run)echter met een veel vriendelijker weertype. Een zone van hogedruk ten noorden van ons zorgt voor een rustig een redelijk warm (zomers) weertype.

Volgende week koeler?
Hoe het weer er na het weekend uit gaat zien is, ook gezien de termijn, natuurlijk enigszins onduidelijk. In eerste instantie lijkt het hogedrukgebied boven Scandinavië bijval te krijgen van het alom bekende Azorenhogedrukgebied. Het lagedrukgebied ten zuiden van ons land trekt richting de Alpen en er volgen een paar zonnig en aangenaam warme dagen. Midden volgende week zou de hogedrukzone volgens de laatste berekeningen van het ECMWF model doorbroken worden door een oceaanstoring. Als deze optie uitkomt, volgt er midden volgende week een koel, winderig en vooral ook wisselvallig weertype. Het Amerikaanse NCEP model moet hier echter niets van weten en kiest voor een voortzetting van het zomerse weer.

Niet alleen de komende dagen zijn er redelijk wat onzekerheden, ook na het weekend. Feit is wel dat er hoe dan ook een paar mooie zonnige en warme momenten zijn te verwachten en dat zowel de laatste fase van de meteorologische zomer heel aardig lijkt te verlopen.

Bron: Meteo Consult
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
24 augustus 2013, 15:55 uur | Bericht #407401
Zomer structureel te kort

Het warmste seizoen van het jaar duurt structureel te kort. Volgens de officiële indelingen dan. En met een kleine knipoog. De meest populaire indeling der seizoenen is – ook in de context van het weer – vaak niet de meteorologische maar de sterrenkundige. De winter begint wanneer de zon zich loodrecht boven de Steenbokskeerkring  bevindt. Dat is het moment dat de zon bij ons het laagst staat. Andersom start de zomer wanneer de zon loodrecht boven de Kreeftskeerkring staat en bij ons het hoogst aan de hemel. De tussenseizoenen lente en herfst trappen af wanneer de zon loodrecht boven de evenaar staat.


Prachtige ochtendroodfoto van deze zomerzaterdag met grote weerstegenstellingen tussen noord (mooi) en zuid (water in de ton...). Foto door Corina Magielse, uit het zuiden des lands, uit Wernhout, Brabant.

Is dat een logische indeling der seizoen als je naar het weer kijkt? Nou, eigenlijk maar ten dele. Ten eerste is een consequentie van bovenstaande indeling dat in de zomer de zon van meet af aan alleen maar lager komt te staan. In de winter worden de dagen alleen maar langer. Als je er wat langer over nadenkt, doet dat een beetje vreemd aan. Al is een en ander zeker niet gek. De astronomische indeling der jaargetijden is van origine immers geenszins bedoeld om het verloop van het weer te beschrijven, maar voor het markeren van de zongetijden, de astronomische keerpunten door het jaar heen.


Verloop van de maximumtemperatuur door het jaar heen. Groen is de lijn waar het in dit artikel om gaat: het klimatologische gemiddelde. Kijken we naar het deel van het jaar met gemiddeld maximumtemperaturen rond 20 graden of meer dan behelst die periode niet alleen de maanden juni, juli en augustus, maar ook de eerste helft van september. Bron afbeelding: Ministerie van Infrastructuur en Milieu, afdeling KNMI.

Maar goed, de meteorologie heeft dus haar eigen indeling. Dus zou je zeggen, daar zal die weerkundige indeling der seizoenen dan vast wel goed op aansluiten. Maar ook dat is maar gedeeltelijk zo. Concentreren we ons op het zomerseizoen, dan voelt zeker het eerste deel van september voor veel mensen meestal nog echt aan als zomer. Dat terwijl het officiële eindschot tegen die tijd al heeft geklonken (de weerkundige zomer loopt van 1 juni tot 1 september). Dit is niet zomaar een onderbuikgevoel. In de eerste helft van september ligt het klimatologische maximumtemperatuurgemiddelde nog rond 20 graden. Pas daarna duikt dat gemiddelde echt duidelijk onder die grens. Houden we die circa 20 graden aan, dan komt de start van de zomer begin juni te liggen. Iets waar de meteorologische seizoensindeling wel goed bij aansluit. Maar zeker aan de achterzijde van het jaargetijde, in september, lopen temperaturen en officiële indeling dus wat uit elkaar. Daar, zou je kunnen stellen, past dan eigenlijk weer beter de astronomische indeling. Maar daarin begint de zomer eigenlijk dus weer te laat. Je zou dus kunnen zeggen dat uitgaande van die 20-gradensgrens de zomer bij zowel de meteorologische als de astronomische seizoensindeling  structureel te kort duurt.


De meeste zon en dunste sluierwolken zijn deze zaterzomerdag voor het noordoosten van het land bestemd. Foto door Karin Broekhuijsen, De Kiel, Drenthe.

Bovenstaande stellen we uiteraard wel met een kleine knipoog. De maximumtemperatuur-20-gradengrens die we in dit verhaal hebben aangehouden, is op zich natuurlijk een arbitrair getrokken lijn. Je zou nog naar allerlei andere variabelen kunnen kijken. Daarnaast: als we de 20-gradengrens die we in dit verhaal aan hebben gehouden, bijvoorbeeld een graad hoger leggen,  zou een kleiner deel van juni meetellen en september helemaal niet meer. Dan zou de zomer ineens korter zijn dan waar de officiële indelingen op inspelen. Wel blijft sowieso de conclusie staan dat geen van beide seizoensindelingen (astronomische en meteorologische) qua begin- en einddatum goed past op  het klimatologische verloop van de maximumtemperaturen in de zomer.

Bron: Meteo Consult
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
25 augustus 2013, 09:29 uur | Bericht #407420
Goede tarweoogst kan pasta goedkoper maken

De warme zomer zorgt voor een zeer goede tarweoogst. ‘Normaal brengt een hectare zo’n 8,5 ton op’, zegt landbouwexpert Luc Busschaert. ‘Nu is dat tot 11,5 ton.’ Wat zijn gevolgen heeft voor de prijs. ‘Voor een ton tarwe is die van 225 euro naar 155 euro gezakt. Wel denk ik niet dat die daling gevolgen zal hebben voor de broodprijs. Bij de pasta kan dat wel. Die industrie is zeer concurrentieel. Over enkele maanden zouden de prijzen daar wel met een 10 procent kunnen zakken

Bron: Het Nieuwsblad
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
25 augustus 2013, 09:30 uur | Bericht #407421
Topzomer aan kust en toch klachten

Deze zomer heeft alles om de kusthandelaars meer dan tevreden te stemmen – schitterend weer en massa’s toeristen – maar toch regent het klachten. Want al die toeristen geven aan de kust beduidend minder uit, zo blijkt uit een enquête van de zelfstandigenorganisatie Unizo.

De mooie zomer na het tegenvallende voorjaar deed bij de kusthandelaars het beste verhopen op een indrukwekkend inhaalmanoeuvre. Dat kwam er wel wat de aantallen toeristen betreft. Maar wat die dan uitgeven op en rond de dijk, blijkt heel wat minder te zijn.

Restauranthouders klagen dat veel kustgangers eerder een broodje gaan kopen dan dat ze op restaurant tafelen. Anderen dan weer merken dat ouders één ijsje kopen dat de kinderen dan moeten delen.

Ook zijn de verblijven aan de kust korter geworden. In plaats van de twee weken of zelfs de volledige maand van vroeger is een verblijf aan zee van drie à vier dagen nu schering en inslag.

‘De crisis begint door te wegen’, zegt Frederik Serruys van Unizo West-Vlaanderen. ‘Ik hoor al enkele jaren klachten dat de mensen de vinger op de knip houden, maar de jongste weken zijn die echt sterk toegenomen.’

Bron; Het Nieuwsblad
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
25 augustus 2013, 09:39 uur | Bericht #407423
Zomer 2013 één van de warmste sinds 1903



Het voorjaar was koud en juni was ook nog niet zomers te noemen, maar de zomer van 2013 gaat de boeken in als droog, zonnig en warm. Enkele dagen voor het einde van de meteorologische zomer betitelt Weeronline het weer tijdens de vakantie als 'zomerweer bij uitstek'. Met een gemiddelde temperatuur van 17,5 graden, een halve graad meer dan normaal, komt de zomer in de top 20 van warmste zomers sinds 1903. Bovendien was de zon vaker te zien dan normaal: 630 uur, terwijl de zon in een gemiddelde zomer 45 uur minder schijnt. Er viel slechts 160 millimeter regen, waar normaliter 209 millimeter wordt gemeten.

Koude juni
Juni was ronduit koud, met zelfs aan het eind van de maand nog vorst aan de grond. Juli maakte dat echter ruimschoots goed, met een hittegolf, drie tropische dagen met temperaturen boven de 30 graden en vijftien zomerse dagen met meer dan 25 graden. Daarmee kwam de gemiddelde temperatuur in juli op 19,2 graden (normaal 17,9), goed voor een top 10-notering. De zon scheen die maand 255 uur, waar die normaal 'slechts' 212 uur te zien is. De eerste week van augustus was ook nog zomers, maar daarna trad het gewone Hollandse zomerweer weer in, met zon maar ook af en toe een bui.

Extremen
De zomer van 2013 telde ook een paar extremen. Op 5 augustus trokken een paar supercell onweersbuien over Nederland, die grote schade aanrichtten. Een 7-jarig meisje kwam in Lippenhuizen om het leven toen een boom omviel op de caravan waarin ze lag te slapen. Zware onweersbuien op 27 juli zorgden in één ochtend op sommige plaatsen in het zuiden van het land voor 30 tot 50 millimeter neerslag, meer dan normaal in een halve maand valt. Het noordoosten werd afgelopen maanden getroffen door zware buien, waardoor wateroverlast ontstond en het dak van de Albert Heijn in Winschoten instortte. Er werd 74,8 millimeter neerslag gemeten, meer dan er gemiddeld per maand valt.

Bron: AD | Gewijzigd: 6 februari 2017, 10:39 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 augustus 2013, 13:49 uur | Bericht #407428
Mooie zomer, maar kust is ontevreden


De kusthandelaars zijn niet tevreden over de zomer, ondanks het schitterende weer en de bijhorende toeristen die dat lokte. Volgens een enquête van ondernemersorganisatie Unizo geven de toeristen veel minder uit dan gewoonlijk. In het voorjaar werd gevreesd voor een rotseizoen, toen het slechte weer de bovenhand had. Maar een inhaalmanoeuvre leek mogelijk, dankzij het fantastische weer van de afgelopen maanden. Dat is ook zo als het aantal toeristen bekeken wordt. Het schort echter aan de uitgaven van die toeristen. Zo ondervinden restauranthouders dat mensen minder uitgebreid komen tafelen of zelfs een broodje verkiezen boven een restaurantbezoek. Ook de verblijven aan de kust zijn minder lang. Een verblijf van drie à vier dagen is gangbaar, terwijl dat vroeger makkelijk twee weken tot een maand was.

Bron: HLN
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 augustus 2013, 18:18 uur | Bericht #407484
LTO: aardappeloogst pakt fors lager uit

De Nederlandse aardappeloogst pakt dit jaar fors lager uit vergeleken met vorig jaar. Oorzaak is het koude voorjaar. Dat zei Jaap Haanstra, bestuurder bij branchevereniging LTO, maandag. 'Uit proefrooiingen blijkt dat de verwachte opbrengst 17 procent onder het niveau van 2012 ligt. Vorig jaar was sprake van een prima oogst', aldus Haanstra. Hij wijst erop dat het groeiseizoen dit jaar door het koude voorjaar enkele weken korter was dan normaal. 'Meestal wordt in de zomermaanden met mooi weer nog heel wat van de groeiachterstand ingehaald, maar dat lijkt nu niet, of maar deels, het geval.'

Ook in Duitsland valt de aardappeloogst tegen dit jaar. Daar hebben de boeren veel last van de droogte. In Frankrijk wordt juist een hogere oogst verwacht.

Bron: AD
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
26 augustus 2013, 21:30 uur | Bericht #407499
Voorsluis Eefde in gebruik vanwege lage waterstand IJssel

Door de lage waterstand in de IJssel is in Eefde de zogenoemde voorsluis in gebruik genomen. De waterstand in de grote rivieren zakt door het aanhoudende neerslagtekort in deze zomer. Door die lage waterstand kunnen schepen niet meer in één keer door de sluis bij Eefde. Ze moeten via een voorsluis. Volgens de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling is de afvoer in de grote rivieren weliswaar lager dan normaal, maar nog voldoende om aan de watervraag te kunnen voldoen.

Bron: RTVOost
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
27 augustus 2013, 19:00 uur | Bericht #407532
Rustige zomerdagen

Na een zeer warme, zonnige en droge julimaand is het merendeel van augustus ook tamelijk droog en zonnig verlopen. De zon liet zich vrijwel iedere dag goed zien, waarbij het aantal zonuren op het Nederlandse hoofdstation De Bilt tot nu toe al is opgelopen tot bijna 190 en daarmee zitten we nu al rond de norm van 188 uur. En de maand is nog niet voorbij. De komende dagen laat de zon zich ook dagelijks wel zien, dus met enige zekerheid kunnen we zeggen dat deze augustusmaand in zijn geheel vrij zonnig de boeken in zal gaan. Ook lijkt het, uitgaande van De Bilt, net als juli weer een droge maand te gaan worden met vooralsnog een neerslagmaandsom van 27 millimeter tegenover de norm van 73 millimeter. Er zal deze laatste dagen van augustus dus een heleboel regen moeten vallen om die norm te evenaren of zelfs overtreffen, maar dat gaat zeker niet gebeuren. Er valt her en der de komende dagen een buitje, maar veel wordt er niet verwacht.


De komende dagen hebben we in Nederland rustig zomerweer met flink wat zon, veelal droge condities en normale temperaturen. Foto: Burry van der Brink.

Een lagedrukgebied dat de afgelopen dagen ten zuiden van ons land langs trok en vooral in de meest zuidelijke provincies soms in bewolking en regen resulteerde, ligt inmiddels ten zuidoosten van ons, boven het Alpengebied. Dinsdagochtend verdwenen de laatste restanten van die bewolking richting België en Duitsland, waarna overal de zon goed doorbrak. Dat lagedrukgebied trekt deze week heel geleidelijk verder naar het oosten, waarna een hogedrukzone vanuit het westen zijn intrede doet.

Azorenhoog
Een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan en de eilandengroep de Azoren, een zogeheten Azorenhoog, krijgt vanaf woensdag een uitloper tot boven de Britse eilanden en wij komen dan aan de flanken ervan te liggen. Gedurende de dag schuift het geheel echter wat meer zuidwaarts, waarna de luchtdruk in onze omgeving steeds hoger wordt. Dat is gunstig wat het weer betreft. Storingen weten niet of nauwelijks in de buurt te komen. Ze trekken vooral ten noorden en ten zuiden van ons langs.


Een uitloper van een Azorenhoog schuift woensdag al onze kant op en drukt in de loop van de dag de bewolking zuidoostwaarts weg.


Donderdag ligt deze uitloper al uit boven ons land, waardoor storingen uit de buurt blijven en er gedurende de dag flinke zonnige perioden zijn.


Zomers
We hebben dan ook weer een aantal vrij zonnige en meestentijds droge dagen in het verschiet. Ook de temperatuur doet nog steeds aardig mee en komt tot aan het einde van de werkweek uit rond de klimatologische norm voor eind augustus; zo’n 21 graden. Landinwaarts is het vaak nog een fractie warmer, heel lokaal in het zuidoosten zelfs nog zomers en dat betekent 25 graden of meer.


Naast soms wat wolkenvelden en/of stapelwolken speelt de zon dus duidelijk de hoofdrol. Foto: Eric Rausch.

Zuid-Europa
Bij ons blijven storingen voorlopig dus even uit de buurt. Ze worden met een flinke boog ten noorden of juist ten zuiden van ons langs geblazen. In Scandinavië valt de komende dagen dan ook een aantal buien en ook in het zuiden van Europa is het raak. Vaak is dit een situatie die we aan het begin van de herfst vaker zien, maar dit jaar lijkt de situatie zich al eerder voor te doen. Vooral Spanje en Portugal liggen vanaf de Atlantische Oceaan volledig op de aanvoerroute en daar is het regionaal dan ook ronduit nat. Tussen de storingen door weet het kwik nog op te lopen tot boven 30 graden en dan is er ook volop ruimte voor de zon, maar deze momenten worden ook vrij snel weer afgewisseld door buiengebieden. Met voldoende warmte en vocht als voedingsbron kunnen die buien soms ook flink uitgroeien tot stevige exemplaren met plensregens, wateroverlast en onweer.


In Spanje en Portugal is het daarentegen heel ander weer. De storingen vanaf de Atlantische Oceaan worden door een vrij zuidelijk gepositioneerde straalstroom via de Portugese kust Europa ingeblazen. Daar vallen dan ook geregeld stevige buien, soms ook met onweer en mogelijk wateroverlast.

Het weekend
De zaterdag, ofwel de laatste dag van deze augustusmaand, lijkt in eigen land voorlopig een keerpunt te worden. Een activerend lagedrukgebied komt vanuit het noordwesten steeds dichterbij ons te liggen en een bijbehorend koufront weet ons land uiteindelijk in de loop van zaterdag te passeren. De wind is aanvankelijk nog meest zuidwestelijk tot westelijk en met het overtrekken van het front trekt hij verder aan en draait bovendien naar het ietwat minder warme noordwesten.  De eerste tekenen van de meteorologische herfst zijn dan meteen een feit.

Bron: Meteo Consult
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
29 augustus 2013, 18:05 uur | Bericht #407592
Korte dip

De afgelopen dagen kwam het vrijwel dagelijks op enkele plekken landinwaarts nog tot zomerse temperaturen, ofwel 25,0 graden of meer. Langs de kust was het met een graad of 21 een fractie minder warm, maar gemiddeld zaten we nog boven het klimatologische gemiddelde voor de tijd van het jaar; 20,8 graden. Ook het weer deed leuk mee met flink wat zonneschijn en nauwelijks wind en neerslag. Komend weekend komt daar tijdelijk verandering in. Niet alleen de luchtdruk gaat omlaag, ook de temperaturen dalen tot onder de norm. In de loop van volgende week zien we echter alweer verbetering en duiken regionaal opnieuw zomerse temperaturen op.

De uitloper van het hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan waar we het rustige zomerweer van de afgelopen dagen aan te danken hadden, wordt vanaf zaterdag zuidwaarts gedrukt door een opkomend en zeer actief lagedrukgebied boven IJsland. Ondanks het naderen van het zogeheten ‘stormlaag’, blijft het bij ons relatief rustig. In IJsland geldt momenteel echter een waarschuwing.


Bij ons geen storm, maar wel een tijdelijke dip. Qua temperatuur is die goed terug te vinden in de zogheten pluim. Zondag bereiken we het 'dieptepunt', maar de dagen daarna gaat het kwik langzaam weer omhoog.

Storm op IJsland
De IJslandse weerdienst waarschuwt dat inwoners en toeristen zich moet voorbereiden op de storm die waarschijnlijk morgen –vrijdag – het eiland gaat bereiken. Niet alleen wordt op sommige plaatsen een windkracht 9 tot 10 (storm tot zware storm) verwacht, maar ook grote neerslaghoeveelheden en boven 200 meter zelfs hevige sneeuwval. Het meest actieve deel van de storm trekt vooralsnog over het noordwesten van het eiland. Ondanks dat de verwachting nog bijgesteld kan worden, raadt men aan om in die gebieden de hooglanden tijdig te verlaten, mede doordat ook wegen onbegaanbaar zullen worden door de sneeuw. Veel boeren zijn al druk bezig om hun vee uit de bergen te halen. Ze willen namelijk voorkomen dat – net als vorig jaar in september – duizenden schapen omkomen door een vroege sneeuwstorm.


Het koufront hoort bij een stormlaag boven IJsland. Dit front resulteert daar in onstuimig weer met veel wind en neerslag, boven 200 meter zelfs sneeuwval. Boeren halen hun vee inmiddels uit de bergen, want ze willen een situatie zoals vorig jaar in september voorkomen. Foto: ICE-SAR.


Duizenden schapen kwamen vorig jaar in september om door een vroege sneeuwstorm. Dit keer zijn de boeren beter voorbereid. Foto: Ruv.Is


Staartjes
Over storm hoeven wij ons in Nederland geen zorgen te maken. Wij krijgen slechts een paar staartjes van de bijbehorende fronten over ons heen. Deze trekken bovendien nog door een gebied met een relatief hogere luchtdruk, dus daar blijft vrij weinig van over. Wel zet er bij ons echter ook een ander weertype in. Morgen (vrijdag) trekt al een inactief front van west naar oost over het land, maar deze uit zich vooral in bewolking. Zaterdag trekt vervolgens een koufront het land over en dan valt van tijd tot tijd regen. Aan de achterzijde van het front draait de wind naar het koelere noordwesten en dat resulteert uiteindelijk in lagere maximumtemperaturen.

Einde meteorologische zomer
Zaterdag, de laatste dag van de meteorologische zomer, wordt het nog een aangename 18 tot 21 graden, maar zondag wordt nergens in het land de twintiggradengrens nog bereikt. De herfst lijkt dan precies op tijd echt een beetje zijn intrede te gaan doen. De astronomische zomer duurt overigens nog tot 22 september.


Komende zaterdag is de laatste dag van de meteorologische zomer. Precies op die dag trekt een koufront over ons land en stroomt vervolgens koelere lucht het land in.

Hogedrukgebied
Aan de achterzijde van het koufront dat zaterdag over het land trekt, bouwt zich echter al vrij snel weer een hogedrukgebied op. Dat maakt dat het weer opnieuw in rustiger vaarwater komt en de zon steeds vaker doorbreekt. Begin volgende week komt dat hogedrukgebied dan boven het land te liggen, waarna de temperaturen geleidelijk weer een stijgende lijn inzetten. Halverwege de week zou het zomaar weer eens zomers warm kunnen worden in het binnenland!


Dinsdag komt er weer een hogedrukgebied boven ons land te liggen en woensdag komen dan de eerste zomerse waarden alweer in zicht.

Bronnen: Meteo Consult, | Gewijzigd: 29 augustus 2013, 18:05 uur, door Marga
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
29 augustus 2013, 19:51 uur | Bericht #407598
Deboosere: "De zomer was zonnig, vrij droog en warm"

"De voorlopige cijfers voor de zomer van 2013 zijn duidelijk: het was een zonnige, vrij droge en warme zomer." Dat schrijft weerman Frank Deboosere op zijn website. Records zijn vooralsnog niet gebroken.

"Met een gemiddelde temperatuur van 18,2 graden in Ukkel, vallen we net buiten de top 10 van warmste zomers sinds het begin van de waarnemingen in 1833", schrijft Deboosere.

"Er viel in Ukkel ongeveer 170 millimeter neerslag. Daarmee staan we ongeveer op de 40e plaats van droogste zomers ooit sinds 1833."

Op de terreinen van het KMI in Ukkel scheen de zon de voorbije maanden ongeveer 640 uur. "Daarmee vallen we net uit de top 30 van zonnigste zomers ooit sinds het begin van de zonneschijnduurwaarnemingen in 1887."

Wie alle gemiddelde zomertemperaturen sinds 1833 wil bekijken, kan eveneens terecht op de website van Frank Deboosere. Ook een overzicht van de neerslag en de zonneschijnduur over de jaren heen staat daar te lezen.

Bron: de Redactie
Every cloud has a silver lining
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 augustus 2013, 13:17 uur | Bericht #407618
Kust blikt terug op topzomer

De kust heeft een topzomer gehad. Dat zeggen provinciebedrijf Westtoer en gedeputeerde voor Toerisme Franky De Block nu de zomervakantie haar einde nadert. Volgens Westtoer waren alle toeristische actoren aan de kust tevreden over de zomermaanden juli en augustus. Zowel bij het dagtoerisme als het verblijfstoerisme behoort de zomer tot één van de beste van de voorbije jaren, meent Westtoer.


© belga.

Het dagtoerisme kende pieken van 230.000 toeristen per dag. In het verblijfstoerisme noteerden hotels, verhuurkantoren en campings betere cijfers dan vorige zomer. De hotels hadden een bezettingsgraad tussen de 70 en 90 procent in de week, en boven de 90 procent in het weekend. Door het uitstekende zomerweer zijn lastminutereservaties opnieuw een belangrijke tendens. "Ik heb het gevoel dat veel mensen de kust de afgelopen zomer hebben herontdekt", aldus Geert Hoorens, regiomanager bij Westtoer.

"De kust noteert een absolute topzomer. Ook de omzet bij de toeristische ondernemers is gunstig. Indien bestedingen ietwat zouden dalen dan wordt dit ruim gecompenseerd door het groter aantal toeristen", zegt gedeputeerde Franky De Block, die daarmee reageert op de berichten van Unizo dat het bestedingspatroon van de toerist zou veranderd zijn. "De Kust profileert zich opnieuw als een topbestemming met een stevige basis."

Westtoer wil ook van de terugblik gebruikmaken om iedereen te bedanken en geeft de toeristen volgend jaar opnieuw afspraak. "Maar ook in het najaar zijn er zeker genoeg evenementen en is iedereen welkom", besluit Hoorens.

Bron: HLN
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 augustus 2013, 14:55 uur | Bericht #407621
Zomer was warm, droog en zonnig

Een prima zomer: warmer dan normaal, zonnig en landelijk gemiddeld droog.


Gemiddelde temperatuur, afwijking van het langjarig gemiddelde tijdens de zomer van 2013 (juni, juli, augustus) (Bron: NCEP/NCAR)

In elk van de drie zomermaanden, juni, juli en augustus viel minder regen dan gewoonlijk. Gemiddeld over het land circa 135 mm tegen 225 mm normaal (tijdvak 1981-2010). Soms bleef het lange tijd droog, zodat het landelijk neerslagtekort in de loop van de zomer met name in juli en augustus op de meeste dagen toenam. Het neerslagtekort is in augustus opgelopen tot circa 180 mm terwijl het verschil tussen neerslag en verdamping in deze tijd normaal 110 mm bedraagt.

Zoals gebruikelijk in de zomer vielen er soms lokaal ook grote hoeveelheden in korte tijd. De zomer telde vier dagen met zware buien (op tenminste één KNMI-neerslagstation 50 mm of meer). Dat is minder dan het normale aantal van zes dagen met zware regen. De meeste regen viel op 20 juni toen in het Drentse Zweelo 90 mm werd opgevangen.

De gemiddelde zomertemperatuur is in De Bilt uitgekomen op 17,5 graden tegen 17,0 graden als langjarig gemiddelde. Vooral juli was warm. Deze maand leverde tussen 21 en 27 juli zelfs een landelijk hittegolf op die een week duurde. Een hittegolf is een periode van minsten vijf dagen in De Bilt met 25,0 graden of meer waarvan op minstens drie dagen 30,0 graden of meer is gemeten. Sinds de zomer van 2006 was er in Nederland geen hittegolf meer voorgekomen.


De zomer telde vier dagen met zware buien (op tenminste één KNMI-neerslagstation 50 mm of meer) tegen zes normaal (Bron: KNMI)

Ook in augustus was het soms zeer warm, waardoor deze maand een gemiddelde temperatuur opleverde van 18,0 graden tegen 17,5 graden normaal. Het weerstation in Arcen noteerde op 2 augustus met 36,9 graden de landelijk hoogste temperatuur van de zomer. Die dag bleef het in het oosten en zuidoosten van het land tot in de late avond uitzonderlijk warm, waardoor het KNMI weerstation van Twenthe een etmaalgemiddelde meldde van 28,6 graden. Dat hoort tot de hoogste waarden van de gemiddelde etmaalgemiddelde temperatuur die ooit in ons land zijn bereikt.

De Bilt registreerde deze zomer 24 zomerse dagen tegen 21 normaal en zes tropische dagen tegen vier normaal.

De zon scheen gemiddeld over het land circa 670 uur tegen 608 uur normaal. Daarmee was het een zonnige zomer. Vooral juli en augustus waren zonnig, juni was wat minder zonnig.

Het veelal warme, zonnige en droge weer leverde een groot aantal ADS-dagen (mooi-weerdagen) op. Het KNMI noteerde 27 mooi-weerdagen tegen 20 normaal in de zomer. Dat was voor de zomer het grootste aantal mooi-weerdagen sinds 2006 toen 28 mooi-weerdagen werden geteld.

Bron: KNMI
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 september 2013, 12:48 uur | Bericht #407668
"Zomer was droger, warmer en zonniger dan gemiddeld"

De zomer van dit jaar gaat de boeken in als warmer, droger en zonniger dan de gemiddelde waarden. Een plaats in de top 10 zit er niet in, behalve voor het aantal droge dagen, vermits het maar gedurende 28 dagen heeft geregend in Ukkel, terwijl we normaal van 44 neerslagdagen mogen uitgaan. Dat laat KMI-weerman David Dehenauw vandaag weten.

Over de zomermaanden juni tot en met augustus wordt afgeklokt op een gemiddelde temperatuur van 18,2 graden. Normaal halen we 17,5 graden. Er werd 169 mm neerslag afgetapt, gemiddeld registreren we in deze periode 224,6 mm. De zon scheen iets meer dan 653 uur, ofwel 75 uur meer dan tijdens een standaardzomer.

De kust kreeg de afgelopen 3 maanden 705 uur de zon te zien, wat een bonus oplevert van 50 uur. Daar viel tussen de 100 en 150 mm regen, waarmee het 25 tot 50 procent droger was dan anders. Opvallend is dat in het station van Diepenbeek (Limburg) maar 23 mm werd opgevangen sinds 1 juni. In Mont-Rigi (Hoge Venen) kreeg men meer dan 300 mm.

"De zomer van 2013 is in alle opzichten beter dan de vorige en inzake gemiddelde temperatuur en neerslaghoeveelheid te vergelijken met deze van 2009, toen respectievelijk 18,2 graden en 172 mm werd genoteerd in Ukkel, maar in 2009 werd de neerslag wel gespreid over 40 dagen", besluit de meteoroloog.

Bron: HLN
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
1 september 2013, 18:42 uur | Bericht #407672
Zomer 2013 in woord en beeld

Wat de gemiddelde temperatuur betreft is de meteorologische zomer (juni, juli en augustus) op de vijftiende plek in de lijst van warmste zomers sinds 1901 terechtgekomen. Zeker geen warmterecord dus. Verder was de weerkundige zomer gemiddeld over het land droog en daarbij scheen de zon veel vaker dan gebruikelijk. Eigenlijk ideaal voor bijvoorbeeld vakantie in eigen land. Ja, een goede zomer voor velen. Dit kwam vooral door de vaak terugkerende invloed van hogedrukgebieden. We kijken terug in woord en beeld.

De zomer begon fris, maar droog. Op de eerste dag van de weerkundige zomer, zaterdag 1 juni, was het aanvankelijk bewolkt en lokaal even mistig. Verder viel er soms wat hele lichte miezerregen waar op de meeste plekken de straten vaak niet eens helemaal nat van werden. In de middag brak de bewolking in delen van het midden, zuiden en westen. Aan het einde van de middag kwamen aan de noordwestkust de eerste bredere opklaringen tevoorschijn. Bij een matige tot vrij krachtige noordwestelijke werd het 's middags slechts 11 tot 15 graden, in het zuidoosten 16 tot 17 graden.

De nacht naar 2 juni verliep fris tot ronduit koud. In het zuidwesten kwam er nachtvorst voor. Woensdrecht noteerde een grasminimumtemperatuur van -1,8 graden en Rotterdam -0,8 graden. Overdag was er veel zon en werd het aan de kust 14 graden, in het binnenland 16 tot 19 graden. Ook de nacht naar maandag 3 juni leverde lokaal vorst aan de grond op. Vier weerstations hadden op 10 centimeter minimumtemperaturen onder nul: Twenthe als koudste met -3,2 graden, in Eindhoven werd het -1,1 graden, Woensdrecht -1,0 graden en Rottterdam -0,9 graden. Verder was het een droge dag met eerst wolken, later (wat) zonneschijn en temperaturen die nog steeds niet aan zomer deden denken: maxima van 12 graden op de Waddeneilanden en elders tussen 14 en 17 graden. Ondertussen werd Midden-Europa getroffen door ernstige wateroverlast, door dagenlange regenval. Met name de Donau veroorzaakte grote problemen, Passau meldde de hoogste waterstand ooit gemeten. De Rijn in ons land liet bij Lobith een waterstand van boven 12 meter N.A.P. zien. Het rivierwater zou nog wel een paar dagen daarna gestaag door blijven stijgen....

Nederlands warmterecord?
De dagen daarna kwamen de temperaturen hoger uit. Op 18 juni bijvoorbeeld, werd het landinwaarts flink warm. In Eindhoven kwam de temperatuur het hoogst: 32,4 graden. Overdag was het droog met veel zon en sluierwolken. Aan de kust stak in de loop van de dag een zeewindje op. In de weerkamer stegen zowel de temperaturen als de spanning. Want, allerlei weergegevens wezen ons op een mogelijk verbreken van het Nederlandse warmterecord op 19 juni! Maar, vooral een onweerscomplex - een zogeheten Mesoschaal Convectief Systeem (MCS) - vanuit het zuiden dat uiteindelijk over de oostelijke landhelft trok, gooide roet in het eten. De bijbehorende wolken hielden de voor het record benodigde zonneschijn tegen. Na passage van het MCS kwam de zon er nog wel aan te pas, zodat het zuidoosten en Twenthe nog wel snel op konden warmen. In Arcen zelfs met 4 graden per uur! In deze gebieden werden dan ook tropische middagtemperaturen bereikt, maar elders zorgde een opstekende noordelijke wind (2 tot 5 Beaufort) voor aanvoer van minder warme lucht. Verder vielen er overdag in vooral het westen en noorden nog een paar regenbuien.

De middag erna kregen vooral Gelderland, Overijssel, Drenthe en later Groningen zwaardere buien, ja hoosbuien, te verwerken. Buien die minder warme lucht ankondigden. De meeste regen viel toen in het Drentse Zweelo, waar 90 mm werd opgevangen. Het werd 18 graden op de Wadden tot ruim 25 graden in Zeeuws-Vlaanderen. Op vrijdag 21 juni was het vervolgens vrij koel met maximumtemperaturen van 16 a 17 graden aan zee tot 21 graden in het zuidoosten. Op 21 juni viel er regen van betekenis in het noorden en westen, waar tussen 20 en 30 millimeter viel. Leeuwarden kreeg nog meer water, boven 40 mm. Een lagedrukgebied dat traag over de Noordzee naar Denemarken trok was de veroorzaker van het waterballet. Aan de zuidkant van het laag waaide er bij ons bovendien een matige tot krachtige zuidwestelijke wind met wederom aanvoer van vrij koele lucht. Ook 22 juni waaide het stevig. De tweede helft van de maand verliep wisselvallig en (vrij) koel.

Zomerse juli met hittegolf en later felle buien
Ook de eerste dagen van juli was het (licht) wisselvallig, maar werd het geleidelijk warmer en uiteindelijk ook even droog en fraai zomerweer. Op 7 juli bijvoorbeeld, met veel zon werd het die dag op veel plekken zomers warm, met uitzondering van de kustregio's. Rotterdam scoorde een maximumtemperatuur van 25,7 graden, Twenthe 26,5 graden en Eindhoven was met 27,9 graden weer eens de warmste plek van het land. Daarna werd het weer een tijdje minder warm en licht wisselvallig, vervolgens werd het rond het midden van de maand opnieuw fraai zomerweer met regelmatig flink wat zonneschijn en hogere temperaturen. In het zuiden boven 25 graden, soms 30 graden. Later in de maand zou de warmte eerder regel dan uitzondering zijn. Minst warme dag was in die periode 30 juli met bijvoorbeeld in De Bilt maximaal 20,5 graden.

En lange tijd leek het erop dat juli een uitzonderlijk droge maand zou worden maar de zware buien die vooral rond en in het weekeinde van 27/28 juli vielen, maakten binnen enkele uren een einde aan de ergste droogte. Maar eerder, op 23 juli, kwamen zeer lokaal in Brabant en Limburg ook al heftige warmte-onweders voor waarbij in korte tijd 40 tot 50 mm viel. Grootschaliger waren de onweersbuien echter op 27 juli en de daaropvolgende nacht. Op verschillende plaatsen viel toen meer dan 50 mm, zoals in Drenthe. De buien gingen bovendien vergezeld van verraderlijke windstoten, hagel en veel bliksem. In Zeeland raakten drie medewerkers van een kraan gewond toen hun kraan door bliksem getroffen werd. Op 28 juli eindigde de landelijke hittegolf. Het landelijk weerstation De Bilt kwam namelijk onder 25,0 graden uit. Het werd er 23,4 graden. Daarmee konden we de eerste landelijke hittegolf sinds 2006 noteren, die in totaal 7 dagen duurde; van 21 juli tot en met 27 juli.

Augustus begint heet
Augustus begon met tropische temperaturen, 2 augustus werd het erg heet, Arcen noteerde de hoogste temperatuur van het land én meteen ook van de zomer (en waarschijnlijk ook die van 2013...): 36,9 graden. Er was volop zon met een zuidoostelijke wind. Tijdens de rest van de maand was het minder warm en gemiddeld licht wisselvallig. Op 15 augustus kregen we een frisse nacht. Vierhouten op Veluwe (weerstation hetweeractueel.nl) mat een minimum van 5 graden, Twenthe noteerde op 10 cm een minimum van 1,7 graden en kwam daarmee dicht in buurt van grondvorst. Op 19 augustus vielen vooral in noordelijke provincies pittige buien. In Winschoten kwam de boel onder water te staan, in korte tijd viel er 75 mm en in het Drenthse Klazienaveen viel ook veel regenwater, 65 mm. De rest van de maand waren er geen bijzonderheden. Het was in de regel heel aardig zomerweer.

Veel ADS-dagen
Het veelal warme, zonnige en droge weer leverde een groot aantal ADS-dagen (mooi-weerdagen) op. Het KNMI noteerde 27 mooi-weerdagen tegen 20 normaal in de zomer. Dat was voor de zomer het grootste aantal mooi-weerdagen sinds 2006 toen 28 mooi-weerdagen werden geteld.

Zomerweer nog niet voorbij
De kalenderzomer gaat natuurlijk nog even door. Dit jaar begint op 22 september de astronomische herfst. Om precies te zijn in de avond, om 22.44 uur. Voor die tijd wordt het zeker nog één keer zomers, namelijk in de loop van de komende week. Woensdag en donderdag bijvoorbeeld lijken zonnig en een stuk warmer te verlopen dan nu. Op donderdag kan in het zuiden de 30 graden worden gehaald! Ongetwijfeld komen we hier de eerstkomende dagen uitgebreid op terug.

De beelden


Het is uitzonderlijk dat op 5 juni de veerpont Brakel-Herwijnen tot aan de dijk moet varen. Dit omdat de veerdam die door de uiterwaard loopt onder water staat. Verder levert het hoge water mooie beelden op. Deze koeien grazen nog op een steeds smaller wordend strookje gras. Op de achtergrond het snel stromende water van de Waal. De ooievaar op de voorgrond heeft het goed naar zijn zin. Die loert op een lekkere hap uit het drassige gras. Foto: Adrie van Kuilenburg.


Ook op 9 juni hebben we nog hoge waterstanden. Zo staat de grote parkeerplaats van Tiel onder water. Foto: Elly Peeters.


20 juni. In Doetinchem rond 12.30 uur een flinke hoosbui. Binnen kunnen de lampen aan, zo donker wordt het. Foto: Burry van den Brink.


27 juni. Nog even een paar graadjes erbij en dit terras aan het Noordwijkse strand zit vol! Aldus de maakster van de foto, Carla Versteege.


6 juli, zaterdag. Vandaag is het strand al druk bezocht, ondanks soms wat stapelwolken en een verfrissend windje. Foto: Gerard Boukes.


13 juli. Droogte in, onder meer, Zeeland. Foto: Piet Grim.


18 juli. "Het is halen en brengen, ik bedoel zo is het open, en enkele seconden later zie je hele flarden mist voorbijkomen en trekt het weer dicht. Een leuk schouwspel." Adus de maker van de foto: Huib Schellingerhout, Scheveningen.


Ook 18 juli, Drenthe. Lichtende nachtwolken! Karin Broekhuijsen, de maakster van de foto, gaat weer uit haar dak.


Het heeft weinig geonweerd de afgelopen zomerperiode. Op 23 juli is het wel raak in onder meer Roermond. Franco Penders legde deze bliksem vast.


Vrijdag 26 juli. Een hoosbui zet in Hardenberg straten blank. Totaal, binnen 24 uur tijd, valt er 41 millimeter regen. Even waterpret. Foto: Jan Kuipers.


Op zaterdag 27 juli trekt een shelfcloud over het land. Hier Schinveld, Limburg. Foto: Ria Gerards.


Tegenzonnestralen in Drenthe op 2 augustus. Foto: Karin Broekhuijsen.


2 augustus is bovendien de heetste dag van de zomer en waarschijnlijk ook de heetste dag van 2013. Foto: Ché van Vught.


Kaart met een greep uit de neerslagsommen van augustus 2013, op basis van de waarnemingen van weerstations die zijn aangesloten bij hetweeractueel.nl Zuidlaren is het natste station met 101 millimeter, terwijl Renesse het droogste was met slechts 10 millimeter.
   
Bron: MeteoConsult
Every cloud has a silver lining
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
2 september 2013, 18:39 uur | Bericht #407694
Augustus telde abnormaal weinig regendagen

Augustus kende met acht dagen met neerslag een “zeer abnormaal” (eens om de 10 jaar) aantal regendagen. Normaal valt er in de achtste maand van het jaar op vijftien dagen neerslag uit de hemelsluizen. Dat tonen maandag cijfers van het KMI aan. Het laagterecord voor augustus dateert van 1991, met vijf dagen neerslag.

Dat betekent niet dat augustus een droge maand was. Er viel 48,3 millimeter neerslag. Dat is een “normale hoeveelheid”. In een doorsnee augustus is er 79,3 millimeter neerslag.

Augustus was ook zonniger dan gemiddeld. De zon scheen 213,1 uur tegenover 190 uur normaal. Dat leverde een gemiddelde temperatuur op van 18,6 graden, wat 0,6 graad meer is dan normaal. De gemiddelde maximumtemperatuur klokte af op 23,3 graad, de gemiddelde minimumtemperatuur bedroeg 14,4 graden. Al deze waarden zijn volgens het KMI “normaal”.

Voor de hele meteorologische zomer kwam de temperatuur gemiddeld uit op 18,2 graden tegenover 17,5 graden normaal. 26 juni was de koudste zomerdag met gemiddeld 6,9 graden, 8 augustus de warmste met 33,9 graden. Van begin juni tot eind augustus viel er 169,2 millimeter neerslag tegenover een normale waarde van 224,6 millimeter. Het aantal neerslagdagen kwam uit op 28 tegenover 44 dagen normaal. De zon scheen tot slot 653,1 uur, zowat 75 uur meer dan normaal.

Bron: Nieuwsblad
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
7 september 2013, 07:14 uur | Bericht #407978
Mooie zomer zorgt voor meer afval op stranden
 

 
Het mooie weer van de afgelopen maanden zorgde niet alleen voor meer toeristen, maar ook voor meer afval op de stranden. Dat blijkt uit een rondvraag bij de kustgemeenten. Vooral Blankenberge en Oostende moesten meer vuilnis opruimen. ‘In juli en augustus haalden we 36.750 kilogram afval op van het strand of uit de vuilnisbakken die er staan’, luidt het in Blankenberge. ‘Dat is 30 procent meer dan vorig jaar.’

Bron: Het Nieuwsblad | Gewijzigd: 6 februari 2017, 10:39 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
10 september 2013, 17:10 uur | Bericht #408188
Reddingsbrigade: 342 drenkelingen gered

De Nederlandse Reddingsbrigade heeft afgelopen zomer 342 mensen gered, zo blijkt dinsdag uit de eindcijfers van de vrijwilligersorganisatie. Behalve het aantal zwemdoden (15) is ook het aantal levensbedreigende situaties dit jaar toegenomen.


© ANP.

De oorzaak hiervan is volgens de brigade moeilijk vast te stellen. De zwemvaardigheid van kinderen en volwassenen zou een rol kunnen spelen, denkt directeur Raymond van Mourik. Daarnaast zijn er mensen uit andere culturen dan de Nederlandse die de gevaren van recreatie langs het water onderschatten, omdat ze dat niet van huis uit hebben geleerd.

Betere voorlichting moet ervoor zorgen dat de ruim 5000 vrijwillige lifeguards en 90 boten voortaan minder vaak in actie hoeven komen. Ook mengt de organisatie zich in de recente discussie over het zwemdiploma. 'Zwemmen is geen overbodige luxe, maar een manier om te overleven', zegt Van Mourik. 'In feite is zwemmen de leukste noodzaak van Nederland.'

Bron: AD
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 september 2013, 09:22 uur | Bericht #408228
Geen oversterfte tijdens de zomervakantie

De hittegolf in juli heeft, tegen alle verwachtingen in, niet geleid tot extra sterfgevallen. Ook in augustus werd er geen oversterfte genoteerd. Dat meldt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid (WIV-ISP). In juni stierven wel 668 65-plussers meer dan verwacht, zo was eerder al gebleken.

In juni stierven 10 procent meer mensen dan verwacht kon worden op basis van de sterfte in de afgelopen vijf jaar. Het WIV-ISP spreekt van "een significante, maar gematigde oversterfte". Het gaat om sterfgevallen bij 65-plussers; de toename is niet waarneembaar bij personen die jonger zijn dan 65 jaar, klinkt het. Het instituut spreekt zich niet uit over de oorzaken.

Omdat hittegolven vaak gepaard gaan met oversterfte, werd voor juli een piek van het aantal sterfgevallen gevreesd. Er werden 8.059 sterfgevallen geregistreerd, terwijl er 7.744 werden verwacht. "Deze lichte toename is niet significant omdat zij binnen het betrouwbaarheidsinterval ligt. In juli is er dan ook geen sprake van oversterfte", zegt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid. In augustus was er volgens voorlopige cijfers evenmin oversterfte.

Het instituut stipt enkele mogelijke verklaringen aan voor het goede nieuws. Zo zijn mensen mogelijk beter op de hoogte van de voorzorgsmaatregelen tijdens warme dagen. Voorts klom de temperatuur in juli uiteindelijk maar drie dagen boven 30 graden en brachten de nachten de nodige afkoeling: de minimumtemperatuur zakte meestal onder 18 graden. Bovendien waren er minder dagen met een hoge ozonconcentratie dan tijdens de andere zomers met hittegolven (bijvoorbeeld 2003, 2006 en 2010), aldus het WIV-ISP.

Bron: De Redactie
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
27 september 2013, 15:22 uur | Bericht #408742
Kust beleefde topzomer

De Belgische kust heeft dit jaar een topzomer beleefd. Dat bevestigt provinciebedrijf Westtoer. In vergelijking met vorig jaar waren er 5 procent meer dagjestoeristen en steeg het aantal hotelovernachtingen met 9 procent.

In juli en augustus vonden 6,5 miljoen dagjestoeristen hun weg naar de kust. Opvallend daarbij is dat 1,1 miljoen toeristen met de trein naar de Noordzee spoorden, een stijging van 14 procent. Op piekdagen, zoals 7 en 21 juli en 15 augustus, waren er 230.000 dagtoeristen aan de kust. Vooral juli scoorde opvallend goed met 8 procent meer dagtoeristen.


© photo news.

Ook voor de hoteluitbaters was het een topzomer, met een bezettingsgraad van 88 procent in de maand augustus. Ook vakantieparken en -centra, jeugdlogies en campings noteerden stevige groene cijfers. Opvallend daarbij zijn de lastminuteboekingen.

Twee minpuntjes zijn echter het gedaalde aantal bezoekers van indoorattracties (-22 procent) en attracties en musea (-2 procent).

Slechte voorjaar nog niet uitgewist
Algemeen beschouwd was het een absolute topzomer aan de kust, en moet men al teruggaan naar 2003 om soortgelijke cijfers voor te leggen. De Kust benadrukt wel dat het slechte voorjaar nog niet volledig is uitgewist.

Westtoer wil de goede lijn doortrekken naar het najaar en zelfs naar de komende jaren. "We moeten inzetten op herhaaltoerisme", aldus voorzitter Franky De Block (sp.a). "Er is vooral een trend naar kortvakanties, dus we moeten het hele jaar aantrekkelijk zijn."

Kust hip en trendy maken
Gedelegeerd bestuurder Stefaan Gheysen stelt dat momenteel hard gewerkt wordt aan een nieuw strategisch beleidsplan. "We moeten de kust hip en trendy maken en nog meer evolueren naar een vierseizoenskust voor alle leeftijden. De tijd dat de hele vakantie hier werd doorgebracht, zoals in de jaren zestig en zeventig, is voorbij." Het nieuwe beleidsplan moet in de loop van 2014 klaar zijn.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.842 topics, welke bij elkaar 448.334 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 250 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 250, lezen 2 mensen het topic "New Horizon onthult steeds meer over Pluto".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden