Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Apr 2024 16:12:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Edgefield, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Apr 2024 15:38:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Winston, AL.

19 Apr 2024 14:26:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lawrence, AL.

19 Apr 2024 12:59:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lauderdale, AL.

19 Apr 2024 12:35:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grant, AR; Jefferson, AR.

19 Apr 2024 09:45:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, AR; Lonoke, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

19 Apr 2024 08:41:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alexander, IL; Johnson, IL; Pulaski, IL; Union, IL.

19 Apr 2024 08:34:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Maries, MO; Phelps, MO; Pulaski, MO.

19 Apr 2024 08:34:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Attala, MS; Leake, MS; Madison, MS.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lincoln, MO.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Greene, IL.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Calhoun, IL; Lincoln, MO.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scott, IL.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lincoln, MO; Warren, MO.

19 Apr 2024 08:34:21
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
3 september 2013, 13:52 uur | Bericht #407724
Mogelijk tropisch weer in aantocht

Nederland heeft nog een aantal zonnige en warme zomerdagen voor de boeg. Donderdag wordt zelfs een "onvervalste stranddag". De temperaturen kunnen lokaal oplopen tot 30 graden. Het wordt de komende dagen geleidelijk warmer, meldt Weeronline dinsdag. Donderdag zijn er minder wolken, weinig wind en de temperatuur stijgt naar 25 graden aan zee en 28 of 29 in het zuidoosten van het land. Vrijdag is het wederom prima weer met mogelijk tropische temperaturen van 30 graden of meer. Ook 's avonds blijft het nog lang warm.

September
Een tropische dag in september komt in het zuiden van het land gemiddeld eens in de vijf jaar voor, laat een woordvoerder van het weerbureau weten. In 2009 gebeurde dat voor het laatst in het Limburgse Ell. Het werd toen op 8 september 30,3 graden. In De Bilt worden vrijwel nooit tropische waarden gemeten in september.
De hoogste temperatuur in september werd op 4 september 1929 gemeten. Het werd toen 35,3 graden in het zuiden van het land. Na donderdag neemt de kans op regen- en onweersbuien weer toe maar blijft het zomers warm. Ook in het weekeinde is er opnieuw kans op hoge temperaturen. Daardoor bestaat zelfs een 'minuscule' kans op een regionale hittegolf.

Bron: NU.nl
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
3 september 2013, 17:01 uur | Bericht #407730
Hittegolf in september?


Is dit het beeld op de stranden van Zandvoort aan Zee voor komend weekend? Foto: John Dalhuijsen

Het jaar 2013 is weerkundig gezien tot nu toe een jaar met twee gezichten.  Waar het tot halverwege dit jaar gemiddeld almaar aan de koude kant was, lijkt nu de zomerwarmte van geen ophouden te weten. Sterker nog, in het zuidoosten is een regionale septemberhittegolf zelfs niet uitgesloten. Waar komt deze warmte vandaan? En hoe zeldzaam is een hittegolf in september eigenlijk? We blikken alvast met u vooruit op de aankomende hitte.

Van januari tot en met juni hadden we op het hoofdstation in De Bilt een bijzondere reeks van zes te koele maanden te pakken. Dat was sinds 1985 niet meer voorgekomen. Voor veel mensen was het toen al zeker dat de zomer van 2013 geen hoge ogen zou gooien op stabiel, warm zomerweer.
Niets was minder waar, want na een kortstondig dipje tijdens de eerste dagen van juli scoorden zowel juli als augustus behoorlijk hoog voor wat warmte en aantal zonuren betreft. Van 21 tot en met 27 juli beleefde Nederland zelfs een landelijk officiële hittegolf. Hiervan is sprake als in De Bilt over een reeks van minimaal 5 dagen een maximumtemperatuur van 25,0°C is bereikt, waarvan drie dagen tropisch waren met 30,0°C of hoger. Met september inmiddels op de kalender neemt de kans op tropische temperaturen snel af. Toch maken vooral Brabant en Limburg vanaf donderdag een gerede kans op dertigers.

Zuidoostelijke stroming
Verantwoordelijk voor de aankomende warmtegolf zijn een hogedrukgebied, dat zich ten oosten van Nederland nestelt en een lagedrukgebied dat vanuit Zuidwest-Europa naar het noorden opdringt. Tussen beide systemen in komt vanaf woensdag een zuidoostelijke wind op gang waarmee warme lucht als een soort heteluchtkanon over onze contreien wordt geblazen.


Tussen een hogedrukgebied ten oosten en een lagedrukgebied ten westen van ons land wordt met een zuidoostelijke stroming warme lucht lucht aangevoerd.

Hoe warm wordt het?
Woensdag komen de temperaturen ondanks vrij veel wolkenvelden in het noorden, oosten en midden op veel plekken al behoorlijk hoog uit. Het wordt 24 graden in het noorden tot 28 graden in het zuidoosten. Op de Wadden en langs de kust blijven de temperaturen echter enkele graden lager. Donderdag schieten de temperaturen bij volop zon overal omhoog tot 25 graden of hoger. In de zuidoosthoek geeft de thermometer in de middag lokaal zelfs 31 graden aan.
Vrijdag en zaterdag houdt de hitte aan met in het zuidoosten opnieuw mogelijk 30 graden. In de overige regio’s is het met temperaturen tussen 25 en 29 graden niet veel koeler. Alleen zaterdag is het op de stranden net geen 25 graden. Zondag en de dagen daarna lijken de temperaturen een ietwat dalende trend in te zetten, maar ook dan komen we ruim in de twintig graden uit. Wel valt er een enkele regen- of onweersbui.


De verwachte maximumtemperaturen voor donderdag 5 september. In het zuidoosten wordt het lokaal 31 graden.

Zeldzaamheid
Een tropische dag (maximumtemperatuur van 30,0°C of hoger) komt in Nederland gemiddeld over een heel jaar genomen minder dan twee keer per jaar voor in een brede strook langs de kust tot meer dan zesmaal per jaar in het zuidoosten. In september is een temperatuur van 30 graden veel zeldzamer, om over een hittegolf maar niet te spreken. Sinds het begin van de metingen hebben de weerstations in Schiphol, Leeuwarden en Rotterdam bijvoorbeeld in september zelfs nog nooit een tropische dag kunnen noteren.

Toch kende ons land sinds 1901 twee regionale hittegolven. Van 9 tot en met 14 september 1919 registreerde vliegveld Beek (Maastricht) vier tropische dagen en een zomerse dag waarmee ruim was voldaan aan de voorwaarden voor een hittegolf. In De Bilt lukte dat destijds net niet doordat het op 14 september net geen 25 graden werd. Ook in 1947 kwam het tussen 11 en 16 september in Maastricht tot een hittegolf. Dit was de laatste septemberhittegolf binnen onze landsgrenzen, dus bijna 66 jaar geleden! De teller staat nu toe dus op twee regionale hittegolven. Volgende week weten we of een derde hittegolf in de archieven bijgeschreven kan worden. Een regionale hittegolf lijkt op basis van de verwachtingen alleen haalbaar in het zuidoosten. Aangezien het in De Bilt niet tot meerdere tropische dagen zal komen is een officiële landelijke hittegolf uitgesloten.


In 1919 noteerde De Bilt bijna een officiële landelijke hittegolf, maar op de 14e september kwam de temperatuur net 0,3 graden tekort. Bron gegevens: KNMI.

Bron: Meteo Consult | Gewijzigd: 3 september 2013, 17:23 uur, door Ries
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
4 september 2013, 16:42 uur | Bericht #407773
Koudeput voorkomt eventuele regionale hittegolf


Jan Willem de Wit uit Gouda maakte vanmorgen vroeg bij de Reeuwijkse Plassen deze foto. Het is helder, maar in de vochtige atmosfeer zijn ook enkele mist- en nevelflarden zichtbaar. De komende dagen is de lucht droger waardoor mist minder goed tot ontwikkeling zal komen

Een hogedrukgebied boven het midden van Europa zorgt voor een paar prachtige (na)zomerdagen met flink wat zon en bijzonder hoge temperaturen voor de tijd van het jaar. Vandaag wordt het in de zuidelijke provincies al een graad of 28 en morgen en vrijdag kan het er met gemak tropisch warm worden. Toch is het de vraag of een regionale hittegolf (waar we gisteren nog uitvoerig over schreven) gerealiseerd gaat worden. Gisteravond liet de nieuwste berekening van het ECMWF al zien dat de temperatuur vanaf zaterdag niet meer zo hoog zou uitkomen en ook de nieuwste berekeningen van het Europese weermodel kwamen vanmorgen met ongeveer dezelfde oplossing voor aankomend weekend. Een soortgelijke ontwikkeling zien we ook bij de lange termijn verwachting van het Amerikaanse GFS-model, al is het volgens de Amerikanen geen gelopen race.

Hogedrukgebied
Na een paar dagen met soms hardnekkige wolkenvelden, zorgt een hogedrukgebied boven het midden van Europa vanaf vandaag bij ons voor de aanvoer van droge en warme lucht uit Zuid-Europa. Ondanks dat in deze fase van het jaar de zon al duidelijk minder hoog staat dan tijdens de hoogzomer, kan het kwik de komende dagen toch fors oplopen. Zowel morgen als vrijdag stijgt het kwik in het zuiden en oosten van het land tot een tropische 30 of 31 graden. In het noorden en westen wordt het tussen 26 en 29 graden.

Een prachtig zomers plaatje uit het zuiden van Limburg (gemaakt door Helga Kobben) waar het voor het middaguur al ruim 23 graden was.

Koudeput
Bij IJsland is de luchtdruk laag, zowel aan de grond als in de hogere luchtlagen. Geholpen door een langzaam oostwaarts bewegend Azorenhoog, beweegt het lagedrukgebied in de bovenlucht zich de komende dagen langzaam richting de Britse Eilanden. Uiteindelijk lijkt er zelfs een bel met koudere lucht af te snoeren ten westen van onze omgeving. Een koudeput is geboren en deze gaat het weerbeeld (en de temperatuur) dit weekend bepalen.

Veel onzekerheid
De exacte positie van de eerder genoemde koudeput gaat bepalen of het zonnig en warm wordt, of bewolkt (buiig) en minder warm of misschien zelfs ronduit koel. Om een beeld te krijgen van wat ons de komende dagen staat te wachten is het als meteoroloog zaak om te kijken naar meerdere computermodellen en ook meerdere modelruns. Vaak zijn er “trends” zichtbaar en dat is nu ook zo. Werd de koudeput gisteren nog berekend boven het zuidwestelijke puntje van Ierland,  in de nieuwste berekeningen komt de kern zo’n 750 km noordoostelijker boven het noorden van Engeland. De invloed van een onweerstoring gekoppeld aan de koudeput reikt hierdoor tot over de Benelux en dus is dit weekend van zonnig en heet zomerweer geen sprake omdat de koudeput in de jongste berekeningen niet naar het zuiden zakt (en oplost), maar noordwaarts beweegt en zich begin volgende week laat opnemen in een zeer noordelijk gelegen westcirculatie tussen IJsland en Nova Zembla. Hierdoor kan koele en onstabiele lucht uitstromen over het westen van Europa. Het gevolg is een licht wisselvallig weertype met vrij normale temperaturen voor de beginfase van september.

Warmte wel erg dichtbij.
De warme lucht blijft voorlopig dichtbij en een kleine wijziging in de positie van de koudeput is voldoende om de warme lucht langer in onze omgeving te houden. In de pluimgrafiek zien we daardoor een enorme spreiding qua temperatuur voor vooral zaterdag en zondag. Terwijl de operationele run kiest voor een gevoelige daling van de temperatuur, zijn er nog altijd enkele oplossingen die kiezen voor zomerse warmte op zowel zaterdag als zondag. Het Amerikaanse GFS-model kiest bijvoorbeeld voor deze optie. Hoe het weer er na het weekend uitziet is nog wat onzeker, maar een doorbraak van een straffe westcirculatie met een ronduit kil en herfstachtig weertype lijkt uit te blijven. Het Azorenhoog heeft namelijk regelmatig een uitloper richting het westen van Europa waardoor een mooie nazomerdag ook dan nog tot de mogelijkheden behoort.


De berekening van het ECMWF model van dinsdagochtend. Een koudeput ligt boven het zuidwesten van Ierland en net voldoende westelijk om bewolking, buien en koele lucht op afstand te houden.


De berekening van vanmorgen liet een iets ander beeld zien. De koudeput is beter ontwikkeld en ligt nu boven het noorden van Engeland. Hierdoor weten bewolking, een paar buien en minder warme lucht bezit te nemen van ons land. Een regionale hittegolf zit er op basis van deze berekening niet in.


Ook het Amerikaanse model heeft de koudeput goed te pakken. Wel ligt het systeem iets westelijker waardoor het iets minder snel zal afkoelen.

Bron: Meteo Consult
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
4 september 2013, 16:51 uur | Bericht #407774
Tropisch in september: niet uniek, wel vrij zeldzaam

Tropisch warm in september: het is volgens weerbureau Weerplaza niet uniek, wel vrij zeldzaam. Van een tropische dag wordt gesproken als de maximumtemperatuur uitkomt op 30 graden of hoger. Tropische temperaturen komen in augustus nog vrij geregeld voor, maar zijn zeldzaam nu we er in september ook mee te maken hebben. Sinds het begin van de metingen is het volgens Weerplaza tien keer voorgekomen bij het KNMI in De Bilt dat de 30 graden werd aangetikt in steptember.

In 1947 werd het 19 september nog 30,1 graden in De Bilt. Het werd hier nooit op een later moment in het jaar nog tropisch warm. In het Limburgse Buchten gebeurde dat wel: op 26 september 1967 werd het 30,4 graden. De warmte houdt volgens de weersvoorspellingen nog tot het weekend aan. Vrijdagmiddag trekt een lagedrukgebied naar Nederland, waardoor de temperatuur daalt.

Bron: AD
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
5 september 2013, 10:02 uur | Bericht #407793
Vandaag mogelijk warmste vijfde september ooit

Vandaag kan het kwik tot 32 graden oplopen, wat extreem warm is voor de maand september. Weerman David Dehenauw merkt in de krant Het Nieuwsblad op dat deze hoge temperaturen op 5 september voor het laatst in 1962 vastgesteld werden. We kunnen volgens de weerman vandaag zelfs het warmterecord op 5 september breken.



Dankzij warme lucht uit het zuiden beleven we momenteel een schitterende nazomer. Daarnaast is ook de droogte verantwoordelijk, weerman Frank Deboosere legt namelijk uit dat droge lucht makkelijker opwarmt. Aan zee kunnen we vandaag temperaturen van 28 graden halen, in Ukkel kan het oplopen tot 30 of meer en in de Kempen tot 32.

Hoogzomerse temperaturen in september zijn erg uitzonderlijk, volgens Dehenauw. "Op 4 september 1929 werd ook de recordtemperatuur van 33,9 graden genoteerd, dat zal vandaag niet lukken. Het kan echter wel de warmste vijf september ooit worden, dan moeten we 32,3 graden halen, wat in 1949 het geval was. Ik verwacht me in Ukkel aan ongeveer 31 graden."

Bron: HLN | Gewijzigd: 7 december 2017, 13:37 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
5 september 2013, 13:49 uur | Bericht #407813
"10 graden warmer dan normaal"

Wie vandaag niet hoeft te werken, kan buiten genieten van heerlijk zomers weer. In de Kempen stijgt de temperatuur boven de 30 graden, aan de kust net niet. Volgens weervrouw Jill Peeters is 30 graden in september niet zo uitzonderlijk. "Maar dat het op 5 september boven de 30 graden was, is al geleden van 1973." In het weekend gaat het helaas weer afkoelen.



Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
5 september 2013, 15:41 uur | Bericht #407820
Donderdag eerste tropische septemberdag sinds 1991

Nederland beleeft voor het eerst sinds 1991 een tropische dag in september. Op de Bilt werd een temperatuur gemeten van 30,5 graden. Dat laat Weerplaza donderdagmiddag weten. Het is in heel het land warm en droog, maar de 30 graden-grens wordt lang niet overal gehaald. De gemiddelde temperatuur is rond de 25 graden.

Het is veertien keer eerder voorgekomen dat het in september 30 graden of warmer was, sinds de metingen in 1901. De warmste septemberdag ooit was op 5 september 1949. Toen werd het maximaal 34,2 graden.

Vrijdag begint de dag ook zonnig en droog. Later op de dag worden er meer wolken verwacht en kan er 's avonds een regen- of onweersbui vallen. Voor het weekend wordt koeler weer verwacht.

Bron: NU
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
5 september 2013, 18:00 uur | Bericht #407823
Vandaag is de warmste septemberdag in 64 jaar

Vanmiddag is de kaap van de 30 graden overschreden in Ukkel. Het is van 1962 geleden dat dat in september nog gebeurd was. Het was vandaag ook de warmste septemberdag sinds 5 september 1949.


Johan Vangenechten/Mary Wilford/Regina Gneba/Judit Verstraete

Iets na 14 uur werd de kaap van de 30 graden overschreden in het meetstation van Ukkel. Tegen 16 uur was er nog een graadje bijgekomen en stond het kwik op 31 graden. Tropische dagen (dagen met een temperatuur van 30 graden of meer) zijn uitzonderlijk in september. Vandaag is de 21e dag sinds het begin van de waarnemingen in Ukkel in 1833.

Ook morgen wordt het nog zeer warm, mogelijk komt er dus nog een 22e tropische septemberdag bij. Vanaf zaterdag wordt het een heel pak koeler, voor terrasjes en barbecues haast u zich met andere woorden best. Niet alleen bij ons is het tropisch warm. Ook in Londen klom het kwik vandaag boven de 30 graden.

Bron: De Redactie
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
5 september 2013, 20:02 uur | Bericht #407835
Extra smeren op de speelplaats


Bij zo'n hitte als vandaag een hele dag stilzitten in de klas, is voor veel kinderen niet te doen. Veel kleuters mochten vandaag wat langer buiten spelen. Maar hun leerkrachten moesten ze wel genoeg te drinken geven en ze goed insmeren tegen de zon.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
6 september 2013, 17:43 uur | Bericht #407943
Drukste vrijdag ooit voor Wereldhavendagen

Het goede weer lokte belangstellenden vrijdag en masse naar de Wereldhavendagen in Rotterdam. 'Ik heb het nog nooit zo druk gezien op de vrijdag', liet een uitermate tevreden woordvoerder weten. Hoeveel mensen er precies langs het water stonden, is niet bekend.

Nog voordat de opening aan het begin van de middag had plaatsgevonden waren er wel al zo'n 5000 scholieren en 'allerlei studenten' op bezoek geweest bij het evenement, dat tot en met zondag duurt en vorig jaar meer dan 400.000 bezoekers trok. 'Ook tijdens de opening zaten de tribunes helemaal vol', aldus de woordvoerder.

Ook alle commotie rond het afhaken van de Russische Marine deed volgens hem vermoedelijk een duit in het zakje. Die leverde namelijk behoorlijk wat extra publiciteit op voor het evenement langs de Nieuwe Maas. Met het thema van dit jaar, 'Van Wolga tot Maas', onderstreept de Rotterdamse haven het steeds groter wordende belang van Rusland als handelspartner.

Bron: AD
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 september 2013, 15:05 uur | Bericht #407992
Stortregens en zon

Het was al dagen duidelijk dat het waarschijnlijk in een deel van het land zondag fors gaat regenen, maar ook dat de kans aanwezig bleef dat een deel van het land juist nog mooi weer zou kunnen krijgen. Beide worden zondag bewaarheid. Over stortregens met risico op wateroverlast en heerlijk buitenweer.



De intense neerslag lag op het moment van schrijven – eind zaterdagochtend - boven Frankrijk, met soms ook onweer. Bij ons valt deze zaterdag in vooral het noorden, midden en oosten van het land wel van tijd tot tijd regen, maar de neerslaghoeveelheden blijven beperkt tot enkele tienden of hooguit een paar millimeter. In het noordoosten van het land zijn forsere regenbuien mogelijk. Dat terwijl het westen en zuidwesten van het land in de loop van deze zaterdagmiddag op steeds meer plekken juist af en toe zon krijgen.

Weerbericht: van zonneschijn tot plensregens
Ook zondag is dat naar de huidige verwachting van begin zaterdagmiddag de beste regio. Dat terwijl het oosten en noorden de meest intense buien kunnen verwachten met op de natste plekken 40 tot 60 millimeter neerslag in minder dan een etmaal. De forse neerslag arriveert in de loop van de nacht via Limburg en Brabant het land binnen met her en der ook onweer, om zich vervolgens snel tot over het noorden van het land uit te breiden.
Het westen en zuidwesten lijken een stuk minder neerslag te verwerken te krijgen. Daar breekt in de loop van zondag als eerste de zon weer door en verloopt een groot deel van de zondag nog fraai, met de beste papieren voor Zeeland en de kustregio van de Randstad.



In de loop van de dag schuift de soms intense buiige regen elders in het land langzaam naar het noordoosten weg tegen de avond ook in het noordoosten enkele opklaringen. Ondertussen is er dan een flinke plens regen gevallen. Door het buiige karakter zijn de lokale verschillen groot. Er zijn locaties waar slechts 10-20 millimeter valt. Maar op de natste plekken komt het tot tussen 40 en 60 millimeter water, met daarbij een flink deel van de neerslag in korte tijd door in de regenzone verscholen onweersbuien. Hierdoor bestaat risico op lokale wateroverlast. Van alles en nog wat dus zondag: van plensregens en wateroverlast dus tot een aangenaam zonnetje. Bekijk hier het weerbericht voor je woonplaats.

Oorzaak plensregens
Dat het regionaal zo hard gaat regenen, heeft te maken met scherpe temperatuurstegenstellingen boven West-Europa. De warmte die vrijdag bij ons werd verdreven middels een paar forse regen- en onweersbuien, bevindt zich in feite nog helemaal niet zo ver weg. In grote delen van Duitsland wordt het deze zaterdag nog 25 tot 30 graden. Dat terwijl de Britse eilanden – met uitzondering van het oosten van Engeland - op 10 tot 15 graden blijven steken met wisselvalligheid onder invloed van een lagedrukgebied gevuld met koude lucht. De oostelijke helft van Duitsland profiteert nog van de wegtrekkende uitlopers van een hogedrukgebied waar wij eerder ook mee te maken hebben gehad en baden nog in de zon. De kern van dat systeem ligt deze zaterdag boven de Oostzee.



Zowel het hogedrukgebied boven de Oostzee als het lagedrukgebied bij de Britse eilanden schuift de komende dagen verder oostwaarts op. Dat gaat echter heel langzaam. Daardoor bevinden wij ons de komende 24 uur nog in de overgangszone tussen de hete en de koele lucht. Op die overgang bevindt zich een heen en weer zwabberende zone met buiige regen, een koufront.

Bron: Meteo Consult
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 september 2013, 09:17 uur | Bericht #408034
Waarom de bomen na een hete week toch al in herfsttooi zijn

Herfsttaferelen bij zomerse temperaturen. Wie de afgelopen dagen in het bos wandelde of de schaduw van wat bomen opzocht, zag zowaar dwarrelende bladeren of nootjes op de grond. En dat terwijl het 30 graden was. Met dank aan de droge zomer.


De bomen kregen te weinig vocht de voorbije zomer, en dus verdorren ze.

‘Normaal beginnen de bladeren pas over enkele weken te verkleuren, hetzelfde verhaal voor het vallen van de nootjes’, zegt professor Bosecologie en Bosbeheer Kris Verheyen van de UGent. ‘Maar dit jaar gebeurt dat een maand te vroeg. In het bos liggen al opvallend veel eikels, beuken- en hazelnootjes of bruine bladeren.’

De reden? ‘De droge zomer. De afgelopen weken regende het amper, waardoor bomen te weinig vocht krijgen. En dan schakelen ze over op een beschermende strategie. Ze laten bladeren en nootjes vallen om minder vocht te verdampen of verbruiken. Bij struiken is vooral de lijsterbes er gevoelig voor. Wie beuken in de tuin heeft staan, zal zien dat er vooral daar al wat bladeren liggen.’

De vroege bladval betekent niet dat alle bomen dit jaar zeer snel volledig kaal zullen zijn. ‘Neen, want wat we nu meemaken, is geen herfst. Het is bladval door droogte. Als het de volgende dagen en weken normaal weer is met voldoende regen, dan komt daar een einde aan. Enkel als de temperaturen nu plots kelderen, treedt de herfst echt in. En dan kan het wel snel gaan omdat er al wat bladeren gevallen zijn.’

Bron: Het Nieuwsblad | Gewijzigd: 6 februari 2017, 10:11 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
8 september 2013, 12:27 uur | Bericht #408050
Straten in Enschede onder water na regenval



Meerdere straten in Enschede zijn zondagmorgen blank komen te staan door de flinke regenval van de afgelopen uren.

Onder meer de Bruggertstraat en de Wethouder Nijhuisstraat in de Enschedese wijken Twekkelerveld en Stadsveld kwamen onder water te staan.

Enschede heeft vaker te maken met wateroverlast. Volgens de gemeente komt dat doordat de stad te maken heeft met hoge grondwaterstanden. Die worden veroorzaakt door de ondergrond, het ontbreken van sloten en de ligging van de stad op een stuwwal. Ook is met het verdwijnen van de textielindustrie de bijbehorende grondwateronttrekking stopgezet.

De gemeente heeft inmiddels meerdere beekjes aangelegd. Ook is tussen Hengelo en Enschede het Kristalbad aangelegd om de waterstand te verlagen.

Bron: RTV Oost | Gewijzigd: 6 februari 2017, 10:12 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
8 september 2013, 16:02 uur | Bericht #408057
Evenementen afgelast door regen

In Drenthe en Groningen zijn hier en daar evenementen afgelast door de vele regenval van zaterdagnacht en zondagochtend. Zo ging in Marum de eerste editie van Trekkertrek niet door. In Westerbork werd besloten het Keienfestival af te blazen. Ook veel sportwedstrijden zijn geannuleerd. In Drenthe werd het na het middaguur op veel plekken droger. Buien trokken over Groningen om vervolgens het land te verlaten. Volgens de voorspellingen klaart het later op de middag op.

Bron: Dagblad van het Noorden


Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
8 september 2013, 18:19 uur | Bericht #408062
Dinsdag mogelijk veel regen en wind


In Breda was gisteravond nog een mooie zonsondergang te zien. Foto: Henk Voermans.

Zaten we afgelopen donderdag en vrijdag gevoelsmatig nog in de hoogzomer met temperaturen die in delen van het land tot 32 en zelfs 33 graden opliepen, sinds gisteren (hier en daar werd het nog krap 22 graden) is aan de zomer dan abrupt een einde gekomen. De komende dagen zien er herfstachtig uit met af en toe flinke buien. Morgen is er daarbij kans op waterhozen. Dinsdag, als boven de Noordzee een klein lagedrukgebied lijkt te ontstaan, kan in de kustgebieden (een exacte locatie is nu nog moeilijk aan te geven) in potentie bijzonder veel regen vallen en is er kans op veel wind. Met temperaturen van hooguit een graad of 16 zal het buiten de deur dan ook gevoelsmatig meer aan de herfst dan aan de zomer doen denken.


Daarna kwam de regen. En veel. Zoals op deze foto van Jannes Wiersema in Roodeschool.

Overgang kwam snel
De overgang kwam afgelopen vrijdag sneller dan gedacht. In de middag al bereikten de eerste buien het zuiden van het land om zich daarna verder naar het noorden uit te breiden. Vooral in het uiterste oosten zat er een zware tussen die in Winterswijk al ruim 38 millimeter regen bracht. Bliksem en donder waren daar enige tijd niet van de lucht, zo meldde een collega die er woont. Ook gisteren bevond – vooral het oosten van – Nederland zich onder de overgangszone. Het was er bewolkt en af en toe viel wat lichte regen. In de late middag en avond kwamen boven het noordoosten van het land een paar (onweersbuien) tot ontwikkeling die daar plaatselijk opnieuw flink wat regen brachten. Over het oosten kwam vanuit het zuiden ook een eerste pluk regen over, maar meer dan een enkele millimeter bracht die nog niet. In het westen was tegelijkertijd een mooie zonsondergang zichtbaar. In combinatie met de regen was dat een bijzonder gezicht.


Of hier in de bossen tussen Groesbeek en Malden. Foto: Wouter van Bernebeek.

Regen vanuit Frankrijk
De echte regen, horend bij een storing die zich gisteren in de overgangszone boven Frankrijk had gevormd, kwam de afgelopen nacht vanuit het zuiden het land binnen. Vooral de oostelijke helft kreeg ermee te maken, in het noordoosten onweerde het op veel plaatsen. Zeeland bleef als enige regio nagenoeg buiten de regen, in het westen was Noord-Holland wat natter. De grootste aftappingen werden in Oost- en Noordoost-Nederland gemeld, waar op de meeste plaatsen tussen 20 en 40 millimeter omlaag kwam. In het oosten van Groningen kwam het totaal met de buien van gisteravond erbij lokaal boven 60 millimeter uit. Vaak was die regen erg welkom door de droogte van de afgelopen maanden. In het zuidwesten wachten ze nog even op regen, maar ook die lijkt er te komen.


In Delft was het water na het wegtrekken van de regen spiegelglad. Het leverde deze mooie foto van Gieny Westra op.

Bel met kou
Op de weerkaarten zien we namelijk dat vanuit het noordwesten een bel met kou in de hogere delen van de atmosfeer boven het Noordzeegebied terecht komt. In deze tijd van het jaar, met zijn hoge zeewatertemperaturen, is dit niet zelden de opmaat naar een periode met felle buien en vooral in de kustgebieden plaatselijk bijzonder veel regen in korte tijd. Met daarbij natuurlijk kans op onweer, soms ook hagel en – als er niet teveel wind is – ook de vorming van waterhozen. Vanavond en de komende nacht komt vanuit westen al een buiengebied dichterbij, horend bij die bel met kou in de bovenlucht. In de kustgebieden kunnen dan al de eerste buien gaan vallen. Limburg en het uiterste oosten van het land krijgen op dat moment wellicht nog een staartje mee van een nieuwe storing, die vanuit Frankrijk naar het noorden trekt en het vooral op Duitsland gemunt heeft. Morgen overdag gaan die twee storingen min of meer samenwerken en trekt een gebied met buien vanuit het zuiden over het land. Er is vrij veel bewolking, soms ook wel wat zon. Omdat de wind niet heel sterk is, zou het op zee en op het IJsselmeer tot de vorming van waterhozen kunnen komen. Het is daarbij een stuk koeler dan voorgaande dagen met temperaturen tussen 15 en 17 graden.


Regen en koelte in Winterswijk. Foto: Willy Bonnink.

Dinsdag stortregens en wind?
Dinsdag lijkt weerkundig gezien een erg interessante dag te worden. Het zwaartepunt van de bel met koude lucht in de hogere etages van de atmosfeer lijkt dan precies voor de Nederlandse kust terecht te komen. Op een hoogte van 5 kilometer worden dan temperaturen rond -26 graden verwacht. Gecombineerd met een zeewatertemperatuur van rond 19 graden, levert dit een temperatuurverschil van 45 graden over de eerste 5 kilometer van de atmosfeer op. Dat is een bijzonder hoge waarde, goed voor de vorming van zware regen- en onweersbuien.


De cumulatieve radar tussen gisterochtend 11 uur en vanochtend 11 uur. De meeste regen is in het oosten van Groningen gevallen. Op de witte punten meer dan 60 millimeter.

Actief lagedrukgebied
Omdat de thermiekbewegingen boven de Noordzee hierdoor erg sterk zullen zijn, wordt de vorming van een klein lagedrukgebied verwacht, dat erg actief (op basis van de kaarten van nu) over het zuidwesten van het land naar het zuidoosten lijkt te gaan trekken. Nu is het zo dat je de exacte koers en activiteit van zo’n laagje pas op het laatste moment kent, maar zeker is wel dat deze storing in de kustgebieden plaatselijk voor extreem veel regen kan zorgen. En op basis van de kaarten van nu ook enige tijd voor veel wind. Een windkracht 8 zit er plaatselijk zomaar in. En omdat de onstabiliteit zo groot is, kan het bij buien dan ook tot (zeer) zware windstoten komen. Tijdens vergelijkbare situaties in het verleden is in 24 uur tijd weleens meer dan 100 millimeter gevallen. De extreemste berekeningen voor dinsdag gaan van 80 millimeter uit. In potentie kan dat lokaal dus meer zijn.


Hier een aantal van de regenwaarnemingen van de bij het waarnemersnetwerk Het Weer Actueel aangesloten waarnemers. Deze waarnemingen zijn sinds afgelopen nacht 2 uur.

Vanaf woensdag wat rustiger
Woensdag trekt het lagedrukgebiedje via het noordoosten van Frankrijk verder richting de Alpen. Bij ons draait de wind naar het noordwesten en kunnen nog steeds buien vallen, maar ze worden langzaam wel minder actief en tussendoor is er ook weer ruimte voor de zon. Donderdag zou vervolgens een dag met slechts een enkel buitje kunnen worden en ook langere droge perioden. Vrijdag komt een nieuwe storing in de buurt en lijkt de wisselvalligheid weer toe te nemen. Tegen het einde van de week wordt het hierbij wel iets warmer, vrijdag lokaal weer rond 20 graden.

Bron: Meteo Consult.
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
9 september 2013, 18:22 uur | Bericht #408134
Herfst nu echt begonnen

Morgen gaan forse buien vallen, soms met onweer en lokaal veel regen. Verder waait het stevig, aan zee krachtig tot hard, mogelijk zelfs even stormachtig, 6 tot 7 Bft. De herfst lijkt nu echt begonnen. Op de weerkaart zijn steeds vaker weer diepe depressies te zien. Vandaag ligt een flink lagedrukgebied bij IJsland en de komende dagen blijft de luchtdruk laag boven de noordelijke Atlantische Oceaan. Er is sprake van een westelijke stroming, waarbij storingen naar het westen van Europa en Nederland worden gestuurd.

Terugblik op zondag: oosten veel regen
Gisterochtend trok een regenstoring vooral over de oostelijke helft van het land. Er viel op grote schaal meer dan 20 mm en plaatselijk zelfs bijna 50 mm. In het westen was het veel minder nat, met 2 tot 10 mm aan regenwater. Het regengebied trok aan het einde van de ochtend vrij snel weg en 's middags waren er bijna overal zonnige perioden. Er viel daarna ook nog verspreid een enkele bui. Daarmee was het weerbeeld een stuk vriendelijker dan wij op zaterdag nog dachten. Het werd 17 tot lokaal 21 graden. In de avond werden de buien talrijker en gingen in de kustgebieden al met onweer gepaard.ok afgelopen nacht vielen vooral bij zee een paar buien, vandaag trokken de buien geleidelijk ook weer verder landinwaarts.


Het gaat morgen flink waaien, aan zee in de avond hard, 7 Bft.

Morgen: veel wind, stevige buien
morgenochtend is er nog vrij geregeld zon, maar er vallen verspreid ook enkele buien. In de loop van de dag krijgt bewolking meer de overhand en worden de buien talrijker en actiever. Het kan onweren en lokaal valt er veel regen. Het wordt maximaal 16 of 17 graden, echter in een bui is het vaak frisser. De wind speelt ook een grote rol. Hij waait uit het westen of noordwesten en is matig, soms vrij krachtig boven land, kracht 3 tot 5. Aan zee gaat het krachtig waaien en langs de westkust in de avond hard, kracht 6 tot 7. Misschien dat de wind zelfs even stormachtig wordt, maar er is momenteel maar één weermodel dat deze kans aangeeft. In de avond en de nacht naar woensdag heeft vooral het westen en zuidwesten nog met een paar flinke buien te maken. In de rest van het land wordt het overwegend droog en wisselen wolken en opklaringen elkaar af. Het kwik daalt naar 10 tot 7 graden en er kan een enkele mistbank ontstaan. Later in de nacht gaat de wind ook afnemen.


Na morgen is het enkele dagen minder nat.

Woensdag en donderdag: minder buien, meer zon
Woensdag overdag is het eerst veelal droog en zijn er zonnige perioden. Later trekken er vanuit het noorden weer enkele buien het land in. In de zuidelijke provincies blijft het waarschijnlijk zo goed als droog. Het wordt rond 17 graden en het waait matig, aan zee eerst nog vrij krachtig, 3 tot 5 Bft, uit noordelijke richtingen.
Donderdag valt er een enkele bui, maar de droge perioden overheersen. Verder zijn er flinke zonnige perioden. Het wordt 17 of 18 graden en de wind is zwak of matig, kracht 2 tot 4, uit het westen tot noordwesten.

Bron": Weerplaza
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
10 september 2013, 12:35 uur | Bericht #408169
Deel weg rond Den Haag dicht door hoosbuien

De N44 tussen Den Haag en Wassenaar is als gevolg van hevige regenbuien dinsdagmiddag deels afgesloten door wateroverlast. Dat lieten de VerkeersInformatieDienst (VID) en de ANWB weten. Door de buien is er veel regenwater in een tunnelbak gestroomd dat moet worden weggepompt. Het is nog onduidelijk hoe lang die werkzaamheden in beslag zullen nemen. Het verkeer kan omrijden via de A12 en de A4.

Bron: Nu.nl

Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
10 september 2013, 17:02 uur | Bericht #408183
Regenhoeveelheid september nu al gevallen

In een normale maand september valt er 80 millimeter regen. Die hoeveelheid is op veel plaatsen in de afgelopen dagen al tot stand gekomen, meldt Weerplaza vandaag. Werd in het midden en noorden van het land 20 tot 40 millimeter gemeten, in het noorden en het oosten viel lokaal al meer dan 100 millimeter.


De komende 24 uur blijft het nat, vooral in het westen. In het oosten vallen nog wel buien, maar er komt niet zo heel veel meer bij. Vanavond en komende nacht heeft vooral het westen en zuidwesten nog met een paar flinke buien te maken. In de rest van het land wordt het overwegend droog en wisselen wolken en opklaringen elkaar af. Het kwik daalt naar 10 tot 7 graden en er kan een enkele mistbank ontstaan. Later in de nacht gaat de wind ook afnemen.

Morgen valt er een enkele bui, maar de droge perioden overheersen. Verder zijn er flinke zonnige perioden. Het wordt 17 of 18 graden en de wind is zwak of matig, kracht 2 tot 4, uit het westen tot noordwesten. Vrijdag volgt later op de dag weer regen.

Bron: AD | Gewijzigd: 7 december 2017, 13:38 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
10 september 2013, 17:07 uur | Bericht #408186
Van hoogzomer naar volop herfst

De eerste weken van september zijn sterrenkundig bekeken nog zomerdagen, terwijl de weerkundigen deze dagen als officiële herfstdagen bestempelen. Het weer van de afgelopen dagen kon ogenschijnlijk niet kiezen tussen beide seizoenen. Waar het vorige week donderdag nog ruim 30 graden werd met volop zon, halen we vandaag amper 16 graden met talrijke plensbuien en in de namiddag en avond regionaal veel wind. Wat staat ons te wachten? En waar komt al die regen en wind ineens vandaan? We gaan er wat dieper op in.


De regenmeter is de afgelopen dagen soms behoorlijk gevuld. Op enkele plekken moest de regenmeter tussentijds zelfs geleegd worden. Bron foto: Wouter van Bernebeek.

Astronomisch versus meteorologisch
Regelmatig komen de termen astronomisch (sterrenkundig) en meteorologisch (weerkundig) voorbij in de media, maar hoe zit dat ook alweer met die seizoenen? Het begin van de astronomische seizoenen hangt samen met de stand van de zon ten opzichte van de aarde. Bij de sterrenkundigen begint de herfst zodra de zon precies loodrecht boven de evenaar staat en zij zuidwaarts beweegt. Elk jaar is dat ongeveer rond 23 september, maar dit is niet altijd zo. Dit jaar begint de astronomische herfst namelijk op zondag 22 september om 22.44u. Aangezien weerkundigen het ene najaar graag eerlijk willen vergelijken met eerdere seizoenen, is besloten om de herfst bij de meteorologen altijd op 1 september te laten beginnen en te laten eindigen op 1 december.


De luchtdrukkaart van donderdag 5 september 14 uur Nederlandse tijd. We bevinden ons in de hete lucht, aangevoerd door een hogedrukgebied boven Noord-Europa. Bron kaart: Wetterzentrale.

De oorzaken
Ondanks de start van de weerkundige herfst begon de zomer aan een flinke opmars met als absoluut hoogtepunt donderdag 5 september. Die dag beleefden we landelijk de warmste dag sinds 1949 met zelfs een tropische dertiger in De Bilt waarmee de 15e tropische septemberdag sinds het begin van de metingen in 1901 werd opgetekend.


De luchtdrukkaart van maandagavond 20 uur Nederlandse tijd. Hierop is goed te zien hoe tussen twee hogedrukgebieden een gebied met lagedruk boven onze omgeving is ontstaan, gevuld met koude bovenlucht. Bron kaart: Wetterzentrale.

De dag erna, vrijdag 6 september, begon koelere lucht enigszins succesvol de strijd tegen de hitte. Vlissingen kwam die dag niet verder dan 21,2 graden. Toch werden langs de oostgrens opnieuw tropische temperaturen gemeten met 31,8 graden als hoogste waarden in Enschede en Hupsel.
Het hogedrukgebied ten noordoosten van onze omgeving dat de warme lucht richting Nederland blies heeft zich inmiddels teruggetrokken richting Rusland. Daarmee is plaats gemaakt voor een goed ontwikkeld lagedrukgebied boven het Noordzeegebied, gevuld met een koude bovenlucht. Boven het nog warme zeewater konden hiermee gemakkelijk buien ontstaan. Bovendien zijn op het grensvlak van relatief warme lucht ten oosten en koele, vochtige lucht vanaf de Atlantische Oceaan kleine lagedrukkernen ontstaan, welke in onze omgeving om elkaar heen draaien. Hierdoor leeft de buiigheid en windproductie momenteel verder op.


Het langjarig potentieel neerslagtekort (1981-2010) tussen 1 april en 10 september. Bron: KNMI

Regionale droogte opgeheven?
Vorige week berichtten we nog over regionale droogte. Inmiddels is er deze maand vooral in de oostelijke regio’s behoorlijk wat regen gevallen, in Twente zelfs al meer dan 100 mm regen! Is daarmee het neerslagtekort opgeheven? Nee, maar het tekort wordt op deze manier wel snel weggewerkt. Aan de linkerzijde hebben we een tweetal afbeeldingen bijgevoegd waarop de huidige verdeling van het doorlopend neerslagtekort (neerslag minus verdamping) te zien is en het klimatologisch gemiddelde in deze tijd. Daarop is duidelijk te zien dat er op veel plekken nog flink wat regen moet vallen om het verschil tussen het actuele neerslagtekort en het langjarig gemiddelde weg te werken.


Het huidig potentieel neerslagtekort, lopend van 1 april tot en met 10 september. Bron: KNMI

Natte en windrijke namiddag en avond
Een van de ronddraaiende lagedrukkernen trekt in de namiddag en avond vanaf de Noordzee het land over. Dit kleine systeem neemt een flinke slok hemelwater met zich mee. Bovendien komt aan de zuidwestzijde een venijnig windveld te staan. Voor deze regen uit komen al losse buien voor, lokaal met onweer.
De meeste wind en regen lijken vanavond bestemd voor de westelijke helft van het land. Daar kan totaal opnieuw 10-15 mm regen naar beneden komen. De wind trekt aan de west- en zuidwestkust aan tot een 7 Beaufort met windstoten tot lokaal 90 km/u. In de loop van vannacht wordt het vanuit het westen weer rustiger. Ook de komende dagen is het allemaal wat kalmer en droger.


In de namiddag en avond trekt vanaf de Noordzee een klein lagedrukgebiedje over het land. Het Britse weermodel UKMO (00Z-run) komt met de meeste wind aan de zuidzijde van de kern: buitengaats een windkracht 8.

Bron: Meteo Consult
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
10 september 2013, 21:45 uur | Bericht #408212
Wateroverlast door hoosbuien

In grote delen van het land hebben forse regenbuien dinsdagavond overlast veroorzaakt. Vooral in de kustgebieden kreeg de brandweer tientallen meldingen van wateroverlast en stormschade. Het betrof onder meer ondergelopen straten en kelders en omgewaaide bomen.

Aan de kust kunnen forse windstoten voorkomen tot tachtig kilometer per uur. In IJmuiden werd aan het begin van de avond windkracht negen gehaald, waardoor sprake was van de eerste lokale storm van het herfstseizoen, zo meldt weeronline.nl. Volgens de ANWB waren de dagelijkse files in de avondspits een stuk langer door het regenachtige weer. Voor zover bekend heeft het weer nergens tot grote problemen geleid.

Woensdag
Het neerslaggebied trekt dinsdagavond langzaam weg naar het zuidoosten. Woensdag belooft opnieuw een natte dag te worden. 's Ochtends zijn er eerst droge perioden, maar later op de dag worden vanuit het noordwesten opnieuw buien met kans op onweer aangevoerd.

Bron: NU.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.850 topics, welke bij elkaar 448.360 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.578 leden.
Het nieuwste lid is NightFoxy.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 153 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 153, lezen 2 mensen het topic "Waarnemingentopic Herfst 2016".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden