Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:03:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alger, MI; Marquette, MI.

23 Apr 2024 19:07:37

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

23 Apr 2024 17:00:01

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:04

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gage, NE; Jefferson, NE; Saline, NE.

23 Apr 2024 07:21:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gage, NE; Pawnee, NE.

23 Apr 2024 07:00:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, MT; Garfield, MT; McCone, MT; Prairie, MT; Valley, MT.

23 Apr 2024 01:11:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, MT; McCone, MT; Richland, MT; Roosevelt, MT; Valley, MT.

23 Apr 2024 00:17:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garfield, MT; McCone, MT; Valley, MT.

22 Apr 2024 23:03:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Daniels, MT; McCone, MT; Roosevelt, MT; Valley, MT.

22 Apr 2024 23:03:37

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, MT; Garfield, MT; McCone, MT; Richland, MT; Roosevelt, MT; Valley, MT.

22 Apr 2024 21:33:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, MT; McCone, MT; Richland, MT; Roosevelt, MT.

22 Apr 2024 21:04:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC.

22 Apr 2024 07:46:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Scotland, NC.

22 Apr 2024 07:46:26
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 oktober 2013, 17:32 uur | Bericht #408949
Hogedruk aan zet

Ondanks dat afgelopen maand de natste septembermaand was sinds 2001, is er vanaf 21 september bijna twee weken lang nauwelijks regen gevallen. Hogedrukgebieden kregen vanaf dat moment vat op ons weerbeeld waardoor het onbestendige weer van de eerste twee septemberdecades tot een einde kwam. Voorlopig lijkt hogedruk aan zet, want in het weekend zien we een nieuw gebied met dalende luchtbewegingen in onze omgeving. Toch heeft het afgelopen nacht op veel plekken even stevig geregend.


Op 21 september nam een hogedrukgebied het roer over van lagedrukgebieden. De atmosfeer kwam tot rust met in de nachten soms hardnekkige mist. Bron: KNMI.

Vanaf 21 september kwam een hogedrukgebied in de buurt van ons land te liggen. Hierdoor maakten de buien en regen plaats voor rustig, maar vochtig weer met soms hardnekkige mist. Eind september kwam er vanuit Noord-Europa versterking met nieuwe hogedrukimpulsen, zodat een krachtig hogedrukbolwerk ontstond boven Scandinavië. Daarmee kwam een strakke oostelijke wind op gang, waarmee de mist verdween en de zon goed doorbrak. Dat hogedrukgebied vinden we nog altijd terug op de weerkaart, maar het heeft zijn zwaartepunt verlegd naar Oost-Europa. Als gevolg hiervan zag een buienstoring boven de Atlantische Oceaan kans om tot de Benelux door te dringen.


Eind september ontstond er boven Scandinavië een krachtig hogedrukgebied waardoor de oostenwind opstak. De mist verdween en de zon brak vaker door. Bron: KNMI.

Lokaal flink wat regen
De buien van afgelopen nacht en vanochtend hadden te maken met deze frontale storing die van zuidwest naar noordoost over het land trok. Lokaal is behoorlijk wat regenwater naar beneden gekomen. De hoogste aftapping over het afgelopen etmaal kwam uit Zeewolde waar maar liefst 30,9 mm hemelwater is opgevangen. Op meer plaatsen in een brede strook over het noordoosten van Zuid-Holland, Utrecht en Flevoland is 10 tot meer dan 25 mm regen gevallen. Het oosten, zuidoosten en uiterste westen hebben het droger weten te houden met over het algemeen hoeveelheden tussen 1 en 5 mm.


Zaterdag 5 oktober om 14u vinden we het Scandinavische hogedrukgebied van eind september terug boven Oost-Europa. Een storing die afgelopen nacht flinke buien in ons land heeft veroorzaakt blijft dan boven West-Duitsland slepen. Boven Zuidwest-Europa ligt een volgend hogedrukgebied klaar.

Tijdelijke dip
De natte episode van vannacht is van korte duur, want een hogedrukgebied boven Zuidwest-Europa staat alweer te popelen om West-Europa te veroveren. Daarmee keert de rust in de atmosfeer terug en blijft het vanaf zondag overal droog. De storing die verantwoordelijk is voor de buien van afgelopen nacht blijft zaterdag boven West-Duitsland slepen. Hierdoor heeft het oosten op beide dagen nog overwegend bewolkt weer met vooral zaterdagochtend nog wat regen. In het westen is het dan al droog met nu en dan zon.


De neerslagaftappingen vanochtend om 10 uur over het afgelopen etmaal. Vooral in een strook over het midden van het land is flink wat regenwater naar beneden gekomen. Bron: KNMI.

Warme lucht
Aan de westzijde van de buienstoring stroomt tussen een hogedrukgebied boven Oost-Europa en een lagedrukuitloper boven Groot Brittannië met een zuidelijke wind warme en vochtige lucht vanuit Frankrijk onze landsgrenzen binnen. De combinatie van de warme lucht met van tijd tot tijd zon leidt vanmiddag tot bijzonder hoge temperaturen. We verwachten in het zuiden 23, lokaal zelfs 24 graden langs de Belgische grens. In het noorden zijn de temperaturen met 18 tot 21 graden wat lager. Daarmee leven we meer dan vijf graden boven onze stand, aangezien we in deze fase van het jaar temperaturen rond 16 graden mogen verwachten.


Achter de buienstoring stroomt vandaag warme lucht het land in. Op dit kaartje de verwachte maximumtemperaturen.

Warmterecords?
Een temperatuur van 24 graden begin oktober is vrij uitzonderlijk, maar warmterecords zitten er vandaag niet in. Op 4 oktober 1983 was het namelijk een stuk warmer met in De Bilt destijds 26,5 graden. In het zuiden werd het toen nog wat warmer met in Volkel de landelijk hoogste temperatuur van 27,5 graden. Het absolute oktoberrecord staat op naam van Sittard waar op 10 oktober 1921 nog een tropische 30,1 graden werd gemeten. In het nabijgelegen Maastricht werd die dag 29,7 graden opgetekend. Het landelijk KNMI-hoofdstation in De Bilt had met 26,7 graden zijn hoogste oktobertemperatuur te pakken. In het weekend worden de middagtemperaturen wat getemperd, maar met 16 tot 19 graden, weinig wind en vooral in de westelijke helft van het land af en toe zon is het heel aardig toeven buiten.

Bron: Meteo Consult
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
7 oktober 2013, 07:32 uur | Bericht #409033
Waarschuwing voor zeer dichte mist

Weers- en verkeersdiensten waarschuwen maandagochtend 7 oktober voor dichte tot zeer dichte mist, in vrijwel het hele land behalve het zuidwesten. Volgens WeerOnline.nl is het zicht op veel plaatsen minder dan 200 meter, maar plaatselijk ook minder dan 50 meter.

Het verkeer in de ochtendspits kan er flink last van hebben, meldt ook de ANWB.

Bron: AD
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 oktober 2013, 10:01 uur | Bericht #409039
Waarschuwing voor zeer dichte mist

Weggebruikers moeten maandagochtend in het grootste deel van het land rekening houden met mist. Het KNMI waarschuwt in alle provincies behalve Noord-Holland en Zeeland voor mistbanken.

In vrijwel het hele land komt dichte tot soms zeer dichte mist voor. Op veel plaatsen is het zicht volgens weeronline.nl minder dan tweehonderd meter. Plaatselijk loopt het zicht terug tot minder dan 50 meter.

De mist houdt de hele ochtendspits aan en verdwijnt naar verwachting aan het einde van de ochtend. In de middag is er vervolgens veel ruimte voor de zon. Maandagavond- en nacht ontstaat waarschijnlijk weer mist.

Bron: NU
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 oktober 2013, 14:06 uur | Bericht #409044
Een week met twee gezichten

De herfst wordt vaak gekenmerkt door onstuimig, koud en nat weer, maar ook door rustige en mistige dagen met in de middag soms nazomerse sferen. Deze week laat de herfst beide gezichten zien.


De week startte op veel plaatsen met (dichte) mist, zoals hier in Buurmalsen. Foto: Ab Donker.

Een hogedrukgebied met een kern net ten zuiden van ons zorgde voor een heel rustige start van de week. De lijnen van gelijke luchtdruk, isobaren,  liggen ver uit elkaar, zodat de wind zich gedeisd houdt. Wel is de overheersende windrichting zuidwestelijk waardoor de aangevoerde lucht in de onderste luchtlagen veel vocht vanaf zee oppikt. De nachtelijke afkoeling veroorzaakte de vorming van mist, zodat we in de ochtend op een aantal plaatsen met een ‘kleine wereld’ zijn begonnen.
Net na het middaguur is de laatste mist opgeruimd, zodat het bij flink wat zon en temperaturen van lokaal 19 graden vanmiddag heel aangenaam weer is. Morgen zien we meer bewolking met lokaal een spatje regen, maar het blijft ook dan nog erg rustig weer.


De verwachte maximumtemperaturen voor dinsdag 8 oktober.

Het roer gaat om
In de tweede helft van de week gooit de herfst het over een compleet andere boeg. Het hogedrukgebied verhuist namelijk westwaarts en gaat een verbinding aan met een hoog boven de noordelijke Atlantische Oceaan. Hieruit ontwikkelt zich een groot hogedrukgebied ten zuiden van IJsland waarmee westelijke winden plaatsmaken voor een meer noord tot noordwestelijke wind. Koude lucht ziet dan kans om richting West-Europa af te zakken en een aantal dagen boven onze omgeving te blijven hangen.


De verwachte maximumtemperaturen voor donderdag 10 oktober zijn een stuk lager, getuige dit plaatje.

Koude bovenlucht
Het gevolg is dat de luchttemperaturen vanaf donderdag beduidend lager worden. Aan de grond zorgt het relatief warme zeewater ervoor dat de lucht nog kan opwarmen tot 11 à 12 graden in de middag. Op ruim vijf kilometer hoogte dalen de temperaturen dan tot -30°C, zodat de onstabiliteit flink toeneemt en er talrijke buien ontstaan. Er kunnen stevige exemplaren tussen zitten met hagel en onweer.


Donderdag komt een klein lagedrukgebied in onze buurt te liggen met mogelijk veel wind. Op deze kaart is de situatie voor donderdagmiddag 14 uur te zien, berekend door het ECMWF-model.

Veel wind
Naast een daling van de luchttemperaturen en een toenemende buiigheid, krijgen we mogelijk ook flink wat wind te verduren. Aan de grond ontwikkelt zich in de koude lucht boven de Noordzee namelijk een klein, maar venijnig lagedrukgebied. Dit systeem wordt donderdag in onze buurt verwacht met aan de westflank van deze depressie een sterk windveld, tot een mogelijk stormachtige windkracht acht op de Noordzee. De exacte positie van dit lagedrukgebied is bepalend voor hoe hard het precies gaat waaien. Volgens de laatste hoofdberekening van het Europese model lijkt het aan onze kust mee te vallen met aan zee een dikke windkracht vijf uit het noorden. Een kleine verschuiving in de ligging van de lagedrukkern kan er echter voor zorgen dat de wind fors kan toenemen.

Bron: Meteo Consult.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 oktober 2013, 14:59 uur | Bericht #409046
NS past dienstregeling aan vanwege herfst

NS past vanaf vandaag de dienstregeling een beetje aan vanwege het herfstweer. Volgens een woordvoerder gaat het om een aanpassing van een paar minuten op acht trajecten.

"Door deze aanpassing vallen geen treinen uit en reizigers missen geen aansluitingen", zegt een woordvoerder tegen RTL Nieuws. "Deze aanpassingen zorgen ervoor dat treinen rustiger het station binnen kunnen rijden en ook rustiger kunnen vertrekken." Op die manier hoopt NS de vorming van 'vierkante' wielen te voorkomen. Bij het remmen op een glad spoor kunnen de wielen beschadigen.

De aanpassingen gelden op de trajecten tussen Utrecht en Amersfoort, Arnhem en Zutphen, Almelo en Deventer en Haarlem en Amsterdam. De aangepaste dienstregeling duurt tot 14 december, op die datum gaat de nieuwe dienstregeling in. De woordvoerder benadrukt dat de aanpassingen voor de herfst, niet te vergelijken zijn met een aangepaste winterdienstregeling. "Hierdoor vallen geen treinen uit, het is puur preventief."

Bron: RTL
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 oktober 2013, 21:49 uur | Bericht #409059
Het KNMI heeft voor heel het land code geel voor mist afgegeven. Lokaal is het zicht al beneden de 100 meter.





Kaarten: KNMI 


| Gewijzigd: 7 oktober 2013, 21:55 uur, door Ries
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 oktober 2013, 10:49 uur | Bericht #409066
Nog opvallend veel muggen (maar niet voor lang meer)

 Hoewel het al oktober is, zitten er nog opvallend veel muggen in de Vlaamse slaapkamers. Door de warme temperaturen voelen ze niet de nood om al te gaan overwinteren. ‘Het goede nieuws: over een paar dagen zijn we ze kwijt’, zegt insectenkenner Patrick Grootaert.


Vooral het feit dat de muggen nog steken, is uitzonderlijk voor de tijd van het jaar.

Bij normaal weer schakelen muggen aan het einde van de maand september over op hun winterruststand. Dan trekken ze naar koude, relatief vochtige kamers zonder tocht, zoals kelders. Maar omdat we de afgelopen weken zowel overdag als ’s nachts op aangenaam lenteweer getrakteerd werden, blijven de muggen in onze slaapkamers hangen.

‘Het aantal muggen, en zeker het aantal muggen dat nog steekt, is bijzonder hoog voor de tijd van het jaar’, zegt insectenkenner Patrick Grootaert van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. ‘Normaal gezien komen ze nu binnenshuis om te overwinteren en steken ze niet meer. Ze hebben geen bloedmaaltijd meer nodig om te overleven. Toch blijven ze opvallend actief.’

‘Het is zelfs zo dat de muggen nog eitjes leggen. Maar die zullen helaas de winter niet overleven: tegen de tijd dat ze uitkomen, zal het te koud zijn voor hen. Heel lang zullen ze ons trouwens niet meer lastigvallen. Ik zie dat vanaf woensdag de temperaturen serieus kelderen. En zodra het ’s nachts kouder wordt dan tien graden, zijn we ze kwijt.’

Bron: Het Nieuwsblad | Gewijzigd: 6 februari 2017, 10:13 uur, door Joyce.s
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 oktober 2013, 17:36 uur | Bericht #409105
Flinke buien donderdag

Weersverandering
Na dagen van stabiel en rustig weer lijkt de nazomer vandaag al enigszins aan een einde te komen. Hoewel het met maximaal 16 graden en overwegend droog nog best aangenaam is, gaat er morgen toch echt een weersverandering plaats vinden. Eigenlijk zien we de een verandering in het weer al op woensdagavond.


Duidelijk is te zien dat de meeste wind aan de zuidwestkust van Nederland staat. Wind is in kilometers per uur, om 14 uur lokale tijd donderdag.

Koude lucht, warm zeewater
Wat typisch voor dit jaargetij is, is dat er koudere lucht vanaf de Noordzee onze kant op wordt aangevoerd, vervolgens trekt dit over het nog relatief warme zeewater. Deze combinatie zorgt voor flinke onstabiliteit, waardoor er flinke buien kunnen ontstaan.  Op woensdagavond zakt het lagedrukgebied dat zich nu boven Schotland bevindt af naar Nederland en Duitsland. Daarnaast bevindt zich een hogedrukgebied boven Ierland. Tussen deze twee systemen ontstaat een groot windveld boven de Noordzee. Deze wind wordt helemaal vanaf de Noorse Zee onze kant opgevoerd. Dit is Arctisch, koude lucht. Vandaar ook dat de temperaturen behoorlijk omlaag zullen gaan.


Te zien is dat er lokaal behoorlijk wat neerslag kan vallen, waarbij het zuidwesten met de meeste neerslag te maken zal hebben. Neerslag is in milimeters.

Buien
Morgen is de aangevoerde lucht koud, wat dus eigenlijk voor hele stevige buien zou kunnen zorgen, maar er is ook al vermenging met wat warme lucht die zich rond Nederland bevond. Hierdoor is het contrast tussen de koude aanvoer lucht en warme zeewater wat minder sterk en zullen de buien wat minder heftig zijn. Toch is het zo dat de buien van morgen gepaard kunnen gaan met onweer en soms zware windstoten.

Zeer lokale buien in Nederland
Wat opvallend is voor morgen, is dat de buienactiviteit heel lokaal is. Doordat het lagedrukgebied morgen zich net noord van ons bevindt, zie je dat de aanvoer van de buien alleen het westen en zuidwesten van Nederland betreft. Noord-Nederland zit onder het lagedrukgebied waardoor de buien afgebogen worden. Ook is het zo dat, zodra de buien het land raken, ze snel in kracht afnemen. Een van de voedingsbronnen van de buien valt namelijk weg, het warme zeewater. Dit is waarom de meeste buien niet ver landinwaarts zullen komen. Dus zien we morgen voor een klein landje als Nederland dat er een groot verschil in weer zal zijn tussen de verschillende provincies.

Bron: MeteoConsult
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
10 oktober 2013, 13:52 uur | Bericht #409129
Minder buien bij lagedrukkern

Een klein lagedrukgebied net ten noordoosten van ons land veroorzaakt vandaag regionaal herfstachtig weer met stevige buien, flink wat wind en lage temperaturen. Toch is het vooral dieper landinwaarts vandaag prima weer met veel minder wind, flinke zonnige perioden en slechts een enkele bui. Hoe gek het ook mag klinken, maar dit heeft ermee te maken dat het oosten dichterbij de kern van het lagedrukgebied ligt. We leggen uit wat er precies gebeurt.


Het radarbeeld van vanochtend 11.30 uur. Vooral boven zee en in het westen en zuidwesten vallen buien. In het binnenland is het zo goed als droog.

Gisteren later in de middag veroverden de eerste buien het westen van het land. In de avond en nacht volgden meer buien, vooral in de zuidwestregio met daar vanochtend lokaal ook zware windstoten van meer dan 75 km/u. Vandaag zien we een vergelijkbaar beeld met een komen en gaan van buien in het uiterste westen en zuidwesten, terwijl het wat verder landinwaarts vaak heel aardig weer is. Het zeewater speelt hierbij onder andere een belangrijke rol.

Warm zeewater: voedingsbron voor buienvorming
Op een hoogte van ongeveer 5400 meter meten we vanmiddag een temperatuur rond -29 graden. De temperatuur van het Noordzeewater is dan nog 16 graden. Dat levert dus boven het zeewater over een hoogteverschil van ruim vijf kilometer een temperatuurverschil op van 45 graden. Onder zulke omstandigheden kunnen in potentie gemakkelijk stevige buien ontstaan. Boven land wordt het vandaag ongeveer 12 graden, ongeveer vier graden lager dan op zee. Hierdoor is het temperatuurverschil over de onderste 5,5 km daar minder groot en is er dus minder energie beschikbaar voor de vorming van buien.


Op het satellietbeeld van vanochtend 11 uur was mooi te zien dat de zon landinwaarts goed te zien was, terwijl vooral op zee flink wat buien vielen.

Drogere lucht
Voor de vorming van buien zijn energie en vocht nodig. Zoals hierboven uitgelegd vinden we vandaag de meeste energie boven het warme zeewater. Aan de voorzijde van het lagedrukgebied wordt boven het oosten ook relatief droge lucht de depressie ingezogen. Dit is een tweede verklaring waarom de buienvorming in het oosten minder goed tot stand komt ten opzichte van het westen. De instroom van drogere lucht naar de depressiekern is duidelijk zichtbaar op een satellietbeeld waarop de hoeveelheid waterdamp is weergegeven. In de loop van de avond kantelt dit gebied met drogere lucht richting het zuidwesten, zodat ook dan in de rest van het land de buienvorming geleidelijk afneemt.


Aan de voorzijde van het lagedrukgebied ten noordoosten van nederland wordt drogere lucht naar de kern gezogen. Op dit satellietplaatje van 11 uur vanochtend, met daarin de hoeveelheid waterdamp, is goed te zien dat het oosten zich ook in de relatief droge lucht bevond.

Minilagedrukgebiedje
Vanochtend passeerde over het oosten van Nederland nog een andere losstaande lagedrukkern met precies in het midden van dit lagedrukgebiedje heldere, droge condities en nauwelijks wind. We zaten als het ware in het ‘oog’ van deze minidepressie, waarin een dalende luchtbeweging plaatsvond. Daardoor werd de buienvorming onderdrukt en klaarde het even breed op. Inmiddels heeft dit lagedrukgebiedje ons land via het zuidoosten alweer verlaten. We hadden vandaag dus een behoorlijk complexe weersituatie waardoor zelfs in een klein land als Nederland toch behoorlijk grote weersverschillen konden optreden.


Op dit grondanalysekaartje van vanochtend 8 uur waren beide lagedrukkernen duidelijk zichtbaar.


Terwijl in het westen flinke buien vielen, waren er in het oosten flinke opklaringen zichtbaar. Zo ook in Renkum, waar Ditta Modderkolk dit plaatje fotografeerde.

Bron: Meteo Consult
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 oktober 2013, 18:39 uur | Bericht #409161
Koudste 11 oktober ooit gemeten in De Bilt

Nog nooit was het in Nederland zo koud op 11 oktober als deze vrijdag. Dat meldde Weeronline.nl vrijdagmiddag. Op het warmste moment van de dag was het 8,6 graden in De Bilt, het officiële meetstation voor dit soort records. Het oude record, dat stamde uit 1975, stond op 9,7 graden. In het noorden van het land was het overigens niet zo kil als in het midden van het land. Het kwik haalde daar nog een aangename 14 graden. Het koudst was het her en der in Gelderland; daar bleef de temperatuur steken op 7,9 graden.

Bron: AD
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 oktober 2013, 14:03 uur | Bericht #409185
Herfst en winter

Het is momenteel uitermate wisselvallig en fris herfstweer in Nederland. Volgende week verandert daar maar weinig aan. Wel wordt het, gedurende de week vordert, iets minder koud. Er blijven echter iedere dag buien vallen of er zijn perioden met regen. Vanwege het grillige karakter van de atmosfeer zijn precieze verwachtingen in tijd en plaats op de langere termijn erg lastig. Ook in de hogere delen van Europa, waar inmiddels veel sneeuw is gevallen, gaat de temperatuur omhoog. Voordat de sneeuw op lagere hellingen wegsmelt, kunnen we nog genieten van prachtige winterse taferelen getuige de bijgevoegde foto’s.


Tot nu toe al plaatsen waar de normale neerslagsoms van ongeveer 80 millimeter in de maand oktober al bijna gehaald is. Bron: KNMI

Winters
Het weer in Centraal-Europa wordt momenteel bepaald door een depressie, die tot hoog in de troposfeer ontwikkeld is. In de hogere luchtlagen boven ons is een grote hoeveelheid koude lucht, afkomstig uit het Noordpoolgebied, afgesnoerd. Dit noemen we in het jargon een koude put. Toen de afgelopen dagen deze koude luchtmassa kwam afzakken via de Noordzee naar onze omgeving, zijn er onderweg veel en omvangrijke buiencomplexen gevormd. Deze neerslaggebieden draaien momenteel nog steeds rond over het centrale deel van Europa. Vanwege de koude luchtmassa valt daar niet alleen regen uit, maar op enige hoogte in de middelgebergten en vooral in het Alpengebied is er op uitgebreide schaal ook al heel veel sneeuw gevallen. Er zijn veel plaatsen in Zwitserland en Oostenrijk waar inmiddels tientallen centimeters verse sneeuw is gevallen. Lokaal worden zelfs hoeveelheden gemeld tussen de 60 en 80 centimeter. de sneeuwgresn gaat vandaag in de opwarmende lucht al weer omhoog naar 1500 meter en stijgt zondag zelfs verder naar een hoogte van 2000 meter. Hierdoor zal veel sneeuw op de lagere hellingen spoedig weer wegsmelten.


Vanochtend in de rustige maar zeer vochtige atmosfeer lokaal mist. Foto: Martin Klaassen, Opheusden

Herfst
Voor zondag berekenen alle modellen dat er een aparte kern van lage luchtdruk ontstaat boven de zuidelijke Noordzee en daar verder uitdiept. Hierdoor draait een neerslaggebied vanuit het zuidwesten Nederland weer binnen en bedekt in de ochtend een groot deel van het zuidwestelijk deel van het land. Daarbij gaat het ook stevig waaien, windkracht 5 tot 7 uit het zuidoosten aan de kust en boven het IJsselmeer. Net buitengaats bij Zeeland wordt zelfs de 8 Bft even aangetipt, een stormachtige wind dus. In het noordoosten en oosten van het land kan de zon er af en toe nog doorkomen. Vooral in Zeeland, Zuid-Holland en het westen van Brabant wordt veel regen verwacht, enkele tientallen millimeters. In het midden van het land valt het relatief mee terwijl het in het oosten en noordoosten van Nederland op enkele spatten na droog blijft.


Tot in de dalen viel een flinke portie met sneeuw zoals hier in mittelberg in Oostenrijk. Foto: Hans trer Braak

Nat, maar waar?
Het overwegend natte herfstweer in Nederland houdt ook de komende dagen gewoon aan. Toch zijn er, net als de afgelopen dagen, grote verschillen in ons kleine landje. De positie en ontwikkeling van het lagedrukgebied aan de grond is daarbij van cruciaal belang. Volgende week blijft het in ieder geval uitermate nat herfstweer. Ook op maandag en dinsdag blijft het eerder genoemde lagedrukgebied het weer bepalen. Droge en natte perioden wisselen elkaar af en er is heel weinig ruimte voor de zon. Dinsdag neemt de wind wel geleidelijk in kracht af. Woensdag lijkt het overdag tijdelijk even grotendeels droog te blijven met eerst wat ochtendgrijs, nevel en mist, maar daarna ook perioden met zon. Vanaf woensdagavond komt er echter weer een wisselvallige westelijke stroming op gang en volgen al snel weer buien en gebieden met regen. Wel komt het kwik iets hoger uit, rond 15 graden.

Bron: Meteoconsult
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
15 oktober 2013, 21:58 uur | Bericht #409383
Waarschuwing voor mistbanken in noorden

In de noordelijke helft van het land moeten weggebruikers dinsdagavond en -nacht rekening houden met mistbanken. Daarvoor waarschuwt het KNMI, dat in Noord-Holland, Flevoland, Overijssel, Drenthe, Friesland en Groningen code geel heeft afgekondigd.

De waarschuwing geldt in ieder geval tot woensdag 02.00 uur, maar ook in de ochtend kan plaatselijk nog mist voorkomen. In de loop van de dag trekt de mist op en kan de zon even doorbreken. Op veel plekken houdt bewolking echter de overhand. De middagtemperatuur ligt rond een graad of 12. Vanaf het einde van de middag trekt regen vanuit het zuidwesten het land in.

Bron: Nu.nl
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 oktober 2013, 09:01 uur | Bericht #409394
N36 bij Vriezenveen afgesloten na ongelukken

De N36 bij Vriezenveen is afgesloten na twee ongevallen. Het verkeer staat in beide rijrichtingen stil en er is inmiddels sprake van een flinke file. De ongelukken hadden kort na elkaar plaats bij het tankstation Hazepad en het viaduct Westeinde. Bij het tankstation reden een streekbus van Twents Connexxion en een vrachtwagen tegen elkaar. Op het viaduct Westeinde was er sprake van een kop-staart-botsing tussen drie auto's. Hulpdiensten zijn ter plaatse.

Citaat van @VrijwPolitieWie 2 aanrijdingen op N36 thv Vriezenveen zorgt voor stremmingen. Tevens mistig: pas snelheid aan!


Citaat van @vid De #N36 Almelo <> Dedemsvaart is ter hoogte van de brug over het Veenkanaal in beide richtingen dicht door ongeval. De politie meldt #mist.
Bron: RTVOost
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
16 oktober 2013, 14:34 uur | Bericht #409406
Dode bij kettingbotsing op E40 in Nevele

Op de E40 in Aalter beginnen de fileproblemen stilaan op te lossen. Sinds vanochtend zijn daar alles samen vijf ongevallen gebeurd. Rond het middaguur was er nog een ongeval in Aalter. Vanmorgen was er in Nevele een dubbele kettingbotsing in de mist, één trucker kwam daarbij om het leven. Het ongeval gebeurde rond 9.30 uur. De omstandigheden en de oorzaak van het ongeval worden nog onderzocht. Volgens de eerste informatie gaat het om vier verschillende aanrijdingen op korte afstand van elkaar.


Belga

Twee wagens botsten eerst op elkaar, daarna nog eens twee wagens en vervolgens raakten acht voertuigen betrokken in een aanrijding. Bij een laatste aanrijding kwamen twee vrachtwagens en een personenwagen in aanrijding, en daarbij viel één dodelijk slachtoffer. De snelweg richting Gent was bijna volledig afgesloten. Het ongeval heeft tot de middag hinder veroorzaakt voor het verkeer. Rond het middaguur was er nog een ongeval in Aalter.

Het dodelijk slachtoffer van de kettingbotsing is een vrachtwagenbestuurder die achteraan inreed op een andere vrachtwagen, zegt het Gentse parket. De 61-jarige man reed in op een file die er stond na de eerdere ongevallen, die vermoedelijk door de mist veroorzaakt werden. De man overleed ter plaatse.

Bron: De Redactie
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
16 oktober 2013, 14:49 uur | Bericht #409409
Morgen veel wind

Staat ons binnenkort een zware storm te wachten? Nee, zover komt het voorlopig niet, maar morgen passeert wel een klein lagedrukgebied via de Noordzee richting Denemarken. Aan de zuidzijde daarvan ontwikkelt zich een sterk windveld dat morgen ook ons land aandoet. Langs de noordwestkust trekt de west- tot zuidwestenwind ’s middags aan tot hard, windkracht 7. Op de oostelijke Wadden kan de wind zelfs even stormachtig worden, 8 Beaufort. Bovendien worden windstoten verwacht van 65 km/u boven land tot 85 km/u langs de noordwestkust. Dus ondanks dat zware herfststormen nog even op zich laten wachten, krijgen we morgen behoorlijk onstuimig weer.

Edit Sanwa: Het gehele stuk van Meteo Consult is > hier <  te lezen

Bron: Meteo Consult
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 oktober 2013, 18:46 uur | Bericht #409447
Verkeershinder door wateroverlast op E40 in Wetteren

Op de E40 richting Brussel staat er donderdagnamiddag een file van enkele kilometer, omdat de rechterrijstrook versperd is door wateroverlast. Dat melden de wegpolitie en de brandweer van Wetteren, die het water momenteel wegpompt.


Foto: jdh

Een korte maar hevige regenbui veroorzaakte de wateroverlast. Ter hoogte van Wetteren was er een tijdlang hinder in beide richtingen, maar momenteel is op de E40 in de richting van Brussel nog één rijstrook versperd. De brandweer zet pompen in om het overtollige water weg te krijgen. Er staat een file vanaf de verkeerswisselaar met de E17 in Zwijnaarde.

Bron: De Standaard
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 oktober 2013, 18:49 uur | Bericht #409448
Avondspits loopt in het honderd na reeks zware ongevallen

De donderdagavondspits loopt helemaal in de soep door een reeks zware ongevallen. Wellicht ligt een combinatie van regenval en de weerspiegeling van de zon aan de basis van ongevallen.

E17 in Gentbrugge versperd
De E17 in Gentbrugge is volledig versperd in de richting van Antwerpen door een ongeval met vrachtwagens, aldus het Vlaams Verkeerscentrum. Het verkeer moet over de pechstrook en er staat een file in beide richtingen.

Het ongeval gebeurde rond 17 uur in de richting van Antwerpen. De omstandigheden worden nog onderzocht, maar het gaat om een kop-staartaanrijding waarbij vrachtwagens betrokken raakten. Het verkeer kan alleen langs de pechstrook en de wachttijden lopen hoog op.

'Het verkeer op de E17 vanuit Kortrijk en het verkeer vanuit de E40 Oostende kan beter doorrijden op de E40 in de richting van Brussel en daar de uitrit Merelbeke nemen naar de R4. Op het complex van Destelbergen kan dan de E17 genomen worden in de richting van Antwerpen', zegt het Verkeerscentrum

Citaat van @verkeerscentrum #E17 In Gentbrugge kan het verkeer moeizaam voorbij over de pechstrook > Antwerpen. Volg de omleiding via E40 + R4: http://www.verkeerscentrum.be/verkeersinfo/banneradvies-ongeval2 …
E19 versperd richting Brussel
Op de E19 in Rumst kreeg een vrachtwagen een klapband en reed er tegen de middenberm. Tijdens het manoeuvre ramde de vrachtwagen een ander voertuig. De chauffeur raakte gekneld in zijn voertuig maar werd inmiddels overgebracht naar het ziekenhuis. Het takelen van de voertuigen neemt al de hele middag in beslag. Er was slechts één rijstrook beschikbaar, met een file van meer dan een uur tot gevolg. Intussen is de rijbaan opnieuw vrij, meldt het Vlaamse Verkeerscentrum.

Citaat van @verkeerscentrum #E19 Ongeval in Rumst richting Brussel. Rijbaan vrij.
Problemen op Brusselse ring
Ook de Brusselse ring kleurt nagenoeg helemaal rood op de verkeerskaart van het Vlaams Verkeerscentrum. Op de binnenring in Grimbergen zijn twee rijstroken versperd na een ongeval. Er staat een file van een uur vanaf Dilbeek. In de staart van de file is bovendien een nieuw ongeval gebeurd.

In Sterrebeek richting Brussel gebeurde vlak voor de avondspits een vrachtongeval. Het takelen kan er nog een tijd in beslag nemen.

Zwaar ongeval op E34 in Bassevelde
De E34 is al de hele middag versperd na een zwaar ongeval met een bestelwagen. Het voertuig reed in op een vrachtwagen. De chauffeur, een man uit het Gentse, zat lange tijd gekneld in zijn voertuig.

Wateroverlast op E40
Op de E40 richting Brussel stond er donderdagnamiddag een file van enkele kilometer, omdat de rechterrijstrook versperd was door wateroverlast. De brandweer zette pompen in om het overtollige water weg te krijgen.

Bron: De Standaard
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
18 oktober 2013, 09:51 uur | Bericht #409461
Temperaturen tot 20 graden in het oosten van het land

Vanmiddag is het droog en van het zuiden uit breekt de zon op steeds meer plaatsen door. Over het noorden blijft het nog geruime tijd grijs. Er waait een matige wind uit oost tot zuidoost. De maxima bedragen 12 graden in de Ardennen en 14 tot 17 graden elders. Vrijdagavond en -nacht blijft het droog met opklaringen en wolkenvelden. De minima komen uit op 6 tot 9 graden.


© photo news.

Morgen zijn er grote weersverschillen. Aan de kust en over het westen neemt de bewolking toe gevolgd door perioden met regen. Over de oostelijke landshelft blijft het droog en ook vrij zonnig. Er waait een matige wind uit zuidelijke richtingen. De maxima bedragen 17 graden aan zee tot 20 graden in het oosten.

Zondag is het wisselend tot zwaarbewolkt met enkele buien en kans op onweer. Maandag blijft het op de meeste plaatsen droog. De dagen daarna is het licht wisselvallig maar het blijft zeer zacht voor de tijd van het jaar. De middagtemperatuur schommelt rond 19 graden.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
18 oktober 2013, 09:57 uur | Bericht #409463
E40 richting Brussel volledig vrijgemaakt na kettingbotsing

*UPDATE*
Op de E40 van Gent naar Brussel is vanmorgen ter hoogte van Wetteren een kettingbotsing met zeven voertuigen gebeurd. Dat meldt Hajo Beeckman, woordvoerder van het Vlaams Verkeerscentrum. De snelweg was er een paar uur volledig afgesloten, maar is intussen opnieuw vrijgemaakt. De files lossen snel op, aldus het Verkeerscentrum.


Twee lichtgewonden bij ongeval met 7 voertuigen in Wetteren © Didier Verbaere.

Het ongeval gebeurde omstreeks 05.40 uur. Er waren zeven voertuigen bij betrokken: twee personenwagens, één vrachtwagen, één trekker met oplegger - die dwars over de snelweg stond - en drie bestelwagens. Bij het ongeval vielen twee lichtgewonden.

De voertuigen zijn intussen getakeld en alle rijstroken opnieuw vrijgemaakt, meldt het Verkeerscentrum. Het is wel nog aanschuiven vanaf Merelbeke. Ook op de N9, waarlangs het verkeer werd afgeleid, is er nog hinder. Omrijden via Antwerpen naar de hoofdstad is volgens het Verkeerscentrum niet meer nodig. De takelwerkzaamheden namen ongeveer twee uur in beslag. Al die tijd was de E40 volledig afgesloten. Op het moment van het ongeluk hing er op de snelweg een dichte mist.

@hajobeeckman Op de #E40 naar Brussel gebeurde net na #Wetteren een kleine kettingbotsing (7 voertuigen). De snelweg wordt even gesloten.

@verkeerscentrum #E40 Ongeval thv Wetteren richting Brussel. Rijbaan zal worden afgesloten. Brussel en Hasselt via Antwerpen.

Bron: HLN
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
20 oktober 2013, 13:34 uur | Bericht #409576
'Warme en zachte dinsdag is ideale terrasdag'

Het is de afgelopen dagen bijzonder warm en zacht weer voor de tijd van het jaar. Dat geldt ook voor vandaag. Als het niet zo wisselvallig was, had de thermometer al diverse malen de 20 graden kunnen aanwijzen. Dit is dinsdag naar alle waarschijnlijkheid wel het geval: het belooft de warmste dag van de week te worden met 20 graden en hoger.



Normaal ligt de middagtemperatuur in deze tijd van het jaar rond een graad of 13. Daar komen we al een paar dagen (ruim) bovenuit, zo meldt Weerplaza vandaag. Records worden nog net niet gebroken, maar we zitten dicht tegen de maximaal te behalen temperatuur aan voor eind oktober, en dat precies in de herfstvakantie.

Zachte lucht
Dankzij een zuidelijke stroming wordt er veel zachte lucht aangevoerd. Vanwege de verschillende buien werd verhinderd dat het nog niet eerder 20 graden is geworden. Morgen wordt de zachte lucht even verdreven, maar morgenavond en in de nacht naar dinsdag zorgt een warmtefront ervoor dat we opnieuw met warme lucht te maken krijgen.

Terrasweer
Dinsdag wordt het in een groot deel van het land 20 graden en het is dan waarschijnlijk een groot deel van de dag droog met geregeld zonneschijn: lekker terrasweer. Voor De Bilt is dat in deze tijd van het jaar bijzonder hoog.

De warmste 22 oktober werd vorig jaar beleefd, toen werd het 22,0 graden. In totaal is het sinds 1901 slechts negen keer 20 graden of meer geworden in de laatste tien dagen van oktober. In november is de 20 graden in De Bilt nog nooit gehaald.

Bron: AD | Gewijzigd: 7 december 2017, 13:39 uur, door Joyce.s
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.359 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 91 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 91, lezen 1 mensen het topic "Verzameltopic: beelden James Webb-ruimtetelescoop".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden