Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ford, IL; Iroquois, IL.

4 Jul 2022 23:20:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Custer, SD; Pennington, SD.

4 Jul 2022 23:20:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor De Kalb, IL; Ogle, IL.

4 Jul 2022 23:06:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cochise, AZ; Pima, AZ.

4 Jul 2022 23:01:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pima, AZ.

4 Jul 2022 23:01:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cochise, AZ; Pima, AZ; Santa Cruz, AZ.

4 Jul 2022 22:40:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ogle, IL; Winnebago, IL.

4 Jul 2022 22:34:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Woodford, IL.

4 Jul 2022 22:34:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ford, IL; Livingston, IL.

4 Jul 2022 22:31:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Marshall, IL; Woodford, IL.

4 Jul 2022 22:22:02

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Livingston, IL.

4 Jul 2022 22:11:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor La Salle, IL.

4 Jul 2022 22:02:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Green, WI; Rock, WI.

4 Jul 2022 22:02:30

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Boone, IL; Winnebago, IL.

4 Jul 2022 21:48:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Charleston, SC; Colleton, SC.

4 Jul 2022 21:41:24
Actueel
1 / 4

Volop warmterecords in Noord-Europa

Zomer discussietopic

Rustig en koel zomerweer

Vorstschade in Nederland in een veranderend klimaat

Door forumleden Thijs en James Bob

Fototopic Zomer 2022

Doe mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Bronk
Lid
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 4104
Lid sinds: 27 jul. 2006
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
23 november 2013, 13:49 uur | Bericht #412819
Eclipsjagen, ditmaal in Afrika

Op 3 november vond een bijzondere zonsverduistering plaats. Tijdens het begin van het pad over de globe was die namelijk ringvormig, de maan was op dat gedeelte van de aarde te ver weg om de zon helemaal te bedekken. Dat was op de Atlantische Oceaan ten oosten van Florida. Verder op het pad werd de verduistering totaal met een maximale duur van 1m40sec voor de kust van Liberia. Vervolgens trok het pad over het midden van Afrika om te eindigen in Somalië waar bij zonsondergang een eclips van 1 seconde te zien was.


Hier het pad van de eclips op 3 november jongstleden. Deze ving aan ten oosten van Florida. Voor de kust van Liberia was de totaliteit het langst. Vervolgens trok de zonsverduistering over Kongo, Oeganda en Somalie. Harry Otten bevond zich bij de pijl.

Met een Nederlandse groep van twaalf personen kozen we ervoor om naar het noorden van Oeganda te gaan, niet zo heel ver van de grens met Kongo. We wisten dat het regenseizoen daar nog niet echt voorbij was, maar Kongo en het drogere noorden van Kenia leken ons minder aantrekkelijk. Uiteindelijk kozen we positie langs de weg van Pakwach naar het noorden. We wisten dat de totaliteit daar maar 22 seconden zou duren, maar vermoedden ook dat we dan rond een flink deel van de rand van de zon de Baily’s Beads zouden kunnen zien, de ring van diamanten waar het licht van de zon nog net door de dalen op de maan de aarde weet te bereiken.

Onze uitvalsbasis om Pakwach te bereiken, was een lodge aan de oever van de Nijl net buiten het Murchison Falls Park. Een park met een prachtige reeks watervallen in de Victoria Nijl waar je met een klein bootje in de buurt kunt komen, al kijkend naar nijlpaarden, krokodillen en de meest prachtige vogels in de bomen langs de kant.


Het pad van de eclips sterk ingezoomd, het pad van de totaliteit is hier slechts 20 km breed. De groep posteerde zich op de weg vanaf Pakwach naar het noorden, aan de westzijde van de rivier.

President ook op pad
De avond voor de eclips barstte een hevig onweer los met tropische slagregens. De atmosfeer klaarde ervan op en het koelde flink af. Eerder op de dag hadden we vrijwel op de lijn van maximale duur een prachtige plek gevonden om de eclips te kunnen bekijken. Toen onze voorhoede er aan het begin van de middag, zo’n vier uur voor het begin van de eclips (het eerste contact) aankwam, begon het terrein vol te lopen met heel veel beveiligers want ook de President van Oeganda en zijn hele kabinet hadden besloten precies naar die plek te reizen om de eclips te zien. We gingen op zoek naar een nieuwe geschikte locatie in hetzelfde dorp en vonden aan de rand van een groot veld een onooglijke plek die heel geschikt leek en bleek te zijn.


Een compilatie op tijdsvolgorde van de eclips, gemaakt door Jan Oomen. Er zaten een paar wolken in de weg, maar verder was de verduistering perfect te aanschouwen. De totaliteit duurde maar 22 seconden, maar ervoor en erna valt er ook heel veel te genieten.

Altijd spannend, wat doen de wolken
Het eerste deel van de dag verloopt na de atmosferisch opruiming van de avond ervoor, zonnig en de zon is ook goed zichtbaar wanneer het eerste deel van de rand van de zon rechtsonder langzaam achter de maan begint te verdwijnen. Er zijn echter donkere wolken in aantocht die we van ver kunnen zien komen. Twee lagen wolken drijven boven elkaar in tegengestelde richting voor de zon. Veel uitwijkingsmogelijkheden hebben we niet. Er is maar één weg (in ZO-NW richting) en de totaliteitszone is hier maar 20 km breed. We moeten dus hopen dat de wolken snel genoeg weg gaan trekken.

Altijd weer spektakel
We hebben geluk, zeven minuten vóór totaliteit is het zo ver, onder luid gejuich van de Oegandezen die via onze telelenzen ook kunnen genieten van close-ups van het spektakel. Ondertussen is al een flink deel van de zon bedekt en begint het donkerder te worden. De kleuren verbleken en de spanning van de vele duizenden mensen op het terrein achter ons wordt voelbaar. Het begin van de totaliteit is altijd weer verrassend en de kreten van verbazing en enthousiasme om ons heen vormen een mooie aanvulling op de show voor ons. Met diverse individuele zonnestralen door de dalen van het maan reliëf ("Baily’s Beads") aan de boven- en linkerkant van de zon, en tenslotte de laatste felle zonnestraal die aan de bovenkant van de zon nog zichtbaar is (en een zgn. diamant ring met de maan vormt). Op dat moment is het al veilig om zonder eclipsbril en door een verrekijker te kijken. Dan dooft ook de diamant uit en toont de perfecte samenstand van de zon en maan zich in zijn volle glorie. Die samenstand of totaliteit duurt maar 22 seconden en dan herhaalt zich aan de onderzijde van zon en maan een vergelijkbaar adembenemend spel van door het maan reliëf brekende zonnestralen. Meteen daarna moeten de filters weer worden gebruikt en schuift de maan geleidelijk weg van haar samenstand met de zon.


De bijna-totaliteit, met de diamanten ring en de parels van Baily (Baily's beads). Foto van Jan Oomen.

Serie zonsverduisteringen
Voor mij was het de dertiende eclips waar ik aanwezig was waarbij er maar één, die van 1999, op mijn locatie helemaal onzichtbaar was door wolken. Het was zonder twijfel een van de mooiste eclipsen uit de reeks, ondanks het feit dat die voorbij was in iets meer dan de tijd die Bolt nodig heeft om de 200 meter te lopen.


De maan verschanste zich slechts 22 seconden exact voor de zon. De totale verduistering, met aan de randen nog wat lichtflonkeringen te zien door de kraterdalen van de maan. Foto: Jan Oomen.

Mijn zwager, Jan Oomen, maakte zijn eerste eclipsfoto’s op 30 juni 1973 in Kenia wat ook voor mij de eerste eclips was. Van de eclips bij Pakwach maakte hij een prachtige reeks die u hier op de website kunt bewonderen, naast een romantische diamant op een analoge zwart-wit foto van die eerste eclips. De volgende totale zonsverduistering laat nu een tijdje op zich wachten. Het wordt op 20 maart 2015 wel een heel bijzondere. De zon is dan in een breed pad totaal verduisterd boven de Faeröer eilanden en een groot deel van Spitsbergen. De kansen om die eclips te kunnen zien lijken voor Spitsbergen wat groter dan voor de Faeröer maar bij een lage zonnestand is sowieso heel veel geluk nodig.

Bron: Meteoconsult
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.552 topics, welke bij elkaar 447.034 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.434 leden.
Het nieuwste lid is Jpatat.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 2409 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 2409, lezen 8 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 16A".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Vorstschade in Nederland in een veranderend klimaat

Door forumleden Thijs en James Bob

Zomer discussietopic

Rustig en koel zomerweer

Fototopic Zomer 2022

Doe mee!

Volop warmterecords in Noord-Europa

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden