Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pinal, AZ.

7 Oct 2022 03:19:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor San Diego, CA.

7 Oct 2022 03:19:56

De kaart Leeuwarden - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 02:59:48

De kaart Groningen - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 02:59:47

De kaart Groningen - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 02:59:47

De kaart Groningen - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 02:59:47

De kaart Groningen - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 02:59:47

De kaart Den Helder - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 02:59:46

De kaart De Bilt - Windrichting
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 02:59:46

De kaart De Bilt - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 02:59:46

De kaart De Bilt - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 02:59:45

De kaart De Bilt - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 02:59:45

De kaart De Bilt - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

7 Oct 2022 02:59:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Imperial, CA.

7 Oct 2022 02:00:16

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Imperial, CA.

7 Oct 2022 01:00:15
Actueel
1 / 4

OnweerOnline LIVE

Woensdag 19 oktober, 20:00u, aflevering 3. Kijk nu aflevering 2 terug op YouTube!

Het regent niet vaker, wel harder

Astronomische herfst start in stijl

Voorlopig wisselvallig

Atlantisch Orkaanseizoen 2022

Volop activiteit!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
7 april 2014, 15:18 uur | Bericht #420637
Zomers aandoende onweersbuien

Niet dat het nu al zomers warm is, maar toch. De buien die vanavond over het land gaan trekken, zullen een zomers tintje hebben. Te weten;  ze brengen stevig onweer en er kunnen zware windstoten bij optreden. Deze neerslag wordt deels teweeg gebracht door de passage van een koufront. Dit front vormt de begrenzing van een andere luchtsoort en het binnendringen van die nieuwe luchtsoort leidt tot extra onstabiliteit (stijgende luchtbewegingen) waardoor er verheviging van de buien plaatsvindt. Vervolgens is het nog niet helemaal ‘klaar’ met de andere luchtsoort. Vannacht en ook morgen overdag passeren nog een paar buiengebieden en uiteindelijk is het dan nog maar een graad of 11 morgenmiddag.  Woensdag en donderdag zal het door een wat afnemende wind weer iets milder zijn, maar de 20-graden-grens lijkt voorlopig niet meer geslecht te gaan worden.


Het zag er vanochtend fraai uit, met de zon door wat wolkenvelden heen schijnend. Foto: Joop van den Kaa.

Vanochtend viel er al een eerste buitje, aan zee. Dit waren schampers van een neerslagzone die niet ver uit de kust noordwaarts trekt. Eigenlijk liggen er meerdere regen/buienzones ten westen en zuidwesten van ons land te kronkelen, waarbij er eentje het stevigst door zal komen; vanavond. Zoals gezegd ‘pookt’ het binnenkomende front de neerslagactiviteit en de felheid dan nog wat op en maakt er waarschijnlijk een buienlijn van die integraal van west naar oost schuift. Daar vooruit kunnen echter ook een paar losse buien ontstaan, vanmiddag.


Vanmiddag valt een enkele onweersbui, vanavond verwachten we meerdere regen- en onweersbuien die van west naar oost over het land trekken. Foto: Franco Penders.

Een losse felle middagbui
Die losse buien vormen zich door steeds verder opbollende stapelwolken in een steeds verder opwarmende lucht. Een enkele stapelwolk groeit door tot hoger dan 7 of 8 kilometer en bereikt daardoor het buienstadium. De top bevriest (of beter: bestaat deels uit ijskristallen) en het neerslagproces begint. Daarbij wordt behoorlijk wat energie uit de omgeving gebruikt en sterke stijg- en daalbewegingen in de bui kunnen ook een paar zware windstoten aan de grond veroorzaken (tot zo’n 80 km/uur). Bovendien zijn onweer en hagel mogelijk. Een enkele bui van dit kaliber verwachten we in het binnenland, daar waar de temperaturen het hoogst worden.


Deze buien zouden best eens in een lijnvorm over kunnen schuiven en als het nog licht is, zien we mogelijk een wolkenkraag/shelfcloud. Foto: Jannes Wiersema. Of (rechts) een fraaie shelfcloud zoals deze is mogelijk. Foto: Ria Gerards (foto is uit vorig jaar zomer, te Limburg).

Avondbuien
De buien die vanavond vanuit het westen over het land trekken, zijn ook van het stevige type.  Aangezien het om een front gaat dat binnenschuift, zal het waarschijnlijk om een lijn met buien gaan. Aan het begin van de avond schuiven deze via het westen het land op en vervolgens breiden deze zich oostwaarts uit. In de late avond arriveren ze pas in de meest oostelijk gelegen gebieden van het land.

De buien lijken fel te worden. Die felheid wordt deels veroorzaakt doordat het koufront binnenschuift dat voor extra onstabiliteit (forcering) zorgt. De buien hoeven dan niet zozeer vanaf de grond te ontstaan, maar kunnen ook op wat grotere hoogte tot ontwikkeling komen aangezien het front de aanwezige lucht optilt. Vervolgens kan de lucht tot ruim boven 9 kilometer hoogte stijgen omdat in die hele luchtkolom de omgevingslucht kouder is dan de omhoog gestuwde lucht. Immers, warme lucht is lichter dan koudere lucht.  Met een temperatuurverschil van meer dan 40 graden tussen de wolkentop en de lucht aan de grond en forse winden in de bui, kan de wolk gemakkelijk geladen worden. Onweer lijkt dan ook op die buienlijn veelvuldig voor te gaan komen.


Dit is een grafiek voor het zuidwesten van het land. We zien hier de verticale luchtopbouw waarbij rechts de gangbare windrichting en -snelheid met de hoogte staan gegeven. In het rood de potentiele bui die tot boven 9 km uitgroeit. De wolkenbasis van de bui ligt iets onder 1 kilometer. Uit dergelijke grafieken, die we in de weerkamer veelvuldig bekijken, valt heel veel informatie te halen.

Zuidwest-Nederland
Extra onstabiliteit, en daarmee extra power voor de bui, lijkt regionaal ook nog te kunnen plaatsvinden aangezien de inkomende buienzone in het zuidwesten onder een cruciale plek van de straalstroom komt te liggen. Deze zogeheten rechteruitgang veroorzaakt extra ‘trek’ / aanzuiging van bovenaf (de straalstroom bevindt zich op zo’n 10 km hoogte) en kan de buien nog eens extra aanjagen. Dat kan zowel op neerslagintensiteit, als op windstoten en aantal ontladingen effect hebben en geldt vooral voor Zeeland en omgeving. Sowieso heeft de wind vanavond nogal de neiging om uit te halen. De felle stijg- en daalbewegingen van de luchtkolom in de bui kunnen zware windstoten tot zo’n 90 kilometer per uur veroorzaken.


Een grafiek van de temperatuur op zo'n 1500 meter hoogte. Die valt vanavond en vannacht fors omlaag. Dat is het koufront (of eigenlijk zijn het meerdere opeenvolgende fronten) dat passeert.

Bron: MeteoGroup


weer.nl
Lees ook:

Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
7 april 2014, 18:45 uur | Bericht #420766
Ik verwijs jullie tevens graag naar het discussietopic over het onweer:
http://www.onweer-online.nl/forum/topic/40252/onweerskansen-67-april/#message420539
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
7 april 2014, 19:05 uur | Bericht #420794
Onweerszone trekt over ons land

De aangekondigde onweerszone trekt momenteel over ons land. Aan de kust is het rond 16 uur fel beginnen regenen en in de volgende uren trekt de onweerszone verder het land in van het westen naar het oosten.  Lokaal kunnen die buien gepaard gaan met hagel en hevige windstoten.

Na middernacht trekken de onweders weg en wordt het droger, met opklaringen, vanaf de kust. De rest van de nacht blijft het meestal droog. De van oorsprong subtropische lucht waar we de voorbije week in vertoefden, wordt verdrongen door van oorsprong polaire lucht. Die is dus gevoelig frisser, aldus onze weervrouw Jill Peeters. We krijgen wel een grote terugval in de temperaturen, maar de 13 graden die we de volgende dagen krijgen, is perfect normaal voor de tijd van het jaar.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 april 2014, 19:27 uur | Bericht #420809
Zware buien trekken Nederland over

Het verwachte noodweer trekt momenteel over ons land. Het KNMI waarschuwt dan ook met code geel. De buien gaan gepaard met onweer, harde wind en veel regen en mogelijk ook hagel.

De buien maken een eind aan het warme weer van de afgelopen weken. De eerste meldingen van wateroverlast zijn dan ook al een feit. Brandweerkorpsen van zowel Leiden als Heemskerk moesten de deur uit om overtollige regenwater weg te pompen. De hevige buien worden pas later in de avond verwacht.

Bron: BON
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 april 2014, 21:40 uur | Bericht #420919
Zware buien trekken over Nederland

Het verwachtte noodweer trekt momenteel over ons land. Het KNMI waarschuwt dan ook met code geel. De buien gaan gepaard met onweer, harde wind en veel regen en mogelijk ook hagel.

Inmiddels zijn steeds meer brandweerkorpsen onderweg om diverse stormschades af te handelen. Ook zijn er meldingen van wateroverlast. De buien maken een eind aan het warme weer van de afgelopen weken.

Bron: BON
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
8 april 2014, 08:02 uur | Bericht #420961
Verzameling foto's rolwolk boven Kop van Overijssel

Het aangekondigde onweer in Overijssel begon met een spectaculaire rolwolk die over de Kop van Overijssel trok. In de loop van de avond trekt een grotere buienstrook met mogelijk onweer en windstoten over de provincie. Een verzameling foto's op Twitter.

[t]Stefan Verkerk ‏@Stefanuzz
Shelfcloud Kampen


[t]Mauritshuis Blokzijl ‏@Het_Mauritshuis
Rare #wolk boven #Blokzijl! #slechtweer


[t]Meteo Zwolle ‏@meteozwolle
#zwolle

Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
8 april 2014, 08:12 uur | Bericht #420963
[t]Daniel Visser ‏@asiliwebdesign
@rtvoost rolwolk #stadshagen


[t]Sebastiaan Boers ‏@sebasboers
Ook donkere wolken boven #Zwartsluis !
[t]Ruben Kin ‏@Ruben_Kin
Rolwolk boven Staphorst.


[t]Henie ‏@Heniex
Het wordt helemaal donker......#oldemarkt


[t]Agnes Rook ‏@agnesr00k
Grote #rolwolk boven Sint Jansklooster


Bron: RTV Oost
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
8 april 2014, 10:30 uur | Bericht #420968
[t]Gerrit-Jan Mondria ‏@Mondria0311
Dreigende lucht boven #stadshagen #zwolle


[t]WORLDWIDE - NIEUWS ‏@worldwidenieuws
Foto: Ook in Kampen werd het even flink donker.


[t]Ria Grootoonk ‏@riagrootoonk
Dat ziet er mooi uit: donkere wolken boven Hasselt #onweer. Straks gaat het bloesemblaadjes sneeuwen.


[t]Marco van Davenhorst ‏@mdavenhorst
Storm op komst #zwolle #onweer #storm


[t]Henry de Jong ‏@HdeJong1987
Donkere wolken pakken samen #ijsselmuiden


[t]Rutger Spek ‏@rcspek
Donkere #wolken boven #Zwolle


[t]Egbert Beens ‏@DeBoswachter
Onheilspellende lucht trek Noordwest Overijssel binnen. Molenbrug #Kampen


Bron: RTV Oost
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.621 topics, welke bij elkaar 447.251 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.486 leden.
Het nieuwste lid is Berendsen.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3627 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3627, lezen 7 mensen het topic "Winter 2010/2011 discussietopic deel 10".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Atlantisch Orkaanseizoen 2022

Volop activiteit!

Het regent niet vaker, wel harder

OnweerOnline LIVE

Woensdag 19 oktober, 20:00u, aflevering 3. Kijk nu aflevering 2 terug op YouTube!

Astronomische herfst start in stijl

Voorlopig wisselvallig

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden