Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Decatur, KS; Rawlins, KS.

26 Apr 2024 04:49:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Decatur, KS; Rawlins, KS; Sheridan, KS; Thomas, KS.

26 Apr 2024 04:31:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cheyenne, KS; Dundy, NE.

26 Apr 2024 04:31:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Graham, KS; Norton, KS.

26 Apr 2024 04:31:49

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gaines, TX.

26 Apr 2024 04:31:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gove, KS; Graham, KS; Sheridan, KS.

26 Apr 2024 03:20:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Decatur, KS; Graham, KS; Norton, KS; Sheridan, KS.

26 Apr 2024 03:20:33

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Decatur, KS; Norton, KS; Red Willow, NE.

26 Apr 2024 03:20:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Yuma, CO; Cheyenne, KS; Dundy, NE.

26 Apr 2024 03:20:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, NE.

26 Apr 2024 03:01:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cheyenne, KS; Rawlins, KS; Sherman, KS; Thomas, KS.

26 Apr 2024 02:35:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gove, KS; Logan, KS; Sheridan, KS; Thomas, KS.

26 Apr 2024 02:34:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cheyenne, KS; Sherman, KS.

26 Apr 2024 02:34:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gove, KS.

26 Apr 2024 02:34:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hitchcock, NE; Red Willow, NE.

26 Apr 2024 01:47:28
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
25 april 2014, 13:36 uur | Bericht #422053
Verticale kijk op een bui

De buien van gisteren en afgelopen nacht waren behoorlijk pittig, met onweer, hagel en plaatselijk veel regen in korte tijd. De komende dagen zullen er nog vaker buien overschuiven, want we bevinden ons in een zone van relatief lage luchtdruk en daardoor is de onstabiliteit groot. Maar wat betekent die veelgebruikte weerterm nu eigenlijk ‘onstabiel’.  We duiken in het profiel van een bui en proberen tevens uit te zoeken of er vanmiddag buien gaan ontstaan. Misschien is het voor een aantal lezers te technisch, voor hen wil ik de geruststellende woorden spreken  “hou maar in gedachten dat kwartjes niet altijd in 1 keer kunnen vallen…”.


Ze zijn toch ook wel mooi; buien. Zoals deze van gisteravond. Fraai zichtbaar de valstrepen en de opklaringen daarachter. Gefotografeerd door Wouter van Bernebeek.

We hebben al eerder op deze site verhalen geschreven over allerlei parameters die je kunt bestuderen om een zorgvuldige inschatting te maken over de omvang en kracht van buien. Lees hier bijvoorbeeld over lifted Index en over windschering. Maar deze verhalen vertellen nog steeds lang niet alles. Zoals bijvoorbeeld dat veel andere delen van je verwachting samenhangen met de buienprognose. Zo is de maximale temperatuur die je voor ogen hebt, van cruciaal effect op de sterkte van de groot uitgroeiende stapelwolk. Windrichting en –sterkte op de verschillende hoogten zijn onder andere bepalend in hoeverre een bui snel trekt of juist lang op eenzelfde plek kan uitregenen. Voor wat betreft windstoten die uit een bui komen, zijn temperatuurverschillen in en voor de bui uit van groot belang. En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

Luchtprofielen
In de plaatjes hiernaast zien we vier luchtprofielen. Dergelijke grafieken bekijken we bijna dagelijks in onze weerkamer, want ze vertellen ons veel over de lucht die nadert of zich al boven het land bevindt. Je kunt zowel naar berekeningen kijken als naar waarnemingen. Laatstgenoemde betreffen ballonoplatingen en tonen de werkelijke luchtopbouw zoals een weerballon die heeft doorgeseind. De metingen betreffen windrichting, windsnelheid, luchttemperatuur en dauwpunt. Aangezien deze per zoveel meter stijging worden doorgegeven, krijg je een perfect kijkje in de verticale luchtopbouw. Diezelfde weerselementen worden ook getoond in de diverse modelberekeningen, maar dan gaat het dus om becijferde profielen.


Afbeelding 1. Het temperatuurprofiel van 1 model voor donderdagmiddag 14.00 uur. Rechts zien we de hoogte met daarnaast de windvanen (weinig wind). De rode onderbroken streeplijn is het dauwpunt, dat vanaf een bepaald niveau daalt met de hoogte. De lijn die precies aan de rechterzijde van het rode vlak zit, is de temperatuurlijn. Het rode vlak zelf is de bui. Meer info in de tekst hieronder.

Profielen van gisteren, donderdag
Afbeelding 1 (hierboven) en 2 tonen de verwachte (berekende) luchtdrukprofielen voor gistermiddag 14.00 en 17.00 uur. Uiteraard uitgaande van de modelinformatie die op dat moment beschikbaar was, dus niet achteraf. Het betreft de berekeningen van het nachtelijke ECMWF model. Wat we zien is dat op de eerste afbeelding er op het eerste gezicht misschien een bui mogelijk is, die doorgroeit tot boven 9 km hoogte, maar het blauwe stukje onderin de grafiek geeft een hindernis weer. Dit blauwe stukje geeft aan dat op die hoogte een stijgende luchtbel (nodig voor een bui) niet warmer is dan zijn omgeving maar juist kouder. Oftewel, dit voorkomt dat stijgende luchtbellen (volgens deze berekening althans!) op die plek door kunnen groeien tot een bui. Bovendien geldt dat volgens deze grafiek de lucht behoorlijk droog is (groot ‘gat’ tussen de temperatuur- en dauwpuntslijn). In de grafiek vlak boven het blauwe vlak daalt de temperatuur van het stijgende luchtpakketje minder snel dan de omringende lucht. Dit leidt ertoe dat de lucht daar onstabiel is.


Afbeelding 2. Het temperatuurprofiel van 1 model voor donderdagmiddag 17.00uur. Het rode deel is groter, de temperatuur aan de grond is hoger opgelopen. De buien die kunnen vallen (en zijn gevallen) groeien tot meer dan 9 km hoogte. Er staat niet veel wind en de buien konden redelijk lang boven 1 plek blijven hangen.

Op de tweede afbeelding zien we dat onderin de grafiek de temperatuur een stuk hoger is geklommen, want de rode lijn staat meer naar rechts op de X-as. Dit heeft ervoor gezorgd dat de lucht vanaf de grond af (bij het beginpunt van de thermiek, zeg maar) al warmer is en bij het opstijgen continu warmer blijft dan zijn omgeving. De lucht is hier duidelijk onstabiel. Het blauwe gedeelte in de grafiek is verdwenen. De bui zelf, het gearceerde deel, is ook dikker en de lucht is minder droog. Wat er volgde weten we inmiddels; dikke buien met hagel en onweer.


Afbeelding 3. De temperatuurgrafiek van 1 model voor deze vrijdagmiddag om 14.00 uur. We zien een groot rood vlak, maar de lucht is tegelijkertijd ook erg droog, zie verhaal hiernaast. Doordat de lucht zo droog is, zal de energie voor een bui zich slechts in een paar lokale buien samenballen. Die enkele bui wordt dan wel erg pittig, met onweer en hagel. Er is overigens ook nog tegenwerking in de lagere delen van de lucht, zie blauw stukje.

Profielen van vandaag, vrijdag
Afbeelding 3 (hierboven) toont een luchtprofiel voor 14.00 uur vanmiddag van het UKMO model. Die ziet er op het eerste oog weer behoorlijk heftig uit; een breed rood vlak, tot rond 10 km hoogte uitgroeiend en als dat gebeurt, is het een forse onweersbui. Er zijn echter meer elementen te ontdekken. Zo is er onderin de grafiek, gelijk als in afbeelding 1, weer een blauw stukje ‘tegenwerking’ te ontwaren. Ook hier worden luchtstijgingsbewegingen, thermiek, op die hoogte (rond 1 km) tegengehouden. Op afbeelding 4, de grafiek van hetzelfde model van 17.00 uur is die blauwe zone doorbroken en komt de bui echt op gang.


Afbeelding 4. De temperatuurgrafiek van 1 model voor deze vrijdagmiddag om 17.00 uur. De grafiek toont een onstabiele luchtopbouw, zonder een tegenwerking onderin. Dus als er een bui komt, lijkt dat niet al halverwge de middag te gebeuren, zoals afbeelding 3 toont, maar tegen de avond, zoals in deze grafiek. Meer info in de tekst.

Of toch niet? Het hangt er bij een dergelijke luchtopbouw om… Dat heeft te maken met het dauwpunt, weergegeven door de rode onderbroken streeplijn aan de linkerzijde van de grafiek. Het dauwpunt, in samenspel met de temperatuur, geeft aan hoe vochtig of droog de lucht is. Liggen dauwpunt en temperatuur dicht bij elkaar, dan is de lucht vochtig. Zijn ze nogal ver van elkaar verwijderd, dan is de lucht droog. Het dauwpunt in afbeelding 4 ligt behoorlijk ver van de temperatuurlijn af (dat is de rechterkant van het gearceerde deel). De lucht is dus uitermate droog. Als er een bui valt, zal het een zeer lokale zijn. Eentje die veel energie uit zijn omgeving slurpt.

Afijn,  in samenspraak met veel andere informatie die we bij deze grafieken gebruiken, komen we in de weerkamer tot een uiteindelijk weerbericht aangaande de buien. En vooralsnog hebben we uitstaan dat vanaf de late middag vooral in het midden en zuiden een enkele pittige bui kan ontstaan.

weer.nl
Lees ook:

Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 239 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 239, lezen 1 mensen het topic "Cycloon houdt huis aan kust Bangladesh".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden