Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

28 Mar 2024 16:59:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
10 juni 2014, 15:53 uur | Bericht #431121
Zes doden door noodweer Duitsland



In Duitsland zijn zeker zes mensen om het leven gekomen door het noodweer. De zware onweersbuien en rukwinden leidden vooral in de deelstaat Noordrijn-Westfalen tot overlast. Volgens Duitse media bereikte de wind orkaankracht en kwamen regen en hagel met bakken uit de lucht.

In Düsseldorf overleden drie mensen die hun toevlucht hadden gezocht in een tuinhuisje waar een ontwortelde populier op viel. In Keulen en in Krefeld overleed een fietser toen zij werden geraakt door een omgewaaide boom. In Essen werd iemand geraakt door een zware tak toen hij de stormschade aan het opruimen was.

"En dat ondanks heel gedetailleerde waarschuwingen", vertelt NOS-correspondent Wouter Meijer. "De doden in dat tuinhuisje vallen in de categorie pure pech. Het was natuurlijk zo dat veel mensen door het lange weekend nog buiten waren."

Nacht in trein
Het treinverkeer in de Duitse deelstaat kwam op veel trajecten stil te liggen. Treinen in Keulen, Aken, Bonn, Düsseldorf en Duisburg konden niet meer verder rijden.

Een ooggetuige in een trein die was stilgevallen in Montabaur zei tegen de Duitse omroep WDR dat de passagiers werd gevraagd zich voor te bereiden op een nacht in de trein.

De luchthaven van Düsseldorf, die ook bij veel Nederlandse toeristen in trek is, liet vliegtuigen ruim een uur lang niet vertrekken of landen omdat er windsnelheden tot 150 kilometer per uur werden gemeten.

"Voor vandaag gelden dezelfde waarschuwingen", aldus Meijer. "In Bielefeld wordt het vandaag 33 graden, dus dan heb je dezelfde omstandigheden met opnieuw mogelijk onweer."

Bron: NOS | Gewijzigd: 3 februari 2017, 14:02 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
10 juni 2014, 17:40 uur | Bericht #431159
Antwerpenaars kunnen afval stormschade kwijt bij stad

Nog tot en met vrijdag kunnen inwoners van de stad Antwerpen het grof afval waarmee ze sinds het stormweer van de voorbije dagen zitten, kwijt in de verschillende containerparken. Er kunnen uitzonderlijk afspraakmomenten vastgelegd worden om het afval te laten ophalen en de containerparken nemen ook tijdelijk meer aan dan de gebruikelijke limiet van 2 m³ per persoon. Intussen organiseert de provincie een rondvraag onder alle Antwerpse gemeenten om na te gaan of die gebruik wensen te maken van het rampenfonds. Eens de afspraak met de stad gemaakt is, mogen de grote stukken afval dinsdag al op straat worden geplaatst. De kleinere stukken dienen in restafvalzakken van de stadsdiensten te worden meegegeven. Intussen gaat de dubbele afvalophaling van het reguliere huisvuil zoals na elke feestdag gewoon door.

Gebroken ramen
Heel wat Antwerpenaars zitten sinds het onweer en de ermee gepaard gaande hagelbuien met gebroken of gebarsten ramen en/of glazen koepels. Ook verschillende bekende gebouwen van stad en provincie hadden te lijden onder het noodweer. De stadswinkel aan de Grote Markt bleef dinsdag gesloten vanwege glas- en waterschade en bijna de hele serre van de stedelijke botanische tuin is gesneuveld, met desastreuze gevolgen voor de aanwezige planten. Het voormalige gebouw van Studio Herman Teirlinck, nu De Studio, werd dan weer geconfronteerd met de vernieling van een grote dakkoepel. Ook in het naburige Schoten zijn de gevolgen van het noodweer dinsdag nog voelbaar. Zo is een complex van drie winkels waaronder Media Markt tijdelijk gesloten vanwege schade aan het dak.

Bron: de Standaard
Every cloud has a silver lining
Waarom deze advertentie?
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 juni 2014, 19:19 uur | Bericht #431177
Spoorproblemen door blikseminslag

Tussen Ede-Wageningen en Arnhem is veel schade aan het spoor ontstaan na een blikseminslag vanochtend. Op dit traject rijden daardoor de hele dag geen treinen meer, wat overlast met zich meebrengt voor reizigers tussen Utrecht en Arnhem.

Volgens ProRail is baanapparatuur, zoals relaiskasten, over een stuk van 4 kilometer beschadigd. Ook zijn kabels doorgebrand en is een systeem voor het aansturen van overwegen verstoord.

De zaak wordt bemoeilijkt doordat het gaat om beschadigingen in en rond zes kasten met honderden kabeltjes. Pas morgenochtend vroeg zijn de problemen naar verwachting verholpen.

Ook het Nederlands-Duitse treinverkeer ondervindt hinder van het slechte weer. In Duitsland is het volgens de NS zeer slecht weer, waardoor het treinverkeer ernstig is ontregeld.

Bron: RTLNieuws
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 juni 2014, 19:29 uur | Bericht #431179
Boerenbond vraagt om snelle afhandeling schadedossiers

De Boerenbond vraagt de overheid en verzekeraars alles in het werk te stellen om de land- en tuinbouwbedrijven die tijdens het voorbije weekend schade leden door het noodweer, zo snel mogelijk te vergoeden. Er zijn nog geen cijfers bekend over de omvang van de schade. Volgens woordvoerster Anne-Maria Vangeenberghe zijn zeker een paar 1.000 boeren - vooral in West- en Oost-Vlaanderen en Antwerpen - getroffen.


VRT

De landbouworganisatie vraagt dat de overheid de onweders erkent als ramp, zodat de getroffen bedrijven beroep kunnen doen op middelen van het Rampenfonds. De hevige hagelinslagen in combinatie met felle regen en windstoten hebben immers op korte tijd grote schade aangericht, niet alleen aan gebouwen en installaties, maar ook aan gewassen. Heel wat land- en tuinbouwers, inclusief siertelers, zagen hun inkomen voor dit jaar teloorgaan.

De Boerenbond vraagt burgemeesters snel schattingscommissies samen te roepen om de schade vast te stellen. Deze vaststellingen zijn essentieel om de erkenningsprocedure als ramp op te starten, voor de latere fiscale behandeling van de geleden verliezen en discussies over de afnamecontracten voor levering van teeltproducten. Gouverneurs moeten de erkenning als ramp voorbereiden. Gezien de nakende regionalisering van het rampendossier op 1 juli vraagt de Boerenbond dat er goede afspraken gemaakt worden zodat er geen vertraging optreedt. Verzekeraars moeten hun cliënten snel duidelijkheid geven wat er onder de verzekering valt.

Bron: De Redactie
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 juni 2014, 19:40 uur | Bericht #431182
8 juni 2014 Antwerpen

Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Mike023
Lid
Woonplaats: Hoofddorp
Berichten: 93
Lid sinds: 3 jul. 2011
10 juni 2014, 20:34 uur | Bericht #431187
Kwam dit filmpje tegen op www.dumpert.nl
Onweer in duitsland

http://www.dumpert.nl/mediabase/6602664/4fef0c03/in_duitsland_was_het_pas_aan_.html

| Gewijzigd: 10 juni 2014, 20:35 uur, door Mike023
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
11 juni 2014, 08:04 uur | Bericht #431334
Jan Smeets: 'Mensen hóeven niet naar Pinkpop te komen'

De manier waarop de organisatie van Pinkpop omsprong met de 60.000 festivalbezoekers toen er hevig noodweer losbarstte, bracht veel kritiek teweeg. Grote baas Jan Smeets (69) bijt van zich af. 'Je hóeft niet naar Pinkpop te komen.'

Heeft u, ondanks al uw ervaring, de gevaren van het veranderende weer niet onderschat?
Jan Smeets: 'Het belangrijkste was om bij het publiek de rust te bewaren. Heel belangrijk is dat iedereen goed luistert naar de aanwijzingen die worden gegeven. Dat is vooral dankzij de lichtkranten en de heldere stem van Eric Corton, die iedereen bleef instrueren, gebeurd. Paniek is het slechtste wat je kan overkomen, dan gaan de mensen rennen en loop je het risico dat ze elkaar verdrukken en vertrappen.'

Was het niet beter geweest om de mensen geleidelijk af te voeren, om hoe dan ook de ergste ellende voor te zijn?
'We wisten na het laatste crisisoverleg met de burgemeester en de MeteoGroup dat het programma door zou kunnen gaan en dat Metallica het festival nog zou gaan afronden, omdat het nooit zo heftig tekeer zou gaan als misschien werd gedacht. De schade spreekt eigenlijk voor zich. Er is welgeteld één lantarenpaal geknakt.'

Maar stel: er is een bommelding en het terrein moet binnen no time leeg. Wat dan?
'Dan hebben we een probleem, want 60.000 man verplaats je niet zomaar. Maar dat is ook het laatste wat je moet willen, want alleen óp het terrein heb je ze in de hand.'

Moeten er niet meer voorzieningen komen, zodat de bezoekers zich veiliger voelen?
'Je hóeft natuurlijk niet naar Pinkpop te komen. Je kunt wel van alles willen organiseren, maar hoe ver wil je gaan? Iemand met vliegangst zal zich nooit happy in de lucht voelen. Ben je bang dat je wat overkomt of vrees je wat ontberingen, blijf dan lekker thuis. Nu het even anders is gelopen dan was voorzien, is er ineens kritiek. Op de tappunten voor het gratis water bijvoorbeeld, en de poncho's hadden voor niks moeten worden weggegeven. Ja, zo lusten we er nog wel een paar.'

Overheerst uiteindelijk wel de tevredenheid, die u een paar uur voor de weersomslag nog zo uitstraalde?
'Het blijft een van de mooiste Pinkpop-edities, met een recordaantal van 134.000 unieke bezoekers. Door de onverwachte wending op het eind gaan we wel vaart maken met een aantal aanpassingen dat al was bedacht. Zo gaan we een aantal oude masten verwijderen. Maar geen revolutionaire veranderingen dus.'

Bron: AD
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
11 juni 2014, 08:05 uur | Bericht #431335
MeteoGroup: 'Kritiek Pinkpop was op persoonlijke titel'

MeteoGroup wil de opmerking van weervrouw Margot Ribberink in Knevel en Van den Brink gisterenavond niet bevestigen. Het weerbureau zegt geen kritiek te willen uiten op de organisatie van Pinkpop en de burgemeester van Landgraaf, die het festival tijdens het noodweer van gisteren lieten doorgaan.

In het televisieprogramma Knevel en Van den Brink zei meteoroloog Margot Ribberink gisteren dat de organisatie een groot risico had genomen door de menigte niet te evacueren.

Volgens een woordvoerder van MeteoGroup was deze uitspraak op persoonlijke titel. 'We betreuren het dat een onjuist beeld is ontstaan dat MeteoGroup het optreden van de organisatie en burgemeester van Langraaf kritiseert. Er is voor ons als MeteoGroup geen aanleiding om de afwegingen en het optreden van de festivalorganisatie en de burgemeester van Landgraaf in twijfel te trekken.'

MeteoGroup geeft alleen advies over het weer. De festivalorganisatie en betrokken gemeente kunnen vervolgens zelf bepalen wat er moet gebeuren, stelt MeteoGroup. Maandagmiddag en -avond was er voordat de bui losbarstte intensief contact tussen MeteoGroup en de organisatie. Burgemeester Raymond Vlecken van Landgraaf besloot na crisisoverleg met hulpinstanties en de organisatie dat het festival gewoon kon doorgaan en dat de bezoekers niet hoefden te worden geëvacueerd.

Op Twitter circuleerden maandag berichten van familieleden over de slechte mobiele bereikbaarheid van festivalbezoekers. Ook de organisatie zelf zou slecht bereikbaar zijn geweest. Pinkpopbaas Jan Smeets herkent zich niet in deze kritiek. Volgens hem was de organisatie steeds bereikbaar voor de buitenwereld en kregen de bezoekers vanaf het hoofdpodium instructies.

'Ik heb zelf steeds kunnen bellen' zei Smeets dinsdag. 'Ik heb de bezoekers vanaf het podium gezegd dat hun ouders zich op Twitter ongerust maken. Ik raadde ze aan hun ouders zelf even te bellen om te zeggen dat ze zich geen zorgen hoeven te maken. We lichtten het publiek ook in via apps en de microfoon op het podium.'

Volgens Smeets heeft zijn organisatie ruime ervaring met verschillende weersomstandigheden. Zo stonden rond het festivalterrein bliksemafleiders opgesteld. Hij heeft er zelf blikseminslag gezien. 'Ze kosten een paar centen, maar dan heb je ook wat.'

Bron: AD
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 juni 2014, 11:58 uur | Bericht #431364
Drie winkels nog altijd dicht na hagelstorm

De hagelstorm klettert nog na in Schoten. Verscheidene bedrijven op de Bredabaan bleven dinsdag dicht voor noodherstellingen aan het dak. De honderden gaatjes blijken er nu zelfs duizenden te zijn. Ook een tenniscentrum is zwaar getroffen.

Liefst 65 oproepen kreeg brandweer Schoten te verwerken. Gek genoeg bleef de schade in de omliggende gemeenten beperkt tot vooral afgewaaide takken. Eliane Van den Bulck uit Kapellen stond dinsdag voor de gesloten deur van hobby- en tekenmateriaalwinkel Lucas Creativ in Schoten op de Bredabaan, op de grens met Brasschaat. "Mijn zoon Ben studeert voor architect en moet volgende week zijn eindwerk inleveren. Hij heeft héél dringend balsahoutstokjes nodig."


Foto Sarah Van den Elsken

Maar Patrick Rottiers, zaakvoerder van het Schotense Lucas-filiaal, kon de smeekbede van Eliane onmogelijk beantwoorden. "We zijn verzegeld en mogen van de brandweer geen klanten binnenlaten. Er zitten 180 gaten in het dak. Ik ben hier maandagochtend om 7u toegekomen omdat het alarm was afgegaan. Het water gutste naar beneden. Computers, catalogi, vasttapijt: alles is verloren."

Aan de andere kant in de wijk Koningshof, tegen de grens met 's Gravenwezel, zijn drie van de zes terreinen van de Gym Tennis Club in de Alice Nahonlei onbespeelbaar. Het boogdak is over een oppervlakte van duizend vierkante meter doorzeefd met duizend gaatjes, die voorlopig met loodtape worden gedicht, want het dekzeil van de brandweer en Civiele Bescherming was veel te klein. Voor zaakvoerder Marc Beyens is het al de vierde keer sinds de opening in 1975 dat zijn club waterschade oploopt
.

Een geluk bij een ongeluk: het is zomerseizoen, waardoor veel tennisliefhebbers buiten spelen. "Als het niet regent tenminste", zegt Beyens, terwijl hij naar de dreigende grijze wolken wijst. Tegen het mastertoernooi in september hoopt hij dat er een nieuw dak ligt. "Zelf woon ik in Kapellen, waar geen hagel viel, maar veel klanten die in de buurt wonen, hebben schade aan hun huis of wagen."

Bron: GVA
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
11 juni 2014, 17:01 uur | Bericht #431397
Op een mooie pinksterdag...

De afgelopen dagen hebben we geschreven over het (plaatselijke) noodweer dat we in het lange pinksterweekeinde hebben gehad. Vandaag gaan we dieper in op de weerkundige ‘randverschijnselen’ die zich in, en in de nabijheid van grote onweerscomplexen voordoen. Wat dat betreft vormde het afgelopen weekend een fraai praktijkvoorbeeld. We kijken hoe zich dat allemaal afspeelde, bezien vanuit Bennekom, waarbij de nadruk ligt op maandag 9 juni.

Warm, maar onweersachtig
Het zat al dagen in de verwachting. Het pinksterweekend zou warm verlopen, maar ook onstabiel. Naast zonneschijn, zouden zich ook regen- en onweersbuien gaan ontwikkelen. Probleem met een dergelijke verwachting is dat van tevoren moeilijk is aan te geven wáár en wanneer precies die buien gaan vallen. Wat juist het afgelopen weekend gebeurde (als ook gisteren en zelfs vanochtend nog), is dat we naast de ‘namiddag’ buien, tevens in de nacht en ochtend  te maken kregen met restanten van buien die de dag tevoren boven Frankrijk waren ontstaan. Deze buirestanten werden door de diverse weermodellen soms heel slecht opgepakt, waardoor de meteorologen moesten afgaan op de actuele weersituatie en daarop moesten participeren, het zogenaamde ‘nowcasten’.

Eerste pinksterdag
Op eerste pinksterdag hadden we te maken met een tamelijk uitgebluste bui, die juist rond het middaguur wat lichte regen veroorzaakte en al de hele tweede ochtendhelft de zon aan het oog deed onttrekken. Aan de Netatmo registratie van temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk te Bennekom (zie hiernaast) is te zien dat de temperatuurstijging hierdoor werd afgebroken. Zodra het begon te regenen, ging ook de luchtvochtigheid omhoog.

In de loop van de middag trok de bui echter weg en werd het alsnog een vrij zonnige en warme middag, waarbij het kwik nog tot rond 25 graden wist op te lopen. Wat we daarbij vaak zien is, dat de maximumtemperatuur laat in de middag wordt bereikt en dat de temperatuur daarna ook nog lang in de buurt van dat maximum blijft. Pas na 19 uur begon de temperatuur echt aan een daling.


Registratie van het Netatmo weerstation te Bennekom, op zondag 8 juni 2014 (eerste pinksterdag). Van boven naar beneden: temperatuur, luchtvochtigheid en luchtdruk. Alle afbeeldingen en foto’s zijn gemaakt door Tom van der Spek.

Tweede pinksterdag
Het echte vuurwerk vond plaats op tweede pinksterdag. Opnieuw naderde er al in de ochtend een bui vanuit het zuiden die, tegen de verwachting in, niet in de loop van de ochtend uitdoofde, maar zelfs verder activeerde.


WeatherPro radarbeeld van de naderende onweersbui op 9 juni 2014.

Wellicht werd dit veroorzaakt doordat de bui in een gebied kwam waar in de onderste lagen van de atmosfeer een noordoostelijke wind stond, terwijl de bui zélf door een zuidelijke stroming op middelbaar en hoger niveau in de atmosfeer naar het noorden werd gevoerd. Voor de bui uit was het ook nog zonnig en steeg het kwik rap tot boven 25 graden, in Bennekom werd zelfs 27 graden aangetikt. Zo zoog de bui dus als vanzelf een hele portie warme en vrij vochtige lucht aan, aan de voorzijde, een prima voeding!

De verschijnselen waren er dan ook naar. Door de grote winschering (verandering in windrichting en snelheid) ontstonden er uiterst ‘woelige’ luchten aan de voorzijde van de bui, wat hieronder op de (niet bewerkte) foto is te zien. Even later doemde ook een zogenaamde wolkenkraag op, een ‘plankwolk’ (shelfcloud), die de grens markeert daar waar de (zware) regen uit de bui valt, wat gepaard gaat met windstoten.


Op nadering van deze bui, werden zeer ‘woelige’ luchten gezien in Bennekom. Alle hier geplaatste foto’s zijn trouwens onbewerkt.


Deze wolkenkraag, shelfcloud of ‘plankwolk’ markeert de grens van de zware windstoten en de hevige regen. Die laatste zou Bennekom-West net gaan missen.

De Netatmo registratie van deze dag te Bennekom, staat ook hieronder. Wat meteen in het oog springt, is de enorme temperatuurval tijdens het losbreken van de bui. Het kwik ging méér dan zeven graden omlaag, van 27,2 naar 19,9 graden. Te zien is dat de luchtvochtigheid veel minder heftig reageert en dat kwam omdat de zware regen spreekwoordelijk tot de voordeur kwam, maar uiteindelijk net naar het oosten afboog. Er vielen wat dikke druppels, maar de oogst bedroeg slechts 0,4 mm…


Netatmo registratie van maandag 9 juni 2014 (tweede pinksterdag).

De bui trok rap door en de opklaringen daarachter diende zich snel aan. De temperatuur herstelde zich spoedig en in de namiddag werd het nog ruim 25 graden. Heel fraai was ook de achterkant, het zogenaamde aambeeld van de bui (zie foto) te zien, toen deze wegtrok. Hierin zijn soms ook zogenaamde buidelwolken (Mammatus) te zien, maar in Bennekom waren die ditmaal slechts zeer zwak ontwikkeld. Ook deze wolken worden veroorzaakt door de heftige verticale luchtbewegingen in de nabijheid van zo’n bui.


Zicht op het wegtrekken van de onweersbui, met rechts de wolkensluiers van het aambeeld, dat bestaat uit ijskristalletjes.

De Pinkpop ‘pannenkoek’
Over wat er daarna gebeurde, hoeven we niet veel woorden meer vuil te maken. Terwijl de eerste bui wegtrok, kwam de volgende al boven Noordwest-Frankrijk tot ontwikkeling en deze zware bui trok in de avond naar Limburg en vervolgens Duitsland in. Deze bui groeide tot een enorm exemplaar uit, waarbij de buientop, het aambeeld, halverwege de avond zo snel uitdijde in alle richtingen, dat deze zich aan de zuidkant zelfs nog tegen de heersende windrichting in, nog iets naar het zuiden wist uit te breiden. Uiteindelijk werd deze ‘pannenkoek’ nog groter dan de hele Benelux! (zie hieronder).


Links: WeatherPro satellietbeeld van 17.15 uur. De onweersbui van eerder die middag ligt boven Noord-Duitsland, terwijl vanuit het zuidwesten de ‘Pinkpop’ bui nadert. Rechts: Om 21.30 uur is deze ‘pannenkoek’ nog groter geworden dan de hele Benelux!

In Bennekom leverde deze bui slechts wat gedruppel op en zelfs nog een paar ontladingen. Rond zonsondergang werd duidelijk hoe ver we eigenlijk kunnen kijken. Hoewel om 21.30 uur de (noord)westelijke begrenzing van deze wolk royaal boven de Noordzee was te vinden, wist de zon, vlak voor hij onderging, nog juist fel onder de bui door te schijnen!

En daarmee waren we er nog niet. Nieuwe buien ontwikkelden zich boven West-Frankrijk en de volgende ochtend vroeg, lag de volgende ‘pannenkoek’ boven ons hoofd, ditmaal wél met flink wat regen (9 mm), actief onweer en zware windstoten.


Hoewel de rand van de bui royaal boven de Noordzee ligt (zie vorige foto), weet in Bennekom de ondergaande zon er fel onderdoor te schijnen!

Onweersneuzen
Op de Netatmo registratie van 9 en 10 juni, valt ook het onrustige luchtdrukverloop op. Een uitvergroting hiervan, afkomstig van de ipad, is hieronder te zien. De luchtdrukverstoringen links zijn veroorzaakt door het ‘Pinkpop’ complex, de verstoring rechts door de bui de dinsdagochtend vroeg passeerde.


Detail van de luchtdrukregistratie van het Netatmo weerstation te Bennekom, op 9 en 10 juni 2014. Er zijn diverse grote ‘onweersneuzen’ zichtbaar.

Grote buien verstoren het luchtdrukpatroon behoorlijk. De regen en de windstoten die letterlijk uit de bui vallen, veroorzaken een flinke temperatuurval, zoals we zagen. Koude lucht is echter ook zwaar, en veroorzaakt hierdoor een luchtdrukstijging.  Uiteraard wordt dat verschil, zodra de bui doortrekt, opnieuw gecompenseerd en dat zien we rechts gebeuren.

In geval van de passage van de Pinkpop bui, zien we juist een luchtdrukdaling, die veroorzaakt is door sterk stijgende luchtstromen meer aan de rand van de bui, waardoor er aan de grond juist een relatief tekort aan lucht ontstaat. Uiteraard is het verhaal nog wat ingewikkelder, maar daarmee is ook verklaard waarom de wind in en nabij grote buien zo sterk kan variëren in zowel kracht als richting.


WeatherPro neerslagradarbeeld van de hele bui. De echo’s boven Duitsland worden onderschat, omdat de radar door de hele bui heen moet kijken, om die te zien.

Tijdens het relatieve luchtdrukpiekje kort na 23 uur op 9 juni traden er zware windstoten op uit het noordoosten, waarmee een portie lucht met een daalstroom uit de bui, over Bennekom werd uitgestort. Deze ‘downbust’ ging echter niet gepaard met regen. Net als met een föhnwind, daalde de temperatuur hierdoor nu niet, maar liet zelfs een (kleine) stijging zien, dit tegen de dagelijkse gang in! Geheel in lijn hiermee, ging de luchtvochtigheid juist omlaag, want dalende lucht droogt uit en warmt op.

De tweede onweersneus, opgetekend op dinsdagochtend, is er een volgens het boekje. De zware windstoten, gecombineerd met hevige regen veroorzaken ditmaal een felle luchtdrukstijging van ruim zes (!) hPa, die later weer goeddeels werd gecompenseerd. En zo zien we hoe een registratie van het weer kan helpen om de natuurkundige processen zoals die in de atmosfeer spelen, nader te begrijpen.


De volgende ‘pannenkoek’ brengt dinsdagochtend vroeg wederom onweer, windstoten en ditmaal ook flink wat regen. WeatherPro satellietbeeld.

Bron: MeteoGroup

weer.nl
Lees ook:

| Gewijzigd: 3 februari 2017, 14:03 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 juni 2014, 20:05 uur | Bericht #431421
Man die verdronk in onweer gevonden

De Poolse man die maandag verdwenen was op een meer in Mol, is dood teruggevonden. De man van 32 is verdronken toen het rubberbootje waarin hij ronddobberde kantelde door een plotse windstoot. Duikers hebben het gebied maandag helemaal uitgekamd, maar ze vonden toen niks. Vanmiddag hebben ze zijn lichaam wel gevonden met sonarapparatuur. Het lag op 20 meter diepte.



Bron: HLN/VTM
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
11 juni 2014, 23:23 uur | Bericht #431437
Gevaarlijke masten weg bij Pinkpop



De organisatie van Pinkpop gaat vier permanente hoge lichtmasten van het festivalterrein weghalen. "Die dingen zijn veel te gevaarlijk", zegt Pinkpop-baas Jan Smeets tegen de Limburgse zender L1. De masten hadden eigenlijk al eerder verwijderd moeten worden, maar het bedrijf dat ze weg moest halen, kreeg dat niet op tijd voor elkaar. De hoge masten worden nu alsnog binnen vier weken afgebroken.

Probleem
"Ze staan tussen de mensen. Dat is niet goed", zegt Smeets. "Als iemand tegen zo'n mast had geleund terwijl de bliksem insloeg, dan hadden we een probleem gehad." Pinkpop werd maandag getroffen door fiks noodweer. In een kwartier tijd waren er 1600 bliksemontladingen boven het terrein in Landgraaf. De bliksem trof ook de lichtmasten.

Bron: NOS | Gewijzigd: 3 februari 2017, 14:03 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Mogenar
Lid
Woonplaats: Antwerpen
Berichten: 177
Lid sinds: 11 jun. 2012
12 juni 2014, 18:24 uur | Bericht #431455
Estofex van toen, met overlay van ESWD. Wat toch opvalt is dat de meeste wind- en hagelschade zich net buiten de lv 3 zonde bevindt. Nogmaals een aanduiding dat onweer nooit exact te voorspellen valt. 

Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
14 juni 2014, 08:39 uur | Bericht #431503
42.000 geblutste auto's door onweer, herstel kan halfjaar duren

De Belgische autoverzekeraars zijn druk bezig om de schade op te meten van de felle hagelstormen van vorig weekend. Volgens een schatting gaat het om minstens 42.000 wagens die gerepareerd moeten worden. De totale kosten lopen in de miljoenen euro's. Dat bericht Het Nieuwsblad vandaag. Het uitblutsen van wagens is een secuur werkje, dat tijd vraagt. "Alles bij elkaar neemt de herstelling een volledige tot anderhalve dag in beslag", klinkt het bij de carrossiers. En doordat het om zoveel auto's gaat en een expert van de verzekering voor alle schadegevallen een bestek moet opmaken, kan het een tijdje duren vooraleer je aan de beurt bent. "We schatten alle hagelschade voor het einde van dit jaar te kunnen herstellen."

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
17 juni 2014, 07:55 uur | Bericht #431576
Pinksterstorm wellicht erkend als algemene ramp

De hagelstormen van het Pinksterweekend worden wellicht erkend als "algemene ramp". Zo kunnen alle Belgen die schade hebben geleden aanspraak maken op een vergoeding. Dat schrijft Het Laatste Nieuws.

In Het Laatste Nieuws erkent Georges Pletinckx, diensthoofd van het Rampenfonds, dat zijn medewerkers een algemeen rampdossier opstellen. Het is de regering die uiteindelijk de knoop doorhakt.

Automobilisten die schade leden door hagel maar geen omniumverzekering hadden, kunnen zo toch nog een deel van de geleden schade recupereren. Naar schatting 42.000 wagens werden door hagel getroffen.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Sanwa
Lid
Woonplaats: winkel
Berichten: 5550
Lid sinds: 3 jul. 2009
17 juni 2014, 09:47 uur | Bericht #431585
Al 7.200 schademeldingen uit Sint-Niklaas voor erkenningsaanvraag

In Sint-Niklaas zijn er al 7.200 schademeldingen van de hagelstorm van iets meer dan een week geleden. Inwoners kunnen nog tot woensdagavond via de website van de stad of een gedrukt formulier een aangifte doen. De Oost-Vlaamse gouverneur Jan Briers vroeg alle getroffen gemeenten en steden om meer informatie over de schade met het oog op een aanvraag tot erkenning als ramp bij de federale minister van Binnenlandse Zaken. Sint-Niklaas was op maandag 9 juni een van de steden die erg zwaar getroffen werd door de hagelstorm.


Sint-Niklaas werd zwaar getroffen door de hagelstorm van 9 juni. Foto: Geert De Rycke

‘Het is de bedoeling een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van alle schade die de hagelstorm veroorzaakt heeft, zowel verzekerde als niet-verzekerde schade’, meldt het stadsbestuur. ‘Ook schade aan bedrijfsgebouwen, monumenten, openbare instellingen en voertuigen op het grondgebied van Sint-Niklaas van personen die in een andere gemeente wonen, komt in aanmerking om door te geven voor de aanvraag bij het rampenfonds.’

Als de ramp erkend wordt, zal aan de inwoners gevraagd worden om een gedetailleerd dossier op te maken voor de vergoeding van de niet-verzekerde schade. Het stadsbestuur benadrukt evenwel nogmaals dat de inwoners in eerste instantie contact moeten opnemen met hun brandverzekeraar om de geleden schade te melden en vergoed te krijgen.

Bron: De Standaard
Bekijk het van de zonnige kant, de meeste regen valt naast je.
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
17 juni 2014, 20:04 uur | Bericht #431601
Hagelschade toch terugbetaald



Bron: VTM
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
19 juni 2014, 21:58 uur | Bericht #431669
Al 116 miljoen euro schade in Evergem en Sint-Niklaas

 In Evergem en Sint-Niklaas werd voor respectievelijk 31,5 en 85 miljoen euro schade opgemeten na de hagelstorm van Pinkstermaandag. Dat melden de gemeentebesturen.

Het stadsbestuur van Sint-Niklaas ontving 11.734 schademeldingen. "Eén derde van de gebouwen op het grondgebied werd getroffen", aldus burgemeester Lieven Dehandschutter (N-VA). "Grote schadelijders zijn enkele bedrijven, vooral in Belsele, maar bijvoorbeeld ook het stadspatrimonium, met 300.000 tot 450.000 euro kosten."


De pinksterstorm richtte enorm veel schade aan. © belga.

De brandweerzone Waasland kreeg 2.350 oproepen voor hulp en bijstand, waarvan 1.700 op het grondgebied van Sint-Niklaas. "Samen met de korpsen van de omliggende gemeenten zorgde de Sint-Niklase brandweer voor 2.000 tussenkomsten", aldus Dehandschutter. "De brandweerlui werden op het terrein vaak aangesproken door buren van de melder, die zelf geen aanvraag hadden gedaan. Daardoor ligt het aantal tussenkomsten hoger dan het aantal oproepen." Het stadsbestuur zegt daarom de brandweer te danken voor het engagement tijdens de lange dagen, net als de burgers voor de hulpvaardigheid en de solidariteit en de vele bedrijven voor de inzet bij de herstellingen.

In Evergem zegt burgemeester Joeri De Maertelaere (N-VA) dat er 5.100 schademeldingen binnenkwamen. De totale kosten worden daar op 31,5 miljoen euro geraamd.

De federale diensten van gouverneur Jan Briers verwerken momenteel de meldingen van de steden en gemeenten, maar een zicht op de totaal geraamde schade in Oost-Vlaanderen is er nog niet, omdat donderdagavond nog maar de helft van de gemeenten gegevens doorgaf.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Debbieke
Lid
Woonplaats: knesselare. oost-vlaanderen belgië
Berichten: 8924
Lid sinds: 7 aug. 2008
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
20 juni 2014, 18:28 uur | Bericht #431690
Voor ruim 185 miljoen euro stormschade in Oost-Vlaanderen

 De onweersschade tijdens het Pinksterweekend in Oost-Vlaanderen wordt op ruim 185 miljoen euro geraamd. Dat (voorlopig bedrag) berekende het kabinet van gouverneur Jan Briers op basis van informatie die 59 van de 65 steden en gemeenten meedeelden.

De meeste schade werd opgemeten in Sint-Niklaas (9.987 dossiers voor 85 miljoen euro schade), Evergem (5.100 dossiers/31,5 miljoen euro), Lokeren (2.775/23,4), Gent (1.355/19,5), Kruibeke (800/12,3), Waasmunster (1.100/8) en Knesselare (570/2,5). De onweders zorgden vooral voor veel hagelschade.

"Veel burgers, maar ook bedrijven, hebben de voorbije dagen een inventaris opgemaakt van de schade", zegt gouverneur Briers. "Ondertussen zijn verzekeringen aangesproken voor een vergoeding, maar niet iedereen en alles zal op die manier kunnen worden vergoed."

Briers wijst erop dat het Rampenfonds in dergelijke gevallen een oplossing kan bieden. Nadat zijn diensten de schade bij alle Oost-Vlaamse gemeenten in kaart brachten, zal volgende week een geactualiseerd dossier ingediend worden bij de directie Rampenschade van de FOD Binnenlandse Zaken. "Ik zal ook aandringen bij de minister van Binnenlandse Zaken om haar onderzoek zo snel als mogelijk op te starten", aldus nog Briers.

Het is aan de federale ministerraad om uiteidelijk de knoop door te hakken. "Het is moeilijk in te schatten wanneer de beslissing tot al dan niet erkennen wordt genomen. De laatste erkende algemene ramp in Oost-Vlaanderen was de windhoos van 5 februari 2013 die vooral Oosterzele trof. Deze werd na 9 maanden erkend. De langdurige regenval en overstromingen van 11 tot 17 november werden echter al binnen de maand erkend", aldus Briers.

Bron: HLN
Mijn twitter: https://twitter.com/#!/debbietje128
Onweersdagen: 0
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
23 juni 2014, 18:56 uur | Bericht #431732
Hagelstorm kost verzekeraars 340 miljoen

De hagelstorm van het voorbije pinksterweekend in ons land kost de verzekeraars naar schatting 340 miljoen euro. Dat blijkt uit een eerste balans van sectorfederatie Assuralia. Het aantal schadedossiers wordt op 142.680 geraamd: 87.220 in de brandverzekering en nog eens 55.460 voor de omniumverzekering. Ter vergelijking: de Pukkelpopstorm in 2011 leidde tot 58.000 schadedossiers, een pak minder dus.

Assuralia merkt op dat er in het pinksterweekend schade was van Wingene tot in Saint-Hubert. "In alle hoeken van het land zorgden hagel en wind voor ravage", luidt het.

De schadediensten van de verzekeringsbedrijven draaien nog steeds op volle toeren. Uit een eerste balans blijkt dat er alles samen voor 340 miljoen euro moet worden vergoed. Het grootste deel -214 miljoen- is schade aan gebouwen. Gemiddeld bedraagt die 2.460 euro per dossier. Voor schade aan voertuigen moet zowat 126 miljoen euro worden opgehoest, of gemiddeld 2.275 euro per voertuig.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.842 topics, welke bij elkaar 448.334 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 170 mensen aan het browsen op het forum. 3 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 170, lezen 3 mensen het topic "Estofex Level 3 forecasts".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden