Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scurry, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Fisher, TX.

24 Apr 2024 00:56:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 00:45:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

23 Apr 2024 23:56:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:19:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:03:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alger, MI; Marquette, MI.

23 Apr 2024 19:07:37

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

23 Apr 2024 17:00:01

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:04

De temperatuur bij Buzenol is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gage, NE; Jefferson, NE; Saline, NE.

23 Apr 2024 07:21:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gage, NE; Pawnee, NE.

23 Apr 2024 07:00:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, MT; Garfield, MT; McCone, MT; Prairie, MT; Valley, MT.

23 Apr 2024 01:11:40

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dawson, MT; McCone, MT; Richland, MT; Roosevelt, MT; Valley, MT.

23 Apr 2024 00:17:24
Actueel
1 / 4

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 juli 2014, 12:37 uur | Bericht #433776
Tropische temperaturen in Nederland

Nederland gaat enkele hete dagen tegemoet. Vrijdag wordt het in grote delen van het land tropisch warm met temperaturen tussen de 30 en 33 graden. Zaterdag houdt de hitte ook nog aan.


Hitteplan van kracht in Nederland

Op vrijdag werden de eerste tropische temperaturen gemeten in Eindhoven en Hoek van Holland.

In het hele land is het Nationaal Hitteplan van kracht. Dat betekent dat het nodig is om maatregelen te nemen om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken, zo stellen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het weerinstituut KNMI.

Zo zijn ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht kwetsbaar bij hitte. Zondag wordt het iets koeler en is er kans op onweer, maar het ziet ernaar uit dat de zomerse warmte ook de hele volgende week aanhoudt.

Bron: NU | Gewijzigd: 3 februari 2017, 10:59 uur, door Joyce.s
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 juli 2014, 14:51 uur | Bericht #433788
Officieel eerste tropische dag van het jaar

De eerste tropische dag van 2014 is een feit. Vorig jaar werd het een maand eerder tropisch.

Rond 13.50 uur werd in De Bilt de 30 gradengrens overschreden en kunnen we spreken van een officiële landelijke tropische dag. In Eindhoven is het momenteel het warmst met een tempeatuur rond de 32 graden.

Er wordt gesproken van een lokale tropische dag als de temperatuur stijgt boven de 30 graden op een bepaalde plaats in Nederland. Voor een officiële tropische dag moet het KNMI in De Bilt een temperatuur van minimaal 30 graden meten. Daarvan was dit jaar tot vandaag nog geen sprake.

Om 12.10 uur ging het kwik in Eindhoven en Hoek van Holland vandaag als eerste door de 30 gradengrens.

Na een warme zomeravond volgt een zeer zachte zomernacht. In Zeeland en in de grote steden daalt de temperatuur niet beneden 20 graden en is sprake van een zogenaamde tropennacht.

Bron: NU
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Waarom deze advertentie?
Ries
Lid
Woonplaats: Brouwershaven
Berichten: 4470
Lid sinds: 3 jul. 2010
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
18 juli 2014, 14:56 uur | Bericht #433790
KNMI en RIVM waarschuwen voor de hitte. Vrijdag en zaterdag wordt het op veel plaatsen tropisch warm met temperaturen ruim boven de 30 graden bij een matige tot sterke zonkracht.


Veel mensen ervaren hitte als een welkome periode van terras- en strandbezoek, voor anderen kan hitte juist een bedreiging zijn voor de gezondheid (foto: Jannes Wiersema)

Zondag doet de temperatuur een stapje terug en is er kans op onweer, maar ook volgende week houdt de zomerse warmte aan. Ook ‘s avonds blijft het warm en in de nacht komt de temperatuur op veel plaatsen nauwelijks onder de 20 graden. Het KNMI spreekt van een tropische nacht als de minimumtemperatuur 20 graden of hoger is.

Het Nationaal Hitteplan van kracht. Dat betekent dat het nodig is om maatregelen te nemen om gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen te beperken. Meer informatie over het hitteplan is te vinden bij het RIVM.

Ondanks de flinke regenbuien eerder deze maand is de bodem in sommige delen van Nederland droog. Het KNMI brengt de droogtesituatie in ons land in kaart met het tekort aan neerslag. Het potentieel neerslagtekort wordt berekend uit de hoeveelheid regen verminderd met de verdamping gedurende het groeiseizoen tussen april en september.

In de westelijke helft van het land is het neerslagtekort opgelopen tot 100 á 150 mm. In het oosten is meer regen gevallen en is op een aantal plaatsen sprake van een neerslagoverschot. Door het zonnige en zeer warme weer zal er de komende dagen veel water verdampen (zo’n 3 tot 5 mm per dag) waardoor het neerslagtekort snel oploopt

Bron: KNMI
Freedom is not worth having if it does not include the freedom to make mistakes.
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
18 juli 2014, 19:01 uur | Bericht #433815
Vlaanderen kreunt onder de hitte

Op verscheidene plaatsen in West-Vlaanderen is het hitteplan in werking getreden. Dat blijkt uit een rondvraag vrijdagmiddag. De steden Brugge, Kortrijk en Oostende zien speciaal toe op oudere inwoners. Ook in Antwerpen, Mechelen en Turnhout worden maatregelen genomen.

Voor velen is het mooie en warme weer welgekomen, maar de tropische temperaturen zijn niet voor iedereen goed. Vooral ouderen kunnen last hebben van het warme weer, en daarom is het hitteplan in verschillende steden en gemeenten van kracht gegaan.

“Wij hebben eerder deze week al een interne mail verstuurd dat er nauwlettend moet toegezien worden op oudere mensen”, aldus Claudine Vergison van het OCMW in Brugge. “We zorgen in rusthuizen en woonzorgcentra voor extra koeling. Zo hebben we frisse voetbadjes en zorgen we ervoor dat ouderen genoeg vocht innemen. Dat gebeurt niet enkel met water, maar ook met ijsjes of pudding.”

“De zorg is voor iedere hulpbehoevende ook anders”, voegt Vergison eraan toe. “Er zijn mensen die zeker mogen profiteren van het goede weer. Zo zijn er voldoende parasols en flessen zonnecrème. En er is ook nog een verschil tussen de rusthuizen onderling. Oude rusthuizen met hoge plafonds kunnen het fris houden, in nieuwere rusthuizen is er ventilatie voorzien.”

Ook hulpbehoevenden in een thuissituatie worden in de gaten gehouden. Dat kan door langs te gaan, maar ook door telefonisch de mensen te waarschuwen voor de hitte. “Dat is zowat de omgekeerde procedure als bij vrieskou”, stelt Vergison.

Ook in Kortrijk houdt men een oogje in het zeil. Opmerkelijk daarbij is dat Kortrijk een beroep doet op burgerparticipatie en iedere inwoner vraagt alert te zijn. “Als buur, familielid of vriend even aanbellen en polsen of je ergens mee kan helpen, het kan genoeg zijn om grotere problemen te voorkomen”, klinkt het. Bij problemen kan iedereen telefonisch of per mail terecht op een gratis meldpunt. En op de website van de stad staan er aantal handige tips om het warme weer zo aangenaam mogelijk te beleven.

In Oostende is het zogenaamde zomernoodplan van kracht en is er een noodnummer ingesteld voor senioren vanaf 60 jaar: 0498 92 91 21. In rusthuizen is er extra waterbedeling, en worden zonneweringen al van ‘s morgens neergelaten. Bedlegerige patiënten worden om het anderhalf uur opgefrist en in een andere houding gelegd. Het Sociaal Huis vraagt inwoners net zoals in Kortrijk waakzaam te zijn voor jongeren, ouderen en zieken.
Ook in Brussel is het hitteplan in werking getreden. Het plan houdt in dat de Buurthuizen, een netwerk van 14 onthaal- en vrijetijdscentra, regelmatig contact opnemen met kwetsbare personen en kruiken en veldflessen met water verdelen. Ook in de rusthuizen van het Brusselse OCMW is een hitteplan in werking getreden.

Ook Antwerpen, Mechelen en Turnhout nemen maatregelen. In de gemeentelijke rusthuizen van Antwerpen en Turnhout gaat het personeel extra langs de kamers om de bewoners te controleren op uitdrogingsverschijnselen. De bewoners worden ook aangemoedigd om veel te drinken.

In Mechelen worden soortgelijke maatregelen genomen. "In de woonzorgcentra is nu een hitteplan van kracht", zegt woordvoerder Caroline Verschaeren. "Mensen kunnen verder ook samengebracht worden in ruimtes waar airco voorzien is. Er wordt gevraagd naar het dragen van lichte kledij en ook het verfrissen van gezicht, hals en polsen." Bovendien worden de bewoners zo weinig mogelijk blootgesteld aan zon, en wordt hen gevraagd zich zo weinig mogelijk in te spannen.
Vanuit de provincie worden voorlopig nog geen concrete maatregelen getroffen, maar blijft men de situatie opvolgen, rekening houdend met de hitteplannen van de federale overheidsdienst Volksgezondheid.

Bron: de Standaard
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
18 juli 2014, 19:11 uur | Bericht #433817
Blijf alert voor onweer boven TML

Het wordt dit weekend bakken. Op zaterdag kunnen de temperaturen oplopen tot wel 34 graden. Maar ook de luchtvochtigheid gaat omhoog, wat betekent dat de kans op onweer gevoelig toeneemt. Vooral zaterdagnacht is het oppassen geblazen. Plaatselijk kan het onweer erg hevig zijn met veel regen, rukwinden en zelfs hagel. Ook de festivalgangers op Tomorrowland passen in de nacht van zaterdag op zondag beter op voor zwaar onweer, dat zegt onze weerman Frank Duboccage. Hij roept op om alert te blijven voor mogelijk onweer. Ook zondag is het nog onweerachtig, maar dan wordt het wel gevoelig frisser. De maxima komen dan niet boven de 23 graden.

Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
18 juli 2014, 19:14 uur | Bericht #433818
Kust maakt zich op voor topweekend

De toeristische sector aan de kust maakt zich op voor een druk verlengd weekend. 'Na een eerder rustige start in juli is het zomerseizoen op volle snelheid gekomen', aldus regiomanager Geert Hoorens van Westtoer.

De eerst twee weken van juli kenden een eerder rustig verloop. Dat was onder meer te wijten aan het mindere weer, al merkt Westtoer op dat de eerste week van juli traditioneel minder kustgangers lokt dan in vol vakantieseizoen. Maar vanaf nu is het goed druk aan de kust.

Zo stevent de hotelsector af op een bezettingsgraad rond de 90 tot 95 procent. Ook de immosector ziet een stevige stijging in het aantal aanvragen, zowel uit binnen- als buitenland. Voorlopig halen ze hetzelfde hoge niveau als vorig jaar. En ook campings en kampeerverblijven doen het goed. In het voorjaar verloor die laatste sector wat aan marktaandeel ten opzichte van de hotelsector, maar nu loopt het goed vol en stromen de aanvragen vlot binnen.

De kust verwacht dit verlengde weekend, met als uitloper de Belgische nationale feestdag, ook 200.000 dagtoeristen. Westtoer is dan ook van mening dat het vakantieseizoen nu pas echt op gang is geschoten.

Bron: Het Nieuwsblad
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
18 juli 2014, 19:23 uur | Bericht #433822
Aanhoudend warm, zondag mogelijk zwaar onweer



Een hogedrukgebied boven Scandinavië heeft de zomer volop in het zadel geholpen en het lijkt erop dat dit weersysteem nog wel even boven het noorden van Europa blijft liggen waardoor het ook volgende week ronduit zomers is.

Tropisch warm
Vandaag en morgen zijn ronduit tropische dagen. Vandaag wordt het 30 tot 34 graden en morgen kan het lokaal zelfs 35 graden worden. De hoogste temperaturen worden verwacht in Brabant en Limburg. Overigens wordt het ook aan zee behoorlijk warm. De afgelopen dagen zorgde een zeewind ervoor dat de warmte op de Hollandse stranden nog goed uit te houden was, maar zowel vandaag als morgen blijft een zeewind uit en wordt het ook in bijvoorbeeld Hoek van Holland, Scheveningen of Zandvoort 30 graden (of meer).

Iets minder warm is het vandaag op de Waddeneilanden, het wordt er een graad of 26. Morgen wordt het ook op de Waddeneilanden wel tropisch warm met maximaal 30 of 31 graden. Voor de Waddeneilanden bestaat er zelfs een mogelijkheid dat we nieuwe record wat betreft de maximumtemperatuur kunnen bijschrijven in de klimaatboeken. Tot nu toe staat het record voor Terschelling op 31,0 graden (gemeten op 9 juli 2010) en voor Vlieland op 30,5 (gemeten op 7 juni 1996). Mogelijk wordt het hier morgen nog net iets warmer.

Plaknacht
Niet alleen overdag, maar ook `s nachts zijn de temperaturen hoog. Afgelopen nacht daalde het kwik nog naar 15 tot 18 graden, maar de aankomende nachten wordt het niet veel kouder dan een graad of 20. We kunnen bij dat soort temperaturen spreken van een tropen- of plaknacht.

Onweersstoring
Het is niet alleen zonnig en droog de komende dagen. Een onweersstoring is op dit moment in ontwikkeling boven Frankrijk en komt heel langzaam onze kant op. Morgenavond kan een eerste onweersbui Zeeland aandoen en in de nacht naar zondag, maar vooral zondag overdag neemt overal de kans op onweersbuien toe. Maandag wordt de storing door het sterker wordende Scandinavische hogedrukgebied weer naar het zuiden weggedrukt, maar voordat dat het geval is, ligt de onweersstoring ruim een etmaal boven (een deel van) ons land.

Ergens boven Nederland komen de onweersbuien tot stilstand. Ze kunnen daardoor lang op één plaats blijven hangen waardoor wateroverlast niet uitgesloten is. In de warme luchtmassa kunnen de buien ook behoorlijk stevig uitpakken. Zwaar onweer, hagel en (zware) windstoten behoren dan ook zeker tot de mogelijkheden. Omdat het over buien gaat, zijn de verschillen van plek tot plek groot. Op dit moment valt dan ook niet te zeggen waar de zwaarste buien daadwerkelijk gaan vallen.

Terugkeer warme lucht
Na het weekend wordt het hogedrukgebied boven Scandinavië weer krachtiger en wordt de onweersstoring boven ons land zuidwaarts gedrukt. Maandag komt het vooral in het zuiden van het land nog wel tot een aantal (onweers)buien, maar vanuit het noorden klaart het in de loop van de dag steeds vaker op. Vanaf dinsdag krijgt de zon wederom de hoofdrol en in de van oorsprong nog altijd behoorlijk warme lucht, stijgt het kwik naar 25 tot 28 graden. Later in de week is een graad of 30 zelfs weer mogelijk. Op een zeer lokale warmtebui na, blijft het droog.

Hittegolf?
Eerder deze week schreven we al over de mogelijkheid van een hittegolf. Zowel vandaag als morgen wordt het tropisch warm, maar dan zijn we er niet. Zondag lijkt de 30 graden niet haalbaar in De Bilt, maar zolang de reeks van zomerse dagen niet wordt onderbroken, blijft een hittegolf mogelijk. Een tropische dag in de loop van de volgende week is voldoende voor alweer de 8ste hittegolf van deze eeuw.


De hoogst gemeten minimumtemperatuur ooit op een aantal weerstations in ons land. De records liggen op zo'n 23 graden. Een landelijk record zit er de komende dagen waarschijnlijk niet in, maar in het binnenland komen we wel in de buurt van recordwaarden uit.

De hoogst gemeten maximumtemperatuur staan op 36 tot 38 graden, waarden die we vandaag en morgen niet gaan halen. Op de Waddeneilanden is een nieuw record wel mogelijk.

Weerkaart voor maandag. De onweersstoring ligt nog altijd over de zuidelijke helft van de Benelux. In het noorden blijft het droog en breekt de zon vaker door.

Dinsdag bevinden we ons weer in de warme lucht. Het is zonnig en droog met in vrijwel het hele land zomerse maximumtemperaturen.

Bron: MeteoGroup

weer.nl
Lees ook:

| Gewijzigd: 3 februari 2017, 10:59 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
18 juli 2014, 22:44 uur | Bericht #433884
Temperaturen in De Schorre lopen op tot 40 graden



Onder een loden zon is het eerste weekend van het festival Tomorrowland intussen een halve dag aan de gang. Volgens de politie loopt de temperatuur op het terrein op tot wel 40 graden. Veel insmeren en water drinken wordt aangeraden. Het publiek, met veelal weinig om het lijf, zoekt zo veel mogelijk de schaduw op, al is die relatief schaars.

De goede raad wordt schijnbaar wel goed opgevolgd, want op EHBO-vlak blijkt de balans mee te vallen. "Er komen niet meer mensen binnen dan andere jaren en het gaat over de gewoonlijke gevallen zoals blaren of zonnebrand", klinkt het. Een concreet aantal slachtoffers werd nog niet gegeven. Afkoelen in het water van De Schorre mag niet, geven bordjes aan die waarschuwen voor de cyanobacterie. Het publiek kan wel terecht aan kraantjes voor gratis drinkwater, al komt daar soms maar heel traag water door.

Ondanks de officieel tropische dag waagt het publiek zich her en der op het terrein toch aan intensief dansen, met vooral veel volk aan het hoofdpodium. Zich verplaatsen tussen de in totaal vijftien podia kan dit jaar ook via de nieuw aangelegde kunstbrug van Arne Quinze. Die brug werd speciaal voor de tiende verjaardag van het festival opgetrokken, maar is niet onbesproken. Een andere blikvanger is een grote constructie van bloemenbinder Daniël Ost.

De lokale politiezone Rupel waarschuwde vrijdag voor diefstallen op het kampeerterrein. Ze kreeg een tiental meldingen binnen.

In het kader van het felbenadrukte zerotolerantiebeleid tegenover illegale drugs, controleert de politie samen met bewakingsagenten de toekomende muziekliefhebbers op drugsbezit. Heeft een snuffelhond bijzondere interesse voor een binnenkomer, dan wordt die meteen door de politie meegenomen voor controle. "We hebben van veertig mensen de bandjes geknipt, voor het bezit van gebruikershoeveelheden marihuana, xtc, amfetamines, en GHB". Voor hen is het festival meteen afgelopen.

Er werden ook vijf verkopers van valse tickets opgepakt.

Bron: HLN | Gewijzigd: 3 februari 2017, 11:00 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
18 juli 2014, 22:46 uur | Bericht #433887
Strandgangers onwel door de hitte



Op verschillende plaatsen in het land is het hitteplan in gang gezet. In zorginstellingen wordt extra drank uitgedeeld. Zelfs aan de kust was het bijzonder warm, het kwik klom er ook tot boven de 30 graden. Een tiental mensen werd zelfs onwel op het strand.

Bron: HLN / vtm
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
18 juli 2014, 22:47 uur | Bericht #433888
Taxidienst Uber levert ijsjes



Uber, de omstreden taxidienst in Brussel, zou op termijn ook wel eens pakjes of andere goederen kunnen vervoeren. Dat hebben ze vandaag aangetoond met een kleine stunt. De gebruikers van Uber konden via de app een ijsje bestellen dat ter plekke geleverd werd. Een actie die tegelijk liep in 144 steden wereldwijd.

Bron: VTM
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
19 juli 2014, 08:32 uur | Bericht #433966
Opletten met medicijnen bij grote hitte



Apothekersorganisatie KNMP waarschuwt medicijngebruikers met het oog op de aanhoudende warmte. Bij dit hete weer moet het lichaam flink werken om de warmte de baas te blijven. Bepaalde medicijnen hebben niet alleen invloed op een ziekte, maar ook op de vochtregulatie van de gebruiker. Vooral ouderen die meerdere medicijnen gebruiken, lopen een verhoogd risico op uitdroging, te weinig zweten en onwel worden. Mensen die plaspillen tegen hartfalen gebruiken, zijn hier extra gevoelig voor.

Veel water drinken
Voor alle groepen geldt dat er vooral veel water moet worden gedronken. 'Zeker twee liter, liever meer. Ook bouillon, vers vruchtensap, tomatensap, melk en karnemelk worden aangeraden', aldus KNMP tegen De Telegraaf. Ook zegt de organisatie goed op te letten op de bewaartemperatuur van medicijnen. Door aanhoudende hitte kunnen zetpillen bijvoorbeeld smelten.

Bron: AD | Gewijzigd: 3 februari 2017, 11:00 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
19 juli 2014, 15:33 uur | Bericht #434066
Van hitte naar zomerwarmte met onweer

De hitte wordt verdreven, maar de zomerse warmte niet of nauwelijks. De gehele volgende week namelijk is het overdag nog zomers warm met over het algemeen maximumtemperaturen van 25 tot 29 graden. Alleen maandag wordt het in delen van het land een paar graden minder warm. Het weerbeeld is de komende dagen niet stabiel en dat is op zondag het meest merkbaar.


Op-en-top strandweer deze zaterdag. Foto: John Dalhuijsen.

Op de kaarten...
Deze zaterdag ligt er een groot lagedrukgebied bestaande uit enkele kernen net ten westen van ons land. Bijbehorende onweersstoring, een frontaal systeem, schuift over het westelijk deel van Frankrijk noordwaarts. Daar zit een zogeheten convergentielijn vooruit. Verder zien we aanhoudend hoge luchtdruk boven Scandinavië, maar dat kan niet verhinderen dat we morgen (zondag) één lagedrukkern op bezoek krijgen. En ook de convergentielijn trekt over ons land.

Convergentielijn
Een convergentielijn (cvg-lijn) kenmerkt zich door een windsprong; er stroomt lucht uit verschillende richtingen samen en wordt gedwongen op te stijgen langs het vlak waar de stromingen elkaar ontmoeten. De opstijgende lucht koelt af, er ontstaat bewolking en bij voldoende onstabiliteit en ook vocht, kan vervolgens een regen- of onweersbui worden gevormd. In de lengterichting kunnen convergentielijnen een grote uitgestrektheid hebben, meerdere honderden kilometers. Maar in de breedte zjin ze smal, tientallen kilometers of kleiner.

Er zijn meerdere typen convergentielijnen, zoals het zeewind- en landwindfront. Ook kan convergentie optreden bij het zogeheten gustfront van een Mesoschaal Convectief Systeem (MCS) waardoor nieuwe buiencellen zich kunnen ontwikkelen. De aanwezigheid van heuvels en bergen heeft een belangrijke invloed op de luchtstroming, waardoor er voorkeursplaatsen zijn voor convergentie en ontwikkeling van bewolking. Ook kunnen de verschillende typen van convergentie elkaar meewerken, waardoor het ontstaan van bewolking wordt bevorderd. Convergentielijnen komen bij ons regelmatig voor, vrijwel uitsluitend in het zomerseizoen. Langs zo'n lijn kan eventuele onweersactiviteit versterkt worden, of ontstaan er zelfs squall lines (zware buien in lijnvorm). Vrijwel alle cvg-lijnen in Nederland hangen samen met zeewindfronten die afkomstig van zijn van de Noordzee of de Golf van Biskaje.


Weerkaart geldig voor zondagmiddag. Te zien is een lagedrukgebied boven ons land, een koufront en een convergentielijn (de stippellijn)


Hier de weerkaart geldig voor dinsdagmiddag 22 juli. Tussen hoge luchtdruk boven Scandinavië en een depressies boven het midden en oosten van Europa, bij ons een noordoostelijke stroming.

Zondag overdag buienvorming vanaf de grond
Zaterdagavond komt een cvg-lijn Zeeland binnen met daar de eerste regen- of onweersbuien. In de nacht verplaatst de lijn zich noordwaarts, om zondag overdag boven Groningen uit te komen, waarschijnlijk in de namiddag en avond. De lucht onderin de atmosfeer blijft nog zeer warm, maar in de nacht daar nog te droog voor buienvorming vanaf het aardoppervlak. Ondertussen schuift het frontale systeem Zeeland binnen met georganiseerde regen- en onweersbuien. En zondag overdag verplaatsen de buien zich noordoostwaarts. Zowel de storing als de cvg-lijn werken nu wel buienvorming (Cumulonimbus-wolken, buienwolken) vanaf de grond in de hand, geholpen door voldoende vocht en warmte onderin. De onstabiliteit van de atmosfeer is dan ook groot, zodat de toppen van de buien zeker tot 12km kunnen doorgroeien; bijna de verticale afmeting van  buien in de tropen. In potentie zijn dan ook pittige buien met - plaatselijk - veel regen, hagel én windstoten mogelijk; windvlagen tot ongeveer 70 kilometer per uur. Pas op de dag zelf en een paar uur van tevoren, kan de zwaarte van zo'n bui, trekrichting- en snelheid worden bepaald en kan bovendien een regioaanduiding gemaakt worden. Dus waar wel of juist niet een (flinke) bui gaat vallen.


Na het weekend blijft het doorzomeren: veel zonneschijn, soms een (onweers)bui en maximumtemperaturen van veelal 25 tot 29 graden. Alleen maandag is het in het westen minder warm. Dit is de verwachting uit WeatherPro geldig voor Zandvoort. Daar maandag tijdelijk 22 graden. Vervolgens wordt voor de periode vanaf dinsdag weer warmer, droog en zonnig zomerweer voorzien.

Na zondag blijft het zomers weer
Ook maandag hebben we eerst nog met wolken en onweersbuien te maken, maar vanuit het noordoosten gaat het later opklaren onder invloed van meer hogedrukinvloed vanuit Scandinavië. De storing met het lagedrukgebied trekt uiteindelijk naar het zuiden en midden Europa weg. Dit betekent vanaf dinsdag veel zonneschijn met dinsdag zelf nog geen bui, de dagen daarna kan af en toe een (plaatselijke) onweersbui vanuit Duitsland passeren. Maar ook dan zullen er nog flinke zonnige perioden zijn. Het wordt dagelijks nog zomers warm, maximumtemperaturen van 25 tot 29 graden.

Bron: MeteoGroup

weer.nl
Lees ook:

Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
19 juli 2014, 16:12 uur | Bericht #434078
Kans op buien neemt toe

Het blijft deze namiddag nog ontzettend warm, maar naar de avond toe kan de situatie op veel plaatsen grondig veranderen. Zaterdagmiddag is het tropisch warm bij temperaturen tussen 30 graden aan zee en in de Ardennen, 33 graden in het binnenland tot 35 graden in de Kempen. Voorts is er een afwisseling van wolkenvelden en zon.

Later neemt de kans toe op een onweerachtige bui. Er waait een matige van zuidoost naar zuid tot zuidwest ruimende wind. Zaterdagavond en -nacht komen op meerdere plaatsen onweersbuien voor, mogelijk met hagel en windstoten. De minima gaan van 17 tot 20 graden.

Zondag is het vaak bewolkt met soms onweersbuien, mogelijk met hagel en windstoten. De temperatuur varieert tussen 20 en 25 graden. De wind waait eerst zwak uit veranderlijke richtingen, later matig en ruimend naar het westen.

Van maandag tot en met vrijdag krijgen we warm zomerweer met geregeld zon, maar er is ook kans op een plaatselijke regen- of onweersbui. De middagtemperatuur schommelt maandag rond 23 graden. De dagen daarna wordt het zowat 27 graden

Bron: de Standaard
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
19 juli 2014, 16:13 uur | Bericht #434079
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
19 juli 2014, 21:51 uur | Bericht #434234
Zomercarnaval zindert door bloedheet Rotterdam



Rotterdam heeft genoten van een zinderend Zomercarnaval. Een kilometers lange stoet van 41 praalwagens en carnavalsgroepen trok urenlang door het bloedhete centrum van de stad. De sfeer op de 30ste editie van de straatparade was prima. Ondanks de tropische temperatuur van maar liefst 34,6 graden Celsius werd er volop gefeest en gedanst. Zowel in de parade als langs de kant door het publiek. Jong en oud genoten van de prachtig uitgedoste carnavalsgroepen.

Veel water tegen de hitte
Het advies van de organisatie Rotterdam Unlimited om vooral veel water te drinken, werd goed opgevolgd door zowel de deelnemers als het publiek. Toch gingen aardig wat mensen onderuit in de hitte. Tegen het einde van de straatparade hadden zich 65 mensen bij de verschillende EHBO-posten gemeld, vooral vanwege oververhitting. Drie moesten er met een ambulance naar het ziekenhuis.

Minuut stilte om vliegtuigramp
Aan het begin van de tocht bij de Blaak was een moment van stilte vanwege de ramp met het vliegtuig in de Oekraïne waarbij 193 Nederlanders om het leven kwamen. De politie spreekt van een rustig verlopen straatparade en verrichtte overdag twintig arrestaties, voor onder andere openbare dronkenschap en vuurwapenbezit. Bij preventief fouilleren zijn verspreid over de dag 192 personen gecontroleerd. Hierbij zijn twee vuurwapens gevonden, een hoeveelheid drugs en vier messen. Het is nog niet bekend hoeveel mensen de straatparade hebben bezocht.

Ook morgen nog feest
Ook morgen is het nog feest in Rotterdam, met verspreid door de stad tal van muziekoptredens en 's avonds op het Hofplein een gratis concert van de wereldberoemde band Kool & the Gang.

Bron: aD | Gewijzigd: 3 februari 2017, 11:00 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
19 juli 2014, 21:53 uur | Bericht #434237
Overal 30°C, behalve in Vlissingen

Nederland beleeft een tropische dag. Alle weerstations hebben vandaag temperaturen gemeten van boven de 30 graden, behalve in Vlissingen. Daar is de officiële temperatuur blijven steken op 28,4 graden. Het warmst was het in Hoek van Holland met 36,5 graden.

Festivals en evenementen raden bezoekers aan zich goed in te smeren en voldoende water mee te nemen. De organisatie van het zomercarnaval in Rotterdam, dat vandaag wordt gehouden, zegt dat de duizenden bezoekers over het algemeen goed voorbereid zijn. Er zijn geen problemen door bijvoorbeeld oververhitting.

De organisatie van het zomercarnaval heeft wel voorzorgsmaatregelen genomen. Indien nodig worden mensen in het publiek gekoeld met natte sponzen. Ook krijgen de dansers in de Rotterdamse parade extra water. Bezoekers wordt aangeraden om niet te veel alcohol te drinken en de schaduw op te zoeken.

Bron: NOS
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
19 juli 2014, 22:02 uur | Bericht #434247
Regen brengt verkoeling op Tomorrowland



Na twee bloedhete dagen bracht regen zaterdag rond 18 uur verkoeling op Tomorrowland. Het bleef ook na die fikse regenbui bewolkt, maar de plakkerige hitte verdween niet. Zondag, de laatste festivaldag van het eerste weekend Tomorrowland, zal het gevoelig frisser zijn, maar met 23 graden gaat het nog steeds om zomerse temperaturen. De festivalgangers mogen zich echter ook zondag nog aan regenbuien verwachten.

Bron: Het Nieuwsblad | Gewijzigd: 3 februari 2017, 11:01 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
20 juli 2014, 08:16 uur | Bericht #434423
Woosha!-festival in Oostende ontruimd


Het Woosha-festival, dat plaatsvindt op het strand van Oostende, is vanavond ontruimd na het hevig onweer dat over West-Vlaanderen trok. Een deel van het festivalterrein liep onder water en de brandweer en politie hebben dan besloten om zo’n 5000 festivalgangers rond 22.45 uur te evacueren. Volgens de organisatie is dat zonder problemen verlopen. Door het onweer zijn de optredens van School is Cool en The Subs weggevallen. Ook in andere kustgemeenten heeft het hevig geonweerd. Het onweer trok ook gedeeltelijk over Oost-Vlaanderen, maar daar was het minder fel. De brandweer van Gent heeft enkele oproepen binnengekregen van afgeknakte takken en omgewaaide bomen, maar zonder al te veel schade. Beelden: Bill.be

Bron: HLN / VTM
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
20 juli 2014, 08:20 uur | Bericht #434424
De mooiste foto’s van het onweer


Net als gisterennacht kreeg Vlaanderen vannacht opnieuw hitteonweer over zich heen. Deze keer niet alleen in het westen van het land, ook centraal in Vlaanderen lichtte de hemel minutenlang op door aanhoudende bliksemschichten. Jullie stuurden opnieuw een heleboel foto’s en video’s naar onze redactie. Hier vind je de mooiste bliksemfoto’s van afgelopen nacht.


Bron: VTM | Gewijzigd: 3 februari 2017, 11:01 uur, door Joyce.s
Every cloud has a silver lining
Marga
Lid
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 17643
Lid sinds: 25 jul. 2006
20 juli 2014, 08:24 uur | Bericht #434426
Onweer zorgt hier en daar voor problemen in Westhoek

Het korte maar hevige onweer heeft vannacht in de Westhoek hier en daar toch voor enkele problemen gezorgd. Zo werd in Heuvelland een deel van een tentenkamp uit voorzorg geëvacueerd.

In Heuvelland zorgde de hevige regen voor problemen in een tentenkamp van een jeugdbeweging. Twee tenten raakten gescheurd door de hevige neerslag en de leiding besloot daarom de hulpdiensten te bellen.

Een deel van de groep kon in een gebouw op de plaats van het kamp blijven slapen. In samenspraak met de brandweer en de gemeente Heuvelland werd beslist om een 35-tal leden en enkele leiders uit voorzorg in een jeugdherberg onder te brengen. De jongeren werden met busjes en met politiecombi's naar hun nieuw onderkomen gebracht. Er was geen paniek en alles verliep rustig. Voor de jeugdbeweging was het hun laatste dag op het kamp. Op de plaats was er wat verder nog een tweede tentenkamp, maar daarvoor was er geen probleem.

Nog in Heuvelland drong in één woning water binnen en diende de brandweer op verschillende plaatsen takken van de weg te halen.
In Poperinge moest de brandweer uitrukken voor wateroverlast. Zo kwam in een industrieterrein één straat blank te staan. Het water drong echter niet binnen in de bedrijfsgebouwen. In Ieper ruimde de brandweer takken van de Noorderring.


Bron: HLN
Every cloud has a silver lining
Terug naar boven
1 2 3
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.359 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 126 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 126, lezen 9 mensen het topic "Berichtgeving aardbevingen Noord Nederland ".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden