Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC.

19 Apr 2024 20:44:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Scotland, NC.

19 Apr 2024 20:31:18

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC.

19 Apr 2024 20:16:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hoke, NC; Moore, NC; Richmond, NC; Scotland, NC.

19 Apr 2024 19:50:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Apr 2024 16:12:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Aiken, SC; Edgefield, SC; Lexington, SC; Richland, SC; Saluda, SC.

19 Apr 2024 15:38:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Winston, AL.

19 Apr 2024 14:26:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lawrence, AL.

19 Apr 2024 12:59:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colbert, AL; Franklin, AL; Lauderdale, AL.

19 Apr 2024 12:35:33

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grant, AR; Jefferson, AR.

19 Apr 2024 09:45:24

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, AR; Lonoke, AR; Pulaski, AR; Saline, AR.

19 Apr 2024 08:41:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alexander, IL; Johnson, IL; Pulaski, IL; Union, IL.

19 Apr 2024 08:34:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Maries, MO; Phelps, MO; Pulaski, MO.

19 Apr 2024 08:34:22

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Attala, MS; Leake, MS; Madison, MS.

19 Apr 2024 08:34:21

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lincoln, MO.

19 Apr 2024 08:34:21
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4
BertD
Lid
Woonplaats: Roeselare
Berichten: 702
Lid sinds: 22 jul. 2013
6 oktober 2014, 11:31 uur | Bericht #440428
Citaat van Lako, maandag 6 oktober 2014, 8:15 uur

In schotland windstoten van 172 km/h

www.wetteronline.de/wetterticker=postld=post119509



Noodweercentrale geeft daar code rood voor storm/orkaan
Onweersdagen 2019: 19
Tropische dagen 2019: 13 (warmste dag: 25 juli 2019 met 41,5°C)
---
Onweersdagen 2020: -
Tropische dagen 2020: -
Hoogste temperatuur 2020: -
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
6 oktober 2014, 14:34 uur | Bericht #440430
Berichten over noodweer in Schotland uit onweertopic naar hier verplaatst!
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Waarom deze advertentie?
Coentjuh
Lid
Woonplaats: Hilversum
Berichten: 370
Lid sinds: 24 jul. 2013
6 oktober 2014, 19:44 uur | Bericht #440445
Wat een weer rond de middelandse zee.. Ik las op weer.nl dat het waarschijnlijk een  kleine tropische storm is.. Vrij uitzonderlijk voor Europa
Zwaar onweer 2016: 1
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 oktober 2014, 19:48 uur | Bericht #440447
Las het ook, maar dat krijg je met opwarmende zeeën. Is natuurlijk wel interessant om in de gaten te houden
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 oktober 2014, 20:03 uur | Bericht #440448
Verdachte storm tussen Italië en Griekenland

Waarnemingen in het gebied zijn er nauwelijks, maar op de satellietfoto’s van gisteren en vanochtend waren boven het oostelijke deel van de Middellandse Zee, in het gebied tussen Libië, Italië en Griekenland twee bijzondere buiencomplexen te zien, die beide tropische kenmerken leken te krijgen. Vanochtend lagen de twee lagedrukgebiedjes dichtbij elkaar. Het Engelse UKMO-model berekende rond beide kernen maximale windsnelheden tot ongeveer 90 kilometer per uur. En daarmee zouden de systeempjes onder de categorie tropische stormen kunnen vallen.

Heel af en toe gebeurt het dat, na afloop van de zomer, boven het dan nog warme water van de Middellandse Zee, buiencomplexen ontstaan die tropische kenmerken krijgen. De laatste was op 8 november 2011, in het zeegebied tussen Spanje en Italië. De ontwikkeling van die storm, met tijdelijk ook een oog in het midden, was toen zo opmerkelijk dat het Amerikaanse National Hurricane Center, dat de orkanen op onder meer de Atlantische oceaan bewaakt, er enkele waarschuwingen voor uitgaf. De storm kreeg toen ook een naam en heette 01M.

Het systeem van vanochtend was opgebouwd uit twee aparte buienclusters, die gisteren ontstonden aan de voorzijde van een bovenluchttrog, die over het westen van de Middellandse Zee dichterbij kwam. Deze bovenluchtstoring was er de oorzaak van dat in een wat afkoelende bovenlucht boven het warme water van de Middellandse Zee (het water heeft daar nu een temperatuur van 24 of 25 graden) twee buiencomplexen tot ontwikkeling kwamen. Eén daarvan tolde rond in het zeegebied tussen het zuiden van Italië en het westen van Griekenland, de ander ontstond bij de noordkust van Libië en begon naar het noordoosten te trekken. Beiden ontwikkelden zich in golven en zagen er af en toe spectaculair uit. Vooral het Libische complex had snel de vorm van een tropische storm.

Tropische kenmerken
Een lagedrukgebied met tropische kenmerken is in Europa een vreemde eend in de bijt. Zo bezit zo’n tropische depressie, in tegenstelling tot de lagedrukgebieden die wij kennen, geen fronten. De motor van het tropische systeem is dan ook een andere dan die van onze depressies. Daar waar bij ons de straalstroom de energie levert, zijn het in tropische depressies de zware buien die het doen. Telkens weer zie je rond zo’n systeem geweldige buien oppoppen. In zulke buien komen grote hoeveelheden condensatiewarmte vrij en die leveren het systeem zijn energie. Daarvoor zijn warm water, veel vocht in de lucht en rustige omstandigheden in de atmosfeer nodig, ook op grote hoogte. Alleen dan kunnen de buien tot volle wasdom komen. Is er meer wind, dan waaien ze kapot.



Goed genoeg
Blijkbaar waren de omstandigheden in het bijzonder gisteren en de afgelopen nacht goed genoeg om dat te laten gebeuren. Rond beide systemen zagen we in elk geval in golven steeds weer nieuwe en zeer zware buien ontstaan. Fronten waren rond geen van beide laagjes te ontdekken.

Een ander punt waarin de tropische lagedrukgebieden afwijken van de onze, is de temperatuur in de kern. De kern van een gewoon lagedrukgebied op grote hoogte is ‘koud’. Er worden temperaturen gemeten die lager zijn dan die in de omgeving. In tropische systemen is de kern juist warm, door alle condensatiewarmte die daar door de buien mee omhoog wordt genomen. Meestal vind je zo’n warme kern in Europa, ook op de Middellandse Zee niet terug, maar het UKMO-model berekent nu wel twee kleine, warme kernen. Al waren de afwijkingen met de omgeving niet zo groot als je normaal in de tropen ziet, als zich daar een tropisch systeem ontwikkelt.



Voorportaal orkaan
Feitelijk zijn tropische depressies het voorportaal van de orkanen, zoals die in de late zomer en in het najaar in veel tropische gebieden voorkomen. Al langer worden de ontwikkelingen op de Middellandse Zee wat dit betreft met aandacht gevolgd. Klimaatverandering zorgt er ook in Zuid-Europa voor dat het zeewater warmer aan de herfst begint dan vroeger. Daarbij is de bovenlucht er in de vroege herfst nog een tijdje rustig. Wat dat betreft, zou het mogelijk moeten zijn dat zich af en toe tropische systemen vormen en we zien die pogingen dus ook. Er is echter wel degelijk een probleem. Eigenlijk is de Middellandse Zee op de meeste plaatsen te klein om zo’n tropische depressie de ruimte te bieden die hij nodig heeft. Heel snel en op heel veel plaatsen volgt interactie met het land en wordt de zich ontwikkelende circulatie weer stukgeslagen. Tot echte orkanen komt het dan ook niet, of heel soms slechts even en dan ook nog in een relatief klein gebied.

Met de tropische stormpjes van vanochtend, als het al zover is gekomen (er zijn te weinig waarnemingen in het gebied om het te kunnen checken), leek het niet anders te gaan. Het Libische systeem trok vanochtend over de hak van Italië en werd daar stukgeslagen. Het andere ging op weg naar het westen van Griekenland en moet daar zijn Waterloo vinden. Wel zal de zuidoosthoek nog langere tijd met de zware buien te maken houden, die bij de laagjes hoorden.

Meer verdachte systemen
Het gebeurt dus niet vaak dat in de buurt van het Europese continent of boven de Middellandse Zee verdachte systemen opduiken of ontstaan. Maar af en toe gebeurt het wel. Zo dwaalde op 15 januari 1995 op de Middellandse Zee ten zuidoosten van Italië een klein lagedrukgebied rond waarin een oog te zien was. De beperkte waarnemingen uit het gebied duidden erop dat daar enige tijd een orkaanwind moet hebben gestaan. Op 9 oktober 2005 dook in de buurt van Madeira een lagedrukgebied op dat zoveel tropische kenmerken kreeg, dat tropische storm en later orkaan Vince een feit werden. Twee dagen later bereikte het systeem als een tropische depressie (of storm) het zuidwesten van Spanje in de buurt van Huelva. Het was voor het eerst dat dit gebeurde met behoud van zijn tropische kenmerken. Eind september 2009 zagen we op de oceaan bij de Azoren een tropische storm, Grace. Op de Middellandse zee deed zich op 17 september 2003 een verdacht systeem voor, voor de kust van Tunesië.  En op 8 november tolde 01M rond boven de zee tussen Spanje en Italië.

Bron: MeteoGroup, weer.nl | Gewijzigd: 6 oktober 2014, 20:04 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 oktober 2014, 20:07 uur | Bericht #440450
Noodweer in Groot-Britannië
Sommige gebieden kampten niet alleen met zware regenval, maar ook met windstoten die soms een kracht hadden van 135 kilometer per uur. In Cumbria sloten twee scholen noodgedwongen de deuren. Ook het verkeer ondervond ernstige hinder door het slechte weer. Zo moest het treinverkeer op sommige lijnen worden stilgelegd door schade aan stroomkabels. In Wales zorgde de zware regenval voor lange files. Het meteorologisch instituut heeft een gele waarschuwing uitgegeven voor zware regenval en windstoten in Schotland. Die is ook dinsdag nog van kracht.

Nu.nl

Das kräftige Sturmtief KATRIN hat in der Nacht die Britischen Inseln erfasst. Besonders heftig ging es in Schottland zu. Auf Inseln vor der Westküste erreichten die Orkanböen Geschwindigkeiten von bis zu 135, in den Highlands sogar bis 181 Kilometer pro Stunde! Damit ist es der bisher stärkste Herbststurm des Jahres für Europa. Die Kaltfront zieht derzeit mit kräftigem Regen und Sturmböen ostwärts über England und Ärmelkanal hinweg. Heute Nacht wird sie abgeschwächt auch Deutschland erreichen. Nachdem das Sturmtief eine Runde auf dem Atlantik gedreht hat, trifft es am Donnerstag erneut die Insel.

wetteronline.de 





#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
6 oktober 2014, 20:29 uur | Bericht #440454
Morgen strom aan zuid(west) kust van Noorwegen

#KeepOnSmiling
Wolkje
Lid
Woonplaats: Zuid Veluwe
Berichten: 25
Lid sinds: 25 aug. 2014
7 oktober 2014, 08:26 uur | Bericht #440463
Zit hier op Zakynthos. Al 4 dagen onweer en regen. Vanmorgen rond half 5 begon het weer flink hard te onweren en het is nog niet gestopt. Het regent pas sinds een half uurtje en het flitst maar door! Probeer met appje Lightningcamera de bliksem vast te leggen maar dat lukt me nog niet. Vanmorgen een mega grote funel gefotografeerd (tenminste wat ik dacht dat dat het was). Afgelopen vrijdag ook een hele aparte wolk vastgelegd. Foto's kan ik mobiel niet plaatsen, zal aankomende week eea aan foto's plaatsen als ik weer thuis ben en het hier weer schitterend zomerweer wordt.
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
9 oktober 2014, 17:08 uur | Bericht #440629
Opnieuw noodweer opkomst in Zuid en Zuid/west-Europa
  • A level 2 was issued for parts of S-France mainly for excessive rain. Another level 2 was issued for far NW Italy mainly for excessive rain.
  • A level 1 surrounds the level 2 mainly for an isolated tornado, large hail and severe wind gust risk. Excessive rain is also forecast.
  • A level 1 was issued for parts of NW Italy mainly for excessive rain and large hail.
  • A level 1 was issued for NE Spain mainly for an isolated large hail event.
  • A level 1 was issued for SW Spain mainly for excessive rain and an isolated waterspout event.

SYNOPSIS

A big trough covers all of NW Europe, while downstream ridge remains in place from Italy to the Ukraine. A weakening upper low becomes trapped over Turkey as geopotential heights increase to its north. Unsettled conditions persist.

DISCUSSION

... S-France to NW Italy ...

The Massif Central to the Gulf of Lion to the Ligurian Sea will be the main region for today's severe risk.

Brisk mid/upper layer SW-erly flow extends from the S-Bay of Biscay to the Baltic Sea. Deep layer flow exhibits a rather large angle to the Pyrenées, so lee effects over extreme SW France cause a broad area with less low-tropospheric pressure. This enhances an already ongoing onshore flow along the coasts of S-France. The shape of the orography helps to speed low-tropospheric winds up towards the Rhone Valley. Trajectories emerge from the NW Mediterranean, where TPWs range between 25-35 mm, which is not exceptionally high. Atop, persistent 300 hPa divergence affects S-France and combined with numerous passing short-waves, repeated thunderstorm development is anticipated. Roughly 1 kJ/kg MLCAPE exists along the coast.

Low-tropospheric winds dictate when and if storms train, but latest guidance maintains 20-30 kt winds (850 hPa) offshore and stronger winds onshore due to orographically channeling. Magnitude oscillates with passing short-waves but in general keeps its strength during the forecast. However we miss a confined LLJ core, which could act as focus for onset of training. That's probably why QPF maxima show a mixture of persistent upslope flow along the S-Massif Central or some temporal training along the immediate coast. Anyhow, excessive and flash flood producing rain is likely and a level 2 was added.
Tail-end storms and in general any more discrete storm along the coast has enough shear to work with to add a supercell risk to that forecast (20 m/s DLS and more than 200 m^2/s^2 SRH-1). An isolated tornado, strong to severe wind gusts and large hail accompany those storms. In fact an isolated tornado risk can occur well inland and despite uncertainty in CAPE magnitude, the level 1 was expanded north.

A similar scenario evolves further east over the Ligurian Sea. Weaker LL winds and less forcing limit the risk of an organized and long-lived training cluster, but repeatedly onshore moving and temporarily training convection probably brings heavy to locally excessive rain to that area. Despite uncertainties and restrained QPF maxima, impressive downstream moisture and persistent onshore flow should be enough for localized excessive rainfall amounts and hence another level 2 was issued.
The level 1 was was expanded far inland as 15-20 m/s DLS and 800 J/kg MLCAPE may support a few thunderstorms with large hail.

Especially during the night, thickness lowers a bit over the W-Mediterranean, but no real lift mechanism can be detected to break the remaining cap. Can't rule out an isolated storm over the islands or even off the Atlas mountains, but we think that ongoing capping issues should keep the liftime short. With abundant CAPE to work with, any storm could become severe due to large hail. Confidence in such a scenario remains too marginal for expanding the lightning areas far south. However, Corsica was included into the level 1.

... Spain ...

A wavy front bisects Spain from SW to NE and pools better BL moisture. This somewhat offsets meager mid-layer lapse rates, but diurnal mixing should keep final MLCAPE around 500 J/kg over NE Spain, around 800 J/kg over SW Spain and between 200-500 J/kg in-between. 20 m/s DLS over NE Spain may cause a few storms to become better organized with an isolated large hail threat. Less shear but high low-tropospheric moisture and repeatedly crossing storms bring an heavy rainfall risk to SW Spain. Both regions were highlighted by level 1 areas. SW Spain may also see an isolated waterspout risk with better LLCAPE.

Between both level 1 areas, clustering and slow moving storms may pose an heavy rainfall risk, but meager CAPE precludes organized storms and hence a level 1.



http://www.estofex.org/


#KeepOnSmiling
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
10 oktober 2014, 00:26 uur | Bericht #440654
Code geel voor hevige sneeuwval in noordoost Zweden. Er wordt tot morgenmiddag tot 10cm verse sneeuw verwacht.


Bron: SMHI
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
10 oktober 2014, 13:27 uur | Bericht #440665
Overstromingen in Genua
Eén dode, trein ontspoord, 2000 huishoudens zonder elektriciteit en scholen dicht.
Twijfels bij gegeven alarmniveau! Niet alleen de meteo-modellen om tot een alarmering te komen hebben gefaald maar ook de communicatie lag plat.




Bron: meteoweb | Gewijzigd: 14 februari 2017, 10:40 uur, door Joyce.s
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Ben47
Lid
Woonplaats: Heenvliet, Eiland Voorne-Putten (Zuid-Holland)
Berichten: 4219
Lid sinds: 16 jan. 2011
10 oktober 2014, 13:44 uur | Bericht #440667

Geplaatst door War News | Gewijzigd: 10 oktober 2014, 13:45 uur, door Ben47
Noem mij de naam van de instantie die opdracht geeft tot een onderzoek van het klimaat en ik geef u per ommegaande het verwachte resultaat van het onderzoek.
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
11 oktober 2014, 12:24 uur | Bericht #440709
#KeepOnSmiling
Woonplaats: Workum
Berichten: 470
Lid sinds: 26 aug. 2014
11 oktober 2014, 15:19 uur | Bericht #440731
Spaanse buien
11.10.2014 11:17
Voor de westkust van Portugal ligt momenteel een lagedrukgebiedje en deze blijft de komende dagen standvastig op zijn plek. Het geheel ontwikkelt nog wel wat, maar opvallender is zijn kleine, maar venijnige broertje die zich vanavond in het kielzog ervan ontwikkelt. Boven het zuiden van Spanje ontstaat een randstoring en daar gaan vanavond al een paar fikse regen- en onweersbuien vallen. Precies deze storing schuift het komende etmaal noordwaarts en resulteert uiteindelijk morgenavond en in de nacht naar maandag bij ons in veel regen.

Zaterdagavond zijn echter eerst de zuidelijke kustgebieden van Spanje aan de beurt. De buien die daar gaan vallen, laten vooral in de omgeving van Sevilla zo’n 50 tot lokaal bijna 100 millimeter in relatief korte tijd achter. Vervolgens trekken de buien noordwaarts richting Madrid waar ook de 100 millimeter grens akelig dicht in de buurt komt.



Boven het zuiden van Spanje ontwikkelt zich momenteel een actief lagedrukgebiedje, waar ook wij later dit weekend mee te maken gaan krijgen.

Golf van Biskaje
Hoewel het lagedrukgebiedje voor de kust van Portugal zich nauwelijks verroerd, schuift zijn groter wordende broertje met een zuidelijke bovenluchtstroming richting de Golf van Biskaje om daar een nachtje boven nog relatief warm water te vertoeven. Het aanwezige vocht wordt opgepikt, waardoor de buien nog eens extra in activiteit kunnen toenemen. Gelukkig vallen de meest actieve buien op dat moment boven zee, want eenmaal boven het Franse land valt die voedingsbron weer weg. Ook in het westen van Frankrijk, vooral in de omgeving van Bretagne, vallen in de loop van zondag vervolgens pittige regen- en onweersbuien.



In Spanje gelden momenteel al verschillende waarschuwingen. Voor (zwaar)onweer en grote neerslagsommen. Bron: noodweercentrale.nl

Warme zuidelijke wind
Wat verder naar het oosten van Frankrijk, richting de Alpen, vormen zich echter een paar stevige buiengebieden. Rondom het eerdergenoemde lagedrukgebied steekt namelijk een warme zuidelijke wind op, die veel vocht op weet te pikken vanuit de Middellandse zee. In de warme en vochtige lucht ontstaan ook gemakkelijk zware buien. Vooral in de bergrijke gebieden valt dan in korte tijd regionaal bijna 150 millimeter. De warme, vochtige lucht wordt door de hoge bergen gedwongen om op te stijgen, waardoor zich tegen de bergen aan steeds nieuwe buien ontwikkelen.

Een strook over het midden van Frankrijk is ook vrij warm en nat, maar de extremen qua neerslag lijken zich vooral in het uiterste westen en oosten voor te doen. De maximumtemperaturen liggen in die middenstrook echter wel het hoogst, veelal tussen 21 en lokaal 26 graden. 


In de nacht naar zondag bivakeerd het lagedrukgebied een nachtje boven de Golf van Biskaje en pikt daar nog wat extra vocht op. Ook aan de oostzijde van het lagedrukgebied vormen zich echter stevige buien. Rondom de kern steekt namelijk een warme zuidelijke wind op, die boven de Middellandse zee ook nog eens wat extra vocht tot zich neemt. Mede door stau vallen ook in de Alpenregio dan ook fikse buien, met wateroverlast ten gevolge.



Ook in het Alpengebied gelden dan ook diverse waarschuwingen voor (zwaar) onweer en veel neerslag. Bron: www.noodweercentrale.nl.

Op koers naar Engeland
Zondagavond ligt de kern van het lagedrukgebied pas boven Bretagne en vervolgt zijn pad in de nacht naar maandag richting Engeland. Het geheel trekt dus iets ten westen van ons land langs. Toch krijgen wij er ook wel degelijk mee te maken. Het merendeel van de zondag verloopt bij ons droog met zonnige perioden en soms dikke sluierwolken die horen bij een naderend warmtefront. Pas tegen de avond lijken vanuit het zuiden de wat dikkere wolken ons land in te schuiven en vervolgens valt zondagavond, in de nacht naar maandag en maandagochtend een flinke plens regen. De hoeveelheden zijn lang niet zo groot als in Spanje en Frankrijk, maar plaatselijk is ook bij ons ruim 20 millimeter mogelijk.

Warme dag
Hoewel de verwachting op deze termijn vrij onzeker is met het lagedrukgebied nog zo dicht in de buurt, ziet het ernaar uit dat na het wegtrekken van de regen op maandagmiddag ook bij ons die warme lucht vanuit Zuid-Europa binnen stroomt. Aan de kust zou het daarmee zo’n 18 a 19 graden worden en in het binnenland in de zon op grote schaal zelfs 20 of 21 graden. Dat zou dus een warme dag halverwege oktober kunnen betekenen.

Bronnen: MeteoGroup, Noodweercentrale, ECMWF


| Gewijzigd: 11 oktober 2014, 15:19 uur, door Onweerfreak12
Woonplaats: Peyremale, Languedoc-Roussillon, France
Berichten: 33
Lid sinds: 9 mei. 2014
11 oktober 2014, 21:53 uur | Bericht #440758
Kunnen jullie mij wat meer vertellen wat er vanavond of morgen er gaat gebeuren hier in de Gard (zuid-frankrijk)

http://vigilance.meteofrance.com/

I
k ben nu hier en heb mijn filmcamera en fotocamera klaar liggen.
Supercell
Lid
Woonplaats: België (Kortrijk)
Berichten: 240
Lid sinds: 25 aug. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 oktober 2014, 10:02 uur | Bericht #440765
Genua (noordwesten van Italië) gaat opnieuw prijs hebben vandaag (noodweer)..
Bron: het weer op uw locatie



Uw online platform tijdens onweer in de Benelux - www.noodweer.be
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 oktober 2014, 10:37 uur | Bericht #440773
Overstroomd Genua zet zich schrap
In de omgeving van Genua is de hoogste alarmfase verlengd tot maandagavond. Het gebied is getroffen door noodweer en overstromingen en de weersverwachting voor de komende dagen voorspelt weinig goeds. De hevige regenval van vrijdag heeft in en rond de Noord-Italiaanse stad een enorme ravage aangericht. Rivieren zijn buiten hun oevers getreden en veel straten staan blank. Modderstromen hebben veel wegen, bruggen, huizen en auto's beschadigd. De schade wordt geschat op honderden miljoenen euro's. Vrijdag kwam een 57-jarige man om het leven toen hij werd meegesleurd door een modderstroom.

Militairen
Voor de komende dagen wordt opnieuw veel regen en onweer voorspeld. De regering heeft honderd militairen naar de regio gestuurd. Openbare gebouwen blijven zeker tot maandag dicht.

NOS.nl  | Gewijzigd: 12 oktober 2014, 10:38 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 oktober 2014, 11:03 uur | Bericht #440782

Vor der Küste der Iberischen Halbinsel dreht sich Tief LIVIA. Auf seiner Vorderseite saugt es einen neuen Schwall sehr milder Luft direkt aus dem Norden Afrikas an und transportiert diesen nach Norden. Für uns bedeutet dies sehr milde Tage. An den Mittelmeerküsten ist die Unwettergefahr aber wieder sehr hoch, da die Luft direkt vom warmen Wasser kommt.



Bron: wetteronline.de 
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
12 oktober 2014, 11:56 uur | Bericht #440786
#KeepOnSmiling
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
13 oktober 2014, 17:11 uur | Bericht #440865
Hoe kon het zo mis gaan in Genua?

Als het maar lang genoeg regent, of hard genoeg, krijg je vanzelf overstromingen. Het Italiaanse Genua weet daar alles van. Sinds vorige week woensdag heeft het er dagen achtereen gehoosd. De buien kwamen vanaf zee en bleven continu boven een smalle strook liggen. In die strook is er ruim meer dan 500 millimeter gevallen. Dat is 500 liter per vierkante meter, oftewel 50 volle emmers per vierkante meter. Dat kan niet goed gaan. De stad krijgt ook vandaag nog buien over zich heen, terwijl de straten en huizen vol liggen met modder en water.


Genua heeft een reputatie hoog te houden. Meteorologen in Europa kennen het ‘Genualaag’. Dat is een lagedrukgebied dat zich kan ophouden in het zeegebied tussen Italië en de eilanden Corsica en Sardinië.  Een dergelijk systeem stuurt vele buien vervolgens naar het noordwesten van Italië. Ditmaal lijkt het niet om een stereotype ‘Genualaag’ te gaan, maar veeleer om een buiengebied dat zich toevalligerwijs continu op dezelfde stad concentreerde.  De tweede afbeelding naast dit verhaal laat zien wat een enorme vracht aan regenwater er op successievelijk woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag is gevallen. Op de eerste dag, woensdag 8 oktober, waren het vooral nog plekken op het water waar meer dan 125 millimeter in een etmaal viel. De dagen daarna zie je grote witte vlakken. Op het gehele vlak is steeds in een etmaal tijd meer dan 125 millimeter naar beneden gekomen.  Ter vergelijking, in Nederland krijgen wij in een gemiddelde herfstmaand ongeveer 80 tot 100 millimeter te verwerken.

Middellandse Zee is warm
Hoe kan het dat een relatief beperkt oppervlak zo’n enorme continue aanvoer van buien krijgt? Dat heeft met windrichtingen en toeval te maken. De wind kwam de afgelopen tijd pal vanaf de Middellandse Zee en die zee is warm. De  temperaturen variëren er veelal rond 22 of 23 graden.  Eigenlijk staat, net als bij ons, de zee te dampen. Zij het wel dat bij Italië de damp veel intenser en volumineuzer is dan bij ons. Nu gaat het bij buien altijd om relatieve warmte. Er moet hogerop wel  significant killere lucht aanwezig zijn. Die was er ook. Op 1500 meter hoogte was de temperatuur afgelopen donderdag bijvoorbeeld 10 graden.  Op nog grotere hoogte, 5 km, was de luchttemperatuur ongeveer 14 graden onder nul. Enfin, de daling van de temperatuur met de hoogte was ruim voldoende om forse buien op te wekken.

Straalstroom, wind en bergen
Niet alleen ontstonden er gemakkelijk onweersbuien, deze werden ook nog eens extra aangejaagd omdat een actief deel van de straalstroom boven deze contreien lag. In afbeelding 3 is dat te zien aan de witte lijnen. De richting van de straalstroom was bovendien van zuidwest naar noordoost en drukte zo ook lekker tegen de bergen aan.

Want dat is een volgende oorzaak van de enorme buien. Vlak achter Genua liggen de Apennijnen.  Zoals in de inleiding al gemeld; het is een combinatie van factoren dat aan de grote overstromingen ten grondslag ligt. De vochtige en onstabiele lucht vormt buien en blijven met een zuidelijke wind lange tijd tegen de bergen aandrukken en uitregenen.

Aangezien de atmosferische situatie dagenlang nagenoeg niet veranderde, kon er een status quo ontstaan waarbij 1 hele omvangrijke bui de hele omgeving van Genua blank zette.  Er doen zelfs cijfers de rond dat er her en der zo’n 700 millimeter gevallen zou zijn. Een deel van de regen die aan de zuidflank van de bergen is gevallen, moest ook nog eens worden afgevoerd. En dat ging richting?  Jawel; Genua.

Meerdere rivieren
En dus volgt er nog een oorzaak van de catastrofe in Genua. Zo ligt Genua pal aan zee, aan open zee, en stromen er aan weerszijde van het stadshart twee rivieren het zeewater in. Als die overstromen, loopt het water de stad in. En dat gebeurt nu inderdaad. Overigens niet voor het eerst. Ook in november 2011 is de stad volledig onder water komen te staan. Toen vielen er bovendien 4 doden, de huidige teller staat op 1 overleden inwoner.
De schade wordt inmiddels op meer dan 300 miljoen geschat. Bovendien is het nog niet klaar met de neerslag. Ook vandaag zijn er weer buien boven het noordwesten van Italië aanwezig.

Een andere stad aan de Middellandse Zee die regelmatig met dit probleem te kampen heeft gehad, is het Spaanse Valencia. Daar hebben ze uiteindelijk besloten de rivier uit de stad te halen. Sindsdien is het probleem nooit meer opgetreden. De oude bedding is nu een fantastisch groot stadspark voor alle inwoners.



Ondersteunende afbeeldingen via: weer.nl

weer.nl
Lees ook:

Terug naar boven
1 2 3 4
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.850 topics, welke bij elkaar 448.360 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.578 leden.
Het nieuwste lid is NightFoxy.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 194 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 194, lezen 3 mensen het topic "Algemeen onweerskansentopic 2023".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden