Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

1 Oct 2023 11:59:41

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Colfax, NM.

1 Oct 2023 11:32:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Eddy, NM.

1 Oct 2023 07:09:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chaves, NM; De Baca, NM.

1 Oct 2023 04:20:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Otero, NM.

1 Oct 2023 04:20:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Otero, NM.

1 Oct 2023 04:20:50

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chippewa, MN; Kandiyohi, MN.

1 Oct 2023 03:34:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dona Ana, NM; Otero, NM; El Paso, TX.

1 Oct 2023 03:33:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chippewa, MN; Kandiyohi, MN; Swift, MN.

1 Oct 2023 03:33:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chaves, NM.

1 Oct 2023 03:33:14

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chaves, NM; Lincoln, NM.

1 Oct 2023 02:41:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chaves, NM.

1 Oct 2023 01:59:42

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carson, TX.

1 Oct 2023 00:48:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chaves, NM; Lincoln, NM.

1 Oct 2023 00:48:39

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Armstrong, TX; Carson, TX.

1 Oct 2023 00:32:59
Actueel
1 / 4

Eerste onweerskansen

Leuke onweerskansen in mei?

Stormkansen 13-14 maart

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Lente discussietopic

Wanneer komt de eerste 20 graden?

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3519
Lid sinds: 8 dec. 2011
5 juni 2015, 15:33 uur | Bericht #456063

Eerste officiële tropische dag van 2015 in Nederland
Het is vrijdag de eerste officiële landelijke tropische dag in Nederland. In De Bilt werd rond 15.00 uur 30 graden gemeten. 

Dat meldt Weerplaza.

De eerste plek in Nederland waar de hoge temperatuur gemeten werd, was om 12.30 uur in Maastricht. Vrij snel werd het in heel Limburg 30 graden, evenals delen als Noord-Brabant, Zeeland, Gelderland en Flevoland. 

Elders in Nederland is het zomers warm. Het kwik is overal boven de 25 graden gestegen. Alleen op een aantal Waddeneilanden is het niet warmer dan 23 graden.

In de duinen van Hoek van Holland is met 33 graden de hoogste temperatuur gemeten. Daarna volgen de provincies Brabant en Limburg met 32 graden. 

Vorig jaar was de eerste officiële tropische dag pas op 18 juli. Gemiddeld zijn er jaarlijks vier tropische dagen in Nederland. 

Zware buien

In de namiddag en avond trekken er enkele zware buien via Zeeland het land in. Hiervoor heeft het KNMI voor het hele land code geel afgegeven, een waarschuwing voor gevaarlijk weer.

De buien groeien zeer waarschijnlijk uit tot zware onweersbuien die samengaan met hagel en forse windstoten. Mogelijk trekken ze tussen 16.30 en 17.30 uur het zuidwesten van het land binnen. 

Tussen 18.00 en 19.00 uur wordt de eerste regen verwacht in de Randstad. Mensen bij buitenactiviteiten wordt aangeraden vanaf de namiddag de weerwaarschuwingen nauwgezet te volgen.


Avondspits

Door het hele land zullen automobilisten zich vrijdag door een zware avondspits moeten worstelen. De VID spreekt van een ongelukkige samenloop van omstandigheden: strandgangers die tijdig huiswaarts gaan om het dreigende onweer te ontlopen en forenzen die net even eerder van kantoor gaan om van de zon te genieten.

Bovendien zorgen enkele ongevallen her en der voor oponthoud. De Velsertunnel bij Haarlem is al uren dicht door een storing. Het verkeer is daar helemaal vastgelopen. Juist daar rijden veel strandgangers. Een caravan die bij Tilburg over de kop sloeg, veroorzaakte ook kilometerslange files.

Afkoelen

Na de passage van de buien begint de temperatuur te dalen. In de late avond en nacht volgt dan het koufront met buiige regen en lokaal nog onweer. Het koelt dan snel af.

Zaterdagochtend trekken de buien naar verwachting snel weg, de rest van het weekeinde zal de zon schijnen en wordt het ongeveer 17 tot 22 graden.

http://www.nu.nl | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:01 uur, door Joyce.s
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
29 juni 2015, 12:12 uur | Bericht #457567

Nationaal hitteplan dinsdag van kracht
Het Nationaal Hitteplan, dat gezondheidsproblemen bij kwetsbare groepen moet beperken als het erg warm wordt, treedt dinsdag in werking. Dat heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandagochtend laten weten.

Eerder ging het instituut nog uit van op zijn vroegst woensdag.

Het hitteplan van het RIVM wordt in werking gesteld zodra voor ten minste vier achtereenvolgende dagen een maximumtemperatuur boven de 27 graden wordt verwacht. Dat is nu het geval.

Ouderen, mensen in zorginstellingen, chronisch zieken en mensen met overgewicht zijn extra kwetsbaar bij hoge temperaturen.

Het RIVM adviseert in het plan onder meer om voldoende water te drinken, dunne kleding te dragen, lichamelijke inspanning 's middags (op het heetst van de dag) te beperken en in de schaduw te blijven.

Airconditioning, zonwering en ventilatoren zijn geschikt om te voorkomen dat het te warm wordt in huis.

Tropische temperaturen

Voor de komende dagen worden tropische temperaturen verwacht in Nederland. Vanaf woensdag kan het vier dagen lang boven de 30 graden worden. 

''Het is nog maar een verwachting, we houden samen met het KNMI de temperaturen nauwlettend in de gaten'', aldus een woordvoerder maandag.
Door: ANP/NU.nl
Bron:http://www.nu.nl/binnenland/4077793/nationaal-hitteplan-dinsdag-van-kracht.html | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:01 uur, door Joyce.s
Waarom deze advertentie?
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
29 juni 2015, 12:46 uur | Bericht #457571

Warmterecord?


Voor het eerst sinds juli 2013 staat Nederland aan de vooravond van een hittegolf. Aan het officiële criterium van minimaal vijf dagen op rij met temperaturen boven 25 graden, en in die reeks ook minimaal drie dagen met temperaturen van 30 graden of meer, wordt in De Bilt waarschijnlijk aanstaande vrijdag of zaterdag al voldaan. Maar hoe warm kan het echt worden? En komt het warmterecord voor Nederland, dat met 38,6 graden nog altijd op naam van het Gelderse Warnsveld staat en op 23 augustus 1944 is gevestigd, ook in gevaar?

Hoewel het steeds warmer wordt in Nederland, is het de temperatuur de laatste jaren maar zelden gelukt om in de buurt van Warnsveldse warmterecord te komen. In de zomer van 2003 werd het in Limburg een keer bijna 38 graden, daarna is het nog weleens 37 graden geweest, maar elke keer, als de atmosfeer voor de definitieve machtsgreep gereed leek, kwam er toch (vaak onverwacht) een kink in de kabel en werd het record uiteindelijk (bij lange na) niet gebroken.

Eerdere kansen

Eén van de eerdere kansen deed zich voor op 19 augustus 2012. Toen waren het een vroeg invallende zeewind en een tegenvallende instraling van de zon (door hoge bewolking en Saharazand in de lucht) die roet in het eten gooiden. Heet was het wel, met 36,7 graden in het Limburgse Ell, maar het record van Warnsveld bleef fier overeind. Een andere kans diende zich op 19 juni 2013 aan. Ook toen zou, zo op het eerste gezicht snoeihete lucht, richting Nederland komen. Eén van de mogelijke gevaren, die keer tevoren ook al gedetecteerd, was het vroegtijdig optreden van onweer. En dat onweer kwam er, vanuit Frankrijk. In de vroege ochtend trok het Nederland al binnen en daarmee waren alle kansen op een warmterecord meteen verkeken. Beide keren was er in de media overigens veel aandacht voor de mogelijke verbreking van het temperatuurrecord en beide keren ook moest achteraf goed uitgelegd worden waarom dat record er uiteindelijk niet kwam.

Zaterdag nieuwe kans

Een nieuwe kans komt er, zoals het nu lijkt, later deze week (in het bijzonder zaterdag). Het is nog ver weg, er kan veel veranderen, maar al dagenlang is het zo dat die hete zaterdag iedere berekening weer wordt bevestigd. De plekken, waar het snoeiheet zou kunnen worden, liggen die dag vooral in het oosten en zuidoosten. Voor de recordjagers onder ons liggen echter opnieuw gevaren op de loer. Zo kan zeewind roet in het eten gooien. Verder is er in de nacht naar vrijdag en vrijdagochtend kans op (stevig) onweer. Als daarbij veel regen valt en de bodem duidelijk vochtiger wordt dan nu, wordt het zaterdag lastig om het record te halen. Een vochtige bodem verdampt namelijk veel water. Dat verdampen kost energie en houdt het kwik lager dan boven een droge bodem.


Weerkaart bovenlucht geldig voor zaterdagmiddag 4 juli. Dan wordt de heetste lucht boven ons hoofd verwacht. Deze luchtsoort wordt aangevoerd met een ZZW-stroming en is helemaal afkomstig uit Marokko.

Wat is er mogelijk?

Als je alle addertjes onder het gras even vergeet, kun je natuurlijk wel op een puur technische manier bekijken wat er op basis van de huidige verwachtingsdata theoretisch gezien mogelijk zou zijn als écht alles meewerkt. Op die manier bezien, ziet het er voor zaterdag (zo ver weg en onzeker het allemaal nog is) wel spectaculair uit. Zo stijgt de temperatuur op 1500 meter hoogte in de loop van zaterdag in het oosten en zuidoosten tot 22 à 23 graden. Onder ideale omstandigheden (maximale zoninstraling, geen zeewind, droge bodem) mag je daar in de hoogzomer 17 of 18 graden bij optellen om aan de maximumtemperatuur op grondniveau te komen. Dat zou in dit geval temperaturen van tegen de 40 graden kunnen opleveren (theoretisch gezien, zonder rekening te houden met alle addertjes onder het gras, die er in de aanloop naar en op zaterdag wel zijn).

Een tweede manier om de theoretisch haalbare temperatuur te bepalen, is de voor zaterdag op 400 meter hoogte verwachte temperatuur als basis te nemen. Onder ideale omstandigheden (en nogmaals, die zijn er in Nederland vrijwel nooit) kun je daar in de hoogzomer 8 graden bij optellen, om de maximaal haalbare temperatuur te bepalen. In het oosten en zuidoosten van Nederland worden in de loop van zaterdag (het is ver weg en dus nog erg onzeker) op 400 meter hoogte temperaturen van 32 of 33 graden verwacht. Tel je daarbij de onder ideale omstandigheden mogelijke 8 graden op, dan kom je opnieuw tegen 40 graden als maximumtemperatuur uit.

Record mogelijk

Beide methoden brengen ons in de buurt van en mogelijk dus boven het alltime record van Warnsveld. Of we het gaan halen, hangt nog van veel factoren af. Allereerst is de zaterdag nog ver weg en moeten we nog maar afwachten of de aangevoerde lucht zaterdag ook zo heet is als nu al een tijdje in de weerkaarten wordt aangegeven. Gebeurtenissen uit het verleden laten zien dat hierin de komende dagen nog wel wat verandering kan optreden. Het tweede addertje onder het gras is het onweer, dat in de nacht naar komende vrijdag over ons land kan trekken en de bodem weer een stukje vochtiger kan maken. En het derde gevaar is de zeewind, die in de loop van zaterdag wordt verwacht. Is die er al vroeg in de ochtend en ontstaan grote temperatuurverschillen boven Nederland, dan is de kans aanzienlijk dat de koelere zeelucht ook het oosten en zuidoosten bereikt en dat het nieuwe record er daardoor toch niet komt.

Feitelijk is het in de Nederlandse situatie (met zoveel water dichtbij) best moeilijk om extreem hoge temperaturen te krijgen. De atmosfeer bij ons kan er gewoon niet zo goed tegen. Vaak gebeurt op zulke momenten iets wat op het laatste moment een kink in de kabel brengt en echte uitspattingen tegenhoudt. Misschien is dat maar goed ook, want heel aangenaam zal het de komende dagen niet zijn. Wel is het interessant. En we blijven het hier natuurlijk op de voet voor je volgen.

Bron: MeteoGroup

weer.nl
Lees ook:

| Gewijzigd: 29 juni 2015, 12:47 uur, door Justin
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3424
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
29 juni 2015, 12:53 uur | Bericht #457572

Code rood voor extreme hitte in Spanje


Vanaf vanmiddag 13:00 tot vanavond 20:00 uur is code rood van kracht voor extreme hitte in de Spaanse provincie Córdoba. Veder is er in grote delen van Spanje code geel en oranje geel van kracht, ook voor extreme hitte

| Gewijzigd: 30 juni 2015, 22:52 uur, door Justin
#KeepOnSmiling
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
30 juni 2015, 13:32 uur | Bericht #457675

'Waterverbruik al met 20 procent toegenomen' 
De temperatuur in Nederland gaat gestaag omhoog en nu al is het waterverbruik tijdens piekmomenten met 20 tot zelfs 25 procent gestegen. Dat meldt drinkwaterbedrijf Vitens dinsdag, dat verwacht dat het waterverbruik de komende dagen alleen nog maar zal toenemen als we een hittegolf krijgen.

Vitens neemt extra maatregelen om tijdens de hitte te kunnen blijven voldoen aan de vraag. Zo houdt het de waterreservoirs maximaal gevuld en wordt het verbruik extra in de gaten gehouden.

"'s Nachts draaien de productiebedrijven door om extra water op te pompen'', aldus Vitens dinsdag.

Het waterleidingbedrijf heeft 5,5 miljoen klanten, zowel particulieren als bedrijven in onder meer Friesland, Flevoland en Utrecht.
Door: ANP
Bron:http://www.nu.nl/wonen-en-interieur/4078589/waterverbruik-al-met-20-procent-toegenomen.html
  | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:01 uur, door Joyce.s
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
30 juni 2015, 13:33 uur | Bericht #457676

Huishoudens verbruiken meer energie tijdens hittegolf Het tropische weer dat voor de komende dagen wordt voorspeld, zal ervoor zorgen dat Nederland meer elektriciteit verbruikt dan normaal.Dat meldt energiebedrijf Essent, op basis van gegevens van circa 2,5 miljoen klanten.

Op de dagen dat het kwik de 30 graden aantikt, verbruikt men in Nederland bijna 10 procent meer elektriciteit dan gemiddeld. Dat komt omdat de airconditioning en ventilatoren op volle toeren draaien.

Zodra de temperatuur daalt, vlakt de piek in het stroomverbruik weer af. Bij temperaturen rond de 27 graden verbruiken wij 7,5 procent meer elektriciteit dan gemiddeld.

Zomervakantie

Het energieverbruik thuis is tijdens de hele zomervakantie niet veel lager dan de rest van het jaar. Enerzijds zijn veel mensen op vakantie, maar anderzijds zijn ook meer mensen thuis omdat ze niet hoeven te werken.

Wel ziet Essent duidelijk een verschuiving wat betreft de tijd van het verbruik. Doordat mensen tijdens de vakantie later opstaan, komt het energieverbruik in de ochtend ongeveer een uur later op gang.
Door: NU.nl

Bron:http://www.nu.nl/wonen-en-interieur/4078153/huishoudens-verbruiken-meer-energie-tijdens-hittegolf.html
  | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:02 uur, door Joyce.s
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
30 juni 2015, 22:25 uur | Bericht #457719

Extreme hitte in de stad


Vandaag is de eerste van een reeks warme, zeg maar gerust hete dagen in Nederland met op zaterdag mogelijk temperatuurrecords. De kans dat de temperatuur op zaterdag het all-time record zal overtreffen is volgende de nieuwste computerberekeningen toegenomen. Temperaturen boven de 37 graden (lichaamstemperatuur) kunnen grote gevolgen hebben voor de gezondheid, niet alleen van ouderen en zieken. Met name in steden, waar het veel warmer wordt dan op het platteland, en in een situatie waarbij veel mensen dichtbij elkaar staan, kan het kwik zelfs oplopen tot boven de 40 graden. Deze temperaturen hebben we in Nederland nog nooit gehad. Niet alleen ouderen en zieken, maar ook gezonde mensen die een gezellige dag bij de start van de Tour de France in het centrum van Utrecht willen meevieren of diegenen die met duizenden tegelijk met een biertje in de zon op een festivalterrein staan, moeten rekening houden met extreme warmte. 

Zaterdag all-time temperatuurrecord? 


Tussen een hogedrukgebied de komende dagen boven Scandinavië en de Baltische staten en actieve lagedrukgebieden op de Atlantische Oceaan wordt met een zuidelijke stroming hete lucht vanuit Spanje en Frankrijk op transport gezet. Vandaag wordt het in het zuiden lokaal 30 graden, vanaf morgen verwacht MeteoGroup in vrijwel heel Nederland een viertal tropische dagen. Van tropische temperaturen spreken we als het kwik boven de 30 graden komt. De komende dagen wordt het echter nog warmer dan 30 graden, donderdag en vrijdag wordt het in het zuidoosten 35 graden. Zaterdag lijkt een extreem warme dag te worden met temperaturen in heel Nederland boven de 35 graden. In het zuidoosten kan het kwik oplopen naar 35 tot bijna 40 graden. Indien het kwik zaterdag boven de 38,6 graden uitkomt, hebben we een alltime temperatuurrecord. Vanaf 23 augutus 1944 staat dit record op 38.6 graden. Natuurlijk is er nog veel onzekerheid zover vooruit. De aangevoerde lucht moet echt zo heet zijn als nu berekend wordt. Er moet niet te snel een zeewindje opsteken en die lokale onweersbui die in de nacht naar vrijdag valt, kan ook nog roet in het eten gooien. 


Weerkaart voor zaterdag, extreem warme lucht schuift vanuit het zuiden over ons land. In de warme lucht ontstaan thermische lagedrukgebieden. Op de stippellijn kunnen wolken ontstaan die later in de middag en avond lokaal kunnen uitgroeien tot een lokale (pittige) onweersbui. Achter zo'n lijn draait de wind van zuidoost naar west en komt koelere zeelucht het land binnen. Zeeland komt het eerst in de minder warme lucht terrecht. Het zuidoosten en oosten verblijven het langst in de hete lucht.

Hitte-eiland effect 

Iedereen weet dat het in de stad veel warmer is dan op het platteland. Gebouwen en wegen nemen veel meer straling van de zon op dan de gewone bodem. Bovendien zijn die gebouwen relatief donker. Donkere oppervlakken absorberen meer straling dan lichte oppervlakken. Het zonlicht wordt meerdere keren langs muren en gebouwen gereflecteerd voordat het terug de atmosfeer in gaat. Bij elke reflectie wordt een deel van de warmte dat het zonlicht bevat, geabsorbeerd. Hoeveel warmer het wordt ten opzichte van het platteland is afhankelijk van lokale omstandigheden, maar het verschil in temperatuur kan meer dan 5 graden bedragen. Als het zaterdag inderdaad zo warm wordt, als de weermodellen nu berekenen kan het kwik in de steden oplopen tot (ruim) 40 graden. 's Nachts is het stedelijk hitte-eiland meestal het sterkst. Nachtelijke afkoeling komt voor het grootste deel door de uitstraling van infraroodstraling door het aardoppervlak. In steden wordt een deel van het zicht op de hemel 'afgedekt' door gebouwen. Hierdoor wordt een deel van de stralingsenergie door gebouwen geabsorbeerd en verdwijnt het niet in de lucht. Bovendien koele asfalt, beton en bakstenen traag af. Tijdens de nacht naar donderdag en de nacht naar zaterdag blijft het kwik op veel plaatsen boven de 20 graden steken. In de stad kun je daar 5 graden bij optellen….


In een stad kan het kwik gemiddeld 3, en in extreme gevallen 6 tot 8 graden hoger uitvallen in vergelijking met het platteland. Bron: Wikipedia

Oververhitting 

Als het KNMI een periode van minstens vier dagen met 27 graden verwacht start het Nationaal hitteplan. Vandaag is de eerste van reeks van minstens 6 en misschien nog wel meer dagen met extreem hoge temperaturen. Plan is vooral gericht op ouderen en chronisch zieken. Burgers, GGD's, verzorgingshuizen en het Rode Kruis krijgen het advies om extra te letten op mensen die kwetsbaar zijn. Belangrijk is dat ze voldoende drinken en verkoeling krijgen. Warm weer kan leiden tot klachten zoals vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Daarnaast kunnen huidproblemen optreden zoals jeuk en uitslag met blaasjes. Uitdroging kan in ernstige situaties kramp, misselijkheid, uitputting en bewusteloosheid veroorzaken. Als de temperaturen zaterdag inderdaad zo extreem worden, moeten ook gezonde mensen oppassen dat ze niet oververhit raken. Tijdens de Vierdaagse van 2006 werd het 33 graden, maar liep het kwik boven het asfalt van de dijk van Lent naar Nijmegen tot boven de 50 graden op. Veel mensen werden onwel, helaas zijn er ook 2 mensen overleden. 

Uit de zon en blijven drinken

Als het komende zaterdag inderdaad zo extreem heet wordt, blijft dan uit de zon en blijf goed drinken. Ook al is dat moeilijk als je met heel veel mensen in het hete centrum van Utrecht naar de Tour de France kijkt of op een festivalterrein met een biertje geen schaduw te vinden is. 

Margot Ribberink 

Bronnen: MeteoGroup, KNMI


weer.nl
Lees ook:

Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
30 juni 2015, 22:26 uur | Bericht #457720

Vanaf woensdag vooral in het zuiden kans op smog


Vanaf woensdag is in Nederland kans op smog door ozon. De hoge ozonconcentraties komen woensdag vermoedelijk vooral in het zuiden van het land voor. De dagen daarna krijgt heel Nederland ermee te maken, zo verwacht het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Smog kan klachten veroorzaken bij mensen met luchtwegaandoeningen, en bij mensen die zich inspannen in de buitenlucht. Mensen met die klachten wordt geadviseerd om 's middags en ook het begin van de avond binnen te blijven en zware lichamelijke inspanning te vermijden.

Als je last hebt van smog door ozon kan dat te merken zijn door irritatie aan ogen, neus en keel (hoesten en kortademigheid).

Verontreinigde stoffer

Smog door ozon ontstaat bij grote hoeveelheden verontreinigende stoffen in de lucht, zoals stikstofoxiden. De vervuilende stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Dagen met hoge ozonconcentraties zijn vaak warme dagen met hoge zonkracht en weinig wind uit het zuidoosten.

Tijdelijke maatregelen in periodes van smog door ozon, zoals het stilleggen of verminderen van het verkeer, hebben volgens het RIVM nauwelijks effect op ozonconcentraties. Vermindering van ozon wordt vooral bereikt door de uitstoot van verkeer en industrie structureel terug te brengen, dus schonere auto's en schonere fabrieken.

Bron: nu.nl
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
1 juli 2015, 14:51 uur | Bericht #457789

Blauwalg geconstateerd op aantal zwemlocaties in Nederland Op een aantal zwemlocaties in Nederland is blauwalg geconstateerd.Wie met de zomerse warmte verkoeling wil zoeken in plassen, meertjes en rivieren, doet er goed aan te kijken of het zwemwater in orde is. De bacterie kan leiden tot maag- en darmklachten en irritaties aan ogen en huid.

De kans op blauwalg en andere ongemakken als zwemmersjeuk (veroorzaakt door larven die de huid binnendringen) neemt toe naarmate de temperatuur stijgt.

"De droogte is van invloed op de kwaliteit van het water. Waterschappen hebben wel mogelijkheden om zwemwateren door te spoelen, maar niet altijd, en door de warmte wordt het alleen maar droger", zegt Kees Meijer van de Unie van Waterschappen.

Actuele informatie over de kwaliteit van zwemwater is te vinden op de website Zwemwater.nl. Daar wordt ook gewaarschuwd voor zwemmen in rivieren en kanalen. Dat kan gevaarlijk zijn door scheepvaart en door de stroming van het water.
Door: ANP
Bron:http://www.nu.nl/reizen/4079317/blauwalg-geconstateerd-aantal-zwemlocaties-in-nederland.html
  | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:02 uur, door Joyce.s
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
1 juli 2015, 14:56 uur | Bericht #457793

Woensdag is warmste 1 juli sinds 1901 
Het is woensdag met 31,7 graden de warmste 1 juli sinds de officiële weermetingen in 1901. De temperatuur werd rond 14.20 uur gemeten in De Bilt. Daarmee is het record van het jaar 1961 gebroken. Dat meldt Weeronline woensdag. 

De verwachtig is dat het uiteindelijk 33 graden gaat worden in De Bilt. Elders in Nederland is het al warmer. Zo is de hoogste temperatuur tot nu toe gemeten in Hoek van Holland. Daar werd het 34,5 graden.

Er worden voor de komende dagen alleen maar tropische temperaturen verwacht. Volgens Weeronline is de kans zeer groot dat er opnieuw weerrecords worden gebroken.

Warmste dag

Naar verwachting wordt zaterdag de warmste dag. Dan kan het in delen van Nederland rond de 37 graden worden. 

Het Nationale Hitteplan is sinds dinsdag in werking gesteld. Kwetsbare groepen, zoals oudere mensen en mensen met gezondheidsproblemen, worden gewaarschuwd om extra maatregelen te nemen. 

HittekaartDoor: NU.nl
Bron:http://www.nu.nl/binnenland/4079597/woensdag-warmste-1-juli-sinds-1901.html | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:02 uur, door Joyce.s
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
2 juli 2015, 07:36 uur | Bericht #457924

Vraag naar airco's neemt toe door hittegolf Door de verwachte tropische hitte vliegt koelapparatuur de winkels uit. Zo zijn bij diverse elektronicaconcerns binnen enkele dagen al duizenden airco's en ventilatoren verkocht. Ook de vraag naar onder meer koelkasten en vriezers is aanzienlijk toegenomen.

Sinds bekend is dat er een hittegolf aankomt, is de vraag van consumenten naar koelapparaten gestegen. Om hierop in te spelen heeft het elektronicaconcern Media Markt veel extra voorraden ingekocht. 

"Zodra de nieuwe lading binnenkomt, staan de kopers al in de rij om deze mee te nemen. Het duurt maar even voordat het product alweer uitverkocht is.''

Het bedrijf heeft binnen twee dagen al meer dan 10.000 airco's en ventilatoren verkocht.
Door: ANP
Bron:http://www.nu.nl/wonen-en-interieur/4079535/vraag-aircos-neemt-toe-hittegolf.html
  | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:02 uur, door Joyce.s
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
2 juli 2015, 07:37 uur | Bericht #457925

Meerdere evenementen afgelast door hitte Verschillende evenementen die de komende dagen zouden worden gehouden, zijn afgelast vanwege de hitte die Nederland zijn greep heeft. Het gaat om wielertoertochten, markten, hardloopwedstrijden, excursies en festivals.Zo gaat het wandel- en hardloopevenement Samenloop voor Hoop dat komend weekend zou worden gehouden in Weert niet door. Het wordt verplaatst naar het eind van de zomer.

In Bennekom is een kunstmarkt afgelast, in Ermelo gaat een paardensportwedstrijd niet door.

Ook een zangkorenfestival in Hardenberg is afgeblazen, evenals een sportevenement in Middelburg voor driehonderd kinderen met een verstandelijke beperking.

Alle organisatoren noemen het gezien de tropische temperaturen onverantwoord om hun evenement te laten doorgaan.
Door: ANP
Bron:http://www.nu.nl/reizen/4079508/meerdere-evenementen-afgelast-hitte.html
  | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:02 uur, door Joyce.s
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
2 juli 2015, 07:43 uur | Bericht #457929Vannacht was de warmste nacht ooit

Afgelopen nacht was de warmste nacht die in Nederland ooit is gemeten. Op sommige plaatsen bleef het rond de 24 graden. 

Het oude record lag op 23,1 graden. Die temperatuur werd in 2012 gemeten in Maastricht. 

In De Bilt werd het 's nachts nooit warmer dan 20,8 graden, in 2004. De metingen begonnen in 1901.

Vandaag wordt het opnieuw erg warm. In het binnenland kan het lokaal 36 graden worden. 

Bron; http://nos.nl/artikel/2044683-vannacht-was-de-warmste-nacht-ooit.html
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
2 juli 2015, 13:26 uur | Bericht #458029

Overleeft 'Warnsveld' de hitte?


Houdt het hitterecord van Warnsveld uit 1944 stand of niet? Zowel vandaag als zaterdag kan in het uiterste oosten een poging worden gedaan om bij de 38,6 graden van toen in de buurt te komen, zolang de wind maar aflandig blijft. Een draaiing van de warme zuidoostenwind naar zuidwest ligt echter zowel vandaag als op zaterdag op de loer. En haalt die koelere wind ook het uiterste oosten, dan komt het record, zoals veel vaker is gebeurd, er uiteindelijk toch niet.

Temperaturen, zoals die de afgelopen dagen een aantal keren in onze verwachtingen naar voren kwamen, kunnen in Nederland eigenlijk niet. Het is natuurlijk bijzonder om in een verwachting te zien staan dat het ergens binnen onze grenzen misschien wel 40 of 41 graden kan worden, maar als het moment suprême dichterbij komt en het model heeft nog wat meer tijd om er precies aan te rekenen, blijken er toch altijd addertjes onder het gras te zitten. Feitelijk maakt de extremiteit van datgene wat je verwacht dat in onze (instabiele) atmosfeer meteen ook alles in het geweer wordt gebracht om te voorkomen dat die extreem uiteindelijk ook bewaarheid wordt.

Factoren die tegenwerken

We hebben de factoren, die het benutten van het volledige warmtepotentieel in de atmosfeer van dit moment kunnen tegenhouden, de afgelopen dagen al benoemd. De belangrijkste factor in Nederland, dat aan zoveel water grenst, is het al dan niet optreden van zeewind. Om het heel warm te laten worden, moet het nauwelijks waaien. En op het moment dat het nauwelijks waait en het wórdt heel warm, krijg je als vanzelf een invallende zeewind. De krachtige weermodellen van tegenwoordig berekenen die zeewind heel goed en zelfs al ruim van tevoren. Het is dan ook niet voor niets dat voor vandaag en zaterdag, de twee dagen met de grootste warmtepotentie, het invallen van zeewind wordt berekend. Van het moment waarop die zeewind ook het uiterste oosten van ons land bereikt, zal afhangen hoe ver de temperaturen uiteindelijk nog kunnen oplopen. Hoe later de winddraaiing in het oosten aankomt, des te meer wordt warmtepotentieel daar ook echt in een hoge temperatuur omgezet. En des te dichter zullen we bij het temperatuurrecord komen.

Dat dit niet eenvoudig is, mag blijken uit het feit dat het record uit Warnsveld nog altijd staat, ondanks de opwarming van het klimaat die zich sindsdien heeft afgespeeld. Er zijn in de tussentijd al heel wat kansen geweest, maar elke keer was er toch iets dat roet in het eten gooide. En dat kan ook nu weer gebeuren; over een paar dagen zullen we het weten. Andere factoren die ervoor kunnen zorgen dat het beschikbare warmtepotentieel niet helemaal wordt benut, zijn bij voorbeeld wolken die de instraling van de zon tegenhouden, buien die de bodem vochtig maken (verdampend water kost energie en die gaat ten koste van de temperatuur) of Saharazand in de lucht. We hebben ze de afgelopen jaren allemaal al een keer meegemaakt. En ook nu zitten we niet zonder.

Westen heeft warmste dag al gehad

Voor het westen van het land betekent de zeewind, die daar vanaf nu een rol speelt, dat de warmste dag al achter de rug is. Die was gisteren, toen het in Hoek van Holland, direct aan zee, bij voorbeeld ruim 35 graden werd. Dat kon gisteren omdat de warme zuidoostelijke wind zo sterk was dat een zeewind geen kans maakte. Die sterke wind voorkwam weer dat het nog warmer werd. Inmiddels is de wind afgenomen (en kan het dus warmer worden), maar komt ook de zeewind makkelijker op gang. Zeewind was er vanochtend meteen al in het zuidwesten van het land en heeft zich gedurende de ochtend langzaam verder landinwaarts uitgebreid. Het wordt dus spannend.

Buien waren er vanochtend eveneens, vooral boven het noordwesten van Frankrijk. Ze koersten in noordelijke richting en leken aan het einde van de ochtend ook al bij Zeeland in de buurt te komen. Komt zo’n bui het land binnen, dan kunnen de erbij horende windstoten (die in oostelijke richting bewegen) de lijn met daarachter zeewind vooral in Zuid-Nederland nog wat verder naar het oosten duwen. Het is dan ook maar de vraag of Limburg vandaag nog voor de hoogste temperaturen in aanmerking komt. Verder kan zich in de zuidoosthoek, als die zeewind daar eenmaal is aangekomen, zelfs in de eerste helft van de middag al mogelijk een losse onweersbui vormen.

Toch weer Gelderland?

Waarschijnlijk moeten we onze blik dus richten op de Achterhoek en Twente. In die gebieden is het warmtepotentieel het grootst en blijft de zeewind waarschijnlijk net wat langer uit dan in het zuidoosten. Onze gok is dat Hupsel de hoogste temperatuur zal scoren met 38,4 graden, net niet genoeg voor het landelijke hitterecord, maar wel ruim voldoende voor een verbreking van het julirecord, dat met 37,1 graden nu nog op naam van het Zeeuwse Westdorpe staat.

Zaterdag misschien wel niet

De situatie voor aanstaande zaterdag lijkt erg op die van vandaag. Opnieuw brengt een zuidoostelijke wind bijzonder warme lucht in onze richting. En opnieuw wordt vanuit het zuidwesten in de loop van de dag een draaiing van de wind verwacht, waarschijnlijk zelfs wat sneller dan vandaag. Leek het er eerder deze week nog op dat de zaterdag de dag zou zijn voor recordtemperaturen, nu schatten we het warmtepotentieel voor vandaag groter in dan dat voor zaterdag. Op basis van de huidige gegevens komen we ook voor de zaterdag met Hupsel als topper, maar dan met 37 graden.

Bron: MeteoGroup.


weer.nl
Lees ook:

Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3519
Lid sinds: 8 dec. 2011
2 juli 2015, 16:09 uur | Bericht #458111

Extreem warme nacht


Afgelopen nacht was het extreem warm in grote delen van het land. In Arcen, Noord-Limburg, kwam de temperatuur niet onder de 24,1 graden. Inmiddels lopen de temperaturen weer op.

Het record van de warmste nacht stond tot nu toe op 23,1 graden en werd behaald op 19 augustus 2012 in Maastricht. Afgelopen nacht bleef het op 4 meetpunten van het KNMI warmer dan 23,1 graden, namelijk Arcen, Rotterdam, Wijk aan Zee en De Bilt.

Of dit ook daadwerkelijk een recordnacht was, kunnen we officieel nu nog niet zeggen. Voor het record van de laagste temperatuur op een dag telt namelijk ook de rest van de dag mee. Na een snikhete middag zal de temperatuur vanavond weer gaan dalen. Weerplaza verwacht dat tegen middernacht in het zuidoosten en oosten van het land nog ruim boven de 25 graden liggen. Daarmee lijkt het zeker dat Arcen (Noord-Limburg) inderdaad het record van warmste nacht sinds 1901 op haar naam heeft geschreven. Of Rotterdam en Wijk aan Zee in de top 4 zullen blijven, is nog even afwachten want een opstekende wind van zee kan daar later vanavond de temperatuur nog wel onder de 23 graden laten zakken .De minimumteemperatuur afgelopen nacht:


Bron:http://www.weerplaza.nl
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3519
Lid sinds: 8 dec. 2011
2 juli 2015, 16:11 uur | Bericht #458113

Warmste julidag sinds 1901


Vanmiddag om 14.50 uur werd het in Maastricht 37,3 graden. Daarmee beleven we de warmste julidag sinds de start van de metingen in 1901. Tot 18.00 uur kan de temperatuur nog iets verder stijgen.Afgelopen nacht werd ook al het record van warmste nacht gebroken sinds 1901. In Arcen, Noord-Limburg, kwam de temperatuur niet onder de 24,1 graden en ook vanavond blijft het daar warmer dan deze waarde.

Het julirecord voor warmste dag was in handen van meetpunt Westdorpe in Zeeuws-Vlaanderen. Op 19 juli 2006 werd het daar 37,1 graden. Op de gedeelde tweede en derde plek stonden Arcen (ook 19 juli 2006) en Maastricht) 28 juli 1921), beide met 36,9 graden.

Het record voor warmste dag ooit in Nederland is nog steeds in handen van Warnsveld. Daar werd het op 23 augustus 1944 38,6 graden.


Strand was niet heel druk (foto Henk Luntz) 

Overigens was het vandaag niet in het hele land extreem warm. Langs de westkust zorgde wind van zee ervoor dat het daar 25 tot 28 graden werd. Tijdens forse buien daalde het kwik in Zeeland zelfs tot iets onder de 20 graden.

Morgen verwacht Weerplaza minder hoge temperaturen. Na een nacht met vooral in het westen en noorden kans op regen en onweer wordt het morgen 25 tot 32 graden. De nacht naar zaterdag wordt wederom bijzonder warm met in het zuidoosten minima van ongeveer 24 graden. Zaterdag is de temperatuur vergelijkbaar met vandaag, en misschien nog iets hoger. Plaatselijk 38 graden behoort wederom tot de mogelijkheden. Het record van vandaag kan dan dus verbroken worden.

Bron:http://www.weerplaza.nl | Gewijzigd: 2 juli 2015, 16:11 uur, door Stefanv
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
4 juli 2015, 08:35 uur | Bericht #458809

RIVM waarschuwt voor ernstige smog op zaterdagIn grote delen van het land wordt zaterdag opnieuw ernstige smog door ozon verwacht. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat het om de hoogste ozonniveaus van de laatste tien jaar. De verwachte concentratie kan bij iedereen klachten veroorzaken, dus ook bij mensen in goede gezondheid.

Smog kan behalve irritatie aan keel, neus en ogen, hoesten en kortademigheid veroorzaken. Bij mensen met luchtwegaandoeningen kunnen klachten verergeren. Zware lichamelijke inspanning in de buitenlucht wordt afgeraden.

Donderdag waarschuwde het RIVM al voor ernstige smog en adviseerde mensen met luchtwegklachten in de middag en vroege avond binnen te blijven. In grote delen van het land waren hoge ozonconcentraties.

Smog door ozon ontstaat bij grote hoeveelheden verontreinigende stoffen in de lucht, zoals stikstofoxiden. De vervuilende stoffen worden onder invloed van zonlicht omgezet in ozon. Dagen met hoge ozonconcentraties zijn vaak warme dagen met hoge zonkracht en weinig wind uit het zuidoosten.
Door: ANP

Bron:http://www.nu.nl/binnenland/4081488/rivm-waarschuwt-ernstige-smog-zaterdag.html | Gewijzigd: 24 februari 2017, 14:03 uur, door Joyce.s
Han
Lid
Woonplaats: Ermelo
Berichten: 816
Lid sinds: 8 feb. 2007
4 juli 2015, 10:12 uur | Bericht #458830
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3519
Lid sinds: 8 dec. 2011
6 juli 2015, 01:13 uur | Bericht #459393

Tweehonderd mensen onwel door hitte tijdens Limburgs feest 


In de Limburgse plaats Maasniel bij Roermond zijn bijna 200 mensen onwel geworden door de hitte. Dit gebeurde tijdens het Oud Limburgs Schuttersfeest dat daar werd gehouden.   

De mensen vielen in grote getalen flauw toen ze langs de kant keken naar een optocht van de schutters.

De organisatie had vanwege het hete weer uit voorzorg gezorgd voor extra waterpunten langs de route. Ook stonden er meer EHBO’ers en medewerkers van het Rode Kruis langs de route om in te grijpen als dat nodig was.

Eén vrouw moest naar het ziekenhuis worden gebracht vanwege een hartaanval, aldus de organisatie.

Schietwedstrijden

Het Limburgse schuttersfeest, waarbij ook schietwedstrijden werden gehouden, trok ruim 20.000 bezoekers. Aan het feest namen ruim 150 schutterijen uit beide Limburgen deel.

De schietwedstrijd stopte zondagavond rond 21.45 uur toen het te donker werd om verder te schieten. Toen waren er nog 37 schutterijen in de race. Die strijden komende zaterdag in Roermond verder om de eer wie volgend jaar het OLS mag organiseren.

Door: NU.nl/ANP
 
Woonplaats: Termen /Zwitserland
Berichten: 12
Lid sinds: 22 dec. 2014
7 augustus 2015, 17:22 uur | Bericht #460514
Duitsland gaat gebukt onder extreme hitte
Zojuist in Duitsland in Goellheim (RP) 40.3 graden. Even afwachten of nieuw record gevestigd gaat worden!

| Gewijzigd: 7 augustus 2015, 17:46 uur, door Alpenweerman1
"Climate is what we expect. Weather is what we get"Terug naar boven
1 2
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.765 topics, welke bij elkaar 447.956 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.554 leden.
Het nieuwste lid is Deveney.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 327 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 327, lezen 2 mensen het topic "Onweerskansen 2 en 3 augustus 2014".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Stormkansen 13-14 maart

Lente discussietopic

Wanneer komt de eerste 20 graden?

OnweerOnline LIVE

Kijk je mee?

Eerste onweerskansen

Leuke onweerskansen in mei?

© 2003 - 2023 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden