Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, MO; Jefferson, MO; St. Charles, MO; St. Louis, MO.

9 Apr 2020 02:26:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Toombs, GA.

9 Apr 2020 02:26:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lawrence, AR; Jackson, AR.

9 Apr 2020 02:26:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pitt, NC; Lenoir, NC; Craven, NC; Greene, NC; Jones, NC.

9 Apr 2020 02:25:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Craighead, AR; Poinsett, AR.

9 Apr 2020 02:25:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Bond, IL; Montgomery, IL; Fayette, IL.

9 Apr 2020 02:25:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ware, GA; Atkinson, GA; Clinch, GA.

9 Apr 2020 02:25:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Harnett, NC; Wake, NC; Johnston, NC.

9 Apr 2020 02:25:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Butler, MO.

9 Apr 2020 02:25:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Mississippi, MO.

9 Apr 2020 02:25:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Richland, IL; Effingham, IL; Jasper, IL; Lawrence, IL; Crawford, IL; Clay, IL; Clark, IL.

9 Apr 2020 02:25:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Montgomery, IN; Fountain, IN; Parke, IN; Putnam, IN.

9 Apr 2020 02:25:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Madison, IN; Boone, IN; Hamilton, IN; Hancock, IN; Clinton, IN; Marion, IN.

9 Apr 2020 02:25:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lanier, GA; Berrien, GA; Cook, GA; Lowndes, GA.

9 Apr 2020 02:25:59

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Ware, GA; Charlton, GA.

9 Apr 2020 02:25:59
Actueel
1 / 4

Fotowedstrijd februari 2020

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Winter discussietopic

Hoogwater grote rivieren

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
Berend64
Lid
Woonplaats: Doornspijk
Berichten: 19
Lid sinds: 26 jul. 2006
25 juli 2015, 16:38 uur | Bericht #460084
Helaas maar de 1e dode is te betreuren in Gelderland, zojuist gemeld door Omroep Gelderland; http://www.omroepgelderland.nl/nieuws/2096577/Liveblog-storm-eist-leven-in-Wolfheze
http://www.arola-clicks.nl
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3512
Lid sinds: 8 dec. 2011
25 juli 2015, 17:53 uur | Bericht #460086

KNMI geeft code rood vanwege zomerstorm voor westkustFoto: NU.nl/Lars van der Waarden

Het KNMI heeft zaterdagochtend een weeralarm afgegeven voor storm met zware windstoten. De code rood geldt voor de kustprovincies Zuid-Holland en Noord-Holland.

Volg hier ons liveblog over de storm

Het weeralarm gold vanochtend ook voor Zeeland, maar daar is de wind afgenomen en is inmiddels code geel van kracht.

Het KNMI heeft de waarschuwing voor extreem weer, code oranje, zaterdag aan het begin van de middag uitgebreid naar een groter deel van het land. De waarschuwing geldt nu behalve voor de provincies Utrecht en Noord-Brabant ook voor het IJsselmeer, het Waddengebied en de provincies Flevoland en Friesland.

In het oostelijke deel van het land is code geel van kracht, waarmee wordt gewaarschuwd voor gevaarlijk weer.

Slachtoffers

In Gelderland is een dode gevallen door een omgevallen boom op een auto, meldt politie Gelderland. In Amsterdam zijn twee mensen gewond geraakt nadat een boom door de storm op een auto viel op het Zoutkeetsplein in Amsterdam, meldt de brandweer.

Rijkswaterstaat gaf zaterdagmiddag voor heel Nederland het advies om niet de weg op te gaan. Eerder raadde de dienst af om van Amsterdam naar Den Haag te rijden vanwege de storm. ''Dat advies maken we nu iets breder: stel de reis uit totdat de hevige storm voorbij is en de wegen weer begaanbaar zijn gemaakt'', aldus een woordvoerster.

De hulpdiensten zijn zaterdag al zo'n vijfhonderd keer uitgerukt, meldt Alarmeringen.nl.

Zware storm

Nederland beleeft de zwaarte julistorm sinds het begin van de metingen in 1901. Aan de westkust kunnen zeer zware windstoten voorkomen. In IJmuiden is rond 14.00 uur een windkracht van 121 kilometer per uur gemeten.

Rond het middaguur was er officieel sprake van een 'zomerstorm', meldt Weeronline. Van een zomerstorm is sprake wanneer er per uur gemiddeld windkracht 9 staat. Die snelheid werd tussen 11.00 en 12.00 uur gemeten. Het is de 25e officiële zomerstorm sinds 1901, aldus het weerinstituut.

Impact

Het weeralarm wordt gegeven vanwege de grote impact die de storm kan hebben op het openbare leven. Omdat het zomer is, zijn er buiten veel activiteiten, aldus het KNMI. Ook staan bomen vol in blad, waardoor ze veel wind vangen en kunnen omwaaien.

Uit het hele land komen meldingen van stormschade. Het gaat vooral om bomen die zijn omgewaaid en daarbij schade hebben aangericht aan huizen, auto's, tuinen en straten. Ook zijn hier en daar gevel- en dakplaten losgewaaid. 

Verloop

De stormachtige wind trok vanuit het zuidwesten verder noordwaarts langs de westkust en zal later ook de noordkust teisteren. Verder komen er vooral in de oostelijke helft van het land enkele onweersbuien voor. Plaatselijk gaan die gepaard met hagel.

Pas in de avond wordt het weer rustiger. Volgens het KNMI duurt het tot middernacht voordat in het oostelijk Waddengebied de zware windstoten verdwenen zijn. 

Evenementen

De storm gooit voor diverse evenementen roet in het eten. Rond 16.00 uur liet de organisatie van het festival De Zwarte Cross weten dat de optredens ophet hoofdpodium voor onbepaalde tijd zijn afgelast.

Het Kwaku Festival in Amsterdam, Edelwise aan Zee in Zandvoort, Welcome to the Future in Amsterdam, het Amsterdamse festival Live on Stage en Zomercarnaval in Rotterdam zijn afgelast vanwege het weer. 

De Parade in Utrecht laat weten dat het theaterfestival vooralsnog gewoon doorgaat, al worden de weersomstandigheden van uur tot uur bekeken. Maar de tenten zijn stevig en stormbestendig en staan bovendien tussen bebouwing die veel wind zal tegenhouden, aldus een woordvoerster.

Verkeer

Het weg- en treinverkeer ondervinden veel hinder van de storm. Op diverse trajecten rijden geen of minder treinen vanwege bomen die op het spoor zijn gevallen. Onder meer tussen Amsterdam en Utrecht is het treinverkeer ernstig verstoord. Ook rondom Den Haag HS rijden geen treinen vanwege een kraan die dreigt om te vallen op het spoor.

In Amsterdam is bovendien het hele tramverkeer stilgelegd. Dat heeft vervoersbedrijf GVB besloten in overleg met de politie. Het is nog niet bekend wanneer de trams weer rijden. Bussen en metro's rijden wel, en ook de veerboten zijn niet verstoord.

http://www.nu.nl | Gewijzigd: 25 juli 2015, 17:54 uur, door Stefanv
Waarom deze advertentie?
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3512
Lid sinds: 8 dec. 2011
25 juli 2015, 18:03 uur | Bericht #460087

Gewonde door vallende balk marktkraam

 De storm heeft in Rotterdam een gewonde geëist. Op de Rotterdams weekmarkt aan de Binnenrotte is zaterdagmiddag een gewonde gevallen door een vallende balk van een kraam. Die werd omver geblazen door de zomerstorm die over Nederland trekt, meldt een wijkagent op Twitter.

De markt in het centrum van de Maasstad ging gewoon door, ondanks de storm. De straatparade van het Zomercarnaval werd wel afgelast.

Het aantal meldingen over stormschade neemt inmiddels af, meldt de brandweer. De afgelopen uren waren er tientallen meldingen van omgewaaide bomen.

De brandweer meldt dat het aantal meldingen over stormschades afneemt. Er waren de afgelopen uren tientallen meldingen van omgewaaide bomen.

http://www.ad.nl
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3512
Lid sinds: 8 dec. 2011
25 juli 2015, 18:07 uur | Bericht #460088

Zomercarnaval voor eerst in 31 jaar bestaan afgelast© anp.

De straatparade van het Zomercarnaval in Rotterdam is afgelast vanwege de verwachte stormachtige wind. Dat heeft de organisatie zaterdag laten weten. Het besluit is genomen in overleg met de gemeente en de hulpdiensten. Het is in het 31-jarig bestaan van het Zomercarnaval de eerste keer dat het wordt afgeblazen.

Bezoekers die van plan waren naar het Zomercarnaval te komen, wordt afgeraden naar Rotterdam te reizen. ,,De beslissing om het evenement niet door te laten gaan is niet makkelijk geweest. We hebben alle mogelijke alternatieven onderzocht, maar de verwachte weersomstandigheden zijn simpelweg te risicovol om het evenement te laten plaatsvinden", aldus festivaldirecteur Guus Dutrieux. 

Volgens een woordvoerder is het onmogelijk om de straatparade te verplaatsen naar een andere dag. ,,Daar is de organisatie te groot voor". Hij kan nog niet zeggen hoe groot de financiële strop is en of het afgelasten van het Zomercarnaval is gedekt door de verzekering.

De straatparade, een feestelijke parade van praalwagens en bont uitgedoste dansers en danseressen, zou om 13.00 uur beginnen bij treinstation Blaak en eindigen aan het eind van de Coolsingel. 

Geen caravans de weg op 
Precies op de dag dat de 'caravanvakanties' echt beginnen, krijgt Nederland een zware zomerstorm over zich heen. Het advies van de De Verkeers Informatie Dienst (VID): ga niet met een caravan de weg op. De ANWB adviseerde vakantiegangers zo vroeg mogelijk te vertrekken. 

Het KNMI en Weerplaza hebben code oranje uitgegeven voor de westkust. Het wordt bijzonder onstuimig vandaag langs de Nederlandse kust. Een klein lagedrukgebied zorgt niet alleen voor talrijke buien met soms ook onweer en hagel, maar in de loop van de ochtend ook voor een forse toename van de wind. Langs de westkust neemt de wind vanaf 9 uur toe en rond 10 uur verwacht Weerplaza dat in Zeeland sprake zal zijn van stormachtige omstandigheden, 8 Bft, met zware tot zeer zware windstoten, mogelijk tot boven de 100 km/uur.

In de uren daarna neemt de wind langs de westkust verder toe en haalt dan ook stormkracht, 9 Bft. We gaan daardoor vandaag zeer waarschijnlijk de 9e julistorm sinds 1906 beleven. De stormwind kan voor schade zorgen en het verkeer op de weg, het spoor en in de lucht flink hinderen. 

Weerplaza raadt watersporters dan ook aan om niet het water op te gaan. Verder adviseert het weerbedrijf vakantiegangers om hun omgeving te controleren op situaties die mogelijk gevaarlijk kunnen zijn, indien er zeer zware windstoten optreden. Grote takken van bomen zouden kunnen afbreken en vanwege de droogte is ook niet ondenkbaar dat hele bomen omgaan. De zwaarste windstoten treden op in een smalle strook langs de kust, ongeveer 30 km breed. ,,Wie in Zeeland of Zuid-Holland woont en toch met caravan weg wil vandaag, kan beter echt vroeg vertrekken,'' zegt Michiel Severin van Weerplaza. 

De KLM heeft uit voorzorg dertig vluchten geschrapt voor vandaag. Op de A59 stelt Rijkswaterstaat wegwerkzaamheden uit.

Diverse evenementen afgelast
Niet alleen Zomercarnal valt in het water. De organisatie van Wonderfeel, een nieuw klassiekemuziekfestival in de open lucht op het bosterrein van Natuurmonumenten in 's Graveland, heeft besloten het programma van zaterdag te schrappen. Het programma van zondag gaat wel door, staat te lezen op de website van Wonderfeel.

Ook het skûtsjesilen in Stavoren is afgelast vanwege de harde wind, die met zware tot zeer zware windstoten gepaard kan gaan. De zeilwedstrijd wordt dinsdag ingehaald.

De Parade in Utrecht laat weten dat het theaterfestival vooralsnog gewoon doorgaat, al worden de weersomstandigheden van uur tot uur bekeken. Maar de tenten zijn stevig en stormbestendig en staan bovendien tussen bebouwing die veel wind zal tegenhouden, aldus een woordvoerster.

http://www.ad.nl
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3512
Lid sinds: 8 dec. 2011
25 juli 2015, 18:09 uur | Bericht #460089
| Gewijzigd: 25 juli 2015, 18:13 uur, door Stefanv
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3512
Lid sinds: 8 dec. 2011
25 juli 2015, 18:10 uur | Bericht #460090
| Gewijzigd: 25 juli 2015, 19:09 uur, door Stefanv
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3512
Lid sinds: 8 dec. 2011
25 juli 2015, 18:12 uur | Bericht #460092
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3512
Lid sinds: 8 dec. 2011
25 juli 2015, 18:45 uur | Bericht #460100
pkd19
Lid
Woonplaats: Damwoude(Damwâld)
Berichten: 576
Lid sinds: 9 feb. 2013
25 juli 2015, 18:47 uur | Bericht #460102
Boom over spoor:HURDEGARYP - Het treinverkeer tussen Hurdegaryp en Leeuwarden is zaterdag aan het einde van de middag gestaakt doordat er een boom over het spoor is gevallen. Op het traject rijden geen treinen meer en Arriva zetten bussen in om passagiers alsnog op hun plaats van bestemming te krijgen.

De boom viel om door de zomerstorm die door de regio trekt


Bron: Waldnet.nl
Onweersdagen 2019: 7
Hoogste temperatuur in 2019: +34,7 C
Laagste temperatuur in 2019: -7,0 C
Hoogste windvlaag in 2019: 88,1 km/hr
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3512
Lid sinds: 8 dec. 2011
25 juli 2015, 18:52 uur | Bericht #460103

Code rood: diverse meldingen overlast Zeeland

 

Toegevoegd: 25-07-2015, 10.39 uur - Update: 25-07-2015, 10.46 uur

Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - In navolging van de eerder door het KNMI afgekondigde code oranje geldt voor Zeeland nu code rood: een weeralarm. Inmiddels hebben de Zeeuwse hulpdiensten diverse meldingen binnengekregen van overlast door de storm.

Weggebruikers met caravan of aanhanger worden vanwege zware windstoten door Rijkswaterstaat afgeraden de komende uren richting kustprovincies te gaan. Volgens het KNMI kunnen in de provincie namelijk zeer zware windstoten voorkomen van 100 tot 110 kilometer per uur. Daarbij bestaat volgens het weerbureau een groot risico op omvallende bomen. Code rood geldt voor Zeeland vanaf 11.00 uur tot 15.00 uur.

Volgens het KNMI moeten mensen alert zijn als ze zich buitenshuis begeven. "Ook boomtakken, dakpannen, dakbedekking en gevelplaten kunnen loskomen en rondvliegen. Verder kunnen grote objecten omvallen zoals bouwsteigers en hijskranen", aldus een woordvoerder. Kwetsbare verkeersdeelnemers lopen volgens het KNMI een groot risico. "Dit geldt met name voor (brom)fietsers, motorrijders, vrachtauto’s, auto’s met aanhanger en caravans. Ook watersporters lopen een groot risico."

Meldingen
De Zeeuwse brandweerploegen zijn vanochtend al zeker zeven keer uitgerukt voor meldingen die gerelateerd zijn aan de zomerstorm. De brandweer was vanaf 08.25 uur onder meer nodig bij de 's-Heerenhoeksedijk in 's-Heerenhoek, de Markt in Westkapelle, de Goessestraatweg in Kapelle, de Nummer Zevenweg in Biervliet en de Havelaarstraat in Colijnsplaat. Verder waren er inzetten aan de Burghse Ring in Burgh-Haamstede en de Zwanenburgweg in Vlissingen.Boom valt op woning en auto Zierikzee


Toegevoegd: 25-07-2015, 15.57 uur

Door: Rolf de Feijter

ZIERIKZEE - Door de harde storm is vanmiddag in Zierikzee een boom op een woning en een auto gevallen.

De brandweer van Zierikzee werd rond 13.50 uur gealarmeerd voor de omgewaaide boom aan de Rollandthof. De brandweer heeft de boom in stukken gezaagd. Over de ontstane schade aan zowel auto als de woning is niets bekend.Bomen dreigen om te waaien in Burgh-Haamstede

Toegevoegd: 25-07-2015, 18.43 uur

Door: Rolf de Feijter

BURGH-HAAMSTEDE - De brandweer is vanmiddag ingezet om in Burgh-Haamstede een aantal takken van bomen te zagen omdat de bomen dreigden om te waaien.

Om 16.00 uur werd zowel de brandweer van Burgh-Haamstede als die van Vlissingen opgeroepen voor de melding aan de Hogeweg. Ter plaatse bleken een aantal bomen te staan die door de storm dreigden om te waaien.

Met de hoogwerker van de Vlissingse brandweer werden de takken van die bomen afgezaagd. De weg was enige tijd dicht. Alle verkeer moest tijdelijk omrijden.

http://www.hvzeeland.nl | Gewijzigd: 25 juli 2015, 18:53 uur, door Stefanv
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3512
Lid sinds: 8 dec. 2011
25 juli 2015, 19:00 uur | Bericht #460104

'De tenten vliegen door de lucht; het is een chaos'Ruim 15 tenten hebben het begeven vanwege de storm

Tenten die door de lucht vliegen en tentstokken die knakken als rietjes. Het is een chaos op camping Corfwater in Petten. "Onze campginggasten zijn ontzettend overvallen door de storm", stelt campingbaas Rene Sips.

Rene Sips had zijn gasten nog zo gewaarschuwd: zet de tent goed vast en laat geen spullen rondslingeren. "Maar toch zijn heel veel campinggasten overvallen door de zware storm. Veel vakantiegangers zijn gewoon op pad gegaan. Onderwijl heeft de wind hun tent meegenomen", vertelt Sips.

ZIE OOK: Liveblog: chaos in Nederland door storm

Zo'n 15 tenten zijn tot nu toe de lucht ingegaan. "Er stond hier net een Duitse vrouw bij de receptie. Ze was volledig in paniek. Haar tent is weggewaaid. Ze heeft niets meer en slaapt vannacht in onze recreatieruimte." Ook de andere kampeerders die hun tent zijn kwijtgeraakt mogen in het recreatiegebouw van de camping slapen.

Bezorgd
Volgens Sips zijn veel van zijn campinggasten bezorgd. "Veel mensen hangen aan hun tenten. Er heerst wel paniek, vooral bij ouders met kinderen. Mensen vragen zich af of het spul het allemaal wel houdt. Maar iedereen helpt elkaar en ook wij doen alles wat we kunnen. Een storm als dit, heb ik nog niet eerder meegemaakt in de zomer."

Volgens de campingeigenaar zijn er nog weinig mensen naar huis gegaan. "Iedereen hoopt toch dat de storm morgen weer het land uit is."

Volgens Sips is een ding duidelijk: "De tentenverkoper bij mij om de hoek die heeft morgen een goede dag."

 
http://www.rtlnieuws.nl | Gewijzigd: 14 februari 2017, 09:44 uur, door Joyce.s
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3512
Lid sinds: 8 dec. 2011
25 juli 2015, 19:07 uur | Bericht #460105

Een bewoner op de Brouwersgracht legde vast hoe een auto in de straat wordt verpletterd door een boom. De boom viel op een woonboot waar drie Zweedse toeristen in zaten. Ze moesten door de brandweer worden bevrijd. Het drietal raakte niet gewond.http://www.rtlnieuws.nl


 
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3512
Lid sinds: 8 dec. 2011
25 juli 2015, 19:13 uur | Bericht #460106

Stormfie: 'Broer en zus leven nog'
Dat was even schrikken aan de Hoofdweg in Amsterdam: door de storm viel een boom op een auto. Veerle woont aan de overkant en plaatste opgelucht een selfie met haar broer Felix op Facebook: "BROER EN ZUS LEVEN NOG!"

RTL Nieuws
  | Gewijzigd: 14 februari 2017, 09:45 uur, door Joyce.s
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3512
Lid sinds: 8 dec. 2011
25 juli 2015, 19:20 uur | Bericht #460107

Tomorrowland: regen en storm zorgen voor weinig problemenFoto: Joren De Weerdt

Op het dancefestival Tomorrowland in Boom heeft het regen- en stormweer van zaterdagochtend niet voor onoverkomelijke problemen gezorgd, noch op het festival zelf, noch op camping Dreamville. Nagenoeg alle kampeertentjes bleven overeind en hielden het droog en op enkele omgewaaide hekken en wat plassen na is ook de festivalsite nog in goede staat.

De organisatie houdt met behulp van een eigen weerman de situatie continu in de gaten, maar volgens de voorspellingen is het ergste eigenlijk al achter de rug.

In het Event Control Center verzamelt en analyseert de festivalorganisatie alle gegevens rond onder meer voedselinspectie, mobiliteit en boodschappen op sociale media. Gezien de omstandigheden ligt de focus op de tweede festivaldag echter vooral op het weer. Dat leidde al tot het aanbrengen van wat extra boomschors hier en daar om het festivalterrein niet te zompig te maken.

“Maar echt ingrijpen hebben we nog niet moeten doen”, zegt woordvoerster Debby Wilmsen. “Alle festivalgangers lijken op het eerste gezicht ook nog in vorm: er wordt al veel gedanst. De meesten hebben hier ook maanden naar uitgekeken en willen er sowieso een feest van maken.”

Weerman Michiel De Vries, die met zijn team 24 uur op 24 informatie bezorgt aan het Event Control Center, had zaterdagmiddag alvast vrij goed nieuws. “De komende uren zijn er nog flinke windvlagen en stevige buien, maar in de tweede helft van de middag zal dat minderen en wordt het weer een stuk aangenamer. Zondag zal er tegen de avond wel weer wat regen vallen, maar de wind blijft dan beperkt. De omstandigheden zullen dus al bij al niet zo slecht zijn.”

http://www.gva.nl | Gewijzigd: 26 januari 2017, 14:12 uur, door Justin
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3512
Lid sinds: 8 dec. 2011
25 juli 2015, 20:22 uur | Bericht #460113

Noodweer teistert festivals, gratis naar Zwarte Cross© anp.

Alle festivals die vandaag in Nederland plaatsvinden ondervinden grote hinder van het noodweer. Een overzicht:

Zwarte Cross (Lichtenvoorde)
Het grootste festival van Nederland ondervindt grote hinder van het slechte weer. Ruim 100.000 bezoekers van het festival in de Achterhoek maken er met poncho's toch een groot feest van. Het hoofdpodium werd om 16.00 uur vanwege de storm gesloten en ligt er verlaten bij. Tot nu toe is er één gewonde gevallen: een verslaggeefster van RTV Gelderland kreeg een paal op haar hoofd en werd met de ambulance afgevoerd. Ze is aanspreekbaar.
UPDATE: De optredens op de Zwarte Cross zijn zaterdagavond gratis toegankelijk. Daartoe heeft de organisatie van het evenement in de Achterhoek besloten nadat het programma 's middags vanwege het noodweer tijdelijk moest worden stilgelegd.Veel bezoekers zochten beschutting tegen regen en harde wind, andere festivalgangers gingen naar huis. Bovendien hadden veel bezoekers last van oponthoud bij het openbaar vervoer, dat eveneens onder de storm te lijden had. Als geste aan het publiek zijn optredens zaterdagavond gratis te bezoeken, waaronder een uitgesteld optreden van Kenny B.


© anp.


© anp.


© anp.


© anp.

Amsterdam Live on Stage
De storm gooit zaterdag voor diverse evenementen roet in het eten. Live on Stage is afgelast. De stormachtige wind met zware windstoten, gecombineerd met regen en onweer, zijn ,,voor ons evenement boven de kritische grens", meldt de organisatie op de website. Het festival zou worden gehouden in Sportpark Riekerhaven met artiesten als Jett Rebel, Dotan en Typhoon. Mensen met een kaartje kunnen hun geld terugkrijgen.

Wonderfeel ('s Graveland)
Dit nieuwe klassiekemuziekfestival in de open lucht op het bosterrein van Natuurmonumenten in 's Graveland, heeft besloten het programma van zaterdag te schrappen. Het programma van zondag gaat wel door, meldt de organisatie. Aan het einde van de middag werd ook het programma op het hoofdpodium van het festival Zwarte Cross stilgelegd. Tot teleurstelling van talloze gezinnen moest zanger Kenny B. al na één lied zijn optreden afbreken.

De Parade (Utrecht)
De organisatie laat weten dat het theaterfestival vooralsnog gewoon doorgaat, al worden de weersomstandigheden van uur tot uur bekeken. Maar de tenten zijn stevig en stormbestendig en staan bovendien tussen bebouwing die veel wind zal tegenhouden, aldus een woordvoerster. 

Stekker (Utrecht)
Andere Utrechtse festivals zijn wel verstoord. Zo begint Festival Stekker later dan gepland. ,,In verband met de verwachte windkracht in de middag hebben wij in overleg met de gemeente en de diensten besloten om de openingstijden te wijzigen," meldt de organisatie. Het festival begint nu om 17.00 uur in plaats van 14.00 uur. ,,Voor die periode zijn de vooruitzichten goed, neemt de wind in kracht af en blijft het droog. Neem wel warme kleren mee," aldus de organisatie. 

Truckstar (Assen)
Het Truckstar Festival in Assen verwelkomde zaterdag duizenden bezoekers. Het evenement, met 2200 vrachtwagens, had weinig problemen. Vanaf 14:00 uur begon het te regen, maar daar waren de meeste truckers op voorbereid.

Ultrasonic (Maarssen) 
Dit festival is geheel afgelast, maakte de politie bekend. De slechte weersomstandigheden zijn de reden voor de afgelasting.

Fotoserie: Zware Zomerstorm aan Nederlandse kustMilan Summer Festival (Den Haag)
Afgelast

Kwaku Festival (Amsterdam)
Afgelast

Edelwise aan Zee (Zandvoort)
Afgelast

Welcome to the Future (Amsterdam)
Afgelast

Zomercarnaval (Rotterdam)
Eerder werd al bekend dat de straatparade van het Zomercarnaval in Rotterdam niet doorgaat. De organisatie vindt de verwachte stormachtige wind een te groot risico voor het dansfestijn.

Deelnemers van het afgelaste Zomercarnaval bouwen een feestje in een loods waar de praalwagens staan opgeslagen.


© anp.

http://www.ad.nl
pkd19
Lid
Woonplaats: Damwoude(Damwâld)
Berichten: 576
Lid sinds: 9 feb. 2013
25 juli 2015, 21:21 uur | Bericht #460117
'Vrijburgh' zwaar beschadigd door zomerstorm.DRACHTEN - De monumentale boerderij 'Vrijburgh' aan Nijtap in Drachten is zaterdagavond zwaar beschadigd geraakt. Door de zomerstorm die over het land raasde vielen 3 bomen op het dak van het rijksmonument.

De brandweer van Drachten heeft een inspectie uitgevoerd en een paar takken verwijderd. Een gespecialiseerd bedrijf zal met zwaarder materiaal de bomen van het dak moeten verwijderen. De dak constructie is zwaar beschadigd geraakt. De bewoners zullen via de verzekering een bouwbedrijf inschakelen om het dak tijdelijk af te kunnen dichten.


Foto:Arjan de Boer
Bron:Waldnet.nl
Onweersdagen 2019: 7
Hoogste temperatuur in 2019: +34,7 C
Laagste temperatuur in 2019: -7,0 C
Hoogste windvlaag in 2019: 88,1 km/hr
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3512
Lid sinds: 8 dec. 2011
26 juli 2015, 20:50 uur | Bericht #460139

Honderden meldingen van omgewaaide bomen door storm Foto: Jisca Cohen

De brandweer van Amsterdam heeft zaterdag en zondag honderden schademeldingen gekregen vanwege de zware zomerstorm die over de stad trok. De brandweer is ruim driehonderd keer uitgerukt voor naar aanleiding van de honderden meldingen die de afgelopen 24 uur binnengekomen zijn. Dat aantal zou in verhouding staan met het aantal bomen dat is omgewaaid. 

Alleen al in het Vondelpark zijn zaterdag dertig bomen verloren gegaan. Het park is zondag voor het grootste deel weer geopend, alleen delen aan de westkant aan het park zijn nog afgesloten in verband met opruimwerkzaamheden. Het Amstelpark is inmiddels ook weer begaanbaar en open voor publiek. 

Het Amsterdamse Bos is tot nader order gesloten. Boswachters onderzoeken de staat van de bomen en halen afgerukte takken en omgewaaide bomen weg. 


Werkzaamheden

Een woning aan de Frederikstraat werd zaterdag tijdelijk ontruimd nadat een boom tegen de gevel aanviel. Na enkele werkzaamheden konden ook die bewoners zondag weer terugkeren. 

De brandweer verwacht dat zondag nog een groot deel van de dag nodig is om alle omgewaaide bomen en takken in de stad op te ruimen.

Door: AT5/NU.nl | Gewijzigd: 26 januari 2017, 14:12 uur, door Justin
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3512
Lid sinds: 8 dec. 2011
26 juli 2015, 21:01 uur | Bericht #460140

'Controleer huis van vakantieganger op stormschade'

Vrienden, familie of buren wordt geadviseerd een kijkje te nemen bij de woning van bekenden die op vakantie zijn.Dat adviseert het Verbond van Verzekeraars zondag.

De zomerstorm van zaterdag heeft mogelijk schade aangericht. "Laat iemand die de sleutel heeft langsgaan om de tuin en het dak te inspecteren", zegt een woordvoerder.

"Is er schade dan wordt die alleen maar groter als er niets mee gebeurt. Het kan daarnaast ook tot onveilige situaties leiden."

Volgens de woordvoerder is er op z’n vroegst op maandag iets te zeggen over de financiële schade van de zomerstorm. "Dat is op dit moment nog met geen mogelijkheid te zeggen. Maandag gaan de verzekeringskantoren open en komen de eerste claimprognoses binnen."

Reisverzekering

Er wordt een ander type schade verwacht omdat zomerstormen amper voorkomen. Zo zullen ook kapotte tenten en caravans en andere schade van vakantiegangers gemeld worden. 

Die mensen zullen een beroep doen op hun reisverzekering in plaats van de inboedelverzekering. "Die schade wordt heus wel vergoed. Mensen hebben een verzekering voor dit soort onverwachte schade", zegt de woordvoerder.

Stormschade aan auto's zal waarschijnlijk in de meeste gevallen worden gedekt door de verzekering. "Officieel moet er sprake zijn van windkracht 9, maar ook als de schade is ontstaan bij windkracht 7 zal iemand met een verzekering met beperkt casco zijn of haar schade gewoon vergoed krijgen.''

Claims

Het verbond verwacht de meeste claims uit het kustgebied en de stadsregio's Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. De hevigheid van de storm in combinatie met de bevolkingsdichtheid is daarbij van belang.

Zondag meldde Staatsbosbeheer al dat de schade aan de natuur het grootst is in Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland en Utrecht.

Door: Nu.nl


  | Gewijzigd: 26 januari 2017, 14:12 uur, door Justin
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3512
Lid sinds: 8 dec. 2011
27 juli 2015, 15:31 uur | Bericht #460150De schade die de zomerstorm van afgelopen zaterdag veroorzaakte, wordt geraamd op minimaal 13 miljoen euro.Dat meldt het Verbond van Verzekeraars maandag.

De schade is volgens een eerste inventarisatie vooral ontstaan aan opstal, inboedel en voertuigen van particulieren en bedrijven. De storm trof ook vakantiegangers aan de kust.

Waarschijnlijk loopt het bedrag nog op, want de schade aan overheidseigendommen en de landbouw en de kosten voor afgelaste evenementen zijn nog niet meegeteld.Steden

Vooral in Amsterdam, Den Haag en Rotterdam zorgden omgewaaide bomen, rondvliegende takken, dakpannen en puin voor schade. Maar de meldingen kwamen uit het hele land.

Vooral vakantiegangers op campings en vakantieparken hadden schade aan tenten, luifels en caravans door toedoen van rukwinden.

Vakantie

Daarnaast verwacht het Verbond veel zogenaamde uitgestelde claims van Nederlanders die nu op vakantie zijn en pas later contact opnemen met hun verzekeraar.

"Bij reisverzekeraars ligt het percentage claims zo'n 30 procent hoger dan op een normale dag", aldus het Verbond. De koepelorganisatie raadt mensen die in het buitenland op vakantie zijn contact op te nemen met buren, vrienden of kennissen om de situatie te bekijken bij hun huis. 

Dode

Door de storm zijn een dode en meerdere gewonden gevallen. Ook waren het weg- en treinverkeer ontregeld. Het KNMI had zaterdag code rood afgegeven voor de kustprovincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland.

Het was de zwaarste julistorm sinds het begin van de metingen in 1901. In IJmuiden werd zaterdag rond 14.00 uur een windkracht van 121 kilometer per uur gemeten.

Het is de derde grote storm van dit jaar. In januari zorgde een storm voor ongeveer enkele miljoenen euro's aan schade en eind maart werd er circa 10 miljoen euro uitgekeerd na hevige windstoten.

De kosten naar aanleiding van extreem slecht weer, zullen de komende jaren alleen maar stijgen als gevolg van klimaatverandering, meldde het Verbond van Verzekeraars in een april gepubliceerd rapport. Opstal- en inboedelverzekeringen kunnen daardoor duurder worden. 

http://www.nu.nl | Gewijzigd: 27 juli 2015, 15:31 uur, door Stefanv
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3512
Lid sinds: 8 dec. 2011
27 juli 2015, 21:09 uur | Bericht #460160

Weeralarm voor zware zomerstorm


27 juli 2015 - Een venijnige storing die dwars over Nederland trok veroorzaakte afgelopen zaterdag een voor de zomer zeer ongebruikelijke storm. Door de storm van 25 juli zijn een dode en meerdere gewonden gevallen.

De storm veroorzaakte veel overlast en schade, volgens het Verbond van Verzekeraars een schade van zeker 13 miljoen euro. Veel bomen die in deze tijd van het jaar vol in blad staan woeien om of verloren takken, waardoor schade werd aangericht en wegen werden geblokkeerd. Het verkeer op de weg en het trein- en luchtverkeer ondervond veel hinder van de windstoten. Tal van buitenevenementen werden uit veiligheidsoverweging afgelast. Bovendien regende het geruime tijd flink, waardoor takken extra belast werden en het risico op afbreken door de windstoten nog groter was. Op de Veluwe viel de meeste regen en werd zaterdag op een aantal plaatsen in 24 uur 20 tot 30 mm gemeten.

Weeralarm
Het KNMI gaf voor de zuidwest- en westkust een weeralarm (code rood) uit voor zeer zware windstoten. Een weeralarm is de hoogste waarschuwing van het KNMI voor een weertype dat leidt tot grote overlast of ontwrichting van het openbare leven. In de zomer zijn er veel buitenactiviteiten waardoor de samenleving kwetsbaarder is. Het was het eerste weeralarm van dit jaar. Elders in Nederland waren waarschuwingen code oranje (extreem weer) en code geel (gevaarlijk weer) van kracht voor zware tot zeer zware windstoten en onweer.

De stormdepressie zorgde boven Nederland voor grote tegenstellingen. Terwijl langs de westkust een storm woedde met windkracht 9 tot 10, was het in Friesland en Groningen nabij de kern van de depressie rustig weer. In Nieuw-Beerta werd het nog bijna 23 graden In de loop van de middag verplaatste het windveld zich geleidelijk in noordoostelijke richting waardoor uiteindelijk ook in het noorden de wind verraderlijk snel toenam.

De wind bereikte in IJmuiden volgens voorlopige cijfers een uurgemiddelde van windkracht 10. Zo’n hoog uurgemiddelde is in juli niet eerder gemeten. De zwaarste windstoot is eveneens gemeten in IJmuiden, waar de windmeter van het KNMI 122 km/uur aanwees. Op de weerstations in Stavoren en Hoek van Holland zijn windstoten gemeten van 108 km/uur. In het binnenland zijn zware windstoten gemeten tussen 80 en 100 km/uur. 

Storm in het zomerhalfjaar
Zomerstormen komen in Nederland niet vaak voor. Soms bereikt de wind in de zomer korte tijd kracht 9, zoals op 22 en 24 juli 2007. Een storm van die kracht die een aantal uren aanhoudt, zoals de julistorm van dit jaar, is zeldzamer. De laatste zware zomerstorm met zelfs een uurgemiddelde van windkracht 10 beleefde ons land op 28 mei 2000. Toen volgden er zelfs twee zomerstormen kort na elkaar die drie mensen het leven kostte en enorme schade aanrichtte. Het verloop van de storm van mei 2000 lijkt in veel opzichten op de storm die Nederland op 25 juli trof. Ook toen werden wind en regen veroorzaakt door een depressie, die vanaf de kust van Bretagne activerend langs de Nederlandse kust naar het noordoosten trokken. 

Verwachting: eerst nog onstuimig en buiig
Vooral de eerste dagen van deze week vallen er nog veel buien die op een aantal plaatsen tientallen millimeters regen opleveren. Ook waait het nog flink maar aanzienlijk minder dan afgelopen zaterdag. In de tweede helft van de week wordt het rustiger met meer zon en minder buien en geleidelijk hogere temperaturen. 

http://www.knmi.nl
 
Terug naar boven
1 2
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.971 topics, welke bij elkaar 442.444 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.058 leden.
Het nieuwste lid is PleunAmmerlaan.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3750 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3750, lezen 9 mensen het topic "Winter 2009 discussietopic deel 8".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Winter discussietopic

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Hoogwater grote rivieren

Fotowedstrijd februari 2020

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden