IJs IJsselmeer & vaarroutes
We kunnen zien waar de vaargeulen door schepen vrijgehouden wordt van ijs. Ook zien we het ijs, soms naar de westzijde geblazen. Aan de westzijde is het daardoor meer opeengehoopt. Ook zien we het meer bruine sneeuwijs in de Friese meren, alsook de meren bij Giethoorn.

Sneeuwbuien vanaf Noordzee
In het noordwesten van Groningen zien we binnen korte afstand het sneeuwdek snel dikker worden. Dit komt doordat een groot deel van Groningen in de buienschaduw zat van Noordwest-Duitsland, terwijl in de aanvoerrichting van de Waddeneilanden alleen maar het Noordzeewater van de Duitse bocht zat (en de buien ontstaan juist boven open water). Verder is er ook wat ijs aanwezig op de Waddenzee.

Sneeuwduinen Groningen
In Groningen (en Zuid-Limburg) viel het minste sneeuw, in Groningen stond er bij dat beetje sneeuw wel een erg harde oostenwind. Hierdoor werd sneeuw op de velden weggeblazen, en stapelde het zich op in alle sloten en achter alle huizen. In het open Groningse landschap zie je daardoor mooi de ophopingen van sneeuw achter alle boerderijen.


Animatie wereld 2019

Bezoek de volgende site voor meer animaties van Sentinel (satelliet): https://www.flickr.com/photos/sentinelhub/albums | Gewijzigd: 17 februari, 20:29 uur, door Thijs Erland
Speciaal voor @samgerrits :
— Dr Marco Langbroek 💉 #Vaccinate (@Marco_Langbroek) February 20, 2021
Sentinel 2B opname van de actieve vulkaan #Etna op de ochtend van 18 februari 2021, in nabij infrarood (SWIR - RGB van kanalen 12-8-4 met cyaan weggedraaid om de sneeuw wit te maken).
De langste lavastroom is zo'n 4 km lang. pic.twitter.com/ppQwTwpk65
De aspluim/wolk van de Etna boven de Middelandse Zee. De in omvang kleine aswolk laat mooi zien hoe kort de uitbarsting zijn.

Mist en lage bewolking, 28 februari 2021
Op het satellietbeeld waren enkele interessante fenomenen te zien.
- Grotere schepen laten een spoor achter in de lage bewolking. Dit spoor ontstaat op dezelfde manier als contrails bij vliegtuigen en zijn dus zichtbaar als een lijn met dikkere bewolking. Deze sporen ontstaan alleen in situaties met mist/lage bewolking zoals gisteren.
- De mist/lage bewolking blijft plakken boven het nog koude Markermeer maar lost boven land snel op. Hierdoor is de vorm van het meer goed te zien.
- De Veluwe steekt, samen met andere hogere gebieden, duidelijk boven de mist/lage bewolking uit.
