Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
svenne
Moderator
Woonplaats: Antwerpen
Berichten: 4387
Lid sinds: 5 jul. 2011
11 mei, 19:18 uur | Bericht #479727

Vluchten vanop Zaventem tijdelijk stilgelegd door onweerCredits: Belga

Door het hevige onweer in het centrum van het land heeft Brussels Airport een tijdlang zijn vertrekkende vluchten opgeschort. Dat laat de luchthaven weten via sociale media. Dit is de standaardveiligheidsmaatregel bij extreme weersomstandigheden. Na een halfuur werd het vliegverkeer hervat.

Volgens standaardprocedure schorst Brussels Airport zijn vluchten tijdelijk bij extreme weersomstandigheden. Als de bliksem binnen de straal van 5 kilometer van de start- en landingsbanen kan inslaan, dan wordt het vliegverkeer stilgelegd. In dit geval werden enkel de vertrekkende vluchten een tijdlang opgeschort. Voor de aankomende vluchten op Zaventem was er geen probleem. Vliegtuigen konden ook tijdens de hevige onweersbui landen.

Via Twitter liet de nationale luchthaven weten dat het zijn personeel tijdelijk van het tarmac hield, voor hun eigen veiligheid. De kans op blikseminslagen zou een tijdlang bijzonder groot geweest zijn, zo bewijst ook een foto van een bliksemflits vanuit het luchthavengebouw.

Na een korte onderbreking werd het werk op het tarmac weer hervat. In totaal zijn er gedurende een halfuur geen vliegtuigen opgestegen vanop Zaventem. Dat intermezzo veroorzaakt vertragingen die nog een paar uur kunnen duren.

"Achterstand snel wegwerken"
"We hebben de bewegingen op het tarmac gedurende een klein uur volledig stilgelegd. Vliegtuigen konden toen niet ingeladen of gelost worden, en passagiers mochten voor hun eigen veiligheid ook niet instappen", zegt Anke Fransen van Brussels Airport. "De veiligheid van ons personeel is natuurlijk prioritair. Door de korte onderbreking van onze werkzaamheden op het tarmac hebben we in ons vertrekschema wat vertraging opgelopen. Natuurlijk doen onze mensen hun uiterste best om dit zo snel mogelijk weg te werken."

Bron: deredactie.be
svenne
Moderator
Woonplaats: Antwerpen
Berichten: 4387
Lid sinds: 5 jul. 2011
11 mei, 19:30 uur | Bericht #479728

Tot vanavond laat kans op onweer in de provincie Antwerpen: vooral meldingen in de Kempen
De eerste onweersbuien zijn donderdagmiddag ons land verschenen. Ook de provincie Antwerpen ontsnapt er wellicht niet aan. De kans op onweer is wel groter in de Kempen, meldt weerman Michel Nulens. Op de luchthaven van Zaventem werd het vliegverkeer een tijdlang stilgelegd. Ook voor automobilisten is het uitkijken: er wordt gewaarschuwd voor watergladheid.

De temperaturen in ons land mogen dan wel richting de 22 graden gaan, echt mooi lenteweer wordt het niet. De komende dagen is er namelijk een grote kans op intense regenval met onweer.

“Onweders Vlaams-Brabant - Antwerpen trekken noordwaarts met lokaal stevige buien”, meldt VTM-weerman David Dehenauw donderdag rond 16.30 uur. Weerman Michel Nulens bevestigt dat: “Er is kans op stevige onweersbuien met vooral veel neerslag en ontladingen in de provincie Antwerpen. Er bestaat ook een kans op hagelbuien. Wat windstoten betreft, lijkt het mee te vallen. De kans op onweer is groter in de Kempen.”

Herselt kreeg het al te verduren deze namiddag: de Stationsstraat stond er even blank. In Laakdal viel er hagel en in Balen werd een loopevenement afgelast.

Zaventem
Ook Brussels Airport ontsnapte niet aan het noodweer. Volgens woordvoerder Florance Muls moesten alle activiteiten tijdelijk worden gestopt in geval van zwaar onweer. Dat is een vaste procedure om de veiligheid van passagiers en het tarmacpersoneel te garanderen. Vluchten die vanop Zaventem moeten vertrekken, werden vertraagd.

Bron: gva.be
 
Waarom deze advertentie?
svenne
Moderator
Woonplaats: Antwerpen
Berichten: 4387
Lid sinds: 5 jul. 2011
13 mei, 12:08 uur | Bericht #479761

Oorlogsmonument in Kemmel vernield door bliksemCredits: l: wo1.be/r: JVK

In Kemmel, West-Vlaanderen, is een oorlogsmonument vernield door een blikseminslag. Het monument, een obelisk, staat op een plaats waar in de Eerste Wereldoorlog een bloedige slag werd geleverd, waarbij 2.500 soldaten omkwamen.

De obelisk in de Kriekstraat is een eerbetoon aan de 32e Franse divisie, die 2.500 soldaten verloor, onder meer tijdens hevige gevechten in de omgeving van Wijtschate en Sint-Elooi. Deze divisie leverde slag rond de jaarwisseling 1914-1915 en trok toen opnieuw richting Frankrijk om daar ten strijde te trekken tegen de Duitsers. 

Toen in 1918 de oorlog ten einde liep, streken de Fransen opnieuw in deze regionen neer. Ze streden mee in de Kemmelslag en werden ook ingezet om de zogenoemde "Cheapside Line", een verdedigingsstelling ten noorden van de Kemmel, te beschermen. Die linie, die voor een deel de Kriekstraat volgde, was strategisch interessant omdat ze op een hoogte lag.

Het gedenkteken, ontworpen door de Ieperse architect August Taurel, werd ingehuldigd op 8 september 1919. Na de Tweede Wereldoorlog raakte het in verval, maar begin jaren 60 werd het gerestaureerd, en enkele jaren geleden kreeg het monument een nieuwe opknapbeurt, waarna het in 2014 opnieuw werd ingehuldigd. 
Credits: JVK

Bron: deredactie.be
| Gewijzigd: 13 mei, 12:09 uur, door svenne
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 24.986 topics, welke bij elkaar 433.813 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.469 leden.
Het nieuwste lid is detectrob.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 63 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 63, lezen 2 mensen het topic "Berichtgeving (nood)weer + wateroverlast week 28 2014".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Alpen: winterse nazomer

Cat.5 orkaan Maria

Wolkbreuk

zorgt voor wateroverlast in Friesland

Zware aardbeving Mexico

© 2003 - 2017 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden