Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hancock, WV; Beaver, PA; Columbiana, OH; Jefferson, OH.

29 May 2020 22:09:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Essex, NY; Franklin, VT; Lamoille, VT; Clinton, NY; Chittenden, VT; Grand Isle, VT.

29 May 2020 22:05:07

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Berks, PA; Lehigh, PA.

29 May 2020 21:58:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Lebanon, PA; Schuylkill, PA.

29 May 2020 21:50:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cayuga, NY.

29 May 2020 21:50:56

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, NY; Lewis, NY.

29 May 2020 21:49:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Essex, NY; Clinton, NY; Chittenden, VT; Grand Isle, VT.

29 May 2020 21:49:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Otsego, NY; Delaware, NY.

29 May 2020 21:49:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chenango, NY; Otsego, NY; Delaware, NY.

29 May 2020 21:44:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Rensselaer, NY; Albany, NY.

29 May 2020 21:44:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Seneca, NY; Cayuga, NY; Tompkins, NY.

29 May 2020 21:38:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Windsor, VT; Washington, VT; Rutland, VT; Orange, VT; Addison, VT.

29 May 2020 21:38:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Oswego, NY; Jefferson, NY; Lewis, NY.

29 May 2020 21:30:00

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Rutland, VT.

29 May 2020 21:27:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Washington, NY.

29 May 2020 21:24:28
Actueel
1 / 4

Lente discussietopic

Fotowedstrijd Lente

Uitslag Winterwedstrijd

Proficiat winnaars!

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3002
Lid sinds: 13 jan. 2015
3 december 2019, 09:41 uur | Bericht #492387

De stofstorm die marsrover Opportunity fataal werd, creëerde 80 km hoge stoftorens.

De torens worden tijdens heftige stormen continu van nieuw stof voorzien en kunnen wel 3,5 week stand houden.

Dat blijkt uit waarnemingen van de Mars Reconnaissance Orbiter (kortweg MRO). De orbiter zat vorig jaar op de eerste rij toen op Mars een wereldwijde stofstorm geboren werd die Marsrover Opportunity de kop kostte. Tijdens de stofstorm – die wekenlang standhield – werd door de MRO een schat aan informatie verzameld die nog altijd geanalyseerd wordt. Maar in twee onderzoekspapers (1 & 2) maken wetenschappers alvast enkele bevindingen bekend. Waaronder dus de waarneming van tientallen meters hoge stofstormen die langdurig stand kunnen houden.

Groter en langlevend
Mars is een stoffige planeet en het komt vrij regelmatig voor dat op de planeet stofwolken ontstaan. Wanneer het stof in die wolken door toedoen van zonlicht opwarmt, stijgt het op, waardoor ‘torens van stof’ ontstaan. Hoewel er dus geen wereldwijde stofstorm nodig is om zulke stoftorens tot stand te doen komen, hebben onderzoekers nu gezien dat de stoftorens die tijdens een immense stofstorm ontstaan in verschillende opzichten onvergelijkbaar zijn met die onder normale omstandigheden het levenslicht zien. Zo blijken er tijdens een wereldwijde stofstorm bijvoorbeeld veel meer van deze stoftorens te ontstaan. Ook reiken ze veel hoger. Tijdens de wereldwijde stofstorm van vorig jaar werden torens van wel 80 kilometer hoog gespot. En als ze eenmaal die hoogte bereikt hebben, kunnen ze honderden kilometers breed zijn.
Daarnaast houden de stoftorens die tijdens een stofstorm ontstaan veel langer stand. “Normaal zou het stof na een dag of wat wel naar beneden vallen,” vertelt onderzoeker Nicholas Heavens. “Maar tijdens een wereldwijde storm, worden de stoftorens wekenlang continu vernieuwd.” Sommige stormen bleken zo tot wel 3,5 week stand te kunnen houden.


Middenonder zie je een geelwitte stoftoren. De blauwwitte pluimen zijn waterdampwolken. Hoewel Mars vandaag de dag – zeker in vergelijking met het verleden – een zeer droge planeet is, herbergt de atmosfeer nog wel kleine hoeveelheden waterdamp. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / MSSS.

Water
Wat minstens zo interessant is, is het feit dat binnen deze stoftorens niet alleen stof naar flinke hoogte wordt getransporteerd. Wanneer het reeds zwevende stof door opwarming opstijgt, ontstaat een opwaartse stroming waarin gassen, waaronder waterdamp, kunnen worden meegevoerd. Eerder bleek al uit onderzoek dat watermoleculen zo naar het bovenste deel van Mars’ dunne atmosfeer kunnen worden vervoerd, alwaar ze door zonlicht in deeltjes worden afgebroken die aan de atmosfeer kunnen ontsnappen. Wellicht kan dit proces verklaren hoe de planeet – die miljarden jaren geleden meren en rivieren herbergde – zijn water is kwijtgeraakt.

Meer onderzoek naar de tijdens grote stofstormen gecreëerde machtige stoftorens zal uit moeten wijzen welke rol ze precies spelen in het verwijderen van water uit de atmosfeer van de rode planeet. Helaas krijgen onderzoekers niet zo heel vaak de kans om een wereldwijde stofstorm te bestuderen. “Wereldwijde stofstormen zijn echt heel ongebruikelijk,” vertelt onderzoeker David Kass.

Afscheid van Opportunity
De stofstorm die de onderzoekers bestudeerden, ontstond in mei 2018 en groeide spoedig uit tot een zware, wereldwijde stofstorm. Direct werd er gevreesd voor Marsrover Opportunity, die zich in het hart van de storm bevond. Zou de met zonnepanelen uitgeruste rover er door de grote hoeveelheid stof in de atmosfeer wel in slagen om voldoende energie op te wekken? Reeds in juni werd NASA’s angst werkelijkheid; op 10 juni stopte de rover met communiceren. Maar NASA liet het er niet bij zitten. Meer dan 600 keren werd er in de daaropvolgende maanden nog geprobeerd om contact te leggen met Opportunity. Zonder resultaat. In februari van dit jaar werd de rover doodverklaard. Op dit moment is Marsrover Curiosity dan ook de enige nog actieve rover op Mars. Daar gaat echter spoedig verandering in komen; volgend jaar lanceert NASA de Mars 2020 rover, die in 2021 voet moet zetten in de Jezerokrater. Ook de Europese ruimtevaartorganisatie stuurt volgend jaar een rover naar Mars: de Rosalind Franklin-rover moet in 2021 landen op Oxia Planum. Beide rovers moeten de zoektocht naar (voormalig) leven op Mars een impuls geven.
Bron: scientias.nl  | Gewijzigd: 3 december 2019, 09:41 uur, door Joyce.s
Terug naar boven
1 2 3
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.991 topics, welke bij elkaar 442.543 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.068 leden.
Het nieuwste lid is 3lcotillo.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3379 mensen aan het browsen op het forum. 2 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3379, lezen 6 mensen het topic "Winter 2010 discussietopic deel 15".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Uitslag Winterwedstrijd

Proficiat winnaars!

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Lente discussietopic

Fotowedstrijd Lente

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden