Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hinds, MS; Madison, MS; Scott, MS; Smith, MS; Rankin, MS.

6 Jun 2020 00:54:06

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Copiah, MS; Hinds, MS.

6 Jun 2020 00:51:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Stark, OH.

6 Jun 2020 00:46:26

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Copiah, MS; Hinds, MS; Rankin, MS.

6 Jun 2020 00:45:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Issaquena, MS; Humphreys, MS; Sharkey, MS; Washington, MS.

6 Jun 2020 00:40:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Republic, KS; Cloud, KS.

6 Jun 2020 00:37:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Saline, NE; Gage, NE; Seward, NE; Lancaster, NE; Jefferson, NE.

6 Jun 2020 00:37:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gage, NE; Otoe, NE; Lancaster, NE; Nemaha, NE; Jefferson, NE; Pawnee, NE; Johnson, NE; Cass, NE.

6 Jun 2020 00:37:48

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Saline, NE; Gage, NE; Jefferson, NE.

6 Jun 2020 00:37:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Otoe, NE; Seward, NE; Lancaster, NE; Cass, NE.

6 Jun 2020 00:37:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Nuckolls, NE; Mitchell, KS; Thayer, NE; Jewell, KS.

6 Jun 2020 00:37:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Thayer, NE.

6 Jun 2020 00:37:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Carroll, MO; Chariton, MO; Livingston, MO.

6 Jun 2020 00:37:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Washington, KS; Marshall, KS.

6 Jun 2020 00:37:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Copiah, MS; Hinds, MS; Simpson, MS; Rankin, MS.

6 Jun 2020 00:32:01
Actueel
1 / 4

Kans op nachtwolken

NLC seizoen begonnen

Zomer discussietopic

Grote omslag donderdag

Seizoenswedstrijd zomer

Nog 1 week om in te zenden!

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1290
Lid sinds: 11 okt. 2010
8 november 2017, 19:12 uur | Bericht #483036
De maand november is een goede maand om vooruit te kijken naar de eerste winterse ontwikkelingen. Deze keer zitten de meest interessante ontwikkelingen niet in de stratosfeer, maar juist aan de grond!

Met de eerste grote sneeuwdump in de Alpen en de eerste vorstnacht in Nederland achter de rug, wijst alles erop dat de winter steeds dichterbij komt. Ook op de weerkaarten is dit mooi te zien, nu de temperaturen in veel plaatsen in Europa gestaag dalen. In de stratosfeer, de luchtlaag boven de luchtlaag waarin wij leven, is de winterse poolwervel ook weer wakker geworden…

Krachtige poolwervel
De poolwervel is een enorm lagedrukgebied dat zich elke winter vormt in de stratosfeer. De stratosfeer zelf is een luchtlaag die zich bevindt tussen 10 en 30 kilometer hoogte, ver boven de lucht waarin wij leven dus. Deze stratosfeer is bijzonder om dat de luchtlaag heel stabiel is. Wolkenvorming en buienvorming komt in de stratosfeer eigenlijk nooit voor.

De poolwervel in de stratosfeer is normaal gesproken zelf ook vrij stabiel. Deze blijft in de winter vaak stug op dezelfde plek liggen boven de Noordpool zonder veel in kracht te veranderen. Maar er zijn bepaalde momenten dat deze poolwervel minder stabiel wordt en enorm verzwakt. Dat worden ook wel Sudden Stratospheric Warmings (SSW’s) genoemd. Volgens de theorie is de kans op pittig winterweer in Europa een paar dagen tot weken nadat een SSW heeft plaatsgevonden. Dit uit zich in een negatieve Arctic Oscillation (AO) aan de grond, en het vormen van hogedrukgebieden die vrij noordelijk uitkomen. En… deze SSW’s kunnen we ook voorspellen, tot een paar weken vooruit!

Kijken we op dit moment naar de poolwervel, dan is nog geen kans op een SSW te vinden. De poolwervel is op dit moment nog vrij sterk. Verder is er binnenkort ook nog geen teken dat de poolwervel binnenkort flink gaat verzwakken. Van ‘boven’ hoeven we dus nog even geen hulp voor winterweer te verwachten!


De poolwervel in de stratosfeer is op dit moment krachtig! Er zijn wel twee kernen zichtbaar, maar beide kernen zijn goed ontwikkeld. Bron: FU Berlin.


Ook over 10 dagen is er nog geen teken te zien dat de poolwervel gaat verzwakken.

Ook goed nieuws
Het goede nieuws voor winterliefhebbers is dat in de komende winter wel een grotere kans is op SSW’s dan normaal. Daarmee is dus ook de kans op perioden met koud winterweer een klein beetje groter deze winter. Meer daarover in de winterverwachting!

Interessante ontwikkelingen aan de grond!
Ondanks dat de stratosfeer nog geen interessante ontwikkelingen laat zien, zijn die wel te vinden in de troposfeer! Daar gaat zich waarschijnlijk een groot hogedrukgebied vormen in de buurt van de noordpool. Dat wordt ook wel een blokkade genoemd. Zulke hogedrukgebieden zorgen er vaak voor dat kou vaker richting bijvoorbeeld Europa kan afzakken.


Op dit moment is er wel een zwak hogedrukgebied in de buurt van de polen, maar er is ook nog veel lagedruk zichtbaar. Bron: Kachelmannwetter.


10 dagen later heeft zich in de hoofdberekening van het ECMWF een veel krachtiger hogedrukgebied gevormd boven de polen! Dit hogedrukgebied komt in meer of mindere mate voor in andere berekeningen, zoals in het GFS model.
Een negatieve AO op komst

De weerkaart hierboven, een hogedrukgebied boven de Noordpool, is wat je zou verwachten bij een negatieve Arctic Oscillation (AO). De AO meet kort gezegd het verschil tussen druk in de polen en verder zuidelijk; is deze negatief dan is de druk op de polen hoog en verder naar het zuiden lager. Met een negatieve AO is de kans op stevig winterweer in Europa groter. En zoals verwacht laten de  berekeningen laten nu ook een negatieve AO zien in de verwachting.

Typisch voor na een Sudden-Stratospheric Warming!?
Het opvallende is dat de negatieve AO vaak ontstaat na een SSW. Maar we hebben net gezien dat een SSW er helemaal niet aan zit te komen! Oftewel, de hoge druk die waarschijnlijk komt boven de polen wordt niet door de stratosfeer veroorzaakt. Volgens verschillende onderzoeken is dit niet gek, omdat de stratosfeer in november vaak nog geen invloed heeft op het weer aan de grond (zie deze link als voorbeeld).

Een klein beetje zichtbaar
Volgens de analyse hierboven moeten we dus een redelijke kans op winterweer verwachten. Hierbij moeten we wel bedenken dat het nog november is, en dat echte kou met overdag temperaturen onder het vriespunt nog niet waarschijnlijk zijn. Als we kijken naar de pluim voor Nederland, dan zijn de tekenen voor een beetje winterweer nog niet overtuigend. De berekening met de hoogste resolutie (de rode lijn) gaat wel voor echt winterweer. Aan de andere kant blijft het gemiddelde van alle berekeningen bij temperaturen rond een graad of 5 steken.
De gemene deler is dat het dus langzaam wel kouder wordt, maar dat de kans op winterweer voor de eerste 15 dagen klein is. Maar wat is de oorzaak hiervan?


De pluim laat een kans op winterweer zien, maar deze is niet zo groot als je zou verwachten op basis van de theorie. Bron: Buienradar.

Waarom kleine kans op echt winterweer?
De grootste reden dat echt winterweer voor de komende 15 dagen uitblijft is dat lage druk zich lijkt te vestigen boven West-Europa. Dat betekent dat het weer weliswaar frisser en wisselvalliger wordt, maar de echte kou kan Europa dan niet bereiken. Daarvoor moet de hoge druk (de blokkade) beter liggen, bijvoorbeeld boven Scandinavië.


Dit kaartje laat de luchtdrukafwijkingen op 5 km hoogte zien voor 11-15 dagen vooruit. De afwijkingen zijn vaak redelijk hetzelfde als de afwijkingen aan de grond. Het kaartje laat ook mooi de hogere druk dan normaal boven de polen zien (rode kleuren). Maar boven Europa bevindt zich juist lagere druk dan normaal (blauwe kleuren). Dat is vaak een teken voor fris en wisselvallig weer. Echte kou kan Europa dan niet bereiken. Bron: Michael Ventrice via Twitter.

Mocht de hogedruk in de buurt van de Noordpool het nog even volhouden, dan zou er na 15 dagen wel een grotere kans zijn op echt winterweer in Europa. We houden het voor je in de gaten!

Bron Alpenweerman.nl 08-11-17
Dipl Met. Lars van Galen   
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Stefanv
Moderator
Woonplaats: Hulst
Berichten: 3512
Lid sinds: 8 dec. 2011
9 november 2017, 00:57 uur | Bericht #483038
Kijk, hier leren we wat van! Heel informatief en toch makkelijk te begrijpen.

Ik ben benieuwd hoe dit zich verder gaat ontwikkelen aangezien dit patroon toch wel afwijkt van voorgaande jaren.

Ook GFS18Z komt met "aparte" kaarten op lange termijn (>240). Hoge druk ten noorden van ons en lage druk ten zuiden van ons (afb. 2).


Al met al een positieve aanloop richting de eerste wintermaand, lijkt me.  | Gewijzigd: 9 november 2017, 01:00 uur, door Stefanv
Waarom deze advertentie?
Woonplaats: nijmegen
Berichten: 156
Lid sinds: 30 aug. 2014
10 november 2017, 17:50 uur | Bericht #483065
Op dit moment is het het weer veel te warm op de Noordpool, het kon hier op dit moment een stuk kouder zijn geweest met deze noordwestelijke stroming als het maar een stuk kouder op Noordpool was geweest. Komende 4 a 5 weken geen winter te verwachten, Alleen een winters spelde prikje in Duitsland volgende week.
Weer gek, vooral van onweer en storm. Ben meer een lezer. Maar als het hier in Nijmegen onweert dan meldt ik het. Nijmegen totaal al 13 dagen onweer in 2018
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1290
Lid sinds: 11 okt. 2010
11 november 2017, 12:52 uur | Bericht #483071
Citaat van weergek111, vrijdag 10 november 2017, 17:50 uur Op dit moment is het het weer veel te warm op de Noordpool, het kon hier op dit moment een stuk kouder zijn geweest met deze noordwestelijke stroming als het maar een stuk kouder op Noordpool was geweest. Komende 4 a 5 weken geen winter te verwachten, Alleen een winters spelde prikje in Duitsland volgende week.
Gebruik jij andere kaarten of idd gewoon "weer-gek"?!

 


 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Justin
Beheerder
Woonplaats: Haarlem
Berichten: 1281
Lid sinds: 2 feb. 2012
11 november 2017, 13:37 uur | Bericht #483073
Citaat van weergek111, vrijdag 10 november 2017, 17:50 uur Op dit moment is het het weer veel te warm op de Noordpool, het kon hier op dit moment een stuk kouder zijn geweest met deze noordwestelijke stroming als het maar een stuk kouder op Noordpool was geweest. Komende 4 a 5 weken geen winter te verwachten, Alleen een winters spelde prikje in Duitsland volgende week.
Het is absoluut niet 'veel te warm' op de noordpool, het is er zelfs gewoon koud. Even wat warmte aanvoer in slechts een deel van het gebied, niks aan de hand, zie ook de afbeelding van Johann hierboven.

Het nu al uitsluiten van winterweer in de komende 4 á 5 weken is op OnweerOnline ongewenst daar dit in geen geval voorspelt c.q. verwacht kan worden, zeker wanneer dit zonder gegronde onderbouwing gesteld wordt.  | Gewijzigd: 11 november 2017, 13:39 uur, door Justin
Tycoon2
Lid
Woonplaats:
Berichten: 1032
Lid sinds: 9 dec. 2009
11 november 2017, 15:57 uur | Bericht #483075
Het is uiteraard steenkoud op de noordpool, maar wel warmer dan het normale gemiddelde. De barre kou zit vooral in Siberië  (pole of cold), waar de temperatuur  al onder de -40 is gezakt. Ook in Canada en de VS is het veel kouder dan normaal.


  | Gewijzigd: 11 november 2017, 15:59 uur, door Tycoon2
Woonplaats: nijmegen
Berichten: 156
Lid sinds: 30 aug. 2014
11 november 2017, 18:36 uur | Bericht #483076
Noordpool was het de afgelopen tijd tijd 2 tot 4 gaden te warm, niet zo absurd warm als vorige winter http://www.weer.nl/nieuws/detail/2017-11-11-de-noordpool-is-in-duisternis-gehuld/
Weer gek, vooral van onweer en storm. Ben meer een lezer. Maar als het hier in Nijmegen onweert dan meldt ik het. Nijmegen totaal al 13 dagen onweer in 2018
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.002 topics, welke bij elkaar 442.575 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.068 leden.
Het nieuwste lid is 3lcotillo.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3945 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3945, lezen 21 mensen het topic "Waarnemingentopic Zomer 2015".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Kans op nachtwolken

NLC seizoen begonnen

Seizoenswedstrijd zomer

Nog 1 week om in te zenden!

Zomer discussietopic

Grote omslag donderdag

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden