Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

25 Apr 2024 08:00:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 09:25:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Coleman, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 04:06:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Jones, TX; Shackelford, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Callahan, TX; Nolan, TX; Runnels, TX; Taylor, TX.

24 Apr 2024 03:18:47

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Scurry, TX.

24 Apr 2024 01:16:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Fisher, TX.

24 Apr 2024 00:56:55

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

24 Apr 2024 00:45:51

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Kent, TX.

23 Apr 2024 23:56:54

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:19:17

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dickens, TX; Garza, TX; Kent, TX.

23 Apr 2024 23:03:28

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alger, MI; Marquette, MI.

23 Apr 2024 19:07:37

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

23 Apr 2024 17:00:01

De temperatuur bij Dourbes is onder het vriespunt gekomen met voldoende luchtvochtigheid. Er is kans op gladheid in deze regio!

23 Apr 2024 08:58:04
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
16 maart 2018, 10:38 uur | Bericht #486105
Algemeen;  onder invloed van depressie ZsuZsa met kern in het zeegebied tussen IJsland en Schotland wordt met een zuidwestelijke stroming vandaag nog vrij zachte maar weer wat drogere lucht tot voer de Alpen aangevoerd. Veel koudere arctische lucht stroom onder invloed van hoog Irenäus vandaag met kern boven Scandinavie naar het zuiden uit en zal in het weekend ook in de Alpen de winter doen terugkeren

Markante temperatuur daling inclusief wat verse sneeuw


Een occluderende storing heeft gisteren van west naar oost een einde gemaakt aan de Föhn situatie en daarbij viel er vooral in de westelijke tot over de centrale zuidelijke Alpen neerslag. Met het oostwaarts verplaatsen van afzwakkende front nam de neerslag echter ook weer af. Naar het westen toe heersten vrij slechte tot slechte weer en wintersport condities door slecht zit (white-out) en vooral ook een harde tot deels stormachtige wind.
 
Slechte condities gisteren met name in de westelijke en zuidwestelijke Alpen. Isola 2000
Vars
Mont Blanc Chamonix


Tijdelijke weersverbetering
Inmiddels is het front met neerslag tot over de oostelijke Alpen gevorderd en vandaag komen we in wat drogere lucht terecht. Met uitzondering van het oosten en de noordelijke Zwitsese Alpenis het opgeklaard en meest droog.


Overdag wordt het ook naar het oosten toe geleidelijk weer droo en opgeklaard en lokaal kan er in de vrij onstabiele lucht door de dagelijkse gang (zon) een bui tot ontwikkeling komen.



Het is vrij zacht met temperaturen tussen de 6 en 15 graden, op 2000 meter wordt het een graad of 0 tot -3 en op 3000 meter vriest het -6 graden tot – 8 graden. De sneeuwvalgrens varieert tussen de 1300 en 800 meter (de laagste waarden voor het zuidoosten alwaar het lokaal ook nog wat lager kan sneeuwen)
 
Zonnige start van de dag in het Kleinwalsertal- Foto Hans ter Braak @hansterbraak
Brede opklaringen boven de zuidelijke Alpen (Aosta) Cervino – Valtournenche 2895m
Opgeklaard ook in de Berner Alpen – Lauberhorn 2300m
Rest bewolking in de Walliser Alpen – Diablerets Scex Rouge 2970m


Opkomend arctisch front
Inmiddels is aan de oostflank van een hoog boven Scandinavie veel koudere artische lucht naar het zuiden aan het uitstromen. Het artische front en de voorste begrenzing met de – 5 graden isotherm op 850 hPa (1500 meter ) is op dit moment al tot het noorden van Duitsland en de Wadden gevorderd en de -10 graden isotherm tot over het noorden van Polen en Denemarken en de Noordzee.  Vanavond en vannacht trekt het front verder naar het zuiden en morgen zullen van noord naar zuid dan ook de Alpen worden ingenomen.
 
Zaterdag 00h00 met de zeer koude lucht (-10 graden isotherm 850 hPa / 1500 meter) die tot het noorden van Duitsland en Nederland is gevorderd


Met het opkomende arctische front gaat er zaterdag dan ook elders wat sneeuw vallen. Met het instromen van de koudere lucht daalt de sneeuwvalgrens zaterdag van het noorden uit naar van 1200 a 1000 meter naar de lagere delen en dalen.

Doordat het hoog met zijn zwaartepunt wat meer naar het westen verplaatst als mede door tegendruk van de zuidelijke lagedruk zal de meest koude lucht in het weekend ten noorden van de Alpen naar het westen toe uitstromen en daardoor zal de temperatuursdaling van het noorden uit in de Alpen niet zo extreem uitpakken.
 
GFS T850 hPa zondagmiddag 15h00
T850 hPa Berner Alpen prikpunt Engelberg
en de vorstgrens


Nog minder “dramatisch” zal de temperatuurdaling aan de zuidkant en naar het zuidwesten toe zijn maar ook hier gaat het richting de zondag en maandag en dinsdag net als elders flink afkoelen en is het al met al gewoon 10 tot 15 graden kouder!
 
GFS T850 hPa dinsdag avond 21h00


Met het front en de zuidelijke lagedruk wordt de meeste sneeuw wordt de komende 72 uur in de zuidelijke Alpen berekend. Daar kan 30 tot 50 cm sneeuw gaan vallen en lokaal is 50 tot 80 cm mogelijk. Elders worden sneeuwhoeveelheden tussen de 5 en 10 en lokaal 10 tot 20 cm berekend.




De start van de nieuwe week gaat zoals al even aangeduid zeer koud verlopen en met name de ijzige noordoosten wind (Zwitserland Bise) maakt het voor het gevoel nog een heel stuk kouder. Geleidelijk trekt de neerslag (sneeuw) zich steeds verder naar het zuiden en zuidoosten weg en met de aanvoer van steeds drogere arctische lucht krijgt de zon dan steeds meer ruimte. Omdat we met een licht noord overdruk te maken gaan krijgen wordt het aan de zuidkant daarbij föhnig en gaat vooral daar de zon steeds meer uren maken.

In de tweede helft van de week neemt de invloed van een uitloper van het Azoren hoog geleidelijk weer toe en komt er een einde aan de zeer koude “Bise” stroming. Geleidelijk gaat de atmosfeer verder stabiliseren en opwarmen waarbij vooral in de bergen de temperaturen dagelijks weer een paar graden winst gaan pakken.
 
Vanaf de tweede helft van de week van het westen uit toenemende hogedruk invloed en oplopende temperaturen


In het verdere verloop krijgen we weer te maken met een overwegend zonaal stromings patroon waarbij een zwabberende jetstream dan weer zachtere en dan weer minder zachte lucht tot over west Europa en de Alpen zal transporteren. Stabiel lente weer lijkt ook dan niet aan de orde maar de koude anomalie zijn we dan wel weer kwijt.
 
GFS ensembles centrale Alpennoordkant
en westelijke Alpen


Tot zover voor deze vrijdag vanuit een opgeklaard Termen In Oberwallis.  Ik verruil morgen Termen voor een aantal dagen Zermatt en zullen de andere weermannen per gelegenheid de weer-honneurs waarnemen. Een heel fijn weekend en tot laters. Ciao

Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.853 topics, welke bij elkaar 448.363 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.579 leden.
Het nieuwste lid is philip.beuckels@gmail.com.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 224 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 224, lezen 2 mensen het topic "Berichtgeving noodweer USA 13 juni 2012".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden