Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

19 Mar 2024 11:00:02

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor San Diego, CA.

18 Mar 2024 22:10:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor San Diego, CA.

18 Mar 2024 21:02:48

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

18 Mar 2024 10:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Victoria, TX.

17 Mar 2024 22:05:02

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, LA; Plaquemines, LA.

17 Mar 2024 21:05:02

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA.

17 Mar 2024 21:05:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Live Oak, TX; McMullen, TX.

17 Mar 2024 15:58:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Plaquemines, LA; St. Bernard, LA.

17 Mar 2024 15:58:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Plaquemines, LA.

17 Mar 2024 15:40:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, LA; Plaquemines, LA.

17 Mar 2024 15:09:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA.

17 Mar 2024 15:09:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Vermilion, LA.

17 Mar 2024 14:36:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cameron, LA; Jefferson Davis, LA.

17 Mar 2024 13:56:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor St. Martin, LA; St. Mary, LA.

17 Mar 2024 12:39:15
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
30 juni 2018, 12:41 uur | Bericht #487618

Juni in top 10 droogste junimaanden


Bron afbeelding: KNMI

De maand juni is zeer droog verlopen. Gemiddeld over het land viel er 29 millimeter neerslag tegen normaal 68 millimeter. De maand eindigt daarmee in de top 10 van droogste junimaanden sinds 1906, het begin van de neerslagmetingen.

In De Bilt viel er slechts 12 millimeter neerslag, waarmee het in De Bilt de droogste juni is sinds 1906. Landelijk was het het droogst in 1962 met slechts 21 millimeter neerslag. In 2010 was het voor het laatst droger dan dit jaar met gemiddeld 28 millimeter. Veel van de neerslag viel op de eerste dag van juni, toen er in het noordoosten van het land lokaal 50 millimeter viel tijdens onweersbuien. Daar was het deze maand dan ook het natst, met op KNMI station Nieuw Beerta 56 millimeter. Het droogst was het in het zuidwesten van het land, met in Vlissingen slechts 1 millimeter neerslag.

Ook in top 10 warmste junimaanden
Juni was met gemiddeld 17,5°C tegen normaal 15,6°C veel warmer dan normaal. De maand eindigt op een zesde plek in de top 10 van warmste junimaanden. Het record staat op vorig jaar juni 2017 met gemiddeld 18,0°C. Op 7 juni werden in het oosten van het land lokaal tropische temperaturen bereikt, met de hoogste temperatuur in Hupsel: 30,3°C. In De Bilt is deze juni geen tropische dag (maximumtemperatuur 30°C of hoger) geweest. Door het heldere weer koelde het ’s nachts flink af. De laagste temperatuur deze maand (op standaardhoogte van 1,5 meter) werd bereikt op 23 juni in Westdorpe: 4,8°C. Op 26 juni kwam het in Gilze-Rijen op 10 centimeter boven de grond nog tot vorst: -0,6°C.

Bron: KNMI
#KeepOnSmiling
Woonplaats: Enschede
Berichten: 1493
Lid sinds: 7 jun. 2011
30 juni 2018, 15:11 uur | Bericht #487619
Jonge ooievaars leggen het loodje door extreme droogte

TERWOLDE - Op sommige plekken in Gelderland is de natuur zo droog, dat de jonge ooievaars daar last van hebben. In de omgeving van Terwolde legt de laatste weken de een na de andere jonge ooievaar het loodje.

'Jonge ooievaars eten vooral regenwormen', legt dierenarts en ooievaarsliefhebber Maurits Bosgoed uit. De twee ooievaars die in het nest achter zijn huis werden grootgebracht, hebben het allebei niet gehaald. Bij zijn ouders achter het huis, een paar kilometer verderop, werden vier jongen grootgebracht. Maar ook daar zijn de afgelopen week twee jongen dood gegaan. En ook bij een ander boerderij in de buurt redden ooievaarsjongen het niet.

Drassige grond is ver te zoeken
'De belangrijkste reden daarvoor is de droogte', denkt Bosgoed. 'De grond is hier kurkdroog, de regenwormen zitten zo diep in de grond dat de ouders die niet kunnen pakken en er zijn ook steeds minder grote insecten. Natuurlijk eten de ooievaars, nu ze wat groter zijn, ook wel eens een muis of en molletje. Maar regenwormen zijn wel de voornaamste voedingsbron.' 

Eten voor hun jongen vinden ooievaarsouders dus vooral in drassige grond, en die drassige grond is na de droogste junimaand sinds 1906, in sommige regio's ver te zoeken. Dat bevestigt ook een woordvoerder van De Lokkerij, een ooievaarsopvang in Drenthe met meer dan 35 jaar ervaring. 'Wij krijgen dagelijks telefoontjes van mensen bij wie de ooievaars dood zijn. Wij voeren de dieren nu flink bij omdat het zo droog is dat er moeilijk voedsel te vinden is.'

Het is koud daarboven
Omdat de ouders niet kunnen fourageren (voedsel zoeken, red.) in het weiland bij het nest, moeten ze soms ver vliegen om voedsel voor hun jongen te vinden. En dat heeft ook weer andere gevolgen. 'Ik denk dat de vogels bij mij op het nest uiteindelijk dood zijn gegaan door onderkoeling', legt dierenarts Bosgoed uit Terwolde uit.

'De ouders moesten ver vliegen om eten te vinden en op een gegeven moment waren de jongen alleen op het nest terwijl het motregende en er een koude wind woei. Daar waren zij denk ik nog niet tegen bestand.'

In de buurt van water gaat het beter
Kenners die Omroep Gelderland sprak voor dit artikel vinden trouwens dat het niet schadelijk is dat er nu veel jongen dood gaan. 'De natuur schommelt', legt oud-dierenarts en ooievaarskenner Joop Koopman uit Bemmel uit. 'Het ene jaar is het te droog, het volgende jaar is het weer lekker drassig. Zo gaat dat in de natuur. Volgend jaar brengen de ooievaars misschien wel weer meer jongen groot.'

Bovendien sterven niet op alle plekken in Gelderland veel jongen. Ooievaarsjongen die in nesten bij rivieren worden grootgebracht, zien er prima uit. Bij de voormalige ooievaarsopvang in Herwijnen bijvoorbeeld gaat het juist heel goed, vertelt Marieke van Andel die daar werkt. Ook met de ooievaars die Omroep Gelderland volgt gaat het goed; van de vier jongen die uit het ei kropen, leven er nog twee en die zien er allebei goed uit.

Via deze livestream kun je meekijken op het nest in Wamel dat Omroep Gelderland volgt: 




omroepgelderland.nl
Liefhebber van -30°C, +30°C, 50 cm sneeuw, zeer zware regenval, zeer zwaar onweer, grote hagelstenen, zeer zware storm..... Kortom alles wat extreem is!
Waarom deze advertentie?
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
1 juli 2018, 10:33 uur | Bericht #487626

Waddeneilanden stellen rook- en stookverbod in vanwege droogte


Bron afbeelding: OmropFryslan

Vanwege de aanhoudende droogte en de harde wind geldt op Terschelling en Ameland sinds zaterdag een rook- en stookverbod. Terschelling verleent ook geen kampvuurvergunningen meer en de kampvuurvergunningen die eerder zijn verstrekt, mogen niet worden gebruikt.

Ook de gemeente Ameland wijst op haar website op de gevaren van de extreme droogte. Er wordt opgeroepen om extra alert te zijn in de natuur, omdat er een grotere kans is op branden. Mensen moeten voorzichtig doen met bijvoorbeeld barbecues en vuurkorven en niet roken in natuurgebieden.

De gemeente roept bovendien op om auto's niet te parkeren in hoog, droog gras en afval in de prullenbakken te gooien.

Bron: OmropFryslan.nl | Gewijzigd: 1 juli 2018, 10:36 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Woonplaats: Enschede
Berichten: 1493
Lid sinds: 7 jun. 2011
2 juli 2018, 14:33 uur | Bericht #487651
Aanhoudende droogte levert steeds grotere problemen op

ASSEN - Boeren in onze provincie beginnen de gevolgen van de aanhoudende droogte te voelen.

"Het begint nu toch wel serieuze vormen aan te nemen", zegt Jan Bloemerts uit Dwingeloo van boerenorganisatie LTO Noord. "De weersvoorspellingen zien er wat dat betreft ook niet goed uit. De komende twee weken valt er geen water en zijn er heel hoge temperaturen." Volgens Bloemerts droogt de grond erg snel uit.

"Melkveehouders beginnen hun wintervoorraad aan te breken, omdat de groei van het gras stopt", vertelt Bloemerts. "Ook zijn akkerbouwers echt massaal aan het beregenen. Het gaat dan om intensieve gewassen, zoals lelies en aardappelen. Maar zelfs akkers met granen worden beregend, dat gebeurt bijna nooit." Zelf heeft Bloemers bieten bij huis staan, waarvan de plantjes gedurende de dag steeds slapper gaan hangen.

De droogte kan betekenen dat akkerbouwers straks een lagere opbrengst hebben. Wat de financiële gevolgen zijn, is de vraag. "Dat heeft te maken met vraag en aanbod. Als er minder wordt geoogst, zijn de prijzen ook hoger."

Dieren hebben het moeilijk
Ook dieren hebben het moeilijk tijdens deze droge dagen. Dat merken ze ook bij egelopvang 't Egelhuus in Hollandscheveld. "We hebben hier nu elf verzwakte egels in de opvang. Normaal redden ze zich wel rond deze tijd en worden alleen egels binnengebracht die bijvoorbeeld gewond zijn geraakt bij een ongeluk", vertelt Linda de Jong van de opvang.

Ze raadt mensen aan bakjes water in de tuin te zetten en kattenbrokken, om de egels een beetje te helpen. "Als je overdag een egel ziet, die stilligt, kun je hem het best naar de opvang brengen."

Niet alleen de egelopvang draait overuren, ook de ooievaarsopvang in De Schiphorst heeft het druk. Ooievaars en weidevogels kunnen door de droogte maar weinig voeding vinden, zoals wormen.

Bewust met water omgaan
Inmiddels roept de Waterleidingmaatschappij Drenthe mensen op bewust met water om te gaan. Op sommige momenten gebruiken mensen zoveel water, dat er een lagere waterdruk kan ontstaan. Ook kan er troebel water uit de kraan komen. Dat is overigens niet schadelijk.

De waterleidingmaatschappij adviseert op de zogenoemde 'piekuren' niet onnodig water te gebruiken. Die piekuren zijn tussen zeven en negen uur 's ochtends en tussen zes en tien uur 's avonds. Het is verstandig om op die momenten bijvoorbeeld niet de vaatwasmachine aan te zetten, of je auto te gaan wassen.

Droogte blijft
Voor iedereen die hoopt op nattigheid, heeft RTV Drenthe-weerman Roland van der Zwaag slecht nieuws. "Dit zomerweer gaat gewoon door en de kans op regen blijft klein." De oorzaak zijn zogeheten 'hogedrukblokkades', waardoor het hier doorlopend droog en warm weer is. De komende tijd krijgen we volgens de weerman overigens geen tropische temperaturen, maar blijft het kwik steken op maximaal zo'n 25 graden.

Komende woensdag en donderdag zijn er wel wat wolkenvelden en kan een klein buitje vallen. 

"Als dit weer de komende drie weken doorgaat, dan worden de problemen wat nijpender. Dat is in het midden en zuiden van het land al zo. Daar zijn ernstige watertekorten. Hier hebben we een 'gewoon' tekort."

rtvdrenthe.nl

  | Gewijzigd: 2 juli 2018, 14:37 uur, door Sven
Liefhebber van -30°C, +30°C, 50 cm sneeuw, zeer zware regenval, zeer zwaar onweer, grote hagelstenen, zeer zware storm..... Kortom alles wat extreem is!
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 juli 2018, 09:51 uur | Bericht #487663

Zomer 2018 versus zomer 1976


Bron afbeelding: Meteogroup/Willy Bonnink

Opvallende gelijkenis: ook in het droogste jaar -1976- waaiden de winden vaak uit de noordelijke hoek.

Sinds het neerslagtekort in Nederland de grens met de vijf procent droogste jaren heeft overschreden, zoemen her en der vergelijkingen met 1976. Dat is het jaar waarin het groeiseizoen, van april tot en met september, het droogst is verlopen sinds 1901. We zien ook momenteel droge velden, gele graslanden en oplopende risico’s voor natuurbranden. Met in het achterhoofd dat de weerprognoses voorlopig geen neerslag laten zien, kijken we op deze nieuwspagina’s een paar keer naar 1976. 



Eind juni: hittegolf
De junimaand van 1976 had meerdere gezichten. Het begon uitermate bescheiden met middagtemperaturen die in het begin van de maand nauwelijks boven 14 of 15 graden uitkwamen. Daarna was een piek met een paar hete dagen, een terugval naar schappelijke temperaturen en vervolgens vanaf 23 juni het begin van een landelijke hittegolf. Deze duurde tot en met 9 juli en De Bilt haalde 24 tot en met 28 juni tropische temperaturen en daarna van 2 tot en met 6 juli opnieuw. De wind zat in de hoek tussen noordoost, oost en zuidoost. In het eerste juliweekeinde was de wind even zuidoost en daarmee piekte de temperatuur in het hele land, ook in de kustgebieden. De hoogste middagwaarden waren voor het zuidoosten, met Maastricht-Stad op 36,8 graden.

De hoge tot zeer hoge temperaturen bleven tot en met de zestiende juli, daarna stortte de middagwaarden tijdelijk in, met bijvoorbeeld op 21 juli in De Bilt een bescheiden 16,8 graden en de dagen daarna veelal middagtemperaturen rond 20 graden. Het was een wisselvallige periode met bij tijden buien. De natste dag was de 21e, met op een aantal plekken meer dan 30 millimeter neerslag.

Augustus 1976
Na een koele en wisselvallige start komt de zomer terug en is het vele dagen achtereen boven 25 graden. Dertigers worden in Centraal-Nederland nauwelijks meer gehaald, alleen op 25 augustus komt De Bilt nog aan 30,4 graden. Een tweede hittegolf is dan ook niet aan de orde.

Dat de temperaturen niet uit hun dak gingen, maar wel zeer geregeld zomers uitpakten, had alles van doen met een hogedrukzone boven Scandinavië en dat bleef min of meer zo de rest van die maand. Er viel geen regen, bij een af en toe vlagerige noordoostenwind. Net als momenteel, voerde ook die lucht droge en heldere lucht aan naar ons land. Er was uitbundige zonneschijn én er waren koele nachten. Zie hier nog een vergelijking met de huidige warmte. 


Bron afbeelding: Meteogroup

Gevolgen warme en droge zomer van 1976
De zomer van dit jaar kenmerkte zich niet alleen door veel zon en weinig regen, maar ook door de gevolgen ervan die steeds nijpender werden. Zo ging water op rantsoen en kwam het op de Veluwe tot een paar grote bosbranden. Verder had de landbouw veel last van het watergebrek. Ook in de ons omringende landen hield de droogte huis. Op de Britse eilanden spreekt bijna iedereen nog met respect over de zomer van 1976. Van noord naar zuid was het gras bruin en mensen moesten naar tankwagens om aan drinkwater te komen.

Of het in Nederland dit jaar zover komt, is natuurlijk nog de vraag. Wel was de junimaand alvast droger dan toen. Dit is overigens vaker voorgekomen. Ook vorig jaar, afbeelding 6, zaten we in juni op de lijn van vijf procent droogste jaren, maar volgde eind juni een weersomslag en we eindigden nog in de helft van natste jaren. 

 

weer.nl
Lees ook:

#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
4 juli 2018, 12:03 uur | Bericht #487666

Vooral oosten en zuiden kampen met problemen door droogte

De droogte veroorzaakt tot dusver vooral problemen op de hogere gronden in het oosten en zuiden van Nederland. In het lagere noorden en westen is nog geen sprake van schaarste van water omdat er via de grote rivieren nog genoeg water het land binnenkomt.

Dat beeld schetsten Hans de Vries (Watermanagementcentrum Nederland) en Cees van Bladeren (Unie van Waterschappen) vanochtend tijdens een persconferentie over de droogte in Nederland. Die vond plaats in Someren, en die locatie is bewust gekozen. ,,Op de hoge gronden zijn we afhankelijk van de neerslag die in het gebied gevalt en de grondwaterstand", aldus Van Bladeren. Daarom is het belangrijk om al in de winter te beginnen met de opslag van regenwater. 

Dat gebeurt ook jaarlijks, maar bij de aanhoudende droogte van nu komen de hoger gelegen delen van het land als eerste in de problemen. ,,Voor ons begint het werk al in het najaar",  benadrukte dijkgraaf Lambert Verheijen van waterschap Aa en Maas. ,,Maar de mogelijkheden om water op te slaan zijn wel eindig. Er is altijd een spanning tussen de mate waarin je water kunt opslaan en de mogelijkheden die je boeren geeft om in de lente hun land te bewerken." Het credo is dus nu zuinig met het beetje water dat nog vanaf de Maas de regio in komt. ,,En hopen dat het gaat regenen."

Beregening
Om die reden zijn nu juist in het zuiden en oosten van het land al een aantal maatregelen van kracht, zoals verboden op beregening overdag en met oppervlaktewater. ,,In laag Nederland is er eigenlijk nog niet zo veel aan de hand", aldus De Vries. ,,Grote rivieren als de Rijn en de Maas staan iets lager dan gemiddeld. Maar er is voldoende water om in de behoefte te voorzien. En het IJsselmeer is goed gevuld." Daarmee kan noordwest Nederland voorlopig nog wel even vooruit.

De beperkingen voor boeren bij de beregening zijn er niet zozeer omdat we bijvoorbeeld met het drinkwater in de knel komen, aldus Van Bladeren. ,,Die maatregelen zijn essentieel omdat de beken anders droogvallen. Dat heeft grote gevolgen voor de flora en fauna en dat kunnen we ons niet permitteren." De situatie is op dit moment redelijk uitzonderlijk. In 1976 en 2003 was de situatie al met al nog iets nijpender.

Bron: AD.nl
 
#KeepOnSmiling
Woonplaats: Enschede
Berichten: 1493
Lid sinds: 7 jun. 2011
4 juli 2018, 12:17 uur | Bericht #487669
Hieronder is te zien hoe snel het tekort is opgelopen na twee weken droogte en warmte. Zoals te zien, het gaat ongelofelijk snel.

Liefhebber van -30°C, +30°C, 50 cm sneeuw, zeer zware regenval, zeer zwaar onweer, grote hagelstenen, zeer zware storm..... Kortom alles wat extreem is!
raspy
Lid
Woonplaats: deventer
Berichten: 116
Lid sinds: 25 aug. 2015
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
5 juli 2018, 09:11 uur | Bericht #487671

Help jij de vogeltjes de kurkdroge zomer door?


Bron afbeelding: OnweerOnline

De mussen vallen nog net niet van het dak, maar veel scheelt het niet. Vogels hebben last van de aanhoudende droogte. ‘Zet een schaaltje water voor ze neer 

Wie in de tuin vogels met een open snavel ziet, weet het zeker: die hebben het hartstikke heet. ,,Vogels kunnen nog wel water vinden, maar ze moeten veel verder vliegen dan normaal. De droogte maakt het vooral voor weidevogels en merels zwaar. Merels zijn bezig aan hun tweede broedsel, maar er is geen regenworm te vinden voor ze. Pieren en emelten zitten die in de grond waar het nog niet is uitgedroogd’’, zegt Chris-Jan van de Heijden van de Vogelbescherming. 

Net als in barre winters een schaaltje vogelzaad is nu een schaaltje met schoon water perfect om de vogels te helpen. ,,Ze hebben het dan makkelijker om te drinken en ze kunnen een bad nemen om hun verendek in goede conditie te houden.’’

Muggen
Goed nieuws: de droogte maakt ook het leven van de mug zuur. Nadat eerst de alarmbellen afgingen dat door de hitte een muggenplaag zou volgen heeft het vervelende insect nu last van de droogte. Alle waterplasjes, halfvolle gieters, regentonnen en poelen staan droog. Muggen hebben daardoor veel minder plaatsen waar hun larven tot wasdom kunnen komen. ,,Dat kan rond het huis voor veel minder muggen zorgen,’’ zegt bioloog Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit. ,,In één liter water in zo’n vergeten emmer kunnen anders wel honderd muggenlarven zitten.’’ 

Er zijn wel muggen, maar veel minder dan in een normale natte Nederlandse zomer. ,,Maar lokaal kan het verschil enorm zijn. Stromende sloten kunnen nu stilstaand water bevatten en dat is ideaal voor de muggenlarf.’’ Van Vliet roept mensen op om via muggenradar.nl de overlast van muggen te melden om zo beter inzicht te krijgen in de gevolgen van de droogte. 

Gele grasvelden
De snikhete en kurkdroge zomer heeft bermen inmiddels veranderd in okergele dorre stroken. Ook grasvelden zijn zanderig en geel. ,,Het wordt weer groen als het regent’’, bezweert Van Vliet. ,,Het gras en andere planten zitten in een ruststand, de wortels zijn nog niet dood.’’ 

Ook bomen wapenen zich tegen te veel verdamping. Berken laten zelfs al blad vallen om te overleven. Sommige planten lukt het dioor vochtgebrek niet om zaad te maken. ,,Maar dan is er een back-up, in de grond zit nog zaad van vorig jaar dat zal kiemen.’’

Bron: AD.nl  | Gewijzigd: 5 juli 2018, 10:23 uur, door Lako
Woonplaats: Enschede
Berichten: 1493
Lid sinds: 7 jun. 2011
10 juli 2018, 12:27 uur | Bericht #487693

ZEELAND - Op de luchtfoto van de Grote Huissenspolder zijn in de droge gerst en tarwe een paar donkere kronkelige lijnen te zien. Op deze plekken zijn de gewassen beduidend minder dor en droog. "Als je deze foto bekijkt, lijkt het net het land van Saeftinghe. Je ziet de oude kreekresten nog van vroeger," zegt Van der Zee glimlachend. "Dat is echt bijzonder en zie je bijna nooit."
omroepzeeland.nl



Nederland is zo droog dat in Soerendonk zelfs de historische akkers van een halve eeuw geleden weer zijn te zien. © Twan van der Heijden 
Bron afbeelding: ad.nl
Link naar artikel op ad.nl
| Gewijzigd: 10 juli 2018, 12:28 uur, door reedtimmer
Liefhebber van -30°C, +30°C, 50 cm sneeuw, zeer zware regenval, zeer zwaar onweer, grote hagelstenen, zeer zware storm..... Kortom alles wat extreem is!
jcroon
Lid
Woonplaats: breda
Berichten: 4155
Lid sinds: 26 aug. 2011
10 juli 2018, 13:45 uur | Bericht #487694
Citaat van raspy, donderdag 5 juli 2018, 9:11 uurOok bomen wapenen zich tegen te veel verdamping. Berken laten zelfs al blad vallen om te overleven. Sommige planten lukt het dioor vochtgebrek niet om zaad te maken. ,,Maar dan is er een back-up, in de grond zit nog zaad van vorig jaar dat zal kiemen.’’

Bron: AD.nl 
Ook de beuk is al bezig aan een vroege herfst, (afstoten blad m verdamping tegen te gaan), in extreme gevallen (1976 achtig) is het zelfs mogelijk dat als de verdamping te snel gaat hele takken worden afgestoten.
 
rocal
Lid
Woonplaats: Veldhoven
Berichten: 172
Lid sinds: 11 jan. 2012
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 juli 2018, 18:16 uur | Bericht #487697
eerder in dit topic een bericht over vogels, 
er wordt ook aangeraden om schaaltjes water in de tuin neer te zetten voor de egels ; die hebben het erg moeilijk nu.
Woonplaats: Enschede
Berichten: 1493
Lid sinds: 7 jun. 2011
15 juli 2018, 12:55 uur | Bericht #487712
Boom in Markelo omgevallen door de droogte

De droogte begint haar tol te eisen in de natuur. Niet alleen gewassen en gras in de weilanden wil niet groeien, ook bomen hebben last van de droogt. Aan de Vennekersweg in Markelo is vanavond door de droogte een boom omgevallen.


Boom door droogte omgevallen in Markelo Foto: NewsUnited/Jan Willem Klein Horstman

Niemand raakte gewond. Omdat de boom over een voetpad is gevallen, moest de brandweer uitrukken om de weg weer vrij te maken. 
En op een lekkere zomeravond trekt dat de nodige bekijks in Markelo.

rtvoost.nl
Liefhebber van -30°C, +30°C, 50 cm sneeuw, zeer zware regenval, zeer zwaar onweer, grote hagelstenen, zeer zware storm..... Kortom alles wat extreem is!
Woonplaats: Enschede
Berichten: 1493
Lid sinds: 7 jun. 2011
15 juli 2018, 13:06 uur | Bericht #487713
Waterschap slaat alarm om droogte: kijk uit voor dode vissen en blauwalg

In een deel van Gelderland en Overijssel is het per direct verboden om nog water te gebruiken uit sloten, beken of vijvers. Door de aanhoudende droogte 'explodeert' het aantal ziekten en blauwalg, merkt het waterschap Rijn en IJssel. Het risico: dode vissen en ratten, en veel meer bacteriën.

Mensen kunnen het oppervlaktewater beter niet meer aanraken, aldus dijkgraaf Hein Pieper donderdagmiddag. Met de lage waterstanden en hoge temperaturen exploderen bacteriën als botulisme en groeit blauwalg onstuimig. Daardoor kunnen vissen en ratten sterven, mensen kunnen bij besmetting ook tal van klachten krijgen als diarree, huidirritatie en hoofdpijn. ,,We zitten hier op het droogste punt van Nederland'', zegt dijkgraaf Pieper. ,,Dit verbod is om het water in de natuur te houden en het grondwater, dat ook zakt, nog op peil te houden.'' 

Bedrijven, boeren en burgers mogen helemaal geen water gebruiken uit sloten, vijvers of meren. Zijtakken van beken zijn afgesloten om watergebrek te voorkomen. Veel riviertjes en beekjes zijn al drooggevallen.

ad.nl
Liefhebber van -30°C, +30°C, 50 cm sneeuw, zeer zware regenval, zeer zwaar onweer, grote hagelstenen, zeer zware storm..... Kortom alles wat extreem is!
Rots53
Lid
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 250
Lid sinds: 26 dec. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 juli 2018, 15:27 uur | Bericht #487739
Aanhoudende droogte
Volgens de voorspellingen blijft het de aankomende 2 weken warm/tropisch en droog. Slechts een enkele plaatselijke onweersbui is de verwachting, vooral in het (zuid)oostelijke deel van ons land. Vanwege de droogte zullen deze buien het plaatselijke tekort niet verlichten omdat het water nauwelijks wordt opgenomen door de grond, maar wel overlast kan veroorzaken.
De achterhoek heeft het hoogste tekort (250+) maar de rest van Nederland volgt op de voet, met uitzondering van Groningen.
Woonplaats: Enschede
Berichten: 1493
Lid sinds: 7 jun. 2011
18 juli 2018, 15:46 uur | Bericht #487770
Code geel vanwege aanhoudende droogte

Vanwege de aanhoudende droogte heeft de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling code geel afgekondigd. Het neerslagtekort stijgt de komende periode waarschijnlijk naar 266 millimeter en dat is vergelijkbaar met het recordjaar 1976.

In de vandaag gepubliceerde Droogtemonitor staat dat vooral de aanvoer van water in de Rijn fors is gedaald. Code geel is afgegeven omdat deze aanvoer nu onder de norm voor juli ligt. De Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling verwacht dat de dalende wateraanvoer de komende twee weken aanhoudt.

De Maas krijgt voorlopig wel genoeg water aangevoerd uit het buitenland.

Volgens de commissie zijn de sproeiverboden in delen van Brabant, Limburg, Gelderland, Overijssel en Drenthe nog altijd nodig. Op deze hoge zandgronden kan geen zoet water uit andere gebieden aangevoerd worden.

Waterkwaliteit
Rijkswaterstaat en de waterschappen roepen op om alleen te gaan zwemmen op officiële zwemlocaties. De waterkwaliteit is de afgelopen week afgenomen. Er zijn steeds meer meldingen over blauwalg, botulisme, vissterfte en ongewenste bacteriën in het water.

nos.nl
Liefhebber van -30°C, +30°C, 50 cm sneeuw, zeer zware regenval, zeer zwaar onweer, grote hagelstenen, zeer zware storm..... Kortom alles wat extreem is!
Woonplaats: Enschede
Berichten: 1493
Lid sinds: 7 jun. 2011
18 juli 2018, 16:22 uur | Bericht #487771


CODE GEEL Lage afvoer Rijn 18 juli, 10:00 Volgend waterbericht: - 19 juli, 10:00

De afvoer van de Rijn en de IJssel is op dit moment laag voor de tijd van het jaar. De komende twee dagen zal de afvoer ongeveer gelijk blijven. 

Door de beperkte neerslag is de afvoer van de Maas laag. De komende twee dagen zal de afvoer ongeveer gelijk blijven. 

De watertemperatuur van beide rivieren is hoger dan 20 graden Celsius. Houd de zwemwaterkwaliteit van de officiële buitenzwemlocaties in de gaten.

rijkswaterstaat.nl
Liefhebber van -30°C, +30°C, 50 cm sneeuw, zeer zware regenval, zeer zwaar onweer, grote hagelstenen, zeer zware storm..... Kortom alles wat extreem is!
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
18 juli 2018, 16:28 uur | Bericht #487773

Droogte nu erger dan in 2003

"De huidige droogte is niet met klimaatverandering in verband te brengen. In de toekomst wordt de kans op droogte wel groter."

Het neerslagtekort bedraagt per vandaag gemiddeld over Nederland 230 millimeter. Daarmee is het nu officieel droger dan tijdens de meest recente zomerdroogte in 2003. Daarvoor waren echter nog vijf veel drogere jaren: 1911, 1921, 1947, 1959 en 1976. Er is geen trend te bespeuren in de reeks. De droogte wordt veroorzaakt door weinig regen in combinatie met warmte en veel zon waardoor het water dat er is sneller verdampt. Dit hangt samen met hogedrukgebieden boven zuidelijk Scandinavië. De huidige droogte is niet met klimaatverandering in verband te brengen. In de toekomst wordt de kans op droogte wel groter.

Eens per 50 jaar

In 2003 werd de 230 millimeter net niet gehaald en viel de piek van het neerslagtekort in de derde week van augustus. Nu wordt deze waarde al een maand eerder bereikt. Een maximaal tekort van 230 millimeter gedurende het groeiseizoen komt ongeveer eens per 10 jaar voor, maar 230 millimeter in de derde week van juli (zoals nu) slechts eens per ongeveer 50 jaar.

Record-droge zomer 1976

Begin augustus zou het neerslagtekort van 1976 geëvenaard kunnen worden

Voor de komende 15 dagen geeft de neerslagverwachting een grote kans op weinig tot geen neerslag in Nederland. Begin augustus zou dan het neerslagtekort voor de tijd van het jaar van 1976 geëvenaard kunnen worden. Dan is de droogte op 1 augustus een extreem dat gemiddeld slechts eens in de 100 jaar voorkomt.

In 1976 bleef het echter daarna ook de hele maand augustus behoorlijk droog, dus om het absolute neerslagtekort record van 1976 van ruim 350 millimeter eind augustus te evenaren moet dit jaar in de hele maand augustus ook nog heel weinig regen vallen. Of dat gaat gebeuren valt nu nog niet te zeggen, maar tot begin augustus zitten we in elk geval wel op die koers.

Geen trend

Het maximale neerslagtekort over de afgelopen 112 jaar laat geen trend zien (figuur 1). De droogte wordt veroorzaakt door gemiddeld hoge luchtdruk boven zuidelijk Scandinavië (figuur 2). Dit geeft ter plekke record-hoge temperaturen naast de droogte (en dus veel bosbranden). Het tekort aan regen in Europa is uitgezet in figuur 3. De overwegend noordoostelijke stroming bij ons heeft droog maar niet extreem warm weer veroorzaakt. Behalve het gebrek aan regen en de warmte verhoogde de overdadige zonneschijn in mei en juli de potentiële verdamping.


Figuur 1: Maximaal potentieel neerslagtekort (potentiële verdamping minus neerslag) in Nederland 1906-2017. Het maximum van 2018 is nog niet bereikt, de tussenstand is op 18 juli ongeveer 230 mm. 

Nog geen klimaatverandering

Klimaatmodellen laten voor de toekomst wel meer kans op droogte zien

Dit luchtdrukpatroon komt over de afgelopen eeuw niet vaker voor, sinds 1979 lijkt er zelfs eerder een afname te zijn. Dit is in overeenstemming met het gebrek aan trend in het maximale potentiële neerslagtekort. Ook klimaatmodellen geven nog geen toename van zo'n blokkade of van de droogte aan. We kunnen de huidige droogte dus niet aan klimaatverandering toeschrijven. Wel laten klimaatmodellen voor de toekomst meer kans op droogte zien, als de uitdroging die nu al in het gebied rond de Middellandse Zee zichtbaar is ons gaat bereiken.


Figuur 2: Hoogte van het 500 hPa vlak (contouren) en 2-meter temperatuur (kleur) van mei-juli 2018, beide t.o.v. normaal (1981-2010). 


Figuur 3: Luchtdruk op zeeniveau (contouren) en neerslag (kleur) van mei-juli 2018. Luchtdruk tot 23 juli (incl. verwachting) als afwijking van normaal (hPa) en neerslag tot 16 juli (waarnemingen) als percentage van normaal (1981-2010).

Bron; https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/droogte-nu-erger-dan-in-2003
         Foto's  ECMWF / KNMI  / CPC

Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Woonplaats: Nijmegen
Berichten: 47
Lid sinds: 28 mei. 2018
18 juli 2018, 17:18 uur | Bericht #487774
Volg hier de berichten over de rivieren ivm droogte https://www.waterpeilen.nl/

Rampsceario beekvissen voltrekt zich nu https://www.naturetoday.com/intl/nl/nature-reports/message/?msg=24505 :(

Berichten samengevoegd door Sven
Aantal dagen met onweer in Nijmegen tot nu toe 2019, 23 dagen...…..
2018 had 29 dagen onweer...
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
19 juli 2018, 19:47 uur | Bericht #487797
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
19 juli 2018, 19:54 uur | Bericht #487798
Terug naar boven
1 2 3 4
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.840 topics, welke bij elkaar 448.317 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.573 leden.
Het nieuwste lid is paterbon.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 62 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 62, lezen 3 mensen het topic "Winter 2011 discussietopic deel 4".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden