Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor San Diego, CA.

18 Mar 2024 22:10:29

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor San Diego, CA.

18 Mar 2024 21:02:48

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

18 Mar 2024 10:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Victoria, TX.

17 Mar 2024 22:05:02

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, LA; Plaquemines, LA.

17 Mar 2024 21:05:02

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA.

17 Mar 2024 21:05:01

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Live Oak, TX; McMullen, TX.

17 Mar 2024 15:58:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Plaquemines, LA; St. Bernard, LA.

17 Mar 2024 15:58:04

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Plaquemines, LA.

17 Mar 2024 15:40:53

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Jefferson, LA; Plaquemines, LA.

17 Mar 2024 15:09:13

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Iberia, LA; St. Martin, LA; St. Mary, LA.

17 Mar 2024 15:09:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Vermilion, LA.

17 Mar 2024 14:36:27

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Cameron, LA; Jefferson Davis, LA.

17 Mar 2024 13:56:09

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor St. Martin, LA; St. Mary, LA.

17 Mar 2024 12:39:15

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Chambers, TX; Galveston, TX.

17 Mar 2024 10:41:55
Actueel
1 / 4

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2526
Lid sinds: 29 mrt. 2016
27 november 2018, 19:17 uur | Bericht #489166

Grote Nederlandse tankstations kampen met brandstoftekorten

Tientallen pompstations van in ieder geval Shell, BP en Total kampen met een tekort aan benzine en diesel. Dat blijkt uit een rondgang van NU.nl. Oorzaak is het lage waterpeil in de Rijn, waardoor binnenvaartschepen maar weinig kunnen vervoeren en de tankstations amper kunnen bevoorraden.

De problemen spelen bij brandstofdepots langs de Rijn, die de benzine en diesel aangeleverd krijgen. Vrachtwagenchauffeurs die normaliter vanaf depots door het hele land de tankstations bevoorraden, moeten langere afstanden afleggen naar de kustprovincies, waar de depots wel voldoende brandstof hebben. "Per dag zijn er gemiddeld tien stations met een droogvaller. Dan is één of meer producten niet voorradig", zegt de woordvoerder van BP.

Om in alle delen van het land genoeg brandstof te garanderen, geeft Shell prioriteit aan bemande pompstations. Daardoor zitten tientallen onbemande pompstations zonder benzine en diesel. "We proberen alle stations open te houden, maar kunnen droogvallers niet voorkomen", zegt een woordvoerder van Total. Het bedrijf geeft geen voorrang aan bepaalde typen tankstations.

Waterpeil stijgt maar mondjesmaat
Volgens de Vereniging Nederlandse Petroleum Industrie (VNPI) zou meer neerslag in Zwitserland en Duitsland pas echt verlossing bieden. Voorlopig stijgt het waterpeil in die landen maar mondjesmaat. "De waterstanden zijn daar met enkele centimeters gestegen, maar we hebben decimeters nodig", legt een woordvoerder van de branchevereniging uit.

Een woordvoerder van Shell kon niet zeggen hoe lang de problemen zullen aanhouden. Het olie- en gasconcern werkt aan alternatieve routes, bijvoorbeeld over de weg of over het spoor. Maar de ladingen die vrachtwagens of treinen kunnen meenemen zijn veel kleiner dan die van schepen. De zegsman verwacht niet dat de prijzen aan de pomp zullen stijgen door de aanleveringsproblemen.

Bron: nu.nl
 

Eens in de 30 jaar zo’n droge zomer

Zomers waarin het zo droog was als die van dit jaar, komen eens in de dertig jaar voor. Dat blijkt uit onderzoek van het KNMI. Sinds 1906, het begin van de metingen, was het slechts in vier zomers droger. In een rapport blikt het KNMI terug op de zomer van 2018. Ook hebben we een interactieve kaart gemaakt die op iedere plek in Nederland het neerslagtekort toont.

Het was deze zomer niet alleen droog, maar ook uitzonderlijk warm en de zon scheen uitbundig en vaak. Daardoor werd het nog droger dan het al was. De zomer werd veelvuldig vergeleken met die van 1976. Dit droogste jaar ooit komt eens in de negentig jaar voor. Over de afgelopen eeuw hebben de toename in regen in de zomer en de verdamping door warmere en zonniger zomers elkaar gecompenseerd en is er geen trend in droogte te zien.

De kans op een droge zomer zoals die van 2018 is tot nu toe niet veranderd door het versterkte broeikaseffect en we kunnen de droogte er niet (gedeeltelijk) aan toeschrijven. Uit klimaatonderzoek komt naar voren dat het zuiden van Europa droger wordt en het noorden natter. Nederland zit daar precies tussenin en dat betekent dat het nog beide kanten op kan gaan. Wel blijkt uit recent onderzoek dat de kans op droogte toenmeent in de toekomst. 

Hoe wordt droogte berekend?
Van droogte is sprake als het een lange tijd minder regent dan normaal in combinatie met een grote verdamping. Internationaal zijn er allerlei methoden in gebruik om te berekenen hoe droog het is. Het KNMI werkt met het ‘potentieel neerslagtekort’ om droogte in kaart te brengen. Het potentieel neerslagtekort is het verschil tussen hoeveel regen er valt en hoeveel water er verdampt. Bij de berekening wordt uitgegaan van een gemiddelde voor heel Nederland. Omdat Nederland verschillende landschappen heeft (verschillende grondsoorten en begroeiing), wordt als uitgangspunt een kort geknipt grasveld genomen dat optimaal voorzien is van vocht om zo de verdamping vast te kunnen stellen.

Neerslagtekort lokaler
Het potentieel neerslagtekort kijkt naar een gemiddelde van Nederland. Via een grafiek toont het KNMI dat gemiddelde in vergelijking met 1976 en de vijf procent droogste jaren. Deze zomer bleek de vraag naar meer lokale gegevens groot. Om die reden is een nieuwe interactieve kaart ontwikkeld. Uitgangspunt voor de kaart vormen beelden van de KNMI-neerslagradars die met ruim 300 KNMI-neerslagstations zijn gekalibreerd. Deze neerslagkaarten met een resolutie van 1 bij 1 kilometer zijn gecombineerd met verdampingskaarten om het neerslagtekort op hoge resolutie te berekenen. Voor ieder punt in de kaart wordt het verloop van het neerslagtekort gedurende het seizoen getoond in de vorm van een grafiek.

Klik hier om naar interactieve kaart te gaan

Bron: KNMI
Maandagavond wordt er op televisie door de NOS een programma uitgezonden over de droogte van 2018 | Gewijzigd: 27 november 2018, 19:18 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Joyce.s
Moderator
Woonplaats: Helmond
Berichten: 3066
Lid sinds: 13 jan. 2015
29 november 2018, 13:57 uur | Bericht #489181

Neerslag in Alpen moet binnenvaart komende weken verlichting bieden.

Doordat het gaat regenen in het stroomgebied van de Rijn zal de hinder die de binnenvaart ervaart door de lage waterstanden verminderen. Weerman Reinier van den Berg meldt dat er de komende tien dagen 40 tot 80 millimeter neerslag valt in het Alpengebied.

Ook Wilfred Janssen, meteoroloog van Weerplaza, ziet dat het de komende dagen meer gaat regenen in West-Europa. "Hoeveel het precies gaat regenen, wisselt per plaats, maar gemiddeld zien we dat er de komende acht tot tien dagen 50 tot 60 millimeter gaat vallen."

De regenval in het stroomopwaartse gebied van de Rijn betekent overigens niet dat de problemen voor de scheepvaart direct verholpen zijn. "Dat water moet eerst via beekjes en andere rivieren naar de Rijn stromen en vervolgens nog Nederland bereiken", aldus Van den Berg.

Volgens de weerman zullen de gevolgen voor de binnenvaart tijdens of vlak na het weekend te merken zijn. "Dat zal betekenen dat de Rijn bij Lobith (daar stroomt de rivier Nederland binnen, red.) elke dag een paar centimeter stijgt. Op dit moment is de waterstand daar ongeveer 6,50 meter, maar als de neerslag twee weken aanhoudt, kan die stand zomaar boven de 7 meter komen."

Van den Berg denkt dat december wisselvallig zal verlopen in West-Europa, waardoor er neerslag zal blijven vallen. "Door de hoge temperaturen valt die neerslag in de vorm van regen en niet sneeuw. Daardoor profiteert de scheepvaart direct van de neerslag en niet pas als de sneeuw smelt."
Problemen voor scheepvaart zijn groot

Volgens Marleen Buitendijk, beleidsadviseur van branchevereniging Koninklijke BLN-Schuttevaer, is het water dat uit het Alpengebied richting Nederland komt "hard nodig". Ze ziet dat de problemen in de binnenvaart groot zijn. "Door de lage waterstand kunnen schepen nu nog maar 20 tot 25 procent van het laadvermogen meenemen. Waar normaal één schip voor nodig is, zijn nu dus vier of vijf schepen voor nodig."

Dat zorgt volgens haar voor problemen in de transportsector, aangezien de binnenvaart bijna een derde van het transport voor haar rekening neemt. Daardoor kunnen sommige pompstations niet meer bevoorraad worden met brandstof. Daarnaast wordt ook de bouwsector geraakt doordat materialen niet op tijd geleverd kunnen worden.

'Bedrijven zijn creatief'

Buitendijk ziet dat bedrijven daar creatief mee omgaan. "Bouwbedrijven die pas in januari zand of grind nodig hebben, staan dat af aan bedrijven die het nu nodig hebben. Ook nemen sommige schippers extra duwbakken mee om zo meer te kunnen vervoeren. Als dat niet was gebeurd, was Nederland echt ontwricht geweest."

Ondanks de regenval zijn de problemen door de droogte in Nederland nog lang niet verholpen, weet Weerplaza-meteoroloog Janssen. "Het grondwaterpeil is erg laag. Om dat aan te vullen, is meer water nodig dan dit. Het kan zomaar zo zijn dat het twee jaar duurt voordat we deze droogte te boven zijn."

Van den Berg vult zijn collega aan: "Het neerslagtekort is nu nog steeds 200 tot 300 millimeter. We hebben een echt kletsnatte winter nodig om in het voorjaar met een schone lei te kunnen beginnen."
Bron: https://www.nu.nl/
Waarom deze advertentie?
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
7 december 2018, 14:44 uur | Bericht #489240

Waterpeil in de rivieren sterk gestegen

De waterstand in de rivieren, vooral van de Rijn, is gestegen tot het hoogste peil sinds half juli. Dat komt vooral door flinke regenval in het zuidwesten van Duitsland en Zwitserland. De problemen voor de scheepvaart zijn daarmee voorbij. Tijdens de zeer warme en zonnige zomer daalde het waterpeil in de Rijn bij Lobith al naar 740 tot 690 cm. Het najaar bracht helaas ook erg weinig neerslag, zodat het peil nog verder daalde, om eind oktober rond 650 cm uit te komen.

De afgelopen vijf dagen heeft het eindelijk weer eens flink geregend in het zuidwesten van Duitsland en in Zwitserland, het stroom- en ontspringingsgebied van de Rijn. Op onderstaande kaartjes van de Deutscher Wetterdienst is de neerslag van afgelopen maandag en woensdag ingetekend. Opgeteld over beide dagen, gaat het om 20 tot ruim 50 mm regen.


Neerslag afgelopen maandag en woensdag. Bron afbeelding: Weerplaza/DWD

Het water in de Rijn staat dus flink hoger, wat we ook terugzien in de hoeveelheid water die door de rivier ons land binnenstroomt. Die is toegenomen van 750 m³ per seconde vorige week woensdag naar 1.415 m³ per seconde vandaag, haast een verdubbeling! Als we de waterstand van de Rijn bij Lobith in een grafiek zetten, vanaf 1 juli tot vandaag, dan is de stijging van de laatste paar dagen ronduit spectaculair te noemen. Vrijwel letterlijk 'in één klap' zijn de problemen voor de beroepsvaart dus voorbij.

Bron afbeelding: Weerplaza.nl

De vooruitzichten zijn ook gunstig: het blijft behoorlijk nat in het stroomgebied van de Rijn, ook dit weekend. Naar verwachting stijgt het waterpeil tot ruim boven de 800 cm en zal daarna niet weer gelijk sterk dalen. Er is dus sprake van een serieuze verbetering van de situatie. Het hogere waterpeil in de rivieren verlicht vooral de droogtesituatie in de lagere delen van Nederland, dat wil zeggen in het midden en westen. Voor de droogte in het oosten en zuiden van ons land, is veel meer regenwater daar ter plekke nodig. Gelukkig verloopt vrijdag en het weekend flink nat, daar wordt de situatie ook beter.

Bron: Weerplaza | Gewijzigd: 7 december 2018, 14:49 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 december 2018, 11:03 uur | Bericht #489263

Hoge rivierstanden en toch nog steeds een laag grondwaterpeil: hoe kan dat?


Bron afbeelding: OnweerOnline

Het peil van de IJssel stijgt tot de opluchting van schippers en tankstationhouders weer. Belangrijke goederen kunnen weer over de rivieren aangevoerd worden. Maar het grondwaterpeil blijft ondanks de recente regen nog erg laag. Hoe kan dit? Vijf vragen aan Harald van Waveren, expert van Rijkswaterstaat op dit gebied.

Zijn er naast de lage rivierstand ook andere oorzaken voor het lage grondwaterpeil?
,,Sterker nog, daar heeft die rivierwaterstand maar weinig mee te maken.  De belangrijkste oorzaak van het lage grondwaterpeil is dat er heel weinig neerslag is geweest in combinatie met de hoge mate van verdamping vanwege de hitte. Dat noemen wij neerslagtekort. Dat is het verschil tussen de hoeveelheid water die verdampt en de hoeveelheid die via neerslag valt en dit jaar was dat 300 millimeter. In een gemiddeld jaar is dat maar 100 millimeter. Dat vertaalt zich direct naar een lager grondwaterpeil. Vooral in de zandgronden zoals op de Veluwe.’’ 

Hoe kan het dat dit grondwaterpeil ondanks de nodige regen nog steeds relatief laag is?
Dat neerslagtekort moet weer aangevuld worden en in een gemiddeld najaar en winter gebeurt dat ook ruimschoots. Alleen was deze meteorologische herfst (1 september - 1 december) ook erg droog en warm. Deze drie maanden is maar de helft van de normale neerslag gevallen. Daarnaast verdampte ook meer water vanwege de warmte. Weer diezelfde combinatie.’’

Wat betekent dit voor onze drinkwatervoorraad?
,
,Voor het drinkwater uit de grond hoeft dit geen probleem te zijn. We halen ongeveer 60 procent van ons drinkwater uit de grond en de rest uit oppervlaktewater. Deze hoeveelheid is met vergunningen gereguleerd en dat betekent dat je jaarlijks niet meer water mag onttrekken dan dat het volgens langjarige gemiddelden weer wordt aangevuld. Als je dan een jaar meer gebruikt dan normaal, zoals afgelopen jaar, dan put je eigenlijk uit. Maar dat is nog wel een incident. En over een periode van vijf tot tien jaar vult dat wel weer aan. In principe zit er nog genoeg water in de ondergrond. Maar op lokaal niveau kan de droogte wel dusdanig ernstig zijn dat boeren of natuurgebieden er echt last van krijgen. Het is aan de provincies hoe ze daar mee omgaan.’’

Lopen ook de dijken gevaar te scheuren vanwege de droogte?
,,Ja, we controleren samen met de waterschappen de dijken extra sinds afgelopen zomer. Vooral veendijken houden we goed in de gaten. Deze dijken bestaan voor 60 procent uit water. Als dat verdampt worden ze echt een stuk zwakker. Daarnaast kan de grasbekleding door de droogte beschadigd zijn en dat is een probleem omdat het gras de dijk bij elkaar houdt, het is echt de coating van een dijk. We hebben nu in kaart waar de dijken zwakker zijn voor noodmaatregelen. Je kunt in de winter bijvoorbeeld geen gras zaaien. Als er dan hoog water komt gaat er een soort dekzijl overheen om de dijk bij elkaar te houden.’’  

Is er op nationaal niveau een algemene oplossing mogelijk? Hydrologen pleiten ervoor om het peil van het IJsselmeer te verhogen voor een extra watervoorraad
,,In de zomer deden we dat al. In de winter kan het niet omdat we dan stormseizoen hebben en dat moet het peil lager voor de veiligheid. Maar vanaf 1 april gaat dat peil omhoog. En sinds juni is er een nieuw peilbesluit ondertekend en daardoor mogen we het peil 10 centimeter hoger zetten dan voorheen. Dan hebben we een extra watervoorraad voor de zeven provincies en alle waterschappen rondom het IJsselmeer. Bij nijpende situaties kunnen we dan extra water doorsluizen.’’  

Bron: AD.nl | Gewijzigd: 10 december 2018, 11:13 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2526
Lid sinds: 29 mrt. 2016
23 december 2018, 16:06 uur | Bericht #489386

Droogte in Nederland is officieel voorbij

De droogte in Nederland is officieel voorbij. Minister Van Nieuwenhuizen schrijft aan de Tweede Kamer dat er van een dreigend watertekort geen sprake meer is.

Er is deze maand veel neerslag gevallen, zowel in Nederland als in Duitsland en Frankrijk. Daardoor zijn de waterstanden in de Rijn en de Maas gestegen. Het KNMI verwacht ook voor de komende weken neerslag. "Daarom is besloten af te schalen van niveau 1 (dreigend watertekort) naar niveau 0 (normaal beheer)", schrijft de minister.

IJsselmeer nog te zout

Toch zijn de problemen nog niet allemaal voorbij. Het IJsselmeer is nog steeds te zout, al wordt nu wel meer zoet water uit de IJssel aangevoerd. De verwachting is dat het nog een paar weken zal duren voor het IJsselmeer weer het normale zoutgehalte heeft.

De grondwaterstand is nog te laag. Daar wordt door de waterschappen aan gewerkt, maar om het peil weer normaal te krijgen moet er vooral nog veel neerslag vallen.

Door het warme en droge weer in de lente en de zomer was 2018 extreem droog. De ervaringen van deze droogteperiode worden geëvalueerd. De waterbeheerders zijn volgens Van Nieuwenhuizen al bezig scenario's op te stellen voor het geval zich in het voorjaar opnieuw een droogteperiode aandient.

Bron: nos
 
Grondwater
Wat de politiek betreft is de droogte dus officiëel voorbij.
Wat de natuur betreft maakt het amper uit, want de planten groeien in de winter amper en dus is wordt er amper water verbruikt door de planten (één van de redenen dat de winter natter is dan de zomer). In de lente of zomer zou dit een ander verhaal zijn.
Wat de meteorologie betreft is het neerslagtekort nog niet voorbij, want het neerslagtekort is nog verre van aangevuld. Wanneer er in januari t/m maart weer weinig regen of sneeuw valt, hebben we in april, wanneer het waterverbruik door planten (voornamelijk akkerbouw en natuur) weer fors toeneemt, opnieuw een probleem. Als het grondwaterniveau dan namelijk nog steeds zo laag is, kunnen de wortelen van de planten het grondwater niet bereiken en dus kunnen de planten dan fors minder water opnemen wat tot verdorring kan leiden.

Momenteel zien we ook in de grondwaterstand dat het neerslagtekort nog niet voorbij is.

Sinds halverwege juli wordt er al een recordlage grondwaterstand gemeten (In 1996 vermoed ik verder een meetfout).



Op erg veel plaatsen is de grondwaterstand nog steeds beneden normaal.

Zelf grondwaterstand bij jou in de buurt bekijken?
Brabant: https://embed.hydronet.com/embed.aspx?id=6045&h=4610815681
Gelderland: https://opendata.munisense.net/portal/vitens-water/group/6/provincie-gelderland
Vlaanderen: https://www.dov.vlaanderen.be/portaal/
Nederland: https://www.dinoloket.nl/ondergrondgegevens
(klik op grondwatermonitoring)
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3425
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
8 februari 2019, 11:49 uur | Bericht #489985

Naweeën van het droge jaar 2018


Bron afbeelding: OnweerOnline

Het was hartje zomer 2018. Het land lag er verdord bij. Warmte, hitte en droogte zinderden. Het waterpeil in de Rijn bleef gestaag dalen, het grondwaterpeil zakte fors. Crisisteams kwamen bijeen omdat in de weerkaarten nog geen neerslag van betekenis in zicht was. Natuurgebieden werden intensief gemonitord om beginnende brandjes onmiddellijk in de kiem te smoren. Ook de Veluwezoom, noord van Arnhem, oogde in juli en augustus uitermate geel en uitgeblust. Maar niet overal. De sprengen, in vroeger tijden gegraven, bevatten gewoon nog water. De smalle en ondiepe kanaaltjes stroomden nog en rondom de sprengen had je geen besef van watergebrek. Op deze plekken gold dat wat traag gevuld wordt, ook traag reageert op een droge en hete episode. Terwijl de laaggelegen delen van Nederland al snel een respons laten zien op ontbrekende neerslag.

Ondertussen zijn we een half jaar verder, heeft het geregeld geregend en is er flink wat water aangevuld. Tegelijkertijd hebben de waterschappen allerlei maatregelen genomen, waaronder afspraken met agrariërs en het inzetten van stuwen. Wij zijn geen experts op grondwatergebied, maar kunnen wel laten zien wat er in grote lijnen met de grondwaterstand is gebeurd.

Verschillen tussen Hoog- en Laag-Nederland
De gemiddelde stand van het grondwater wordt bepaald door locatie en menselijke activiteiten. In hooggelegen zandgronden moet je diep boren voordat je bij het grondwater bent, in laaggelegen kleizones ben je daar zo. Rivieren, kanalen en kleinere waterstromen hebben invloed op de grondwaterstand. Waterschappen bepalen een deel van het grondwaterpeil, net zoals onttrekkingsgebieden voor drinkwater dat doen. Verder zijn ondergrondse kwelstromen van betekenis.

In het centrale deel van het rivierengebied ligt de grondwaterstand tamelijk hoog, door de aanwezigheid van de rivier. De stand van het oppervlaktewater wordt grotendeels door het waterschap bepaald. In neerslagrijke perioden wordt veel water afgevoerd, in droge tijdvakken wordt veel water aangevoerd.

In de lage delen van het land zijn de waterschappen ook de beheersers van het grondwaterpeil. Het waterpeil ligt vrij ondiep onder het maaiveld. Als er gedurende langere tijd weinig regen valt en er veel verdamping is (in voorjaar en zomer), dan zal dit waterpeil dalen. Fluctuaties gaan snel, bij regen kan het grondwaterpeil snel stijgen.

In de hogere delen van het land, grofweg de oostelijke helft van Nederland, is het grondwaterpeil minder aan fluctuaties onderhevig. Het grondwater ligt sowieso dieper weg en daardoor duurt het langer voordat het regenwater bijdraagt aan de grondwaterstand. De sprengen op de Veluwe zijn daar een mooi voorbeeld van. Het grondwater wordt in de loop van decennia aangevuld door langzaam doorsijpelend regenwater. Dit is een uitermate traag proces. Het betekent dat één hete en droge zomer weinig tot geen effect heeft op de waterstroompjes, die stromen door. Maar het grondwaterpeil is op zich wél gedaald. Het duurt dan ook langer voordat de spreng weer helemaal is bijgetrokken. Meerdere droge jaren op rij zullen voor langere tijd gevolgen hebben.

Diepe dal van de zomer
In dit verhaal wordt een aantal meetpunten besproken. De eerste is Hoogeveen. Het grondwater in maart 2018 lag ongeveer 1 meter onder het maaiveld. In de loop van het jaar daalde het grondwaterpeil naar 1,75 meter onder het maaiveld. Dat was een sterkere daling dan de twee zomers daarvoor. Het recentste meetpunt, van januari, geeft inmiddels aan dat het grondwaterpeil wel flink is hersteld.

Meetpunt Duiven, in oostelijk Gelderland is ongevver hetzelfde. Hier is de daling ongeveer gelijk aan die van Hoogeveen. Tussen juni 2018 en oktober zakte het grondwaterpeil ook ongeveer 0,75 meter. Ook in Duiven is er herstel gekomen sinds het begin van het nieuwe jaar. Als je het grondwaterpeil van dit meetpunt vanaf 1990 bekijkt, valt goed de uitzonderlijke daling te zien. Nog niet eerder daalde het grondwaterpeil zo drastisch.

In afbeelding hieronder tonen we meetpunten in twee totaal verschillende typen landschap. De bovenste grafiek toont de oostflank van het Veluwemassief. Het grondwater bevindt zich ongeveer op 18 meter diepte. Die diepte zorgt ervoor dat er weinig (snelle) fluctuaties te zien zijn. Wie heel goed kijkt, kan wel zien dat de grondwaterstand nog steeds heel langzaam in een na-ijlende daling zit. Meetpunt Maartensdijk, in laagland Nederland is juist een erg regenwater-afhankelijke zone. De grondwaterstand schommelt sterk. Dit zal door neerslagfluctuaties komen, maar waarschijnlijk ook door waterbeheer. Op de hogere gronden van het land valt als waterbeheerder niet zoveel invloed te hebben. Of het moet zijn in de vorm van grondwateronttrekkingen.



Tot slot Voorthuizen. Deze plek ligt in de Gelderse Vallei. Ook hier is de grondwaterstand aan het bijtrekken, maar deze is beduidend lager dan dat ‘ie normaal in deze tijd van het jaar zou moeten zijn.

Conclusie
Het grondwaterpeil in Nederland is veelal een beheerst grondwaterpeil, maar tijdens het droge jaar van 2018 was lang niet alles te beheersen. Er zijn vooral op de hoger gelegen gronden waarschijnlijk meerdere plekken waar de grondwaterstand nog tijd nodig zal hebben om goed bij te trekken.  

weer.nl
Lees ook:

#KeepOnSmiling
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2526
Lid sinds: 29 mrt. 2016
23 februari 2019, 19:26 uur | Bericht #490088

'Zeker 1 miljoen huizen in Nederland dreigen te verzakken'


1 miljoen huizen in Nederland dreigen te verzakken. De huizen die nu al verzakt zijn, staan in minstens 83 verschillende gemeenten. Toch zijn er slechts tien gemeenten die actief bezig zijn met funderingsproblematiek. Dat zegt het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF) in ons onderzoek Verzakte huizen. Directeur KCAF Dick de Jong: ‘Die 83 gemeenten zijn slechts het topje van de ijsberg.’ Ook makelaars en taxateurs maken zich grote zorgen.

Als gevolg van het extreem lage grondwater door de droge zomer van 2018 is het funderingsprobleem in Nederland fors toegenomen: bij KCAF komen elke dag nieuwe meldingen binnen. Het zijn de huizen van voor 1970 die een risico lopen: één op de vier dreigt te verzakken. Sinds de droge zomer komen er vooral veel nieuwe meldingen binnen van huizen die ‘op staal’ zijn gefundeerd: direct op de ondergrond. Daar is lage grondwaterstand de boosdoener: het klei klinkt in, waardoor de bodem daalt en je huis verzakt.

Maar tien gemeenten die werk maken van funderingsproblematiek
Ondanks de vele nieuwe meldingen, zijn er slechts tien gemeenten die volgens het KCAF actief bezig zijn met de funderingsproblematiek. ‘En dan te bedenken dat er 355 gemeenten zijn,’ zegt De Jong. ‘Gemeenten laten hun inwoners nu in de kou staan. Ze zijn bang voor precedentwerking: als we één inwoner helpen, hoeveel komen er dan nog bij?’
In de tien gemeenten worden mensen begeleid en eventueel geholpen met de financiering van het funderingsherstel. Uiteindelijk ben je als huiseigenaar zelf verantwoordelijk voor je fundering en draai je op voor de kosten van het herstel: die kunnen oplopen tot 100.000 euro per fundering.

Makelaars: er wordt vaak geen funderingsonderzoek gedaan
Brancheverenigingen van taxateurs en makelaars NVM en VBO Makelaar vinden dat huizenkopers nu een risico lopen, omdat er vaak geen funderingsonderzoek wordt gedaan. Hans van der Ploeg, directeur VBO: ‘Omdat er onvoldoende gegevens zijn van funderingen en het in veel gebieden een nieuw probleem is kunnen makelaars, taxateurs en bouwkundig inspecteurs hun signaleringsfunctie niet goed uitoefenen en doorverwijzen naar een funderingsspecialist. Alleen bij funderingsonderzoek, waarbij de bodem wordt onderzocht, kan de exacte gesteldheid van de fundering worden vastgesteld.’

Kijk zondag naar de uitzending over funderingsproblemen om 22.40 uur op NPO2

Bron: De Monitor

Ik ben overigens benieuwd of er naar aanleiding van de (mogelijke) verzakkingen in en rond de Randstad sneller meer actie komt dan naar de verzakkingen en schade door aardbevingen in Groningen. Deze gevallen lijken namelijk vrij identiek, behalve dat het probleem in Groningen veel omvangrijker is. | Gewijzigd: 23 februari 2019, 19:29 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2526
Lid sinds: 29 mrt. 2016
24 februari 2019, 21:22 uur | Bericht #490095

Eigen simulatie neerslagoverschot en -tekort


Omdat ik benieuwd was hoe het neerslagtekort zich verder ontwikkeld heeft in de afgelopen herfst en winter, heb ik een eigen simulatie gemaakt ervan. Neerslag en verdamping zijn bekend, voor afvoer via grondwater, sloten en opname via wortels heb ik zelf een inschatting moeten maken. Het is daarmee geen professionele grafiek zoals die van het KNMI (staat onderaan), maar een grove inschatting van mijzelf.


We zien zo al wel meteen terug dat we nu, vlak voor het groeiseizoen, nog steeds een klein tekort hebben terwijl we vorig jaar om deze tijd 200 tot 300 mm hoger zaten (tussen november en maart is een neerslagoverschot normaal).


En de officiële grafiek en kaart van het KNMI:

Het KNMI meet wel, in tegenstelling tot mijn simulatie, vanaf april (ik meet vanaf januari).
| Gewijzigd: 24 februari 2019, 21:23 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2526
Lid sinds: 29 mrt. 2016
14 maart 2019, 23:11 uur | Bericht #490259

Regen in overvloed, maar het grondwater is nog niet overal op peil


Gortdroge akkers van 2018, bron foto: W. in 't Erland.

NOS
Het heeft de afgelopen tijd flink geregend, maar het grondwater is nog niet overal op peil. Volgens de waterschappen in de provincies Drenthe en Gelderland komen vooral de hoger gelegen zandgronden nog grondwater tekort.

"In de laaggelegen gebieden is het watertekort opgelost", vertelt Roelof Hoving van waterschap Drents Overijsselse Delta tegen RTV Drenthe. "Maar op de hoge zandgronden, en die hebben we veel in Drenthe, kunnen we nog steeds water gebruiken."

Het grondwaterpeil was door de extreem droge zomer van vorig jaar flink gezakt. Daardoor kwamen met name boeren in de problemen.
Ook in de provincie Gelderland is het grondwater ondanks de overvloedige regen nog niet overal op peil. Volgens Waterschap Vallei en Veluwe komen ook hier de hoger gelegen zandgronden water tekort, schrijft Omroep Gelderland.



'De regen die nu is gevallen is nog niet voldoende om de tekorten van vorig jaar weer aan te vullen.'Het Waterschap Rijn en IJssel kan dit beamen. "We zijn blij dat het dit weekend nog flink gaat plenzen", zegt Vanya Ginsel van het waterschap. "Het gaat de goede kant op. Er zijn al verschillende gebieden waar het grondwaterpeil weer terug is naar de normale situatie."

Het waterschap blijft het grondwater scherp in de gaten houden. "Een paar dagen droog is prima, maar we hopen wel dat het dit voorjaar ook regelmatig blijft regenen", zegt Ginsel. "Als straks de blaadjes aan de bomen weer gaan groeien en de boeren hun land weer gaan bewateren hebben we wel een buffertje nodig."

Drie rivieren
In de omgeving van de Alblasserwaard is het grondwater wel op peil. Dat komt door de regen van de afgelopen weken, maar ook door de drie grote rivieren die door het gebied lopen.

"In ons gebied lopen de Maas, Waal en de Rijn/Lek. Die rivieren hebben veel invloed op de grondwaterstand", zegt Lotte Kaatee van Waterschap Rivierenland tegen RTV Rijnmond. "Door de rivieren kan het grondwater relatief makkelijk worden aangevuld. Dan hebben we ook nog de regen van de afgelopen tijd. Die combinatie heeft ervoor gezorgd dat het grondwaterpeil in de omgeving weer op orde is."

Bron:  NOS | Gewijzigd: 14 maart 2019, 23:13 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Terug naar boven
1 2 3 4
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.840 topics, welke bij elkaar 448.316 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.573 leden.
Het nieuwste lid is paterbon.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 56 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 56, lezen 3 mensen het topic "Berichtgeving Noord- en Zuidpool".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden