Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

2 Jul 2022 12:00:19

De kaart Twente - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

2 Jul 2022 12:00:16

De kaart Schiphol - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

2 Jul 2022 12:00:16

De kaart Schiphol - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

2 Jul 2022 12:00:16

De kaart Schiphol - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

2 Jul 2022 12:00:15

De kaart Maastricht - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

2 Jul 2022 12:00:15

De kaart Leeuwarden - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

2 Jul 2022 12:00:13

De kaart Groningen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

2 Jul 2022 12:00:12

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Coastal Georgetown.

2 Jul 2022 11:13:32

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Coastal Horry.

2 Jul 2022 11:13:32

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Coastal Pender.

2 Jul 2022 11:13:31

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Coastal New Hanover.

2 Jul 2022 11:13:31

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Coastal Brunswick.

2 Jul 2022 11:13:31

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor West Carteret.

2 Jul 2022 11:13:31

NWS: Tropical Storm Warning uitgegeven voor Hatteras Island.

2 Jul 2022 11:13:31
Actueel
1 / 4

Onweerskansen 30 juni

De laatste updates

Vorstschade in Nederland in een veranderend klimaat

Door forumleden Thijs en James Bob

Fototopic Zomer 2022

Doe mee!

Zomer discussietopic

Warm maar wisselvallig

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6124
Lid sinds: 5 jul. 2011
1 december 2018, 00:04 uur | Bericht #489185

Het topic der topics: het winter discussietopic!
Wat zal deze winter brengen? Wordt het een witte of groene kerst? Kunnen we op de schaats? Kunnen we volop gaan sneeuwruimen? Allemaal vragen die nog onbeantwoord zijn, maar die de komende 3 maanden hier in dit topic zullen beantwoord worden

Zal ik beginnen met wat ik zelf van verwacht of met wat er op de kaarten staat bij het begin van de winter? Hmmm, toch maar eerst even wat er de komende periode staat te gebeuren.

Daarin staat geen winterweer in de kaarten, lokaal hebben we de afgelopen tijd al wat natte flatsen gehad tot een lokaal tijdelijk sneeuwdek in delen zelfs van Vlaanderen. Neem ik er de meest recente pluim even bij van ECMWF, dan zie je pas op heel lange termijn een dalende trend, wat natuurlijk onbetrouwbaar is (en nog niet eens leidt tot enig winterweer).Ook bij GFS zien we een zelfde beeld terug. Betekent dit drama voor winterliefhebbers in de maand december? Moeilijk te zeggen aangezien de maand zonet van start is gegaan! Sowieso reken ik persoonlijk december niet bij de wintermaanden aangezien dat warm aquarium voor onze neus (Noordzee) dan nog veel te veel invloed heeft. De wintermaanden waar we het toch eerder van moeten hebben zijn januari en februari mij inziens. Tot zelfs maart, zie maar naar 2018!

Staat er dan niks in de kaarten de komende periode? Mij inziens niet, of je moet al ver gaan kijken buiten de betrouwbare termijn. Mogelijk krijg je daar verderop een iet of wat meer noordelijke stroming waarbij de 2 meest gangbare modellen redelijk op 1 lijn zitten. Maar dat is wederom al koffiedikkijken.Nu even wat ik persoonlijk verwacht van deze winter: het is al een bizar jaar geweest op weergebied. We hebben eigenlijk al bijna een heel jaar een geblokkeerd patroon gezien met heel wat koude tot gevolg in februari en maart en daarnaast een heel warme zomer die zonovergoten en gortdroog was. Net nu poogt een westcirculatie om zich te gaan manifesteren. Ik persoonlijk verwacht een 'vuile' winter met redelijk wat neerslag (met een komen en gaan van regen, wind en sneeuwkansen), ik ben van mening dat de natuur zich altijd compenseert en dat is nog altijd dringend nodig! Ook november zal wederom een veel te droge maand zijn geweest op veel plaatsen!


We zullen het de komende 3 maanden zien wat het wordt!


Goed, laat dit ons een start zijn van een mooi winterseizoen! Daarnaast hebben we ook nog enkele andere topics die ik graag onder de aandacht wil brengen:
  • Ardennen sneeuwtopic: Om alle sneeuwkansen te bespreken in de meest sneeuwrijke regio van de Benelux
  • Voor al het nieuws en voorspellingen over hét skigebied van Europa, de Alpen, kan je terecht in het speciale gedeelte van Alpenweer op deze site
  • Waarnemingentopic: In het waarnemingentopic kan je jouw actuele weersituatie vermelden. Van regen tot vlokken en van onweer tot mist, alles mag je hier vermelden.
  • Kletstopic: Hier ben je welkom om te kletsen over alles omtrent de winter, natuurlijk kan je ook een eigen kletstopic aanmaken in de Koek en Zopie kletscorner. Klagen is hier toegestaan, maar hou het netjes.

Voor de rest duim ik met iedereen mee dat we een topwinter krijgen! Groeten, Team Onweer-Online & Sven | Gewijzigd: 1 december 2018, 00:04 uur, door Sven
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1293
Lid sinds: 11 okt. 2010
2 december 2018, 23:00 uur | Bericht #489200
Rustig hier en dat terwijl de weermodellen op de wat langere termijn met een mooie winterse setting op de proppen komen #meridionaalMet uiteindelijk zelfs de -10 850 hPa isotherm tot over de Benelux

| Gewijzigd: 2 december 2018, 23:00 uur, door Alpenweerman
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Waarom deze advertentie?
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2308
Lid sinds: 29 mrt. 2016
2 december 2018, 23:15 uur | Bericht #489201

Er brandt een winters lichtpuntje aan de horizon...

En het wordt steeds feller! Het blijft echter wel een lichtpuntje.

Morgen hebben we nog een vrij natte dag met talrijke buien, het is ook erg zacht met 10 tot 12ºC. Tijdens de buien kunnen er ook enkele windstoten voorkomen. De oorzaak van dit natte en winderige weer is de huidige westcirculatie. Het is echter een westcirculatie die geregeld steken laat vallen, de straalstroom is namelijk niet helemaal zonaal (zie onderstaande animatie uit de vorige winter wat ik bedoel met zonaal (direct west naar oost gericht).

Voorbeeld sterk zonale straalstroom, ten tijde van de zware winterstorm van 18 januari.

In plaats hiervan meandert de straalstroom, waardoor tussenhogen of trekhogen ook een kans hebben. Dit zijn hogedrukgebieden die tussen twee lagedrukgebieden ook in oostelijke richting met de straalstroom meetrekken.


De huidige meanderende straalstroom, uit zo'n meander ontstaat een kans op winters weer over precies één week.

Dinsdag komen we even onder een tusenhoog en daarmee is het dan dus rustiger, een fractie kouder (nog steeds iets te zacht), vrijwel droog en ook de zon krijgt een kans.
Maar de naam zegt het al, trekhoog. De volgende dag (woensdag) is het hoog weer weg en krijgen we weer de nodige fronten te verduren. Het grondwaterpeil is nog steeds erg laag dus het regenwater zullen we komende lente hard nodig gaan hebben.

Lichtpuntje 1: stormachtig weer (nog 22 runs te gaan)


De straalstroom zorgt naast een westcirculatie er ook voor dat lagedrukgebieden de kans krijgen flink uit te diepen. Precies dat kan gebeuren met een lagedrukgebied die in de nacht van vrijdag 7 op zaterdag 8 december de Benelux nadert. Dit lagedrukgebied zorgt dus voor een potentiële kans op stormachtig weer.


Het lagedrukgebied waar het om gaat is rood omcirkelt, het trekt volgens de huidige berekeningen net iets ten noorden van Nederland langs. Doordat het kan uitdiepen bereikt het boven Groot-Brittannië zijn windmaximum, maar in onderstaande kaart is te zien dat het in de Benelux nog steeds een stevige woei kan geven. Na dit lagedrukgebied trekt nog een lagedrukgebied over en daarna (in paars) zien we een tussenhoog zorgen voor een volgend lichtpuntje.


De bovenstaande details dienen met een flinke korrel zout genomen te worden, we hebben immers nog 22 runs te gaan voordat het zover is. Er kan nog veel verbeteren of verslechteren.

Lichtpuntje 2: winters weer (nog 29 runs te gaan)


Zoals al eerder vermeldt grijpt een tussenhoog zijn kans om uit een meander van de straalstroom te breken en een (tijdelijke) connectie te vormen met Groenland.

Zondag trekt nog de hekkensluiter van de westcirculatie over de Benelux, het wordt waarschijnlijk het laatste lagedrukgebied, want na dit lagedrukgebied gaat de oceaan op slot (al gaat het nog een beetje rommelig). Na de hekkensluiter stroomt langzaam steeds wat koudere lucht binnen. De wind blijft volgens de huidige berekeningen nog een tijdje aanlandig, dus vooral de bovenluchten zullen afkoelen, aan de grond blijft de temperatuur nog even boven nul. Op de oceaan zien we een flinke opstuwing van warmte (WA) richting Groenland, dit is later van belang om de blokkade vorm te geven.

Met dank aan deze WA (warmte advectie, de opstuwing van warmte) verplaatst het centrum van het nieuwe hoog zich van Ierland (niet zeer gunstige positie) naar Scandinavië (gunstige positie). Vanaf dan kan het serieuzer gaan winteren (zie onderstaande afbeelding). Dit is nog wel erg onzeker, dus zachtere scenario's zijn nog niet uit te sluiten!

Koudere lucht kan uitstromen over Centraal-Europa, de kern van het hoog verplaatst zich naar Scandinavië.

De pluimen
 

Kort samengevat: potentie maar bij lange na geen garantie. Nog een fijne avond!

Eerder W. in t Erland (Winterland)
Raymond
Lid
Woonplaats: Midden Delfland
Berichten: 510
Lid sinds: 13 aug. 2008
3 december 2018, 08:05 uur | Bericht #489203
De tijd zal het ons leren, maar het is in elk geval een mooi scenario om naar uit te kijken.
Dank voor het mooi onderbouwde verhaal.
 
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 1728
Lid sinds: 7 jul. 2012
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
3 december 2018, 10:13 uur | Bericht #489205
Mooi stukje. Laten we hopen dat het uit gaat komen.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1293
Lid sinds: 11 okt. 2010
3 december 2018, 10:37 uur | Bericht #489206
Heerlijke kaarten ook vanmorgen weer. Unaniem opteren de weermodellen (ensembles) richting een klassiek winterse setting in de loop van de volgende week. Vasthouden zou ik zeggen. 


Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Woonplaats:
Berichten: 160
Lid sinds: 3 jul. 2009
3 december 2018, 16:57 uur | Bericht #489209
Zou 'Paulus Pietsma' (Piet Paulusma..... ) dan toch gelijk gaan krijgen?? (Hij voorspelde veel sneeuw in december en een Elfstedentocht in februari vanwege weinig zonnevlekken). Ik hoop het en gun hem van harte dat zijn voorspelling uit gaat komen. Dan hebben wij in elk geval winters weer. Kan niet wachten. Mijn favo seizoen is weer aangebroken.
JOHNNY123
Lid
Woonplaats: Enschede
Berichten: 782
Lid sinds: 20 dec. 2014
3 december 2018, 22:07 uur | Bericht #489213
Winter nog voor kerst? Heb eerlijk gezegd er niet meer zoveel zin in om alles op de voet te volgen. Heb genoeg koude pluimen de afgelopen jaren gezien en heel erg veel daarvan is niet uitgekomen en heb er ook van geleerd dat een winterinval  binnen 3 dagen pas betrouwbaar is. Het plezier is er een beetje uit, maar een koude winter zou dat plezier weer helemaal terug kunnen brengen Er worden in ieder geval weer stappen gezet richting een koude periode.
Vorstgrafiek van vanavond kan nog véél beter, maar het is een begin!


 
Jeroen71
Lid
Woonplaats: Alphen aan den Rijn
Berichten: 931
Lid sinds: 30 aug. 2008
4 december 2018, 20:33 uur | Bericht #489219
Ec12 met hoge druk boven Scandinavie en kouder volgende week. De vraag is hoe lang dit hoog het vol gaat houden... | Gewijzigd: 4 december 2018, 20:37 uur, door Jeroen71
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6124
Lid sinds: 5 jul. 2011
4 december 2018, 21:22 uur | Bericht #489220
Citaat van Jeroen71, dinsdag 4 december 2018, 20:33 uur Ec12 met hoge druk boven Scandinavie en kouder volgende week. De vraag is hoe lang dit hoog het vol gaat houden... De vraag is tot wat dit gaat leiden vooral. Kouder weer dan normaal hoogstwaarschijnlijk, maar of daar iets leuks bij komt kijken als winterliefhebber is nog maar zeer de vraag. (daarvoor moet je sowieso al eerst eens in die periode raken). Maar ik zie deze kaarten veel liever verder in de winter tevoorschijn komen dan in december Hieronder even de bijhorende pluim:


 
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3356
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
5 december 2018, 11:42 uur | Bericht #489225

Volgende week gevoelig kouder


Bron afbeelding: OnweerOnline

Er is kouder weer op komst! Vanaf zondag stroomt koude lucht afkomstig van de Noordpool onze kant op. De temperatuur daalt gestaag naar vrij normale waarden voor halverwege december. Volgende week woensdag is het overdag nog slechts 3-6 graden en ’s nachts is er grote kans op lichte vorst. Sneeuw hoeven we daarbij niet te verwachten, want met het binnenstromen van de koude lucht neemt de neerslagkans af. De kans op zonnige perioden neemt toe.  

Zondag, maandag en dinsdag is er nog wel kans op buien vanaf de Noordzee. Deze kunnen een winters tintje krijgen met hagel en natte sneeuw. Het waait daarbij stevig uit het noordwesten. Vooral op de Wadden kan het stormachtig waaien. Zondag is het ’s middags 7-9 graden. Maandag komen de maxima uit rond 7 graden en dinsdag rond 6 graden. Tijdens de nacht naar woensdag kan het op grote schaal vriezen.

Eerst nog boterzacht met regen en een stormachtige wind
Morgen en vrijdag is het nog boterzacht met maxima van 11-14 graden. Mogelijk sneuvelen dan zelfs weer warmterecords. Vrijdag wordt bovendien een kletsnatte dag, waarbij het vooral midden op de dag flink kan doorplenzen. Er staat een stevige westen- tot zuidwestenwind en daarmee is het herfstbeeld compleet. Aan de kust kan de wind stormachtig worden, 8 Bft, met kans op zware windstoten tot circa 90 km/uur. Ook zaterdag is het onstuimig. Het is dan wisselvallig met buien en af en toe zon. De temperatuur komt uit rond 10 graden.

Bron artikel: Weeronline
#KeepOnSmiling
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2308
Lid sinds: 29 mrt. 2016
6 december 2018, 16:36 uur | Bericht #489233

Vooruitzichten: weekend start winderig & volgende week iets kouder dan normaal

Momenteel nog zacht
Vandaag is de temperatuur overal in de dubbele cijfers, in het zuiden is het 12ºC en in het noorden 10ºC. Deze temperatuur houden we de komende nacht vast.


Wind gaat een grote rol spelen
Tot morgenmiddag toe is er nog weinig wind geweest en is het zeer zacht. Maar vrijdagmiddag komt in beide zaken verandering. Na warmtefront na warmtefront over ons heen te hebben gekregen is het vrijdagmiddag namelijk tijd voor een koufront.


Bij dit koufront daalt de temperatuur op anderhalve kilometer hoogte van 5ºC naar -3ºC. Hierdoor is het koufront actief en kunnen er flinke windstoten voorkomen bij de passage van de buienlijn.

Het koufront duidelijk herkenbaar op de windstotenkaart van Harmonie.

Er kunnen aan de kust windstoten van ongeveer 90 tot 100 km/u voorkomen, in het binnenland zijn windstoten van 60 tot 80 km/u mogelijk. Al met al zorgen de fronten ervoor dat er in totaal morgen zo'n 10 tot 20 mm kan vallen.

Zaterdag passeert er dan nog een windveld, afhankelijk van de koers van het lagedrukgebied dat over de Noordzee trekt kan het met name aan de kust nogmaals flink waaien. Aan de kust zijn dan weer windstoten van rond de 100 km/u mogelijk. Tot een storm zal het waarschijnlijk niet komen, dus de eerste storm van stormseizoen 2018-2019 zal het niet worden (het is maar de vraag of we liever een storm met westcirculatie hebben dan winterkansen).

Het weer volgende week: terug naar normale tot te koude temperaturen
Als we een blik op de pluim werpen zien we op vrijdag een lichte daling in temperatuur, de oorzaak is een koufront en de flinke afkoeling van de bovenlucht, maar de wind blijft van zee komen en dus wordt het op 2 meter hoogte slechts een paar graden minder zacht.
Gedurende de dinsdag draait de wind van noord (aanlandig) naar oost (aflandig), en daarmee zien we op de pluim een duidelijke daling, eindelijk gaat de temperatuur even onder de normaal (aangegeven met rood (maximum) grijs (gemiddelde) en blauw (minimum).


De oostenwind is ook herkenbaar op in de neerslagpluim, het wordt voorzichtig droger.

Een nat weekend gevolgd door een drogere week.

In de temperatuurpluim zien we de spreiding vanaf 13 december weer flink toenemen, hier is weinig over te zeggen. Oorzaak van de toegenomen spreiding is de koers van de lagedrukgebieden, deze lijken net iets onder of net iets boven de Benelux te gaan trekken. Een klein verschil in koers zou een groot verschil in temperatuur kunnen hebben.
  | Gewijzigd: 6 december 2018, 16:41 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Jeroen71
Lid
Woonplaats: Alphen aan den Rijn
Berichten: 931
Lid sinds: 30 aug. 2008
6 december 2018, 21:13 uur | Bericht #489234
De nieuwste run ecmwf 12Z +192h laat een spannende en interessante situatie zien.Een diepe depressie met mogelijk sneeuw trekt over Nederland richting onze oosterburen. Mocht het lagedrukgebied een zuidelijke koers volgen dan blíjven we in de koude lucht zitten. Nog ver weg maar wel interessant om in de gaten te houden.  weerstation ermelo
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6124
Lid sinds: 5 jul. 2011
7 december 2018, 22:55 uur | Bericht #489245
Citaat van Jeroen71, donderdag 6 december 2018, 21:13 uur De nieuwste run ecmwf 12Z +192h laat een spannende en interessante situatie zien.Een diepe depressie met mogelijk sneeuw trekt over Nederland richting onze oosterburen. Mocht het lagedrukgebied een zuidelijke koers volgen dan blíjven we in de koude lucht zitten. Nog ver weg maar wel interessant om in de gaten te houden.  weerstation ermelo De vraag is of er effectief iets op de kaarten te zien is, want de oper van ECMWF is al dagen (te?) enthousiast. Kijken we naar de ensembles, dan zie je dat er amper ondersteuning is (die was de voorbije dagen zelfs groter) voor enige winterse neerslag:Het blijft natuurlijk enige termijn (schuift trouwens iedere keer wat op), maar we kunnen het wat in de gaten houden. Ook omdat ik vindt dat de modellen momenteel een zootje tonen waarin zowat alles mogelijk is. Kijken we naar de temperatuurpluim van ECMWF, dan zien we begin volgende week een iets koeler en droger weertype, daarna stijgt het gemiddelde wel, maar gezien de onzekerheid durft ik nu weinig uitspraken hierover te doen


 
Woonplaats: Enschede
Berichten: 1489
Lid sinds: 7 jun. 2011
8 december 2018, 13:11 uur | Bericht #489248
Vanavond nog meer reuring in de atmosfeer in de vorm van stevige buien met windstoten wanneer een occlusie dichterbij komt. Voor de windstoten staat een code geel uit.


Vanavond is er in de westelijke kustprovincies kans op zware windstoten van 80-90 km/uur. In het zuiden en midden kunnen dan eveneens lokaal zware windstoten optreden van 75-80 km/uur, vooral tijdens buien. De wind komt uit westelijke richtingen.

Uit de recente KNMI guidance:

Wind:
Genoemde onzekerheid bij de occlusie. Algemeen beeld is W 7-8 Bft aan de kust, met bij buien uitschieters tot ongeveer 80 km/uur, in de Harmonie36 uitvoer zeer lokaal op de kust nog aanmerkelijk hoger (tot ca 105 km/uur), maar hier gaan we nu niet van uit. Ook zondagavond in de NW stroming in het N-lijk kustgebied bij buien nog uitschieters tot circa 80 km/uur.

Neerslag:
CAPE bij de occlusie tot ongeveer 400 J/kg. Schering bij de occlusie 35-40 kn, landinwaarts komt de forcering niet meer vanaf de grond dus is de 50 kn schering in de uitvoer niet heel realistisch, multicel waarschijnlijk. Korrelhagel en onweer lijkt waarschijnlijk, vooral in de kustgebieden. Bij de back-bent occlusie CAPE rond 300 J/kg, toppen rond FL250. Schering dan rond 25 kn, multicel met enige lijnvorming bij de back-bent. Ook hier weer lokaal korrelhagel en onweer.


Uit de Harmonie 6z run

De buien zullen lang aanhouden waardoor een behoorlijke plens regen zal vallen. In 48 uur kan zelfs tot 50 mm vallen.


Totaal hoeveelheid neerslag tot maandag 7:00 uur volgens Harmonie 6z | Gewijzigd: 8 december 2018, 13:18 uur, door reedtimmer
Liefhebber van -30°C, +30°C, 50 cm sneeuw, zeer zware regenval, zeer zwaar onweer, grote hagelstenen, zeer zware storm..... Kortom alles wat extreem is!
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2308
Lid sinds: 29 mrt. 2016
8 december 2018, 14:08 uur | Bericht #489249

Complexe situatie op komst: Hoog versus Westcirculatie

Code geel: windstoten vanavond
Eerst nog dit: het KNMI en het KMI hebben code geel afgegeven voor windstoten vanavond. De reden is een actief occlusiefront gevolgd door een trog. Hierop kunnen flinke buien voorkomen, mogelijk ook met windstoten (tot ongeveer 90 km/u), korrelhagel (bovenluchten koelen gestaag af) of een klap onweer (combinatie koudere bovenluchten en warm zeewater).


KNMI guidance:
Synoptische situatie:

Een lagedrukgebied bij het zuiden van Noorwegen trekt oostwaarts. De stroming is westelijk en wij bevinden ons in polaire lucht. Een trog, om 09 UTC boven het oosten trekt snel oostwaarts. Een occlusie, gekenmerkt door een gebied met hogere theta-w 850 hPa trekt in de avond over Nederland oostwaarts. Zondagnacht en -ochtend trekt een back-bent occlusie zuidwaarts, waarna de stroming noordwestelijk wordt.
(voor meer informatie kan je naar het bovenstaande bericht, goede timing reedtimmer ;))

Zondag & maandag
Zondag en maandag zitten we nog in de polaire lucht en is er een mix van soms even zon en soms een bui. Bij deze buien is misschien ook korrelhagel en soms een klap onweer mogelijk (lucht op anderhalve kilometer koelt af naar -3 tot -5°C, aan de grond warmer doordat de lucht vanaf de Noordzee komt).

Lagedruk op oceaan wordt opdringerig
Dan terug naar de complexe situatie. Uit een fragiele rug weet zich wonder boven wonder een Scandihoog te vormen waardoor met name in Midden-Europa koude lucht afzakt. Wij zitten precies op de scheidingslijn, in Duitsland wordt het gevoelig kouder, in Groot-Brittannië zorgt een zuidenwind voor een voortzetting van zachte temperaturen.
Maar het hoog is nog amper gevormt of de lagedruk boven de oceaan wordt alweer actief en vormt zo een gloednieuwe bedreiding voor dit hoog.

Koude lucht zakt af boven Centraal- en Oost-Europa, lagedruk nadert vanaf de oceaan.

Verschil GFS & EC: tegengas van Scandihoog of winst westenwinden?
Hier lopen alle voorspellingen uit elkaar, ensembles zijn het niet eens, GFS en EC zijn het niet eens. Donderdag wordt een erg belangrijke dag in de verwachting.
GFS laat de eerste aanval van zachte lucht woensdag stranden boven het westen van de Benelux, als deze slaagt is de koudere periode al de kiem gesmoord voordat het überhaupt begint. Gelukkig berekent het merendeel van de GFS leden de Benelux nog net onder invloed van koelere lucht.


In de nacht van donderdag op vrijdag volgt de volgende aanval van zachte lucht, ook deze lijkt te stranden ergens boven de Benelux.Tot dusver liggen EC en GFS nog redelijk op één lijn, enkel laat EC de aanvallen van zachte lucht telkens iets westelijker stranden omdat EC het hoog iets krachtiger berekent. Maar nu komt een van de meest bepalende situaties voor de temperatuur:

Storm behoort bij dit laag ook tot de mogelijkheden

Er wordt een actief lagedrukgebied berekent ergens rond de Benelux, een kleine verandering in de koers zal een groot effect op de temperatuur (en de neerslagsoort) hebben.
EC oper laat dit lagedrukgebied net ten zuiden van België trekken, waardoor wij aan de koude zijde van dit lagedrukgebied blijven en we er een sneeuwkans aan overhouden (let wel op, ensemble EC is het niet met de oper eens).
GFS parallel laat dit lagedrukgebied net over Noord-Nederland trekken, hier wint de zachte lucht uiteindelijk, maar houdt Noord-Nederland er weer een sneeuwkans aan over.
GFS oper laat dit lagedrukgebied met enige vertraging (zondag) ook over Noord-Nederland trekken, maar met een flinke lading zachte lucht dus dan is een sneeuwkans wel te vergeten.

Samenvattend:

Dus, een lang bericht klein, het gevecht tussen het zwakke Scandihoog en de oplevende westcirculatie wordt waarschijnlijk ergens boven ons hoofd gestreden. De zachte lucht kan al bij de eerste aanval (woensdag) winnen, en dan komt er weinig van de koude periode terecht, de koude lucht kan ook winnen, in dat geval houden we de kou tot zaterdag. Het ligt eraan hoever de zuidelijkere straalstroom de laagjes laat duiken.
Ikzelf verschuif mijn aandacht naarmate we dichterbij deze kans komen van vorst naar (natte) sneeuw, omdat de temperatuur amper echt onder nul zal komen maar wel tussen de 1 en 0°C zal schommelen en dat is bij een ''dooiaanval'' al genoeg voor een sneeuwkans. Echter is het voorlopig te vroeg om al eventuele sneeuwkansen te gaan bespreken.


Meerdere golven van zachte lucht slagen of falen rond de Benelux.


Met als gevolg misschien enkele dagen grote tegenstellingen in temperaratuur (ZW: zacht en NO: koel).

Vergeet niet:
- een kleine verschuiving kan het verschil voor 1°C in hele Benelux of 8°C in hele Benelux betekenen!
mee te doen met de grote Onweer-Online winterwedstrijd ;) 
(inzenden kan hier)
- een fijn weekend te hebben! | Gewijzigd: 8 december 2018, 14:17 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 3356
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 december 2018, 11:29 uur | Bericht #489264

Een paar koude dagen opkomst


Bron afbeelding: OnweerOnline

Een hogedrukgebied boven Scandinavië zorgt voor een kille oostenwind. Mogelijk blijft het vrijdagmiddag onder nul …

De afgelopen paar dagen zijn de regenmeters flink gevuld. Er passeerden meerdere buienclusters die af en toe uren achtereen regen veroorzaakten. Ook in het bovenstroomse gebied van de Rijn is er veel regen gevallen, waardoor het waterpeil bij Lobith in vier dagen tijd twee meter is gestegen. Vandaag trekken vanaf de Noordzee buien het land over. De voorlopig laatste buien schuiven morgen over Groningen en omstreken Daarna is het meerdere dagen droog.

Hogedruk geeft tegendruk
Vanaf morgenmiddag bouwt zich een hogedrukgebied op boven Scandinavië. Dat hogedrukgebied wordt behoorlijk stevig en gaat een aanzienlijk deel van Europa beïnvloeden. De wind gaat bij ons vanaf woensdagmiddag vanuit het oosten waaien en er stroomt koudere lucht onze kant op. Ondertussen zorgt het hogedrukgebied er ook voor dat oceaanstoringen niet het continent op kunnen schuiven. De storingen trekken wel Ierland en omgeving binnen, maar worden vervolgens over Zuid-Europa geschoven. Het betekent dat in de tweede helft van deze week de regenzones vooral over Portugal, Spanje en Italië trekken. En vanaf donderdag ook over delen van Frankrijk. Pas op het moment dat het Scandinavische hogedrukgebied wat zwakker wordt, kunnen storingen ook weer over de Benelux schuiven. Vooralsnog lijkt dat in de loop van zaterdag te gebeuren.

Schamele temperaturen
Met de instroom van koudere lucht, gaan de temperaturen gestaag omlaag. Vanaf de nacht naar woensdag kan het gemakkelijk licht vriezen. Woensdag overdag wordt het nog een graad of 4, donderdag nog maar 2 of 3 graden. Vrijdag lijkt de koudste dag te worden met temperaturen die in de noordelijke helft van het land niet of nauwelijks boven het vriespunt komen.

In deze periode wisselen wolkenvelden en zon elkaar af en kan er -met name woensdagochtend- ook mist optreden. Uit de bewolking is lokaal wat neerslag mogelijk. Dat kan dan wat lichte regen of een vlok sneeuw zijn. Zo komt de hoofdberekening van het ECMWF-model op vrijdagavond met een licht sneeuwgebiedje boven de Ardennen, dat daarna heel dicht langs of over ons heen trekt.

De grootste sneeuwkansen zijn er momenteel voor de zaterdagavond. Op dat moment lijkt namelijk de westcirculatie weer op gang te komen en er neerslag over ons heen te trekken. Met snel oplopende temperaturen zal dat vooral regen zijn, maar als het in het oosten en noordoosten nog lang opgeklaard blijft, is daar ook winterse neerslag mogelijk, bijvoorbeeld (natte) sneeuw. Timing is hierbij cruciaal.

 

weer.nl
Lees ook:

#KeepOnSmiling
Woonplaats: Zwolle
Berichten: 753
Lid sinds: 24 dec. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
10 december 2018, 22:47 uur | Bericht #489279
Heerlijk om te zien dat er weer mogelijkheden op kou aanwezig is, ook de sneeuwkansen vind ik 1 van de meest boeiende situaties in de wintermaanden. Het ECMWF weermodel is nog onzeker betreft de sneeuwkansen voor a.s. zondag. De ene keer berekent die wel een sneeuwfront en de andere keer weer niet. Nu in de huidige berekeningen is het sneeuwfront weer terug. Het lijkt erop dat timing zeer cruciaal is. Als het gebied voor het warmtefront al ontstaat (zoals nu wordt aangetoond) dan kunnen we op uitgebreide schaal even genieten van de sneeuwval.


Sneeuwvalgrens voor a.s. zondag. Vooraf ligt de grens in heel NL onder de 150 meter.

Voor meer regio's kijk op http://www.art-of-thunders.nl/sneeuwkansen/
Stormchaser bij @Art_of_thunders.
Site: http://www.art-of-thunders.nl
Twitter: @LeonEikenaar
Woonplaats: Leeuwarden
Berichten: 270
Lid sinds: 6 jan. 2017
11 december 2018, 16:00 uur | Bericht #489297
hallo winterliefhebbers
heb stukje van alpenweerman gelezen en zijn setting voor komende tijd ( met name weekend )wordt echt iets om te volgen, als kaarten goed komen te liggen gaan we een pracht tijd tegemoet, eerst eens kijken hoe strijd uitgevochten wordt boven europa tuusen koude en warme stromingen.
gr uit Fryslân
 
Brouwer
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2308
Lid sinds: 29 mrt. 2016
13 december 2018, 14:00 uur | Bericht #489304

Kans op ijzel, natte sneeuw en droge sneeuw


In de nacht van zaterdag naar zondag trekt er een occlusiefront over, door de aanwezige kou brengt dit front een kans op winterse neerslag en regen.


Allereerst zien we een warmtefront naderen, in de eerste instantie was de verwachting dat dit warmtefront over ons heen zou trekken, met aan de voorzijde een erg kleine kans op (natte) sneeuw of ijzel. Daarna zouden wij in de warme sector terechtkomen (tussen warmtefront en koufront) waarbij de temperatuur pijlsnel zou stijgen naar 8 tot 12°C.


Maar gelukkig is dit warmtefront in de verwachtingen gaan occluderen (het koufront haalt het warmtefront in en daarmee wordt de warme sector ''dichtgeknepen''. De huidige verwachtingen zijn dus een occlusiefront i.p.v. een warmtefront en een temperatuur die niet meteen omhoogschiet. In plaats daarvan gaat de temperatuur na de passage van het front slechts een beetje omhoog (de redelijk zwakke wind komt na de passage immers wel weer van zee af). Na de passage wordt het volgens huidige verwachtingen zondag zo'n 3°C in het noordoosten tot 7°C direct aan de kust.
 

Hoe verloopt de passage?

In de berekeningen komt van alles langs, regen, ijzel, natte sneeuw, droge sneeuw. Grofweg is de kans op regen verreweg het grootst in West-Vlaanderen en is de kans op droge sneeuw het grootst in Noordoost-Nederland, alles wat daar tussenin ligt heeft kans op ijzel, natte sneeuw, regen en misschien ook even droge sneeuw. Bedenk wel dat de timing van overtrekken 's nachts plaatsvindt, dus het kan zijn dat zondagmorgen iets wat eventueel gevallen is alweer weggesmolten is.
Verder heeft het zuidwesten van de Benelux al zaterdagavond met het front te maken, terwijl het noordoosten van de Benelux zondagmorgen nog met het front zit.

Een paar verwachtingen ter indicatie (verder zal het waarschijnlijk nowcasten worden namelijk):
Europa HD (Kachelmannwetter):GFS:


EC:


WRF weerplaza:
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Terug naar boven
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.547 topics, welke bij elkaar 447.029 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.434 leden.
Het nieuwste lid is Jpatat.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 1944 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 1944, lezen 7 mensen het topic "Voorlopige onweerskansen 28 en 29 juni 2011".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fototopic Zomer 2022

Doe mee!

Onweerskansen 30 juni

De laatste updates

Vorstschade in Nederland in een veranderend klimaat

Door forumleden Thijs en James Bob

Zomer discussietopic

Warm maar wisselvallig

© 2003 - 2022 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden