Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

28 Mar 2024 16:59:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Beaufort, NC; Craven, NC; Jones, NC; Pamlico, NC.

28 Mar 2024 10:03:12

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Screven, GA.

28 Mar 2024 03:29:38

De kaart KNMI klassieke pluim is bijgewerkt.

27 Mar 2024 15:59:58

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 14:15:23

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Alachua, FL; Columbia, FL; Gilchrist, FL.

27 Mar 2024 13:40:38

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL.

27 Mar 2024 13:33:57

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Levy, FL.

27 Mar 2024 13:25:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Dixie, FL; Taylor, FL.

27 Mar 2024 13:13:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Decatur, GA; Grady, GA.

27 Mar 2024 13:08:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 13:03:11

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Gadsden, FL; Leon, FL; Liberty, FL; Wakulla, FL.

27 Mar 2024 12:26:19

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:16:03

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL; Liberty, FL.

27 Mar 2024 12:03:34

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Franklin, FL; Gulf, FL.

27 Mar 2024 11:36:51
Actueel
1 / 4

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
21 januari 2019, 20:01 uur | Bericht #489710
Ondertussen zijn alle modellen zowat voorbij gekomen wat betreft de sneeuwval morgen, dus ook nog even de waarschuwingen op een rijtje vanwege het KMI & KNMI:





Ook na deze neerslagzone kan het voor bepaalde regio's nog interessant worden in de nacht van dinsdag op woensdag, maar is moeilijk om daar nu een verwachting op los te laten gezien de onderlinge verschillen in de modellen. Eerst even een stukje hierover uit de KNMI guidance:

De kleinschalige laagjes die vanaf dinsdagavond kunnen gaan ontstaan aan de rand van de langgerekte hoogtetrog worden door de diverse modellen verschillend berekend, hetgeen een gedetailleerde verwachting lastig maakt voor het westen. In de nacht naar woensdag komt Hirlam nog steeds als enige een aparte lagedrukkernen voor de noordwestkust, HARM40 en EC hebben dan een apart laagje boven het westen van België. HARM36 heeft dat laagje dan boven het noorden van Frankrijk, evenals Hirlam overigens.

In de nacht naar woensdag moeten we de kleinschalige laagjes in de gaten houden, HARM40 en EC berekenen die laagjes boven het westen van België met daardoor ook sneeuw in Zeeland.


Hieronder even wat ECMWF in de 12z run schets:




Het kan dat de sneeuw verder komt, het kan dat het valt zoals hierboven wordt getoond of het blijft gewoon in Frankrijk Maar blijft iets om even op te volgen!
Thijs.
Moderator
Woonplaats: Wageningen
Berichten: 2540
Lid sinds: 29 mrt. 2016
21 januari 2019, 22:36 uur | Bericht #489712

Aanvang sneeuwval op front dinsdag


We bevinden ons momenteel in vrij droge lucht, ideaal tegen de mist (zo konden de meeste plaatsen de afgelopen nacht goed de maansverduistering zien), maar minder handing morgen bij de aanvang van de sneeuwval. De eerste sneeuw valt namelijk door een behoorlijk droge laag waar ook nog een aardige wind staat. Hierdoor kan de eerste sneeuw 'verdampen'. In de praktijk zal de eerste neerslag dus op de radar actiever lijken dan het ter plaatste daadwerkelijk is.
Naarmate de neerslag langer aanhoudt wordt de lucht vochtiger en stopt het 'verdampen' van de neerslag en zal de intensiteit iets toenemen. Woensdag is mist door opklaringen ook mogelijk, omdat de lucht dus vochtiger is en terechtkomt boven een koude oppervlak (sneeuwdek).

Lage dauwpunten vlak voor het front, des te groter het verschil tussen de temperatuur op de thermometer en de dauwpuntstemperatuur, des te droger de lucht. (De dauwpuntstemperatuur is de temperatuur waarover de lucht volledig verzadigd is met waterdamp, in een wolk of in mist is de dauwpuntstemp. bijvoorbeeld vrijwel gelijk aan de temperatuur).


Locatie waar front stagneert
Het front zal ergens boven het uiterste West-Duitsland of Oost-Nederland stagneren, hier kan de lichte sneeuwval of motsneeuw wat langer aanhouden (richting de nacht van dinsdag op woensdag).
 

Noordzee-buien achter front


Wat ook interessant is, dat zijn de buien op de windsprong. De Benelux heeft zo een aflandige continentale zuiden(oosten)wind. Groot-Brittannië heeft een vochtige maritiem (=afkomstig van oceaan) polaire noordenwind. Op deze convergentielijn kunnen pittige buien ontstaan. Het is echter maar zeer de vraag of deze over de Benelux heen komen. De convergentielijn komt namelijk over de Noordzee richting Frankrijk te liggen en blijft daar min of meer gedurende de nacht dinsdag-woensdag en woensdag liggen.


We zien op de kaart:
1: het gestagneerde sneeuwfront, dit zal gedurende de woensdag weer terugtrekken van oost naar west, dit zal her en der nog een enkele vlok geven (mag geen naam hebben, stelt dus weinig voor).

2: convergentielijn, hierop kunnen actieve buien voorkomen. In deze convergentiezone zou er zelfs een apart laagje kunnen ontstaan. Deze buien zouden zeer misschien in het kustgebied en het uiterste West-Vlaanderen in de nacht een mix van regen, natte sneeuw, korrelhagel of droge sneeuw (met enkele extra centimeters) kunnen geven (afhankelijk van intensiteit en kust of binnenland). Over de positie van deze buien is nog VEEL onzekerheid!


KNMI Guidance:

Synoptische situatie:
In een zwakke zuidwestelijke stroming ligt een weinig actieve occlusie boven het noorden van het land en zal vanavond en komende nacht weer noordoostwaarts te bewegen. Een noord-zuid georiënteerd koufront, nu nog west van Ierland, trekt oostwaarts en bereikt de westkust in de loop van dinsdagochtend. Later op dinsdagochtend en dinsdagmiddag trekt deze zone op enige hoogte oostwaarts over het land. In de onderste niveaus komt het front boven ons land min of meer tot stilstand vanwege een koude plaklaag. In de loop van dinsdagmiddag en -avond komt een langgerekte hoogtetrog NNW-ZZO georiënteerd voor de Engelse kust te liggen, hierdoor hebben modellen de neiging om kleinschalige laagjes te berekenen. Tegelijkertijd neemt de drukgradiënt boven het aandachtsgebied af en wordt de stroming meer zuidoostelijk, waardoor het front op geringe hoogte mogelijk weer het oosten bereikt.

Modelbeoordeling:
De verschillen in de timing van het koufront van dinsdag zijn steeds kleiner geworden: alleen HARM36 loopt nu ruim 2 uur achter bij de overige modellen, we volgen qua timing Hirlan, HARM40 en EC. De Harmonies hebben nog wel een wat compactere frontale neerslagzone, maar dat is gebruikelijk in deze modellen. De kleinschalige laagjes die vanaf dinsdagavond kunnen gaan ontstaan aan de rand van de langgerekte hoogtetrog worden door de diverse modellen verschillend berekend, hetgeen een gedetailleerde verwachting lastig maakt voor het westen. In de nacht naar woensdag komt Hirlam nog steeds als enige een aparte lagedrukkernen voor de noordwestkust, HARM40 en EC hebben dan een apart laagje boven het westen van België. HARM36 heeft dat laagje dan boven het noorden van Frankrijk, evenals Hirlam overigens. Ander aandachtspunt is de vorming mist achter het koufront wanneer het opklaart, alle modellen geven hiervoor een sterk signaal.

Neerslag:
Dinsdag op nadering van het koufront een zone met ca. 5 uur lichte tot matige sneeuwval en accumulaties van 1-3 cm, mogelijk lokaal meer. Dinsdagmiddag op de Wadden waarschijnlijk enige tijd 6 Bft i.c.m. sneeuwval. Kans op enige stuifsneeuw daardoor, maar de temperaturen liggen dan dicht bij nul dus de sneeuw zal niet echt droog zijn. Dinsdagavond zien we boven de Noordzee buitjes ontstaan die mogelijk nog even over het noordwestelijk kustgebied kunnen trekken alvorens de naar zuid draaiende bovenstroming dit voorkomt. Dit zijn dan buien met regen en natte sneeuw. In het Hirlam-scenario met het laagje voor de noordwestkust kan dit een wat meer aaneengesloten gebiedje zijn. In de nacht naar woensdag moeten we de kleinschalige laagjes in de gaten houden, HARM40 en EC berekenen die laagjes boven het westen van België met daardoor ook sneeuw in Zeeland.

Morgen wordt het (s)nowcastsen!
| Gewijzigd: 21 januari 2019, 22:46 uur, door Thijs.
Eerder W. in t Erland (Winterland)
Waarom deze advertentie?
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
21 januari 2019, 22:54 uur | Bericht #489713
Citaat van W. in t Erland, maandag 21 januari 2019, 22:36 uur

Aanvang sneeuwval op front dinsdag


We bevinden ons momenteel in vrij droge lucht, ideaal tegen de mist (zo konden de meeste plaatsen de afgelopen nacht goed de maansverduistering zien), maar minder handing morgen bij de aanvang van de sneeuwval. De eerste sneeuw valt namelijk door een behoorlijk droge laag waar ook nog een aardige wind staat. Hierdoor kan de eerste sneeuw 'verdampen'. In de praktijk zal de eerste neerslag dus op de radar actiever lijken dan het ter plaatste daadwerkelijk is.
Naarmate de neerslag langer aanhoudt wordt de lucht vochtiger en stopt het 'verdampen' van de neerslag en zal de intensiteit iets toenemen. Woensdag is mist door opklaringen ook mogelijk, omdat de lucht dus vochtiger is en terechtkomt boven een koude oppervlak (sneeuwdek).

Lage dauwpunten vlak voor het front, des te groter het verschil tussen de temperatuur op de thermometer en de dauwpuntstemperatuur, des te droger de lucht. (De dauwpuntstemperatuur is de temperatuur waarover de lucht volledig verzadigd is met waterdamp, in een wolk of in mist is de dauwpuntstemp. bijvoorbeeld vrijwel gelijk aan de temperatuur).

Ter verduidelijking nog de model soundings prikpunt de Bilt.
05h00
Mooi is te zien hoe we eerst nog met een droge laag te maken. Op de sounding zien je de DP temp (blauwe lijn) . en lucht temp. (rode lijn) die ver uit elkaar liggen met op 400 meter een inversie. Vanaf circa 650 hpA (4000 meter ) dan al binnenlopende bewolking 



09h00
Met het inkomen van het front (wind ) wordt de inversie opgeruimd als ook de droge luchtkolom. Te herkennen aan de dauwpunten en temperatuur curve die dan bijna gelijk gaan verlopen (DP = LT -> wolken)



MOS berekent dat de laagste DP rond 06h00 in de ochtend worden bereikt en dan langzaam oplopen tot rond 0 in de loop van de middag (16h00). De Tx zal dan iets boven het vriespunt gaan uitkomen. Overigens is dan de neerslag al weer voorbij. Voor de Bilt wordt door MOS  3 mm aan neerslag berekend welke in de vorm van sneeuw valt! 

| Gewijzigd: 21 januari 2019, 23:12 uur, door Alpenweerman
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Frl86
Lid
Woonplaats:
Berichten: 309
Lid sinds: 28 okt. 2014
22 januari 2019, 06:28 uur | Bericht #489715
De nieuwste GFS Para run berekent zaterdag en zondag ijsdagen en minima tot -8.  Het laat een trend zien naar sterkere hogedruk vanuit Rusland. Het kan dus nog alle kanten op

Woonplaats: Kesteren
Berichten: 3
Lid sinds: 20 jan. 2019
22 januari 2019, 06:43 uur | Bericht #489716
Licht het aan mij of is dat sneeuw front best wel actief? Hopelijk blijft het actief
Frl86
Lid
Woonplaats:
Berichten: 309
Lid sinds: 28 okt. 2014
22 januari 2019, 06:52 uur | Bericht #489717
Knmi guidance:

De verschillen in de timing van het front zijn steeds kleiner geworden en lijken nu consistent. Opvallend is dat alle modellen nu de activiteit van het front boven het oosten van het land laten toenemen, hetgeen het effect heeft van een cumulatieve hoeveelheid sneeuw meer dan 5 cm. Dit is nog niet meegenomen in de verwachtingen. 
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
22 januari 2019, 08:15 uur | Bericht #489718

Laatste update

Actueel trekt de sneeuwzone België en ook stilaan Zeeland binnen:


Even een paar stukjes uit de laatste guidance van het KNMI:
De verschillen in de timing van het front zijn steeds kleiner geworden en lijken nu consistent. Opvallend is dat alle modellen nu de activiteit van het front boven het oosten van het land laten toenemen, hetgeen het effect heeft van een cumulatieve hoeveelheid sneeuw meer dan 5 cm. Dit is nog niet meegenomen in de verwachtingen. Komende nacht (naar woensdag) komt Hirlam nog steeds als enige met een aparte lagedrukkernen voor de (noord)westkust, hetgeen vooralsnog genegeerd wordt. Hirlam, EC en HARM's hebben een apart laagje boven het westen van België. HARM36 heeft dat laagje dan boven het noorden van Frankrijk

Op nadering van de occlusie een zone met ca. 5 uur lichte tot matige sneeuwval en accumulaties van 1-3 cm, mogelijk in het oosten lokaal meer. Vanmiddag op de Wadden waarschijnlijk enige tijd 6 Bft i.c.m. sneeuwval. Kans op enige stuifsneeuw daardoor, maar de temperaturen liggen dan dicht bij nul, dus de sneeuw zal niet echt droog zijn. Vanavond zien we boven de Noordzee buien (kansje op een klap onweer) ontstaan die mogelijk nog even over het noordwestelijk kustgebied kunnen trekken alvorens de naar zuid draaiende bovenstroming dit voorkomt. Dit zijn dan buien met regen en natte sneeuw. In de nacht naar woensdag moeten we de kleinschalige laagjes in de gaten houden, HARM40 en EC berekenen die laagjes boven het westen van België met daardoor ook sneeuw in Zeeland.

Graag in dit topic onderbouwde reacties, voor eigen waarnemingen verwijs ik naar het waarnemingentopic of indien je graag wat kletst over de sneeuw, kom gerust een kijkje nemen in de chat of anders verwijs ik naar het kletstopic ;) Indien nodig zullen reacties worden verplaatst naar het correcte topic

Geniet van je dag! | Gewijzigd: 22 januari 2019, 08:21 uur, door Sven
Woonplaats: Rijswijk
Berichten: 6
Lid sinds: 21 jan. 2019
22 januari 2019, 15:58 uur | Bericht #489745
Het is nog ver weg maaar dit ziet er leuk uit voor zaterdagavond! 
Woonplaats:
Berichten: 3
Lid sinds: 17 jan. 2018
22 januari 2019, 17:49 uur | Bericht #489750
Citaat van Sven , dinsdag 22 januari 2019, 8:15 uur Even een paar stukjes uit de laatste guidance van het KNMI:
De verschillen in de timing van het front zijn steeds kleiner geworden en lijken nu consistent. Opvallend is dat alle modellen nu de activiteit van het front boven het oosten van het land laten toenemen, hetgeen het effect heeft van een cumulatieve hoeveelheid sneeuw meer dan 5 cm. Dit is nog niet meegenomen in de verwachtingen. Komende nacht (naar woensdag) komt Hirlam nog steeds als enige met een aparte lagedrukkernen voor de (noord)westkust, hetgeen vooralsnog genegeerd wordt. Hirlam, EC en HARM's hebben een apart laagje boven het westen van België. HARM36 heeft dat laagje dan boven het noorden van Frankrijk

Lijkt toch niet helemaal uit te komen, sneeuw blijft tot nu toe erg hangen boven Midden Nederland.

Edit Sven: citaat wat ingekort | Gewijzigd: 22 januari 2019, 18:20 uur, door Sven
kukkie
Lid
Woonplaats: Noordoost-Veluwe
Berichten: 208
Lid sinds: 20 okt. 2014
22 januari 2019, 18:16 uur | Bericht #489752
Citaat van MarlinWeer, dinsdag 22 januari 2019, 17:49 uur
Lijkt toch niet helemaal uit te komen, sneeuw blijft tot nu toe erg hangen boven Midden Nederland.

Inderdaad. Hier blijft de sneeuw hangen. Er ligt momenteel een centimeter of vijf. Jammer genoeg zitten de weerdiensten er niet echt bovenop. Er wordt nog steeds gesproken van 2-4 cm sneeuw...
If Winter comes, can Spring be far behind? (P.B. Shelley, Ode to the West Wind)
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
22 januari 2019, 18:25 uur | Bericht #489753
Het zijn nu eenmaal verwachtingen en géén zekerheden! 50km minder of verder oostelijk betekent in de Benelux een wereld van verschil. Wat betreft de hoeveelheden: globaal gezien mocht er van 1 tot 3cm worden uitgegaan en lokaal wat meer, lijkt me redelijk accuraat te zijn

Edit: even uit de laatste guidance van het KNMI: Op nadering van de occlusie een zone met ca. 5 uur lichte tot matige sneeuwval en accumulaties van 1-4 cm, mogelijk lokaal meer. (is hier niet gepost geweest, soms heb ik ook eens andere dingen te doen )

Nou netjes uitgekomen noem ik dat:

| Gewijzigd: 22 januari 2019, 20:07 uur, door Sven
kukkie
Lid
Woonplaats: Noordoost-Veluwe
Berichten: 208
Lid sinds: 20 okt. 2014
22 januari 2019, 18:34 uur | Bericht #489755
Citaat van Sven , dinsdag 22 januari 2019, 18:25 uur Het zijn nu eenmaal verwachtingen en géén zekerheden! 50km minder of verder oostelijk betekent in de Benelux een wereld van verschil. Wat betreft de hoeveelheden: globaal gezien mocht er van 1 tot 3cm worden uitgegaan en lokaal wat meer, lijkt me redelijk accuraat te zijn

 

Lijkt mij niet. Zowel in Leersum, als Dieren als hier ligt meer. En verder weet ik het niet, ik kan nergens andere informatie vinden. Deze gegevens komen van dit forum.

Dat het een verwachting was, oké, maar ik er liggen er hier al vijf à zes en het lijkt nog lang niet droog te worden. Dat is op veel meer plaatsen het geval. Dan zou de verwachting toch aangepast moeten worden. U woont in Antwerpen, daar kan de situatie heel anders zijn.
De Randstad-weerdiensten hebben eenvoudig niet door hoe de werkelijke situatie is.  | Gewijzigd: 22 januari 2019, 18:40 uur, door kukkie
If Winter comes, can Spring be far behind? (P.B. Shelley, Ode to the West Wind)
Woonplaats: Leeuwarden
Berichten: 303
Lid sinds: 6 jan. 2017
22 januari 2019, 18:43 uur | Bericht #489756
hallo
ben dat wel eens , ligt in Leeuwarden al aardig wat en sneeuwt hier nog flink.
Paulusma heeft het  voor in het weekend meer sneeuw in de verwachting staan
gr uit Lwd
Brouwer
Woonplaats: Voorhout (Z-H)
Berichten: 1407
Lid sinds: 31 mei. 2008
22 januari 2019, 19:51 uur | Bericht #489761
Tsjah, sneeuw situaties zijn heel moeilijk in te schatten, zelfs op korte termijn. Ik vind het toch knap dat ze zo goed erop zitten. Vergeet niet dat 1 cm sneeuw ongeveer 1 mm water is. 2 mm meer water zou ja niemand over horen, maar dat is mijn persoonlijke mening. Het is een prachtig gezicht. Geniet ervan.
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
22 januari 2019, 21:11 uur | Bericht #489766
Lokaal nog wat meer sneeuw
De neerslagzone hangt momenteel boven het oostelijke deel van Nederland en gaat daar stagneren en grotendeels uitsneeuwen. Daarnaast komen er vannacht mogelijks enkele buien voor in het noordwestelijk kustgebied met kans op een klap onweer (zie guidance wat verder in deze post). Ook in het oog te houden is een sneeuwgebied dat zich vooral zal focusen op het westen van België, maar waar ook Zeeland nog deels mee te maken kan krijgen.

In sommige delen van westelijk België kan dit enkele centimeter extra opleveren, hieronder even de kaartjes uit ECMWF ter illustratie, zal nowcasten worden hoe ver dit gebied exact zal komen! Het kan zich ook beperken tot enkel de regio's aan de Franse grens.




KMI meldt dit ook apart in hun waarschuwing:


En dan hieronder nog een stukje uit de guidance van het KNMI:
In het oosten nog sneeuw, het uiterste oosten tot in de nacht. Levert ook daar een dek van enkele cm's op. Boven de Noordzee enkele buien (kans op een klap onweer) die mogelijk nog het noordwestelijk kustgebied kunnen bereiken alvorens de naar zuid draaiende bovenstroming dit voorkomt. CAPE is in de klasse 200-400, schering echter slechts 10-15 knopen, in het algemeen single cel. Dit zijn dan buien met regen en natte sneeuw. Rondom het kleinschalige laag boven Noord-Frankrijk komen allen modellen nog met enkele cm sneeuw boven het westen van België. Zeeland is wat dat betreft een aandachtspunt. Mogelijk dat Zeeuws Vlaanderen er nog net iets van meekrijgt.


 
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 1731
Lid sinds: 7 jul. 2012
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
23 januari 2019, 09:40 uur | Bericht #489772
En zijn er al kaarten voor as zaterdag? Neerslagkansen zijn hoog, maar of het sneeuw, regen, natte flatsen wordt?
Woonplaats:
Berichten: 160
Lid sinds: 3 jul. 2009
23 januari 2019, 11:01 uur | Bericht #489776
Citaat van bliksemdenhaag, woensdag 23 januari 2019, 9:40 uur En zijn er al kaarten voor as zaterdag? Neerslagkansen zijn hoog, maar of het sneeuw, regen, natte flatsen wordt?
Kijk even op Alpenweerman:  https://www.alpenweerman.nl/lage-landen-koude-winterlucht-handhaaft-zich/  
Daar elke ochtend een vers Benelux en Alpen weerbericht  
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1295
Lid sinds: 11 okt. 2010
23 januari 2019, 11:55 uur | Bericht #489778
Citaat van bliksemdenhaag, woensdag 23 januari 2019, 9:40 uur En zijn er al kaarten voor as zaterdag? Neerslagkansen zijn hoog, maar of het sneeuw, regen, natte flatsen wordt?
Het ziet er naar uit dat we niet ontkomen aan het warmtefront en warmtefront sector. Uitgaande van MOS-MIX stijgt het kwik zaterdag dan overal in het land naar 7 graden.



Er zijn echtere ook koudere oplossingen en sowieso moeten we nog een slag om de arm houden vwb deze ontwikkelinge. Zou me niet verbazen wanneer ook nu weer de warmte advectie flink "geknepen" gaat worden. Overigens kan de neerslag landinwaarts vrijdag nog enige tijd in de vorm van sneeuw gaan vallen voordat dan de DP boven nul uitkomen en het gaat regenen. MOS berekent bv voor Eelde vanaf het middaguur tot een uur of 6 gewoon nog sneeuw. 


Thea-Es voor vrijdagmiddag 18h00

 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Callie-P
Moderator
Woonplaats: Den Haag
Berichten: 2152
Lid sinds: 16 jan. 2010
23 januari 2019, 17:42 uur | Bericht #489781
Bij wetteronline.de hebben ze een mooie weersverwachting gemaakt ( filmpje) het is wel in het duits maar ik denk voor  de meesten wel te volgen
Het komt er op neer dat we toch wel in een zeer intressante situatie kunnen komen vanaf volgende week...



  | Gewijzigd: 23 januari 2019, 18:06 uur, door Sven
Sven
Moderator
Woonplaats: Everywhere and Nowhere
Berichten: 6159
Lid sinds: 5 jul. 2011
23 januari 2019, 19:26 uur | Bericht #489783

Koude nachten & gladheid

Dankzij het sneeuwdek op de meeste plaatsen in combinatie met opklaringen vanuit het oosten en weinig wind, kan het lokaal tot strenge vorst komen.
Even kaartje uit Hirlam, maar zoals gezegd, lokaal kan dit nog een stukje kouder uitvallen:



Kijken we even naar de actualiteit, dan zien we dat de afkoeling in het uiterste NO heel snel gaat:


KNMI guidance hierover:
We zien dat H36 en in mindere mate Ha40 het veel te snel laten opklaren. Hirlam en EC geven wat dat betreft als we naar de actualiteit kijken een realistischer beeld. In langdurige opklaringen vannacht lokaal strenge vorst. De ontwikkeling van de wegdektemperatuur is een aandachtspunt voor eventuele gladheid ten gevolge van de lichte winterse neerslag in Zeeland.

Door deze vorst is het ook opletten voor het opvriezen van natte weggedeelten, zowel KMI als KNMI plaatsen hiervoor een code geel. Ook wat lichte winterse neerslag is mogelijk in de kustgebieden.


 
Terug naar boven
2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15
Dit topic is gesloten
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.842 topics, welke bij elkaar 448.334 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.574 leden.
Het nieuwste lid is Stormliefhebber787.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 204 mensen aan het browsen op het forum. 0 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 204, lezen 12 mensen het topic "Berichtgeving Noord- en Zuidpool".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Het Winter Discussietopic

Lees en schrijf mee!

Kou in Noord-Europa

Zelfs -44,3 in Finland

Wintervoorspellingen 2023/24

Kunnen we al iets zeggen over de winter?

Wateroverlast

Hoogwater in Frankrijk, Engeland en de Benelux

© 2003 - 2024 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden