Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart Leeuwarden - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

12 Jul 2020 02:59:38

De kaart Den Helder - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

12 Jul 2020 02:59:36

De kaart De Bilt - Windsnelheid
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

12 Jul 2020 02:59:36

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Benton, AR; Delaware, OK.

12 Jul 2020 02:58:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Grant, WI.

12 Jul 2020 02:58:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Payne, OK; Garfield, OK; Noble, OK; Logan, OK.

12 Jul 2020 02:58:44

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Tazewell, IL; Peoria, IL.

12 Jul 2020 02:58:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Martin, IN.

12 Jul 2020 02:58:43

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Blue Earth, MN; Nicollet, MN; Brown, MN.

12 Jul 2020 02:56:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Pope, MN.

12 Jul 2020 02:56:32

NWS: Tornado Warning uitgegeven voor Oxford, ME; Cumberland, ME.

12 Jul 2020 02:56:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Hancock, IA; Kossuth, IA; Winnebago, IA.

12 Jul 2020 02:56:32

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Sibley, MN; Nicollet, MN.

12 Jul 2020 02:56:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Oxford, ME; Cumberland, ME.

12 Jul 2020 02:56:31

NWS: Severe Thunderstorm Warning uitgegeven voor Osage, KS; Franklin, KS.

12 Jul 2020 02:56:31
Actueel
1 / 4

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1290
Lid sinds: 11 okt. 2010
21 april 2019, 09:59 uur | Bericht #490446
Algemeen; hoog – Katharina – zwakt verder af en verplaatst richting oost Europa maar behoudt nog tot en met paas maandag de invloed op het weer in de Alpen. In samenspel met markante depressie met centrum boven het noorden van Algerije wordt met zuidoostelijke hoogte winden warme lucht vanuit de Middellandse Zee en noord Afrika aangevoerd. Vanaf maandag gaat door toedoen van een Atlantische hoogtetrog de lucht aan de Alpenzuidkant meer en meer stuwen en wordt het onbestendig en nat. De Alpen noordzijde is door een krachtige Südföhn weer begunstigd

Alpenoordkant Wetterbegünstigt door Föhn, in zuiden toenemend onbestendig /nat

Gisteren is er vooral op wat grotere hoogte veel drogere lucht over de Alpen uitgestroomd en ondanks dat de atmosfeer gisteren opnieuw onstabiel van opbouw was kregen nu ook in de westelijke Alpen veel zon en bleef het in tegenstelling tot eergisteren toen er nog regen en onweersbuien tot ontwikkeling kwamen (Zwitserland) droog. Met de zon, een zwakke Südföhn en de aanvoer van warme lucht vanuit het zuidoosten steeg het kwik tot 20 a 25 graden of zelfs nog wat hoger tot 26+ graden ( Quinten, Flums).
 
Staalblauwe hemel gisterochtend in Niederau! Via Twitter Sonnenalp Appartements Tirol ‏ @Sonnenalp_Tirol


De gebieden grenzend aan de zuidelijke Alpenhoordkam en aan de zuidkant hadden door licht Stau effecten te maken met wat meer wolken(velden) en hier bleef de temperatuur ietwat achter.
 
Onschuldige wolken gistermiddag boven de Aletsch Arena en Riederfurka in Oberwallis. Blik vanuit de tuin in Termen
Meer bewolking gister(ochtend) langs de zuidelijke westelijke Alpenhoofdkam en deels ook tot hier in het Oberwallis door stau effecten


Vandaag en ook nog morgen paas maandag behoudt hoog – Katharina – ondersteund door hoog – Leonore – met kern boven west Rusland de invloed op het weer in de Alpen en grosso modo verandert er in eerste instantie nog niet veel.Met veel zon en zwakke Südföhn stijgt het kwik naar 22 tot 25 graden en lokaal ook nog wat hoger. Ook in de bergen is het zeer zacht, op 2000 meter wordt het een graad of 4 tot 8 en de vorstgrens houdt zich tussen de 2700 en 3000 meter op.
 
Radarbeeld west en midden Europa vanmorgen 08h30 met daarop mooi de invloed (bewolking) van het laag met kern boven noord Afrika te zien
Hogere bewolking en Sahara stof die de lucht al wat oranje deden kleuren gisteravond boven de zuidelijke Oberwalliser Alpen #Zermatt. Deze mooie foto inclusief paashaas werd gemaakt door Silvia-Katschnig via Facebook


Richting het zuiden en westen is de invloed van de zuidelijke lagedruk  wat groter welke zich verraad  door meer hogere bewolking. Naast de bewolking wordt er vanuit de Sahara in de hogere luchtlagen ook in toenemende mate Sahara stof (zand) tot over west Europa en de Alpen op transport gezet. Gisteren berichtte onze weerman Roy Molenaar hier op Twitter ook al over.
 
 
Ingesloten video
 
Veel wordt richting Europa aangevoerd. Ook in Nederland en de Alpen kunnen we dit gaan waarnemen. De stofdeeltjes breken het zonlicht en dat kan voor een mooie zorgen komende maandag en dinsdag. Bron: Skiron
 
 
 
 
Vooral maandag en dinsdag wanneer de stroming vanuit het zuiden krachtiger wordt zal dit het geval zijn en zal ongetwijfeld weer mooi plaatjes gaan opleveren van mooie rood-oranje gekleurde zonsondergangen.


Volg het weer in de Alpen ook via deze webcams  met zoekfunctie land, plaats

Inzettende Südstau neerslag
Door toenemende drukverschillen tussen de hogedruk boven oost Europa en west Rusland (kerndruk stijgend naar 1030 hPa) en in samenspel met een  afzakkende Atlantische hoogtetrog richting het westelijke Middellandse Zee gebied nemen de drukverschillen tussen de zuid en noordkant vanaf dinsdag maandag verder toe en daarmee ook de Südstau en Südföhn.De Alpenzuidkant krijgt dan geleidelijk te maken met een in kracht toenemende zuidelijke hoogtestroming waarbij vochtiger luchtmassa’s tegen de Alpenhoofdkam gaan stuwen. Met een inzettende Südstau wordt het dan onbestendig en gaan er vooral richting de donderdag grotere neerslaghoeveelheden vallen die deels tot over de Alpenhoofdkam zullen overgrijpen. De sneeuwvalgrens ligt meest rond de 2000 meter, kan echter door neerslagafkoeling tot 1700 a 1500 meter dalen.
 
Met de inzettende Südstau gaat er vooral in de tweede helft van de week veel neerslag langs de Alpenzuidkant vallen. Lokaal kan er meer dan 100 mm gaan vallen


Dinsdag krijgen echter ook de noordelijke Alpen tijdelijk te maken met de invloed van een naar het noorden overtrekkend (zwak) occlusie frontje waardoor er wat meer bewolking zal zijn en er ook hier wat neerslag (buien) kunnen gaan vallen. Sneeuwvalgrens meest tussen de 1700 en 2300 meter

De noordkant van de Alpen profiteert na dinsdag van de in kracht toenemende en afdrogende opwarmende werking van de föhn. Het is er droog met een mix van zon en overtrekkende wolken(velden).
 
Vooral donderdag bepalen de föhn en stau het weerbeeld in de Alpen


De Südstau en Südfähn situatie zal tot en met donderdag aanhouden. In de loop van de donderdag en op vrijdag zien we polaire jet van zuid-noord geleidelijk weer een meer noordelijk en west-oost georiënteerde koers vervolgen. Daarmee komt er een einde aan de Südstau en Südföhn situatie en kan de neerslag zich van het zuiden en westen ook over de noordelijke Alpen gaan uitbreiden.
 
GFS 500 hpA voor vrijdagmiddag


Vrijdag stroomt samenhangend met een koufront van west naar oost dan ook koelere lucht over de Alpen uit en gaan ook aan de Alpennoordkant de temperaturen omlaag. De vorstgrens daalt tot 1800 a 1500 meter en tot 1500 a 1200 meter kan het sneeuwen.

Tussenhoog weekend
In de loop van het weekend krijgen we te maken met een van het westen uit inschuivend hoog en kan de atmosfeer weer tot rust komen. Met steeds meer zon gaan de temperaturen weer in de lift en kunnen we ons met de start van de mei maand gaan opmaken voor een volgende (tijdelijke) zeer zachte lente fase.

Helaas lijkt deze thermische opleving ditmaal een kort leven beschoren want met de start van de nieuwe week gaat het aan de oostflank van opbouwende Atlantische hogedruk en een uitdiepende depressie boven Scandinavië vanuit het noordwesten weer koudere polaire lucht naar het zuiden uitstromen.
GFS 850 hPA voor maandag 29 april met de aanvoer van zeer zachte lucht. Koudere lucht nadert vanuit het noorden en noordwesten


Of en hoe dit tegen die tijd allemaal gaat evolueren, de modellen verschillen nog wat onderling ten aanzien van bovenstaande scenario, gaan we de komende dagen vervolgen. Fijne warme paasdagen en graag weer tot een volgende keer. Ciao vanuit Termen in Oberwallis
 
Waterig zonnetje boven de Aletsch Arena en zuidelijke Walliser Alpen. Webcam Meteo-Oberwallis


Meer weer en foto’s vind je op Facebook  Instagram en/of TwitterOok zijn we natuurlijk blij met steun in de vorm van LIKES en FOLLOWS. Foto’s zien we graag tegemoet op foto@alpenweerman.nl.

Mocht je interesse hebben om binnen het Alpenweerman platform te participeren of om ons team te komen versterken  (Alpenweer, Benelux-weer, IT, marketing, bloggen, vloggen, sociale media. forum) neem dan contact met ons op via info@alpenweerman.nl 
 
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Terug naar boven
1 Gebruiker leest nu dit topic, onderverdeeld in 1 gast en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 27.040 topics, welke bij elkaar 442.893 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 11.124 leden.
Het nieuwste lid is rlemmink.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
1 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 3237 mensen aan het browsen op het forum. 1 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 3237, lezen 10 mensen het topic "Winterdiscussie topic 2011/2012 deel 14".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Zomer discussietopic

Straalstroom bepaald weertype

Fotowedstrijd zomer

Fotografeer de zomer en doe mee!

Recordbliksem

Ontlading van 700 km!

Fototopic Twitter

Het laatste via @onweeronline

© 2003 - 2020 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden