Live Bliksemontladingen

De teller in het icoon met het onweersbuitje geeft live het actuele aantal bliksemontladingen uit onze regio weer. De dekking ligt in een vierkant om Nederland en België, waardoor er ook data van rondom Parijs, op de Noordzee en uit een deel van Duitsland wordt weergegeven.

Ontladingen

De ontladingen kun je terugvinden op de Google Maps kaart onderaan de pagina. Deze worden nog niet live bijgewerkt, voor de meest actuele ontladingen ververs je de pagina. De iconen op de kaart lopen in kleur van Geel naar Rood, waarbij Geel een 'nieuwe' ontlading is en Rood een 'oude'.

Geluid

De teller maakt geluid als het aantal bliksemontladingen verhoogt. Dus, bij een update van 0 naar 1 hoor je geluid. Je kunt dit uitschakelen met het luidspreker icoontje in de balk hierboven.

Data © Blitzortung.org / Lightningmaps.org
nl
StormTrack Beta
Inloggen
Heb je nog geen account? Dan kun je er hier eentje aanmaken!
De Bilt

Geen onweer in de buurt
Nu Live

De kaart T850 pluim Brussel is bijgewerkt.

21 Jul 2019 16:59:16

De kaart Den Helder - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Jul 2019 11:59:12

De kaart Den Helder - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Jul 2019 10:59:12

De kaart Vlissingen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Jul 2019 08:01:42

De kaart Vlissingen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Jul 2019 08:01:41

De kaart Twente - Sneeuwval
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Jul 2019 08:01:39

De kaart Schiphol - CAPE/Onweer
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Jul 2019 08:01:38

De kaart Schiphol - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Jul 2019 08:01:37

De kaart Groningen - Dauwpunt
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Jul 2019 08:01:34

De kaart De Bilt - Windsnelheid
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Jul 2019 08:01:32

De kaart De Bilt - Neerslagsom
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Jul 2019 08:01:31

De kaart Groningen - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Jul 2019 08:01:07

De kaart Maastricht - Neerslag
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Jul 2019 06:59:46

De kaart Maastricht - Temperatuur
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Jul 2019 06:59:46

De kaart Leeuwarden - Windstoten
KNMI Expertpluim
is bijgewerkt.

21 Jul 2019 06:59:45
Actueel
1 / 4

Fotowedstrijd juli 2019

Zomerdiscussietopic

Landelijke hittegolf?

Waarnemingentopic

Hoe is het weer bij jou?

Kans op zware regen- en onweersbuien

Lees snel de laatste info!

×
Kies een plaats
Beschikbare Plaatsen:
×
Welke meldingen wil je ontvangen?

Je kunt hieronder aangeven welke notificaties je wil ontvangen in 'Nu Live'. Standaard ontvang je alle notificaties, wil je een bepaald type melding niet langer ontvangen? Vink dan het vinkje uit. Je keuze wordt automatisch opgeslagen.

×
Nu Live
Welkom op onweer-online.nl! Als je je nog niet hebt geregistreerd, meld je dan nu aan op de leukste en grootste weercommunity van Nederland. Heb je al een account, log dan hier in.
1 2
W. in t Erland
Moderator
Woonplaats: NO Brabant
Berichten: 1097
Lid sinds: 29 mrt. 2016
10 juli, 14:29 uur | Bericht #491193
Citaat van RowanH, dinsdag 9 juli 2019, 20:41 uur Het is op dit moment een behoorlijk saaie, Hollandse zomer tot nu toe.

Ik zie - los van wat druppels - dezelfde trend als vorig jaar, op de lange termijn wel neerslag en/of hogere temperaturen, maar eenmaal dichterbij blijven de temperaturen vlak net op of net onder de 20 graden gemiddeld. Ik kijk zelf vaak naar de kaartjes, maar zijn er experts hier die denken dat het op de korte termijn om zal slaan? Het lijkt alweer een jaar geleden dat we tropische temperaturen, en onweer hebben gehad haha

De gemiddelde weerliefhebber is vaak vooral bezig met de verwachting, en kijkt vooral vooruit. Als we naar achteren kijken vind ik dat juni echt een prima weermaand is geweest, met in de eerste helft veel dynamiek en onweerskansen. De tweede helft bracht meerdere dagen tropische hitte en wat stabieler weer. Natuurlijk zijn er regionale verschillen, maar over het algemeen was het dus dik prima.

Juli tapt inderdaad uit een ander, en voor de meeste liefhebbers wat saaier vaatje. Het lijkt voorlopig ook niet veel te gaan veranderen, dus het is roeien met de riemen die je hebt. Neem nou de wat hogere temperaturen morgen of de buien van vrijdag, laten we daar dan maar van genieten. We zijn al zo verwend met bovennormale warmte, dat het flink gaat wennen.
Op de korte termijn gaat er niet heel veel veranderen, op de zuidelijke wind van vandaag en morgen na.

De volgende week is droog door hogedrukinvloed, koel vanwege noordenwind en met name aan de kust tamelijk bewolkt door aanvoer over de Noordzee.


Hitte (+30°C) vinden we komende week terug rond de Middellandse Zee, Spanje is veruit het heetst. In Centraal-Europa is het gewoon zomers met 22 tot 25°C, in de kustgebieden van West-Europa zal het koeler zijn.

Er bevindt zich ditmaal dus een blokkade op de ''verkeerde'' plek voor bovennormaal warm zomerweer. Hierdoor is het wat koeler dan normaal in onze omgeving. De blokkade boven Groot-Brittannië zorgt in de Benelux voor een noordenwind. Lagedruk vinden we met name terug boven Italië en de Balkan, ook de regio die al een aantal lvl3 estofex waarschuwingen heeft gekregen.


Onderliggende reden is de zeer zwakke straalstroom. Een mogelijke reden daarvan kan zijn het afgenomen temperatuursverschil tussen de pool (90° NB) en de zuidelijkere regio's (30° NB). Door de zwakke straalstroom onstaan makkelijk blokkades die het weerbeeld voor meerdere weken kunnen vastleggen. Vorig jaar was dat vaak warm zomerweer, afgelopen mei was dat vaak een noordelijke stroming. Ook de eerste helft van juli zien we vooral noordenwind.

1ste afbeelding: Erg weinig wind op ongeveer 9 km hoogte.        
2de afbeelding: Zeer warm op 30° NB, soms wel 50°C. Op de pool is het op Groenland na overal boven nul.
| Gewijzigd: 10 juli, 14:34 uur, door W. in t Erland
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 2835
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
13 juli, 12:42 uur | Bericht #491220

Hollands zomerweer


Bron afbeelding: OnweerOnline

Nadat het gisteren een wat warmere zomerdag was met ook enkele stevige regen- en onweersbuien is het vandaag dankzij de naar noord gedraaide wind een stuk koeler. Ook worden er met de noordstromingen vele wolkenvelden aangevoerd waaruit zo nu en dan wat lichte regen of een bui valt. Deze noordstromingen hebben we te danken aan een hogedrukgebied boven Ierland en meer lagedruk boven noord en oost Europa. 


Dankzij een hogedrukgebied boven Ierland en meer lagedruk boven noord en oost Europa hebben wij vandaag te maken met een noordelijke wind. Bron afbeelding: KNMI

Ook de rest van het weekend en begin volgende week hebben we dit weerbeeld waarbij de temperatuur zelfs nog een stapje verder terug doet met 15'C op de Wadden tot net 20'C in het zuidoosten. Dit is enkele graden kouder ten opzichte van normaal. Vanaf dinsdag neemt de invloed van het hogedrukgebied steeds verder af en draait de wind naar het zuidwesten tot zuiden. Met deze naar zuidwest tot zuid draaiende wind wordt zachtere lucht aangevoerd maar neemt ook de kans op een bui steeds verder. Ook blijven er wolkenvelden aanwezig dankzij de passage van (zwakke) fronten.


In de loop van volgende week draait de wind van N tot NW naar Z tot ZW. Bron afbeelding: WXCharts.eu

Deze trend is ook mooi terug te zien in de onderstaande temperatuurpluimen van zowel EC als GFS. Wat de neerslag betreft is GFS duidelijk enthousiaster vergeleken met EC. Kortom het Hollandse zomerweer houdt aan de komende tijd.


| Gewijzigd: 13 juli, 12:49 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
Waarom deze advertentie?
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 2835
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
16 juli, 11:40 uur | Bericht #491240

Warmer zomerweer maar wel toenemende kans op een bui

De afgelopen dagen hadden we te maken met dikke, laaghangende bewolking vanaf de Noordzee. Slechts sporadisch kwam de zon er door en regelmatig bleek de bewolking zelfs dik genoeg te zijn om wat (mot)regen te produceren. Deze bewolking hadden we te danken aan een langgerekte noordstroming die ontstond door lagedruk boven Scandinavië en hogedruk boven de Britse Eilanden. Dit beeld is ook mooi terug te zien op het onderstaande satellietbeeld van gisteren:


Een langgerekte band met bewolking op het satellietbeeld van gisteren. Bron afbeelding: NASA

Ook vandaag staat nog in het teken van veel bewolking en uit deze bewolking kan opnieuw ook wat regen vallen. Maar in de loop van de middag en vanavond klaart het vanuit het westen langzaam op. Dit gebeurt als laatst in het (uiterste) oosten en noorden. Langs de noordkust en op de Wadden blijft het mogelijk de hele dag grijs. De temperatuur ligt vandaag tussen de 17'C/18'C onder de bewolking en 21'C/22'C op de plekken waar de zon er door komt.


Verwachting van de bewolking volgens harmonie voor het einde van middag met opklaringen in het westen. Overigens loopt harmonie iets achter met de opklaringen t.o.v.. het actuele satellietbeeld

De nacht naar woensdag verloopt mogelijk bewolkt in de noordoostelijke helft van Nederland met misschien nog wat motregen. Ook in het zuidoosten is er nog kans op lage bewolking. Elders zijn er veel opklaringen en in deze opklaringen kan wat nevel of mist ontstaan. Het koelt af naar een graad of 11'C.


Morgenochtend komt er in het noordoosten en zuidoosten van de Benelux nog vrij veel bewolking voor. 

Woensdagochtend lost de mist en de laatste bewolking boven het noordoosten op. Dit kan in het noordoosten nog duren tot na het middaguur. Wat volgt zijn zon en stapelwolken en lokaal kan een stapelwolk uitgroeien tot een bui. De temperatuur ligt morgen tussen de 21'C in het noorden tot 25'C in het zuidoosten.


Morgenmiddag kan er lokaal een bui ontstaan. De ontwikkeling van deze buien wordt mede mogelijk gemaakt door zeewind

Donderdag tot en met zondag blijft het licht wisselvallig zomerweer met bijna elke dag kans op een (lokale) regen- of onweersbui. De temperatuur ligt deze dagen tussen de 20'C en 27'C waarbij de hoogste temperaturen natuurlijk voor het zuidoosten zijn. Na het weekend neemt de onzekerheid in de verwachting maar de gemiddelde maximum temperatuur blijft in de pluim rond tot iets boven de 25'C hangen. 

| Gewijzigd: 16 juli, 11:43 uur, door Lako
#KeepOnSmiling
RaymondVL
Lid
Woonplaats: Vlaardingen
Berichten: 54
Lid sinds: 29 dec. 2010
17 juli, 11:21 uur | Bericht #491248
In het kader van "durf te vragen": waar staat eigenlijk precies die blauwe controlelijn nou voor? Soms zie ik die enorm afwijken van het gemiddelde.
Alpenweerman
AWM Moderator
Woonplaats: Termen (Wallis, CH)
Berichten: 1288
Lid sinds: 11 okt. 2010
17 juli, 21:33 uur | Bericht #491252
Citaat van RaymondVL, woensdag 17 juli 2019, 11:21 uur In het kader van "durf te vragen": waar staat eigenlijk precies die blauwe controlelijn nou voor? Soms zie ik die enorm afwijken van het gemiddelde.
De control (CNTL: Control forecast) is een lid van het ensemble en rekent met een een lagere ruimtelijke resolutie dan de OPER, maar maakt gebruik van de meest nauwkeurige schatting van de huidige omstandigheden en de voor het moment beste beschrijving van de modelfysica. De verstoorde leden (50 leden) zijn vergelijkbaar met de CNTL, maar hun beginsituaties en modelfysica zijn "verstoord".
Phantasie ist wichtiger als Wissen, denn Wissen ist begrenzt. (Albert Einstein)
Lako
Moderator
Woonplaats: Stiens
Berichten: 2835
Lid sinds: 19 mei. 2014
Laatste 4 prijzen van de wekelijkse fotowedstrijd
eergisteren, 12:24 uur | Bericht #491258

Volgende week een landelijke hittegolf?


Bron afbeelding: OnweerOnline

Al een aantal dagen spelen de modellen met opstoot van zeer warme lucht richting de Benelux voor volgende week. De piek van de hitte wordt midden volgende week verwacht maar voordat het zover is hebben we eerst nog een wisselvallig weekend voor de boeg. Vooral op zaterdag vallen er stevige buien met mogelijk onweer, hagel en windstoten. De temperatuur is overigens prima met waardes tussen de 21'C en 27'C, waarbij de hoogste temperaturen voor het zuidoosten zijn.


Dankzij lagedruk boven Atlantische Oceaan en hogedruk boven Oost Europa ontstaat er een zuidelijke stroming volgende week. Bron afbeelding: WXCharts.eu

Na het weekend komt de temperatuur elke dag enkele graden hoger uit en op dinsdag, woensdag en donderdag kunnen de temperaturen boven de 30'C, misschien zelfs wel 35'C uitkomen. Er zijn dus kansen op regionale en misschien zelfs wel een landelijke hittegolf. Deze opstoot van warme lucht hebben we te danken een zuidelijke stroming die ontstaat tussen een lagedruk boven de Atlantische Oceaan en hogedruk boven Oost Europa. 


Volgende week temperaturen die 10'C tot 15'C hoger dan normaal uitkomen. Bron afbeelding: WXCharts.eu

Vrijdag of zaterdag zet dan de verkoeling weer in door een naar west tot zuidwest draaiende wind. De temperatuur bereikt dan niet meer de tropische 30'C of hoger maar komt uit op een voor veel mensen aangename 25'C. Ook neemt de kans op enkele buien weer toe. Deze trend is ook mooi terug te zien in zowel de pluimen van zowel EC als GFS.


#KeepOnSmiling
Sven
Moderator
Woonplaats: Antwerpen
Berichten: 5192
Lid sinds: 5 jul. 2011
eergisteren, 18:09 uur | Bericht #491263
Het KMI heeft vanwege de voorspelde temperaturen volgende week, reeds een code oranje uitgegeven: 

Terug naar boven
1 2
4 Gebruikers lezen nu dit topic, onderverdeeld in 4 gasten en 0 leden
Berichten
Er zijn in totaal 26.543 topics, welke bij elkaar 441.016 reacties hebben gekregen.
Leden
We zijn met 10.944 leden.
Het nieuwste lid is Jos Schrama.

Berichten
Je moet inloggen om je berichten te kunnen lezen.
Dit topic
4 mensen bekijken nu dit topic.

Record
Op 6 december 2010 om 11.29 uur waren er 2.792 mensen tegelijkertijd online op onweer-online!
Stats
Er zijn nu 2048 mensen aan het browsen op het forum. 7 Daarvan zijn ingelogd.
Van die 2048, lezen 13 mensen het topic "Het grote zomer kletstopic 2019".

Sponsors en partners

Actueel op OnweerOnline.nl

Fotowedstrijd juli 2019

Waarnemingentopic

Hoe is het weer bij jou?

Zomerdiscussietopic

Landelijke hittegolf?

Kans op zware regen- en onweersbuien

Lees snel de laatste info!

© 2003 - 2019 onweer-online.nl   |   Alle rechten voorbehouden   |   Algemene gebruiksvoorwaarden